FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 09.11.13 23:38
Pozdrav svima Tek sam sada naletio na ovaj forum, koji je odlično zamišljen. Bio sam u Titovoj Mitrovici, generacija septembar 88/89 u prvoj četi. Iako su bila tada teška vremena, smo se imali dobro i bilo je lepo. Volio bi se jednom vratiti u Mitrovicu kao turist, da probudim sve one uspomene, kojih se više ne sječam. Prijatno septembar 88. Pozdrav iz Slovenije
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: re 09.11.13 23:48
Dobrodosao Bartimeus
prsti Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2013-11-09
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 10.11.13 0:59
titova mitrovica 88-89 prekomanda iz prištine vojna policija prva u mitrovici ima li koga izpred našeg paviljona mislim da je bio vodnjak prilično velik baš za ohlajanje u poletnim danima skakali u vodnjak .
besko Gušter
BROJ POSTOVA: : 15 ČLAN OD: : 2013-11-22 Kakanj BiH
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 23.11.13 0:04
Pozdrav svima Tek sam sada naletio na ovaj forum, koji mi se sviđa. Bio sam u Peći. a zatim prekomanda u Prizren tj. karaula Božidar Crnatović - Besko, generacija septembar 86/87. Volio bi se jednom vratiti u Peć,Prizren,Dragaš i Kruševo kao turist, da probudim sve one uspomene, kojih se jedva više i sječam. Prijatno septembar 86. Ako ima neko iz te generacije da se javi bilo bi mi drago. Pozdrav iz Bosne.
dinosaurus Kapetan I klase
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 23.11.13 0:54
Besko pozdrav,ja sam služio u Prizrenu 87/88,kod kapetana Salihbašića.Ako se sećaš nekih stvari piši,da razmenimo sećanja
besko Gušter
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 23.11.13 21:51
Dinosaurus ja sam bio u Prizrenu samo dok smo završili obuku za graničare, a potom smo otišli na karaulu.Tako da sam bio na karauli Besko od januara 87. Klasa septembarska kod poručnika Nešković Spomenka.Bilo je predivno(ko vojska i lijepog i ružnog)Starija klasa od nas su bili majska a nama su došli januarska. U svakom slučaju hvala što si se javio
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 23.11.13 21:55
besko (citat):
Dinosaurus ja sam bio u Prizrenu samo dok smo završili obuku za graničare, a potom smo otišli na karaulu.Tako da sam bio na karauli Besko od januara 87. Klasa septembarska kod poručnika Nešković Spomenka.Bilo je predivno(ko vojska i lijepog i ružnog)Starija klasa od nas su bili majska a nama su došli januarska. U svakom slučaju hvala što si se javio
Druže pregledaj tekstove negde sam pročitao da ima neko sa karaule Besko
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 27.11.13 14:30
dinosaurus (citat):
besko (citat):
Druže pregledaj tekstove negde sam pročitao da ima neko sa karaule Besko
DejanDjergovic (valjda sam ispravno napisao )
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 27.11.13 14:33
ZAGORAC (citat):
DejanDjergovic (valjda sam ispravno napisao )
Da,Dejan,
Pokušao sam malo da pomognem Besku,medjutim nevidim da sam uspeo za sada
besko Gušter
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 27.11.13 15:22
hvala momci u svakom slučaju i ja ću da postavim nekoliko slika izh mog vremena
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 27.11.13 15:27
Samo napred Besko
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 29.11.13 22:37
Dobrodošao na Forum Besko
Pozdrav od graničara sa bugarske granice.
besko Gušter
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 01.12.13 8:50
Hvala Pero™ hvala na dobrodošlici a pozdrav svim vojnicima a posebno graničarima.
