FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-12 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Zanimljivo Sun Oct 05, 2014 9:10 am
Max Blitz (citat):
Za što se koriste tako velike bundeve, i imali li nekog posebnog razloga za uzgoj tako velikih, osim zanimljivosti i obaranja rekorda?
U slavonskim selima oduvijek su se uzgajale bundeve, sađene uglavnom među kukuruze među kojima su jedino mogle i opstati, a predstavljale su neku vrstu poljodjelske međukulture.Bundeve su se u ono staro doba uglavnom sadile za ishranu stoke, a bila je značajna i proizvodnja sjemenki. Životinje su vrlo rado jele bundeve, a naš ih je narod kuhao sa sitnijim ili oštećenijim krumpirom te time hranio stoku,sama stabljika bundeve naraste i do 10 metara, a cvijetovi su žuti i smješteni u pazuhu listova. Boja bundeve ukazuje da je ova namirnica bogat izvor beta karotena. Beta karoten je snažan antioksidans koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, jača imunitet i sprečava razvoj malignih tumora. Uz njega tu su i vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina i mineralni sastojci kalij, fosfor, kalcij i željezo. Ljekovita svojstva bundeve već su odavno poznata u narodnoj medicini. Bundeva je idealna namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i crijeva. Pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva. Bundeva je diuretik, zbog toga se preporučuje osobama s artritisom i gihtom. Bundeva štiti zdravlje očiju, jer je bogata karotenoidima. Zasitna je i siromašna kalorijama, zbog toga je idealna namirnica za mršavljenje. Inaće blizu mene živi čovjek koji se bavi proizvodnjom bučina ulja, i začudo ide mu dobro.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
Doktor Živago voli ovaj upis
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-15 Svedska
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Sun Oct 05, 2014 10:03 am
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
zokika Stariji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 607 ČLAN OD: : 2013-10-09 DOB : 67 SG - SLO
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Mon Oct 06, 2014 6:22 am
bojnik (citat):
Max Blitz (citat):
Za što se koriste tako velike bundeve, i imali li nekog posebnog razloga za uzgoj tako velikih, osim zanimljivosti i obaranja rekorda?
U slavonskim selima oduvijek su se uzgajale bundeve, sađene uglavnom među kukuruze među kojima su jedino mogle i opstati, a predstavljale su neku vrstu poljodjelske međukulture.Bundeve su se u ono staro doba uglavnom sadile za ishranu stoke, a bila je značajna i proizvodnja sjemenki. Životinje su vrlo rado jele bundeve, a naš ih je narod kuhao sa sitnijim ili oštećenijim krumpirom te time hranio stoku,sama stabljika bundeve naraste i do 10 metara, a cvijetovi su žuti i smješteni u pazuhu listova. Boja bundeve ukazuje da je ova namirnica bogat izvor beta karotena. Beta karoten je snažan antioksidans koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, jača imunitet i sprečava razvoj malignih tumora. Uz njega tu su i vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina i mineralni sastojci kalij, fosfor, kalcij i željezo. Ljekovita svojstva bundeve već su odavno poznata u narodnoj medicini. Bundeva je idealna namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i crijeva. Pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva. Bundeva je diuretik, zbog toga se preporučuje osobama s artritisom i gihtom. Bundeva štiti zdravlje očiju, jer je bogata karotenoidima. Zasitna je i siromašna kalorijama, zbog toga je idealna namirnica za mršavljenje. Inaće blizu mene živi čovjek koji se bavi proizvodnjom bučina ulja, i začudo ide mu dobro.
U SLO, naročito u istočnom delu (Štajerska, Prekmurje) je poznato bavljenje sa proizvodnjom bučinog ulja i sve ide u promet. Cena tog ulja je od 13 do 16€ po litru. Još jedna reportaža proizvodnje... na slovenačkom jeziku ali mislim, da neče biti problema
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-29
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Mon Oct 06, 2014 8:09 am
Ovdje se radi priličan biznis s tim bundevama sad uskoro za - Haloween! Obožavam taj dan, znali su bit najluđi tulumi tad!
