FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 08.06.15 12:03
dekiks (citat):
Pozz za sve iz Krusevca,Radio sam kao vodnik 1.klase u Kadetnici od februara 1989 do juna 1991,do preseljenja.Bio sam u ceti veze,zajedno samnom bili su porucnici Adnan Gasi i Cvetkov Aco,moj klasic Dragan Jeremic,zastavnici Urosevic i Blagoja,kapetan komandir cete veze je bio, uff stao mi mozak sada jojj.... Pored nas su bili izvidjaci sa Bulatovicem.
Ja sam sluzio vezu septembar 88/89 kapetan je bio Vladeta Petrović k-dir I voda Adnan Gaši ,k-dir II voda Aco Cvetkov a tebe se ne sjećam znam da sam kad sam bio na združeno taktićna vježba Pivka februar 1989 došao meni se ćini vodnik plave kose i koji je donio kasetu od Bajage pa smo to slušali
septembar88/89 Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2015-06-08
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 08.06.15 12:25
SašaNiš (citat):
Saša Petrović, vp 8164/3, drugi vod , septembar 89/90. Ima li koga ovde iz tog perioda, osim vodnika iz Kruševca?
Ja sam klasa koju ste vi zamjenili septembar 88/89
septembar88/89 Gušter
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 08.06.15 12:29
Kemo Specijalac (citat):
Gugi 90 (citat):
Za one koji se secaju martovske klase da ih podsetim da smo imali jedan tragican dogadjaj u ceti, nesrecno nastradalog vojnika Stevanovic Svjetlana iz Zavidovica.
Da nije taj nesrecni slucaj u vezi sa ovim postom clana Dixi:
U JNA je osim keadje dolazilo je i do stradanja vojnika. tokom nastave imali smo tri primjera sa slikama od ocevida. 1slucaj Kadetnica pad vojnika sa stepenista. Vojnik se vratio iz grada u pijanom stanju i sa treceg sprata pao preko ograde do prizemlja na mjestu mrtav.
Zar nije bio makedonac to se desilo na stražarskom mjestu kod garaža prema Radavanju
septembar88/89 Gušter
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 08.06.15 13:00
Gugi 90 (citat):
Od svih oficira meni najdrazi je bio nacelnik izvidjaca major Blagojevic Dragan iz Zlota kod Bora i kap. Petrovic Vladeta sa kurirom vojnikom Miljevic Mikicom iz Grlista.Miljevicu sunce ti jebem nikad ti neces uspostaviti vezu.Najveci autoritet je imao por Bulatovic a njegova supruga je bila lekar u stacionaru imena se nesecam.Najvise smo davali strazu na izdvojenom objektu Hoce.Najcesce smo izlazili u piceriji Astorija i u kafanama ispod mosta pored Drave.
Bulatovica žena se zvala Suzana za kojom su svi oficiri letali a pogotavo poručnik Aco Cvetkov
SašaNiš Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2015-05-16 DOB : 54 Niš
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 08.06.15 14:21
septembar88/89 (citat):
Gugi 90 (citat):
Od svih oficira meni najdrazi je bio nacelnik izvidjaca major Blagojevic Dragan iz Zlota kod Bora i kap. Petrovic Vladeta sa kurirom vojnikom Miljevic Mikicom iz Grlista.Miljevicu sunce ti jebem nikad ti neces uspostaviti vezu.Najveci autoritet je imao por Bulatovic a njegova supruga je bila lekar u stacionaru imena se nesecam.Najvise smo davali strazu na izdvojenom objektu Hoce.Najcesce smo izlazili u piceriji Astorija i u kafanama ispod mosta pored Drave.
Bulatovica žena se zvala Suzana za kojom su svi oficiri letali a pogotavo poručnik Aco Cvetkov
Zove se još uvek ali ne Suzana već Vukica. I nije mu žena već 7 ili 8 godina. U Nišu su još uvek. Bulatovića možete često na vestima da vidite, direktor je Jugoistoka Niš, ogranka EPSa i visoki funkcioner SNSa.
Kemo Specijalac GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 1139 ČLAN OD: : 2012-03-03 Beograd
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 09.06.15 1:20
septembar88/89 (citat):
Kemo Specijalac (citat):
Gugi 90 (citat):
Za one koji se secaju martovske klase da ih podsetim da smo imali jedan tragican dogadjaj u ceti, nesrecno nastradalog vojnika Stevanovic Svjetlana iz Zavidovica.
