FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 17.09.20 10:33
Mislim da je ova tema dobrodošla na Forum iz nekoliko razloga.
Članovi Foruma dolaze iz svih krajeva bivše države, a tema je
povezana sa JNA, budući je JNA i nastala i stvorena u krvavom 2. svj. ratu
i narodnooslobodilačkoj borbi svih naših naroda i narodnosti protiv fašizma.
Nositelji i začetnici te borbe su bili iznimno hrabri žene i muškarci
čija ćemo imena ovdje navesti uz kratku biografiju.
Svi dolazimo iz različitih krajeva i gotovo svaki kraj ima opjevanog
junaka iz svog kraja.
Oni su bili slavljeni i često spominjani pa su ulice i trgovi nosili njihova imena,
a danas su namjerno i nepravedno zaboravljeni.
Želio bih da ovo bude podsjetnik na njih i da ih nekako, ako možemo, svojim
pisanjem, otrgnemo od zaborava.
Pozivam Vas sve na diskusiju.
Započinjem sa revolucionarom Živanom Sedlanom na čijem sam
zapuštenom grobu na Vinkovačkom pravoslavnom groblju bio slučajno
prije nekoliko dana, kada mi se i " rodila " ova tema.
Naime, u jeku predratnih zbivanja 1939. i 140. godine dolazi do bujanja
komunističkog pokreta u naprednoj omladini i radnicima Vinkovačkog kraja
te dolazi do stvaranja Partijske organizacije među radništvom i studentima.
Bili su to mladi i hrabri komunisti koji su pripremali radničke pobune
budeći se protiv nadolazeće opasnosti.
Dolazilo je do sve većeg otpuštanja radnika i njihovim progonom
jer je većina pripadala Komunističkoj partiji.
Partija je vršila agitaciju među radnicima da se što više radnika i građana uključi
u njen rad, ali i da se djeluje napredno i prema omladini.
Zbog toga je izabrano nekoliko desetaka omladinaca za ilegalni rad,
koji su bili podijeljeni u grupe.
Koliko se zna danas, jednu grupu je vodio Antun Martinovski-Baba, drugu
Eugen Hefko-Bosanac, a treću Gustav Volf.
Jedan od prvih zadataka revolucionarne omladine bio je da se organiziraju
velike demonstracije u Beogradu, i to 14.12.1939. kada je vlada izdala naređenje
da se otvori vatra na studente i kada dolazi do pogibije vinkovačkog studenta
Živana Sedlana.
Vinkovačka partijska organizacija je uz pomoć partiske org. SKOJ-a Beogradskog
univerziteta organizirala sahranu. Samu sahranu su žandarmi pokušali spriječiti,
no akcijom studenata i građana, to je osujećeno.
Živan Sedlan je dao svoj život u 21. godini, a jedna ulica u Vinkovcima je nosila njegovo ime.
Također je vrijedno spomenuti i Antuna Martinovskog Babu, studenta medicine,
koji je , kako sam već napisao, bio vođa jedne udarne ilegalne grupe omladinaca
u Vinkovcima koja je aktivno djelovala među građanima i studentima pripremajući
ih za ustanak protiv njemačkog okupatora i njegovih slugu, xxx i ostalih.
Tada dolazi i do formiranja prvog partizanskog odreda u ovom kraju, a " provalom "
u omladinsku organizaciju Partije 1942. godine dolazi do masovnog hapšenja
te je 7. svibnja 1942. godine opkoljena kuća Steve Vujčića pod Baricom u kojoj se skrivao
Martinovski od strane xxx. Baba nije ni pružao otpor, nego je legao na dvije bombe
da im ne bi pao živ u ruke.
Imao je samo 22 godine.
I spomenut ću još i jednu hrabru ženu, Lauru Leu Klein, komunističku aktivisticu
jevrejskog porijekla, rođenu 20.12.1913. u Slav. Brodu.
Bila je članica KPJ, te je djelovala ilegalno u Zagrebu, a neposredno pred 2. svj. rat
u Vinkovcima gdje joj je živjela sestra Ljubica Adela.Po uspostavi NDH, a po naređenju Partije
prelazi na katoličku vjeru.
Kao aktivna partizanka, u veljači 1942. biva uhapšena sa još 40 osoba osumnjičenih
za kom. djelatnost. Nakon neuspjelog pokušaja bijega iz zatvora, Prijeki
pokretni sud u Vinkovcima osudio ju je na smrt stijeljanjem.
U trenutku strijeljanja imala je samo 29. godina.