DejanDjergovic Gušter
Značka PV BROJ POSTOVA: : 49 ČLAN OD: : 2013-01-31 DOB : 53 Smed. Palanka
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 01.12.13 17:46
Dobro dosao Besko!Kad sam ja bio na karauli,komandir je bio poručnik Pavlović Dejan čuveni Paja!Izbaci slike što pre!
vargas Mladji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 374 ČLAN OD: : 2013-05-29 DOB : 56 Ludbreg
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 01.12.13 20:47
Pozdrav Besko i od mene. Izgleda da smo imali sličan vojnički put ,samo što sam ja bio majac 88. u Peći i naravno prekomanda u Prizren ali u granični vod gdje mi je komandir voda bio Spomenko Nešković kojeg su povukli sa keraule jer je navodno ganjao nemarnog kuhara i pucao za njim iz pištolja. U moje doba Nešković je imao one debele, prave brčine , ko onaj lik iz komedije "Šta je muškarac bez brkova".Kod nas u vodu bio je strog, ali i pošten. Nije imao "ljubimce", svi smo bili za njega jednaki. Volio je popiti, na rejon kad smo išli nosio je i svoju lovačku pušku. Znao je tu i tamo ubiti kojeg zeca kojeg bi okrenuli na ražnju.
besko Gušter
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 01.12.13 23:34
Pozdrav i tebi vargas. Sve što si rekao o Neškoviću istina je i kod nas je išao u lov ali je rijetko kad ulovio. Imao je ljubimca šarplaninac zvao se Lelo.Pio je ko rus. Nije volio bosance kao navodno on je iz Bosne pa da ne bude protekcije.
Alchajmer Demo Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2013-12-02 Pirot
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 02.12.13 17:27
On Topic: VP 4454/54 Djakovica 90/91, porucnik/kapetan Odak Zlatko, k-dir(i) voda pporucnik Memic Senad i (u drugom 'poluvremenu') vIk Raicic Miodrag
Off Topic: Nema spiska zabranjenih lokala na poledjini vojne knjizice, ali je tokom 'brifovanja' pred izlazak uvek jasno nazanaceno gde smemo da idemo: u hotel 'Pastrik (dosadno) i dom JNA (puno aktivnih ofocira). Niko se od vojske ovoga, naravno, nije pridrzavao, ali nikakvih problema nije ni bilo* (naprotiv — pamtim predivno vreme u podrumima nekih picerija).
* Osim problema sa VP iz Prizrena kojima se i ovom prilikom, sa puno ljubavi, secam majki i sestara — ti su nas lesili gde god nas uhvate
vargas Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 02.12.13 20:14
Za vrijeme mojeg služenja bio je u VP Kontrac Antun iz Varaždina, mislim da je po činu bio zastavnik, dobro se sjećam njegovih predvečernjih vožnji na Moto-guciju koji je imala VP u onim zgradama odmah iznad komande garnizona. Jednom prilikom imali smo graničnu obuku privođenja i radili smo sa lisicama ali nam Nešković nije dao ključ od lisica. I naravno, budaletine kakve smo bili uspjeli smo jednog našeg privezati za ogradu od igrališta na kojem smo vježbali. I što sad? Ići tražit Neškovića koji nas je upozorio da nesmijemo nikog privezat lisicama ili? Pošto sam se znao sa Kontracom išao sam njega potražiti i zamoliti da nam otključa lisice. Koji je to humor bio na taj račun! Naravno da je i Nešković za to doznao ali nekoliko dana poslije kad se ludorija malo stišala.Himzo Pečenković je za sobom vodio u pratnju dva VP koji bili visoki oko 2 metra i bili su strah i trepet za sve. Jednom prilikom uhapsili su našeg desetara iz veze, u pitanju je bio unos alkohola preko prijavnice iz našeg magacina preko puta KPS-a u magacin veze koji smo imali odmah do prijavnice.Tjedan dana ga nisu puštali iz pritvora.
