FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Doktor Živago Pukovnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 17.11.21 19:19
Pa ti si navikao na tu temperaturu..za tebe je to normalno..ti si unikatan tip..sad je to jasno!
Ja osobno bih vec davno bio pa pa Doktore
PORUCNIK voli ovaj upis
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 17.11.21 20:28
Doktor Živago (citat):
Pa ti si navikao na tu temperaturu..za tebe je to normalno..ti si unikatan tip..sad je to jasno!
Ja osobno bih vec davno bio pa pa Doktore
Kad sam pitao doktorku šta da radim, rekla mi je da ne mjerim
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 17.11.21 20:46
Dobro ti je rekla. Nije ti vise petnes' pa da mjeris svaki dan.
PORUCNIK voli ovaj upis
Zoran I Poručnik
NA VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2838 ČLAN OD: : 2015-01-02 Izola
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 18.11.21 16:37
BOŽIČNI OTOK
RDEČI MANGROVEC (Pseudosesarma moeshi)
Veliko otokov po svetu se imenuje Božični otok - od Nove Scotie do Tihega oceana. A le na enem izmed njih se milijoni rdečih rakov selijo z enega konca otoka na drugega. To je Božični otok v Indijskem oceanu, ki spada pod Avstralijo, tja se lahko odpravite večkrat na teden iz Pertha, pa tudi iz malezijske prestolnice Kuala Lumpur.
Otok Kiritimati oziroma Božični otok je največji od 33 tihooceanskih otokov, ki sestavljajo republiko Kiribati. Otok meri 388 kvadratnih kilometrov, na njem pa živi okoli pet tisoč prebivalcev, 63 odstotkov otoka je namreč zaščitenega kot narodni park in je s svojim ekosistemov kot nalašč za rdečo rakovico. Njihova vsakoletna selitev, ki poteka ravno v sedanjem času na otok privablja številne fotografe s celega sveta, ki imajo kaj videti.
Večji del leta raki živijo v vlažnih krošnjah, vendar v deževnem obdobju zapustijo celino in se odpravijo v morje, kjer se drstijo. Migracije se začnejo koncem oktobra in trajajo približno osemnajst dni. Do oceana rakovice prehodijo približno osem kolometrov nevarne poti, poleg dehidracije jim namreč grozijo še nevarne ceste in rumene mravlje.
Domačini jim na poti pomagajo s posebnimi zaščitnimi ograjami ob cestah, cestnimi zaporami, vse zato, da bodo te prečudovite živali pispele na cilj in se mirno pripravile na svoje potomce.
[You must be registered and logged in to see this image.] Pohod rdečih rakov iz enega dela otoka na drugo stran Božičnega otoka [You must be registered and logged in to see this image.] Več kot sto milijonov se jih poda z ene strani na drugo stran Kiribatija
[You must be registered and logged in to see this image.] Barva klešč lahko prehaja med rdečo, rumeno, vijolično in oranžno [You must be registered and logged in to see this image.] Samice se ločijo od samcev po širini trebuha, pri čemer je od samice širši, velikost samcev je 4-5 cm, velikost samic pa 3 cm
goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 20.11.21 9:37
Kostnice je naziv crkve Sedlečke opatije u Češkoj, čiji enterijer čine kosti nekoliko hiljada ljudi. Zanimljiva je priča o tome kako je ova crkva nastala. Jedan od sveštenika je u 11. ili 12. veku otišao na Golgotu i odatle doneo nešto zemlje koju je razasuo po obližnjem groblju. Tako je groblje postalo skoro sveto i mnogo je ljudi želelo da bude pokopano baš tu. Sahranjivali su ljude čak iz Bavarije, Poljske itd. Onda je došla kuga. U kratkom vremenskom periodu usmrtila je veoma mnogo ljudi i groblje je ubrzo postalo premalo. A onda su usledili još i husitski ratovi. S groblja su počeli da iznose kosti i gomilaju ih pored crkve. Kasnije je jedan poluslepi sveštenik sve to preneo u podrum i tamo napravio šest piramida od kostiju. Imovina te opatije nakon nekog vremena pala je u ruke jedne plemićke porodice, koja je i doradila enterijer.
Netko je na elegantan način riješio manjak novca u blagajni. Šteta što nisu ostavili ljudima to zadovoljstvo što su imali sreću da se nađu u pravo vrijeme na pravom mjestu. Manjak će i tako podmiriti osiguravajuće društvo, a taj iznos koji su ljudi pokupili njih bi više usrećio nego što bi osiguranju značio.
_________________ In medias (t)res...
Doktor Živago voli ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 25.11.21 12:22
Vinkovčani su još 1993. godine predlagali novi praznik - Dan svinjokolja!
Naime, dolaskom hladnijeg vremena, misli pravih Slavonaca uglavnom preokupira samo jedna stvar: Kako, kada i gdje će imati svinjokolju i napuniti svoje frižidere za zimu?
