FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Domace, a nase 25.10.15 14:00
Otvaram temu da bismo rasteretili neke slicne, vezano za istu stvar. Konkretno - pecenje rakije, proizvodnja vina, susenje mesa i suhomesnatih proizvoda, i tako dalje.
Naslov sam prilagodio nekom sloganu za pivo {"sv(j)etsko, a nase"}.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 14:21
Ajde da ti tu napišem o pečenju rakije. Naš kotao je od 100l,i taj jedan kotao davao nam je cca 6 litara rakije od 21 grad.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 14:28
lacoš (citat):
Ajde da ti tu napišem o pečenju rakije. Naš kotao je od 100l,i taj jedan kotao davao nam je cca 6 litara rakije od 21 grad.
I koliko kazana dnevno uspijete da ispecete uz odgovarajucu (vec opisanu) kolicinu energije koju unesete u sebe
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 14:30
lacoš (citat):
ne razumem se baš preterano u tehnologiju pečenja rakije ali znam da ima "pečenica" i "prepečenica". pa 6 L prve ili druge ?
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 14:32
PORUCNIK (citat):
lacoš (citat):
I koliko kazana dnevno uspijete da ispecete uz odgovarajucu (vec opisanu) kolicinu energije koju unesete u sebe
Ovisi.Ako smo dvojica onda oko 3 kazana.Ako smo četvorica onda gotovo niti jedam jer odma počinje akcija belot
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 14:36
013gonzo (citat):
lacoš (citat):
ne razumem se baš preterano u tehnologiju pečenja rakije ali znam da ima "pečenica" i "prepečenica". pa 6 L prve ili druge ?
Ja nisam pekao prepečenicu.Znači obična,kako kažeš,pečenica
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 14:41
lacoš (citat):
013gonzo (citat):
lacoš (citat):
Ja nisam pekao prepečenicu.Znači obična,kako kažeš,pečenica
Kod mene je sve - "rakija", a ako je prepecena, onda je prepecenica. Za jabukovacu i krusk(ovac)u se podrazumijeva da su prepecene. Jedino sljiv(ovic)a moze da bude neprepecena. U gradi se ne razumijem, mislim onaj odnos koliko gradi je stepeni (procenat) alkohola, ali ima gradimetar koji pokazuje i jedno i drugo, pa ocitavaj kako ti je lasnje
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 14:46
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 14:53
Ja sam jedan komsijin razbio, pa sam mu kupio drugi i sa termometrom i uputstvom da odmah moze da izracuna jacinu ispecene rakije (jer obicno pokazuje par stepenio vise kad se tek ispece).
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 14:56
PORUCNIK (citat):
Ja sam jedan komsijin razbio, pa sam mu kupio drugi i sa termometrom i uputstvom da odmah moze da izracuna jacinu ispecene rakije (jer obicno pokazuje par stepenio vise kad se tek ispece).
Pa vrijedi neko nepisano pravilo da padne za jedan grad kad se ohladi. Na koliko ti gradi pečeš?
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 14:59
lacoš (citat):
PORUCNIK (citat):
Pa vrijedi neko nepisano pravilo da padne za jedan grad kad se ohladi. Na koliko ti gradi pečeš?
Pekao sam iskljucivo jabukovacu. Prepijecem na 57 stepeni. Valjda to bude nesto oko 22-23 grada. kad se o'ladi, bude 55 stepeni.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 15:03
Ponekad se u svakodnevnom govoru jačina alkohola još uvijek izražava u gradima. Preračunavanje se jednostavno može izvršiti pomoću jednakosti: 1 grad = 2.46 vol%
hadzija68 Gušter
BROJ POSTOVA: : 16 ČLAN OD: : 2015-09-08 gradacac-bih
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 15:08
mi gradaccu bih pecemo pretezno sljivovicu 41-42 stepena
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 15:12
hadzija68 (citat):
Da, u Bosni se peče malo blaža rakija.Slično je i u Slavoniji. Hadžija od čega sve pečete?