Prošle godine mi se jedan prijatelj koji ima lokal žalio da nije uspio nabavit količinu bundeva za izdubit koliko je htio! Nestašica!
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Mon Oct 06, 2014 8:24 am
Ove žute bundeve/tikve mogu se koristiti i za ishranu ljudi. Mogu se praviti kompoti, marmelade, supe a verovatno i druge stvari. Ipak nisu baš popularne. Ali dobiju se hokkaido bundeve, isto žute ali manje. Možda ču nekad probati pa ču napisati raport.
Zapravo ako se malo pretraži internet, ima puno recepta.
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-14 Scottsdale
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Mon Oct 06, 2014 8:27 am
Max Blitz (citat):
Ovdje se radi priličan biznis s tim bundevama sad uskoro za - Haloween! Obožavam taj dan, znali su bit najluđi tulumi tad!
Prošle godine mi se jedan prijatelj koji ima lokal žalio da nije uspio nabavit količinu bundeva za izdubit koliko je htio! Nestašica!
Poceli ste da slavite i Halloween?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Mon Oct 06, 2014 9:24 am
BEOGRAD (citat):
Poceli ste da slavite i Halloween?
Naravno! I ne da smo počeli, nego se već udomaćio sasvim. To mi je najbolji praznik ikada, evo u rangu Dana Republike, što je bio za 29.11.! Bolji od Prvog maja!
I Valentine's day je jako inn ovdje!
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Mon Oct 06, 2014 7:07 pm
U mom selu su se nekad koristile u vecoj mjeri za ljudsku ishranu: isjeku se ociste od kospica a onda se peku u rerni sporeta, ili se poslazu u serpu okrenute korom prema gore i kuvaju. Mogu i da se zasecere, po potrebi. To nam je bilo nesto kao 'balkanska banana' jer je bila istog sastava. Danas mnogi vole pitu - tikvanik. Ono, kao burek, ali se umjesto mesa stavlja sitno seckana (na koceke) tikva - bundeva.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Mon Oct 06, 2014 7:19 pm
PORUCNIK (citat):
U mom selu su se nekad koristile u vecoj mjeri za ljudsku ishranu: isjeku se ociste od kospica a onda se peku u rerni sporeta, ili se poslazu u serpu okrenute korom prema gore i kuvaju. Mogu i da se zasecere, po potrebi. To nam je bilo nesto kao 'balkanska banana' jer je bila istog sastava. Danas mnogi vole pitu - tikvanik. Ono, kao burek, ali se umjesto mesa stavlja sitno seckana (na koceke) tikva - bundeva.
Bas tako PORUCNICE. I dan danas mi "sosa" to sprema.
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Wed Oct 08, 2014 6:48 pm
History of Europe (3000 BC - 2013 AD)
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Wed Oct 08, 2014 6:52 pm
Watch as 1000 years of European borders change timelapse map
Četni evidentičar Podporučnik
BROJ POSTOVA: : 1310 ČLAN OD: : 2014-01-17 DOB : 55 Tu i Tamo
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Wed Oct 08, 2014 10:45 pm
Problem je nama suficit mentalnih intelektualaca, več sam davno rekao.
Fali nam takvih stručnjaka - od Ljubljane do Gevgelije.
_________________ Audaces fortuna iuvat
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-12 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Thu Oct 09, 2014 1:46 am
SveJug (citat):
Watch as 1000 years of European borders change timelapse map
onaj koji je napravio ovaj spotić, sigurno je imao jedinicu iz povijesti, kada sam vidio neke zemlje u okružju koje su prikazane u teritorijalnoj simulaciji došlo mi je da od smijeha puknem,
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-14 Scottsdale
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Thu Oct 09, 2014 12:23 pm
U predgradju Denvera coveku medved usao u auto.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Thu Oct 09, 2014 7:03 pm
BEOGRAD (citat):
U predgradju Denvera coveku medved usao u auto.
nedisciplinovan auto-stoper: nije se vezao
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Sat Oct 11, 2014 8:30 am
Sve me strah pomislit što sve zapravo gledamo po netu...
