FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
ха.ха.дуга је моја прича и много лађа сам променио.нови сад је био на крају.
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re 16.12.11 17:51
Pa sta cekas Vlade... Hajde pokreni temu "brodske price" na primer.... Da te cujemo i mi
vlade021 Džomba
BROJ POSTOVA: : 107 ČLAN OD: : 2011-11-06
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 16.12.11 18:58
šta pričati o poslu,pravilo je posao ostavi ispred kućnih vrata ne unosi u kuću.drugo ovo je tema o Flotili i ako bi razvili neke priče bojim se da bi skrenuli sa teme.
Naslov komentara: Re 16.12.11 23:40
U pravu si Vlade.... kuca pos'o....pos'o kuca..
vlade021 Džomba
Naslov komentara: Rečna flotila 18.12.11 22:13
ovde su dosta spominjani monitori kao bojni brodovi reka pa evo nekih podataka o njima:bili su dugi 50-60 metara,oklop im je bio od 20-70 milimetara koji je štitio vitalne delove broda.sa obale(zemaljska artiljerija)mogla je oštetiti dimnjak,vetrolovke,topovske štitove,jarbol i prostorije iznad oklopljene palube. naoružanje: oni sa dve kule imali su jednu do tri haubice 120mm i 2 top istog kalibra.dva do tri PA topa kalibra 70mm i dva do sedam mitraljeza.bili su relativno spori 15-20 km
monitor Temeš I 23.10.1914 god. u visini Grabovačke ade nizvodno od Šapca naišao je na minu koju je položila Srpska vojska i potonuo.poginulo 31 a ranjeno 10 članova posade.vađenje trajalo 100 dana i to je bio najveći objeka koji je do tada izvađen iz vode.
slike i podaci preuzeti iz knjige "Rat na rekama kroz vekove"autora (u to vreme)kap.fregate Boško Antić
Naslov komentara: Re 19.12.11 1:17
Lepo stivo i slike Vlade... Svaka cast za trud i volju.Idemo dalje, da napravimo najkompletniju i najzanimljiviju temu na Forumu Nemoj mi zameriti sto cu da se nadovezem na tvoj post......par zanimljivih stvari i slika... Monitor "Bosnia",je u Kraljevskoj Recnoj Flotili dobio ime "Vardar" i potopljen je od strane posade , cini mi se ,1941. A sto se tice monitora "Temes", u Vesniku Vojnog muzeja ,i na ruskom sajtu o monitorima nasao sam sledece:Po rasporedu austrougarske Dunavske flotile (Donauflottille), pod komandom kapetana fregate Fridriha Grunda (Fregattenkapitan Friedrich Grund),"Temes" je bio komandni brod.Kako si vec rekao potopljen je i aprila 1917. godine u Budimpesti ponovo uvrsten u flotilu.Zanimljivost je sto je dugo vadjen i sto je zapovednik broda,kapetan Olaf R. Vulf(Olaf R. Wulff) preziveo sa par clanova posade Posle rata je uvrsten u sastav KRF kao "DRINA" ,nedugo za tim 1920. predaje se Rumuniji gde dobija ime "ARDEAL",pred kraj 2.sv.rata zarobljavaju ga Rusi i ulazi u sastav Dunavske flote SSSR kao " BERDJANSK". 1951.godine opet je vracen u sastav rumunske vojske kao monitor "M-207", gde je u upotrebi do 1960. i onda odlazi u staro gvozdje STA BI TAJ IMAO DA ISPRICA DA JE ZIV I DA MOZE DA GOVORI uspeo sam da ulovim sliku jedne makete i jednu bolju iz 1922.godine
Naslov komentara: Re 20.12.11 23:12
evo par slicica monitora "Bodrog",odnosno 'Sava"........jedino Vlade, nije mi najjasnije ovo sto pise u knjizi,"..kasnije predat Rumuniji"...Moze se desiti da je greska...Jer ja sam nasao da je "Sava" posle vadjenja posle rata,1952.u sastavu RRF, zatim je u rezervi 1959. a 1966. je u sastavu RTP "Heroj Pinki"u NS pod imenom DALJ.A od od 1973. se koristi kao" plutajuci dok"HC3952, a sada znamo u kakvom je stanju ali je uvrsten u istorijski vredne brodove
"Речные бронированные катера и мониторы Югославии"...PREGLEDAJ.