Vojnik Graničar and goran9030 vole ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 17.09.20 11:31
Sjetio sam se još i narodnog heroja Stjepana Filipovića koji je između ostalog živio i u Županji, dakle u mom kraju. Rat ga je 1941. zatekao u Valjevu, a bio je Valjevskom partizanskom odredu, u svojstvu zamjenika komandira čete. Zbog podviga kojeg je učinio u napadu na Lajkovac i Krupanj, Tito ga je osobno pohvalio. 24.12.1941. zarobili su ga xxx Koste Pećanca, te su ga nakon mučenja predali Nijemcima. Presudom njemačkog vojnog suda osuđen je na smrt vješanjem, te je i obješen u Valjevu 22.05.1942. godine. Poznate su njegove riječi neposredno prije vješanja: " Šta čekate ? Što trpite? Uzmite puške i isterajte ovu žgadiju iz zemlje. Živjela oslobodilačka borba i naši saveznici i prijatelji! Živeo Sovjetski savez zaštitnik malih naroda! Dole germanske horde! Dole izdajnici našeg naroda! Živeo radni svet! Stojite i gledate. Ako budtete samo stajali i gledali neprijatelj će i vas ovako jednog po jednog vešati. Smrti se ne plašite. Ona nije ništa. To ćete videti kroz nekoliko trenutaka kad ja budem umirao. Nije smrt strašna ako se zna zašto se umire!" Kada je obješen, ostavlje je da tako visi još nekoliko dana, kada je skinut i sahranjen na nepoznatom mjestu. Za Narodnog heroja Jugoslavije proglašen je 1949. godine. Bio je neizmjerno hrabar čovjek.
Vojnik Graničar and goran9030 vole ovaj upis
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 17.09.20 15:13
Doktor Živago (citat):
Sjetio sam se još i narodnog heroja Stjepana Filipovića koji je između ostalog živio i u Županji, dakle u mom kraju. Rat ga je 1941. zatekao u Valjevu, a bio je Valjevskom partizanskom odredu, u svojstvu zamjenika komandira čete. Zbog podviga kojeg je učinio u napadu na Lajkovac i Krupanj, Tito ga je osobno pohvalio. 24.12.1941. zarobili su ga xxx Koste Pećanca, te su ga nakon mučenja predali Nijemcima. Presudom njemačkog vojnog suda osuđen je na smrt vješanjem, te je i obješen u Valjevu 22.05.1942. godine. Poznate su njegove riječi neposredno prije vješanja: " Šta čekate ? Što trpite? Uzmite puške i isterajte ovu žgadiju iz zemlje. Živjela oslobodilačka borba i naši saveznici i prijatelji! Živeo Sovjetski savez zaštitnik malih naroda! Dole germanske horde! Dole izdajnici našeg naroda! Živeo radni svet! Stojite i gledate. Ako budtete samo stajali i gledali neprijatelj će i vas ovako jednog po jednog vešati. Smrti se ne plašite. Ona nije ništa. To ćete videti kroz nekoliko trenutaka kad ja budem umirao. Nije smrt strašna ako se zna zašto se umire!" Kada je obješen, ostavlje je da tako visi još nekoliko dana, kada je skinut i sahranjen na nepoznatom mjestu. Za Narodnog heroja Jugoslavije proglašen je 1949. godine. Bio je neizmjerno hrabar čovjek.
Ne znam tko je "zapisivao" govor Stjepan Filipovića dok su ga vodili na vješanje ali čitajući i slušajući govor ljudi nekako ispada da je neki dio teksta dodavan, umetan, ispravljan...... Sumnjam da je netko to zapisivao baš u to vrijeme. Više mislim da je to bilo usmeno prepričavanje sa tim da je uvijek netko nešto dodavao.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 17.09.20 16:02
Nisam izmislio. Wikipedija je tako navela. Kazu da su ga objesili 15 min.ranije od predviđenog. Istina je da tad nije bilo kazetofona i sigurno je to bilo zapisivano..znaci narodna predaja. Zao mi je jer je bio iznimno hrabar covjek
Vojnik Graničar voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 17.09.20 16:06
Oni svi padaju u zaborav..a borili su se protiv fašizma a ta borba je upisana i u nas Ustav kao temeljni drzavni akt.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 17.09.20 16:06
I tamo su navedena cak dva govora
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 17.09.20 16:23
Doktor Živago (citat):
Oni svi padaju u zaborav..a borili su se protiv fašizma a ta borba je upisana i u nas Ustav kao temeljni drzavni akt.
Sad se o tome da razgovarati-pisati u nedogled. Ta borba nema veze sa današnjom državom. I taj antifašizam je mlaćenje prazne slame. Mogli smo tako u ustav ugurati i borbu protiv turaka, mlečana, mađara, austrijanaca i kojekakvih okupatora koji su nas stoljećima napadali. Čemu sve to...
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 17.09.20 16:24
Doktor Živago (citat):
Nisam izmislio. Wikipedija je tako navela. Kazu da su ga objesili 15 min.ranije od predviđenog. Istina je da tad nije bilo kazetofona i sigurno je to bilo zapisivano..znaci narodna predaja. Zao mi je jer je bio iznimno hrabar covjek
To nisam ni rekao. Samo kažem da ima više varijanti izgovorenih njegovih zadnji riječi. I recimo ovaj svjedok koji kaže da je sve čuo i vidio puno toga ne spominje. [You must be registered and logged in to see this link.] Dok se ovdje navodi nešto što se ne navodi tamo gdje si ti pronašao da je Filipović izgovorio.!? [You must be registered and logged in to see this link.] Samo želim reći da je to sve mućka oko ovih izgovorenih rijeći. Ništa čudno kad je i pitanju komunistička partija jugoslavije.
