FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Kemo Specijalac GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 1139 ČLAN OD: : 2012-03-03 Beograd
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 25.05.16 4:32
Ne secam se da je te 87/88 godine vodnik I kl Bujagic bio ozenjen...mozda se ozenio kasnije posle mog skidanja. A za taj raport, cudi me od njega, sigurno je tu bila neka dalja pozadina tog dogadjaja; vidjao sam ga u nekim drugim situacijama gde je postupao kao pravi smeker; jednom sam cak i prisustvovao situaciji (nisam siguran da li sam to opisao negde na forumu, ali nije zgoreg ponoviti).
Bio je neki izlazni dan, nekim slucajem nismo imali nikakvog posla, i podjemo u grad pevac orkestra Samir i ja. Odemo u jedan od kafica koji nije zabranjen, i zateknemo Bujagu unutra; on nas pozove na pice, sedimo tu za nekim barskim stolom jedno pola sata, prepricavamo sta je bilo zadnji x kad je on bio s nama kao pratilac orkestra, a pola gostiju kafica - vojska. Najednom, guzva iza nasih ledja, cuju se i neki samari i neko staklo se lomi; konobar i (verovatno) vlasnik, izvode dva vojnika ka izlazu, zatvaraju vrata... - drugovi iz bataljona popili malo vise pa se i potukli, jednog znam da je malo problematican, drugi mi poznat...uglavnom, hoce da zovu vojnu policiju. Nijedan nije iz njegove cete, ali se poznaju. Elem, Bujaga ustane, predstavi se dvojici civila kao vojno lice, da poznaje te vojnike, da ce uticati da se sve sredi, da plate stetu i racun itd, da ne zove policiju...zastitnicki, popila vojska, platice, da se ne pravi frka za malu stvar... Kad jedan od njih krene da ga psuje, vredja, dovikuje "Sta ces bre ti da sredis" itd...Bujaga je pokusao da ga malo smiri, ucuti; kad je ovaj nastavio jos zesce da vredja, covek je digao ruke...civili su zvali vojnu policiju, za 5 min su se stvorili (par vojnika i zastavnik) i odveli izgrednike u Vojvoda Misic. Dok je trajalo to "hvatanje" Bujaga nama dvojici kaze: "Muzikanti, magla...da vas ne zapisu oko ovoga ne treba vam to u karijeri...pokusao sam, videli ste da nije moglo nista da se uradi"
pucflek Vodnik
BROJ POSTOVA: : 447 ČLAN OD: : 2016-02-26
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 26.05.16 6:53
Onda se ozenio negdje izmedu 88g.-90g., jer pričalo se o mladoj i lijepoj zeni. Seika je mozda to i gnjavilo, jer je izgubio drugara za druzenje. Mora da su bili neki problemi u pozadini, pa je tako postupio radi reda u kuci i smirivanja zivaca. Na srecu, nije mi trebalo u prekomandu.
pucflek Vodnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 26.05.16 14:33
Da dopunim "Zlocin i kaznu" decembarske klase 89-90g. prekomandovane u Kostinu cetu. Sjetio sam se, da si je drugi vojnik iz te grupe (a isto Siptar), iz treceg, Subasičevog, voda u to vrijeme prisluzio deset dana nagradnog.
Kemo Specijalac GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 1139 ČLAN OD: : 2012-03-03 Beograd
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 26.05.16 14:58
Koliko se sve dijametralno promenilo od 88, kad sam ja bio tamo...
U moje vreme nije bilo ni prekomandi (poneko u Slovensku Bistricu), niti da dodju iz prekomande (ponekog vrate sa karaula)- jedino oni su bili svih mogucih klasa, i stazisti iz Bilece jun/decembar; redovne klase mart i septembar.
pucflek Vodnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 26.05.16 22:52
Da, vjerovatno se mnogo promenilo za samo dve godine. Ne na bolje.
pucflek Vodnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 12.06.16 22:01
Promjenilo se i to, da u pesadiju septembra 90g. nije poslana nova generacija fazana. Ostali smo samo stare picke. Zato so izpraznili Melje i jedinice prebacili u Kadetnicu oko nove godine.
pucflek Vodnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 10.09.16 16:05
Koja jedinica je bila u staroj zgradi ispod pesadije? Sjecam se potporucnika – fazana, dosao je usred ljeta 1990 i mi, iznad, smo ga zvali Crv. Bio je visok dva metra, a imao je petdeset kila!
pucflek Vodnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 31.10.16 22:41
Mozda ce se neko prisjetiti. Kada se islo, naravno peske - dobrog pola sata, iz Kadetnice na streliste (Pohorje) tenkovskim putem, morali smo pred kraj puta ici pored neke stare zgrade. Pronasao na netu, to je Radvanjski dvorac. U 1990/91 bio je pun stanovnika, a sada bi trebao biti prazan zbog rusenja ili renovacije.