Da nije taj nesrecni slucaj u vezi sa ovim postom clana Dixi:
U JNA je osim keadje dolazilo je i do stradanja vojnika. tokom nastave imali smo tri primjera sa slikama od ocevida. 1slucaj Kadetnica pad vojnika sa stepenista. Vojnik se vratio iz grada u pijanom stanju i sa treceg sprata pao preko ograde do prizemlja na mjestu mrtav.
Zar nije bio makedonac to se desilo na stražarskom mjestu kod garaža prema Radavanju
Gorespomenuti dogadjaj se po recima clana Gugi 90 odigrao septembra 90te.
Dogadjaj koji si ti spomenuo je bio u vreme tvog sluzenja vojnog roka?
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 17.08.15 19:19
Naidjoh na dva video klipa gde se neki civili voze Kadetnicom i snimaju voznju...
ulaze sa strane KPS-a ; nikada nisam tu prolazio, pa mi je totalno nepoznato
jedino sta sam prepoznao u oba snimka je trpezarija, straza, nova zgrada...
ps. ne obracajte paznju na razgovor (mada mislim da nista ruzno nisu rekli) ...
B Bogdanovic Gušter
BROJ POSTOVA: : 12 ČLAN OD: : 2015-08-29
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 29.08.15 13:08
Cao, pozdrav svima koji su služi u kadetnici. Ja sam služio Sep 89/90 pešadija 2ga ceta, 2gi vod. Stariji vodnik "Bujaga" i kapetan "Bibita". Komandir 1vog voda, Radic Radovan je bio "fazan" takodje jel je tek došao sa akademije. Nažalost poznat mi je slucaj što je spomenut jel i ako sam završio rok javljeno mi je jel sam ostao u kontkaktu. Dali iko zna koja je bila svrha 2gog voda 2ge cete? Mi smo na svakoj smotri bili odvojeni i inspekcija oruzija je bila drugacija. Imao sam 2 informacije. 1 da smo mi bili naduzni da ostanemo zadnji u slucaju evakuacije i da "onesposobimo" sve sto je ostalo. 2 anti teroristicki vod. Funkcija mi nikad nije bila cista. Pozdrav svima
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 29.08.15 13:46
[You must be registered and logged in to see this link.], dobro dosao na forum!
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 29.08.15 14:03
B Bogdanovic (citat):
Cao, pozdrav svima koji su služi u kadetnici. Ja sam služio Sep 89/90 pešadija 2ga ceta, 2gi vod. Stariji vodnik "Bujaga" i kapetan "Bibita".
B Bogdanovic, dobro dosao na forum jos jedanput ...
Momu Bujagica znam odlicno, ali ko je kapetan Bibita? U moje vreme, 2 god pre tebe, komandir II cete bio je porucnik Kosta Kujundzic. Komandiri vodova : st. vodnik Krnjak Danijel, vodnik I kl Bujagic Momo.
U II ceti se vrsila obuka za RB i BST.
B Bogdanovic Gušter
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 29.08.15 15:27
Pozdrav Kemo i hvala. Kosta Kujundjic je imao nadimak "Bibita" jel je uvek na vezbama svercovao alkohol u plasticnoj boci "Bibite". Inace je bio kapetan 89/90. Dali je tacna prica da je on bio pravnik ali je bio šro pa se aktivirao? Molim te potseti me šta je RB i BST
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 29.08.15 16:24
Citat :
Kosta Kujundjic je imao nadimak "Bibita" jel je uvek na vezbama svercovao alkohol u plasticnoj boci "Bibite". Inace je bio kapetan 89/90. Dali je tacna prica da je on bio pravnik ali je bio šro pa se aktivirao? Molim te potseti me šta je RB i BST
Tako sam i ja cuo - da se aktivirao posle SRO; tako da nije napredovao kao akademci. A da se pilo - pilo se... Ja sam bio na obuci u I ceti (kod kapetana Sibalica), tako da detalje o II ceti znam samo u prolazu...do marta 88 ceo prvi bataljon je bio u kasarni Slava Klavora, svaka ceta na jednom spratu. U martu 88 preseljenje u Kadetnicu. "Vojnice, nemoj ti meni palamudit' " je bila cesta uzrecica porucnika Koste.
RB - rucni bacac; BST - bestrzajni top.
