FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

SVAŠTARA

Go down 
+37
vladimir
pucflek
Gorica 660
puc(f)lek
slikarB
jozl52
Gandi21-2
Beka Andjelkovic
sarics
Delboy
Jozo Trklja
Lazo30/2
pera84
dinosaurus
flexi
tomerc
arcibald01
semsudin
Srdjan Radovanov
Mikula 67
Max Blitz
Sloba1
sasa staza
zokika
mirko bratuš
milutins
PORUCNIK
slavonski brod
lacoš
VBČ
gardist
East&West
ercov54
pukovnik
zastavnik
013gonzo
SveJug
41 posters
Idi na stranicu : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16 ... 20  Next
AutorPoruka
pera84
Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
BROJ POSTOVA: : 6178
ČLAN OD: : 2011-03-17
M(j)esto USA

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime22.01.17 0:11

Gorica 660 (citat):
Interesantan ti ovaj podatak milutinse da Trumpa podržava 80% svijetske populacije, pretpostavljam da su od te silne podrške nakon njegove pobjede gotovo sve svijetske berze bile u kolapsu, isto tako od te silne podrške se kontinuirano masovno prosvjeduje u Americi i dan danas.
Podržavati nekoga ko ima fašističke i rasističke ideje je zaista prekrasno milutinse, o njegovoj "legalnoj" pobjedi bi se zaista moglo raspravljati...

Sve u svemu, kako si i sam skoro napisao milutinse...ima jedna pjesma koja je izbrisana ovdje na forumu a u kojoj bi se ti očito mogao prepoznati milutinse :-)
............

Long live :-)
Ako su fasisticke ideje uspostavljanje reda i zakona u zemlji i vracanje americkih firmi i poslova na teritoriju Amerike, onda, zivio fasizam!!!
Berze su se posle tri dana vratile jace nego sto su bile. 

A o rasizmu i ko protestvuje u US je malo tesko raspravljati s onima koji su crnca vidjeli samo na filmu i u uniformi "unprofora".
Ako imas neke podatke o nelegalnosti, pisi Clintonovim, mozda dobijes orden.
Na vrh Go down
Gorica 660
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase
Gorica 660

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 989
ČLAN OD: : 2016-06-20
DOB : 53
M(j)esto Brčko dc, BiH

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime22.01.17 0:46

Nisam znao da u Americi cvijeda nered i bezakonje :-) , ajde de...
Što se tiče ordenja nemam potrebu za njima, imam ih dva od svoje zemlje dobijene.

Clintonovo ili čije već ordenje ganjajte vi koji ste tamo, možda vam nekada zatreba...
...............

Podporučnik
Podporučnik

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1557
ČLAN OD: : 2015-01-15

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime22.01.17 11:19

Davno sam bio prvi i jedini put u Njuiorku, i dobro se secam da jedan kvart ili kako se vec zove gde gde mozes uci ali na svoju odgovornost. Desilo se da sam sa drustvom isao u kupovinu i krenuo tom nekom ulicom, i tada par osoba koji su stajali na trotoaru rekli su nam da dalje nebi trebali da idemo, (posto su videli da smo stranci) pitali smo zasto, i dobili odgovor da je veoma rizicno i da mozemo ici na svoju odgovornost, sve sto se desi nemate nikakve pomoci niti bilo kakve zastite, jer tu ni policija ne dolazi i vlada zakon ulice i jacega. Nisamo bas bili toliko radoznali da proverimo pa na levo krug, ali sam isto to cuo u nekakvim razgovorima i od drugih ljudi o takvom ili slicnom dogadjanju, toliko o tome koliko je u stvari i moguce kontrolisati neku oblast sa velikom populacijom naseljenog mesta, a samim tim dovoljno je videti geografsku kartu SAD-a.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24246
ČLAN OD: : 2012-10-30

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime22.01.17 12:22

Brkakougar (citat):
Davno sam bio prvi i jedini put u Njuiorku, i dobro se secam da jedan kvart ili kako se vec zove gde gde mozes uci ali na svoju odgovornost.

To je ono što ja ne bih ovdje nikako, taman da mi je u 'mojem' dijelu grada sve divno i krasno i da mi je super standard.... a par sto metara dalje sasvim druga priča.
Na Zapadu su se navikli na takvo stanje i kad opisuju život tamo, opisuju smo ljepši dio, ovaj gori kao ni da ne postoji.
Ne zanima ih, pročitat će (ili preskočit) članak iz crne kronike.
Ima i ovdje i sirotinje i romskih naselja (ipak druga tema) u koja istina, drugi ljudi ne idu, ali i da idu, ne bi bilo ništa loše.
Može se i ovdje povremeno svašta dogoditi, ali je rijetko i najčešće bez drastičnih posljedica.
Opća sigurnost običnog građanina na cijelom teritoriju je zaista na vrlo visokom nivou.

Na vrh Go down
Gorica 660
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase
Gorica 660

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Brčko dc, BiH

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime22.01.17 12:33

Brkakougar (citat):
Davno sam bio prvi i jedini put u Njuiorku, i dobro se secam da jedan kvart ili kako se vec zove gde gde mozes uci ali na svoju odgovornost. Desilo se da sam sa drustvom isao u kupovinu i krenuo tom nekom ulicom, i tada par osoba koji su stajali na trotoaru rekli su nam da dalje nebi trebali da idemo, (posto su videli da smo stranci) pitali smo zasto, i dobili odgovor da je veoma rizicno i da mozemo ici na svoju odgovornost, sve sto se desi nemate nikakve pomoci niti bilo kakve zastite, jer tu ni policija ne dolazi i vlada zakon ulice i jacega. Nisamo bas bili toliko radoznali da proverimo pa na levo krug, ali sam isto to cuo u nekakvim razgovorima i od drugih ljudi o takvom ili slicnom dogadjanju, toliko o tome koliko je u stvari i moguce kontrolisati neku oblast sa velikom populacijom naseljenog mesta, a samim tim dovoljno je videti geografsku kartu SAD-a.

Brooklyna i ala Brooklyna ima u cijelom svijetu a ne samo u SAD-u :

10. Dora, Bagdad, Irak
Četvrt Dora u Bagdadu od 2003. godine središte je Al-Qaide i poprište najvećeg broja oružanih sukoba između američke vojske i pripadnika ove terorističke skupine. Većinsko sunitsko stanovništva već je nekoliko puta pokušala obaviti etničko čišćenje nad kršćanskim stanovništvom. Prije 5 godina čak su izdali i fetvu kojom su pokušali prisiliti kršćane da se preobrate na islam. Oni su to odbili nakon čega su počeli nasilini sukobi. Pretprošle godine napadnuta je i jedna katolička crkva za vrijeme nedjeljne mise. Ubijeno je više od 70 osoba, a takvo ponašanje nije nikakav izuzetak u Dori.

9. Chamelecon, San Pedro Sula, Honduras
San Pedro Sula grad je razoren kriminalom, drogom, sukobima bandi i siromaštvom. Ovaj grad ima jednu od najviših stopa ubojstava na svijetu, a najzloglasnija četvrt je Chamelecon u kojem većina stanovnika živi straćarama, nema tekuće vode i uglavnom su članovi bandi. Često se i policija ustručava ući u ovaj kvart, piše bestsocialworkprograms.com

8. Petare, Caracas, Venezuela
Petare je nazloglasnija četvrt u gradu koji je među najopasnijima na svijetu. Policija i u ovu četvrt nerado ulazi, što je jedan od razloga zbog kojih su ulice preplavljene ilegalnim oružjem i drogom. Pljačke su svakodnevica, a na dnevnoj bazi u tom nselju smrtno strada 3-4 ljudi. Petnaestogodišnje djevojčice ćete u ovom kvartu češće vidjeti s djecom na ulici nego u školi.

7. East St. Louis, Illinois, SAD
Visok stupanj nezaposlenosti doveo je do masovnog iseljavanja iz East St. Louisa. Danas u tom dijelu grada živi samo 27,006 stanovnika od čega velik dio ne radi. Sam grad je u dugovima, a stanovnici svaki dan mogu svjedočiti rasnim sukobima.

6. Iztapalapa, Mexico City, Mexico
Mexico City najopasniji je grad za žene. Stopa silovanja i ubojstava na ulici vrlo sporo opada, a čak se i policija našla u središtu brojnih skandala vezanih uz silovanja. U naselju Iztapalapa samo je u 2010. godini zabilježeno 200 silovanja i 5000 slučajeva obiteljskog nasilja. Ulice su preplavjene bandama, a policija je do srži korumpirana.

>> Nevjerojatno: More izbacilo truplo gotovo nepoznate vrste kita!
5. Spanish Town, Jamajka
Statistički gledano, Spanish Town najnasilnije je mjesto na Jamajci. Većina je tamošnjih ubojstava povezana s bandama. Vlada veliko siromaštvo, pa je kriminal jedini način na koji mladići mogu zaraditi za život. Ilegalno se oružje širi čak i među jedanaestogodišnjom djecom.

4. Ciudad Bolivar, Bogota, Kolumbija
Bogotu naseljavaju uglavnom imigranti s ruralnih područja. Loši uvjeti u predgrađima vode do nasilja i ostalih kriminalnih djela. Ubojstvo je jedna od najčešćih uzroka smrti u četvrti Ciudad Bolivar.

3. La Perla, San Juan, Portoriko
La Perla je jedan od četvrti grada San Juana s najvećom stopom kriminaliteta. Područje je opisano kao 'ogromni bazar za prodaju droge', a tamošnja industrija narkotika zapravo je multimilijunski biznis.

2. Nyanga, Cape Town, Južnoafrička Republika
U svakom je trenutku u ovoj četvrti aktivno barem 120 kriminalnih bandi, a stopa ubojstva je 46 na 100 tisuća stanovnika. Nyanga je jedno od najopasnijih mjesta u Južnoj Africi. Visokoj stopi kriminala uzrok je zloporaba alkohola i visoka nezaposlenost. HIV i AIDS također su jedan od velikih problema ovoga područja.

1. Cite Soleil, Port-Au-Prince, Haiti
Glavni grad Haitija vrvi od kriminala i nasilja, posebice nakon razornog potresa, koji se dogodio 20120. godine. Cite Soleil ima vrlo visoku stopu nezaposlenosti, česta nestajanja struje i stalni problem s uličnim bandama. Područje je toliko siromašno, da je lokalna delicija 'torta od blata', napravljena od gline i ulja.

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime22.01.17 12:54

Gorica 660 (citat):
Brooklyna i ala Brooklyna ima u cijelom svijetu a ne samo u SAD-u...

U New Yorku su nepreporučljivi kvartovi bili Bronx i Harlem, ako se nije nešto promijenilo...

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime22.01.17 14:01

U američkoj širokoj lepezi svega i svačega, i sotonisti su protestirali protiv Trumpa... Very Happy

Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Forumska Spomenica 2009 FS
Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4603
ČLAN OD: : 2009-08-19
DOB : 63

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime22.01.17 14:22

Max Blitz (citat):
Gorica 660 (citat):
Brooklyna i ala Brooklyna ima u cijelom svijetu a ne samo u SAD-u...

U New Yorku su nepreporučljivi kvartovi bili Bronx i Harlem, ako se nije nešto promijenilo...

Da nema onog i slicnih foruma nebih znao da sam izlozen tolikoj opasnosti. Vise od 10 godina sam radio u NYC,imao ugovor o odrzavanju Harlem Hospital & Metropolitan Hospital.Skoro svakodnevno,vikendom obavezno,najcesce izmedju 16:00-24:00.Nikada nisam imao bezbjednostih problema.Kucu rijetko zakljucavam,nemam nikakvo oruzje,sigurnoste kamere i sisteme uzbunjivanja imam iz prostog razloga sto time dobivam popust kod osiguranja kuće.
New York City,Manhattan mi je na nekih 25 min voznji.
Osjecam se bezbednije nego da sam u bilo kojem delu ex yu,ukljucujuci i svoj rodni kraj.
Nikada nisam imao provalu u kucu niti sam opljackan na ulici,poslu,mjestima rekreacije i sl
U BiH sam sam imao 5-6 provalu u kucu i pomocne objekte,dozivljavao neprijatnosti,shikiniranje prilikom posjeta Sarajevu,prelaska granica i td.
Prilikom sletanja na Pleso 2000 godine imao sam pasosh entiteta RS izdat u NYC,sa jasnom oznakom entiteta-imam ga i danas,nevazeci.
Imao sam tolike neprijatnosti pri ulasku (osoblje),otvaranja prtljaga,pokusaja carinjenja licnih stvari,bez obzira sto sam u tranzitu..........

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime22.01.17 15:19

milutins (citat):
Da nema onog i slicnih foruma nebih znao da sam izlozen tolikoj opasnosti. Vise od 10 godina sam radio u NYC,imao ugovor o odrzavanju Harlem Hospital & Metropolitan Hospital.Skoro svakodnevno,vikendom obavezno,najcesce izmedju 16:00-24:00.Nikada nisam imao bezbjednostih problema.

Nisam bio u SAD, ne znam....
Hm, onda je sve što smo čitali, i gledali na TV kroz brojne krimi i akcijske filmove i serije potpuna izmišljotina.... scratch scratch
Čini mi se da bi Pera84 malo drugačije komentirao o ovome....

A kako sam shvatio Milutine, ti živiš u maloj pitomoj sredini u New Jersey-u, gdje može biti kao si rekao.
Donekle me zbunjivalo (dok nisam malo povezao) kako se ti možeš tamo bavit poljoprivredom oko kuće, to meni nigdje nije bilo moguće gdje god sam živio u RH. (Beton, asfalt, zgrade...)

Na vrh Go down
pera84
Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

JM10 JM
M(j)esto USA

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime23.01.17 4:41

Zavisi gdje si. Nije isto kod Milutina i kod mene.
Generalno, manja mjesta, manje kriminala. Moj grad vec godinama kotira medju prvih pet po kriminalu u US. Proslu godine krunu je ponio Chicago sa preko cetiri hiljade upucanih. Od toga 746 mrtvih. Vise nego NY i LA zajedno. Najveci broj su okrsaji gangova.
Ima i do srece, Ja sam pet godina postavljao reklame po najgorim dijelovima St Louisa, nije mi se nikad nista desilo. Na drugom poslu sam proputovao US uzduz i poprijeko, nikad jednog problema. A ima ih koji su zivjeli i radili u najelitnijim dijelovima grada i sad mirisu cvijece s donje strane. Jbg, kismet.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime23.01.17 11:38

pera84 (citat):
Ja sam pet godina postavljao reklame po najgorim dijelovima St Louisa, nije mi se nikad nista desilo....

He, i ja sam za vrijeme studija i nešto kasnije, postavljao reklamne panoe i plakate, u gluho doba noći po svuda i uvijek je bilo sve u redu.
Vidiš potencijalne 'sumnjivce', ali se mimoiđete, svatko ide svojim poslom. Smile
Također sam radio po klubovima (DJ, organizacija koncerata), spojio noćni izlazak i posao (super kombinacija), rijetko sam lijegao prije 4-5 ujutro. Uvijek je bilo bez velikih problema. Je li koji vlasnik kluba imao reket? Vjerojatno je, ali se to odvija u tiho. Inače su vlasnici klubova koji su možda dijelom u nekim sumljivim poslovima, iz perspektive mog dijela posla bili dobri poslodavci, tj. platiše. Jbg, trebaš mu, takvi se ne razumiju u samu tzv. scenu. Njih zanima isključivo novčana dobit, ne da se događaju kulturna/subkulturna zbivanja kao takva.
Zapravo je najveći rizik vani i po noći za dečke (ne cure!) u dobi oko punoljetnosti jer se mladi dečki potuku međusobno, pa može doći do ozljeda. Cure ipak neće (fizički) grubo dirati i napadati, ne događa se to ovdje često, ono baš da je netko siluje i ubije, ili nešto od toga, je vrlo rijetko.
Imam kćer, a kad dođe vrijeme noćnih izlazaka oko 16-te, 17-te godine, bit ću mirniji nego da je sin, stvarno, koliko god se činilo obrnuto.
Ima provala i razbojstava, ali velikom većinom bez ozljeda ili smrti žrtve, a pucnjava je rezervirana za organizirani kriminal, koji je ipak druga tema. Obični građani u načelu s njima nemaju problema.
A gangova u američkom smislu nema (sve slično tome je blijeda sjena), ili ono da će te neki narkoman ili 'odrpanac' ubit zbog pet dolara, ipak ne.

Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime24.01.17 3:27

Gorica 660 (citat):
Interesantan ti ovaj podatak milutinse da Trumpa podržava 80% svijetske populacije, pretpostavljam da su od te silne podrške nakon njegove pobjede gotovo sve svijetske berze bile u kolapsu, isto tako od te silne podrške se kontinuirano masovno prosvjeduje u Americi i dan danas.
Podržavati nekoga ko ima fašističke i rasističke ideje je zaista prekrasno milutinse, o njegovoj "legalnoj" pobjedi bi se zaista moglo raspravljati...

Sve u svemu, kako si i sam skoro napisao milutinse...ima jedna pjesma koja je izbrisana ovdje na forumu a u kojoj bi se ti očito mogao prepoznati milutinse :-)
............

Long live :-)

Pjesma nije obrisana,ja sam greskom pomislio da jeste.
Sve sto napisem ovdje u poeziji je manje vise neozbiljno, bez nekakve korekcije, za "dnevnu upotrebu".
Ozbiljniju poeziju ne kacim na forume ovakvog tipa-mogu se naci na drugim forumima pod drugim nikovima.

Zastavnik I klase
Zastavnik I klase
Gorica 660

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Brčko dc, BiH

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime24.01.17 12:48

Manje više nije bitno je li izbrisana ili ne, bitno je da smo prepoznali  Laughing
.............

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime24.01.17 22:33

Branit će se Biblijom ??

Otac i sin, koji su tinejdžerku tri godine držali okovanu u podrumu i silovali, izjavili su da nemaju povjerenja u zakon i ljude koji ga provode, prenosi Independent. Tijekom obrane pred porotom u Ohiou oslonit će se na samo jednu knjigu - Bibliju.
Timothy Ciboro i sin Esten Ciboro iz Toleda optuženi su za višestruko silovanje. Suđenje treba početi ovaj tjedan, mjesecima nakon što se Ciborova pokćerka uspjela osloboditi i pobjeći.
Na saslušanju u petak zatražili su Bibiliju, koju namjeravaju citirati tijekom obrane pred porotom. Esten Ciboro rekao je sucu: "Biblija je jedina zaista važna knjiga zakona", prenosi Toledo Blade. Dodao je: "Sveto pismo puno je strategija koje slijedim u svemu što činim".
Sutkinja Linda Jennings odlučila im je dopustiti donošenje Biblije na suđenje, ali im je rekla da ju ne mogu koristiti za ispitivanje svjedoka. "Iako sud Bibliju smatra vrlo važnom, ona nije knjiga zakona na sudu".

[You must be registered and logged in to see this link.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime26.01.17 17:36

Dobro se vidi gdje, između ostalog, zaostajemo za razvijenim svijetom i na ovakvim stvarima....  silent

Roditelji u Hrvatskoj ne žele zaštititi djecu od raka: Misle da im cijepljenjem daju dozvolu za seks...
Ovog se tjedna u Hrvatskoj, kao i diljem Europe, obilježava deseti Europski tjedan prevencije raka vrata maternice. Tom prilikom Index je istražio kolika je razina cijepljenosti protiv HPV-a u Hrvatskoj. Podaci do kojih smo došli su poražavajući.
Naglasimo kako je HPV jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice od čega u Hrvatskoj godišnje umire 111 žena, a 350 ih oboli. Cijepljenje koje u potpunosti štiti od HPV-a koji je odgovoran za nastanak 70 posto slučajeva raka vrata maternice i 78 posto slučajeva raka anusa u žena i muškaraca, lani je u Hrvatskoj bilo besplatno za sve bez obzira na dob i spol.
Međutim ni to nije pomoglo da se podigne razina cijepljenosti. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) razina cijepljenosti protiv HPV-a je tek 10 posto. Usporedbe radi u razvijenim zemljama kao što su Velika Britanija i Danska, razina cijepljenosti je čak 85 posto.
Procjenjuje se da je oko 60 posto spolno aktivnih žena i muškaraca bilo u kontaktu s HPV-om, virusom koji uzrokuje dugotrajne upale rodnice i vrata maternice, koji doprinose pojavi raka vrata maternice. Najkritičnija dob za infekciju je upravo razdoblje adolescencije, što ukazuje na nužnost bolje edukacije mladih o odgovornom spolnom ponašanju.
Tijekom školske godine 2016./2017., timovi školske medicine (zavodi za javno zdravstvo) pozivat će na cijepljenje učenice i učenike 8. razreda osnovne škole i 1. razreda srednje škole. Djevojčice i dječaci ove dvije generacije cijepit će se četverovalentnim cjepivom (Silgard) i to besplatno, doznajemo u HZJZ-u.
Razgovarali smo i sa specijalisticom školske medicine dr. Nedom Ferenčić Vrban, ujedno tajnicom Hrvatske lige protiv raka. Ona nam je također potvrdila navode HZJZ-a da su rezultati vezani za cijepljenje protiv HPV-a u Hrvatskoj poražavajući.
"Unatoč tome što je liječnik i znanstvenik Harald zur Hausen za svoje istraživanje raka vrata maternice te dokazivanju da je virus HPV-a 100 posto povezan s nastankom ove bolesti, 2008. dobio i Nobelovu nagradu, u Hrvatskoj se još uvijek više vjeruje dvosmislenim informacijama nego znanstveno dokazanim istraživanjima od strane liječnika. Hrvatska je konzervativna zemlja u kojoj mnogi smatraju da se cijepljenjem djeteta istome daje dozvola za seks, a upravo suprotno. Na taj se način i educira djecu o odgovornom spolnom ponašanju i spolno prenosivim bolestima. Tako ih usmjeravamo na rani odlazak ginekologu, a ne da nam kao sad, mnoge do 20. godine ni ne posjete ginekologa ili odu tek 5 godina nakon prvog spolnog odnosa na pregled", rekla nam je dr. Neda Ferenčić Vrban.

Na vrh Go down
Gorica 660
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase
Gorica 660

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Brčko dc, BiH

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime27.01.17 18:11

[size=32]Sat "sudnjeg dana" pomaknut prema ponoći[/size]
Sat apokalipse koji simbolizira neposrednu opasnost svjetske kataklizme, pomaknut je naprijed za 30 sekundi, na 2 minute i 30 sekundi prije ponoći, obznanili su u četvrtak znanstvenici obrazloživši tu odluku prijetnjama poput nuklearnog oružja, klimatskih promjena i izborom Donalda Trumpa za američkog predsjednika.

Glasoviti sat Izvješća atomskih fizičara nije bio bliže ponoći u zadnje 63 godine kada je SSSR 1953. detonirao svoju prvu hidrogensku bombu označivši početak utrke u nuklearnom naoružavanju, ističu znanstvenici, među kojima je petnaest dobitnika Nobelove nagrade.
Kao razloge svoje zabrinutosti navode, među ostalim, "snažan porast nacionalizma u svijetu, izjave predsjednika Donalda Trumpa o nuklearnom oružju, klimatske promjene i pogoršanje sigurnosnog stanja u svijetu u kontekstu sve sofisticiranijih tehnologija".
Stručnjaci usto ističu da su Sjedinjene Države i Rusija, koji zajedno posjeduju više od 90 posto nuklearnog oružja u svijetu, suparnici na nekoliko područja sukoba, poput Sirije i Ukrajine.
U 2015. sat je bio pomaknut natrag za dvije minute, na 23:57 sati i tako je ostao u 2016. Znanstvenici su tada kao ohrabrujuće čimbenike naveli dogovor o iranskom nuklearnom programu i pariški dogovor o klimi.
Vrijeme na satu od njegova se uvođenja pomicalo 19 puta, od dvije minute do ponoći 1953. do 17 minuta do ponoći 1991., na kraju Hladnog rata. 

Zastavnik I klase
Zastavnik I klase
Gorica 660

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Brčko dc, BiH

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime02.02.17 10:32

Beograd dobio nove registarske tablice !??  Very Happy Very Happy

..............

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime02.02.17 10:40

Gorica 660 (citat):
Beograd dobio nove registarske tablice !??  Very Happy Very Happy

Satiričari s News bara...

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime09.02.17 3:56

Na vrh Go down
arcibald01
Poručnik
Poručnik
arcibald01

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2963
ČLAN OD: : 2013-12-19

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime12.02.17 20:12

Eden je odšel, drugi prišel. Eden je govoril, drugi pa govori o veliki Ameriki. Ki jo bo potrebno ponovno narediti veliko. Eden je imel 8 let časa, bomo videli pri drugem. Zanimiv kovanec ali plaketa, kakor hočete.

Na vrh Go down
arcibald01
Poručnik
Poručnik
arcibald01

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2963
ČLAN OD: : 2013-12-19

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime12.02.17 20:13

Na vrh Go down
zokika
Stariji Vodnik
Stariji Vodnik

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 607
ČLAN OD: : 2013-10-10
DOB : 67
M(j)esto SG - SLO

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime14.02.17 21:14

Valentinovo
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime14.02.17 21:35

Upozorenje psihologa i psihijatara: Ne možemo više šutjeti, Trump ne može biti predsjednik

Američki psiholozi, psihijatri i socijalni radnici poslali su pismo urednicima New York Timesa u kojemu tvrde kako Donald Trump nije sposoban obnašati dužnost predsjednika SAD-a.
Pismo se nadovezuje na tekst kolumnista New York Timesa Charlesa M. Browna, koji je izrazio zabrinutost oko Trumpovog načina vladanja i stalne potrebe da "stavi oporbu pod svoju čizmu", čime narušava osnovna načela demokracije.
Psihijatri, psiholozi i socijalni radnici su u pismu izrazili zabrinutost oko istog pitanja i izložili svoje zaključke vezane za psihičko zdravlje trenutnog predsjednika.
Naglasili su kako Trumpa "psihičko stanje sprječava da obavlja predsjedničku dužnost", kao i da ima tendenciju "iskrivljavanja stvarnosti" kako bi se ona prilagodila njegovom "osobnom mitu veličine". Dodali su i kako često napada one koji se ne slažu s njim ili ga izazivaju te kako će se te navike samo pogoršati što duže bude bio na poziciji moći.
U pismu dalje govore: "Govor i ponašanje gospodina Trumpa pokazuje nesposobnost toleriranja mišljenja koje je različito od njegovog, što vodi do bijesnih reakcija. Njegove riječi i njegovo ponašanje ukazuju na jaku nesposobnost suosjećanja."
Smatraju kako te karakteristike vode do napada na druge: "Pojedinci s takvim osobinama, iskrivljuju stvarnost kako bi ona odgovarala njihovom psihološkom stanju, napadaju činjenice kao i one osobe koje im iznose te činjenice (novinare, znanstvenike)."
Pismo su zaključili ovim riječima:
"Kod moćnog vođe, ovakvi napadi će vjerojatno biti sve češći jer će mu se činiti kako se potvrđuje njegov mit o njegovoj vlastitoj veličini. Vjerujemo kako gospodina Trumpa velika emocionalna nestabilnost koju je pokazao u svojim govorima i djelima, čini nesposobnim da obnaša dužnost predsjednika na siguran način." ...

Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8060
ČLAN OD: : 2011-01-25

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime14.02.17 22:42

ako Trump nije normalan sta reci za ove pre njega. ratuju u Avganistanu i Iraku  i nemogu da pobede. sad bi hteli protiv Rusa. pa pregazili bi ih rusi za 7 dana.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime14.02.17 22:51

vladimir (citat):
ako Trump nije normalan sta reci za ove pre njega.

Radi se o njegovom autokratskom stilu vladanja, tj. vršenja dužnosti koji ne ide uz američku demokraciju, a i (parlamentarnu) demokraciju uopće.
Vođe tog tipa su prošlost ili su za neke druge kulture i dijelove svijeta.
Ne znam, kao da je umislio da je car koji će doživotno vladat.... izabran je na za sad samo četiri godine.

Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP
BROJ POSTOVA: : 15049
ČLAN OD: : 2009-05-01

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime14.02.17 23:11

Mnogi koji ga danas hvale, psovat će ga sutra u oči.

milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime14.02.17 23:36

D Trump ne trpi nesposobne, uhljebe i sl .Poceo je sa cistkama, odredjuje politicke prioritete, geostrategiju. Neke mjere koje je uveo vec daju pozitivne privredne rezultate. 
Sigurno je da mu nece biti lako,udario je u osinjak. 
Sve je bolje nego kucka Hillary.

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime15.02.17 0:23

milutins (citat):
D Trump ne trpi nesposobne, uhljebe i sl. Poceo je sa cistkama, odredjuje politicke prioritete, geostrategiju. Neke mjere koje je uveo vec daju pozitivne privredne rezultate. 
Sigurno je da mu nece biti lako,udario je u osinjak. 

Meni je nevjerojatno, tj. ne vjerujem da je moguće, da danas, 2017. godine u SAD JEDNA osoba može imati i ima toliku moć.
Američki politički sustav ima više poluga moći od jedne osobe, i zabluda je vjerovati u Trumpa kao nekog mesiju. Tko već od njega ima takva očekivanja.
Promjene koje će se dogoditi, ako će se dogoditi, neće zbog isključivo njegove volje.

A sve manje bih se čudio nekom scenariju kao s Kennedyjem, nije ni toga dugo bilo u SAD.
Možda je i za to vrijeme. Tu se onda godinama poslije na toj priči također okreće lova na iks načina, što je najbitnije.

Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime15.02.17 1:10

Ja sigurno znam bolje americki politicki sistem od vas tamo u ex yu ili bilo gdje u Evropi.Znam sta moze Predsednik,koja su mu ovlastenja i sl.
Takodje isto sa Kongresom i Senatom. Apsolutno mi je jasno otkuda potice tolika mrznja Hrvata, muslimana i shiptara prema MrTrumpu,kao i blagonaklonost Srba prema njemu.

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime15.02.17 1:46

Milutine, hebe se meni za njega, uprostio si crno-bijelo, gledam ga kao cirkusanta koji me u stvari uveseljava izjavama koje dodatno soli žuti tisak.
Nego pratim preko neta i što i kako ga komentiraju za moj pojam brojni mladi obični Amerikanci, pa bi se tu više mogla upotrijebiti tvoja opaska o mržnji.
A zaista mi je posebno smiješno, tj. tragikomično da su neki sjeli i čekaju da im on nešto kao odradi.
Tu će bit velikih razočarenja.

Btw, možeš li me ukratko podsjetit što je bivši predsjednik Obama krucijalno napravio on kao on, onako da je 'lupio šakom' o stol i po svome, bez obzira na ikoga.
Ne mogu se ničega sjetit, (osim možda one zdravstvene reforme).

Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime15.02.17 2:33

Zašto ga posmatras kao cirkusanta?Legalno izabran prevashodno. Dokazao se kao uspjesan poslovan covjek,ne dodvorava se glasacima kao ovi tamo u ex yu. 
Briga njega za komentare po elektronskim medicinal.
Ako je on cirkusant sta je onda KGK?Nije pozvao na inaguraciju sumnjive tipove,ratne zlocince i slicnu olosh..

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime15.02.17 2:43

milutins (citat):
Zašto ga posmatras kao cirkusanta?Legalno izabran prevashodno. Dokazao se kao uspjesan poslovan covjek,ne dodvorava se glasacima kao ovi tamo u ex yu. 
Briga njega za komentare po elektronskim medicinal.
Ako je on cirkusant sta je onda KGK?Nije pozvao na inaguraciju sumnjive tipove,ratne zlocince i slicnu olosh..

Imam ga pravo doživljavat kako je mene volja, a već sam nekoliko puta naglasio kako me u današnjoj demokraciji veseli što nema svetih krava u politici pa se može šalit s bilo kim, osobito ako zasluži s izjavama i postupcima, pa tako i s KGK kad si je već apostrofirao, osim toga nekoliko puta sam prenio neke gluposti oko nje s fb.
Hebe mi se i za nju, nije ona država i narod, već privremeno obavlja funkciju.

A da se samo mene pita predsjednik bi bio neki profesor emeritus, akademik i sl.
Nositelj vlasti treba bit parlament, a ne jedna osoba.

Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime15.02.17 2:59

Mozes da ga nazivas kako hoces-tvoje pravo. 
Ali ucen covjek koristi cinjenice,logiku i td da potkrepi svoj stav. Leplenje etiketa je pre odlika diktature a ne demokratije.

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime15.02.17 3:06

milutins (citat):
Ali ucen covjek koristi cinjenice, logiku itd da potkrepi svoj stav. Leplenje etiketa je pre odlika diktature a ne demokratije.

Rekoh da pratim što se o njemu piše i govori, pa su i etikete prenesene.
Osim toga, ti si prilično ružno etiketirao H. Clinton, ali neću sad potezat priču o njoj ni da je branim ni dodatno kudim. (Vizualno mi nije simpatična.)
Gospodarska politika SAD me se direktno ne tiče (porezi i sl.).
Ne mislim tamo ić, odnosno ne mislim nigdje iz države, ovdje mi je solidno.
Ne vidim po čemu bih Trumpa trebao glorificirati, ok, sposoban poslovni čovjek za sebe i svoju obitelj, meni ni iz džepa ni u džep.
Što će još napravit kao predsjednik SAD, tek treba vidjet, ja ne vidim za sad baš ništa.
A prvenstveno me nije osobito briga, nego surfam po netu. Smile

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 6762
ČLAN OD: : 2014-12-21
DOB : 61
M(j)esto Petrovaradin

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime15.02.17 21:10

U Srbiji su velika očekivanja od Trampa. Koliko će to biti, i da li ima realno pokriće, vreme će pokazati. Čovek je iz sveta biznisa i hoće da vodi Ameriku kao svoju privatnu kompaniju. Znači, da je posvećen, kao za svoju kuću, za svoj dom. Imam takav utisak. U Srbiji iz dna duše mrze bračni par Klinton i to je dosta doprinelo da se javnost okrene ka Trampu. Taj bračni par Srbiju je zavio u crno da su posledice vidljive i dan danas, po velikoj stopi smrtnosti od posledica nato dejstava.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime16.02.17 15:42

Dopisivanje Trumpa i Putina preko WhatsAppa..... Laughing

Na vrh Go down
Gorica 660
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase
Gorica 660

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Brčko dc, BiH

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime18.02.17 9:58

Sloba1 (citat):
U Srbiji su velika očekivanja od Trampa. Koliko će to biti, i da li ima realno pokriće, vreme će pokazati. Čovek je iz sveta biznisa i hoće da vodi Ameriku kao svoju privatnu kompaniju. Znači, da je posvećen, kao za svoju kuću, za svoj dom. Imam takav utisak. U Srbiji iz dna duše mrze bračni par Klinton i to je dosta doprinelo da se javnost okrene ka Trampu. Taj bračni par Srbiju je zavio u crno da su posledice vidljive i dan danas, po velikoj stopi smrtnosti od posledica nato dejstava.

Šta to npr. očekuju građani R. Srbije od novog predsjednika SAD-a ?
...............

Mladji Vodnik
Mladji Vodnik
puc(f)lek

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 323
ČLAN OD: : 2016-02-29

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime18.02.17 14:35

Ne vjerujem politicarima (bilo koje boje, strane,... ) pa tako mogu promatrati sa strane. Smile
 Tako mi je i nevjerojatno, da se nesto od njih cak i ocekuje, samo zbog njihovih bla, bla, bla..., jer najvise puta ne naprave nista, vrlo malo ili bas suprotno ! Iako Trump govori (pre)vise !

- ne vjerujem, da ce Trump drasticno promijeniti politiku SAD-a, ipak je predsjednik u demokraciji i iza njega stoji ogromni drzavni aparat preko kojeg ne moze tek tako; samo ako uvede apsolutno diktaturu; pobijedio je na izborima, treba mu dati vrijeme i neka pokaze pozitivne rezultate
 -za mene je odlican primjer njegov prethodnik - Obama, koliko je sada Trump negativac (mediji), toliko je bio Obama pozitivac i ljudi su mozda zbog toga imali prevelika ocekivanja; jedina velika pobjeda je bila  "samo" reforma u zdravstvu (mozda momci u SAD to vide drugacije), a ratovi su isli dalje; jos dandanas ne znam zasto je zapravo Obama dobio Nobelovu nagradu za mir
Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime18.02.17 19:40

Gorica 660 (citat):
Sloba1 (citat):

Šta to npr. očekuju građani R. Srbije od novog predsjednika SAD-a ?
...............
Očekuju "relaksirane" odnose, očekuju da šef države ili premijer kada dođu u Belu kuću, budu zvanično primljeni a ne da prevale toliki put, da bi održali konferenciju na travnjaku i primali ih niži službenici, a primer je i hrvatska predsednica, koja čak nije ni ušla u kompleks Bele kuće... Očekuju da sjaše ameri sa nas i težište prebace na druga žarišta, očekuju da sklope odnos sa Rusima i po toj bočnoj liniji bude i nama u Srbiji bolje... Očekuju i bolji odnos u vezi Kosova. Očekuju, nekakvu zaštitu, koju nisu imali u doba Obame i bračnog para Klinton...
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime19.02.17 2:25

Sloba1 (citat):
...a primer je i hrvatska predsednica, koja čak nije ni ušla u kompleks Bele kuće...

Predsjednica se koji put nepotrebno blamira jer očito nije 100% dorasla funkciji (što nije problem SAD nego naš), a ima i krive savjetnike, no ovaj put bih je opravdao jer tad (zadnji put) nije bio u planu službeni posjet Bijeloj kući.
Osim toga osobno je privatno povezana sa SAD, pa bih sasvim razumio da ide i privatno ili 'poluprivatno' na takva putovanja, zašto ne bi. I tad ne mora imati neki poseban tretman od strane SAD.
A taj koji ju je smjestio izvan ograde Bijele kuće da da izjavu, dobro joj je podvalio, a ona je popušila foru. Ili se sama toga sjetila, a mediji najviše vole gafove političara jer je to najčitanije...

I...

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime24.02.17 0:30

Slovenski sociolog dr. Rudi Rizman: Emocionalno nestabilni lideri nisu samo ekskluziva SAD-a

Emocionalno nestabilni i autoritarni lideri, koji zanemaruju realnost i obećavaju da sve mogu riješiti, nisu specifičnost SAD-a, niti je to nov fenomen, a sve je posljedica neoliberalizma u ekonomiji, koji profit stavlja ispred ljudi, tvrdi slovenski sociolog Rudi Rizman koji za mariborski list "Večer" od srijede početak predsjedničkog mandata Donalda Trumpa i refleksije populizma u Europi i svijetu.
Za takve je političare, tvrdi on, važnija razlika između pobjede i poraza nego između istine i laži pa se tako ponašaju, a taj model je još filozofkinja Hannah Arendt prepoznala kao karakterističan za pojavu fašizma, navodi Rizman, koji je 60-ih godina prošlog stoljeća, na inicijativu jugoslavenskog povjesničara i političara Vladimira Dedijera, bio izabran za člana tzv. Russelova suda, moralnog filozofskog tribunala koji je raspravljao o američkoj politici i ratu u Vijetnamu.
Trump i drugi autoritarni čelnici u najvećim državama svijeta, od Rusije do Kine, nisu ništa drugo nego politička djeca neoliberalizma, koji je svojom apsolutizacijom i obožavanjem tržišta i vladavine animalnih zapravo očistio put za napredovanje demagoga i autokrata svih vrsta, tvrdi slovenski sociolog, koji je dobar dio svoje karijere posvetio proučavanju pojava kao što su etnonacionalizmi u politici, anarhizam i neoliberalističko shvaćanje ekonomije.
Pojava i uspon autoritarnih političkih lidera koji obećavaju da nacionalističkom platformom mogu riješiti sve probleme nisu iznenađenje, jer su takav politički trend već davno najavljivali mislioci poput Karla Polanyija, Noama Chomskog i Josepha Stiglitza, napisao je Rizman za mariborski "Večer".

Na vrh Go down
pera84
Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

JM10 JM
M(j)esto USA

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime24.02.17 18:56

Citat :
 sve je posljedica neoliberalizma u ekonomiji, koji profit stavlja ispred ljudi,

Vidjeli smo kako su zavrsile ekonomije koje su stavljale ljude ispred profita. 
A promjene u svijetu se desavaju ili silom ili parama, "mislioci" to samo objasnjavaju ali nikad nisu promijenili nista. Rizman izmislja toplu vodu.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime27.02.17 18:54

Srednjoškolski profesor sociologije u kalifornijskom Palo Altu 1967. je proveo eksperiment u jednom razredu kako bi učenicima na praktičan način pokazao kako ljudi lako padaju pod utjecaj opasnih vođa i ideologija.

Tada 25-godišnji Ron Jones, jedan od najpopularnijih profesora na školi, učenicima nije rekao u kakvom će eksperimentu sudjelovati.
Eksperiment nazvan Treći val (jer treći udar vala je najjači) trajao je pet dana, a Jones je upotrijebio niz pravila i postupaka kako bi povećao disciplinu u grupi.
Ključno je bilo postići osjećaj zajedništva u grupi i većina pravila te (brojnih) zadataka bila je usmjerena u tom pravcu. Jones je naglasio da se pravila moraju držati i izvan škole te da one koji ih krše trebaju prijaviti. Prekršitelji će biti izopćeni iz grupe. Do kraja prvog dana učenici su već dobili dojam da je razred postao efikasniji. Neka su pravila bila naporna, ali zapravo im je bilo zabavno što rade nešto novo...

Na vrh Go down
mirko bratuš
Kapetan
Kapetan

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3737
ČLAN OD: : 2012-04-15
DOB : 77

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime28.02.17 17:46

Živel Pust
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime01.03.17 13:54

Bizarnih 14 pravila kojih se moraju pridržavati svi članovi britanske kraljevske obitelji...
Neka se pravila ipak tu i tamo krše...

1. Na londonskom tornju uvijek mora biti barem 6 gavrana
2. Ne smiju ih dodirivati osobe koje nisu kraljevskog podrijetla
3. Ne smiju glasati
4. Ne smiju se baviti politikom
5. Ne smiju igrati Monopoly
6. Ne smiju jesti školjke
7. Moraju se držati pravila sjedenja i hodanja
8. Ne smiju biti rimokatolici
9. Njihova odjeća ne smije slati dvosmislene signale
10. Ne smiju nositi krzno
11. Darove moraju uvijek prihvatiti s punom zahvalnošću
12. Ne smiju putovati zajedno
13. Božić moraju provoditi zajedno
14. Ne smiju jesti nakon što je Kraljica prestala s jelom

Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP
BROJ POSTOVA: : 15049
ČLAN OD: : 2009-05-01

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime01.03.17 16:10

Max Blitz (citat):
Bizarnih 14 pravila kojih se moraju pridržavati svi članovi britanske kraljevske obitelji...

A smiju li biti grkokatolici?  silent

Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime01.03.17 21:48

Ovo za rimo-katolike nije mi jasno ! Pa nisu valjda pravoslavci ! Max, objasni, koje su oni vere ?
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime01.03.17 21:59

Sloba1 (citat):
Ovo za rimo-katolike nije mi jasno ! Pa nisu valjda pravoslavci ! Max, objasni, koje su oni vere ?

A jbg, moraš o tome guglat malo, pa pročitati.

Oni su pripadnici Engleske crkve (Church of England) čiji je formalni poglavar britanska kraljica, dok je duhovno vodstvo crkve u nadležnosti nadbiskupa od Canterburyja.
Engleska crkva je središte svjetski rasprostranjene Anglikanske zajednice koja u predaji ima elemente katoličke i evangeličke vjerske tradicije. Pri tome su katolički elementi vidljiviji u liturgiji i razumijevanju sakramenata, dok su evangelički elementi prisutniji u teologiji.
No, najbitnije je da ne priznaju papu kao poglavara, tj. bilo je ratova po tim pitanjima na tlu Ujedinjenog Kraljevstva, npr. sukobi u Sjevernoj Irskoj, koji nisu sasvim prestali ni danas.

Uglavnom, posebna su crkva, često ih površno svrstavaju u protestante, ali nisu sasvim to, mada kršćani jesu.
Protestanata ima raznih, tako da .... duga priča.

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime02.03.17 11:13

Ja mislio oni katolici
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime02.03.17 11:42

VBČ (citat):
Max Blitz (citat):

A smiju li biti grkokatolici?  silent

Stvar je u primatu pape kojeg grkokatolici priznaju, znači (po meni) ne.

Na vrh Go down
Sponsored content

SVAŠTARA - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: SVAŠTARA   SVAŠTARA - Page 15 Icon_minitime

Na vrh Go down

SVAŠTARA
Na vrh 
Stranica 15/20Idi na stranicu : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16 ... 20  Next
 Similar topics
-
» SVAŠTARA
» SVAŠTARA