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 21.12.11 16:24
prema podacima koje imam u ovom momentu stanje je sledeće:
pre I svetskog rata Austro-Ugarska je imala monitor pod imenom "Sava" i taj je predat nakon rata Rumunima.Bodrog je promenio ime i dobio novo"Sava" i to je taj koji smo viđali po Novom Sadu.
Naslov komentara: Re 21.12.11 17:10
Ok,Ok....stvar je jasna...Radi se o Austrougarskom monitoru Sava, a ne Bodrog , koji je posle dobio ime Sava.....Pozzz Vlade idemo dalje.
vlade021 Džomba
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 27.12.11 20:10
lepo smo se raspisali o monitorima i mislim da je red da spomenemo najsvetliji primer junaštva u aprilskom ratu 1941 god. Posada monitora "Drava"kojom je komandovao p.b.b Aleksandar Berić borila se sedam dana i skoro sva izginula.
vlade021 Džomba
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 27.12.11 20:14
sve ove fotografije i predmeti nalaze se u spomen sobi RF u Novom Sadu.naslednici p.b.b.Berića su to poklonili RF da se postavi u spomen sobu
Rodic Zeljko Džomba
FS BROJ POSTOVA: : 149 ČLAN OD: : 2009-05-30 DOB : 55 Kikinda
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 27.12.11 22:37
Piše da su monitor Drava komanda tražila da se preda Nemcima,ali kapetan Berić i prvi oficir Bruno Šegvić su se oglušili o naređenje.Na svom putu su uništili tenkovsku jedinicu kod Vukovara,četri mađarska broda tipa"baja",više nemačkih izviđačkih aviona da bi kraj bio kod Čelareva.Na početku je posadu napustilo njih 6 od 90 mornara da bi preživelo 13 mornara.Prvi oficir Šegvić se ubio iz pištolja,dok je kapetan Berić potonuo sa brodom sa ostalom posadom.U etar je radio stanica slala poruku:"Svim vojnicima na frontu.Drava se nikad neće predati.Živela otadžbina!"
Naslov komentara: Re 27.12.11 23:10
Monitor"Drava" je bivsi Austro-Ugarski monitor "Enns" porinut 1913. koji se od 1920. nalazio u naoružanju Kraljevske Jugoslovenske mornarice.O njemu se moze pisati....kao o svemu do sada u ovoj temi.Ali obzirom na pravila Foruma, proci ce neki komentar i par slika
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 31.12.11 16:44
svim mornarima bivšim i sadašnjim ,na morima i rekama sretno u 2012 godini i mirno more.
Kaplar M Stariji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 657 ČLAN OD: : 2010-11-06 DOB : 59 Belgrade
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 01.01.12 21:39
Pridružujem se željama.
Naslov komentara: Re 02.01.12 20:32
srecno i mirno.....
Naslov komentara: Re 03.01.12 21:39
Vlade......"kaplarice" ....gde ste bre Ucutali se..... Vlade ,kakvo je stanje sa vodostajem sto se tice Dunavskog sliva Drina je nikada MANJA ...strasno pogledati u ovo doba godine.A prosle godine u ovo vreme od prilike smo imali najvece izlivanje Drine i poplavu najvecu mislim od kada se beleze podatci.
vlade021 Džomba
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 04.01.12 8:57
mrka kapa što se tiče vodostaja na Dunavu-tedencija opadanja za par santimetara. nema me zbog praznika ,tražim nešto materijala pa videćemo.