Radi obuke, 3 pesadijske cete prvog bataljona 8164/10 su organizovane tako sto su se u drugoj ceti obucavali RB i BST, u III mitraljesci, u I obicni strelci; ubrzo po dolasku su iz I cete otisli u otkomandu na obuku vojnici navedenih VESova, da bi se posle obuke 5 meseci i 22 dana vratili
B Bogdanovic Gušter
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 29.08.15 17:56
Cao Kemo. Da to nemoj meni palamudit mu je bila cuvena, isto kao Sakoticeva "sta je ovo, majku mu" i delenja 7 dana pritvora. Ja koliko se secam (davno je bilo) bestrzajce su prebacili u 1vu cetu. Mi smo imali mitraljesca u 1vom vodu, dok su moj (2gi) od 2ge cete uvek držalu sa strane cak smo nekoliko puta imali drugacije vežbe. Pazi 24 godine prošlo te možda grešim ali me zanima dali se hoš neko seca tog podatka. Meni je ves bio 11101 koliko se secam, to je strelac
B Bogdanovic Gušter
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 29.08.15 17:58
Inace ja sam bio vezista u vodu pa sam provalio kako morzeovom azbukom da kucamo poziv iz sakoticeve kancelarije. Zvali smo kuci ko ludi posle 10pm
B Bogdanovic Gušter
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 29.08.15 18:06
Inace sam svih 12 meseci bio u ceti.
cviko Gušter
BROJ POSTOVA: : 11 ČLAN OD: : 2013-03-17
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 31.08.15 21:13
SašaNiš (citat):
Saša Petrović, vp 8164/3, drugi vod , septembar 89/90. Ima li koga ovde iz tog perioda, osim vodnika iz Kruševca?
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 23.09.15 20:39
pozdrav svima na forumu ,ja sam klasa 09/87 do 09/88 ,bio sam i u melju i klavori i kadetnici. veci deo vojnog roka sam bio vozac i kurir tada komandanta bataljona Milana Sakotica, za koga moram da obavestim sve clanove foruma da je sakotic poginuo na ratistu u bosni i to u zadnjim danima rata. verujem da kao i vecinu ljudi na ovom forumr vezu lepe uspomene na te dane provedene u vojsci i razne zgode i nezgode...pozdrav svim mojim klasicima...
Maljutka-1 Gušter
BROJ POSTOVA: : 7 ČLAN OD: : 2013-03-15
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 12.10.15 15:10
Ja sam bio u kadetnici 1980 godine od osmog do jedanastog mjeseca u protivoklopnom divizionu u raketnoj bateriji maljutka, a druga baterija je bila sastavljena iz američkih samohodnih topova. Služio sam kao stažista. Ima li kog na forumu iz tog razdoblja.
Mandrake Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2015-11-02
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 03.11.15 20:10
Maljutka-1 (citat):
Ja sam bio u kadetnici 1980 godine od osmog do jedanastog mjeseca u protivoklopnom divizionu u raketnoj bateriji maljutka, a druga baterija je bila sastavljena iz američkih samohodnih topova. Služio sam kao stažista. Ima li kog na forumu iz tog razdoblja.
Ima nas! Septembarska 1980.
Ceta tehnickog odrzavanja, odeljenje veze. U odeljenju nas je bilo 6 - 7, dakle vecina nas je na slici dole
Komandir CTO je bio porucnik Miklavc, a komandir odeljenja zastavnik I klase Djuro Salapura. Imali smo i 'civilnog' majstora Danila (ne secam se prezimena).
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 03.11.15 20:24
Mandrake (citat):
Ima nas! Septembarska 1980. Ceta tehnickog odrzavanja, odeljenje veze. U odeljenju nas je bilo 6 - 7, dakle vecina nas je na slici dole Komandir CTO je bio porucnik Miklavc, a komandir odeljenja zastavnik I klase Djuro Salapura. Imali smo i 'civilnog' majstora Danila (ne secam se prezimena).