Za neupućene, takva akcija traje nekoliko dana, ili barem subotu i nedjelju, tada su kuće ispunjene ljudima, mirisom svježeg mesa, na stolu su obavezno salenjaci i svježe istopljeni čvarci, a za sve je ugl. zadužen jedan čovjek - mesar ili najvičniji tom poslu, kojeg svi pomno slušaju jer on određuje koliko će se zasoliti meso, tko će mješati meso za kobasice, a tko biti mali od noža ( to su oni koji režu mast za čvarke. Nažalost, sve je manje ljudi u Vinkovcima, ali i šire, po Slavoniji koji štuju ove dobre stare običaje, a oni koji su im ostali vjerni, rade sve onako baš kako su radili naši stari.
Ja ću prenijet misli jednom mog prijatelja kao izgleda prava slavonska svinjokolja:
" Na svinjokolji se uvik strefi neki jarac pa moš o tom divanit i po godine. Sičam se da je prid petšest godina u Vrbanji moj pajtaš i imenjak Josa Krampus posolijo kobasice praškom za veš a kadse meso počelo pinit pita ga snaš Eva Lovrina, Josa, što ti prvo pereš meso, a tek potljam praviš kobasice".
Mi Slavonci, smo izuzetno vedri i pozitivnog duha ( ja sam vječiti optimist), ali je činjenica da svaki odrađen posao pa i ovakav, moramo zaliti kojom čašicom rakije pa ne čudi da se ovakve situacije, možda manje, ali i danas događaju.
Nekada davno, Dan Republike 29.11. je bio neradni dan i to je bilo vrijeme kada se u većini domaćinstava odrađivala svinjokolja, a naši duhoviti Vinkovčani su predložili da se uvede novi praznik - Dan svinjokolja.
Ranije su ljudi vični poslu mesara, a da sami to nisu bili, davali oglase po novinama " Koljem po kuća i nosim alat sa sobom, cina umirena, posluga prva liga. a sve pokoljemo do mraka"", a danas to više nije slučaj. Ljudi u gradu kupuju već gotove svinjske polutke, što svakako nije prava svinjokolja, ali bi sami obrađivali meso.
Danas toga ima sve manje i manje. Ulaskom u EU, našoj državi će i to biti zabranjeno, odn. svinje će se moći klati ( prethodno pregledane) u ovlaštenim klaonicama, gdje će se obavljati i prerada mesa.
Moj pok. djed je bio mesar i kobasičar i od njega sam dosta naučio o svinjokolji, pripremi i čuvanju mesa, ali i preradi raznih poslastica ( čvaraka, kobasica, pokulenaca i kulenovih seka, slanine, kulena, salama, pašteta od čvaraka i slično).
Nadam se da će bar netko upamtiti i zapisati ove stare običaje.
Molim administratore, da ukoliko smatraju da ovaj tekst ne ide u ovu temu, da ga nekamo drugdje premjeste te se unaprijed zahvaljujem!
pera84 and goran9030 vole ovaj upis
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15050 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 25.11.21 16:20
Zar ne mogu Županije uvodit svoje praznike? Ako da, problem riješen!
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 25.11.21 18:43
Županije mogu uvoditi svoje praznike,ali županije su produžena ruka države tako da bi to drtava morala amenovati. No,cemu praznik ako se dogodine svinjokolje kao takve ukidaju. Nece vise biti toga posla u kucnim dvorustima. I inace se u gradu samo klanje svinja vec dulje ne obavlja, nego samo prerada mesa. I pečenje vocnih rakija vise nece biti dopusteno na dosadasnji način.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 25.11.21 18:57
Dva muskarca u braku, zakonito. Domaci cvarci, nezakonito. Sretna nam danasnjica i jos sretnija buducnost!
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 25.11.21 19:30
pera84 (citat):
Dva muskarca u braku, zakonito. Domaci cvarci, nezakonito.
Podržavam bezrezervno!
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 25.11.21 19:59
VBČ (citat):
pera84 (citat):
Dva muskarca u braku, zakonito. Domaci cvarci, nezakonito.
Podržavam bezrezervno!
Prvo il' drugo? Il' i jedno i drugo?
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 25.11.21 20:05
Ne znam u čemu je problem ni kod prvog ni kod drugoga?
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 25.11.21 20:30
Sto se tice prvog, dijelim misljenje mog dobrog prijatelja, Pape Franje, "Chi sono io per giudicare". Ko sam ja da sudim. Sto se tice drugog, ko je da sudi necemu sto je dio kulture i nacina zivota jednog naroda vec stotinama godina? Ne govorim o onima koji iz religijskih razloga to ne rade, oni to nece jesti ni "postambiljano". Govorim o birokratiji EU (i birokratiji uopste). Sta su razlozi iza toga? Masovna trovanja? Navedi jedan primjer gdje se neko otrovao cvarcima ili slaninom iz domace radinosti! I jel' to znaci da uskoro ljudi nece moci proizvoditi vlastitu hranu? Morace pitati drzavu sta smiju jesti??? Ljudska vrsta ide lagano (sve brze) ali sigurno prema globalnom totalitarizmu.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 25.11.21 20:38
Uvijek sam volio domaće čvarke ali i te stare naše običaje. Svinjokolja mi je bila kao djetetu posebna radost a i sada volim kada to ljudi rade jer je to dan/dani veselja, i ujedno izraz blagostanja te obitelji koja je domaćin. Tim danima smo se posebno veselili jer bi se tada skupilo vise obitelji, na kraju posla koji je bio dosta težak bi se i zapjevalo ali dobro i pojelo i popilo kako sam vec napisao u svom postu. U odnosu na drugo što je VBČ naveo poštujem zakon, nisam protivan ali sam konzervativnog uvjerenja i za nesto vise od istospolnih zajednica nisam. No, to je moj stav.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 25.11.21 22:33
pera84 (citat):
Sto se tice drugog, ko je da sudi necemu sto je dio kulture i nacina zivota jednog naroda vec stotinama godina?