Doktor Živago voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 17.09.20 18:11
Nemoj prijatelju..i tvoj ce komentar arhivirati. Mislio sam otvoriti forim o bitkama 2.svj.rata..Odžak, Nrretva..Sutjeska..Beogradska operacija...proboj sr.fronta..i sl. Pa sto ti misliš o tome? Puno duže si ovdje..ne znam da li je vec netko imao takvu temu?
Brkakougar Podporučnik
PV BROJ POSTOVA: : 1557 ČLAN OD: : 2015-01-15
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 17.09.20 18:29
Ovo oko Steve sto se moze naci vecina je manipulacija komunista, oni toliko napisase da je tucen ko zna vise od koga, tako da bi se on tesko na nogama drzao a kamoli drzao govor, ono sto je izgovorio na vesalima i podigao ruke bilo je samo "ziveo sovjetski savez" to je preneo jedan prisutni ovom dogadjaju a rekao je tadasnjem porucniku Ratku Martinovicu. Kako je i zasto zarobljen Steva Filipovic bolje da ne pisem, jer je sve rezirano a i trebaju narodni heroji...
Vojnik Graničar and Doktor Živago vole ovaj upis
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15056 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 17.09.20 20:33
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 17.09.20 20:34
Brkakougar (citat):
Ovo oko Steve sto se moze naci vecina je manipulacija komunista, oni toliko napisase da je tucen ko zna vise od koga, tako da bi se on tesko na nogama drzao a kamoli drzao govor, ono sto je izgovorio na vesalima i podigao ruke bilo je samo "ziveo sovjetski savez" to je preneo jedan prisutni ovom dogadjaju a rekao je tadasnjem porucniku Ratku Martinovicu. Kako je i zasto zarobljen Steva Filipovic bolje da ne pisem, jer je sve rezirano a i trebaju narodni heroji...
Brkakougar, od mene za ovaj komentar sutra imaš jedan plus. Već sam gore naveo da ovdje blizu Splita ima jedan još živi svjedok tog događaja i on ne navodi puno toga što se navodi po knjigama, novinama, internetu itd.... [You must be registered and logged in to see this link.] Znači tu igra ulogu ona moja teorija narodnog prepričavanja. Svatko je nešto dodao, izmijenio, na kraju je to ispao kupus.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 17.09.20 20:37
Vojnik Graničar (citat):
I taj antifašizam je mlaćenje prazne slame.
VBČ (citat):
Antifašizam živi i danas!
Kod tebe da, kod mene je krepao 1945 godine sa sve tri zaraćene strane na ovim našim prostorima. Mislio sam na ove sa slovom U i one sa kokardom. Danas je to samo profiterstvo koje od države muze novaca i novaca. Nažalost.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 17.09.20 20:49
Svaka čast obojici na komentarima koji itekako imaju smisla. Bah..nadao sam se napisati nešto novo..otvoriti neku novu temu koja ce biti interesantna za sve. Istina je da kod nas postoje stotine udruga ..npr.jedna brigada..a svaka satnija i vod osnivaju svoje udruge i čupaju iz proracuna nas novac. Da Vojnik Graničar..to je sve interes za izvlačenje novca. Brkakougar je isto u pravu..citao sam vecinu biografija narodnih heroja..u vecina se ubila da ne padne neprijatelju u ruke..a tko zna što je istina.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 17.09.20 21:00
Vojnik Graničar (citat):
Vojnik Graničar (citat):
VBČ (citat):
Kod tebe da, kod mene je krepao 1945 godine sa sve tri zaraćene strane na ovim našim prostorima.
Da naravno, SRNJ je zasnovana na antifašizmu što se zrcali kroz njen pravni sustav, ali i obrazovanje, medije, kulturu...
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 17.09.20 21:10
Hvala ti VBČ sto si se aktivno uključio u raspravu. Vojnik Graničar i ja smo malo skrenuli s teme jer smo ogorčeni na mnoštvo udruga koje sluze samo da bi izvlačile novac. Mi smo mlada demokracija. Država se stvara godinama i desetljećima. Znam da nije sve idealno i dobro. Ali ja gledam da se međusobno pištujemo uvažavajući različitosti. Po struci sam pravnik. I uvijek poštujem temeljne ljudske vrijednosti. Nikad ne cijenim čovjeka po izgledu niti po odijevanju. Ili si čovjek ili nisi. Komentirao sam naglas kako je tesko otvoriti novu temu. Sad cu poraditi na novijim idejama..mozda puno aktualnijima nego sto je rat..pa bio on i nas u kojem je stvorena JNA. Počet cu pisati o necemu svakodnevnom sto nas sve muči. Hvala jos jednom svima vama koji ste se ukljucili jer mi je ovo poticaj za dalje jer sam tek odnedavno na forumu.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 17.09.20 21:11
Oprostite na pisarskim greškama jer pisem sa mobitela
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 17.09.20 21:21
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 17.09.20 21:25
Doktor Živago (citat):
Oprostite na pisarskim greškama jer pisem sa mobitela
Dobro imaš volje piskarati ovoliko na mobitelu.!?