Mandrake. Dobro došao na stranice F.B.P.N. JNA. Eto ja sam u tvojoj kasarni "Franc Rozman Stane" bio 1988 godine. Privi put sam došao iz kasarne "Tone Tomšič" samo na polaganje svečane obaveze. I još nekoliko puta smo dolazili gledati filmove u kino dvorani.!
desantis Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2015-12-20
Naslov komentara: vp 8164/20-4 20.12.15 3:13
Došao u Maribor 19.09.1990.god.,zaduženje u kadetnici,a onda u Melje-VP 8164/20-4.Prvi zapovjednik čete je bio poručnik Imamović,kasnije Zdenko Miloš..Nakon 2 mjeseca idemo u kadetnicu,a onda u ožujku 1991.god.smo bili na Slunjskom poligonu..vlakom do mjesta Plaški a onda pješice do poligona..25.06. 1991.god.odlazimo iz kadetnice kamionom u Mursku Sobotu,tu nam je slijedećeg dana poginuo vojnik s kojim sam bio dosta dobar i koji je bio u POV-u(protuoklopnom vodu) zvao se Boris Bilač..prilikom bombardiranja kasarne od strane aviona JNA kako bi onesposobili oružje TO Slovenije koje se je nalazilo u kasarnoj u Murskoj Soboti...mi smo završili svoj put...gdje? U nekom jarku(u nas u Dalmaciji kažemo jendeku) blizu Gederovaca ili Radgone?? Ima li itko da se javi...
mishko Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2015-12-29
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 29.12.15 20:16
SašaNiš (citat):
septembar88/89 (citat):
Gugi 90 (citat):
Zove se još uvek ali ne Suzana već Vukica. I nije mu žena već 7 ili 8 godina. U Nišu su još uvek. Bulatovića možete često na vestima da vidite, direktor je Jugoistoka Niš, ogranka EPSa i visoki funkcioner SNSa.
Heh, moj komandir voda, septembar 89/90..... Uvek se sepurio na zakletvama sa maskirnom uniformom, muvao mame i sestre i gledao da sto vise zabusava I uvek se vracao pokunjen sa raporta od Vukice I kad setim da su porucnika Velickovica tada zvali Facko, a kapetana Blagojevica Cipa Capa, a koji je kao pravi obavestajac znao sve o svakom vojniku..... I kada su nas je jos 89-te maltretirala VP iz Meljina, jer smo mi tada testirali sarene uniforme ( pa su nas zvali pokretno zbunje ) pa te puste 5 minuta pre isteka vremena za povratak u kasarnu.... A o Astoriji ne treba trositi reci....
B Bogdanovic Gušter
Naslov komentara: @Gugu90 09.01.16 12:24
Cao svima a narocito gugiju jel izgleda da smo bili u istom vodu. Gugi ja sam bio od Sep '89 do Sep '90, Brankslav Bogdanovic a svi su me zvali Bogdan. Dali me se secas? Imali jos nekog iz iste "generacije"
Gugi 90 Gušter
BROJ POSTOVA: : 7 ČLAN OD: : 2015-03-17 Zajecar
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 17.01.16 21:00
Zdravo Bogdane, naravno da te se secam, na forumu nema nikog, barem ja nisam naisao na nekog poznatog, da li se secas desetara Milosavljevica iz Bg tvog klasica
B Bogdanovic Gušter
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 17.01.16 22:40
cao gugi, naravno da se secam
mario fazan Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2012-03-26
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 26.01.16 9:30
[You must be registered and logged in to see this image.]" />Evo me nakon 25 godina ispred kadetnice prije mjesec dana , bogami nisam prepoznao okolni teren,a ima i dvostruka ograda. Pitanje za VALJEVCA iz prošlih komentara -harmonikaš šta je spominjao Bogdana Nerca.Ako se prezivaš Kojić bio si sa mnom u mom vodu, a Nerca se sjećam od onih marševa na Pohorje: Maribore grade,cvetalo ti cveće lalalala,Nerac je uvik najglasnije piva.....
mario fazan Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2012-03-26
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 26.01.16 9:31
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 25.02.16 7:45
Pozdrav svima! Odkrio sam ovaj forum ali sam se nacekao, da se javim. Samo zato, da budem koristan... ...naime, vrlo sretan sam stigao u kadetnicu 1990 g. i smjestili su me kod Koste. Jedno poslijepodne (ne znam gdje su pronašli bas mene, fazancinu od dva - tri mjeseca) da pod mars, trcecim korakom, bez prigovora i bez pitanja (koliko se mi cini i bez dozvole) nosim neko pismo ili mali paket u njegov stan. Gosposvetska ulica, nije joj bilo kraja. Pozvonim, spremam, da lupim petama, kad otvori (vjerovatno) njegova kci. Ona crnokosa, crnooka, koju godinu starija, smjeskajuci se, a ja nuzno potreban, da me netko sutne u dupe, da mi iz otvorenih ustiju izpadne bar koje slovo ili brojka. Iz pozadine, izza stola, se zatim zacuje Kosta. "Dobro je, vojnice! Mozes ici!" Slijedi okret na petama. Prosle godine dobio sam ozbiljan napad nostalgije i uspomena. Iz kompjutera sam izvadio Maribor i zensku osobu sa prezimenom Kujundzic. Odgovorila mi je, da ipak nije to bila ...ona. Na zalost, ni ne poznaje nijednog oficira. Ali je obecala, da ce izvrsiti pretragu suprugove rodbine, da mozda nesto saznam o sudbini kapetana Koste. Tako,jos cekamo... Slovo me zajeb...i ovo jutro. Od svih silnih vojnicina in junacina nekako ne mogu zaboraviti one Dobre vojnicine i hteo sam, da budem pucflek. A ono pise puclek. Jeb...f, F, F, f... Pozdrav
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 25.02.16 19:41
Pozdrav novom clanu puclek !!!