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 15:14
hadzija68 (citat):
To je ravno prepecenici kod nas. Mada, bar u mom selu, skoro je nestalo autohtonih vrsta sljiva. A sjecam se vremena kad se ni od kruske, a kamoli od jabuke pece rakija. Bila isljucivo sljivovica. Tresnjevaca, dudovaca i srodne rakije su jos neisprobane kod mene. Cak ni orahovacu niko nije probao da proizvede.
hadzija68 Gušter
BROJ POSTOVA: : 16 ČLAN OD: : 2015-09-08 gradacac-bih
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 15:18
u nas se pece pretezno sljivovica,posto se u nas najvise uzgaja sljiva stenla
gungaba Gušter
BROJ POSTOVA: : 47 ČLAN OD: : 2014-04-15
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 17:18
Kod nas više lozovača
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 18:01
evo jedan slavonski bečarac na ovu temu:
Da je meni nabaviti kravu, koja daje šljivovicu pravu.
Da je meni rakije i vina, to je mome srcu medicina.
Za bol u želucu, prehladu ili gripu nema boljeg lijeka od rakije, govorili su naši stari. Dokazano je da rakija ubija sve bakterije i viruse koji se nalaze u nama, što znači da je vrlo dobra i za dezinficiranje rana uz napomenu da se tada radi o vanjskoj primjeni, što se često zaboravlja. Odlična je kao aperitiv, za jutarnje buđenje, uz kulen, uz sir i pršut, i prije i poslije ručka, navečer uz vino ili pivo (presijecanje žestokim pićem u nekim je krajevima uobičajeno), pomaže da lakše zaspite, da zaboravite, da se nasmijete! Međutim, ako niste pili domaću rakiju, niste je uopće pili!
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 18:11
lacoš (citat):
Da, u Bosni se peče malo blaža rakija.Slično je i u Slavoniji. Hadžija od čega sve pečete?
kod nas u Slavoniji je jačina oko 17 gradi, najbolja, da se uživa u njoj, a i da ima učinka, tj. da ne obara odmah s nogu
Meni mala u podrumu dala, dala mi je da popijem rakije.
Pijem rakije ne treba mi voda, da mi voda po trbuhu hoda.
I sinoc sam u birtiji dvije, na stojecki popio rakije.
Prije tvojih potonjih Banovaca smo pricali o tome da otvoris temu o slavonskim becarcima, pa da te jope podsjetim
dinosaurus Kapetan I klase
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 20:22
Šljivovica, rakija od šljiva, postala je prvi zaštićeni srpski brend sa geografskom odrednicom. Domaća rakija po recepturi iz sela Šljivovice koje se nalazi na tromeđi Mokre gore, Tare i Zlatibora, u zapadnom delu Srbije, dobila je od EU geografski sertifikat. [You must be registered and logged in to see this image.]
Mnoga mesta u Srbiji dobila su naziv po ovom voću: Šljivar, Šljivovo, Šljivovac, a jedno selo, na padinama Zlatibora, zove se Šljivovica. Šljiva je najzastupljenija vrsta voća u Srbiji. Procenjuje se da ima 42 miliona stabala, što je polovina ukupnog broja stabala svih voćki koje se na ovim prostorima gaje. Domaća šljiva je stvorena ukrštanjem dve vočke, trnjine i džanarike, a broj tako stvorenih sorti u Srbiji je veći od 2 hiljade. I dan-danas u selima Srbije, muškarci, po buđenju, popiju čašicu ljute, da , kako kažu, speru viruse i ubrzaju cirkulaciju. Ponegde se još zadržao običaj da se uz kafu i ratluk posluži čašica šljivovice, pa i posle toliko vekova, bez rakije, ni danas ne može da prođe ni veselje, ni tuga.