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 17.09.20 23:04
Imam tesko bolesno dijete..sina..i on je stalno na compu. A inace pisem s posla kad mogu..i kad uhvatim vremena. Jako sam uporan tip...
goran9030 voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 17.09.20 23:05
VBČ sto znači primjenjeni antifašist?
goran9030 Podpukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 18.09.20 1:54
Evo Doktore da se i ja uključim u tvoju temu. Mislim da je zanimljiva, ali po svemu sudeći pojavljuje se sa puno godina zakašnjenja. O mnogim revolucionarima i narodnim herojima se više ne može pronaći ništa na internetu. Jednostavno ne upisuje se, više nisu toliko bitni. Potrošeni su u onom vremenu koje je davno prošlo. Evo, npr stotinjak metara od moje kuće je rodna kuća narodnog heroja Ruže Brlošić. Po njoj je moja ulica nekad nosila ime. Onda je netko odlučio da to treba promijeniti jer to više ne vrijedi. Slično je i sa revolucionarkom Hedvigom Deker iz Đakova. Kao ni Ruže, ni nje već odavno nema na spiskovima. Ali ona je barem zadržala jednu ulicu u gradu...
A kad smo već kod revolucionara iz Đakova, najpoznatiji su nekadašnji stanovnici našeg grada, dr. Ivan Ribar, te njegovi sinovi Jurica i Ivo Lola Ribar.
Ivo Lola je zadržao spomenik, koji je prebačen iz centra u "mali park", ali barem nije miniran. Osim toga na kući u kojoj su živjeli postavljena je spomen ploča. Ako je netko zainteresiran za kupnju, mislim da je može kupiti za nekih 300-tinjak tisuća eurića.
Ivo Lola Ribar (Zagreb, 23. travnja1916. - Glamočko polje, 27. studenoga1943.), bio je jugoslavenski i hrvatski političar (član KPJ), partizanski dužnosnik, narodni heroj Jugoslavije. Stariji je sin političara Ivana Ribara. Kao član CK KPJ i Vrhovnog štaba sudjelovao je u organiziranju partizanskoga pokreta. Bio je jedan od najbližih suradnika Josipa Broza, a u listopadu 1943. godine bio je određen za šefa vojne misije VŠ NOV i POJ pri Savezničkoj komandi za Srednji istok ali je poginuo prilikom napada njemačkoga zrakoplova na partizanski zrakoplov, na uzletištu, netom prije polijetanja zrakoplova za Kairo. Rođen je u Zagrebu gdje provodi prve godine djetinjstva, osnovnu školu pohađao je u Karlovcu i nastavio u Beogradu, a gimnaziju je završio u Beogradu. Jedno vrijeme nakon Prvoga svjetskoga rata živio je i u Đakovu, o čemu svjedoči i spomen-ploča u Ulici Ante Starčevića. Studirao je pravo na Pravnome fakultetu u Beogradu i političku ekonomiju u Ženevi. Diplomirao je pravo u Beogradu 1938. godine. Za vrijeme studija pristupio je komunističkoj omladini te 1937. godine vodi omladinsku komisiju CK KPJ, a od 1937. je i tajnik CK SKOJ-a i na toj dužnosti ostat će sve do svoje smrti.
Uglavnom, o njegovom političkom i revolucionarnom putu se nekad mnogo znalo, danas nešto manje. Zato bih ja podsjetio kao zanimljivost da je na osnovu njegovog pisma vjerenici napisana svojevremeno popularna pjesma "Korni grupe" Nedavno sam naišao na jedan zanimljiv članak koji ću u cijelosti prekopirati za one koji imaju volje i strpljenja da pročitaju;
Bilo je dosta ex YU pjesama koje su nastojale da čuvaju (kako se to nekada govorilo) "tekovine NOR-a".
Jedna od njih je svakako je i "Ivo Lola" nekada popularne Korni grupe. Godina je 1973. u domaćim prodavnicama su tražena licencna izdanja stranih izvođača - Deep Purple ("Made in Japan"), Janis Joplin ("In concert"), David Bowie ("The Man Who Sold The World") ... Josipa Lisac izdaje album "Dnevnik jedne ljubavi", a Korni grupa objavila je do tada jednu od svojih najboljih pjesama - "Ivo Lola".
Kako je ona nastala?