Mislim da je ovo kuca na strelistu, u njoj su bili strazari i majstori puskari. Te puskare nikada nisam vidio, jesu bili civili ili oficiri ?!? Sada je u njoj smjestena Turisticka zajednica Radvanje. Mi smo promenili ime Radvanje u Rad(o)vanje. [You must be registered and logged in to see this image.]
Desno od strelista su bili rovovi za bacanje bombi i tenkovski poligon. Tamo je svatko ispucao tri tromblonske mine u tenkovsku maketu. Odmah do strelista je bila skijaska pruga. Svake godine se tamo vozi Svjetski kup u skijanju za zene - Zlatna lisica. Bila je zajebancija: Ako si corav pogodit ces barem lisicu umjesto mete.
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 03.02.17 20:26
Pucflek pozdrav!!Ja sam bio kod Koste u ceti mart 90/91.Citao sam tvoje postove i da te potsetim da su desetari bili jos Jevdjic Jelesije Mahovac Salim i Isljani Cani.Ja sam bio 5 meseci na obuci pa sam ostalih 7 bio na glavnoj kapiji.Kosta kujundzic nije bio kpk nego samo kapetan.K-dir prve cete kpk Sibalic Vojislav druge kap.Kujundzic KostA k-dir prvog voda p.por a od septembra 1990 por.Radic Radovan k-dir drugog voda stari vonik prve klase Bujagic Momo a od septembra 1990 prelazi za cetnog staresinu a umesto njega dolazi ppor.Sikirica Emir i kom treceg voda Subasic Zeljko sa komandirima odeljenja desetarima Jevdjicem Mahovcem i Canijem.Cetni cata je bio desetar Stoiljkovic Dragan iz Beograda. Ispod pesadije tj. nas su bili 8164/40 inzinje.rijski bataljon i 8164/60 okb oklopni bataljon a na prvom spratu pozadinska ceta.
pucflek Vodnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 22.02.17 22:00
Gugi 90, pozdrav! I vidim,da se bolje sječaš onih dana.Najprije oko starih boraca. Naši desetari su bili : prvi vod - Jelenič Dragan, Antal Stevan (mitraljezac),...(ostali) ? drugi vod - Samir (?), Krešić ili Keršić (?),...(ostali) ? treči vod - Tomšič Hrvoje, Naumovski (?),...(ostali) ? čato i pomočnik - ne sječam se imena ali imam face u glavi; prvi crn, drugi plav stažo - makedonac (? ?) sječam se face
Od ostalih starih vojnika (u Mariboru s(m)o imali poseban naziv) se sječam - Berisha (?), Terlevič (?) - ( je li on je otišao poslije pola godina ?), Kidrič (?), Bogdan Bogdanovič (kitara), Turk (plivač), a ostali su mi pobjegli ! Prezime Kalčić se mi mota po glavi ?! Došla je još desetina ili dvije decembaraca - Zekić Zoran, desetar (? ?), Gashi (?) - dobio deset dana nagradnog i onaj, koji je zaglavio u zatvoru (? ?).
pucflek Vodnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 22.02.17 22:08
Sječam se i onog nesretnika, koji je pao sa trečeg sprata ali sam mu zaboravio ime. Kasnije su nabili na ogradu one obične crne gumene čepove za vrata, da se više ne vozimo po njoj.
Sjetio sam se - stažo je bio Lazarov.
pucflek Vodnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 22.02.17 22:18
Pronašao sam i ovu sliku iz naših dana -baš kako je bilo! Lijep objekat, malo napušten! Monte Christo castle! Ova vrata su bila visoka najmanje 3,5 metra!
