FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 8:10
PORUCNIK (citat):
U mom selu nema vinograda, ali kod nekih kuva ima neki "krevet" sa vinovom lozom, vise kao hladovina, nego kao nesto za ubiranje plodova. Moj rametli- caca je posadio neku lozu, pa smo godinama iz nje razvili nekoliko.princip je jednostavan: pustomo da jedan ogranak dovoljno naraste, a onda iskopamo rupu, stavimo nesto stajskog djubriva i i preko njega taj ogranaka, alio tako da vrj bude izvan rupe. Poslije godinu dana (ili vise) odsjecemo taj ogranak od maticne loze, a tada se u onoj rupi vec formirao korijen za dva trsa. Doduse, nisam to redovno koristio, ali na proljece, akobogda, mislim da su imati par ogranaka za tako nesto.
Ness koristiš metodu tkz grobanja.To prolazi kod divlje loze,kod plemenite ne. Jednostavnije je,i bolje,kupiti sadnicu trsa i posaditi. E sad što bi kod tebe uspijevalo,to je teško reći. Ako želiš i dalje saditi divljaka,možeš sad najesen odrezati rozgve sa čokote(trebaju biti zrele i zdrave) cca 50-60 cm i posaditi ih u zemlju.Več na prolječe imaš sadnice koje možeš posaditi.Normalno da rod ne dolazi iste godine kao kod grobanja,ali sadiš gdje želiš.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 12:24
lacoš (citat):
PORUCNIK (citat):
U mom selu nema vinograda, ali kod nekih kuva ima neki "krevet" sa vinovom lozom, vise kao hladovina, nego kao nesto za ubiranje plodova. Moj rametli- caca je posadio neku lozu, pa smo godinama iz nje razvili nekoliko.princip je jednostavan: pustomo da jedan ogranak dovoljno naraste, a onda iskopamo rupu, stavimo nesto stajskog djubriva i i preko njega taj ogranaka, alio tako da vrj bude izvan rupe. Poslije godinu dana (ili vise) odsjecemo taj ogranak od maticne loze, a tada se u onoj rupi vec formirao korijen za dva trsa. Doduse, nisam to redovno koristio, ali na proljece, akobogda, mislim da su imati par ogranaka za tako nesto.
Ness koristiš metodu tkz grobanja.To prolazi kod divlje loze,kod plemenite ne. Jednostavnije je,i bolje,kupiti sadnicu trsa i posaditi. E sad što bi kod tebe uspijevalo,to je teško reći. Ako želiš i dalje saditi divljaka,možeš sad najesen odrezati rozgve sa čokote(trebaju biti zrele i zdrave) cca 50-60 cm i posaditi ih u zemlju.Več na prolječe imaš sadnice koje možeš posaditi.Normalno da rod ne dolazi iste godine kao kod grobanja,ali sadiš gdje želiš.
Onda je moja divlja loza. vidio sam dva-tri ogranka po zemlji, ne znam bi li bilo pametno sad primijeniti grobanje.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 12:28
PORUCNIK (citat):
Onda je moja divlja loza. vidio sam dva-tri ogranka po zemlji, ne znam bi li bilo pametno sad primijeniti grobanje.
Pričekaj da padne lišče i zagrobaj.Iduče godine bereš.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 12:57
lacoš (citat):
PORUCNIK (citat):
Pričekaj da padne lišče i zagrobaj.Iduče godine bereš.
Aha. A kad otprilike da odvojim nove cokote od osnovnog stabla? Kad ce korijen biti dovoljno jak da ih hrani?
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 13:02
PORUCNIK (citat):
Aha. A kad otprilike da odvojim nove cokote od osnovnog stabla? Kad ce korijen biti dovoljno jak da ih hrani?
Čekaj ti misliš poslije otkopati grobenicu i preseliti?
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4603 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 13:17
Porucnik hajde ti nama objasni kako dobivas nesovacu?Sta radis sa jabukama pre nego sto ih ubacis u kacu/bure.Kako dobivas kom(inu)?Da li ih meljes,rezes i sl? Pretpostavljam da je prepeka obavezna.. Ako ih ne prepeces nema sanse da ne dodas secera
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 13:50
milutins (citat):
Porucnik hajde ti nama objasni kako dobivas nesovacu?Sta radis sa jabukama pre nego sto ih ubacis u kacu/bure.Kako dobivas kom(inu)?Da li ih meljes,rezes i sl? Pretpostavljam da je prepeka obavezna.. Ako ih ne prepeces nema sanse da ne dodas secera
Nije to neka velika umjetnost. Stvar je samo u kvalitetu jabuke. Obicno imam vise roda nego sto mi je potrebno, tj vise nego sto imam kaca. Onda biram samo zdrave plodove i ne ubacujem u kacu nista sto ne bih pojeo kao svjez plod. Meljem ih zato sto je lakse, a i vise soka pustaju nego kad bih ih krizao. Meljem ih iznad kace, tako da sve odmah upada u nju. Povremeno ih zbijem, gnjecim, tako da, kad se kaca napuni, komadi jabuka se ne vide jer su prekriveni sokom. Onda kominu opteretim pomocu dasaka i kamenja, ili balona sa vodom, i prekrijem najlonom, koji uvezem oko bureta. Ako je jesen hladna, sto je cest slucaj u mom kraju i ne dodje do potpunog vrenja komine, ostavim je da prezimi. Negdje, sredinom aprila pocne ponovno vrenje. Nisam imao sirometar, ali je miris jabuka intenzivan. Tada je pecem. Napominjem, ni jedna jabuka druge sorte ne ulazi u kacu, samo jonatanka. Prepijek je obavezan. Ne nalozim jaku vatru,nego umjerenu, tako da nema isparavanja i dima/magle na luli, mada neki smatraju da je tu metil alkohol i da nije steta. Ja u kantu gdje curi patoka stavim flasu do pola punu vode, a onda prvi alkohol ide u flasu dok je ne prelije i tako odvajam metil. Inace, kad stavljam kominu u kazan prije pecenja, dodam i oko petinu vode. A najbitnije - ne dozvoljavam nikom da mi se mijesa u rad, kad se zaptije kazan i pocne proces pecenja. To je jedini poljoprivredni posao koji volim da radim. Dobrodosla je pomoc oko donosenja sire/ komine/dzibre do kazana i pomoc oko drva, a od lozenja do gradiranja zabranjujem pristup kazanu. Ne prihvatam savjete i sugestije. Oni koji se okupe imaju pravo samo da kazu je li dobra ili nije dobra rakija.
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4603 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 14:06
Tako sam i pretpostavio,mozda jedino malo pretjerujes,tj previse odabiras,mogu i losijeg kvaliteta pa i natrule,bitno je da nema prljavstine ili lisca sto bi ubilo aromu.Nikada nisam pravio jabukovacu,jednostavno nisam imao dovoljno jabuke a sljiva je bilo i za rakije ali i za susenje.Zadnje jeseni u starom kraju(pred samu zenidbu),mada sam ziveo sam u kuci-svi su bili u USA ispekao sam oko 400 litara domace sljivovice,pola pozegace a pola od bjelice.Kod mene u Bosni se ne pece previse jaka rakija,maksimalno 18-19 gradi. Te godine sam i sushio pozegacu,renovirao staru pusnicu,imao tri reda sa po tri ljese-ukupno se sushilo oko 150 kg u turnusu a to bi trajalo oko 24 sata. Od jabuka imao sam stare sorte,jednu shareniku,nekoliko stabala shipine(vrhunska jabuka,idealna za zimu,jednu pulavku i nekoliko stabala jabuke koja se u mom kraju naziva kanjishak.
ps prije "banovaca"sam u jednoj kratkoj prici obradio tu shareniku i sve otprilike stare sorte jabuka koje su bile u mom kraju.Tu pricu sam izgleda obrisao prilikom jednog zestokog sukoba sa adminima
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 14:11
lacoš (citat):
PORUCNIK (citat):
Čekaj ti misliš poslije otkopati grobenicu i preseliti?
Neeee... samo na metar dalje pustiti da izraste uz isti "krevet". To onda izgledaa ovako:
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 14:14
Naravno lacos-ovo je uobicajen metod odvajanja metil alkohola od etil alkohola pomocu spec tezine,metil ostaje u boci posto je tezi.Drugi metod je pomocu samog isparavanja,dosta je tezi
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 14:18
lacoš (citat):
PORUCNIK (citat):
Ja u kantu gdje curi patoka stavim flasu do pola punu vode, a onda prvi alkohol ide u flasu dok je ne prelije i tako odvajam metil.
Ovo ne razumijem Odvajaš metilni alkohol?
Pa zbog njega je onaj tezak mamurluk i glavobolja. I zbog dodavanja secera, naravno.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 14:21
milutins (citat):
Naravno lacos-ovo je uobicajen metod odvajanja metil alkohola od etil alkohola pomocu spec tezine,metil ostaje u boci posto je tezi.Drugi metod je pomocu samog isparavanja,dosta je tezi
Nikad ja to nisam vidio da netko radi kod mene. Mamurluk i glavobolja su od prevelike količine
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 14:22
lacoš (citat):
Uuu brale,ovo je kao đungla. Ti to uopče režeš?
Ne da ne rezem, nego ni ne berem Obicno je buraz dogovarao sa komsinicama da naprave neki sok ili slatko, ili sam ja poklanjao rod komsiji koji pravi lozovacu. Ove godine je buraz odlucio da ga obere i bio je tu proteklog vikenda. Inace, bilo je roda za jedan kazan, ali nedovoljno za prepijek. Inace, zamisljeno je da to bude kao neka sjenica, prijatna hladovina u ljetnim danima.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 14:24
Osnovna caka i najvece majstorstvo kod destilacije rakije je samo odvajanje metil alkohola.Osim po spec tezini uobicajen metod je i pomocu samog isparavanja,mada je mnogo tezi i zahtijeva pravo majstorstvo poshto je razlika u temperaturi isparavanja ova dva alkohola jako mala. Ima i treci nacin a to je da se metil alkohol "skuplja"u samoj paravodnoj cijevi,mora biti rucne izrade ista i gruba.Skoro je za ne povjerovati ali metil alkohol se hvata za neravnine unutar cijevi. Zato je potrebno posle zavrsetka destilacije svaki put skinuti cijev i oprati je.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 14:26
PORUCNIK (citat):
Ne da ne rezem, nego ni ne berem Obicno je buraz dogovarao sa komsinicama da naprave neki sok ili slatko, ili sam ja poklanjao rod komsiji koji pravi lozovacu. Ove godine je buraz odlucio da ga obere i bio je tu proteklog vikenda. Inace, bilo je roda za jedan kazan, ali nedovoljno za prepijek. Inace, zamisljeno je da to bude kao neka sjenica, prijatna hladovina u ljetnim danima.
Moraš ga obrezati Ness.Jest da je divlja loza,ali nesmiješ je pustiti da podivlja. Obreži i biće još više roda.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 14:30
lacoš (citat):
milutins (citat):
Nikad ja to nisam vidio da netko radi kod mene. Mamurluk i glavobolja su od prevelike količine
Ja sam imao prilika da se olesim, ali nikad nije bilo one jutarnje prevelike zedji ("ko vino vecera - vodu doruckuje") i nema glavobolje.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 14:34
milutins (citat):
Zato je potrebno posle zavrsetka destilacije svaki put skinuti cijev i oprati je.
Da, to sam zaboravio napomenuti. To je redovna stvar. U novije vrijeme imaju i neki dodaci za kazan, koji odvajaju metil alkohol. Postavljaju se izmedju kazana i hladionika.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 14:35
Jos jedan mali trik kako da dobijete dobru rakiju. Kada rakija protece neka ide prvo kroz gazu,tako se ostrani mnogo prljavstine,narocito zbog koshpice,ima tu mnogo katrana.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 14:45
milutins (citat):
Jos jedan mali trik kako da dobijete dobru rakiju. Kada rakija protece neka ide prvo kroz gazu,tako se ostrani mnogo prljavstine,narocito zbog koshpice,ima tu mnogo katrana.
Ja gazu stavljam samo kod prepijeka, mada ne bi bilo na odmet staviti je i prilikom patocenja.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 14:47
Gdje i u čemu čuvate rakiju?
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 14:54
lacoš (citat):
Prvo punim staklene flase, dok ih ima, a ostatak ostane u plasticnim balonima/bidonima/kanistrima, hebga... Srecom, nisu to velike kolicine.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 14:56
Radis ti to dobro. Osnovni cilj je da dobijes cistu rakiju,bez primjesa i da odvojis metil alkohol. Sve je bitno kod destilacije,dobar i cist kom,podesiti pravu temperaturu da kom ne zagori,mijesati isti,odvajati metil alkohol,cistiti sa gazom. Sa prepekom dobijes vrhunsku rakiju,vadi sto jacu a kasnije doziraj jacinu sa dodavanjem destilovane/prokuhane vode.
A za jabukovacu da pojacash vrenje( poshto je hladno kod tebe) dodaj kvasca u kominu,samo oprezno,nemoj puniti kacu,ostavi barem 1/4 praznu da ne iskipi prilikom fermentacije. Tako ces dobiti odvajanje secera za nekih 6-7 nedelja i spremno je za destilaciju. Hebiga,treba imati nesovace preko zime
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 15:10
PORUCNIK (citat):
lacoš (citat):
Prvo punim staklene flase, dok ih ima, a ostatak ostane u plasticnim balonima/bidonima/kanistrima, hebga... Srecom, nisu to velike kolicine.
Slobodno je cuvajte u staklenim galonima,nece izgubiti ukus.Jedino nece dobiti onu prepoznatljivu boju domace rakije koja se cuva u drvenim fuchijama.Rakiju nebi trebalo drzati u plasticnim sudovima. Mada ima trik koji stare kazandzije koriste i odmah dobivaju tamnu rakiju cim protece a ne bistru. Ta tamnija rakija "zavara"kupca,misli da je stara rakija koja je na cijeni. Normalno kada rakija odstoji da je kvalitetnija
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 15:22
milutins (citat):
Radis ti to dobro. Osnovni cilj je da dobijes cistu rakiju,bez primjesa i da odvojis metil alkohol. Sve je bitno kod destilacije,dobar i cist kom,podesiti pravu temperaturu da kom ne zagori,mijesati isti,odvajati metil alkohol,cistiti sa gazom. Sa prepekom dobijes vrhunsku rakiju,vadi sto jacu a kasnije doziraj jacinu sa dodavanjem destilovane/prokuhane vode.
A za jabukovacu da pojacash vrenje( poshto je hladno kod tebe) dodaj kvasca u kominu,samo oprezno,nemoj puniti kacu,ostavi barem 1/4 praznu da ne iskipi prilikom fermentacije. Tako ces dobiti odvajanje secera za nekih 6-7 nedelja i spremno je za destilaciju. Hebiga,treba imati nesovace preko zime
Jedno vrijeme sam koristio svoju jabukovacu umjesto kolonjske vode poslije brijanja: em cista, em fino mirise. Ne dodajem nikako destilovanu vodu da joj smanjim jacinu. Kome je jaka, nek uz nju pije mineralnu ili obicnu vodu. Doduse, moze se razblaziti i patokom, ostalom nakon prepijeka. Problem mi je sto jos nemam svoj kazan, vec moram unaprijed zakazati termin, a onda gazda dolazi da te provjerava jel radis ili mu kazan 'dangubi'. Normalno, jer mnogi bi da peku u isto vrijeme. Zato sam vise za onu proljecnu varijantu. E, ima tu jedna caka: vjerovatno sam jedini u kraju koji pije niksicko i dok pece rakiju. Nessovaca je za svaki slucaj i kao dobar poklon, da se covjek ne obruka.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 15:26
milutins (citat):
PORUCNIK (citat):
lacoš (citat):
Slobodno je cuvajte u staklenim galonima,nece izgubiti ukus.Jedino nece dobiti onu prepoznatljivu boju domace rakije koja se cuva u drvenim fuchijama.Rakiju nebi trebalo drzati u plasticnim sudovima. Mada ima trik koji stare kazandzije koriste i odmah dobivaju tamnu rakiju cim protece a ne bistru. Ta tamnija rakija "zavara"kupca,misli da je stara rakija koja je na cijeni. Normalno kada rakija odstoji da je kvalitetnija
Znam da je otac jedne moje prijateljice u nessovacu, koju sam joj poklonio, od 57 stepeni ubacio neku grancicu, da bi dobila boju.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 15:30
I jos jedna stvar: prije prepijeka i lulu i kondenzator isperem pitkom vodom. Ima li, Mile, jos nesto sto nisam primijenio, a ti cuvas kao tajnu? Mislim da kod Ercova peku sljivovicu.