Kornelije Kovač objašnjava: "Ideja je sazrela za vreme prošlog festivala u Puli, kada sam se upoznao s projektom o realizaciji filma o Ivi Loli Ribaru. Dogovorio sam se s producentom Dunav filmom da napišem muziku za taj film, no kako je projekat kasnio, izdao sam malu ploču. Ova pesma samo je nastavak mog nastojanja da povremeno pišem o tematici rata". Do igranog filma, uprkos svim nastojanjima, ipak nikada nije došlo. Pjesma je inspirisana pismom koje je Ivo Lola Ribar napisao svojoj djevojci i vjerenici Slobodi Bodi Trajković, a koje ona nažalost nikada nije dobila. Pišući ovo pismo ja se pouzdano nadam - optimista sam, kao i uvijek! - da te ono nikad neće stići već da ćemo se nas dvoje vidjeti i uvijek ostati zajedno. Jer ovo pismo je zato i pisano. U ovom trenutku, kada polazimo u posljednju, odlučnu etapu boja od kojeg zavisi, pored ostalog i naša lična budućnost i sreća, - želim da ti kažem nekoliko prostih i jednostavnih stvari. U mom životu postoje samo dvije stvari: moja služba našem svetom cilju i moja ljubav prema tebi, najmilija moja. Našu sreću i život koji smo htjeli nismo, kao ni milioni drugih,mogli ostvariti izolovano, već samo preko naše borbe i nase pobjede. I zato su te dvije stvari u suštini, u meni samom, jedno. Znaj dušo, da si ti jedina koju sam volio i koju volim. Sanjao sam i sanjam o našoj zajedničkoj sreći - onakvoj kakvu smo željeli, o sreći dostojnoj slobodnih ljudi. To je jedina prava sreća, jedina koju treba željeti. Ako primiš ovo pismo - ako dakle ja ne doživim taj veliki čas, nemoj mnogo tugovati, najdraža! U svijetu u kome budeš tad živjela, naći ćeš , uvijek živ, najbolji dio mene samog i svu moju ljubav prema tebi. Za tebe sam siguran da će tvoj put biti prav i onakav kakav mora da bude. Na njemu, na putu života naći ćeš osvetu i sreću. Mnogo, mnogo te volim, jedina moja! I želim da nikad ne dobiješ ovo pismo, već da zajedno s’ tobom dočekam veliki čas pobjede. Želim da te svojom ljubavi učinim onako srećnom kao što to zaslužuješ. Uvijek tvoj." Cijela porodica Trajković (otac Svetolik, majka Milena, sin Miroslav i kćerke Vera i Sloboda) uhapšena je polovinom januara 1942. kada je beogradskoj policiji u ruke palo jedno pismo Lole Ribara koje je on uputio Bodi. U Specijalnoj policiji su pokušavali da je prisile da Loli napiše pismo kojim bi ga namamila da dođe. Ona je to odlučno odbila. Prebačena je u logor na Banjici zajedno sa ostalim članovima svoje porodice i zajedno s njima je 9. maja 1942. godine ugušena u gasnoj komori. Imala je samo 24 godine, prenosi Nova.ba. Slijedeće godine, 27. novembra 1943., u trenutku kada se spremao da avionom poleti u Kairo, neposredno prije polijetanja, na aerodromu na Glamočkom polju, Ivo Lola Ribar je pogođen bombom iz neprijateljskog aviona i na licu mjesta je poginuo.
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 18.09.20 8:11
Odlično...svaka čast. To volim. Siguran sam da nema mjesta u bivšoj SFRJ koja nije dala jednog ili više revolucionara ili narodnih heroja. Da li znaš da dr. Ivan ribar nikad nije bio član KPJ ?
goran9030 voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 18.09.20 8:35
Stvarno si se Gorane potrudio, a ovo za pjesmu Korni grupe " Ivo Lola ", nisam znao. Nevjerojatno..svašta se ovdje može čuti i i naučiti
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 18.09.20 10:58
Doktor Živago (citat):
Da li znaš da dr. Ivan ribar nikad nije bio član KPJ ?
Iskreno, nisam imao pojma o tome. Evo, ponukao si me da pročitam njegov životopis onako na brzaka. Nigdje izrekom ne stoji ni da je bio, niti da nije. Ipak, bio je predsjednik Predsjedništva FNRJ, a to postići bez članstva u KP je zaista fantastično. Na tragu tvog podatka - primjetio sam podatak da je jedno vrijeme bio član SO SSRNJ, a SSRNJ je svojevremeno okupljao one koji nisu djelovali kroz KP. Formalno je to bila kao neka "opozicija", iako samo formalno jer nije bilo iskakanja iz kolosijeka.