Naslov komentara: Re 04.01.12 22:51
A jesi li Vlade pratio letos....brodom kroz ovcarsko-kablarsku klisuru....Moravom Kapetan broda Zika Mitrovic inace visedecenijsko iskustvo je stekao ploveci Dunavom , kaze da mu je Morava "tesna" ali je brod dobar a pejzaz jedinstven.Brod je katamaranskog tipa nosi naziv SV.NIKOLA...
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 05.01.12 21:24
prema ratnom planu Kraljevine Jugoslavije RRF je imala zadatak da zaprečava reke u sadejstvu sa ostalim delovima vojske,prekida plovidbu neprijateljskim plovnim objektima i slično. Aleksandar je na početku dao raspored brodova 05.aprila 1941 godine.ja ću samo ponoviti raspored "Drave",ovde će o njoj biti reči. Monitor Drava sa 1 minsko baražnom grupom -Šabac,dva popisna minolovca i jedan teretnjak pridodati su Osiječkoj diviziji i smešteni u Bezdan. posada je brojala 80 ljudi. naoružanje: 2 topa od 120 mm u prednjoj oklopljenoj kuli. 2 haubice 120mm u krmenoj oklopljenoj kuli 2 brzometna topa 66 mm i jednu "zbrojevku" od 15mm.plus sedam puškomitraljeza pogon: moderne turbine od 1500 ks(1103 kw) oklop na palubi je bio namenjen za odbranu od avio bombi dok je bočni iznosio od 25-30 mm.
Naslov komentara: Re 05.01.12 22:10
Citat :
vlade .....da ne zastranimo sa temom,možda bi mogli otvoriti post brodovi na rekama
Pa gledaj Vlade, koliko god ovo bio cisto Forum sa jasno definisanim pravilima,i svojom namenom, kod obrade nekih tema, na primer ove teme,ako imamo zanimljivost...vest...sliku ili slicno, a nema veze sa temom,mislim da moze da prodje" neki post"koji ce objasniti ili pokazati nesto.Ja sam do sada vise puta mozda "off topic"objasnjavao i prikazivao stvari , ali bez "namere",odnosno sa namerom da post ucinim kvalitetnijim i boljim.Do sada je prolazilo, a verujem i dalje ce, a ovo je MOJE misljenje naravno ,sto ne znaci da je i jedino... ;)Ja se sve ovo vreme odlucujem DA ili NE , sto se tice monitora DRAVA.Ti znas koliko je specificna njegova istorija i sudbina, ali ....nije bio u sastavu JNA Jedina veza je Kraljevska Recna Flotila ,ako je uzmemo kao temelj za osnivanje i postojanje RRF JNA ,te stoga mislim da krenemo sa "DRAVOM ", a misljenje MODA i ADMINA ......cucemo i videti .. Kreci Vlade...
vlade021 Džomba
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 06.01.12 14:58
noću 4 na 5 april monitor Drava menja menja maskirni vez radi sakrivanja od aviacije,plovidba Dunavom obustavljena.šestog aprila stiže telegram"rat počeo,postupite po naređenju".oko 9 časova neprijateljski avion otkriva brod i otpočinje borba.menjaju se maskirni vezovi duž obale ali stupaju u akciju obaveštajne organizacije neprijatelja koje prate monitor javljajuči njegovo kretanje.na zahtev KOV 10 aprila prebacuju se na levu obalu dunava da bi štitili prebacivanje jedinica preko dunava.napad avijacije otpočeo oko šest časova a u isto vreme krenula su i 4 mađarska broda tipa "Baja"da prodru u reon prevoženja.svi ovi napadi odbijeni su jakom art. vatrom.kada je na brod stigao telegram da se predaju koji je poslala Komanda RRF bilo je jasno da je izdaja na delu.nakon savetovanja sa komandantom kopnene vojske doneta je odluka o povlačenju prema Novom Sadu.K-dant monitora okupio je posadu,objasnio situaciju i rekao ko želi može da napusti brod.brod je napustilo nekoliko mornara i on je oko23 časa 11 aprila zaplovio nizvodno.kod Bogojeva morali su eksplozivom da raskrče porušeni most da bi mogli proći.u visini Borova pucano je sa obale prema monitoru ali k-dant nije dozvolio otvaranje vatre na radnike u halama.oko 07.31 prve "štuke" napale su brod.pružen je jak otpor,prvo je pogođena leva strana broda te su strojevi morali biti zaustavljeni.Drava je polako tonula i artiljerci su ginuli redom,po naređenju komandanta preživelima je omogućeno da napuste brod.Komandat je potonuo zajedno sa brodom(prema nepisanom pravilu da komandant ne napušta brod koji tone).desilo se to na 1287 kilometru od užća Dunava.od 80 članova broda preživelo je 13 ljudi.