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 23.02.17 22:05
Pozdrav pucflek!Kao prvo vojnik koji je pao je Stevanovic Svjetlan iz Zavidivica dalje ti pricas o desetarima septembarcima tacno.Dva desetara decembarca su Ljubisa Dimitrijevic i Milosavljevic Zoran iz Beograda onaj mali plavi.Dobro se secas Zekica ne Zorana nego Mirsada jos Adamovic Zoran Tolmac Miodrag Verhovnik Uros Makse Miodrag Marinkovic Veljko vozac u ceti Ales a kako nisu dosli septembarci nasi klasici su nam bili desetari.Dole kod tih velikih vrata smo davali pozarstvo.
komanda stana Gušter
BROJ POSTOVA: : 15 ČLAN OD: : 2017-03-19
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 19.03.17 17:37
Pozdrav svima!Slucajno sam pronasao forum,pa sam se podsetio mnogih dogadjaja i likova.U Maribor sam stigao u januaru 90'e prvo u Melje u poc kod poru;nika Redze Naima, a posle toga u kadetnicu u komandu stana,rado sam na vojnoj ekspediciji tj.delio postu.Ekspedicija je bila u novoj zgradi izmedju izvidjaca i vezista a spavaonica komande stana na spratu pored lad pvo dok ih nisu preselili u S.bistricu a posle su nas seljakali po zgradi. Na trecem spatu su bile kancelarije.Inace "komandant" komande stana je bio zast.Roknic Dusan a ekspedicije zast.Borko Nikolic kod nas je bio i Seik tj. vod. 1kl.Bjelivuk MIroslav on je tada bio zaduzen za magacine TO.
pucflek Vodnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 23.03.17 20:00
Pozdrav, komanda stana. Tko je u tvoje vrijeme pazio na kavu za šporetom ? Ne mogu se ni sjetiti prezimena komandira kasarne ? Sječam se, da je imao nadimak Žalostna sova !
pucflek Vodnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 23.03.17 20:28
Gugi 90, Stoiljkovic Dragan, dobar momak, mi je i ostao u sjećanju zbog zanimljivog tuširanja. Nisam mogao razumjeti, da se nakon tuširanja nikad nije obrisao, nego se još sasvim mokar obukao i uživao, da se odjeća osuši na njemu.
I dakle,zbog Milosavljevic Zorana, malog plavog desetara sam dobio izvanredno čišćenje klozeta. Za večeru je bio burek i naravno nismo mogli čekati, nego preko vrste, kroz glavni ulaz za oficire. Te noči mora da je bio potporučnik Radić pomoćnik dežurnog u kasarni (ne znam što bi inače radio tamo) i kad je došao na krug, desetaru Zoranu fali 4/5 čete. Morao je u kuhinju i potražiti švercere. A mi smo komotni sjeli odmah u prvi red, svima na očima. Nekog je morao da zapiše, a mi smo mu bili na dohvat ruke. Pet, šest imena bilo mu je dovoljno. Sutradan raport i onda glancaj, čisti, trljaj...
komanda stana Gušter
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 26.03.17 18:57
pucflek (citat):
Sječam se i onog nesretnika, koji je pao sa trečeg sprata ali sam mu zaboravio ime. Kasnije su nabili na ogradu one obične crne gumene čepove za vrata, da se više ne vozimo po njoj.
Sjetio sam se - stažo je bio Lazarov.
i ja se dobro secam tog slucaja,jer sam kao kurir (mi iz ekspedije smo ujedno bili i dezurni kuriri)moro da nosim izvestaj u komandu(Kas V.Misic). Nije mi bilo sve jedno da u dva sata nocu tumaram praznim ulicama Maribora.
komanda stana Gušter
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 26.03.17 20:43
Pozdrav i za staru DZOMBU. Ako mislis na kafe kuhinju u komandi(gde su oficiri iz komande mogli da naruce kafu po simbolicmoj ceni) kuvar je bio vojnik Goran Cvetkovic negde iz okoline Aleksandrovca a u septembru kad se on skinuo Tutic Mirsad iz Bihaca. Komandant kasarne je bio PPuk. Tripkovic Slobodan a nacelnik ppuk Luka R Lukic dok ga nisu premestili u Celje a mesto hjega je dosao ppuk Jovic Milan,znam da je neka veca faca bio i ppuk Mihajlovic ali nemogu tacno da se setim koju duznost je obavljao
pucflek Vodnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 26.03.17 23:56
komanda stana (citat):
...gde su oficiri iz komande mogli da naruce kafu po simbolicmoj ceni...
