FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: SVAŠTARA Sat May 16, 2015 12:40 pm
arcibald01 (citat):
410
Tacno, arci Prva cifra je razlika istih brojeva, a uz nju je zbir.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Mon May 18, 2015 5:28 pm
Danas bio u gradu u sreo ovu žemu. Kaže da je iz Šibenika i da putuje za otok Brač. Ništa čudno. Ali ona sa sobom nosi kavez u kojem drži skupa pticu kosa i papigicu.
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15047 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Mon May 18, 2015 5:41 pm
Nadam se da imaš dozvolu ove žene da staviš njenu sliku na net u skladu s postojećim zakonima RH.
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Mon May 18, 2015 5:45 pm
Samo medklic.Ptic se nikoli ne prevaža v kletkah,ampak v kartonski škatli. Ne vem zakaj,ampak meni je pred leti poginila. Prvo vprašanje ornitologa je bilo,kje je bila ptica med prevozom.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Mon May 18, 2015 6:19 pm
VBČ (citat):
Nadam se da imaš dozvolu ove žene da staviš njenu sliku na net u skladu s postojećim zakonima RH.
Naravno. Da nemam nebi mi ni dozvolila da je slikam.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15047 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Mon May 18, 2015 9:22 pm
Vojnik Graničar (citat):
VBČ (citat):
Naravno. Da nemam nebi mi ni dozvolila da je slikam.
Dozvola za slikanje još uvijek nije dozvola za objavljivanje. No, dobro.
PS: Hvala (ne)znanom junaku za minus gore, ja se "nažalost" ne pecam na te bube
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Mon May 18, 2015 9:26 pm
Mozda je opet nekom iskliznuo mis .....
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Tue May 19, 2015 3:59 am
mirko bratuš (citat):
Samo medklic.Ptic se nikoli ne prevaža v kletkah,ampak v kartonski škatli. Ne vem zakaj, ampak meni je pred leti poginila. Prvo vprašanje ornitologa je bilo, kje je bila ptica med prevozom.
Jadni kos nije imao što jesti. Kad bi prst približio kavezu on bi otvorio kljun kao da ću mu dati nešto jesti. Onga kosa hrani hranom za mačke. Nevjerojatno.
Doktor Živago voli ovaj upis
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Tue May 19, 2015 5:05 am
[You must be registered and logged in to see this image.] Poletje je tu. Prve so se že slekle.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-29
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Tue May 19, 2015 9:44 am
Vojnik Graničar (citat):
Onga kosa hrani hranom za mačke. Nevjerojatno.
Kos je svejed, i to prvenstveno mesojed koji ishranu dopunjava plodovima. Hrana za mačke se inače daje takvim pticama u zatočeništvu, odnosno nije im je loše dat (koji put).
Osim toga, tako se (s mačjom hranom) može spasit mladog kosa kojeg nađeš na cesti (a ne može još letjet). Možda se na tvojoj slici radi o tome. (Naravno da nisam ekspert za ovo područje.)
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Tue May 19, 2015 4:12 pm
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Wed May 20, 2015 1:51 pm
Ne znam sta je u tvom atlasu "tu", al' "ovdje" to nisam vidio.
(Mislim da su ovo Englezi)
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Wed May 20, 2015 2:08 pm
pera84 (citat):
'Tu' mislim na ex-Yu prostore, navodno su ovakvi jumbo plakati po Bg. (Ili sam nešto pobrkao.)
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Thu May 21, 2015 5:46 am
Max Blitz (citat):
pera84 (citat):
'Tu' mislim na ex-Yu prostore, navodno su ovakvi jumbo plakati po Bg. (Ili sam nešto pobrkao.)
kako se na radnom mestu vodim da sam na odmoru, dosta šetam i nigde nisam video ovakav plakat u centru bgd-a to ne znači da ih nema na nbgd ili Zemunu.
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Thu May 21, 2015 5:53 am
ne znam koliko je zdrava ta Đokina hrana, nema meni tu ni vitamina ni hranjivih tvari. ja se držim provjerenog.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Thu May 21, 2015 10:30 am
Čarobni pasulj
Ili kako napraviti pirinač od pasulja !!!
[You must be registered and logged in to see this image.] K-plus je robna marka IDEA lanca prodavnica
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Thu May 21, 2015 10:51 am
013gonzo (citat):
Čarobni pasulj
[You must be registered and logged in to see this image.] K-plus je robna marka IDEA lanca prodavnica
K-plus je u RH robna marka Konzuma(Todorić).Gledajuči malo natpise na vrečici vidim da je deklariran u II klasu. Zanimljivo je da među proizvodima toga našega trovača skoro uopće nema ni jedan proizvod voća i povrća stvrstanog u I klasu. Naime kruži prića da se večina tih proizvoda kupuje u zapadnim zemljama, na velikim tržnicama.Cijene nečega u ponedeljak bude npr.1€,u utorak padne na 70 centi,u srijedu je 50 centi,u četvrtak 20 centi,u petak je to 10 centi i tad se kupuje i prevozi na naše tržište te u dučanima prodaje po 1€ ili više,kao II klasa. Vjerojatno je to caka kako predriblati inspektorate i prodati nam smeće.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Thu May 21, 2015 10:53 am
013gonzo (citat):
Čarobni pasulj....
Hm!
A je li po toj logici i makedonska riža s kočanskih polja izvorna originalna makedonska vrst riže?? Tj. ima par sorti koje se tamo uzgajaju.
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Thu May 21, 2015 11:03 am
Max Blitz (citat):
013gonzo (citat):
Čarobni pasulj....
Hm!
A je li po toj logici i makedonska riža s kočanskih polja izvorna originalna makedonska vrst riže?? Tj. ima par sorti koje se tamo uzgajaju.
Ne govorim o riži ili pirinču već o pakovanju pasulja / fažola koje se na kraju pakovanja deklariše pirinčom????
Priča o poreklu, pakovanju, prepakovanju, uvozništvu i drugim administrativnim zavrzlamama koje poskupljuju je druga.
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Thu May 21, 2015 11:05 am
acoš (citat):
013gonzo (citat):
Čarobni pasulj
K-plus je robna marka IDEA lanca prodavnica
K-plus je u RH robna marka Konzuma(Todorić).Gledajuči malo natpise na vrečici vidim da je deklariran u II klasu. Zanimljivo je da među proizvodima toga našega trovača skoro uopće nema ni jedan proizvod voća i povrća stvrstanog u I klasu. Naime kruži prića da se večina tih proizvoda kupuje u zapadnim zemljama, na velikim tržnicama.Cijene nečega u ponedeljak bude npr.1€,u utorak padne na 70 centi,u srijedu je 50 centi,u četvrtak 20 centi,u petak je to 10 centi i tad se kupuje i prevozi na naše tržište te u dučanima prodaje po 1€ ili više,kao II klasa. Vjerojatno je to caka kako predriblati inspektorate i prodati nam smeće.
a mislim da je Todorić vlasnik Ideje, koja je kupila u srbiji Merkator i Roda lance / firme.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Thu May 21, 2015 11:10 am
013gonzo (citat):
a mislim da je Todorić vlasnik Ideje, koja je kupila u srbiji Merkator i Roda lance / firme.
Al ste se usrečili
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Thu May 21, 2015 11:12 am
013gonzo (citat):
Ne govorim o riži ili pirinču već o pakovanju pasulja / fažola koje se na kraju pakovanja deklariše pirinčom????
Znam da ima raznoraznih muljaži, nego mi se čini da je pirinač na ambalaži reklama za njihov drugi proizvod... a sličnog se može nać.
A ako sorti graha tetovac odgovara kirgistanska klima - zašto ne?
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Thu May 21, 2015 1:22 pm
Max Blitz (citat):
013gonzo (citat):
Znam da ima raznoraznih muljaži, nego mi se čini da je pirinač na ambalaži reklama za njihov drugi proizvod... a sličnog se može nać.
A ako sorti graha tetovac odgovara kirgistanska klima - zašto ne?
Bas tako!
Ovo je zadnja strana vrecice (na koju obicno ide sve sto birokratija/inspekcija zahtijeva da bude na ambalazi) i nije rijetka praksa da se iskoristi kao reklama za ostale proizvode iste firme. Svaki dan se susrecem s tim na svom poslu. Nekad je direktno stampano na ambalazu a nekad se lijepe etikete koje promovisu drugi (najcesce novi) proizvod i ujedno su i kupon za koji dinar popusta na isti.
Gornja slika bi trebalo da bude "smijesna" ali je (kao i vecina stvari u medijima) samo manipulacija jedne grafike.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Odnijeli 200 miliona funti: Pljačku stoljeća izvela grupa penzionera Thu May 21, 2015 1:41 pm
Odnijeli 200 miliona funti: Pljačku stoljeća izvela grupa penzionera
Pljačku stoljeća u Velikoj Britaniji izvela je grupa penzionera od kojih najstariji ima 76 godina!, prenosi NAP.
Naime, kako je pokazala istraga u slučaju pljačke Hatton Gardena, draguljarnice i trezora iz koje je tokom uskršnjih blagdana prema neslužbenim informacijama nestalo čak 200 miliona funti, iza pothvata po svemu sudeći stoji devet muškaraca od kojih je najstarijem 76, a najmlađem 43 godine.
Osim njih dvojice, koji navodno vode salon rabljenim automobilima, policija je uhapsila još sedmoricu muškaraca od 74 i 67 godina, dvojica imaju 58 a ostali 59, 50 i 48 godina, piše Independent. U istrazi je učestvovalo čak 200 istražitelja Scotland Yarda.
Pljačka u Hatton Gardenu, osim po visini ulova, specifična je i po načinu na koji je izvedena – tokom uskršnjih blagdana a lopovi su u trezoru proveli gotovo četiri dana tokom kojih su neometano izvlačili vrijedni plijen.
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Thu May 21, 2015 6:45 pm
[You must be registered and logged in to see this image.] Detajl Idrijske čipke.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Fri May 22, 2015 8:29 am
Palača Sponza u Dubrovniku Po kome li je dobila ime? Ili je neko po njoj dobio prezime
Ta se zgrada u novijoj istoriji zvala na različite načine Zvanični naziv je dugo vremena bio Carinarnica tj. Duana, ali prvenstveno kao magacin a ne kao služba. Za vreme Dubrovačke republike taj prostor je služio prvenstveno za smeštaj "dote" odnosno "miraza" devojkama kojima je Dubrovačka republika bila staratelj. "Devojka za udaju" se na italijanskom "ragazza da sposare" i odatle se vukao narodski nazov "Palaća Sponza". To znači nema nikakve veze sa jednom čuvenom porodicom, na žalost.
Ali zato kameni krst koji je bio na vrhu Srđa podigao je moj deda i poklonio crkvenoj opštini, koja ga nije uknjižila. Kada je izvršena cementna "rekonstrukcija" u organizaciji crkvene opštine tetka je podnela zahtev za zaštitu autorskih / vlasničkih prava i dobila spor.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Fri May 22, 2015 10:52 am
013gonzo (citat):
Ali zato kameni krst koji je bio na vrhu Srđa podigao je moj deda i poklonio crkvenoj opštini, koja ga nije uknjižila. Kada je izvršena cementna "rekonstrukcija" u organizaciji crkvene opštine tetka je podnela zahtev za zaštitu autorskih / vlasničkih prava i dobila spor.
Piše u arhivima da je 1933.g križ, izrađen od Bračkog mramora,Dubrovniku poklonila Bračko-Hvarska nadbiskupija. 1991.g križ je uništen te je postavljen novi,također poklon Bračko-Hvarske nadbiskupije.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Ukras za retrovizor moga šefa. Sat May 23, 2015 7:36 pm
Danas se ja i moj šef vozili glavnom ulicom grada Splita i ništa se ne događa. Kad meni za oko zapne jedan detalj koji je visio sa njegova retrovizora. Kad sam ja to vidio prasnio sam u smijeh. Vjerujem da velčina članova ovoga foruma zna o čemu se radi tj. što je moj šef stavio za ukras da visi o retrovizor.
sasa staza Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1231 ČLAN OD: : 2013-02-06 Svuda po malo
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Sat May 23, 2015 9:25 pm
A dali je mozda ona alatka za obuvanje cipela koju nas narod zove-KASIKA - ????
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Sat May 23, 2015 9:27 pm
sasa staza (citat):
A dali je mozda ona alatka za obuvanje cipela koju nas narod zove-KASIKA - ????
Nije ni za obuvanje cipela.!
sasa staza Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1231 ČLAN OD: : 2013-02-06 Svuda po malo
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Sat May 23, 2015 9:29 pm
Ajde molim te reci sta je ovo-necu moci da spavam nocas od razmisljanja o ovoj stvarcici ..
Mister Havana Vodnik
BROJ POSTOVA: : 446 ČLAN OD: : 2014-07-11
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Sun May 24, 2015 12:31 am
Špahtla.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Sun May 24, 2015 6:47 am
Mister Havana (citat):
Špahtla.
Kod mene se kaže drugačije "Grebač". Što misliš čemu služi.!?
Vojnik Graničar: komentar modifikovan dana: Sun May 24, 2015 12:10 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Sun May 24, 2015 7:55 am
Vojnik Graničar (citat):
Kod mene se kaže drugačije "Grebač". Šti misliš čemu služi.!?
Kod mene na kontinentu za struganje leda sa šoferšajbe.U Splitu tj Dalmaciji možda za očistit gradele
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Sun May 24, 2015 10:39 am
Vojnik Graničar (citat):
Mister Havana (citat):
Špahtla.
U mom selu bgdu su grebač i špahtla dve različite alatke i ako obe mogu da se upotrebe u obe svrhe.