Nitko neće ukinut te čvarke, već će se isti morat radit u kontroliranim uvjetima.
To bi bilo i bez EU, jer uredjena država mora regulirat neke stvari.
Da ne idemo naprijed, i da država ne ragira na odredjeni način i sad bi imali robovlasništvo. Na koncu zašto ne, i to je bila tisućljetna tradicija?!
goran9030 Podpukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 26.11.21 1:36
Doktor Živago (citat):
Županije mogu uvoditi svoje praznike,ali županije su produžena ruka države tako da bi to drtava morala amenovati. No,cemu praznik ako se dogodine svinjokolje kao takve ukidaju. Nece vise biti toga posla u kucnim dvorustima. I inace se u gradu samo klanje svinja vec dulje ne obavlja, nego samo prerada mesa. I pečenje vocnih rakija vise nece biti dopusteno na dosadasnji način.
Ja sam općepoznat kao "antidržavni element" jer sve kritiziram i ništa mi ne valja Ipak, moram reći da ovo sa svinjokoljama nije baš krenulo u tom pravcu kako Doktor piše - barem po mom utisku. Država je zbog neke modernizacije, a i zbog glasa "prijatelja" životinja odlučila postupno ukinuti onu tradicionalnu svinjokolju u smislu da neće više biti hrvanja sa svinjama po blatu i krvi do koljena. Nisu to još izrekom napravili, ali ljudi to sami od sebe prihvaćaju. Prvo je nož i sjekiru zamjenio onaj "pištolj". Pa se i on pokazao ponekad neučinkovit. Osobito kad municija bude vlažna jer se čuva po nekoliko godina po nekakvim ladicama, a onda i svinja makne glavu, pa joj igla samo skine kožu do kosti i tada počne rodeo. Bilo je i pucanja sajli, pa se onda nije znalo tko je lovac, a tko lovina. Malo bježe majstori mesari od svinje, pa onda ona malo bježi od njih na radost djece i uz gomilu psovki domaćina. Prije 10-tak godina sam bio svjedok zanimljivog događaja; idem ulicom i slušam one uobičajene zvuke kod svinjokolje. Odjednom kroz otvorenu kapiju istrčava neka krmača od brat-bratu 300 kg, a za njom četvorica "majstora". Ulove je na sred ceste, pa hvataj za uši, hvataj za rep, diži prednju nogu, ruši je... uglavnom, odradili oni posao na sred ceste. Ljudi stoje na nogostupu, neki bi pomogli - ali nisu u "starom odijelu", neki dobacuju savjete, gazda psuje da se čuje do kraja sela, vozači zaustavili automobile i svi strpljivo čekaju, nitko ne trubi. Znaju svi koja je to muka... Uglavnom - to je bila i još je muka i za ljude i za jadne životinje. Nije se jednom desilo da "majstoru" omakne pa ušicom sjekire tresne onoga koji drži svinju... Neki dan su propucali jednog momka jer su koristili pravi pištolj, pa je netko malo pogrešno nišanio. Uglavnom se sada sve više koristi struja za omamljivanje i to je puno bolje i lakše. Ali čak i ja koji se zalažem za tradiciju, pozdravljam odluku da se taj najteži i najmučniji dio svinjokolje odradi u nekoj mini klaonici. Tu bi i država trebala barem za početak malo progledati kroz prste ovim početnicima koji tek počinju sa tom djelatnošću. Prošle sezone su šakom i kapom dijelili zabrane rada radi formalnosti ili nekih sitnica koje se mogu lako otkloniti. Svi koji su radili na tradicionalnoj svinjokolji znaju da posao nije gotov kada je svinja mrtva (a dešavalo se da i iz korita pobjegne...). Treba je ubaciti u korito i ošuriti, a jako dobro pamtim onaj osjećaj kako ti leđa pucaju dok okrećeš neku mrcinu od 250-300 kg. Pa ode vruća voda u čizmu, pa te netko dohvati klepkom dok čistite ili kasnije nožem dok brijete. A treba je i dići na vješala, pa i tu treba dobrano uprijeti. Jednom kao mali, ja sam polijevao hladnom vodom dok je moj (sada pokojni) kum nožem brijao svinju prije nego će koristiti brener. On s jedne strane, ja sa druge - kaže on "kumić, daj malo više te vode, šta štediš?" A ja pun "lončić" - PLJUS, ali ne po bravcu, nego preko njegovih nogu i ravno na kuma. Okupao ga ja, a vani temperatura u minusu... Ma nije puno psovao zbog vode i kupanja, nego sam mu ugasio cigaru a tek je do pola ispušio... Eto, sve to nestaje pojavom mini-klaonica i možda to i nije toliki problem. Sve manje ima ljudi koji znaju obraditi svinju na vješalima, izvaditi drob, raspoloviti je. Sve je manje ljudi u ekipama za svinjokolje. Stari su ostarili i ne mogu više, mnogi su odselili, a mladi velikim dijelom to ne znaju raditi. U mojoj blizini ima jedna mini-klaonica gdje treba dostaviti svinje. Njihova usluga košta 1 kn po kg žive vage + porez. Znači, ukupno 1,25 kn po kili, a u to je uključeno klanje, šurenje (brijanje), raspolavljanje i pregled na trihinelu. Nakon klanja oni polovice ostave da se ocijede i smjeste je u hladnjaču, tako