Živjela tehnologija...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Sat Oct 11, 2014 8:35 am
He, he...
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Sat Oct 11, 2014 9:23 am
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-22 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Tue Oct 14, 2014 11:23 am
BEOGRAD (citat):
navukao sam neki bronhitis i odem danas da podignem lekove kad ono... Komsije svaka cast.
Navukao sam svega i svacega(svojom krivicom))prije nekih mjesec i nesto dana,dobio i ove na kraju ali sam ih vjesto sakrio a ako ti zatreba posaljem ti koliko ti treba.Gledam kartu i stojim jos uvijek u Slunju a ja vec par dana blizu Stazia a jucer i danas usprkos strogoj zabrani i plivao i ronio _hbga jednom se zivi pa ako riknem nek bude bar u moru..
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Tue Oct 14, 2014 11:50 pm
[You must be registered and logged in to see this image.] Poljoprivrednik iz općine Cazin uspješno proizvodi paradajz težak i do 1,5 kilo u plasteniku.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Wed Oct 15, 2014 12:32 am
semsudin (citat):
Poljoprivrednik iz općine Cazin uspješno proizvodi paradajz težak i do 1,5 kilo u plasteniku.
Cime ga prska?
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Wed Oct 15, 2014 12:52 am
PORUCNIK (citat):
Max Blitz (citat):
SveJug (citat):
Pise CG, da nije Republicka?
Ima i onaj stari film kad su tražili kamion s oznakom H-8... Samo taj dio tablice je bio poznat...
Film 'H-8..." je jedan od najupecatljivijih filmova mog djetinjstva... Ipak mislim da je u tom slucaju bilo vozilo strane registracije.
Spominjete H-8 pa sam morao iz radoznalosti pogledati o cemu se to radilo. U to vreme je to bilo stravicno a eto danas avioni nestanu sa par stotina putnika pa sve to cudo traje samo jedan dan.
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Wed Oct 15, 2014 12:59 am
SveJug (citat):
PORUCNIK (citat):
Max Blitz (citat):
SveJug (citat):
Pise CG, da nije Republicka?
Ima i onaj stari film kad su tražili kamion s oznakom H-8... Samo taj dio tablice je bio poznat...
Film 'H-8..." je jedan od najupecatljivijih filmova mog djetinjstva... Ipak mislim da je u tom slucaju bilo vozilo strane registracije.
Spominjete H-8 pa sam morao iz radoznalosti pogledati o cemu se to radilo. U to vreme je to bilo stravicno a eto danas avioni nestanu sa par stotina putnika pa sve to cudo traje samo jedan dan.
Ej promašio si temu ovo što si pisao je za "Vozači ..."
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Wed Oct 15, 2014 1:07 am
PORUCNIK (citat):
semsudin (citat):
Poljoprivrednik iz općine Cazin uspješno proizvodi paradajz težak i do 1,5 kilo u plasteniku.
Cime ga prska?
Izgleda nije stvar u prskanju nego u đubrivu.Čovjek koristi stajsko đubrivo prerađeno kalifornijskim glistama i naravno navodnjavanje.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Wed Oct 15, 2014 3:56 am
semsudin (citat):
PORUCNIK (citat):
semsudin (citat):
Cime ga prska?
Izgleda nije stvar u prskanju nego u đubrivu.Čovjek koristi stajsko đubrivo prerađeno kalifornijskim glistama i naravno navodnjavanje.
Svaka cast, ali ne radjao mi takav paradajz... Steta da propada...
Naslov komentara: Re: Zanimljivo Wed Oct 15, 2014 11:08 am