_________________ In medias (t)res...
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 18.09.20 11:03
Doktor Živago (citat):
ovo za pjesmu Korni grupe " Ivo Lola ", nisam znao. Nevjerojatno..svašta se ovdje može čuti i i naučiti
Eh, pa stari sam ti ja omladinac Nekada dok smo djelovali kao članovi SSOH (SSOJ), često je na manifestacijama puštana ta pjesma. Bilo na radnim akcijama, bilo na priredbama i slično. Jer u to vrijeme je Ivo Lola bio lik koji je predstavljan kao ideal omladincima. Nisu nam ga puno vezali uz KP (ili SK kasnije). On ti je bio nekako kao "naš". Bar je tako bilo kod mene, možda ga u drugim krajevima zemlje nisu tako doživljavali i predstavljali.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 18.09.20 11:10
On je uvijek bio i ostat će naš. Ja sam komentar stavio u odnosu na njegovog oca koji nikad nije bio član KPJ a ipak je obnašao visoke dužnosti npr. u ZAVNOH-u, dakle za vrijeme rata i poslije rata u najvišim organima vlasti.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 18.09.20 11:11
Točno, meni se čini da su oni bili na sitoj " liniji ", to je borba protiv fašizma. Puno je bilo tih organizacija, ali su oni svi načelno imali isti cilj.
goran9030 voli ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 18.09.20 11:15
Doktor Živago (citat):
On je uvijek bio i ostat će naš. Ja sam komentar stavio u odnosu na njegovog oca koji nikad nije bio član KPJ a ipak je obnašao visoke dužnosti npr. u ZAVNOH-u, dakle za vrijeme rata i poslije rata u najvišim organima vlasti.
Da me netko pogrešno ne shvati - ono "naš" sam napisao u smislu - naš, omladinski. Jedan od nas. Nema tu primisli o nacionalnosti ili političkoj opredijeljenosti.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 18.09.20 11:16
slažem se..on jest naš kao omladinski..i ja sam to mislio..
goran9030 voli ovaj upis
Brkakougar Podporučnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 18.09.20 11:35
Prema Ivi Loli su imali svi simpatije u tadasnjoj Jugi, e koliko bi bili komunisti protiv fasizma da Nemacka nije napala Sovjete prekrsivsi sporazum o nenapadanju, to je sad neko drugo pitanje, ali definitivno Lola je imao harizmaticnu onu fotografiju kao revolucionar Cegevara, ostalo propaganda napravi kult licnosti.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 18.09.20 11:59
Vojnik Graničar (citat):
VBČ (citat):
Vojnik Graničar (citat):
Kod tebe da, kod mene je krepao 1945 godine sa sve tri zaraćene strane na ovim našim prostorima.
VBČ (citat):
Da naravno, SRNJ je zasnovana na antifašizmu što se zrcali kroz njen pravni sustav, ali i obrazovanje, medije, kulturu...
Velika je to stvar ovdje kod mene u Hrvatskoj. Jedvo čekam dan kad će ih zakonom zabraniti.
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 18.09.20 12:34
Brkakougar (citat):
Prema Ivi Loli su imali svi simpatije u tadasnjoj Jugi, e koliko bi bili komunisti protiv fasizma da Nemacka nije napala Sovjete prekrsivsi sporazum o nenapadanju, to je sad neko drugo pitanje, ali definitivno Lola je imao harizmaticnu onu fotografiju kao revolucionar Cegevara, ostalo propaganda napravi kult licnosti.
Sto ljudi ima stodvadeset teorija i niti jedna ne mora biti točna. Po onome što ja mislim - komunisti su pokazali svoj stav prema fašizmu angažmanom u Španjolskoj. Nije se njihov stav (a niti stav nacista u suprotnom smjeru) ništa promjenio ni potpisom onog protuprirodnog pakta -protuprirodnog jer su u pitanju bile dvije ekstremne suprotnosti. Stvar je bila u tome da su u to vrijeme sve KP u Europi, pa i šire bile pod izravnom čizmom iz Moskve. Kada su dobili naredbu da smanje gas, to su morali učiniti, inače je to Staljin veoma učinkovito rješavao. Uostalom, niti nacisti nisu puštali iz zatvora komuniste koje su zatekli u okupiranim zemljama ili su iz logora pustili njemačke komuniste nakon što su potpisali pakt. Dakle, sve je to bila samo jedna igra da bi se podijelila Poljska, a ideološki se ništa nije promjenilo. Više bi se moglo pričati o poštenju i ljudskosti u odnosu prema nekim zemljama i narodima, ali poštenje i ljudskost, te Hitler i Staljin definitivno ne mogu u istu rečenicu. Iako sam ja to sve utrpao.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 18.09.20 14:47
Utrpao si to dobro,ali i pojasnio. Oba totalitarna režima su narodima pod čijom su čizmom bili donjeli samo zlo. I Hitler i Staljin,bolje da se rodili nisu. Angažmanom komunista..prije svega stranih boraca u Inter.brigadama su u Španjolskoj Francu doista pokazali što misle. Eto dobre teme za ubuduće..Španski borci". Htio sam reci da to iskustvo rata u Španjolskoj je nama dobro došlo jer su ti ljudi kasnije bili instruktori i vođe organiziranog otpora fašizmu u Jugoslaviji
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 18.09.20 17:16
Htio sam reci..vecina njih su bili organizatori ustanka u svojim krajevima
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 18.09.20 17:58
Kad pogledaš, taj rat u Španjolskoj je svima nešto (dobro???) donio. Nacisti i fašisti su isprobali svoje oružje i malo trenirali svoje generale. Antifašisti su stekli praktično iskustvo za kasnije i to primjenili u praksi u svojim zemljama. Nije to isto kad imaš samo obuku i kad iskusiš pravo vatreno iskustvo.