Ovo stvarno nisam znao...oficiri su morali platiti kavu ? Mislio sam da im pripada ! Pa i mi, vojnici, smo dobivali neki dinar - "platu", ako se dobro sječam !? Sad je li to bilo baš svaki mjesec nisam siguran...?
pucflek Vodnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 27.03.17 0:03
komanda stana (citat):
...moro da nosim izvestaj u komandu(Kas V.Misic). Nije mi bilo sve jedno da u dva sata nocu tumaram praznim ulicama Maribora.
Imao si loš osječaj zbog praznih ulica ili je bio Maribor poznat kao opasan grad ?
arcibald01 Poručnik
VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2963 ČLAN OD: : 2013-12-19
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 27.03.17 10:30
komanda stana (citat):
Nije mi bilo sve jedno da u dva sata nocu tumaram praznim ulicama Maribora.
V času SFRJ je bil Maribor eno izmed bolj, če ne najbolj varno mesto. Pa tudi eno bolj razsvetljenih mest, zato me res zanima česa si se bal. Ne morem razumeti, da se vojak boji hoditi ponoči, v miru, po zelo osvetljenih ulicah mesta. Vprašam se, kako bi se šele bal sredi gozda, v temi, ko bi bil povsod okrog tebe sovražnik.
komanda stana Gušter
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 27.03.17 20:21
Pa nemoze se reci da je Maribor bio opasan grad,ali sam osecaj kada idete praznim ulicama po kojma srecete samo pse lutalice,nemoze se reci da je prijatan.
arcibald01 Poručnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 27.03.17 22:05
komanda stana (citat):
Pa nemoze se reci da je Maribor bio opasan grad,ali sam osecaj kada idete praznim ulicama po kojma srecete samo pse lutalice,nemoze se reci da je prijatan.
Jao druže, pa te je res bilo strah. Ali je neko mesto prijetno ali ni je stvar posameznika, ko pa nekdo na ulicah vidi "pse lutalice" pa je stvar mnogo bolj resna. Druže, na mariborskih ulicah nikoli ni bilo psov lutalic, lahko mi verjameš, je pa možno, da te je bilo tako strah, da si jih videl. Si razen "psov lutalic" videl še kaj? Veš druže, veliko tvojih zemljakov misli drugače, od vsepovsod so prišli in še danes živijo v Mariboru. Verjetno jim je lepše kot doma. Pa še nekaj, v mestu kjer sem služil JLA so pa resnično bili "psi lutalice" in še veliko glodalcev je bilo povsod. Pa zato nikoli nisem rekel, da mesto ni prijetno, prav nasprotno, prijetni ljudje s katerimi sem se dobro razumel in se z nekateri razumem še danes. "Prijetno" je namreč osebni občutek, da ne razpredam teorijo dalje, ker bi slej ko prej prišli do točke, ko bi admin poste upravičeno izbrisal. Upam, da me razumeš, tako kot sem jaz razumel tvoje pisanje.
komanda stana Gušter
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 27.03.17 23:29
arcibald01 (citat):
komanda stana (citat):
Jao druže, pa te je res bilo strah. Ali je neko mesto prijetno ali ni je stvar posameznika, ko pa nekdo na ulicah vidi "pse lutalice" pa je stvar mnogo bolj resna. Druže, na mariborskih ulicah nikoli ni bilo psov lutalic, lahko mi verjameš, je pa možno, da te je bilo tako strah, da si jih videl. Si razen "psov lutalic" videl še kaj? Veš druže, veliko tvojih zemljakov misli drugače, od vsepovsod so prišli in še danes živijo v Mariboru. Verjetno jim je lepše kot doma. Pa še nekaj, v mestu kjer sem služil JLA so pa resnično bili "psi lutalice" in še veliko glodalcev je bilo povsod. Pa zato nikoli nisem rekel, da mesto ni prijetno, prav nasprotno, prijetni ljudje s katerimi sem se dobro razumel in se z nekateri razumem še danes. "Prijetno" je namreč osebni občutek, da ne razpredam teorijo dalje, ker bi slej ko prej prišli do točke, ko bi admin poste upravičeno izbrisal. Upam, da me razumeš, tako kot sem jaz razumel tvoje pisanje.