Jozo Trklja Vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 502 ČLAN OD: : 2013-02-27 Zagreb
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 16:44
Jabukovu rakiju je dosta teško proizvest možda najteže od svih rakija uvijek vuče malo na kiselo, ali radeći okolo primjetio sam da naši hrvatski srbi sa Korduna rade od nekakvih slatkih jabuka rakiju i ta je najbolja od svih koje sam probo.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 18:31
Jozo Trklja (citat):
Jabukovu rakiju je dosta teško proizvest možda najteže od svih rakija uvijek vuče malo na kiselo, ali radeći okolo primjetio sam da naši hrvatski srbi sa Korduna rade od nekakvih slatkih jabuka rakiju i ta je najbolja od svih koje sam probo.
Kod mene oni, koji imaaju vise iskustva, kazu da je najbolja rakija od divljih jabuka (sitnih, zelenih i kisjelih). A i od njih se pravi 'jabukova vodica' kao lijek za (valjda) disajne probleme.
zokika Stariji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 607 ČLAN OD: : 2013-10-10 DOB : 67 SG - SLO
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 18:54
Porucnik, šta radite sa metilnim alkoholom, kad ga oddvojite. I kod nas se peče rakija po istim postupcima kao kot vas. A ovaj alokohol se kod nas oddvaja za potrebe lečenja - SAMO ZA VANJSKU UPOTREBO - mazanje
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 19:13
zokika (citat):
Porucnik, šta radite sa metilnim alkoholom, kad ga oddvojite. I kod nas se peče rakija po istim postupcima kao kot vas. A ovaj alokohol se kod nas oddvaja za potrebe lečenja - SAMO ZA VANJSKU UPOTREBO - mazanje
Znas kako, neko je prospe, a neko izlije u preostalu patoku od prepeke. E ta patoka se koristila za medicinske potrebe (masiranje) i za pranje stakla na prozorima. Od prosle zime, odlucio sam da je koristim za 'sumadijski caj' i sigurno necu mijesati metil alkohol s njom.
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 19:22
zokika (citat):
Metilni alkohol je otrovan. Vrlo male kolicina (oko 10 ml) je dovoljna da izazove sljepilo a smrtonosnom dozom se smatra 1ml/kg tjelesne tezine iako su zabiljezeni smrtni slucajevi u kolicinama od samo 30 ml. (prakticno, jedna casica u kaficu 0,3) Upotreba za masazu je jednako opasna jer se absorbuje preko koze a ovo je narocito izrazeno kod male djece.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 19:27
pera84 (citat):
zokika (citat):
Metilni alkohol je otrovan. Vrlo male kolicina (oko 10 ml) je dovoljna da izazove sljepilo a smrtonosnom dozom se smatra 1ml/kg tjelesne tezine iako su zabiljezeni smrtni slucajevi u kolicinama od samo 30 ml. (prakticno, jedna casica u kaficu 0,3) Upotreba za masazu je jednako opasna jer se absorbuje preko koze a ovo je narocito izrazeno kod male djece.
Klasicaan primjer one naarodne: "ako ne ubije - izlijeci" Ne bih se ja igrao s tim
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 19:33
PORUCNIK (citat):
Citat :
Od prosle zime, odlucio sam da je koristim za 'sumadijski caj'
Ajd pojasni taj eliksir koji se zove Šumadijski čaj
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 19:40
purger (citat):
PORUCNIK (citat):
Citat :
Od prosle zime, odlucio sam da je koristim za 'sumadijski caj'
Ajd pojasni taj eliksir koji se zove Šumadijski čaj
Nisam strucnjak, ali su mi objasnili recepturu: Zaprzi se malo secera u vecoj dzezvi. Kad se secer otopi, prelije se patokom i ostavi na vatri da kuva. (Neki dodaju i vodu) Kuva se dok se nivo rakije ne smani za trecinu (ili cak polovinu). Pije se vruce i sjajan je lijek protiv nazeba, gripe i slicnih zimskih tegoba.
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 19:44
Ode nazeb ali ode i jetra!!!
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 19:53
purger (citat):
Ode nazeb ali ode i jetra!!!
Jetra se, vremenom regenerise. Ali ne treba pretjerivati. Ipak su opasniji koka-kola, fanta i ostali gazirani sokici za jetru.
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 19:54
Ja imam dva recepta:
Prvi trazi jednaku kolicinu secera i rakije i jedna kasika meda na svakih 250ml.
Drugi ide secer-rakija-voda (+med) u jednakim kolicinama.
(ova druga verzija je obicno za zene i djecu)
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 20:03
pera84 (citat):
Ja imam dva recepta:
Prvi trazi jednaku kolicinu secera i rakije i jedna kasika meda na svakih 250ml.
Drugi ide secer-rakija-voda (+med) u jednakim kolicinama.
(ova druga verzija je obicno za zene i djecu)
Ja sam ranije kuvao rakiju naisti nacin kao sto se kuva vino, i to onu prepecenu. Priznajem, nisam jos pravio sumadijski kao sto to rade po tradicionalnom receptu. Secer bih minimizirao, ne stavljam ga ni u druge cajeve, cak ni u cijedjenu limunadu.
sasa staza Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1231 ČLAN OD: : 2013-02-06 Svuda po malo
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 20:15
Taj SUMADIJSKI caj kada se napravi kako treba govori tri jezika a cetvrti zamuckuje. Nije to neka nauka-pozeljna je domaca cista rakija do 21-22 grada,sto je jaca dodaje se vise vode.Voda vremenom ispari dok se kuva a secer se izgori u neku malu serpicu i unutra se ubace 5-6 kasika vruce rakije. odmas posle se i ostatak prelije preko secera i ostavi se da se kuva (da baci kljuc ),i kuva se po zelji. Sto se manje kuva ona je slabija...
Ma to je nauka isto kao pletenje metle....ili korpe od pruca...
dinosaurus Kapetan I klase
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 20:24
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 21:02
Prvi put sam za šumadijski čaj čuo u srednjoj školi iz lektire. Neki citat romana iz prvog svetskog rata, vojnik ordonans, oficiru kuva čaj, tako što u manjerki zakuva rakiju, vrh bajoneta zagreje u žaru i vatri, umoči u kesu sa šećerom, i sa otopljenim šećerom zaroni i ohladi u rakiji.
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
sasa staza Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1231 ČLAN OD: : 2013-02-06 Svuda po malo
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 21:44
Sada se to radi na mnogo finiji nacin ali ima jedna stvarcica koja daje POSEBNU draz. Naime-kada ovaj RAJSKI napitak treba da se sipa u case-sa cime se to radi..?????
Postoji jedna biljka koja radja plodove velicine od ping-pong loptice do velicine tegle od 1 kg a zove se VRG ili TIKVA. Na tom plodu se napravi rupa oko fi 30 mm,izvade se semenke i lepo opere. Ukus sumadiskog caja sipanog iz ovakve prirodne posude je NEZABORAVAN....
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 27.10.15 0:04
sasa staza (citat):
Sada se to radi na mnogo finiji nacin ali ima jedna stvarcica koja daje POSEBNU draz. Naime-kada ovaj RAJSKI napitak treba da se sipa u case-sa cime se to radi..?????
Postoji jedna biljka koja radja plodove velicine od ping-pong loptice do velicine tegle od 1 kg a zove se VRG ili TIKVA. Na tom plodu se napravi rupa oko fi 30 mm,izvade se semenke i lepo opere. Ukus sumadiskog caja sipanog iz ovakve prirodne posude je NEZABORAVAN....
Cuo sam za te posude i, kako kazu, sto je otvor manji to je posuda vrijednija. Nekad su to strucnjaci radili tako da su mrvili sjemenke prije izvlacenja, samo da bi otvor bio manji.
PORUCNIK: komentar modifikovan dana: 27.10.15 14:05; prepravljeno ukupno 1 puta
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 27.10.15 12:22
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 27.10.15 22:32
lacoš (citat):
PORUCNIK (citat):
Moraš ga obrezati Ness.Jest da je divlja loza,ali nesmiješ je pustiti da podivlja. Obreži i biće još više roda.
Kuhar-Debar. Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1419 ČLAN OD: : 2015-01-21 BIH-USA.
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 28.10.15 0:14
013gonzo (citat):
Prvi put sam za šumadijski čaj čuo u srednjoj školi iz lektire. Neki citat romana iz prvog svetskog rata, vojnik ordonans, oficiru kuva čaj, tako što u manjerki zakuva rakiju, vrh bajoneta zagreje u žaru i vatri, umoči u kesu sa šećerom, i sa otopljenim šećerom zaroni i ohladi u rakiji.
I Era Ojdanic je otpjevao prelijepu pjesmu Sumadijski caj.