Staresine garnizona Maribor se sastaju svake godine - prva subota u aprilu, hotel Bristol, Beograd.
posto uglavnom radim vikendima, nisam mogao da prisustvujem tim vidjanjima, na koja sam bio pozivan, iako sam bio samo obican vojnik na odsluzenju vojnog roka 87/88
Ako ne ranije (pisacu staresinama sa kojima sam u kontaktu), saznacu na tom skupu ili posle njega.
puclek Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2016-02-25
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 26.02.16 5:21
Hvala Kemo Specijalac! Bio bi zahvalan za informacije. Sjetio sam se jos oficira iz izvidjaca(nasao sam njegovo ime u vezi sa Pekrama).U kasarnu su deportovali nekoliko oficira iz akademije i odabrali su bas nas za prikaz kretanja vojnika po terenu. Nije se dalo ni nama(sitno brojali pola godine), a kamo li desetaru Samiru. Vruc dan, al jos se vise pusi od dvojice vrucih, svjeze izpecenih podporucnika, koja nas promatraju iz daljine. Nemamo za njih ni jedno dobro rijec , ni misao, sve dok se nam ne priblize i ne izpadne celjust Samiru i jednom od te dvojice. "Moj drug iz osnovne skole. Pricao, da ce ici za strugara ili elektricara ili mehanicara,a evo njega...teska oficircina!" Pozdrave se, grle, a bilo je i nama nekoliko lakse. "Ajd, nek mu bude ovaj put, ako je bas Samirjev drug."
B Bogdanovic Gušter
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 26.02.16 16:20
Puclek, ako ti je Samir, iz moje generacije, bio desetar, onda si ti bio u mojoj ceti. Jel' 2gi vod?
puc(f)lek Mladji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 323 ČLAN OD: : 2016-02-29
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 29.02.16 7:30
POSLUŠNĚ HLÁSÍM,
od sada sam puc(f)lek.
Pozdrav, B.Bogdanovic. Da,bili smo zajedno u 8164/2 ali sudbina nije htela, da budem u Samirjevoj desetini, jer je sudbinu u ruke uzeo potporucnik Subasic . Prve dvije sedmice bio u drugom vodu ali ste me "izbacili" iz njega i morao sam odgurati kasetu u treci, jos nepostojeci vod, kada su i potporucniku Subasicu dovezli nesto civilne i malo vise smb odjece sa karaule (?) u kadetnicu. Ne znam kakav je horoskop potporucnik Subasic citao i kojom se numerulogijom bavio ali znao nas izvuci iza osmog ugla i isceprkati iz sestnajstog coska za ona vanredna vojnicka prikazivanja "potpunim strancima" na Radvanju i staviti me u Samirevu desetinu – druga je bila ova vjezba za Samirovog skolskog druga, a prva za Kadijevica & Co. Moja memorija je kao nase ceste, rupa svakih nekoliko metara, a izmedju njih jos veca rupetina. Tako se ne sjecam ko je bio treci, cetvrti (?)desetar u trecem vodu pored Tomsica i Naumovskog (? , dosao iz...) Ostali su mi Antal i Jelenic (prvi vod?), i Samir i Kersica (Kresic?) Pomozite!
Pozdrav!