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 20:32
Kod nas je bila najrasprostranjenija "pozegaca", nevelika, ali brlo slatka sljiva i za pekmez i za sljivov icu. Potjeraale su je "amerikanke" koje su podlegle kojekakvim bolestima. Bila je veca, mesnatija i socnija, ali nikad ukusnija. No, eto... Tako to biva kod nas. Dzanarika je neunistiva. Oko kuce ih imam tri, a nizasta ih ne korisstim, osim, ako neko pozeli moze da nabere. Meni je jos od djetinjstva bila interesantna, onako nezrela i kisela, sa bijelom kosuljicom od buduce kospice.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 20:38
U mojem je kraju posebno cijenjena rakija od kruške TEPKE. Rakijski konzumenti tvrde da je bolja od poznate kruške viljamovke.
Dunja, meni najlepša, volim blage voćne rakije, mnogo truda ali vredi...
Na zalost, u mojoj mjesnoj zajednici mislim da nema ni jedno stablo dunje. kad sam bio osnovac, mi smo imali jednu mladicu, ali ne znam kako je propala.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 20:54
Sitnog je zrna, a kad sazri je toliko slatko da mi ne prija.
sasa staza Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1231 ČLAN OD: : 2013-02-06 Svuda po malo
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 21:45
A dali je neko probao domacu rakiju od LUBENICE ili PARADAJZA ili KROMPIRA---aaaaaaa......
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 21:51
sasa staza (citat):
A dali je neko probao domacu rakiju od LUBENICE ili PARADAJZA ili KROMPIRA---aaaaaaa......
Pa od krompira, uveliko, votku volim da popijem doduše sa tonikom
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
transporter Gušter
BROJ POSTOVA: : 99 ČLAN OD: : 2015-03-09
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 21:59
Poručniče,imaš + od mene za otvaranje ove teme. Rakija, vino, meso.Kao što kaže pjesma, tri u jednoj. U mom kraju rakija se najčešće peče od šljive, tepke kruške, loze ( trop od grožđa ili višak vina). Sve ovisi o tome što urodi koju godinu. Osobno nikad ne radim prepečenicu jer gubi okus po voću od kojeg se radi, a volim laganije rakije oko 18-19 gradi. Ove godine nema šljiva ni krušaka.Imam nešto starog vina,od kojeg ću rakiju koristiti za izradu raznih "likera"( rogač, orah, borovnica, suho grožđice + kava itd.). Još kad se obave kolinje...
sasa staza Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1231 ČLAN OD: : 2013-02-06 Svuda po malo
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 22:00
Moj komsija vec 3-4 godine pece rakiju od lubenice i mogu reci da nije losa. Jacina je oko 18-20 gradi jer nemoze jaca da izadje ako se ne dodaje secer. A bivsi gazda je pre 7-8 god. pekao od paradajza,izmeljao je u bure od 200 litara sa onom spravom sto koriste moleri, ubacio grejac od TA peci ,nakacio stuju i tako je drzao ceo dan. Mucenica je bila solidna i imala miris na zeleni paradajz iz baste....
transporter Gušter
BROJ POSTOVA: : 99 ČLAN OD: : 2015-03-09
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 22:00
Poručniče,imaš + od mene za otvaranje ove teme. Rakija, vino, meso.Kao što kaže pjesma, tri u jednoj. U mom kraju rakija se najčešće peče od šljive, tepke kruške, loze ( trop od grožđa ili višak vina). Sve ovisi o tome što urodi koju godinu. Osobno nikad ne radim prepečenicu jer gubi okus po voću od kojeg se radi, a volim laganije rakije oko 18-19 gradi. Ove godine nema šljiva ni krušaka.Imam nešto starog vina,od kojeg ću rakiju koristiti za izradu raznih "likera"( rogač, orah, borovnica, suho grožđice + kava itd.). Još kad se obave kolinje...
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 22:09
lacoš (citat):
U mojem je kraju posebno cijenjena rakija od kruške TEPKE. Rakijski konzumenti tvrde da je bolja od poznate kruške viljamovke.