Ocigledno da me nisi bas najbolje shvatio,uopste nisam rekao da Maribor nije prijatan grad,niti da me je necega bilo strah,naprotiv,i za taj period me vezu uglavnom lepe uspomene.A ako si dobro pratio od samog pocetka,prokomentarisao sam samo jedan nemili dogadjaj u kadetnici,i neznam kako bi se ti osecao da su te probudili u dva sata i poslali da sipcis u V.Misic u pola noci,mozda bi ti i prijalo ali meni nije.
šepa Mladji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 384 ČLAN OD: : 2012-04-27 DOB : 54 ZENICA
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 28.03.17 7:37
komanda stana (citat):
arcibald01 (citat):
komanda stana (citat):
Ocigledno da me nisi bas najbolje shvatio,uopste nisam rekao da Maribor nije prijatan grad,niti da me je necega bilo strah,naprotiv,i za taj period me vezu uglavnom lepe uspomene.A ako si dobro pratio od samog pocetka,prokomentarisao sam samo jedan nemili dogadjaj u kadetnici,i neznam kako bi se ti osecao da su te probudili u dva sata i poslali da sipcis u V.Misic u pola noci,mozda bi ti i prijalo ali meni nije.
A kako bi ti prijalo da te tako bude svaku noć u 2, 3, 4 iza ponoći, ali ne da šetaš gradom nego šumom. Trebao si doći kod nas na karaulu Špičnik da vidiš šta je neprijatna šetnja.
arcibald01 Poručnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 28.03.17 10:41
šepa (citat):
komanda stana (citat):
A kako bi ti prijalo da te tako bude svaku noć u 2, 3, 4 iza ponoći, ali ne da šetaš gradom nego šumom. Trebao si doći kod nas na karaulu Špičnik da vidiš šta je neprijatna šetnja.
Veš komanda stana, ko sem jaz služil JLA, so bili vojaki še vojaki. Kot kaže je tebi šlo res lepo v vojski, enkrat so te prebudili sredi noči in te poslali po skoraj praznih ulicah, iz ene kasarne v drugo, pa misliš, da se ti je zgodila krivica. Vojsko sem služil v Nišu, v enoti, ki je štela za posebno in temu primeren je bil tudi režim. Če so nas zbudili ponoči samo enkrat na mesec sploh nismo šteli, da smo morali ponoči vstati. Ob različnih urah podnevi in ponoči, večkrat na mesec smo imeli "uzbuno" in potem so nas poslali najprej na Vinik 1 ali Vinik 2 (Nišljije se verjetno še spomnijo kje je to) in od tu dalje proti bolgarski meji, se razume ne po osvetljenih ulicah, temveč po gozdu. Pa se nisem nikoli pritoževal in če bi bilo potrebno bi še enkrat brez ugovora storil isto.
Mi pa je nekaj drugega, kot se reče, "padlo v oči"namreč: "da sipcis u V.Misic u pola noci,mozda bi ti i prijalo ali meni nije". Jaz ne bi imel ničesar proti, da se razumemo. Druže, bil si vojak, kot kaže tudi neke vrste kurir, nosil si pošto, ki bi jo takrat lahko imenovali tudi strogo zaupna. In ti jamraš kako hudo ti je šlo. Veš kaj bi jaz naredil s takšnim vojakom, v trenutku bi ga razrešil vojnih dolžnosti in ga poslal v kuhinjo lupiti krompir, če ga že ne bi kot nesposobnega poslal domov. Komanda stana, vojak mora biti vojak in ne stara baba.
jozl52 Stariji vodnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 788 ČLAN OD: : 2016-09-07 DOB : 72 kočevje
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 28.03.17 11:16
arči, ne jezi se
tudi sam sem bil v komandi stana deset mesecev - prijavničar, pa veš, da nas ni smel nihče vznemirjati - dirati, bili smo štabske podgane / pacovi, da pa moraš napraviti nekaj kar ni v ustaljenem redu k.s., to je višek nesramnosti...
nas je enkrat stari vodnik Kole nagnal v snegu na poligon - Grbavico, nekdo ga je pač nekaj usral: vod v napad / obrambo, kakšne tri ure, ko nas je dvignil in "postrojil" smo vsi pizdili, potem je bilo pa zabavno, da smo malo razgibali stare kosti..., pa veš, da je vojaška filozofija "ne raditi ništa, fatanje krivina"...