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 29.02.16 12:48
puc(f)lek (citat):
8164/2
Zar nije Kostina II ceta imala vojnu postu 8164/10-3? Prva ceta 10-2 ( kapetan Sibalic), treca ceta 10/4 (kap. Ibrahimi)
puc(f)lek Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 29.02.16 15:08
Moja greska, izvini, ne idu mi brojke u ponedeljak ujutro (pa ni u srijedu popodne, ni u petak navece, pa ni...) Stvarno ne znam, prosle godine sam negdje cak nasao (fino izpeglano) onu veliku belu vrecu, u koju smo bacili civilku i slali jo kuci. U cosku se jos malo blistala V.P. Provjerit cu,siguran sam samo za 8164/...
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 29.02.16 16:34
Nemoj se izvinjavati, druze...desava se; mislio sam da nisu nesto promenili u brojevima otkad sam ja otisao 88 Siguran sam u ove brojeve vojnih posta, mada ne cuvam vise stara pisma. Prvi bataljon (komandant Sakotic) je nekada bila u kasarni Slava Klavora, i brojevi su bili 10-x . Drugi deo pesadije (odakle su posle isli u karaule) je bio u kasarni Tone Tomsic u Melju, i imali su brojeve 20-x
puc(f)lek Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 29.02.16 22:27
U Slavi Klavori smo jedno ili dvije ljetne subote samo sa svjezim donjim rubljem i rucniki napali i osvojili glavno kupatilo. I stratesko se povukli, kada smo se osusili i kad su sredili cijevi i ventile u kadetnici. Isao sam u Klavoru jos nekoliko puta u magacin.
Meljci su imali tastin sindrom. kad su na jesen usli u kadetnicu, nisi jih vise mogao izbaciti. Ne znam zasto su jih preselili i da li su premjestili sve jedinice iz Toneta Tomsica u kadetnicu ili je koja jos ostala v Melju.
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 29.02.16 23:21
puc(f)lek , ko su bili komandiri vodova u tvojoj ceti?
Cuo sam da je vodnik I kl. Moma Bujagic, koji je 88 bio komandir voda, i prisan prijatelj vojnog orkestra:), postao cetni staresina u toj istoj drugoj ceti?
Interesantno je da u moje vreme nije bilo cetnih staresina ni u jednoj jedinici pesadije; neki su postavljeni sredinom '88 na ta mesta - npr. zastavnik Rade Bjelica, nacelnik vojnickog kluba, predao duznost gradjanskom licu i otisao u POČ...
puc(f)lek Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 02.03.16 16:02
Moji oficiri u 8164/10-3(ucim): potporucnik Radic - prvi vod; vodnik Bujagic - drugi vod; potporucnik Subasic - treci vod; kapetan prve klase Kujundzic - komandir druge cete; kapetan prve klase Milan »…majku mu…« Sakotic- komandir pesadije. Ostalih oficira sa trecog sprata se sada ne mogu sjetiti (ni vizualno, ni imenom), jedino komandira cete (procitao u prijasnjim postovima - Ibrahimi), zbog poznane izreke, "Kada napunite sljem, idete kuci!", kada nas je vodio prvi krug (dalekoooooo od poslednjog) po kadetnici.
puc(f)lek Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 03.03.16 6:29
Poslije prvih tjedan dana nastala je frka,zbrka i trka, kada so poceo osnivati treci vod, svi su htjeli ostati kod Radica ili Bujagica, jer sta jim (nama naravno niko) vec bila domaca, poznata. U onim ranim danima vidio sam umirenog i tihog potporucnika, a opasnog vodnika, sa opasnom pogledom, stasom i glasom.
Mi fazani smo samo mogli da cupamo vec izcupano kosu,a desetara bi od razocaranja i iscekivanja mogla savijati topovske cevi, kakva ce to nova oficirska zmija pokazivati svoj jezik u tom trecem vodu? Znali smo samo,da neko dolazi sa karaule. Potporucniku Subasicu su bas po filmsko skripile cizme, kad je prije vecere prosetao kroz spavaonicu,a frizura mu je bila za pola sprata visa, nego sto je netko natipkao u Knjizicu P.S-a. Bio je kratak. "…imao sam se sjajno sa granicarima…radili su samo ono sta sam trazio…radili su i gluposti i imali stalne male medusobne zamjerke...resevali su jih prije,nego sto su mi dosle ne usi…i tako je bilo najbolje za mene i, vjerujte, i za njih…"
puc(f)lek Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 16.03.16 23:19
Na slici sem prepoznao potpukovnika Milosa Lukica(i izvidaca Velickovica) i Gugi 90 ima pravo. 1990/91 g. je bio gazda kasarne potpukovnik "Zalostna sova" Tripkovic. Potpukovnika Lukica imam u dobrom sjecanju. Drug je dobio posetu, bilo je tri popodne i muvao sam se oko kapije, a oko kapije se je muvao i potpukovnik Lukic. Pita me zasto nisam spremam za odlazak u grad, ne stignem ni odgovoriti, da nije moja poseta, a vec sledi drugo pitanje "Koliko ti treba, da se spremis?" "10 minuta,druze potpukovnice!" Vise ne govori, samo pocne gledati na rucni sat. Otrcim po gradsko odjelo, iglo, konopac, i sta jos (?) ... i naravno, da sam se vratio bas u devetoj(i pola) minuti po njegovom satu. Sljedilo je jos samo. "Dejstvuj v pravcu sunca!" U glavi imam pored potpukovnika Milosa Lukica jos ime oficira Luke Lukica! Nekome je poznato ili je moja greska?
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 17.03.16 4:27
puc(f)lek (citat):
"Dejstvuj v pravcu sunca!" U glavi imam pored potpukovnika Milosa Lukica jos ime oficira Luke Lukica! Nekome je poznato ili je moja greska?
Nije greska, Luka Lukic je u moje vreme bio potpukovnik, kao i Milos. Ne secam se duznosti, uglavnom "neko za nesto" u brigadi.
ostali oficiri: sa oruzjem i zastavom, s leva: vodnik I kl Savo Kovacevic; por. Zoran Velickovic (izvidjacka ceta, komandir por. A. Zivkovic); stariji vodnik Krnjak Danijel, komandir voda druge pesadijske cete u Klavori. Desno, na bini, ispred Titove slike, stoji major Mihailovic, za govornicom pPuk Luka Lukic; General je Leopold Rozanc, pored njega (ne vidi se od zastave) puk. Marcetic, komandant brigade.
a blizu si bio za izreku Milosa Lukica..."Dejstvuj u pravcu svetlosti" . Sa njim sam u kontaktu, ostao je isti veseljak kao sto je i bio, i svega se seca do u detalje...
puc(f)lek Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 17.03.16 20:17
Znam samo, da nas je neko stalno ganjao prema suncu ili svetlosti . Onda je bila to Operacija Sunce!? Pricalo se, da sta Luka i Milos u rodu? Ali Milos. a ni Luka, nije sluzio u Kadetnici, i rijetko se ju vidalo, nego sta bila...? Sjecam se majora Mihailovica, vecinom je on drzao govore za proslave, imao je prijatan glas. Od ostalih se mozda magleno sjecam samo (imenom ili izgledom) vodnika Kovacevica (mislim, da je bio u POC-u u moje vrijeme) i Krnjaka. Izvidjace smo poznali svi. U 1990/91 g. je u Kadetnicu dosao za nacelnika major (?) Milan Jovic. Procitao sam, da je poginuo 1993. Na sliki mi fali potpukovnik Dobrosavljevic (?). Nizkog rasta, brkovi (?), obavjestajac, bezbednjak. Ali bezbednjaki se ionako nisu radi pustili staviti u okvir. Sa vodnikom Bujagicem se druzio njegov "pucflek". Mora, da su bili vrsnjaci.
puc(f)lek Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 24.04.16 18:54
Kemo Specijalac (citat):
Cuo sam da je vodnik I kl. Moma Bujagic, koji je 88 bio komandir voda, i prisan prijatelj vojnog orkestra:), postao cetni staresina u toj istoj drugoj ceti?
U moje vrijeme , 90/91g. , mogao bi napisati i matematicku formulo: vodnik I kl. Moma Bujagic + X = prisni prijatelji vojnog orkestra X = vodnik I kl. (?) Bjelivuk.
arcibald01 Poručnik
VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2963 ČLAN OD: : 2013-12-19
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 24.04.16 20:12
mario fazan (citat):
/ bogami nisam prepoznao okolni teren,a ima i dvostruka ograda.
Mario moram te popraviti. Okoli Kadetnice ni dvojna ograja. Vsi, ki ste služili v Kadetnici veste, da je bil in je še vedno pred Kadetnico športni klub Železničar. In Mario ti si slikan na športnem terenu Železničarja. Če se spomniš je pred teboj nogometno igrišče. Prva ograja na sliki je tako ograja okoli Železničarja. Tako kot je bilo nekoč. Med to ograjo in ograjo okoli Kadetnice je ozka cesta, tako kot je bilo nekoč. Kadetnica pa je ograjena s samo eno ograjo, tako kot je bilo nekoč. Je pa res, da je ograja drugačna od prejšnje pa tudi Kadetnica je v celoti obnovljena. Sedaj v Kadetnici vojaška šola, več o Kadetnici pa na linku https://sl.wikipedia.org/wiki/Kadetnica_Maribor .
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 26.04.16 1:21
puc(f)lek (citat):
vodnik I kl. Moma Bujagic + X = prisni prijatelji vojnog orkestra X = vodnik I kl. (?) Bjelivuk.
Ne znam vrednost znaka pitanja, tj ne secam se imena vodnika I kl Bjelivuka, jer sluzbeno nismo dolazili u kontakt...ali nadimka se secam, zvali su ga Šeik.
Normalno da je njegova pesma uvek bila "Ej Šeki Šeki" od Brene...
pucflek Vodnik
BROJ POSTOVA: : 447 ČLAN OD: : 2016-02-26
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 13.05.16 7:03
Znamo, da je vodnik prve klase Bujagic bio vojnicina, ali ima jednu crnu mrlju.
Vodnik prve klase Seik (nadimak je dobio jer je radio na benzinskoj?) mi je ostao u sjecanju u prvom redu zbog toga, jer mu je jednom bacio pod nos bas to "tesko i bezvezno glupost"!
Zbog jednog svog loseg dana je Vodnik prve klase Bujagic strpao vojnika u pritvor i sredio mu jos gorih dodatnih sedam JNA dana.
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 15.05.16 22:00
pucflek (citat):
Zbog jednog svog loseg dana je Vodnik prve klase Bujagic strpao vojnika u pritvor i sredio mu jos gorih dodatnih sedam JNA dana.
Znas li kad se to desilo, tj, koja generacija vojnika, i ako mozda znas sta se tacno desilo ?
pucflek Vodnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 18.05.16 6:52
Sjecam, posebno pogled onog jadnika, na dan kada se konacno mogao skinuti. Prica nije spektakularna, klasicna i u civilnom zivotu, kada sef donese na posao "svoje male osobne probleme", a najebe prvi radnik. Ali ostavi dojam, ako se desi na tvojoj prvoj liniji i bez veze. Napisacu drugi put detalje, ako zelis. Da ne izpadnem tuzibaba, jos jednom. Za vrijeme mog vojnog roka ima vodnik prve klase samo ovo crnu zvijezdu na inace snjezno bijelom cinu. Jesi li u kontaktu, pored ostalih oficira, i sa vodnikom? Zelio bi da saznam njegovo reakciju. Pricalo se tada, da ima lijepu zenu?
pucflek Vodnik
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91 24.05.16 23:32
Srpanj 90g., 30 stupnjeva, bila je radna subota, vracali smo se sa poligona Rad(o)vanje na rucak i vec smo bili preko kapije. Vodniku prve klase se vidjelo, da taj dan nije pravi, kao da ga netko nabio na kolac, i to sa obje strane odjednom. Najebao je Siptar, ne znam mu ime, dosao je iz prekomande u cetu sa grupom deset - petnaest vojnika, decembarska klasa. Neopazljiv ali ne znam kakav su odnos uspostavili, mozda je vodniku radio probleme, no iz citave cete je odmah dotrcao i odabrao bas njega i obecao mu raport i pritvor. Uzrok? Pricanje u stroju! Da ga je vec nekoliko puta upozorio, a da je sada presao svaku mjeru! Bila je koja rijec, kao i obicno, ali po toj vrucini nikome nije bilo ni do slusanja, a jos manje do pricanja. Da li je pricao bas on? Odmah smo zaboravili na to, htjeli smo samo sto prije do hladne vode, kad u ponedjeljak ovaj mora na raport, a onda stvarno mora da odsjedi sedam dana. Na to me opet podsjetio razgovor nekoliko mjeseca kasnije izmedju vodnika i Seika. Njih dvojica su se htjeli poveseliti ili su se vec previse poveselili u petak navecer ali to se nije svidjelo vodnikovi zeni i doslo je do male bracne svade. Seik mu je znao bacati pod nos, da je zbog svade sa zenom slabu volju ujutro doneo na posao i…mali Siptar je dobio tjedan dana.
Sponsored content
Naslov komentara: Re: MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91
MARIBOR kasarna Franc Rozman-Stane 'Kadetnica' 90/91