da idući dan samo dođemo po polovice i možemo raditi bez brige. SAmo da ostane takva cijena, da i to ne podivlja. Što se tiče nekih dodatnih zakona i uvjeta, to se odnosi na one koji rade na veliko i za prodaju. Od njih praktički inspektori niti ne izlaze. Gledaju im doslovce svaku dlaku. Pa onda pronalaze raznorazne bakterije i povlače čitave lotove... Onaj tko radi za sebe, može bez problema raditi na "starovinski" način. Mi radimo onako kako je radio moj djed i pradjed (uz poneki dodatak moderne tehnologije - prvenstveno električna mašina za mljevenje). Ne sušimo u nekim komorama sa dimovodnim nastavcima i senzorima za kontrolu vlage i temperature, već u normalnim pušnicama. Smijemo i čvarke raditi kao nekad, samo što je istih sve manje. A krive su ove nove pasmine svinja gdje je leđna slanina debela kao prst. Nema više kao nekada one prave gazdinske "safunjare": [You must be registered and logged in to see this image.]
A što se tiče pečenja rakija... e tu više nisam ni sam načisto o čemu se radi. Naime, kad smo ušli u EU, odnosno kada su se kotlovi morali registrirati, moj otac je rekao - ne može. Radije je prodao prekrasan kotao za desetinu cijene, nego da ga netko ucjenjuje koliko se rakije smije ispeći, a koliko ne i još da se tu plaćaju nekakvi porezi. A evo sada čujem da sve te registracije nitko ne kontrolira. Nema one obaveze od maksimalno 50 litara po domaćinstvu, ili to nitko ne prati od nadležnih. Uglavnom, meni žao kotla, a mom ocu nije. Kaže da mirno spava i ne mora istjerivati inspektore iz dvorišta. A nađe se i rakije po podrumu i špajzu... Nikako da je potrošimo. Sve me nešto strah da se ne pokvari...
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 26.11.21 6:21
Citat :
Nitko neće ukinut te čvarke, već će se isti morat radit u kontroliranim uvjetima. To bi bilo i bez EU, jer uredjena država mora regulirat neke stvari.
Nije posao drzave da odredjuje kako ce njeni gradjani da zive. Neke stvari, da. Sve stvari, ne. Jedna stvar je regulisati (kad smo se vec uhvatili za njih) cvarke koji se prodaju u mesnicama i prodavnicama prehrambene robe. To se zove propisi i imaju svoje zasto. Druga stvar je regulisati kako ce neko zaklati svoju svinju u svom dvoristu i cvarke i mast ostaviti u svom spajzu. To se zove diktatura. Osim toga, nije svugdje isto ni na teritoriji jedne drzave a kamoli jednog kontinenta. Neki zakoni mogu biti univerzalni za sve i to je u redu. Svako ljudsko bice treba da ima ista prava bilo gdje na ovoj planeti. Ali, ne zive isto jedan Svedjanin, jedan Hrvat, jedan Poljak... Moraju se postovati regionalne i mikroregionalne osobenosti. Jedan zakon ne pase svima. "Slobodan protok ljudi, robe i kapitala" je prica za one ciji je IQ ravan broju cipela koje nose. Zajednice drzava se stvaraju da bi se iz sto manje centara kontrolisalo sto vise ljudi.
goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 26.11.21 15:12
goran9030 (citat):
U mojoj blizini ima jedna mini-klaonica gdje treba dostaviti svinje. Njihova usluga košta 1 kn po kg žive vage + porez. Znači, ukupno 1,25 kn po kili, a u to je uključeno klanje, šurenje (brijanje), raspolavljanje i pregled na trihinelu. Nakon klanja oni polovice ostave da se ocijede i smjeste je u hladnjaču, tako da idući dan samo dođemo po polovice i možemo raditi bez brige.
Eto, upravo tako se i radi. Uvede se red i nitko nikom ne smeta radit s mesom što želi za svoje osobne potrebe. Pa radi čvarke, kulen... što god ti duša želi.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 26.11.21 15:18
pera84 (citat):
Nije posao drzave da odredjuje kako ce njeni gradjani da zive. Neke stvari, da. Sve stvari, ne. Jedna stvar je regulisati (kad smo se vec uhvatili za njih) cvarke koji se prodaju u mesnicama i prodavnicama prehrambene robe. To se zove propisi i imaju svoje zasto. Druga stvar je regulisati kako ce neko zaklati svoju svinju u svom dvoristu i cvarke i mast ostaviti u svom spajzu. To se zove diktatura. Osim toga, nije svugdje isto ni na teritoriji jedne drzave a kamoli jednog kontinenta. Neki zakoni mogu biti univerzalni za sve i to je u redu. Svako ljudsko bice treba da ima ista prava bilo gdje na ovoj planeti. Ali, ne zive isto jedan Svedjanin, jedan Hrvat, jedan Poljak... Moraju se postovati regionalne i mikroregionalne osobenosti. Jedan zakon ne pase svima. "Slobodan protok ljudi, robe i kapitala" je prica za one ciji je IQ ravan broju cipela koje nose. Zajednice drzava se stvaraju da bi se iz sto manje centara kontrolisalo sto vise ljudi.