komanda stana Gušter
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 28.03.17 14:00
Ljudi ja neznam sta je s vama,naravno da sam prosao obuku kao isvi ostali i svoj sam posao radio najbolje sto sam mogao i nikom se nisam zalio zbog toga,pa ni sada ovde,ali toga dana je nesrecnim slucajem poginuo jedan vojnik,sto priznacete u to vreme nije bas bila uobicajna situacija, pa sam na taj nacin to i prokomentarisao kao jedan od dogadjaja koji nije bio prijatan,pa mi zato nije jasna sva ova diskusija o tome.
pucflek Vodnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 02.04.17 22:19
Ma ljudi, ostavite koju kost od komande stana. Nazad na slučaj. Nije mi jasno kakvu i pre svega zašto si morao nositi poštu tek usred noći. Nesreća se dogodila već oko 17 sati i odmah se znalo da nesretnik nije preživio ?!?!
arcibald01 Poručnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 03.04.17 10:33
pucflek (citat):
Nije mi jasno kakvu i pre svega zašto si morao nositi poštu tek usred noći. Nesreća se dogodila već oko 17 sati i odmah se znalo da nesretnik nije preživio ?!?!
Kaj niti enega telefona v kasarni F. R. Stane ni bilo, da je bilo potrebno pisati pošto? Pa saj je bilo 20. stoletje in ne čas Rimske republike.
arcibald01 Poručnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 03.04.17 10:49
komanda stana (citat):
Ljudi ja neznam sta je s vama,naravno da sam prosao obuku kao isvi ostali i svoj sam posao radio najbolje sto sam mogao i nikom se nisam zalio zbog toga,pa ni sada ovde,ali toga dana je nesrecnim slucajem poginuo jedan vojnik,sto priznacete u to vreme nije bas bila uobicajna situacija, pa sam na taj nacin to i prokomentarisao kao jedan od dogadjaja koji nije bio prijatan,pa mi zato nije jasna sva ova diskusija o tome.
Pa res ne razumeš v čem je poanta te diskusije? Komanda stana ti si en tragičen dogodek opisal v smislu svojega strahu, ko si hodil po ulicah polnih potepuških psov. Poudarek je na zadnjem, če ne bi bilo psov, te ne bi bilo strah, imam prav? Slučajno pa poznam mesto Maribor, na ulicah ni bilo nikoli potepuških psov, razen tiste noči, tako ti trdiš. Saj lahko ostali na forumu, ki so služili v Mariboru potrdijo, da na ulicah ni nikoli bilo potepuških psov, ne podnevi ne ponoči. Ker če bi bili ponoči bi jih srečevali tudi podnevi. Saj psi niso netopirji (šiš miš), da bi se podnevi skrili. Celo več, kolikor vem je mesto Maribor v tistem času dobilo evropsko nagrado, kot eno najbolj urejenih mest v Evropi. Te nagrade zagotovo ne bi bilo, če bi bile ulice polne potepuških psov. In tu se mi poraja vprašanje, zakaj in s kakšnim namenom si v tragičen dogodek vpletel pse, če pa sam dobro veš da jih ni bilo. In zato ta diskusija, pa če je tebi to jasno ali ne. Prav je, da se o nekem mestu, kraju piše korektno, točno, resnično in pošteno.
jozl52 Stariji vodnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 788 ČLAN OD: : 2016-09-07 DOB : 72 kočevje
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 03.04.17 20:42
arci in ostali:
Maribor pa LENT, pa "vesela jesen", je bilo leta 88 ali 89, z "genetom" iz našic stari Mariborčan, so imeli doma klavir in peesa, se ne spomnim do kdaj, služila sva pa 72/73, kakšni psi???, pojma nimam, bilo je lepo, ja ura je bil krepko čez polnoč...
pucflek Vodnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 03.04.17 21:11
arcibald01 (citat):
Kaj niti enega telefona v kasarni F. R. Stane ni bilo, da je bilo potrebno pisati pošto? Pa saj je bilo 20. stoletje in ne čas Rimske republike.