Ove godine kod mene takva dobro rodila i prije desetak dana uspješno ispečena.Kod nas se zove kruška,,BUHVAČA,,i od nje je rakija jako dobra i ja je ostavljam na 46 stepeni jačine.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 22:16
transporter (citat):
Do sada sam pekao iskljucivo jabukovacu i iskljucivo od jonatanki. prepecenost joj nije uticala na aromu. U selu su je prozvali "nessovaca", prepoznatljiva po tom da, kad otvvoris flasu, cijela soba zamirise po jabukama.
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4602 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 23:35
Iz iskustva znam da kada pecete rakiju od kruske,jabuke ili dunje mora da je prepecete.Kod mene ovdje imam dva stabla viljamovke kruske sadio ih prije desetak godina-rod je ove godine neverovatan,morao sam da podupirem grane.Ne koristim je za rakiju,samo za ishranu Ovdje pecem samo lozu-kad budem peko poslacu vam slike kazana,moje fucije i sl.Moracu da zakamufliram face,smijemo peci mislim samo 5 galona za domacu upotrebu.
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 23:48
milutins (citat):
Iz iskustva znam da kada pecete rakiju od kruske,jabuke ili dunje mora da je prepecete.Kod mene ovdje imam dva stabla viljamovke kruske sadio ih prije desetak godina-rod je ove godine neverovatan,morao sam da podupirem grane.Ne koristim je za rakiju,samo za ishranu Ovdje pecem samo lozu-kad budem peko poslacu vam slike kazana,moje fucije i sl.Moracu da zakamufliram face,smijemo peci mislim samo 5 galona za domacu upotrebu.
Ovih dana je kod mene moj kumasin. On ne pije pivo, pa sam nasao neku viljemovku u specijalnoj flasi. Pise da je porodicna tradicija.
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4602 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 25.10.15 23:53
Ja licno nepijem flasirane rakije-samo pijem domacu rakiju i to ljutu.Favoritna mi je dunjevaca,zatim loza pa sljiva,moze i kajsijevaca,iza nje dolazi kruska.Uvijek znam da li je cista rakija ili je dodato secera ili kvasca,imam svoj licni oproban metod za to,pored naravno degustacije
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 0:04
milutins (citat):
Ja licno nepijem flasirane rakije-samo pijem domacu rakiju i to ljutu.Favoritna mi je dunjevaca,zatim loza pa sljiva,moze i kajsijevaca,iza nje dolazi kruska.Uvijek znam da li je cista rakija ili je dodato secera ili kvasca,imam svoj licni oproban metod za to,pored naravno degustacije
I moj kum, ali trenutno u selu ne znam nekog ko ima domace rakije. Bez obziru na kolicinu popijene nessove jabukovace, niko izjutra ne zedni, tako kazu, a i moje iskustvvo je isto.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 0:30
Ja cu svaku rakiju,bez obzira na boju ocijeniti od cega je napravljena bez degustacije sa jednim oprobanim trikom. Za utvrditi da li je cista ili je dodato secera/kvasca treba mi 12 sati vremena
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 0:42
Evo rafe u lokalnoj prodavnici. Na cijenu dodajte jos 8% poreza ( u prodavnicama su cijene bez poreza, zaracunava se na kasi)
Skup je.Ja za lokalnu crkvu kupujem ovu Takovsku "tri sljive" u NYC mi daje pakovanje od 1l sa porezom za $20,39,jedini uslov je da kupim preko 40l.Tu kupjem "Tvrdos"vino,niksicko i jelen
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 1:02
milutins (citat):
Skup je.Ja za lokalnu crkvu kupujem ovu Takovsku "tri sljive" u NYC mi daje pakovanje od 1l sa porezom za $20,39,jedini uslov je da kupim preko 40l.Tu kupjem "Tvrdos"vino,niksicko i jelen