Naslov komentara: Re 07.01.12 19:33
Porucnik bojnog broda Aleksandar Beric ,zapovednik "DRAVE",imao je kompletnu posadu koja slobodno mozemo reci odlazi u legendu.Prvi oficir broda Bruno Segvic,kada je "drava" vec pocela da tone, odlazi u oficirsku sobu i izvrsava samoubistvo, a artiljerijski oficir broda Sulejman Sehovic gine zajedno sa posadom na topovima......casno.....viteski
Naslov komentara: Re 07.01.12 19:59
"DRAVA" je potopljena kod Celareva, i isle su price da li je izvadjena olupina ili nije......ali definitivno je utvrdjeno da su Madjari izvadili brod jos 1943 i olupinu pretopili kao staro gvozdje.....
Naslov komentara: Re 07.01.12 20:49
Postoji jedna prica o deda Tosi iz Starih Banovaca.Naime radi se o Todoru Skerletovicu, koji je jedan od 13 prezivelih mornara sa monitora "Drava".Do pre neku godinu je bio 90godisnjak okretan cicica , a da li je jos ziv ne znam.Zivotna prica za roman.Posle prezivljavanja na "DRAVI"bio je neko vreme u nekom od beogradskih logora a potom ga salju na prisilni rad u Nemacku.Vremenom se saznalo da je u vojsci bio artiljerac na brodu i salju ga u Nirnberg gde je u protivvazdusnij odbrani "rajha"bio posluzilac na topu dve godine... .Na samom kraju rata je isao na obuku za rukovanje jos nekim pesadijskim orudjima i mitraljezima, ali dosao je i kraj i na srecu nije isao u borbu.RATNI ZAROBLJENIK NA PRISILNOM RADU Epilog je taj da je deda Tosa posle svega dobio od nemacke vlade materijalno obestecenje(u skorije vreme) za godine provedene u nemackoj pvo .AKO JE NEKO CUO NESTO O DEDA TOSI....
gospodo ovaj materijal znatno otstupa od pravila foruma i svestan sam da administratori mogu da ga obrišu ,ali sam smatrao da u okviru posta treba da se nađe ovaj materija koji nam kazuje kako su naši preci voleli i poštivali svoju domovinu. materijal je skinut sa sajta"mycity"
Naslov komentara: Re 11.01.12 22:15
Svakako ce rec administratora biti poslednja i da misljenja clanova ne mogu imati nikakvu vaznost.Pravila foruma su u znatnoj meri povredjena.To je cinjenica.Medjutim ,obzirom da sam i ja, kao i Vlade i ostali, ucestvovao u gradjenju ove teme, mislim da bi feljton trebao da ostane iz razloga sto ovaj post ne vredja nikoga,a tema bi jos dobila na kvalitetu i sadrzaju.
Naslov komentara: Re 11.01.12 22:26
Citat :
kaplar m ..Imaš li tu značku ili si je samo pronašao na Internetu?
Nemam je ....ali vidim na "limundo"aukciji kosta 99dinara..
Naslov komentara: Re 16.01.12 16:52
Vlade ,Vlade......ima li postova Setio sam se pa da te pitam....Ona plaza....."oficirska plaza", znas u NS.Po kome i kako je dobila ime. Da li znas mozda