Naravno, u svakoj kancelariji čete. U trećem katu stare zgrade su bile tri pješadijske čete, POČ i kancelarija komande pješadije i ista priča se ponovila i u dva donja kata, telefona puna kapa. Nesreća se dogodila u suboto, pa nigdje nije bilo niti jednog oficira, tako da su prvi javili za nesreću čatoti. Sad, iz koje čete ili kojeg kata su prvi zvali i koga? Stacionar? Vrlo brzo je bilo puno vojne policije, bezbednjaka i više nisi mogao priči. Ionako je bio drugar odmah mrtav.
Baš zato me interesira koju tešku, opasnu vojnu tajnu je morao nositi komanda stana usred noći i nije mogla sačekati na jutro ?
pucflek Vodnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 03.04.17 21:18
pucflek (citat):
...su prvi zvali i koga? Stacionar?
Mislim, da su došli i doktori iz mariborske bolnice. Kako je u primjeru teške nesreće u kasarni, smjelo se zvati i civilnu bolnicu ? Je li bilo dozvoljeno civilnom osoblju i doktorima uči u kasarnu ?
komanda stana Gušter
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 07.04.17 10:42
pucflek (citat):
arcibald01 (citat):
Baš zato me interesira koju tešku, opasnu vojnu tajnu je morao nositi komanda stana usred noći i nije mogla sačekati na jutro ?
Iskreno da vam kazem,nemam pojima , ali predpostavljam da je logicno da kad je u pitanju neko vece s... da neko nekome mora podneti pismeni izvestaj, pa tako i u ovom slucaju.
komanda stana Gušter
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 07.04.17 11:11
arcibald01 (citat):
komanda stana (citat):
Pa res ne razumeš v čem je poanta te diskusije? Komanda stana ti si en tragičen dogodek opisal v smislu svojega strahu, ko si hodil po ulicah polnih potepuških psov. Poudarek je na zadnjem, če ne bi bilo psov, te ne bi bilo strah, imam prav? Slučajno pa poznam mesto Maribor, na ulicah ni bilo nikoli potepuških psov, razen tiste noči, tako ti trdiš. Saj lahko ostali na forumu, ki so služili v Mariboru potrdijo, da na ulicah ni nikoli bilo potepuških psov, ne podnevi ne ponoči. Ker če bi bili ponoči bi jih srečevali tudi podnevi. Saj psi niso netopirji (šiš miš), da bi se podnevi skrili. Celo več, kolikor vem je mesto Maribor v tistem času dobilo evropsko nagrado, kot eno najbolj urejenih mest v Evropi. Te nagrade zagotovo ne bi bilo, če bi bile ulice polne potepuških psov. In tu se mi poraja vprašanje, zakaj in s kakšnim namenom si v tragičen dogodek vpletel pse, če pa sam dobro veš da jih ni bilo. In zato ta diskusija, pa če je tebi to jasno ali ne. Prav je, da se o nekem mestu, kraju piše korektno, točno, resnično in pošteno.
Arcibalde tebe je ocigledno bas pogodilo moje pisanje pa malo i preterujes,nigde nisam napisao da su ulice bile pune pasa, bilo ih je par, a dali su bili lutalice ili ih je neki neodgovorni vlasnik pustio da se malo "provedu" po noci mislim da je manje vazno. Naravno, Maribor je jedan od najuredjenijih gradova,u to vreme, i zuzetno je lep, nazalost nisam imao priliku da ga posle toga posetim,ali verujem da je i sada tako. Imao sam priliku dok sam bio u Melju da posetim i Mariborsku livarnu,isla je cela ceta,i bio sam odusevljen na kom je nivou bila, u ono vreme u ostaku yuge tako nesto su mogli samo da sanjaju.
arcibald01 Poručnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 07.04.17 16:03
komanda stana (citat):
Arcibalde tebe je ocigledno bas pogodilo moje pisanje pa malo i preterujes,nigde nisam napisao da su ulice bile pune pasa, bilo ih je par,
Sem si mislil, da me ne razumeš. Niti najmanj me ni zadelo tvoje pisanje, v življenju sem videl in doživel še vse kaj bolj resnega. Zakaj pa misliš, da jaz pretiravam, iz vsega kar si napisal je namreč več kot očitno kdo pretirava. Preprosto gre za to, da me moti, ko nekdo hoče prikazati svojo hrabrost, pri tem pa si, prav s tem namenom, izmišlja (beri: laže) stvari, na škodo nekoga drugega. To je bistvo vsega kar sem hotel povedati.
komanda stana Gušter
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 08.04.17 11:17
Ako sam te dobro razumeo,napiso si da ja lazem da bih prikazao svoju hrabrost na stetu drugoga.Neznam odakle ti taj utisak,na ovaj forum sam se ukljucio samo radi toga da evociram uspomene na te dane i sve sto sam napisao je istina i nemam nikakvog razloga da lazem,i neznam u cemu sam to preterao i na ciju je to stetu.Ovo su moji dozivljaji koje sam upamtio i doziveo i tako sam ih i predstavio i zbog toga niko nema razloga da ih dozivljava licno jer nema razloga za to.
arcibald01 Poručnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 08.04.17 16:23
komanda stana (citat):
Neznam odakle ti taj utisak,na ovaj forum sam se ukljucio samo radi toga da evociram uspomene na te dane i sve sto sam napisao je istina i nemam nikakvog razloga da lazem,i neznam u cemu sam to preterao i na ciju je to stetu.Ovo su moji dozivljaji koje sam upamtio i doziveo i tako sam ih i predstavio i zbog toga niko nema razloga da ih dozivljava licno jer nema razloga za to.
To ni moj vtis, gre za dejstvo. Dejstvo je, da si hodil oborožen po mestu (vsaj kolikor vem so kurirji bili vedno oboroženi), naletel si na najprej na nekaj (več) potepuških psov, potem sta mogoče bila dva psa, kasneje si ugotovil, da to verjetno sploh niso bili potepuški psi ampak so bili z gospodarjem na sprehodu samo da gospodarja nisi videl, vse to pa je pri tebi povzročilo neugoden občutek (lahko rečemo strah). Iz vsega napisanega sem zaključil, da nisi preveč hraber. To je logično sklepanje. Lahko bi razpredal dalje vendar ugotavljam, da vse skupaj nima smisla, vedno bova ostala, kot se reče, "vsak na svoji strani reke" In ker vsa diskusija ne vodi nikamor jo bom zaključil. Je veliko več bolj zanimivih tem. Mogoče bom v neki drugi temi raje predstavil serijo značk "Sarajevo 84" pa bomo govorili o tem.
komanda stana Gušter
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 08.04.17 16:51
Pa cinjenica je bila da sam imao 19 godina,da sam bio usred noci u nepoznatom gradu(nenaoruzan) a hrabrost je krupna rec o tome bi mogli vise da nam kazu oni koji su tamo bili ,91.
srdjans1 Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2017-04-10 DOB : 55 Nis
Naslov komentara: srle 89/90 Pozadinski bataljon 10.04.17 12:34
Lepo je podsetiti se na stare dane,kako je renorvirana da covek ne prepozna ali mi je drago da su sacuvali tako staru arhitekturu..
srdjans1 Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2017-04-10 DOB : 55 Nis
Naslov komentara: srle mart 89/90 pozadinski bataljon 10.04.17 13:28
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 11.04.17 10:05
Verujem da vecina zna da se svake prve subote u aprilu, u hotelu Bristol odrzava skup staresina i bivsih zaposlenih Mariborskog korpusa. Jedan takav skup mozete videti na You Tubu "Mariborska brigada,Beograd 7 4 2012" . Verujem da cete lako pronaci. Mozda ce nekom biti interesantno da pogleda i emisiju Bodlje i Zaoke u kojoj se negde od 26og minuta emisije govori o Mariborskoj jedinici. P.S. Nisam bas vest sa ovom spravom,pa neko ko se bolje razume moze i da postavi.
arcibald01 Poručnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 11.04.17 17:02
Zelo zanimiva oddaja iz leta 2012. Je kakšno kasnejše druženje tudi na You tube?
komanda stana Gušter
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 28.05.17 16:33
[You must be registered and logged in to see this image.] Posle27 godina ponovo na mestu "zločina"
Ruseskij voli ovaj upis
arcibald01 Poručnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 25.06.17 9:35
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 05.07.17 17:57
Zdravo svima, klasa sept. 89, prve pola godine veza, sečam se kapetana Petrovića in Adnan Gašija, a drugu polovinu godine MB 82mm, stariji vodnik Sava Kovačević..., Evo na brzaka dve fotografije, ako se ko prepoznaje. LP