Ovo je americka prodavnica koja ima nekoliko rafa nasih proizvoda. Kod nasih je jeftinije. (i naravno jos se moze ubiti cijena na kolicinu)
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 1:11
Upravo sutra idem sa kombijem u NYC po rakiju i vino.Iduce subote imamo veliku zabavu na crkvenom imanju,rasprodat koncert jednog popularnog pjevaca iz starog kraja. Negdje oko 500 gostiju.Najvise se pije od domacih pica ova takovska rakija i tvrdosko vino.. Ja inace ako nema domace pijem iskljucivo viski,1/2, 1/2 kisela sa puno leda
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 1:21
Tri sljive i brkaa su bili zakon '92-93. g. Od 43 i 45 stepeni. Inace kod nas je PDV 17 posto. zza alkohol mislim da je i visi (izmedju 20 i 25%)
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 1:37
PORUCNIK (citat):
Tri sljive i brkaa su bili zakon '92-93. g. Od 43 i 45 stepeni. Inace kod nas je PDV 17 posto. zza alkohol mislim da je i visi (izmedju 20 i 25%)
Ovih 8% (zaokruzio sam, nije svagdje isti) je porez na promet. Ostalo je uracunato.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 1:46
Kod mene je state tax 7%,u Las Vegasu je 0%,kocka donosi ogromnu lovu.Hehe Pero,mi ovdje tesko da fulamo temu ,ovdje je sve nase
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 1:52
milutins (citat):
Kod mene je state tax 7%,u Las Vegasu je 0%,kocka donosi ogromnu lovu.Hehe Pero,mi ovdje tesko da fulamo temu ,ovdje je sve nase
Odavde ne mozes u Banovce i da hoces!
Nego, da se drzimo rakije za svaki slucaj. Kakvi su zakoni u NJ sto se tice "domace proizvodnje"? (i dal' to radite)
Matrix Poručnik
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 1:55
Supruga i ja radimo od naših oraha,višnje,smokve i masline uz pomoć domaće lozovaće te iste rakije ili likere.Nekako mi je najdraži orahovac a najzdraviji liker od masline.Smokvuša kako tako a višnjevac je za žensku populaciju.Od svega mi je vrh Rogačuša.Imam mali rogač u dvorištu što je tek krenuo s rastom ali s malo ploda.Donesem od rođaka s otoka rogače i napravimo i tu divotu.Samo taj miris je pun svega i poseban a okus opet kako za koga ali meni i bolji od Orahovca.Medicu ne radimo jer je dosta dobijem.Pohvala Poručniku za dobru temu jer su ove domaće treskavice preteča aperitiva prije svakog dobrog jela.Danas još uvijek stariji ljudi prije doručka kad je vrijeme smokvi,pojedu dvi,tri i maznu dvi rakijice pa tek onda doručkuju.Kad nema smokava deru dvi,tri pa doručkuju a neki su blizu 90 i još idu poviriti vinograd i masline svako jutro
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 1:58
pera84 (citat):
milutins (citat):
Odavde ne mozes u Banovce i da hoces!
Nego, da se drzimo rakije za svaki slucaj. Kakvi su zakoni u NJ sto se tice "domace proizvodnje"? (i dal' to radite)
Sto se tice zakona mislim da je 5 galona dozvoljeno za domacu upotrebu.Sljivu ne pecem,nemoguce je naci kvalitetnu sljivu ovdje sa dosta secera. Lozu obavezno,pisao sam o tome
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 26.10.15 2:04
U mom selu nema vinograda, ali kod nekih kuva ima neki "krevet" sa vinovom lozom, vise kao hladovina, nego kao nesto za ubiranje plodova. Moj rametli- caca je posadio neku lozu, pa smo godinama iz nje razvili nekoliko.princip je jednostavan: pustomo da jedan ogranak dovoljno naraste, a onda iskopamo rupu, stavimo nesto stajskog djubriva i i preko njega taj ogranaka, alio tako da vrj bude izvan rupe. Poslije godinu dana (ili vise) odsjecemo taj ogranak od maticne loze, a tada se u onoj rupi vec formirao korijen za dva trsa. Doduse, nisam to redovno koristio, ali na proljece, akobogda, mislim da su imati par ogranaka za tako nesto.