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 02.12.13 20:21
vargas (citat):
Za vrijeme mojeg služenja bio je u VP Kontrac Antun iz Varaždina, mislim da je po činu bio zastavnik, dobro se sjećam njegovih predvečernjih vožnji na Moto-guciju koji je imala VP u onim zgradama odmah iznad komande garnizona. Jednom prilikom imali smo graničnu obuku privođenja i radili smo sa lisicama ali nam Nešković nije dao ključ od lisica. I naravno, budaletine kakve smo bili uspjeli smo jednog našeg privezati za ogradu od igrališta na kojem smo vježbali. I što sad? Ići tražit Neškovića koji nas je upozorio da nesmijemo nikog privezat lisicama ili? Pošto sam se znao sa Kontracom išao sam njega potražiti i zamoliti da nam otključa lisice. Koji je to humor bio na taj račun! Naravno da je i Nešković za to doznao ali nekoliko dana poslije kad se ludorija malo stišala.Himzo Pečenković je za sobom vodio u pratnju dva VP koji bili visoki oko 2 metra i bili su strah i trepet za sve. Jednom prilikom uhapsili su našeg desetara iz veze, u pitanju je bio unos alkohola preko prijavnice iz našeg magacina preko puta KPS-a u magacin veze koji smo imali odmah do prijavnice.Tjedan dana ga nisu puštali iz pritvora.
Mislim da je Himzo Pečenković u moje vreme bio komandir dela izvidjačke čete koja se bavila radio izvidjanjem....neznam da li sam u pravu
vargas Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 02.12.13 20:27
Koliko se ja sjećam Pečenković je imao čin potpukovnika i ja sam mu par puta nosio nekakve kuverte iz komande GO koje mu je slao major Dragišić. Jednom sam mu nosio oko pola 3 u noći, bila je nekakva pizdarija na granici.
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 02.12.13 20:33
vargas (citat):
Koliko se ja sjećam Pečenković je imao čin potpukovnika i ja sam mu par puta nosio nekakve kuverte iz komande GO koje mu je slao major Dragišić. Jednom sam mu nosio oko pola 3 u noći, bila je nekakva pizdarija na granici.
Koliko se sećam,ovaj je bio relativno visok i vitak,nekako neobična boja kose,u moje vreme bio je kapetan
vargas Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 02.12.13 20:46
Dinosaurus ako ideš na temuPrizren445/6-3 pješadija 87/88 vidječeš da i član foruma Zero 07 piše da je Pečenković bio podpukovnik i komandant kasarne. U toj temi zadnji post je tvoj.
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 02.12.13 20:51
vargas (citat):
Dinosaurus ako ideš na temuPrizren445/6-3 pješadija 87/88 vidječeš da i član foruma Zero 07 piše da je Pečenković bio podpukovnik i komandant kasarne. U toj temi zadnji post je tvoj.
Vargas video sam to ali sam se setio da smo imali u četi i Himzu pa mi nije jasno da li je on toliko napredovao. Meni je bio pukovnik Ojdanić
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 02.12.13 20:54
U pravu si Vargas nemoguće je,to je neki drugi lik
frabrne Gušter
BROJ POSTOVA: : 11 ČLAN OD: : 2010-06-19
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 03.12.13 8:41
jimbriggs (citat):
Septembar 88./89., VP 8365/46 Titova Mitrovica Prvi bataljon 125. brigade, komandant kap. prve klase Danilo Plavsic, Treca ceta, komandir por. Ibrahimi Ramadan, POV komandir ppor. Mesanovic Fahrudin. Bio sam na obuci za podoficira negde u decembru pa sam izbegao onaj zimski teren ali zato nisam onaj letnji kisni. Heh. Ostao ceo vojni rok u Mitrovici kao desetar. Inace sam proveo tacno pola roka na strazi, sto na Svinjarama, sto na Bairu, i kao strazar i kao razvodnik straze kasnije. Ucestvovao sam i na ispomoci Starom Trgu. Ona slika sa Svinjara koju je okacio frabrne, jos se secam imena bar dvojice sa nje... Samir, Marjan... Inace, pozdrav i za frabrne i za memberX, verovatno se znamo. frabrne spominje Mehmedica, inace ljudinu, koji je bio komandir njegovog voda. Hikmet je nazalost poginuo 1992. u okolini Sarajeva - sarajevskiheroji.blogger.ba/arhiva/2010/11/21/2630510 Pozdrav svima.
Izvini nisam dugo pratio forum , na onoj slici sa svinjara su ti u prvom redu - Bilalić Samir, Sašo Kolev, xxxx Crnčević (Petar?? znam da je bio iz okolice Sl. Broda), Panjkrta Nusret (desetar, ljudina), donji red Alešević Samir (iz kladuše, kasnije je bio sa mnom u pozadini desetar), ja, i zadnji je ako se ne varam Aleksandar ???. S tobom u vodu je bio jedan mali zagorac samo se ne sječam kako se zvao ali se sječam da smo ga iz zahebancije jednom objesili na krevet za uprtače pa se nije mogao skinuti dolje te još jedan iz okolice Koprivnice Marijan a iz tvog voda mi je još ostao u sjećanju i jedan ludi (stalno je dr..o) šumadinac iz guče ali da hebeš ne se mogu sjetiti imena (Mile ???).
PS šteta za Mehmedića RIP
prsti (citat):
titova mitrovica 88-89 prekomanda iz prištine vojna policija prva u mitrovici ima li koga izpred našeg paviljona mislim da je bio vodnjak prilično velik baš za ohlajanje u poletnim danima skakali u vodnjak .
S tobom je bio jedan moj zemo ( Krušelj ), do prije par godina smo radili zajedno. Inaće smo se znali i prije (igrali smo zajedno nogomet) a sreli smo se par dana nakon što ste stigli na ulazu u kantinu i ostalo mi je u sječanju iznenađenje jednog i drugog što radimo tamo . evo ti njegove slike pa ga se možda sjetiš
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 30.12.13 19:45
Sve Jug sve 5 za slike koje si stavio. Posebno prva sa Neškovićem koji je bio, bar meni prava faca. Kod njega sam bio na raportu, bio sam kriv, nije vikao nego mi je lijepo objasnio kinesku teoriju o vječnom kretanju. Jin i jang. Granični vod je imao dosta veliku pistu oko koje je raslo nekakvo drveće sa sitnim lišćem. Kad je lišće počelo da pada, metle u ruke i tjeraj frontu od jednog kraja do drugog. Taj dan puhao je vjetar i kako smo nas četvorica pomeli do kraja, na početku je bilo ko da nismo ni počeli. I tako 4 puta .Bilo nam je svega dosta. Desetar ne odustaje, bio je januarac, mislim iz Vinkovaca, Meljkuti Andrija. Omanji rastom i sa tvrdim R , pa kad bi komandirao miRRRRno mi bi prasnuli u smijeh. To ga je jako ljutilo. Nas četvorica odložimo metle, sjednemo na klupu kraj piste, i štrajk. Desetar se pjeni, dobio je naredbu od Neškovića, a mi to ne izvršavamo. Veli meni ideš na raport. Idem. Dođemo pred Neškovićevu kancelariju, ja molim boga da ga nema, desetar kuca i čujem ulazi. E jebiga, sad sam najebao. Desetar objasni situaciju, pita mene šta je bilo, ja velim da je desetar rekao istinu, ali da smo već četiri puta meli i tom ponavljanju nikad kraja. Pita mene Nešković da li sam sinoć večerao. Jesam. Da li sam jutros doručkovao? Jesam. E vidiš i to se stalno ponavlja. Dao nam je voljno, izašao sam na pistu, metlu u ruke piči. Drugovi me pitaju što je bilo, velim im da mi je Poručnik Nešković objasnio teoriju vječitog kretanja i da ne zajebavaju nego da metu dok ne dobijemo drugu zapovijed od desetara.Kasnije smo motkama otresli lišće i dalje je bio mir. Tješili smo se kako će nam tek biti kad počne snježiti, pa ćemo morati po cijele dane čistiti snijeg.
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 31.12.13 0:23
vargas (citat):
Sve Jug sve 5 za slike koje si stavio. Posebno prva sa Neškovićem koji je bio, bar meni prava faca. Kod njega sam bio na raportu, bio sam kriv, nije vikao nego mi je lijepo objasnio kinesku teoriju o vječnom kretanju. Jin i jang. Granični vod je imao dosta veliku pistu oko koje je raslo nekakvo drveće sa sitnim lišćem. Kad je lišće počelo da pada, metle u ruke i tjeraj frontu od jednog kraja do drugog. Taj dan puhao je vjetar i kako smo nas četvorica pomeli do kraja, na početku je bilo ko da nismo ni počeli. I tako 4 puta .Bilo nam je svega dosta. Desetar ne odustaje, bio je januarac, mislim iz Vinkovaca, Meljkuti Andrija. Omanji rastom i sa tvrdim R , pa kad bi komandirao miRRRRno mi bi prasnuli u smijeh. To ga je jako ljutilo. Nas četvorica odložimo metle, sjednemo na klupu kraj piste, i štrajk. Desetar se pjeni, dobio je naredbu od Neškovića, a mi to ne izvršavamo. Veli meni ideš na raport. Idem. Dođemo pred Neškovićevu kancelariju, ja molim boga da ga nema, desetar kuca i čujem ulazi. E jebiga, sad sam najebao. Desetar objasni situaciju, pita mene šta je bilo, ja velim da je desetar rekao istinu, ali da smo već četiri puta meli i tom ponavljanju nikad kraja. Pita mene Nešković da li sam sinoć večerao. Jesam. Da li sam jutros doručkovao? Jesam. E vidiš i to se stalno ponavlja. Dao nam je voljno, izašao sam na pistu, metlu u ruke piči. Drugovi me pitaju što je bilo, velim im da mi je Poručnik Nešković objasnio teoriju vječitog kretanja i da ne zajebavaju nego da metu dok ne dobijemo drugu zapovijed od desetara.Kasnije smo motkama otresli lišće i dalje je bio mir. Tješili smo se kako će nam tek biti kad počne snježiti, pa ćemo morati po cijele dane čistiti snijeg.
Hvala na pohvali ali slike je postavio besko a ne ja. Pozdrav
besko Gušter
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 31.12.13 18:46
Pozdrav svima ko god je pregledao slike ali ako ima neko da zna nekog sa slika neka mu kaže da se javi. U svakom slučaju SRETNA NOVA 2014 godina svim forumovcima JNA.
DejanDjergovic Gušter
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 03.01.14 23:26
Cestitam Besko!Isto je dvoriste karaule izgledalo 1990-1991!Cuvena jaruga,dole ribnjak bez riba!
DejanDjergovic Gušter
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 03.01.14 23:31
Major Dragisic je voleo dobru rakiju!22 decembra 1990 postao je podpukovnik i ubrzo penzionisan.Cuo sam da je ubrzo umro.Bio je ljudina u moje vreme sluzenja JNA!
vargas Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 05.01.14 10:39
Dragišić je imao neku dobru vezu u obližnjoj Orahovici u njihovoj vinariji. Dobijao je 5 litarne karnistre njihovog konjaka, to je bio konjak za bogove, za rane liječiti! Karnister je uvijek bio u ormaru desno od ulaznih vrata u kancelariju. Morao sam imati na oku ostale oficire da mu ne popiju konjak jer su i oni znali gdje je pospremljen. Bila je jedna lijepa staklena boca u kojoj je uvijek trebalo biti 3/4 konjaka. Niti puna, niti polupuna.Probleme je imao zbog odvojenosti od familije koja mu je bila u Beogradu, žena i mislim jedna kćer. Sa njima dvjema sam razgovarao na telefon kad bi ga zvale, a on je bio odsutan. Po dužnosti sam mu bio lični kurir, tako su me i oslovljavali u komandi, a uz to sam radio i posao čate, tj dnevnu zapovijed i isplatu vojničkih plača. Na večeru u garnizonski restoran gotovo nikad nije išao pa sam mu ju nosio u kancelariju. Djelovao mi je dosta utučeno, u glavi je vjerojatno bio u Beogradu, a i počela su sranja, pa je bilo vanredno stanje od početka siječnja 1989. do 15 maja za koje vrijeme su svi oficiri morali danonočno biti u kasarni.
BYMESIC Gušter
BROJ POSTOVA: : 7 ČLAN OD: : 2012-01-06 DOB : 55 gracanica
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 09.01.14 9:10
pa narode imal koga da je sluzio na top T-12 88/89 kod Sokolovic Matosa porucnika a kasnije i kapetana ...volio bi da se sto prije sa nekim cujem !!!
Milovan Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2014-02-04 DOB : 68 Djakovica
Naslov komentara: Djako 04.02.14 7:57
Majska klasa 81/82 Djakovica. Komandant Kapetan Vojvodic. Dok je kasarrna gradjena bili smo u satorima (sumarak Skugzi) a kasnije u kasarni E.Duraku. Voleo bih da stupim u kontakt sa bivsim drugarima po oruzju.
Mafija Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2014-02-11
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 11.02.14 14:53
Septembarac 1986/87. Treća pješadijska četa, nišandžija trećeg voda, prvog odjeljenja.
jancrom Gušter
BROJ POSTOVA: : 8 ČLAN OD: : 2010-12-24 Železniki, Slovenija
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 14.02.14 16:50
SemirG (citat):
Pozdrav svima. Ja sam bio u Peći od augusta 1984, mislim da je bila 3. četa, kapetan Nedić Milan. Sjećam se samo par imena: Hasić Mahmut (iz Večića), Rošić Ismat (Pećigrad), Lončar Robert (Zadar), Krbuljić Asmir, Berger Janez (Slovenija)... ostalo je sve u magli .
jancrom (citat):
Vjerojatno me se sječaš, crvenokosog Slovenca, nišanđija na puškomitraljezu M53... nišanđije su bili i Pralica Ljuban i .. uh zaboravih :)trečeg nišanđiju.. kasnije bio je ćato kod Nediča
Pralica Ljuban je bio moj komandir mitraljeskog odjeljenja, jako dobar, tih, povučen momak. Ćato kod Nedića je tada bio neki Lončar (ne sjećam se imena) a kurir Bulaja. Nisam siguran je li mu to bilo prezime ili nadimak, ali se sjećam da bi Nedić kada dođe pijan znao da se prodere u hodniku: Bulajaaa !!! i ovaj bi trčao ko lud . Desetari su još bili Damjanović Zelenko, Hajdar ili Hajdarević, Buljak (Bugojno), Mizić Asim (Krajina), Atanas (Makedonija)... Poslije prekomanda u Mitrovicu, prvo pozadina (toplana), sa najdebljim vojnikom koga sam ikada vidio: Lazo (Vukovar), Uzeir (bivši KP Dom stanar)... Komandant kasarne je bio pukovnik Miljko Radošević, sje'am se i nekog strogog kapetana iz pješadije - Plavšić Izbačen iz pozadine u tenkovsku četu, vrijeme provodio uglavnom na straži u Svinjarama... nikada nisam u T-34 ni ušao ( 194 cm, 102 kg, najveći tenkista te klase ). Izlazili smo u Zvečane (to je bilo preporučeno kao sigurnije mjesto, mada smo zalazili svugdje). Hard Rock Caffe je bio blizu kasarne, mada bi dežurni oficir tu prvo provjerio da nema vojske. Od teknista se sjećam samo par imena: Jedvaj Kristijan, Krišto Drago, Uroš (kerovođa), Čižmek... Kao da je bilo prije 100 godina.