Vojnik Graničar and Doktor Živago vole ovaj upis
Brkakougar Podporučnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 18.09.20 18:47
Bilo bi dobro nabrojati neke organizatore koji su podigli ustanak u svom kraju...
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 18.09.20 19:51
Doktor Živago (citat):
VBČ sto znači primjenjeni antifašist?
Onaj tko svoj antifašizam primjenjuje u svakodnevnome životu, a ne samo deklarativno.
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 18.09.20 21:48
Hvala na odgovoru. Pitam se tko od nas to nije..doduše u pravu si..ima i onih koji su samo deklarativni..strasno..nakon svega
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 18.09.20 21:53
Slažem se Brkakoguar..moram priznati da sam i to imao na umu kada sam postavio temu.. Moze..sjajan prijedlog. Ja sam uvodno nesto i napisao za Vinkovački kraj..valja to i proširiti. Imam knjigu Drage Kozonića kiju sam prije 35 god.dobio na poklon od autora i sudionika tih događaja "Vinkovački kraj na putu u slobodu". Nažalost,preminuo je prije 15 godina..inače bi ja to iz prve ruke
Zoran I Poručnik
NA VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2840 ČLAN OD: : 2015-01-02 Izola
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 18.09.20 22:24
KVIZ TITO - REVOLUCIJA - MIR & IVO LOLA RIBAR
Takšni tradicionalni kvizi so bili organiziran s strani organizacij ZSMJ in republiških ZSMS ter občinskih ZSMS povsod po Jugoslaviji, drugih republikah in pokrajinah ter tudi v Sloveniji, v počastitev 60 let od ustanovitve KPJ in ZKMJ. Tekmovalo se je v vseh sredinah življenja in dela, v osnovnih in srednjih šolah, na fakultetah ter tudi v vojašnicah o čemer sem na tem forumu že pisal. Zmagovalci so se pomerili na občinskem, rerubliškem in zveznem nivoju, vključeni so bili tudi vojaki, ki smo imeli tudi svoja tekmovanja po vojašnicah in kasneje še z drugimi ekipami. [You must be registered and logged in to see this link.]
Najboljši v tekmovanju so dobili občinska, republiška in zvezna priznanja o sodelovanju na kvizu Tito - Revolucija - Mir. Za osnovo učnega gradiva pa je bila s strani Kekca in Madosti natisnjena posebna knjižica, SKOJ - ZSMJ (1919 - 1979), ki smo jo uporabljali kot učno gradivo, prav tako, so bila tudi napisana vsa vprašanja, samo pravilne odgovore smo morali poiskati.
* Ker ste nekateri zgoraj že nekaj zapisali o našemu legendarnemu sekretarju Ivo Lola Ribar, je bilo v knjižici o njem posvečeno celotno IX.poglavje, zato se mi je zdelo prav, da ga tukaj ponovno preberete tudi vi in sicer:
Na 3. strani piše: Z veliko ljubeznijo, z besedami izgovorjenimi od srca na prvem kongresu mladine Srbije je Tito dejal o udeležbi mladih v revoluciji:
"...Ko gredo v boj ljudje, vojska, ki jo je država formirala, odrasli ljudje, tedaj je to njihova dolžnost do domovine. tedaj je to dolg vsakega državljana in rodoljuba. Toda, ko gredo brez mobilizacije, prostovoljno otroci, stari dvanajst, štirinajst, petnajst in šestnajst let, vedoč, da bodo v boju padli, tedaj je to več kot dolg do domovine, tedaj je to nadčloveško junaštvo mladih ljudi, ki se žrtvujejo, čeprav niso še niti začeli živeti - da bi bila prihodnja pokolenja srečna."
Vir: SKOJ-ZSMJ (1919-1979) - Knjižica iz mojega osebnega arhiva
[You must be registered and logged in to see this image.] Knjižica ZSMJ - SKOJ (1919-1979)
[You must be registered and logged in to see this image.] Po osvoboditvi Jajca, 25.septembra 1952, so prišli v mesto na Plivi najvišji in vojni in partijski voditelji. Na sliki z desne proti levi: Josip Brot Tito, dr.Ivan Ribar, Kosta nadj in Ivo Lola Ribar
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 19.09.20 0:21
Fenomenalan komentar. Zahvaljujem ti se Zorane sto si se na ovako kvalitan način uključio u temu i u diskusiju. Nisam ni znao za taj kviz. Svakako pohvalno i nesto za razbijanje svakodnevne rutine i kao mogućnost stjecanja znanja. Ove fotografije i novinski tekst sada prvi puta vidim. Odlicni i kvalitetni prilozi.