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Sun May 24, 2015 10:41 am
lacoš (citat):
Vojnik Graničar (citat):
Kod mene na kontinentu za struganje leda sa šoferšajbe.U Splitu tj Dalmaciji možda za očistit gradele
Jadna ti šoferšajbna posle upotrebe ove alatke
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Koja je namjena Grebača Sun May 24, 2015 12:20 pm
Mister Havana (citat):
Špahtla.
Vojnik Graničar (citat):
013gonzo (citat):
U mom selu bgdu su grebač i špahtla dve različite alatke i ako obe mogu da se upotrebe u obe svrhe.
Mister Havana je spomenio naj bliži izraz pa sam ga prihvatio kao točan odgovor. Gonzo013, koja je namjena "Grebača" kako ti kažeš u "tvom selu".!? Onda ću ti reći što se radi sa ovim ovdje kod mene i kako se pravi.
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Sun May 24, 2015 12:43 pm
Vojnik Graničar (citat):
Mister Havana (citat):
Špahtla.
Vojnik Graničar (citat):
013gonzo (citat):
Mister Havana je spomenio naj bliži izraz pa sam ga prihvatio kao točan odgovor. Gonzo013, koja je namjena "Grebača" kako ti kažeš u "tvom selu".!? Onda ću ti reći što se radi sa ovim ovdje kod mene i kako se pravi.
Pa samo mu ime kaže jedino što se metalni koristi za tvrde površine, teraco, metal (ne bakar, aluminij), a plastični za šoferke i slične osetljivije površine. Grebači mogu da imaju i nazubljenu ivicu... Grebač / strugač
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Zašto se koristi "Grabač". Sun May 24, 2015 1:08 pm
013gonzo (citat):
Pa samo mu ime kaže jedino što se metalni koristi za tvrde površine, teraco, metal (ne bakar, aluminij), a plastični za šoferke i slične osetljivije površine. Grebači mogu da imaju i nazubljenu ivicu... Grebač / strugač
Dobro kod tebe se koristi se za tvrde površine a za što se koristi.!?
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Sun May 24, 2015 1:20 pm
Vojnik Graničar (citat):
013gonzo (citat):
Dobro kod tebe se koristi se za tvrde površine a za što se koristi.!?
Konkretno ja sam metalnim grebačem, a ne špahlom zato što sam jednoj polomio ivicu, čisti zalepljene žvakače gume sa teraca na stepeništu. Žvake skinute a teraco nije oštećen.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Grebač za grebanje motike. Mon May 25, 2015 5:19 am
013gonzo (citat):
Konkretno ja sam metalnim grebačem, a ne špahlom zato što sam jednoj polomio ivicu, čisti zalepljene žvakače gume sa teraca na stepeništu. Žvake skinute a teraco nije oštećen.
013gonzo. Ova naprava se kod mene zove "Grebač". Grebač služi za ljude koji kopaju da mogu očistiti motiku od zemlje. Taj grebač se radi od kašike-žlice.
Donji dio kašike se čekičem izravna i presjeće po sredini a gornji dio se presavije. On nema nikakvu drugu namjenu osim ove. Ovo nisam imao prilike nigdje vidjeti u gradu ali u Dalmatinskoj zagori jesam. Zato sam i prasnio u smijeh kad sam ovo vidio da je moj šef stavio da visi kao ukras na svoj retrovizor.
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Mon May 25, 2015 2:40 pm
Svaka čast nisam znao za tu ili takvu alatku, pogotovo ne za takvu namenu Plusič je sledio. Pitam se samo da li je šef znao čemu služi, i da li se hvalio što ju je koristio ili mu je neko podvalio...
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Grebač za čišćenje motike. Mon May 25, 2015 2:48 pm
013gonzo (citat):
Svaka čast nisam znao za tu ili takvu alatku, pogotovo ne za takvu namenu Plusić je sledio. Pitam se samo da li je šef znao čemu služi, i da li se hvalio što ju je koristio ili mu je neko podvalio...
Pa moj šef je i izradio taj "Grebač" za čišćenje motike za svoje potrebe. I namjerno ga je objesio kao ukras za svoj retrovizor.! Mada rijetko tko zna čemu ta naprava služi.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Mon May 25, 2015 2:53 pm
Može to i malo maštovitije, ima cijela umjetnost izrade nakita od pribora za jelo...
Na slici se baš i ne vidi najbolje na koji način je ogromni biljojed bio bezbedan na točkovima, ali moguće da se radi o članu odlazećeg ili dolazećeg cirkusa kome nije strano održavanje ravnoteže i u otežanim okolnostima.