FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-20 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Thu Sep 09, 2021 5:27 am
PANTELIĆEV HET-TRIK SA PENALA! 7. septembra 1980. godine, čuvar mreže Reala sa Nišave Dragan Pantelić postigao je het-trik u prvenstvenom susretu protiv Zagreba (4:0) i ispisao istoriju fudbala na ovim prostorima! Sva tri gola postigao je sa penala - u 9. 58. i 60. minuti, a to mu nije bilo dovoljno, već je i odbranio jedanaesterac Kovačiću u 90. minutu susreta.
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Mon Sep 13, 2021 12:57 am
DA LI STE ZNALI? Kintsungi (zlatni spoj) ili Kintsukoroi (zlatna popravka) je umetnost popravljanja grnčarije zlatom. Praktikuje se u Japanu od 15. veka. Filozofija ove umetnosti nije da prikrije tragove oštećenja, već da ih naglasi kao sastavni deo prošlosti objekta. Priča kaže da je ova praksa nastala u 15. veku kada je jedan šogun razbio svoju omiljenu činiju. Posalao ju je u Kinu da je tamo poprave, ali kada su je vratili nije bio zadovoljan učinjenim. Zatražio je od svojih majstora da osmisle novi način popravke i tako nastaje Kintsungi. Činije se zapravo ne popravljaju čistim zlatom. U pitanju je tehnika lepljenja polomljenih delova uruši lakom (potiče iz drveta), a kasnije se preko toga nanosi zlatni prah.
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Mon Sep 13, 2021 1:05 am
E ovo nisam znao...cuo sam za razne smese da se koriste, ali zlato ne... to mu uvecava jos vecu vrednost.
Sloba1 voli ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Mon Sep 13, 2021 1:05 am
Znali smo O tome si nam pisao prije skoro 2 mjeseca. Slika je ista, samo sada ima malo više teksta.
_________________ In medias (t)res...
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Mon Sep 13, 2021 1:24 am
Da, sad sam se setio, izvinjavam se, nije namerno, zbog postova, ako neko misli da jurim da stignem što pre do čina kapetana. Nije stvarno namerno.
goran9030 voli ovaj upis
Brkakougar Podporučnik
PV BROJ POSTOVA: : 1557 ČLAN OD: : 2015-01-14
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Mon Sep 13, 2021 1:26 am
A gde je tek PUKOVNIK....
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Mon Sep 13, 2021 1:30 am
Sve OK, da nije bilo fotografije ne bih se tako lako sjetio. Ipak nisi napravio copy/paste, nego nam napisao još nekoliko novih detalja. Definitivno je ovo zanimljivo kao tema. Nisam imao pojma o ovom načinu popravka dok nisi pisao o tome (prvi put, a i sad). Dobro je to znati kad idući puta razbijem neku posudu koju je moja deblja polovica dobila od svoje mame ili bake. Do sada sam obično nastojao da je što bezbolnije i tajnovitije odnesem do kontejnera. Sad se možda i zaigram, pa joj od zdjele napravim još bolji i još stariju nego što je bila
Sloba1 and Doktor Živago vole ovaj upis
Brkakougar Podporučnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Mon Sep 13, 2021 1:33 am
Ponekad neko saznanje moze biti i kontra produktivno...a moze i da bude bas skupo...
Sloba1 voli ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Mon Sep 13, 2021 4:14 am
Brkakougar (citat):
A gde je tek PUKOVNIK....
To će biti teška misija!
Brkakougar Podporučnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Mon Sep 13, 2021 4:21 am
Ali nije neostvarljiva, evo drug Doktor je vec potpukovnik, jos malo pukovnik, sve pohvale za tolike postove, treba to napisati, i veoma vazna cinjenica nije ni jednom prekrsio pravilo foruma.
Doktor Živago voli ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Mon Sep 13, 2021 4:50 am
Da.. ja sam u početku, dok nisam neke stvari razumeo, bio na "hlađenju" par dana, ali to je kao kad preležite dečje bolesti i onda ste na konju. Inače nisam bio jedno vreme iz razloga što mi je skinuta objava kao tema - Migranti, pa sam se naljutio. Organizatori su smatrali drugačije i sada je to iza nas.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Mon Sep 13, 2021 5:22 am
Jedan naučnik izmerio je jednom jednu veliku paučinu. Konci te paučine bili su dugački 6.396 metara dok je cela paučina težila svega 64 miligrama.
Ptičja srca kucaju najbrže. Postoje, na primer, ptice kod kojih srce u jednom minutu zakuca i po 700 puta. Četkica za zube upotrebljavane su odavno. Zna se da su još stari Rimljani imali četkice za pranje zuba. Četkice iz XIV veka bile su veoma lepo ukrašene.
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Mon Sep 13, 2021 7:15 am
Brkakougar (citat):
Ali nije neostvarljiva, evo drug Doktor je vec potpukovnik, jos malo pukovnik, sve pohvale za tolike postove, treba to napisati, i veoma vazna cinjenica nije ni jednom prekrsio pravilo foruma.
Ajde Brko..ne zafrkavaj..i sam znas kako smo nedavno prosli. Osim toga, meni su i zatvorili temu..obrisali vise od komentara odn.postova. Sve u rok službe. No mislim da ste vas dvojica postali članovi u neka bolja vremena kad je bilo krasnih tema. A mi novi sad moramo izmišljati vec prevaziđene stvari. U svakom slucaju hvala ti na lijepim riječima. Sto kaze drug Soba,sve u rok službe.
Brkakougar Podporučnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Mon Sep 13, 2021 8:24 am
Eeee sta su sve nama izbrisali...ne verujem da su to bila bolja vremena isto je to kao sada, razlika je samo sto je bilo vise ucesnika u komentarima, jer kada je ukljuceno desetak i vise clanova u isto vreme lakse je funkcionisati sa teme na temu, mada je i veca mogucnost sukoba (mislim recima) pa su mnogi trajno banirani, ja sam baniran iz zezanja ne zbog teskih reci, dok neki drugi nisu bili humoristicni. Naravno da su moje pohvale za tvoje postove iskrene bez svake sumnje....
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Mon Sep 13, 2021 10:14 am
Ponovno zahvaljujem. Ja sam isto primijetio da nas je puno manje..mislim na članove koji su aktivni i komentiraju. To mi nedostaje..nekako..uvijek mi isti. Drug Sloba se vratio nakon mislim dužeg odsustva..ti si stalno tu..ali nema puno novih..ili ih ima ali nisu aktivni. Pregledavao sam povijest tema na Forumu..i teme su bile sjajne..a članovi fenomenalni. E sad ovi koji su trajno banirani mora da su gadno zgrešili Kad ih vise nema među nama...šteta..ne znam..nažalost,tada nisam ni znao za ovaj Forum... Tako je to u životu..nažalost
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Tue Sep 14, 2021 8:32 pm
Odlučio sam napisati nešto o Rimskim brojevima i njihovu značenju. I dok većina zna brojeve do 20 ( I, II, III, IV itd.), za ostale malo tko zna, čast izuzecima
Npr.
L = 50 C = 100 D = 500 M = 1000
i tako npr. imamo: MMVII = 2007 ili 1928 MCMXXVIII ili 28 = XXVIII
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8061 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Wed Sep 15, 2021 12:47 am
Doktor Živago (citat):
Ponovno zahvaljujem. Ja sam isto primijetio da nas je puno manje..mislim na članove koji su aktivni i komentiraju. To mi nedostaje..nekako..uvijek mi isti. Drug Sloba se vratio nakon mislim dužeg odsustva..ti si stalno tu..ali nema puno novih..ili ih ima ali nisu aktivni. Pregledavao sam povijest tema na Forumu..i teme su bile sjajne..a članovi fenomenalni. E sad ovi koji su trajno banirani mora da su gadno zgrešili Kad ih vise nema među nama...šteta..ne znam..nažalost,tada nisam ni znao za ovaj Forum... Tako je to u životu..nažalost
zivot ide dalje. i to je to
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Wed Sep 15, 2021 1:00 am
Doktor Živago (citat):
Odlučio sam napisati nešto o Rimskim brojevima i njihovu značenju. I dok većina zna brojeve do 20 ( I, II, III, IV itd.), za ostale malo tko zna, čast izuzecima
Npr.
L = 50 C = 100 D = 500 M = 1000
i tako npr. imamo: MMVII = 2007 ili 1928 MCMXXVIII ili 28 = XXVIII
Kod rimskih brojeva je zanimljivo to što se oznake (ili slova, kako ih netko zove) dodaju naprijed ili pozadi. Tako npr 110 pišemo kao CX, a 90 kao XC - znači dodajemo ili oduzimamo konkretnu vrijednost.
Ono što je meni zanimljivo je to da se ponegdje broj 4 piše kao IV, a viđao sam i primjere da se označava sa IIII. (slično je i sa brojem 9) Ne znam da li postoji neko pravilo i kako su to Rimljani regulirali, ali činjenica je da postoji nedosljednost.
Zoran I Poručnik
NA VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2838 ČLAN OD: : 2015-01-02 Izola
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Wed Sep 15, 2021 8:43 am
FERSKI OTOKI
V tradicionalnem kitolovu na Ferskih otokih ubili več kot 1400 delfinov
Na Ferskih otokih so v času tradicionalnega lova na delfine ubili več kot 1400 teh veličastnih morskih sesalcev. Zaradi velikega pokola, enega največjih v zgodovini še zadnjega avtohtonega kitolova v Evropi, se je morje ob obali obarvalo rdeče. Dejanje je sprožilo ogorčenje aktivistov za pravice živali, ki pravijo, da je tradicija nepotrebna in kruta.
Med lovom so prebivalci Ferskih otokov, ki sodijo pod Dansko, z noži in harpunami ubili 1428 atlantskih belostranskih delfinov, ki živijo v zmernih vodah severnoatlantskega oceana. To je bil eden največjih zakolov teh morskih živali v zgodovini otokov. Zapisi o pobijanju delfinov segajo vse do leta 1584, poroča The Independent.
Fotografije na stotine poginulih definov z razparanimi trupi so zakrožile po spletu. Živali ležijo na obali, morje pa je zaradi velike količine krvi obarvano rdeče. Skupina The Sea Shepherd Campaign je ob deljenju fotografij izrazila zgroženost nad takšnim nehumanim dejanjem. "Kaj se mora zgoditi, da bodo domačini zahtevali ukinitev tovrstnih lovov?" so vprašali.
Lovi sicer segajo še dlje v zgodovino, celo v deveto stoletje, veljajo pa za avtohtoni kitolov – edini preostali primer v zahodni Evropi. Domačini se tradicionalno s čolni odpravijo na morje in obkrožijo skupino delfinov ali kitov ter jih odpeljejo v zaliv ali na dno fjorda, kjer jih nato ubijejo zaradi njihovega mesa.
Današnjo prakso sicer regulira vlada. Lovci morajo opraviti usposabljanje in se držati določenih certificiranih zalivov. Zakon izrecno narekuje, da lovci kitom in delfinom ne smejo povzročiti prekomernega trpljenja. Vendar pa aktivisti vztrajajo, da je dejanje nepotrebno in kruto, zato si prizadevajo, da bi kitolov popolnoma ukinili.
Moje sanje so, da imam hišo na plaži, čeprav le majhno ... da se zjutraj zbudim, popijem kavo, pogledam na delfine in samo diham... Christina Applegate
Ljudje mislimo, da smo pametnejši od delfinov, ker gradimo hiše , vozimo avtomobile, se vojskujemo, itd. Delfini pa plavajo v vodi, jedo ribe in se igrajo. Delfini verjamejo, da so pametnejši iz popolnoma enakih razlogov. Douglas Adams
Delfini so socialni sesalci, ki lahko uživajo svoje življenje. Oblikujejo tesne vezi z drugimi člani svoje skupine. Peter Singer
»Samo delfinu je narava poklonila dar, h kateremu stremijo največji filozofi: nesebično prijateljstvo. Ne potrebuje nobenega človeka, a je kljub temu najbolj darežljiv prijatelj vseh in je že mnogim pomagal.« Plutarh (46–120)
[You must be registered and logged in to see this image.] Kiti in delfini imajo 44 kromosomov [You must be registered and logged in to see this image.] Letos imamo tudi v Piranskem zalivu naraščaj
[You must be registered and logged in to see this image.] Tradicionalni lov na delfine traja že vse od leta 1584 [You must be registered and logged in to see this image.] Tudi letos so jih ubili preko 1400 [You must be registered and logged in to see this image.] Morda je med njimi tudi kakšen junak filmov o Free Willy [You must be registered and logged in to see this image.] Še morje se je od velike količine obarvalo rdeče [You must be registered and logged in to see this image.] Pogled na rdečo plimo in zgražanje naravovarstvenikov
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Wed Sep 15, 2021 10:04 am
To na Farskim otocima bi trebalo zakonom zabranitini žestoko kažnjavati. Delfini su prekrasne životinje...kr :kreteni!
Sloba1 and goran9030 vole ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Sat Sep 18, 2021 7:37 am
Sa prostora bivše Jugoslavije, sa radnjom od pre pola veka, izdvojio bih ove tri zanimljivosti. 1/ Viski i voda : Na jednoj večeri s beogradskim novinarima, britanski ambasador gospodin D. L. L. Stjuart rekao je nešto što je prisutne naročito zainteresovalo ;- Glavni prihod Engleskoj donose turizam, automobilska industrija i – viski. Turizmu ne smeta ni magla, automobili uživaju dobar glas, ali s viskijem nije lako. Da bi se napravio dobar viski, vrlo je važna voda. Kažu da je najbolja ona koja prolazi preko granita a ispod treseta. Ali takvu vodu je vrlo teško naći. Nađite takvu vodu i svi ćemo postati milioneri! 2/ Skromnost : Niko nije ni dosad verovao da će mladi pevač i kompozitor Boris Bizetić umreti od skromnosti, a sada to postaje izvesno. Za osmi mart Boris obećava ženama neobičan poklon – album s pločama i knjigu o sebi koja će predstavljati kako kaže, „generalnu reviziju mog života“.- Inače, taj generalni revizor sa bogatom i burnom biografijom, ima dvadeset godina, pa će tako u knjigu verovatno morati da uđe i ono što je doskora radio na pesku… 3/ Izraz nedelje : Mada je svoju misao mogao izraziti na više načina, u pustoj želji da bude što učeniji (i nerazumljiviji), jedan govornik onomad je izjavio da bi ;… aspekte na određeni problem trebalo multiplicitno prestabilirati! Šta li je pesnik, time hteo da reče? **** Meni se učinilo ovo zanimljivim, nadam se i vama. [You must be registered and logged in to see this image.]
goran9030 voli ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Sun Sep 26, 2021 5:10 am
Ernest Hanfstaengl, ministar spoljnih poslova Trećeg rajha i Hitlerov blizak prijatelj, često je bio žrtva Hitlerovih neslanih šala. Naime, Hitler bi se preko telefona izdrao na službenike da smesta pošalju u njegovu kancelariju „onog nesposobnog i glupog izdajnika, ministra Ernesta“. Ovaj bi se pojavio pred Hitlerom sa suzama u očima i licem zgrčenim od straha, a Firer bi se valjao od smeha, jer mu je surova šala uspela po ko zna koji put, a naivni Ernest nikako da shvati. Ali takve šale su mu se na kraju obile o glavu. Jednom prilikom je jadnog Ernesta poslao u Španiju avionom punim Gestapovih agenata. Ovaj je pomislio da ga vode na pogubljenje, pa je, kada su sleteli u Francusku da pokupe još neke ljude, iskoristio prvu priliku da pobegne i ukrca se u voz za Švajcarsku, gde se predao Saveznicima. *** Ko zna možda je i dobro uradio, obzirom kakva je sudbina zadesila njegovog vođu, još je i dobro prošao sa predajom. [You must be registered and logged in to see this image.]
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Mon Sep 27, 2021 6:24 pm
Evo još jedne kratke zanimljivosti…
AMERIČKI INDIJANCI Su mnogo slavili onog koji ubije grizlija. Takav čovek, ma koliko mlad, imao je posle poglavice prvu reč u veću staraca. [You must be registered and logged in to see this image.]
arcibald01 Poručnik
VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2963 ČLAN OD: : 2013-12-19
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Mon Sep 27, 2021 9:36 pm
Sloba1 (citat):
Ernest Hanfstaengl, ministar spoljnih poslova Trećeg rajha i Hitlerov blizak prijatelj,
Tu pa nekaj ne bo šlo skupaj.
Ernst Franz Sedgwick Hanfstaengl nikoli ni bil minister za zunanje zadeve tretjega rajha. Bil je nemško - ameriški poslovnež in nekaj časa dejansko Hitlerjev osebni prijatelj. Ko se je to prijateljstvo končalo je iz Nemčije pobegnil v Ameriko, kjer je nekaj časa delal tudi za Roosevelta.
Pa še nekaj, naj bo Hitler še tako osovražen pri večini ljudi, v tem primeru, ki ga opisuje Slobo, pa moram stopiti Hitlerju v bran. Znano je namreč, da tako neslanih in neumnih šal kot jih opisuje Slobo, Hitler nikoli ni imel. V teh stvareh je bil dokaj korekten.
Mogoče samo v informacijo: zunanji ministri Reicha so bili: Konstantin von Neurath, med leti 1932 in 1938, Joachim fon Ribbentrop med leti 1939 in 1945 in leta 1945 še Arthur Seyss-Inquart.
Je pa Slobo verjetno kar prekopiral navedeni članek iz kakšnega dvomljivega rumenega tiska, ki jih danes, ne samo na tleh bivše Jugoslavije, temveč tudi širše, veliko, rekel bi preveč. Namenjeni pa so poneumljanju preprostih ljudi.
Zoran I Poručnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Tue Sep 28, 2021 6:51 am
MEGAJAHTA EARTH 300
Singapurski podjetnik se je domislil 700 milijonov dolarjev vrednega projekta, v katerem bi razkošje megajahte združil z znanstvenimi raziskavami. Na krovu megajahte brez emisij bi gostil podnebne znanstvenike in tiste bogataše, ki jim je mar za planet.
Razkošne megajahte so med pandemijo covid-19 doživele izjemen razcvet, vse več jih je opaziti tudi v Jadranskem morju. Njihovi nesramno bogati lastniki in tisti, ki bodo to šele postali, namreč hrepenijo po zasebnosti in družbeni distanci v najbolj ekskluzivni obliki. Povpraševanje po novih megajahtah je zato močno poskočilo.
Flota megajaht se tako po svetu hitro veča, navtični turizem pa kot velik onesnaževalec morja in zraka negativno vpliva na planet. Raziskava ameriške univerze je razkrila, da ena megajahta s posadko, helikopterjem, podmornico in bazenom na leto ustvari za več kot sedem tisoč ton izpustov CO2. Če to pomnožimo s 300 megajahtami na planetu, ki ustrezajo tem zahtevam, pomeni, da te ustvarijo dva milijona ton ogljičnega odtisa letno oziroma letno emisijo izpustov CO2, ki jo ustvari četrtina držav na svetu, navaja CNN.
Kljub temu pa se je podjetniku Aaronu Oliveri porodila ideja, da bi razkošje megajahte združil z znanstvenimi raziskavami, na krovu megajahte brez emisij pa bi gostil podnebne znanstvenike in tiste bogataše, ki jim je mar za planet. "Zakaj ne bi povabili najbogatejših ljudi na svetu, jih združili z najboljšimi znanstveniki in jim omogočili, da na lastni koži izkusijo posebno doživetje?" se sprašuje Olivera, podjetnik iz Singapurja, sicer rojen v Gibraltarju. Dodaja, da lahko bogati ljudje kupijo vse, kar jim srce poželi. Ne morejo pa kupiti novega miselnega modela, s katerim bi videli svet.
Projekt vreden 700 milijonov €
Izvedba ideje o 300-metrskem plovilu z imenom Earth 300 bi zasenčila celo največjo zasebno megajahto na svetu Azzam. Ta je v lasti predsednika Združenih arabskih emiratov, šejka Kalifa bin Zayeda Al Nahjana. V dolžino meri 180 metrov, široka je dobrih 20 metrov in ima pa le 4,3 metra ugreza.
Idejni projekt predvideva gradnjo elegantnega in drznega plovila, ki bo stalo 700 milijonov dolarjev. V 13 nadstropjih bo 22 vrhunsko opremljenih laboratorijev, kjer bo okoli 160 najboljših znanstvenikov s celega sveta zbiralo podatke o potovanju in iskalo rešitve za blaženje podnebne krize. Megajahta bo široka 43 metrov in visoka 60 metrov.
Kvantni računalnik bo računal s pomočjo superpozicij kvantnih stanj
Odprtokodna platforma bo svetovni skupnosti omogočala sodelovanje. Delovala bo na kvantnem računalniku, ki bo uporabljal lastnosti kvantne mehanike za doseganje izjemne hitrosti in moči. Tako kot večina predvidoma vgrajene tehnologije na megajahti tudi kvantni računalnik še ni komercialno na voljo. Trenutno je še predmet eksperimentalnih študij, kot jih izvajata Google in IBM.
Na megajahti bo prostora za 425 oseb. Večina zmogljivosti ladje bo namenjenih dvema skupinama: 165 članom posadke in 160 znanstvenikom. Prostor bo tudi za 20 študentov in skupino 20 različnih strokovnjakov − ekonomistov, inženirjev, raziskovalcev, umetnikov, aktivistov in politikov.
Premožni potniki bodo financirali znanost
Edini gostje bodo premožni turisti, ki bodo nameščeni v 20 razkošnih apartmajev z dvema ležiščema. Za križarjenje bodo morali odšteti okoli milijon dolarjev po osebi, s tem denarjem pa bodo financirali znanost. Ladja bo po napovedih Olivere plavajoči računalnik, ki bo ljudem z vsega sveta omogočil križarjenje. A na ekskluzivnost bodo morali pozabiti, saj bodo morali premožni posamezniki izkušnje s križarjenja deliti s celim svetom, ne le medsebojno.
Olivera napoveduje, da bo plovilo Earth 300 postalo ikona generacije. Primerja ga celo z olimpijsko baklo in Eifflovim stolpom v Parizu. "Razlog za gradnjo megajahte je, da so podnebne spremembe svetovni problem, zato potrebujemo globalno plovilo," pravi Olivera in dodaja, da so oceani srce sveta, ki absorbira večino ogljika. Želi si tudi, da se ljudje združijo v zaprtem okolju, pri čemer doživijo občutek pustolovščine in celo nevarnosti.
Navdahnile so ga umirajoče korale
Olivera je navdih za ta projekt dobil med potapljanjem na Maldivih, ko je opazoval umirajoče korale. Ladjo načrtuje kot način združevanja dveh svetov − razkošja in okoljevarstva.
"Želimo ustvariti novo blagovno znamko razsvetljenega raziskovalca, ki bo spremenila način, kako ljudje vidijo bogate ter pokažejo, da zmorejo in tudi, da bi morali biti vodilni," pravi. Ideja o luksuznem raziskovalnem plovilu po pisanju CNN ni povsem nova. REV Ocean je podoben projekt, ki prihaja iz Norveške. Gre za 200-metrsko megajahto, vredno 350 milijonov dolarjev. Namenjena je raziskovanju prekomernega ribolova, podnebnih sprememb in onesnaževanja s plastiko.
Olivera po pisanju CNN za gradnjo že išče ladjedelnice v Nemčiji in Južni Koreji. Pravi, da sta zasnova ladje in inženirski del zaključena. Nadeja se, da bo megajahta še v tem desetletju pripravljena na prvo plovbo. "Mislim, da je megajahto mogoče sploviti do leta 2025," je dejal. Sredstva bodo iskali tako pri zasebnih vlagateljih in bankah.
Da megajahta ne bo povzročala okolju škodljivih emisij, Olivera načrtuje pogonski reaktor na tekočo sol. Gre za sodoben tip jedrskega reaktorja, ki bi ladji omogočil neomejeno plovbo s popolno energetsko avtonomijo. Tako kot kvantni računalnik tudi ta tehnologija še ne obstaja, vendar jo razvija britansko podjetje Core Power v sodelovanju s podjetjem za jedrski inženiring TerraPower, ki mu predseduje Bill Gates. To je eden izmed ducatov subjektov, ki so napovedali povezave s projektom, vključno z IBM in navtičnim studiom Iddes Yachts.
Olivera bi na krovu megajahte rad gostil Elona Muska, Michelle Obama, Greto Thunberg, Naomi Klein ter okoljevarstvenika in ustanovitelja blagovne znamke oblačil Patagonia Yvona Chouinarda. Želi si, da bi znane bogataše lahko povezal s številnimi neznanimi navdihujočimi ljudmi iz vseh družbenih slojev, vseh starosti in kultur, ki ne bi plačali za križarjenje, a bi vseeno lahko bivali v enem od luksuznih apartmajev, še navaja CNN. [You must be registered and logged in to see this link.]
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Wed Sep 29, 2021 9:32 pm
TADEJ POGAČAR & BLOCKCHAIN TEHNOLOGIJA
Colnago je prvi proizvajalec koles, ki bo svoja kolesa varoval z blockchain tehnologijo.
Tadej Pogačar pa je prvi kolesar, ki je tako specialko vozil, in to na svetovnem prvenstvu, ki se je prejšnji teden končalo v Belgiji.
Ne bomo govorili o Pogijevi vožnji na tem prvenstvu, ampak o kolesu colnagu V3Rs, ki je močno bodlo v oči. Mnogi smo mnenja, da je dirkal z najlepšim kolesom na prvenstvu.
Colnaga so pobarvali po Tadejevi želji, ki je hotel imeti kolo bele in rdeče barve. Bela barva naj bi predstavljala led, rdeča pa ogenj. Led zaradi njegovih hladnih in preračunljivih odločitev med samimi dirkami, rdeča pa zaradi pekočih nog, ko Tadej začne sukati pedale tako hitro, da ga ne more nihče več ujeti. Dvakratni zaporedni zmagovalec dirke po Franciji je med kolesarji znan kot Ice&Fire.
Vendar barva ni edina, ki to kolo dela posebno. Colnago je na svetovnem prvenstvu predstavil prvo kolo na svetu z blokchain tehnologijo. Zdaj bodo njegova kolesa varnejša pred tatovi oz. kolo bo za vedno na sebi nosilo vse podatke, ki so potrebni za identifikacijo.
Blockchain tehnologija ali tehnologija blokovnih verig je vrsta tehnologije razpršene evidence, imenovana distribuirana knjiga transakcij (distributed ledger technologies) in ena od možnosti njene uporabe. S pomočjo aplikacije je moč stalno spremljati Pogijevo kolo in v vsakem trenutku preveriti kaj se dogaja s kolesom in kje kolo je. Prav gotovo gre za pogruntavščino, ki ji bo sledila kolesarska industrija.
[You must be registered and logged in to see this image.] Tadej Pogačar s kolesom Colnago V3Rs kot prvi z Blockchain tehnologijo [You must be registered and logged in to see this image.] Colnago V3Rs rdeča barva predtavlja led, rdeča pa ogenj [You must be registered and logged in to see this image.] Colnago V3Rs bo poslej varnejši pred tatovi [You must be registered and logged in to see this image.] Colnago V3Rs nosi podpis Tadeja Pogačarja
Colnago V3Rs
Tadej Pogačar zmagovalec z Colnago V3Rs na Tour de France 2021
mirko bratuš, šole and Doktor Živago vole ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Sat Oct 02, 2021 7:45 am
Ova Igra je iz doba bivše Jugoslavije, one velike, tako da ne znam da li je danas aktuelna, mada čisto sumnjam jer ništa više nije kao pre a i došle su neke nove generacije. Evo kako se igra. Igra se u Crnoj Gori a naziv je grabikapa. Igrači naznače na zemlji jedno malo kolo, pa oko onog podaleko jedno veliko. Polovina igrača uđe u malo kolo i svaki se načetvoronoži, a od onih što ostanu napolju svaki gleda da bi ugrabio kapu kome od onih što su u kolu, a oni to čuvaju i brane nogama. Ako koji iz kola udari nogom koji hoće kapu da mu ugrabi, onda onaj valja u kolo, a ovaj ide napolje; kad koji kome ugrabi kapu, on snjom pobegne upravo k međi velikog kola, a onaj ga čija je kapa tera: ako ga do naznačene međe stigne i uhvati, onda onaj valja da ide u kolo a ovaj ostane napolju; ako li ga donde ne uhvati, onda valja na leđima da ga nosi od međe velikog kola do maloga, pa onda opet ide unutra… *** Ne znam da li ste se snašli. Ovako kada se čita možda deluje malo komplikovano.
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Sun Oct 03, 2021 9:29 am
FERRARI F8 TRIBUTO
Fabio Barone je med vožnjo s Ferrarijem F8 Tributo med Rimom in Severnim rtom premagal virtualni avtomobil Mountain View Giant v času 45h 20m 37s
Fabio Barone in njegov sovoznik Alessandro Tedino v zgodovinskem podvigu uspeta v manj kot 49 urah priti do Severnega rta. Italijanska posadka na krovu Ferrarija F8 Tributo, ki je v soboto, 4. septembra, začela z veličastne ulice dei Fori Imperiali v Rimu, je v uradnem času 45 ur 20 minut in 37sekund dosegla Severni Cape, ki je prevozila več kot 4400 km.
Z 11 bencinskimi polnjenji bencina na celotni poti sta Italijana na mejah človeške telesnosti prva na svetu premagala Google Maps na poti, ki je prečkala 6 držav.
Posadko, ki pri prečkanju Evrope nikoli ni presegla običajnih omejitev hitrosti, z izjemo legendarnih nemških avtocest, je stalno spremljala "Italijanska zveza cronometristi" in ekipa 40 tehnikov in strokovnjakov, ki so v živo spremljali psihofizične razmere obeh športnikov med celotnim podvogom.
Dve leti načrtovanja, dela in usposabljanja, zaradi katerih sta Fabio Barone in Alessandro Tedino vstopila v Guinnessovo knjigo rekordov.
Barone se je obenem poslovil od dirk, tako da je prejel častno priznanje v Modeni med prvim postankom nekdanjih mehanikov ekipe Ferrari iz Schumacherja, Vettla in Villeneuva, Pietra Corradinija, Modesta Menabueja, Feliceja di Vita.
Dogodek "v živo" Celoten dogodek so v živo prenašale vgrajene kamere na družabnih platformah "PASSIONE ROSSA" pod nadzorom Italijanske zveze merilcev časa in kronometrov ALLEMANO ter v nakupovalni galeriji Porte di Roma, kjer je čudovit Fiat Balilla, ki je bila leta 1953 uporabljena za odpravo na Severni rt.
[You must be registered and logged in to see this image.] Ferrari F8 Tributo in celotna spremljevalna ekipa iz Rima na Severni tečaj [You must be registered and logged in to see this image.] Ferrari F8 Tributo je prispel na cilj v 45 urah 20 minutah in 37 sekund in prispel v Guinessovi knjigi rekordov
Fabio Barone s Ferrari F8 Tributo s 720 KM na poti do 4 Guinessovega rekorda
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Tue Oct 05, 2021 1:40 am
1. Pirate, morske razbojnike koji siju strah i trepet od feničkog razdoblja do dana današnjeg, u filmovima često prikazuju s povezom na oku i papigom na ramenu. Ne postoji, međutim, niti jedan povijesni dokaz da su držali ove ptice kao kućne ljubimce.
2. Na XI. Olimpijskim igrama, održanim 1936. godine u Berlinu, sportaši iz Lihtenštajna doživjeli su nemali šok shvativši da je njihova državna zastava, sastavljena od dviju jednako širokih vodoravnih pruga plave i crvene boje, identična onoj Haitija, što nitko ranije nije zamijetio. Kako bi se taj veksilološki problem otklonio, u gornji lijevi kut zastave Lihtenštajna naredne godine je dodana zlatna kruna. 3. Atenska akropola svoj monumentalni izgled dobiva u petom stoljeću, kad postaje veličanstvenim svetištem. Simbol joj je Partenon, hram božice Atene. Njen veliki kip djelo je kipara Fidije. Dominirao je u hramu, građenom u klasičnom dorskom stilu, s 8 stupova na pročeljima i 17 sa svake uzdužne strane. Kad je Atenu 1458. godine zauzela osmanska vojska, Partenon je pretvoren u džamiju, Propileji u vojarnu a Erehtejon u harem. Godine 1821. Grci su, boreći se za nezavisnost s Osmanskim carstvom, u jednoj od bitki opkolili akropolu. Kako se opsada oduljila, Turcima je ponestalo municije te su odlučili rasjeći velebne stupove Partenona, izvući olovnu konstrukciju iz njih te je pretvoriti u municiju. U strahu za svoju kulturnu baštinu, Grci su neprijateljima poslali standardne metke, uz poruku: “Pucajte na nas, ali nam ne rušite stupove!”.
4. Američki rat za neovisnost, krvava borba trinaest britanskih kolonija u Sjevernoj Americi za političku i ekonomsku ravnopravnost s njihovom metropolom Velikom Britanijom, trajao je od 1775. do 1783. godine. Za jedan od najbizarnijih, a istodobno i najdirljivijih trenutaka ovoga oružanog sukoba zaslužan je George Washington (1732. – 1799.). Vrhovnim vojni zapovjednik američkih snaga nakratko je prekinuo jednu bitku kako bi vratio izgubljenog psa neprijatelju. Maleni terijer pronađen je kako prestrašen baulja po bojnom polju, nakon čega je Washington naredio prekid vatre, izvjesio bijelu zastavu te psića osobno odnio vlasniku, britanskom generalu! 5. Između 1920. i 1933. godine, u razdoblju prohibicije, američki građani mogli su dobiti “medicinsko vino” na recept, baš kao što je to danas slučaj s medicinskim kanabisom, korištenim za tegobe u rasponu od artritisa preko glaukoma do mučnine uzrokovane kemoterapijom. 6. Trgovci u drevnom Egiptu sa sobom su posvuda nosili svojevrsnu “osobnu kartu”, plosnati kamičak na kojem je bio izrezbaren njihov vrlo realističan portret! 7. Pijavice, beskičmenjaci iz porodice člankovitih ctva, zbog sposobnosti sprečavanja zgrušavanja krvi stoljećima se koriste u medicini. Tijekom Krimskog rata, popularizirao ih je ruski kirurg Nikolaj Ivanovič Pirogov (1810. – 1881.), stavljajući ih na velike prijelome i duboke rane te tako spašavajući ranjenike od infekcija.
Sloba1 and Doktor Živago vole ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Tue Oct 05, 2021 5:41 am
Koka-kola se koristi za pranje fleka od krvi na auto-putevima.
Koliko pa stane ta ista žival, če jo lovec ustreli zakonito?
PORUCNIK voli ovaj upis
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Thu Oct 07, 2021 3:23 am
Mislim da je trajni lovostaj na ove životinje. Ima ih još zaštićenih. Zmije takođe...
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Thu Oct 07, 2021 3:31 am
Nisam samo siguran za žabe. U koji god riblji restoran navratiš, prvo što nude su žablji kraci.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Thu Oct 07, 2021 3:37 am
goran9030 (citat):
Nisam samo siguran za žabe. U koji god riblji restoran navratiš, prvo što nude su žablji kraci.
Kod mene ih nema, bar u restoranima u koje navraćam...
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Thu Oct 07, 2021 4:43 am
I što se mene tiče, ne bi ih morali imati u ponudi. A tebe sam se sjetio neki dan kad sam rekonstruirao cicvaru koju sam jeo svojevremeno u Crnoj Gori. (Mislim, nisi mi ti dao recept, nego sam se sjetio Crne Gore ). Teška srca moram priznati da je ona cicvara bila puno bolja od ove moje, ali za prvi puta...
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Mon Oct 11, 2021 8:57 am
[size=36]Kako su pronađene šibice[/size] Sve do 1820 godine ljudi nisu znali za šibice. Do njih se došlo na ovaj način. U drugoj polovini 18. veka u Hamburgu je živeo apotekar Brand koji se, pored ostalog, trudio da pronađe veštačko zlato. Kada je jednom prilikom u čaši grejao neku žutu tečnost, na dnu čaše ostao mu je talog. U taj talog sasuo je istucanog ugljena i belutka, pa je sve to ponovo počeo da žari. Time je dobio jedno novo telo koje je dobilo ime fosfor, a koje je imalo to svojstvo da se na vazduhu samo pali. Fosfor je dotle bio nepoznat u svetu i zbog svoje lake zapaljivosti cenio se kao i zlato. Posle pronalaska fosfora ljudima nije bilo teško da dođu do šibica. Sitni komadići borovine najpre su zamakani u rastvoreni sumpor, zatim u fosfor i onda, da se fosfor ne bi zapalio u gumarabiku. Prve šibice nisu bile savršene kao današnje. Od prve fabrike, koja je 1838 godine podignuta u Darmštatu do današnjih fabrika, nauka je napravila veliki napredak tako da sada fabrikacija šibica ide mnogo savršenije i mnogo brže. [You must be registered and logged in to see this image.]
goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Tue Oct 12, 2021 9:07 am
Ove zanimljivosti o Istočnoj Europi sigurno niste znali. Gdje se nalazi najveći vinski podrum na europskom kontinentu, koji narod se ne kuca čašama ni za živu glavu, a koji pak šeće burek saznajte u tekstu koji slijedi.
[You must be registered and logged in to see this image.] U Mađarskoj se čašama ne kuca[size=12](Foto:Getty Images)[/size]
1. U Moldaviji se nalazi najveće selo u Europi (Congaz), najveće židovsko groblje (u Kišinjevu) i najveći vinski podrum koji čuva oko dva milijuna boca. (Milestii Mici) 2. Pravljenje vina u Moldaviji ima povijest dugačku 5 tisuća godina, a zemlja je 12. najveći izvoznik vina na svijetu.
3. Zapiekanka zvuči kao jelo uz koje bi bilo dobro nešto popiti, no Poljaci je češće jedu kako bi se otrijeznili nakon izlaska – ili izliječili mamurluk. Taj otvoreni sendvič s gomilom rastopljenog sira, pirjanih gljiva i kečapa Poljake podsjeća na osamdesete, kad su kao klinci veselo žvakali svoj komad zapiekanke - nešto poput kruha i parizera ili paštete kod nas. [You must be registered and logged in to see this image.]
Zapiekanka(Foto: Getty Images) 4. U Hrvatskoj (a tek u Bosni!!!) bi se tome smijali, ali u Poljskoj je najčešće ime za psa – Burek! 5. Rudnik soli Wieliczka u Poljskoj jedan je od najstarijih rudnika soli na svijetu, a bio je u funkciji sve do 2007. 6. Poljaci godišnje po glavi stanovnika popiju 92 litre piva, čime se nalaze na trećem mjestu u Europi, odmah iza Nijemaca i Čeha. Poznati su i po votki koju uspješno proizvode više od 500 godina. [You must be registered and logged in to see this image.] Wieliczka rudnik soli(Foto: Getty Images) 7. Premda se i Hrvati i Srbi prave važni da najviše piju i imaju najveći broj kafića, država koja je na prvom mjestu po ispijanju alkohola je ipak - Bjelorusija. I to 17,5 litara alkohola po glavi stanovnika, (samo???)...
8. Černobilska zona, koja uključuje grad Pripjat, u kojem je nekad živjelo i 50 tisuća stanovnika, procvat turizma doživjela je izlaskom hit-serije „Černobil“ 2019. godine. Tako je 2019. godine lokaciju posjetilo 125 tisuća turista kako bi razgledalo tridesetak kilometara oko isključenih reaktora. [You must be registered and logged in to see this image.] Černobil, Pripjat - 2(Foto: Getty Images) 9. Nađete li se na piću s Mađarima, ne kucajte se. Ovaj neobičan običaj za nas, za njih je stvar časti koja datira još od 1848 kada su Austrijanci porazili Mađarsku revoluciju. Austrijanci su tada slavili kucajući se kriglama piva i nazdravljajući pobjedi, a Mađari se od tada ne kucaju čašama ni kriglama. Stoga, nađete li se u situaciji nazdravljanja jednostavno podignite čašu, pogledajte svog prijatelja Mađara u uči i recite “Egészségedre” ili barem nešto blizu tomu. 10. Znate li koji je grad prvi u Europi imao uličnu rasvjetu? Paris ili Berlin? Ne. Bio je rumunjski Temišvar. Bio je to prvi grad u kontinentalnoj Europi koji je imao električnu uličnu rasvjetu s 731 žaruljom. [You must be registered and logged in to see this image.]
Temišvar(Foto: Getty Images) 11. I mnoge druge svakodnevne stvari izumili su baš na prostorima Istočne Europe. Bugarin John Atanasoff bio je jedan od izumitelja prvog elektroničkog kompjutora, a Peter Petroff izumio je prvi digitalni sat. 12. Porijeklom Rumunj bio je i prvi izumitelj automatskog espresso aparata na paru, Francesco Illy. 13. U Istočnoj Europi stvarno vole punjeno tijesto, a verzija ima koliko i tamošnjih država. Ukrajinski vareniki, beskvasno tijesto u obliku kvadrata ili polumjeseca, punjeno pire krumpirom, kiselim kupusom, sirom, tvrdo kuhanim ili jajima ili njihovim kombinacijama, podsjećaju na poljske pieroge ili pelmene omiljene u narodima na području Urala. No čini se kako ih Ukrajinci ipak vole malo više od drugih. U ukrajinskom gradu Čerkasiju vareniki su dobili i svoj spomenik.