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 19.09.20 0:27
Zoran I (citat):
KVIZ TITO - REVOLUCIJA - MIR & IVO LOLA RIBAR
Takšni tradicionalni kvizi so bili organiziran s strani organizacij ZSMJ in republiških ZSMS ter občinskih ZSMS povsod po Jugoslaviji, drugih republikah in pokrajinah ter tudi v Sloveniji, v počastitev 60 let od ustanovitve KPJ in ZKMJ. Tekmovalo se je v vseh sredinah življenja in dela, v osnovnih in srednjih šolah, na fakultetah ter tudi v vojašnicah o čemer sem na tem forumu že pisal. Zmagovalci so se pomerili na občinskem, rerubliškem in zveznem nivoju, vključeni so bili tudi vojaki, ki smo imeli tudi svoja tekmovanja po vojašnicah in kasneje še z drugimi ekipami. [You must be registered and logged in to see this link.]
Najboljši v tekmovanju so dobili občinska, republiška in zvezna priznanja o sodelovanju na kvizu Tito - Revolucija - Mir. Za osnovo učnega gradiva pa je bila s strani Kekca in Madosti natisnjena posebna knjižica, SKOJ - ZSMJ (1919 - 1979), ki smo jo uporabljali kot učno gradivo, prav tako, so bila tudi napisana vsa vprašanja, samo pravilne odgovore smo morali poiskati.
* Ker ste nekateri zgoraj že nekaj zapisali o našemu legendarnemu sekretarju Ivo Lola Ribar, je bilo v knjižici o njem posvečeno celotno IX.poglavje, zato se mi je zdelo prav, da ga tukaj ponovno preberete tudi vi in sicer:
Na 3. strani piše: Z veliko ljubeznijo, z besedami izgovorjenimi od srca na prvem kongresu mladine Srbije je Tito dejal o udeležbi mladih v revoluciji:
"...Ko gredo v boj ljudje, vojska, ki jo je država formirala, odrasli ljudje, tedaj je to njihova dolžnost do domovine. tedaj je to dolg vsakega državljana in rodoljuba. Toda, ko gredo brez mobilizacije, prostovoljno otroci, stari dvanajst, štirinajst, petnajst in šestnajst let, vedoč, da bodo v boju padli, tedaj je to več kot dolg do domovine, tedaj je to nadčloveško junaštvo mladih ljudi, ki se žrtvujejo, čeprav niso še niti začeli živeti - da bi bila prihodnja pokolenja srečna."
Vir: SKOJ-ZSMJ (1919-1979) - Knjižica iz mojega osebnega arhiva
Na ovim natjecanjima sam sudjelovao dok sam išao u osnovnu školu. Sad si me zamislio - baš ću ovih dana pogledati gdje su moje nekadašnje diplome za učešće na natjecanjima Tito-Revolucija-Mir.
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 19.09.20 0:53
[You must be registered and logged in to see this image.] Evo, baš mi nije dalo mira. Našao sam ove iz vremene SSO, ali one iz osnovne škole nisam. Baš je bilo zgodno sudjelovati... gomila zgodnih djevojaka, sendviči (nije bilo piva ), tulum nakon natjecanja...
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 19.09.20 10:16
Ha..majstore..tu si ti sticao svoje sad već veliko znanje..iz hmm..odnosa između dva spola..i sendviča
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 19.09.20 12:18
Tja... znaš da je dodatna čar u zajedničkom učenju i propitkivanju prije natjecanja. Pa onda opet komentari nakon što sve završi. Analiziranje grešaka ima svojih prednosti, koliko se sjećam.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 19.09.20 13:09
Hehehe..treba pozdraviti studioznost i smisao za detalje
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 19.09.20 17:18
Pa vidi, tema se najlakše studiozno i detaljno raščlani u dobrom društvu. Ne treba ono biti preveliko, jer tada nekad ne možeš doći do riječi. Ali ako nastavim pisati, bojim se da ćemo preći u jednu drugu temu, jer bi ovo samo deklarativno imalo dodirnih točaka sa revolucijom i herojima... Zato bih ovim postom završio "podtemu" priprema za šampionat znanja i ostavio prostor za one nekad znane, a sada rijetko spominjane velikane iz naše okolice.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 20.09.20 21:37
Ma stvarno si postao ekspert
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja 20.09.20 21:40
Postao si ekspert za obitelj Ribar. On je prvi predsjednik AVNOJ-a. Rekao sam ti..nikad formalno nije bio clan SKJ. za sve sto je uradio svaka mu čast. A i tebi sto si to sve pronasao i dao si truda.
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja