FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 09.05.09 17:18
Otvorio bih temu jedinica JNA na Kosovu i Metohiji. Organizacijsko Formacijskih Strukture do 1990 godine.
mad-max Vodnik
Spomenica Prvoborca FS Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 403 ČLAN OD: : 2009-05-01 DOB : 57 zagreb hrvatska
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 09.05.09 23:39
bilo bi lijepo od tebe da se registriraš i predstaviš pa onda otvaraj teme .
misha Gušter
FS BROJ POSTOVA: : 36 ČLAN OD: : 2009-05-19 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 19.05.09 11:37
Zdravo drugovi vojnici a naravno zdravo i drugovima oficirima, podoficirima.
ukratko avgust `85. Djakovica, Prizren, karaula Veljko Vlahivic granicni prelaz Vrbnica, i skidanje sa karaule Branko Mandic. za pocetak toliko, ako se neko prepozna mozemo i detaljnije
Rodic Zeljko Džomba
FS BROJ POSTOVA: : 149 ČLAN OD: : 2009-05-30 DOB : 55 Kikinda
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 04.11.09 18:47
Tadasnja Titova Mitrovica kasarna Meto Barjaktari,nalazio se haubicki divizion,tenkovska ceta,pesadija, itd.Svega toga sada nema.Nekad bese.
budopv Gušter
FS BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2009-05-26
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 23.12.09 7:43
U T. Mitrovici HAD (haubicki divizion) na spratu u zgradi do ograde sa donje strane kasarne, a u prizemlju POC.
A koja je klasa i koje godine g/din Rodic Zeljko sluzio u TM? Prezime i ime mi je poznato, jos ako si bio 90/91 onda se sigurno i poznajemo.
BUDOPV
mgalic2 Stariji Vodnik
FS BROJ POSTOVA: : 695 ČLAN OD: : 2009-08-02
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 23.12.09 7:47
Budopv, dobrodošao na forum. BTW, nismo daleko bili, ja sam bio haubičar u Prizrenu 90/91.
Rodic Zeljko Džomba
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 23.12.09 12:42
Bio sam 87'-88' septembar.Prvo sam dosao u MAB,da bi u januaru ili martu 88'baterija prerasla u HAD.Dok smo bili baterija u zgradi ispod nas je bila tenkovska ceta.Bili smo u novijoj zgradi za razliku od pesadije i minobacaclija 80mm,i intendanata.Uglavnom bili smo na istom mestu.
budopv Gušter
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 25.12.09 14:29
Hvala na dobrososlici i ovo je dobra fora sa obavjestenjem o odgovoru na temu. Bravo
postavljena je tema o VP 8365 T/K Mitrovica, kasarna Meto Barjaktari koju je dosta ljudi posjetilo, pa pozivam i vas da je posjetite i da nesto i napisete.
Bojan70 Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2010-02-14 DOB : 54 Subotica
Naslov komentara: Garnizon u Gnjilanu 14.02.10 13:53
U Garnizonu u Gnjilanu se nalazila VP - 3077 odnosno 102 protivoklopna - brigada grupa B i jedan Haubicki divizion. Naoruzanje je sacinjavalo PT-Topovi T-12 i MT-12 od 100 mm i BRDM sa POLO protivoklopnim raketama 9P-112 Maljutka kao i Haubice od 105 mm M-56. Ta jedinica je bila do 1990-1991 kada se rasformirala. Onda je dosla nova jedinica iz Makedonije VP- 2033 Urosevac da bi kasnije bila VP- 2033 Gnjilane do 1999 godine kada se dislocirala u Garnizon Vranje. Odnosno 52.mesovita artiljeriska brigada A klasifikacije. Sastav 52 mabr. 1 i 2 HAD i THAD Divizion DSVLR 128 mm Oganj kao i KiB i Vod Veze. 1 HAD Haubice 155 mm M1 THAD Top-Haubica 152 mm M-84 Nora.
mgalic2 Stariji Vodnik
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 14.02.10 16:31
Bojane70, dobro nam došao!
frabrne Gušter
BROJ POSTOVA: : 11 ČLAN OD: : 2010-06-19
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 19.06.10 1:14
Rodic Zeljko (citat):
Tadasnja Titova Mitrovica kasarna Meto Barjaktari,nalazio se haubicki divizion,tenkovska ceta,pesadija, itd.Svega toga sada nema.Nekad bese.
ja sam bio septembarac 88/89 i u mitrovici nije bilo tenkovske cete. bile su tri pjesadijske cete, had, mmbb , veza i pozadina a kasnije je iz pristine prebacena jedna ceta vojne policije te jedna ceta tenkova iz nisa . kasarna meto barjaktari u mitrovici je zajedno s kasarnom u peci ratomir mihajlovic- cuk sacinjavala 125 motoriziranu brigadu, u peci je bila smjestena tenkovska ceta t-34, izvidjaci, i nesto pjesadije. pod kasarnu su jos pripadala skladista u svinjarama i sipovu te radio relejni centar mokra gora, dok je skladiste "stara stanica" i jos jedno cijeg se imena trenutno nemogu sjetiti (nalazilo se s desne strane kada se islo prema svinjarama) kao i remontni centar bile samostalne jedinice.
mgalic2 Stariji Vodnik
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 19.06.10 6:34
Frabrne, dobro nam došao!
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 19.06.10 15:53
Frabrne
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
frabrne Gušter
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 20.06.10 0:31
hvala na dobrodoslici, zaboravio sam napomenuti da sam uz redovno sluzenje vojnog roka u mitrovici bio i dva puta po mjesec dana na ispomoci u peci. na obuci sam bio u trecoj ceti komandir cete porucnik ibrahimi ramadan koji je sada u austriji, a nakon obuke presao sam u pozadinski bataljon , ceta tehnickog odrzavanja komandir kapetan galjak vasilije.
Rodic Zeljko Džomba
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 21.06.10 12:02
Tenkisti su bili u zgradi sa MAB-om,sad ko je bio na spratu,a ko u prizemlju nije bitno.Nalazili su se negde do decembra 87 ili januar 88 godine.Posle njihovog odlaska dosao je diviizion iz Zajecara i formran je HAD koji je onda koristio celu zgradu.Posto je to bilo par meseci ranije nisi ni mogao znati da su bili tenkisti u T.Mitrovici.Inace na Sipolju sam davao strazu,dok je u maju 1988 bilo armijsko takmicenje cela kasarna je bila izmestena na Mokru goru sto spominjes.Inace sve vreme sam proveo u Mitrovici.Komandir MAB-a je bio kapetan Antic Pero,nacelnik kasarne Radoslav Krstic,a komadant Ninoslav Krstic.Frabrne velik pozdrav,dobro dosao.
frabrne Gušter
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 21.06.10 18:55
Rodic Zeljko (citat):
nacelnik kasarne Radoslav Krstic,a komadant Ninoslav Krstic.Frabrne velik pozdrav,dobro dosao.
ta ekipa je bila i u moje vrijeme, ali je malo drugacija formulacija polozaja, radoslav je bio komandant brigade (znaci kasarne u mitrovici i peci) a ninoslav komandant kasarne.
goce karatosev Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2010-07-01 Prilep Makedonija
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 01.07.10 22:07
Titova Mitrovica VP8365/4 ceta vojne policije septembar 90/91.
goce karatosev Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2010-07-01 Prilep Makedonija
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 01.07.10 22:10
Radoslav Krstic zauzeo mesto komandanta kasarne a Ninoslav Krstic otisao u Generalstab u Beograd>
mgalic2 Stariji Vodnik
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 01.07.10 22:42
Pozdrav Goce!
Zlaja71 Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2010-08-03 Slavonski Brod
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 03.08.10 5:14
Kasarna Miladin Popović u Peći - septembar 90. Minobacačka baterija 120 mm, komandant poručnik Josip Turkalj, komandant kasarne kapetan Dragan Milić (jedini nosio kolt kao službeni pištolj). Otkomanda u Titovoj Mitrovici nakon zakletve, komandna baterija HAD-a, komandant baterije kapetan Petko Jovčić, komandant HAD-a major Milovan Aksentijević.
mgalic2 Stariji Vodnik
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 03.08.10 6:43
Dobro došao, kolega po 'aubici.
budopv Gušter
Naslov komentara: T/K mitrovica, septembar 90/91 04.08.10 8:19
Zlaja Pozdrav za klasu, ja sam bio u I ceti kod kap I klase Savic Vidosava Kapetan jovcic je bio naduvenko.
Jel se sjecas cviko rusmira i bogavca iz tvoje cete?
Pozdrav Budopv
apache Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2010-12-18 DOB : 58 Zagreb
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 18.12.10 22:52
Pozdrav svima za početak! Kasarna Miladin Popović u Peći-mart 86. Topovska baterija,kapetan Arapović Ljupko i Jović Nenad. Ako ima itko tko zna nešto o njima ili je možda bio,neka se javi.Bilo bi mi jako drago da znam što je sa tim ljudima danas. Pozdrav!
mgalic2 Stariji Vodnik
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 19.12.10 12:34
Dobro nam došao!
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 19.12.10 15:53
Pozdrav
jancrom Gušter
BROJ POSTOVA: : 8 ČLAN OD: : 2010-12-24 Železniki, Slovenija
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 24.12.10 21:17
Zdravo,
bio sam u Peći od januara 1984 do februara 1985 - pešadinac, nišanđija na M53, 3. četa, mislim, da je kapetan bio Milan Nedić... zna li ko nešto o njemu?
Puno pozdrava iz Slovenije!
Jani
miroslav Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2011-06-14 Bor
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 14.06.11 21:34
Pozdrav svima, kasarna Miladin Popović - Peć od jula 81 do avgusta 82, vozač u drugoj pešadijskoj četi, komandir čete poručnik Dragan Živanović (sada general u penziji), komandiri vodova poručnici Đorić i Pajtel.
miroslav: komentar modifikovan dana: 17.10.11 23:36; prepravljeno ukupno 1 puta
mgalic2 Stariji Vodnik
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 14.06.11 22:13
Pozdrav i tebi Miroslave!
Alen Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2011-10-19
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 19.10.11 13:03
Priština 88/89 decembar inžinerija
frabrne Gušter
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 31.12.11 21:24
jedna slika iz spavaone u Mitrovici. Četa tehničkog održavanja
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 15.02.12 16:26
frabrne (citat):
ja sam bio septembarac 88/89 i u mitrovici nije bilo tenkovske cete. bile su tri pjesadijske cete, had, mmbb , veza i pozadina a kasnije je iz pristine prebacena jedna ceta vojne policije te jedna ceta tenkova iz nisa . kasarna meto barjaktari u mitrovici je zajedno s kasarnom u peci ratomir mihajlovic- cuk sacinjavala 125 motoriziranu brigadu, u peci je bila smjestena tenkovska ceta t-34, izvidjaci, i nesto pjesadije. pod kasarnu su jos pripadala skladista u svinjarama i sipovu te radio relejni centar mokra gora, dok je skladiste "stara stanica" i jos jedno cijeg se imena trenutno nemogu sjetiti (nalazilo se s desne strane kada se islo prema svinjarama) kao i remontni centar bile samostalne jedinice.
Bilo je to skladište municije, VP7796 Bair ako sam se dobro setio broja VP Bombardovano je 1999. godine od strane NATO alijanse. Inače i ja sam bio septembarac 88/89 u Titovoj Mitrovici, komandir voda potporučnik Kučević Sinan, komandir čete kapetan Hajduković Dragan i komandant (...) kapetan prve klase Plavšić.
Zula ne voli ovaj upis
frabrne Gušter
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 15.02.12 21:36
sjecam se i kucekovica , malo tamnije puti i imao je bas ono vojnicku facu i uvijek ispeglan, dok mi je hajdukovic izgledao kao dobricina, nesto poput mojeg mehmedica, ako se ne varam u prvoj četi je bio i poručnik ognjenović on je isto bio ljudina. inace sam dosta dolazio u prvu četu jer sam imao trojicu zemljaka u njoj (eržen, kovač i majcan koji je kasnije bio vozač)
memberX Gušter
BROJ POSTOVA: : 26 ČLAN OD: : 2012-02-15 DOB : 55
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 15.02.12 22:06
Jeste porucnik Ognjenovic, ovog Kovaca se secam kao kroz maglu. Kucevic je bio bas vojnicina, ko zna sta je bilo sa njim?! Danas izguglah u BG u jednoj firmi direktor sa njegovim imenom
Ja sam kasnije otisao u prekomandu na Bair, a otuda i pesma: "duva neki ludi vetar ide vodnik Matanovic Petar"
Da li se secas nekog Zoki Rapc(č)ana, on je bio odnekle iz Hrvatske, bio je (hm) mlađi vodnik, on se skinuo možda petnaestak ili mesec dana pošto smo mi došli? Bio je kod mene u vodu i delovao je kao ok momak.
frabrne Gušter
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 15.02.12 22:12
da je bio duze taj stažo mozda bih ga se sjecao ali u tih prvih nekoliko dana sam bio u šoku, na bairu je bio i brat od jednog mog klasica iz voda (karaman negdje iz okolice splita)
memberX Gušter
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 15.02.12 22:32
Nije bio taj Karaman na Bairu u to vreme, a ja se setih nekog VF kad sam video tvoj nik pa pomislih da nisi to ti?
harilo Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2012-02-17 DOB : 64 Maglaj, BiH
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 17.02.12 9:38
jancrom (citat):
Zdravo,
bio sam u Peći od januara 1984 do februara 1985 - pešadinac, nišanđija na M53, 3. četa, mislim, da je kapetan bio Milan Nedić... zna li ko nešto o njemu?
Puno pozdrava iz Slovenije!
Jani
Zdravo jani, i ja sam bio u Peći ali od oktobra 83 do maja 84 u 3 četi kod kapetana Nedić Milana kao stažo(vodnik).. Hajdar Lošić. Da li se sjećaš imena .. k-dir 1 voda: poručnik ..., k-dir 2 voda: pporučnik ...., i ako se sjećaš još nekih imena vojnika
djurminas Gušter
BROJ POSTOVA: : 9 ČLAN OD: : 2012-02-17
Naslov komentara: mitrovica 17.02.12 21:14
poštovanje svima, septembar 88 t. mitrovica. pešadija, činimi se 2 četa por. mihailović k-dir. a vod sam dooobro zapamtio 1(vod za intervenciju). k-dir Kopanja Stevo. takođe u bledom sećanju ostali por. gvozdić,kučević. sećam se kad su krajem 88 počeli nemiri da je stigla neka ekipa,pretpostavljam iz niša v.p. da smo im oslobodili spavaonu a mi se nešto seljakali,tiskali s drugim ili trećim vodom.takođe su pristigli i jedan tenk i jedan o.transporter koliko me pamćenje služi. još pamtim poligone vaganica,šipolje doljane.. strelište na crnuši..sećam se i nekog terena bio mraz upm. u januaru sam hvala bogu otišao u prekomandu,pošto je tad bilo sve gore dole..
frabrne Gušter
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 17.02.12 22:38
kučević je bio u prvoj četi , ova trojica su bila u drugoj (nisam siguran za kopanju) . druga četa je bila u istoj zgradi u kojoj i treca samo u prizemlju u drugoj četi su bila dva brata blizanca saulić stipan i ante iz tavankuta. kako smo koristili iste wc-e zapamtio sam ih zbog toga jer uvijek brijali jedan drugog a ako ga je kojim slučajem porezao onda je bila jurnjava i psovke u kojima su jedan drugome spominjali cijeli rod od matere na nize. teren je bio na krivolaku ali ja nisam isao jer sam se radije javio na strazu u svinjarama. jedan od desetar je bio moj zemljak kojeg i sad često viđam (zadnji put prije deset dana) glavica tihomir. kučević je izgleda svima ostao u sjećanju zbog face.
djurminas Gušter
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 18.02.12 11:14
poštovanje frabrne koja si klasa bio?1 nismo mi imali krivolak,pošto je situavija bila zategnuta već. teren smo počeli na šupkovcu.pa je pala neka kišetina ,napunila one bivake vodom .onda interveniso neko čini mi se plavšić pa su nas vratili u kasarnu.nakon nekoliko dana smo ponovo izašli negde gore na cnušu e gore je bio mraz upm tu smo na.... kasnije čini mi se da su naš vod ( 1. tj. vos za intervenciju) vratili u kasarnu a ostali bili još neko vreme gore. a kopanja ;plav otprilike 65god. dosta oštar grubljeg glasa,neko vreme nas je ostavio nekom staži a on bio na straži dal na svinjarama ili m.gori ne sećam se tačno a mislim baš svinjare tamo su išla mitraljeska odeljenja. pošto sam otišao 13.01.89 u prekomandu dopisivao sam se snekim klasićima koji su ostali kao desetari i čini mi se da je kopanja kasnije otišao u prištinu 52 bat.v.p. to se povlači po netu. a mislim i da je od voda za inter. kasnije takođe nastala v.p verovatno s gvozdićem. još malo detalja iz te 88: još su bili aktuelni šinjeli,a mi k+tj vod za int. pod uzbunom u vetrovkama.sećam se jutarnjih informiasnja ;plavšić i još neki politčki..čini mi dse neko mršav stariji jedan od njih nosio je škorpion.. pamtim i da su neke dvojica pijana u putu ud crnuše do kasarne pravili neko sranje po gradu..opšta frka bila.. u pozadini čini mi de bio kap ranitović.u had bačević mirko,preko puta kasarne beše neka škola,nemogu dokučim ko i šta je bila ona jedinica što je došla sa dosta vozila i pod rotacijom,imali su lepe zelene uniforme s nekim-pododelima,nisu bili baš prčljivi a i branili su nam kontakt s njima,znam da su impisma skupljali i slali iz matične kasarne,tad smo videli puno nove opreme oružja kod njih.. ima li ko još da ga služi pamćenje iz tog vremena.. pišite ljudi kolko kod da je bili "lepo vreme"
frabrne Gušter
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 18.02.12 13:49
tvoja klasa sam bio samo treča četa, za ovaj prvi teren se sjecam i taj je bio po meni na crnuši, kako smo kopali jame za šatore tako ih je kiša odmah punila, a ona nekakva crvena ljepljiva zemlja u MP3, u kasarnu smo se vratili blatni od glave do pete na drugi nisam isao vec sam se javio za strazu u svinjarama gdje sam docekao i novu '89. cijeli vojni rok sam proveo u mitrovici samo sam otišao u pozadinu. kasnije je kasarna bila puna ko čaša, kako sam vec prije napisao da su došli tenkisti iz niša, vojna policija iz prišitne , rezervisti, ondašnja milicija , nesto specijalca iz surčina ( komandir im je bio tadašnji reprezentativac u judu ivan obadov)
memberX Gušter
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 18.02.12 13:58
@djurminas Kad smo bili na terenu bilo je jako hladno i bila je zesca zima i sneg negde oko -13 kako su nam rekli, secam se da nam je jedan desetar zaspao i upao u vatru a jedan momak koji je radio na agregatu iskopao neku rupu pored agregata i tu se bio otrovao od izduvnih gasova koji su napunili tu rupu gde je on bio. To je taj teren o kome ti pricas. Vaganica i Crnusa hvala ti za te toponime koje sam vec gotovo bio zaboravio Gde smo ono vezbali ceta u napadu i ceta u odbrani, tu se neprijatelj domogao moje lopate
EDIT
Na tom terenu koji pominjete gde je bila kisa nisam bio jer sam vec tada bio na pojacanju straze na Bairu, kasnije su nas vratili pa sam zakacio ovaj drugi "snezni" teren.
djurminas Gušter
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 18.02.12 14:22
jeste,tog s agregatum i tog iz vatre se secam i ja. na vaganici smo ve#bali vatrene prepreke ,šta si rekao ko su bili oni što su došli jednu noc pod rotacijom,secas se da su parkirali vozilai ispred naše zgrade i imali stra#ara pored.a to da je kasarna kasnije bila puna to sam čuo i da se spavalo i po hangarima gor kod heliodroma..to blato što nisi mogao da isčekatkaš iz onih čojanih pantalona sam kleo godinama.jesi li zapazio da nije bilo ptica,vrabaca ,gugutki.. TREPČA!!! kad smo otiši u prekomandu za nas su rekli stigla četa cigana iz mitovice kolko smo i sami bili crni od...sećas li se "incidenta" ona dva što su čuvali CRNUŠU" DOLAZILI PO HRANU U KASARNU PA CIRKA PA AJD DA IM MAJKU ŠI.. o tome se pričalo..velika frka bila.posle smo kopali rupe za bandere do crnuše ne bi li se gore struja dovela za stražu.A TEREN SMO POČELLI DOLE PA ZBOG TE VODE KOJU I TI POMINJEŠ POMERILI GORE I JEST DA SU NAM REKLI DA JE -13. ALI BILO JE MOŽDA I VIŠE ,MENI SU ČIZME OSTALE NEDALEKO OD VATRE I OPET ZALEDILE... A U SEPTEMBRU KAD SMO DOŠLI NA PISTI DRAGANA MIRKOVIĆ I MILO MOJE..DAN PO ZAKLETVI KUKU MOJE..KAKO BEŠE OZLOGAŠENA KAFANA ZVEZDA ČINI MISE MADA JA NISAM IMAO GRAD OD ZAKLETVE DO PREKOMANDE
djurminas Gušter
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 18.02.12 14:29
I na starom trgu je bila neka straža, znam da je bio problem kad je poledilo da im se doturi hrana.. jbt al je bila disciplina ,pozdravljao se i razvodnik ,godinama mi niko nije veovao,. a bojevih gađanja pun... mislim da smo mi ispucali preeko 1000met iz onih kalš.otovi!!
djurminas Gušter
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 18.02.12 14:45
I na starom trgu je bila neka straža, znam da je bio problem kad je poledilo da im se doturi hrana.. jbt al je bila disciplina ,pozdravljao se i razvodnik ,godinama mi niko nije veovao,. a bojevih gađanja pun... mislim da smo mi ispucali preeko 1000met iz onih kalš.otovi!!
memberX Gušter
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 18.02.12 15:48
Ne znam, ja sam isao u grad samo u Zvecan gde su bili Srbi. Jednom sam bio u hotelu gde sam pio votku i jeo cevape posto sam se vratio sa redovnog, gde me je sluzio konobar Albanac sada mi ne bi palo na pamet da ponovim takvo nesto Posto sam ja bio na Bairu, secam se da sam dolazio posle prekomande par puta u kasarnu i jeste bila prepuna, a na ulazu u menzu su bila dva lika koja su cuvala ne znam sta sa crnim puskama. Jedan je imamo pusku crnu kao onu americku M16 a drugi Uzi ili sta vec i obojica su drzal prst na obaracu, a bili su takvi da nisi smeo da ih pogledas.
purger Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 18.02.12 17:51
Meni toga puno danas ne bi palo na pamet Jel tebi nešto znači ta moja konstatacija?
Doktor Živago voli ovaj upis
memberX Gušter
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 19.02.12 1:22
Hteo sam reci da je u to vreme bilo prilicno opasno zalaziti u odredjene kafane i lokale, a gle cuda svi su bili albanski. Imali smo spisak kafana i lokala u koje smemo da idemo, koji su bili sigurni za vojsku i bilo je naredjenje cak se i pretilo zatvorom ako bi vojska isla u neke lokale koji su taksativno bili navedeni. Ne znam sta tu nije jasno to je opste poznata cinjenica svima koji su sluzili na Kosovu. Ako sam nesvesno prekrsio pravilnik izvinjavam se, ali mogli ste i obrisati deo koji ne odgovara, a ne da mi krknete minus
Patrick GENERAL PUKOVNIK u rezervnom sastavu
BROJ POSTOVA: : 564 ČLAN OD: : 2010-04-11 DOB : 53
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 19.02.12 23:11
memberX (citat):
Hteo sam reci da je u to vreme bilo prilicno opasno zalaziti u odredjene kafane i lokale, a gle cuda svi su bili albanski. Imali smo spisak kafana i lokala u koje smemo da idemo, koji su bili sigurni za vojsku i bilo je naredjenje cak se i pretilo zatvorom ako bi vojska isla u neke lokale koji su taksativno bili navedeni. Ne znam sta tu nije jasno to je opste poznata cinjenica svima koji su sluzili na Kosovu.
Iz mog iskustva u Gnjilanu ovo je uglavnom istina. Bilo je lokala u koje je strogo bio zabranjen pristup vojsci(da li su svi bili albanski to ne znam).
exBuco Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2012-02-20 DOB : 60 Sremska Mitrovica
Naslov komentara: pozdrav svima kolko god vas ima 20.02.12 5:48
evo ukratko,
otišao u Kičevo u Aprilu 1984 i posle dva meseca obuke za vozača dobio prekomandu u kasarnu Meto Barjaktari u Kosovskoj(Titovoj)Mitrovici i to sam otišo u četu veze kod kapetana Pavlović Zdravka rodom iz Karlovca koliko me sećanje služi. Poručnik je bio Čabarkapa Miloslav ili Milisav sad baš nemogu tačno da se setim i moj dragi "drug" vodnik Petrić Radosav koji je rođen isto kad i ja 3. Januara 1964, samo sa tom razlikom što je on visoki Crnogorac od skoro 2 metra a ja mali Lala(Sremac) od meter i žilet ali smo ipak bili jako dobri drugovi. Vozio sam inače pored potreba za moje veziste i za potrebe cele kasarne, kao što je vožnja oficira u Prištinu, Peć, Đakovicu, prevoz hrane, prevoz napoja ili pomija za svinje u Svinjare itd. Takođe sam davao dežurstvo na takozvanoj KPS ili na kapiji za ulaz i izlaz vozila što me je posebno privlačilo pošto su na tu kapiju izlazili i vojnici u grad radi sitnih navaki. Naravno ja sam im otključavao kad su izlazili i ulazili a ta usluga je opet naravno nešto i koštala, nema džabe ni kod stare babe hehe. Sve je zavisilo šta mi je trebalo, cigare, burek, pljeskavica, ćevapi, alkohol, stripovi, pisani romani, ukrštene reči itd. Uglavnom ima puno toga ali najviše me interesuje ima li koga ko je u to vreme služio u Kosovskoj Mitrovici?
Pozdrav
Rodic Zeljko Džomba
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji 20.02.12 11:00
Pa da,a preko puta KPS-a skola srednja.Svi su se trazili za dežurstvo na KPS-u.
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Jedinice JNA na Kosovu i Metohiji