FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

nasi heroji

Go down 
4 posters
AutorPoruka
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8062
ČLAN OD: : 2011-01-25

nasi heroji  Empty
KomentarNaslov komentara: nasi heroji    nasi heroji  Icon_minitime17.01.21 19:24

Samo nekoliko sati posle potpisivanja bezuslovne kapitulacije Vojske Kraljevine Jugoslavije, 17. aprila 1941, mornarički poručnici Milan Spasić i Sergej Mašera aktivirali su eksploziv na bojnom brodu „Zagreb” i zajedno s njim odleteli u vazduh. Dok su ostali članovi posade napuštali brod, a Italijani već bili na vratima Boke kotorske, njih dvojica su izabrali smrt umesto sramne predaje i odvođenja u zarobljeništvo.[You must be registered and logged in to see this image.]

Vojnik Graničar and PORUCNIK vole ovaj upis

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8112
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 54
M(j)esto Split

nasi heroji  Empty
KomentarNaslov komentara: Re: nasi heroji    nasi heroji  Icon_minitime17.01.21 20:55

vladimir (citat):
Samo nekoliko sati posle potpisivanja bezuslovne kapitulacije Vojske Kraljevine Jugoslavije, 17. aprila 1941, mornarički poručnici Milan Spasić i Sergej Mašera aktivirali su eksploziv na bojnom brodu „Zagreb” i zajedno s njim odleteli u vazduh.
Dok su ostali članovi posade napuštali brod, a Italijani već bili na vratima Boke kotorske, njih dvojica su izabrali smrt umesto sramne predaje i odvođenja u zarobljeništvo.

Mislim da im je bilo pametnije potpaliti sporo goreći fitilji i dati se u bijeg pa makar u bijegu poginuli.
Ovako su izgubili i brod i živote.
Ali oni su mislili da su napravili dobro djelo a ja se sa tim baš ne bi složio.
Međutim oni su to tako isplanirali.
Ja bi napravio kako sam i napisao.
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

nasi heroji  Empty
KomentarNaslov komentara: Re: nasi heroji    nasi heroji  Icon_minitime17.01.21 22:08

A ja se pitam sta je bilo sa komadantom ovog broda?
Na vrh Go down
Brkakougar
Podporučnik
Podporučnik

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1557
ČLAN OD: : 2015-01-15

nasi heroji  Empty
KomentarNaslov komentara: Re: nasi heroji    nasi heroji  Icon_minitime18.01.21 14:15

Otisao kod protivnicke strane da potpise predaju broda sve sa posadom...
Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

nasi heroji  Empty
KomentarNaslov komentara: Re: nasi heroji    nasi heroji  Icon_minitime18.01.21 14:27

Vojnik Graničar (citat):
vladimir (citat):
Samo nekoliko sati posle potpisivanja bezuslovne kapitulacije Vojske Kraljevine Jugoslavije, 17. aprila 1941, mornarički poručnici Milan Spasić i Sergej Mašera aktivirali su eksploziv na bojnom brodu „Zagreb” i zajedno s njim odleteli u vazduh.
Dok su ostali članovi posade napuštali brod, a Italijani već bili na vratima Boke kotorske, njih dvojica su izabrali smrt umesto sramne predaje i odvođenja u zarobljeništvo.

Mislim da im je bilo pametnije potpaliti sporo goreći fitilji i dati se u bijeg pa makar u bijegu poginuli.
Ovako su izgubili i brod i živote.
Ali oni su mislili da su napravili dobro djelo a ja se sa tim baš ne bi složio.
Međutim oni su to tako isplanirali.
Ja bi napravio kako sam i napisao.
nekom oficirska cast ne moze da dozvoli predaju. brojni su primeri takvog herojskog ponasanja.pocev od Leonide i Spartanaca pa do Stevana Sindjelica.i sam Njegos kaze bolje ziveti kao soko jedan dan nego vrana ceo zivot
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

nasi heroji  Empty
KomentarNaslov komentara: Re: nasi heroji    nasi heroji  Icon_minitime18.01.21 18:32

Brkakougar (citat):
Otisao kod protivnicke strane da potpise predaju broda sve sa posadom...
Za ovaj slučaj nikada nisam čuo.
Evo ovako prvi put čitam.
Nego se postavlja pitanje da je bilo pitati roditelje tih vojnika-mornara što misle za te oficire koji su potpisali predaju broda i vojske.
Mislim da bi bila druga priča.
Na vrh Go down
Brkakougar
Podporučnik
Podporučnik

Prim(j)eran Vojnik PV

nasi heroji  Empty
KomentarNaslov komentara: Re: nasi heroji    nasi heroji  Icon_minitime18.01.21 20:55

Kada je glavnokomandujuci sa jos dva oficira otisao da potpise predaju razaraca sa svim sto ima na njemu ukljucujuci i posadu, pomenuta dva oficira se nisu slagala sa tim, minirali su brod, posadi naredili da napuste brod i digli su ga u vazduh i zajedno sa njim otisli u smrt.
I ja se ne slazem sa ovim sto su uradili, za mene bi bili super heroji da su uradili sledece:
Glavnokomandujuceg i njegove istomisljenike koji su spremni na izdaju i predaju na licu mesta trebali su streljati, posadi narediti da napuste brod (to su i ucinili i to jedino sto je bilo ispravno) onda su trebali napuniti sva oruzja i krenuti dejstvovati po floti koja je bila nasuprot njih, u tom slucaju verovatno bi bili potopljeni i to bi bila casna pogibija u borbi a mozda bi i oni nekoga pogodili. ovako uludo izginuli ne opalivsi metka na neprijatelja.

Vojnik Graničar voli ovaj upis

Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

nasi heroji  Empty
KomentarNaslov komentara: Re: nasi heroji    nasi heroji  Icon_minitime19.01.21 7:16

[You must be registered and logged in to see this link.]
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

nasi heroji  Empty
KomentarNaslov komentara: Re: nasi heroji    nasi heroji  Icon_minitime20.01.21 13:42

Brkakougar (citat):
Kada je glavnokomandujuci sa jos dva oficira otisao da potpise predaju razaraca sa svim sto ima na njemu ukljucujuci i posadu, pomenuta dva oficira se nisu slagala sa tim, minirali su brod, posadi naredili da napuste brod i digli su ga u vazduh i zajedno sa njim otisli u smrt.
I ja se ne slazem sa ovim sto su uradili, za mene bi bili super heroji da su uradili sledece:
Glavnokomandujuceg i njegove istomisljenike koji su spremni na izdaju i predaju na licu mesta trebali su streljati, posadi narediti da napuste brod (to su i ucinili i to jedino sto je bilo ispravno) onda su trebali napuniti sva oruzja i krenuti dejstvovati po floti koja je bila nasuprot njih, u tom slucaju verovatno bi bili potopljeni i to bi bila casna pogibija u borbi a mozda bi i oni nekoga pogodili.
Ovako uludo izginuli ne opalivsi metka na neprijatelja.
Pa skoro bi i ja sve isto napravio.
Samo ovu dvojicu ne bih streljao nego bi ih sa ostalim članovima posade potjerao sa broda.
Samo je pitanje kakav je u tim trenicima moral vojske.!?
Jer se u kritičnom trenucima odvija pobuna na brodu, pitanje je, koliko članova posade bi podržalo ove što su otišli potpisati predaju ili ove što se potopili brod.
Na vrh Go down
Brkakougar
Podporučnik
Podporučnik

Prim(j)eran Vojnik PV

nasi heroji  Empty
KomentarNaslov komentara: Re: nasi heroji    nasi heroji  Icon_minitime20.01.21 13:49

Da...bas tako.

Vojnik Graničar voli ovaj upis

Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

nasi heroji  Empty
KomentarNaslov komentara: Re: nasi heroji    nasi heroji  Icon_minitime20.01.21 19:26

Vojnik Graničar (citat):
Brkakougar (citat):
Glavnokomandujuceg i njegove istomisljenike koji su spremni na izdaju i predaju na licu mesta trebali su streljati, posadi narediti da napuste brod (to su i ucinili i to jedino sto je bilo ispravno) onda su trebali napuniti sva oruzja i krenuti dejstvovati po floti koja je bila nasuprot njih, u tom slucaju verovatno bi bili potopljeni i to bi bila casna pogibija u borbi a mozda bi i oni nekoga pogodili.
Ovako uludo izginuli ne opalivsi metka na neprijatelja.
Pa skoro bi i ja sve isto napravio.
Samo ovu dvojicu ne bih streljao nego bi ih sa ostalim članovima posade potjerao sa broda.
Samo je pitanje kakav je u tim trenicima moral vojske.!?
Jer se u kritičnom trenucima odvija pobuna na brodu, pitanje je, koliko članova posade bi podržalo ove što su otišli potpisati predaju ili ove što se potopili brod.
kako to mislis pobuna? ja bi isto uradio sto i ova dvojica , samo bi predhodno streljao komadanta broda zbog namere da brod preda u ruke okupatorima.
Na vrh Go down
semsudin
Podporučnik
Podporučnik
semsudin

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1435
ČLAN OD: : 2013-03-11
DOB : 57
M(j)esto GRABOVAC, VELIKA KLADUSA

nasi heroji  Empty
KomentarNaslov komentara: Re: nasi heroji    nasi heroji  Icon_minitime20.01.21 19:52

vladimir (citat):
Samo nekoliko sati posle potpisivanja bezuslovne kapitulacije Vojske Kraljevine Jugoslavije, 17. aprila 1941, mornarički poručnici Milan Spasić i Sergej Mašera aktivirali su eksploziv na bojnom brodu „Zagreb” i zajedno s njim odleteli u vazduh. Dok su ostali članovi posade napuštali brod, a Italijani već bili na vratima Boke kotorske, njih dvojica su izabrali smrt umesto sramne predaje i odvođenja u zarobljeništvo.[You must be registered and logged in to see this image.]
Po mojem mišljenju mogli su učiniti puno bolje ne predavati se i ne potapati brod nego izaći ili pokušati izaći kroz Otranska vrata na Sredozemno more i povezati se sa Britanskom mornaricom.Kapitulacija Vrhovne komande nemora značiti i povinovati se tim odlukama.Uostalom Francuska je kapitulirala ali dobar dio mornarice se je izvukla i posle nastavila otpor na moru zajedno sa Britancima.

vladimir voli ovaj upis

Na vrh Go down
Sponsored content

nasi heroji  Empty
KomentarNaslov komentara: Re: nasi heroji    nasi heroji  Icon_minitime

Na vrh Go down

nasi heroji
Na vrh 
Stranica 1/1
 Similar topics
-
» Gradovi Heroji
» Naši ručni satovi, časovnici
» Niš 5464/2 'Bubanjski heroji' 90/91 jun
» NIŠ Bubanjski Heroji VP 1219 82/83 GOD.
» Revolucionari i narodni heroji iz mog kraja