Jeste posao države da regulira odredjene stvari pa i to da ne može svatko i svakako klati životinje, jer napokon postoje i zakoni o životinjama.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 26.11.21 16:43
Citat :
Jeste posao države da regulira odredjene stvari
Ako ostavimo na stranu ono sto nam je zajednicko, (balkanski geni i tvrdoglavost ) ti drzavu gledas kao Nijemac, ja kao Amerikanac. Ti si za strogu regulativu i sve "pod konac", ja za slobodno trziste i "mala moja, more kako more". I upravo to je ono o cemu govorim. Jedan zakon ne pasuje svima. Najmanji je problem cvarci i hoce li se krmaca suriti u koritu ili opaliti na slami. (ocekujem komentar iz Djakova) Problem je sto pod plastom brige za ljude, svinje, skobalje i ljubicice jedan veoma uski krug kontrolise cijelu populaciju. Ja bih se za taj primjer samo dotaknuo jedne veoma popularne i osjetljive teme koja se tice Amerike. Oruzije. Ne govorim o F-18 nego ono u privatnom vlasnistvu. Necemo ulaziti u socio-kulturne i legislativne aspekte problema, ali... Postoje grupe koje pokusavaju da kroz zakonodavna tijela proguraju da se uvede jedinstvena baza podataka koja ce biti pod nadzorom, ni manje ni vise nego Ujedinjenih Nacija. I javna, iliti dostupna svakome ko zna da se sluzi kompjuterom ili "pametnim" telefonom. Tako da ces ti moci iz topline doma svoga otici na sajt UN-a, naci trazenu kategoriju i razgledati sta General JNA iz Mizurija ima u svom sefu, pod krevetom, na tavanu, u garazi, u autu....sa sve modelima i serijskim brojevima. Ja (mi) ako dopustim to, sutra ce se progurati novi zakon da ces se ti kao "zabrinuti gradjanin" moci obratiti istim tim organima i reci da sam bio agresivan u forumskoj raspravi, strah te je za licnu bezbjednost i Interpol ima pravo da sve to oduzme jer sam "prijetnja javnoj sigurnosti".
A sve je pocelo od cvaraka.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 26.11.21 17:25
Logoraši su uspeli da u logor smrti, Aušvic, prokrijumčare ukupno 8 knjiga. Ta mala, tajna biblioteka bila je smeštena u Bloku 31 - delu logora u kojem su bila deca, i poverena je na čuvanje četrnaestogodišnjoj devojčici Diti ...
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 26.11.21 17:25
pera84 (citat):
Ako ostavimo na stranu ono sto nam je zajednicko, (balkanski geni i tvrdoglavost ) ti drzavu gledas kao Nijemac, ja kao Amerikanac. Ti si za strogu regulativu i sve "pod konac", ja za slobodno trziste i "mala moja, more kako more".
Upravo tako, radi se o različitim shvatanjima države. Ti si pobornik američkoliberalnoga koncepta države, dok sam ja pobornik eurokontinentalnoga i osobito njemačkoga koncepta socijalne države. Ali, ni jedan ni drugi koncept nije primjenjiv kod onoga drugoga.
Kako je sve počelo od čvaraka, ipak ih ne trebamo sklanjat pod tepih već do kraja obradit. I čvarci i RH se nalaze u EU a ne u USA. Stoga imam i pravo i obvezu bit zabrinut gradjanin glede ove problematike koja se dešava unutar EU. Što se pak osobnoga naoružanja u USA tiče, i hoćete li vi to nekako centralno popisat ili ne, veze samnom nema niti je prisutna neka zabrinutost, a što je najbitnije nije moje ni pravo ni obveza da odredjujem gradjanima USA da sami odluče šta će i kako će.
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1335 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 61 Zagreb
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 26.11.21 18:14
pera84 (citat):
Citat :
Jeste posao države da regulira odredjene stvari
Ako ostavimo na stranu ono sto nam je zajednicko, (balkanski geni i tvrdoglavost ) ti drzavu gledas kao Nijemac, ja kao Amerikanac. Ti si za strogu regulativu i sve "pod konac", ja za slobodno trziste i "mala moja, more kako more". I upravo to je ono o cemu govorim. Jedan zakon ne pasuje svima. Najmanji je problem cvarci i hoce li se krmaca suriti u koritu ili opaliti na slami. (ocekujem komentar iz Djakova)
Pero,mozda da i ja dam neki komentar.Naime,više nije toliko ni bitno gdje će se životinja priklat,ošurit i sve dalje nego je još veći problem naći 10 ljudi potrebnih za obradu 3 svinje od cca 250 kg svaka.Nitko više ne ide nikome,ljudi se otuđili,svako gleda svoja posla a ionako veliki dio Slavonije u tom periodu nema ni posla na poljoprivredi.Zato su mjesta ispred trgovina u kvartovima i selima zauzeta ispijanjem piva i ostalih "vrednota".Probaj ponudit nekome novac (govorim figurativno za tebe)da ti sutra dođe pomoć radit svinjokolju...malo morgen..kažu,to je teško. Nikako ne mogu shvatiti,ja iz ZG potegnem u Đakovo(okolicu) odraditi svinjokolju kod meni dragih ljudi(rođen sam tamo)iako me više ništa ne veže za taj kraj,nažalost,a ekipa koja je tamo ne želi ni mrdnut.Kad se vratim doma,treba mi 2 dana da dođem sebi ali to mi je neprocjenjivo zadovoljstvo,biti s ljudima,puno raditi i na kraju odraditi večeru pri kojoj neke već uhvati san od cjelodnevne hladnoće ili maligana.U selu je sve manje stoke,ovi pred trgovinom nemaju kolinje(ni svinje ne uzgajaju i obično su nezaposleni)ne kupuju svinje jer nemaju novca,pojeli bi crnog vraga ali su najglasniji,nekada mi ih je žao ali kad pogledam te karaktere.....neka njih tamo gdje jesu.
dojran: komentar modifikovan dana: 26.11.21 18:21; prepravljeno ukupno 1 puta
pera84, goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 26.11.21 18:15
Sunce vam poljubim..da sam znao da ce čvarci da rade takve probleme... nikad ih ne bi ni spominjao...
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 26.11.21 18:19
Doktor Živago (citat):
Sunce vam poljubim..da sam znao da ce čvarci da rade takve probleme... nikad ih ne bi ni spominjao...
Kakve probleme,diskusija je na mjestu i vrlo zanimljiva.
VBČ voli ovaj upis
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 26.11.21 18:59
Doktor Živago (citat):
Pa ti drugi put pisi o domacoj zenskoj radinosti.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 26.11.21 19:20
SveJug (citat):
Doktor Živago (citat):
Pa ti drugi put pisi o domacoj zenskoj radinosti.
Gdje bas to nadje, mogao bi te Doktor pogresno razumjeti. Pa eto nas prepiremo se oko legalizovanja prostitucije.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 26.11.21 19:39
dojran (citat):
Kad se vratim doma,treba mi 2 dana da dođem sebi ali to mi je neprocjenjivo zadovoljstvo....
To je to. Neke stvari ne mogu se mjeriti kroz materijalnu vrijednost ili efikasnost. Goran je dobro rekao, nije svinja mrtva kad je mrtva, meni je jednom pobjegla sa slame (bez komentara, molicu lijepo ) Sve je islo dobro dok nismo potpalili slamu. A onda je "Gedza" skocila na sve cetiri i nije se zaustavila nekih dvjesta metara. Nisam ni ja pristalica maltretiranja zivotinja, ako joj je vec sudjeno da bude slanina nek barem to postane na human i dostojanstven nacin. Ali, nisam ni pristalica da neki cinovnik iz Brisela odredjuje sta moze a sta ne moze u Starom Topolju. Danas je to kako se kolju svinje a sutra ce biti kako se nasadjuje kvocka. A to sto kazes za radnu snagu, sve znam. Imam dosta rodbine koji "nemaju posla" ali sam licno gledao kad odbijaju sto (bosanskih) maraka dnevnicu da mijesaju malter.
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 26.11.21 21:05
pera84 (citat):
dojran (citat):
Kad se vratim doma,treba mi 2 dana da dođem sebi ali to mi je neprocjenjivo zadovoljstvo....
To je to. Neke stvari ne mogu se mjeriti kroz materijalnu vrijednost ili efikasnost. Goran je dobro rekao, nije svinja mrtva kad je mrtva, meni je jednom pobjegla sa slame (bez komentara, molicu lijepo ) Sve je islo dobro dok nismo potpalili slamu. A onda je "Gedza" skocila na sve cetiri i nije se zaustavila nekih dvjesta metara.
Da sam sve u životu naplatio,danas bih se zvao Gates.Čini mi se da su se zaštitari živina malo previše zaigrali,više se brinemo o njima nego o ljudima.Naravno,tko hoće imat živinu,red je i brinuti se o njoj.Ali.....oduvjek su se ljudi bavili lovom i uzgojem životinja za hranu.I sad netko kaže kako to nije humano,nakon toliko stoljeća.Ok,konzumerizam je učinio svoje,mesa ima na svakom koraku ali svi mi..ili bar svi,težimo nekoj zdravijoj (divljijoj)prehrani.Restrikcije i ograničenja sve su veća tako da je do takve hrane sve teže doći.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 26.11.21 23:57
Dojran i Pero su def.u pravu oko tzv.mobe...naime ni u Slavoniji vise ne mozes naci ni za lijek ljude da pomognu oko svinjokolje. Prvo jer ne znaju a drugo jer su lijeni. Tu se mora znati baratati nožem, satarom a i radi se o fizičkom poslu. Sta ti vrijedi da se nađe njih 5-6 ako o tom poslu pojma nemaju. Dođu pojest i popit..mi kazemo " nabiguzice". S druge strane imamo i one koji traze posao a mole Boga da ga ne nađu. Sto Pero kaže, problem je doci pomoci da se zamiješa malter. Opcenito uzevsi, danas mladi sve zele na brzinu. Sve da imaju sto brze sa sto manje rada. Mi dok smo se skucili dobro smo se namučili i oznojili. Nije uvijek bio med i mlijeko...mi tek unatrag nekoliko godina ne otplacujemo kredit. Imamo svega dovoljno ali se ni ne razbacujemo..od kad znam za sebe, štedim.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 27.11.21 17:13
Danas u Karancu u Baranji održan " Čvarak fest ". Okupilo se mnoštvo posjetitelja koji su mogli kušati istoimene specijalitete.
goran9030 voli ovaj upis
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 27.11.21 17:55
Uvjek se nešto novo da naučit:
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 27.11.21 18:41
Košulja iz veš mašine izišla sva izgužvana na kockice duboko useknute.
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 27.11.21 22:08
dojran (citat):
Pero,mozda da i ja dam neki komentar.Naime,više nije toliko ni bitno gdje će se životinja priklat,ošurit i sve dalje nego je još veći problem naći 10 ljudi potrebnih za obradu 3 svinje od cca 250 kg svaka.Nitko više ne ide nikome,ljudi se otuđili,svako gleda svoja posla a ionako veliki dio Slavonije u tom periodu nema ni posla na poljoprivredi.Zato su mjesta ispred trgovina u kvartovima i selima zauzeta ispijanjem piva i ostalih "vrednota".Probaj ponudit nekome novac (govorim figurativno za tebe)da ti sutra dođe pomoć radit svinjokolju...malo morgen..kažu,to je teško. Nikako ne mogu shvatiti,ja iz ZG potegnem u Đakovo(okolicu) odraditi svinjokolju kod meni dragih ljudi(rođen sam tamo)iako me više ništa ne veže za taj kraj,nažalost,a ekipa koja je tamo ne želi ni mrdnut.Kad se vratim doma,treba mi 2 dana da dođem sebi ali to mi je neprocjenjivo zadovoljstvo,biti s ljudima,puno raditi i na kraju odraditi večeru pri kojoj neke već uhvati san od cjelodnevne hladnoće ili maligana.U selu je sve manje stoke,ovi pred trgovinom nemaju kolinje(ni svinje ne uzgajaju i obično su nezaposleni)ne kupuju svinje jer nemaju novca,pojeli bi crnog vraga ali su najglasniji,nekada mi ih je žao ali kad pogledam te karaktere.....neka njih tamo gdje jesu.
Na žalost, u pravu si po pitanju tih ljudi koji trebaju kako bi se svinjokolja normalno odradila. Stari su pomrli, a mladih najčešće nema. Koga god pozoveš, taj ima problema sa leđima ili vremenom. Sretni su oni gdje ima više braće, a da se slažu. Ovako ostaje da svatko radi u okviru obitelji kako zna i umije. Neće običaj u potpunosti izumrijeti, ali će se vremenom ipak modificirati. Što se tiče običaja sjedenja "pred trgovinom" - na žalost, sve više mladih ubija dosadu na klupi ili kakvom trupcu ispred trgovine. Pivo je tamo najjeftinije, pa se tu ekipa i okuplja. Nemaju oni ni brige ni problema, ali zato uvijek imaju teme za raspravu. I zanimljivo je, nikad se od njih nitko nije prehladio!!! Ima tu jedna anegdota: nedaleko od mene su Novi Perkovci, koji su na glasu kao selo neženja. Čak su im nudili neke mlade iz Ukrajine ili Moldavije, ali nije bilo zainteresiranih. I tako dolazi TV-ekipa da ih snimi. Međutim, ne daju ovi ni blizu dok im ta ista ekipa nije platila gajbu u trgovini. I onda počinje intervju; pita novinarka najbližeg do sebe je li oženjen. Ovaj se cereka od uha do uha i kaže - Bože sačuvaj!!! Novinarka: pa dobro, zašto se ne oženiš? A odgovor je: pa kad ja voljem pivo... Kraj reportaže!!! Kad smo kod svinjokolje, meni zagrijavanje počinje u utorak po podne kad ću napraviti nešto kulinovih seka za naše potrebe, a onda u srijedu napadam "polovice" uz asistenciju dvoje skoro osamdesetogodišnjaka i sina koji će mi najviše pomoći.
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 27.11.21 22:14
pera84 (citat):
To je to. Neke stvari ne mogu se mjeriti kroz materijalnu vrijednost ili efikasnost. Goran je dobro rekao, nije svinja mrtva kad je mrtva, meni je jednom pobjegla sa slame (bez komentara, molicu lijepo ) Sve je islo dobro dok nismo potpalili slamu. A onda je "Gedza" skocila na sve cetiri i nije se zaustavila nekih dvjesta metara. Nisam ni ja pristalica maltretiranja zivotinja, ako joj je vec sudjeno da bude slanina nek barem to postane na human i dostojanstven nacin. Ali, nisam ni pristalica da neki cinovnik iz Brisela odredjuje sta moze a sta ne moze u Starom Topolju. Danas je to kako se kolju svinje a sutra ce biti kako se nasadjuje kvocka. A to sto kazes za radnu snagu, sve znam. Imam dosta rodbine koji "nemaju posla" ali sam licno gledao kad odbijaju sto (bosanskih) maraka dnevnicu da mijesaju malter.
Gle... ono u prvom komentaru gdje si očekivao komentar iz Đakova... eto - pregrizo sam jezik, pa prešutio. Sada opet ti kako ti bježi sa slame... Hajde da ti dam stručni savjet prije nego je opet smjestiš u slamu: sipa se vruća voda u uho i ako ne reagira, onda je otišla Bogu na istinu.
I onda me opet do kraja komentara ostaviš u čudu!!! Pa ded' ti nama objasni kako ti to nasadiš kvočku???? Mislim, pitam za prijatelja. Priprema on neku paradu ponosa kakva još nije prošla ovim ulicama...
pera84 and Sloba1 vole ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 02.12.21 17:14
Cartier Carey, dvanaestogodišnjak, prošlog leta je prodavao limunadu. Kupio je preko 22.000 pelena, koje je poklonio samohranim majkama.[You must be registered and logged in to see this image.]
Zoran I, goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 02.12.21 17:16
Svaka mu čast. To se zove humanitarac i imati veliko srce!
Brkakougar Podporučnik
PV BROJ POSTOVA: : 1557 ČLAN OD: : 2015-01-15
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 02.12.21 18:59
Bravo decko.....
Zoran I Poručnik
NA VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2838 ČLAN OD: : 2015-01-02 Izola
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 04.12.21 20:09
SAILING YACHT A
V teh dneh je v Piranskem zalivu zasidrana prav posebna jahta, ki privablja številne poglede mimoidočih. Imenuje se Sailing Yacht A, v dolžino pa meri 143 metrov, s čimer sodi med največje jahte na svetu.
Načrte za izdelavo trojamborne jahte je pripravil francoski arhitekt Philippe Starck, izdelana pa je bila leta 2015 v nemški ladjedelnici Nobiskrug v Kielu. Njen lastnik je ruski milijarder Andrey Melničenko, ki jo je kupil leta 2017 kot darilo za svojo ženo, ko je ta rodila njunega drugega otroka. Vrednost plovila je ocenjena na 450 milijonov evrov.
Največja zasebna jahta s pomožnim pogonom na svetu
Poleg vetra jo poganja hibridni pogonski sistem dizlovih in električnih motorjev. Velja za največjo zasebno jahto s pomožnim pogonom na svetu. Njena teža znaša 12.558 bruto ton, pri plovbi pa doseže hitrost 21 vozlov oziroma približno 38,5 kilometra na uro. Brez uporabe jader lahko doseže hitrost 20 vozlov. Skupna površina jader znaša kar 3747 kvadratnih metrov. Ladja sprejme do 20 gostov in 50-člansko posadko.
Na jahti se nahajajo trije skoraj 100-metrski jambori. Plovilo ima osem nadstropij, na njem pa se nahajata tudi helidrom in podvodni prostor za opazovanje morskega dna.
Na njej se nahaja tudi bazen, nad katerim je zložljiva streha. Digitalni nadzorni sistem, ki je občutljiv na dotik, omogoča spuščanje in dviganje jader.
V začetku letošnjega septembra smo sicer poročali, da je bila jahta nekaj časa zasidrana tudi v Splitu, kjer so jo lahko občudovali naši južni sosedi. Melnichenko in njegova žena večkrat obiščeta hrvaško obalo, kjer se družita s prijatelji. Letos se jima je v Splitu pridružila tudi Aleksandrina prijateljica, znana pevka Nina Badrić. [You must be registered and logged in to see this link.]
Zoran I: komentar modifikovan dana: 05.12.21 18:24; prepravljeno ukupno 1 puta
mirko bratuš and Doktor Živago vole ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 05.12.21 1:15
Nevjerojatna cifra...cijena - prava sitnica!
Brkakougar Podporučnik
PV BROJ POSTOVA: : 1557 ČLAN OD: : 2015-01-15
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 05.12.21 9:04
Doktore sta li se to radi u tako sitne sate, nadam se da nije nesanica....
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 05.12.21 9:38
Brkakougar (citat):
Doktore sta li se to radi u tako sitne sate, nadam se da nije nesanica....
Vikendom uvijek tako...uglavnom ono..pa poslije merak..doslovno uživam...
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 05.12.21 9:51
6 musterije i 20-ak radnika IKEA u mesto Ålborg, Danska, su prosle nedelje ostali zavejani i nisu mogli svojim kucama zbog nevremena koje je zahvatilo Skandinaviju ove nedelje. Jedino resenje je bilo da tu i prenoce. Sto se izbora ko i gde ce spavati nije bilo problema sobzirom da je IKEA imala dosta krevete, kauca o sofe na izobilju i svako je mogao birati sta i koje mu pase. [You must be registered and logged in to see this image.]
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
goran9030 voli ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Ne znam kada si ovo saznao, ja sam procitao pre nekih mesec dana, i tekst je bio otprilike pre dva dana otkrili ninlioteku sa 84000 rolni, samo sam bio malo iznenadjen kako uspese da ih prebroje za tako kratko vreme...