Uh, ne poznajem te osobno, naime ja sam poslije obuke bio na kapiji 6 meseci, a spavao sam u 3. četi.. sa Ljubanom i Lončarom bili smo nišanđije i sava trojica smo ostali u Peći. Sejčam se i Mizića i Zelenka a i Hajdarevića.. ostalo mi je u magli
žao mi je samo, što nemam nijednog kontakta od vih tih ljudina... a I nedić, dapače ponekad pijan, bio je ljudina... na skidanju spremio nam je feštu, da semo jedva sami došli do autubuske stanice
imam i nekih slika.. ali stavim kasnije...
jimbriggs Gušter
BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 16.02.14 2:22
frabrne (citat):
Izvini nisam dugo pratio forum , na onoj slici sa svinjara su ti u prvom redu - Bilalić Samir, Sašo Kolev, xxxx Crnčević (Petar?? znam da je bio iz okolice Sl. Broda), Panjkrta Nusret (desetar, ljudina), donji red Alešević Samir (iz kladuše, kasnije je bio sa mnom u pozadini desetar), ja, i zadnji je ako se ne varam Aleksandar ???. S tobom u vodu je bio jedan mali zagorac samo se ne sječam kako se zvao ali se sječam da smo ga iz zahebancije jednom objesili na krevet za uprtače pa se nije mogao skinuti dolje te još jedan iz okolice Koprivnice Marijan a iz tvog voda mi je još ostao u sjećanju i jedan ludi (stalno je dr..o) šumadinac iz guče ali da hebeš ne se mogu sjetiti imena (Mile ???).
PS šteta za Mehmedića RIP
zagorac je mislim Loncar Zoran, Marjan iz Koprivnice (Koprivnicki Bregi, ako se dobro secam) je Jambrekovic a ludi Mile je Miloje Milovanovic (ili Milosavljevic), da iz Guche, prva 2 meseca je spavao na krevetu ispod mene. Slika sa Svinjara je mnogo losa, jel moze to bolje da se okaci nekako? Kad bih mogao da ti vidim lik, setio bih ti se imena. Verovatno, ne mogu svih da se setim. Nusret, da ljudina, ali mislim da je Panjeta a ne Panjkrta.
jancrom Gušter
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 02.03.14 19:39
cijelo odeljenje... sasvim desno Bulaja bio je moj postoljar - nosio je postolje.. kako ga je to nabacio na ramene u sredini sjedi Milutinović iz Bugojna - desetar... ima i Zelenka lijevo...
Siječam se i Atanasa, Makedonca... koliko nas nasmijao
ajde, ako možeš, javi mi se na mail [You must be registered and logged in to see this link.]
Pozdrav,
Janez
SemirG Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2013-06-25
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 18.03.14 8:31
E hvala puno za slike Janez, ne kaže se džaba da slika govori bolje od hiljadu riječi. Ja, nažalost, nemam nijednu "preživjelu" sliku, ali mi je tako drago da ponovo vidim ove ljude. Ja te se sjećam sada, kad sam te vidio na ovoj prvoj slici. Ti si spavao dole na dnu spavaone, dok smo mi, gušteri, bili odmah do vrata. Drago mi je da ponovo vidim i Ljubana, mog komandira mitraljeskog odjeljenja. Prepoznao sam i Zelenka (odmah ispod Ljubana, sa flašom u ustima) i naravno Bulaju.
Pozdrav i za tebe, Janez.
jancrom Gušter
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 19.03.14 21:25
hvala tebi, što si me prepoznao Konačno barem jedna osoba nakon 30 godina, da je bio u istoj kasarni
stvarno, kad sam dolazio spavati u spavaonu, spavao sam na dnu spavaone, da me razni oficiri nisu stalno budili, pošto sam radio kapiju svaku noč
Ajde Semire, javi se još koji put Pozdrav!
Janez
besko Gušter
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 22.03.14 8:16
Pa narode imal koga da je sluzio na karauli Besko septembar 86/87 volio bih da se što prije sa nekim čujem !!!
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Karaula "Božidar Crnatović - Besko" 1986/1987 22.03.14 16:00
besko (citat):
Pa narode imal koga da je sluzio na karauli Besko septembar 1986/1987 volio bih da se što prije sa nekim čujem !!!
Besko. Ako nema na ovome forumu nigdje otvorena tema o karauli "Besko" onda je ti otvori.! Napiši Karaula "Božidar Crnatović - Besko" 1986/1987 - granični odsjek ........... Jer ovako te nikada nitko neće pronaći na stranicama Kosova i Metohije.
A usput daj mi objasni nešto sa ove slike.!? Je li ovo slikano kod karaule "Besko" i koji si ti na ovoj slici lijevi ili desni.!?
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 24.03.14 5:03
exBuco (citat):
evo ukratko,
otišao u Kičevo u Aprilu 1984 i posle dva meseca obuke za vozača dobio prekomandu u kasarnu Meto Barjaktari u Kosovskoj(Titovoj)Mitrovici i to sam otišo u četu veze kod kapetana Pavlović Zdravka rodom iz Karlovca koliko me sećanje služi. Poručnik je bio Čabarkapa Miloslav ili Milisav sad baš nemogu tačno da se setim i moj dragi "drug" vodnik Petrić Radosav koji je rođen isto kad i ja 3. Januara 1964, samo sa tom razlikom što je on visoki Crnogorac od skoro 2 metra a ja mali Lala(Sremac) od meter i žilet ali smo ipak bili jako dobri drugovi. Vozio sam inače pored potreba za moje veziste i za potrebe cele kasarne, kao što je vožnja oficira u Prištinu, Peć, Đakovicu, prevoz hrane, prevoz napoja ili pomija za svinje u Svinjare itd. Takođe sam davao dežurstvo na takozvanoj KPS ili na kapiji za ulaz i izlaz vozila što me je posebno privlačilo pošto su na tu kapiju izlazili i vojnici u grad radi sitnih navaki. Naravno ja sam im otključavao kad su izlazili i ulazili a ta usluga je opet naravno nešto i koštala, nema džabe ni kod stare babe hehe. Sve je zavisilo šta mi je trebalo, cigare, burek, pljeskavica, ćevapi, alkohol, stripovi, pisani romani, ukrštene reči itd. Uglavnom ima puno toga ali najviše me interesuje ima li koga ko je u to vreme služio u Kosovskoj Mitrovici?
Pozdrav
Ja sam bio u toj ceti (telegrafista) u to isto vreme. '83-'84 Oktobarska. Vodnik mi je bio Petric samo on nije Crnogorac nego Srbin dok je porucnik Milisav Cabarkapa bio Crnogorac, kapetan Zdravko Pavlovic i jos jedan oko 25-30 godina star, mislim zastavnik ,vislji smedj isto je bio Srbin. Igrao je basket za lokalni tim- lep tip. Major Tamash inace Madjar glavni za bezbednost u kasarni itd. Mene su zvali Chava u vojsci , to mi je dao nadimak Zvonko Grbavac (postao je desetar) moj drugar iz voda inace Hrvat iz Zenice. Chava je bilo po Zoranu Dimitrijevicu-Chavi igracu FK Partizana. Negde u rano leto '84 ja sam (malo) po kazni prebacen kod tenkista (komandni vod) i uzivao. Imao sam i el. gitaru pa sam cesto svirao u ceti preko onog razglasnog pojacala u zabavnoj sali. Miki Stanic, Beograd
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji