FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Pričekaj da opadne lišće,tad staje vegetacija.Iako nebi smjelo škoditi ako grobaš več i sad.Probaj odrezati par šiba i stavi ih u školu. Gledaj,što se rezanja tiče ja Lucnjeve obrežem čim padne lišće a ostalo več u siječnju ako dozvoli vrijeme.Nemoj jako kasno jer tada loza plače a sok ako zalije pup tu neče potjerati mladicu.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4603 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 30.10.15 22:00
semsudin (citat):
lacoš (citat):
U mojem je kraju posebno cijenjena rakija od kruške TEPKE. Rakijski konzumenti tvrde da je bolja od poznate kruške viljamovke.
Ove godine kod mene takva dobro rodila i prije desetak dana uspješno ispečena.Kod nas se zove kruška,,BUHVAČA,,i od nje je rakija jako dobra i ja je ostavljam na 46 stepeni jačine.
Semso pretpostavljam da je BUHVACA stara sorta.Mene interesuje da li su jos opstale te stare sorte krusaka poput karamuta,vodenjace,mrmavke,bostanke,zetvenjace a narocito OSKORUSHE.Oskorusa je jedna od najstarijih sorti,moze da izraste i do 15-ak metara,ima ogromnu krosnju.Zivotni vijek joj je 200 do 300 godina.Kod mene u selu ih ima par stabala,toliko su rijetke da bi ih trebalo proglasiti u zasticenu vrstu(ako vec nije).
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Kuhar-Debar. Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1419 ČLAN OD: : 2015-01-21 BIH-USA.
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 30.10.15 22:19
Oskorus je jedna zaista posebna kruska plodovi joj nisu krupni ali su izuzetno socni.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 30.10.15 23:22
Moj kum uz neznatnu moju pomoc je nakupio dvije vrsta jabuka
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 31.10.15 12:56
milutins (citat):
Semso pretpostavljam da je BUHVACA stara sorta.Mene interesuje da li su jos opstale te stare sorte krusaka poput karamuta,vodenjace,mrmavke,bostanke,zetvenjace a narocito OSKORUSHE.Oskorusa je jedna od najstarijih sorti,moze da izraste i do 15-ak metara,ima ogromnu krosnju.Zivotni vijek joj je 200 do 300 godina.Kod mene u selu ih ima par stabala,toliko su rijetke da bi ih trebalo proglasiti u zasticenu vrstu(ako vec nije).
Pozdrav milutins.Kruške koje pamtiš iz nekih davnih dana a koje si naveo postoje i dan danas ko ih želi imati.Recimo kruška,,BUHVAČA,,koju sam naslijedio od svog oca starija je od njega kad sam ga pitao o starosti kruške.Takođe OSKORUŠE,MUŠMULJE postoje tj.viđam ih.Čak MUŠMULJE možeš kupiti kao kalemljenu sadnicu.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 31.10.15 14:32
Druga gomila je od dvije sorte jabuka (ne znam kako se zovu) i nikad ih nisam koristio za rakiju. Ima sitnih plodova, koje sam morao nozem isjeci, jer bi samo propadale kroz muljalicu.
Naravno, sve savjete saslusam, ali radim po svom. Lik me ubjedjuje da sipam vodu. Nek on u svoju dzibru sipa vodu.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 31.10.15 14:43
PORUCNIK (citat):
Naravno, sve savjete saslusam, ali radim po svom. Lik me ubjedjuje da sipam vodu. Nek on u svoju dzibru sipa vodu.
Pa gdje da sipaš vodu prije fermentacije? Imaš li refraktometar da izmjeriš koliko šečera ima mošt?
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 31.10.15 15:54
lacoš (citat):
PORUCNIK (citat):
Pa gdje da sipaš vodu prije fermentacije? Imaš li refraktometar da izmjeriš koliko šečera ima mošt?
Ne znam sta je to. Kod nas niko nije to mjerio. nismo sistematski nabijali siru i jos nije pustila sok, koji bi trebao da je prekrije.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 31.10.15 16:37
PORUCNIK (citat):
Ne znam sta je to. Kod nas niko nije to mjerio. nismo sistematski nabijali siru i jos nije pustila sok, koji bi trebao da je prekrije.
[You must be registered and logged in to see this image.] Daklem mjeriš količinu šečera u mljevenim jabukama,tj g/l šečera u soku od jabuke.Po tome več otprilike možeš odrediti količinu alkohola nakon fermentacije a time i približnu količinu Nessovaće. Refraktometrom ili moštomjerom(donja slika) možeš pratiti i sam proces fermentacije.Kako fermentacije teče pada šečer u moštu tj jabučnom soku i raste alkohol.Kad više nema šečera u soku,fermentacija je završila,može se početi sa pečenjem masulja.
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 31.10.15 16:49
Ma treba to odokativno po starinski (ili po okusu), kak su delali naši stari, zato se i obićaj održao do dan danas. Ness samo ti radi kao i do sada, ako si ti zadovoljan, i ako ovaj susjed-kontrolor padne pod stol poslije degustacije, onda si na pravome putu.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 31.10.15 17:37
bojnik (citat):
Ma treba to odokativno po starinski (ili po okusu), kak su delali naši stari, zato se i obićaj održao do dan danas. Ness samo ti radi kao i do sada, ako si ti zadovoljan, i ako ovaj susjed-kontrolor padne pod stol poslije degustacije, onda si na pravome putu.
A kako odrediš koliko soli staviš u kobasice i kulin? Onako po starinski ili važeš
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 31.10.15 17:59
bojnik (citat):
Istog komsiju sam jedne godine, dok sam pekao rakiju, otjerao iz dvorista. Lijepo mu rekao da moze samo da sjedi, pije i komentarise kvalitet ispecene rakije. A on dosao pa ubacuje drva da pojaca vatru kao: "Mora to jace". Zahebe mi merak. A samo pecenje rakije je jedini poljoprivredni posao koji volim.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 31.10.15 18:05
lacoš (citat):
PORUCNIK (citat):
Daklem mjeriš količinu šečera u mljevenim jabukama,tj g/l šečera u soku od jabuke.Po tome več otprilike možeš odrediti količinu alkohola nakon fermentacije a time i približnu količinu Nessovaće. Refraktometrom ili moštomjerom(donja slika) možeš pratiti i sam proces fermentacije.Kako fermentacije teče pada šečer u moštu tj jabučnom soku i raste alkohol.Kad više nema šečera u soku,fermentacija je završila,može se početi sa pečenjem masulja.
U posljednje vrijeme i kod nas se pojavio na trzistu širometar (isto sto i moštomjer), ali ne znam kako se koristi. Nabavicu jedan, nije skupa stvar, ali sto kaze bojnik, nije losa ni odokativna procjena, to jest po mirisu.
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 31.10.15 18:35
lacoš (citat):
bojnik (citat):
A kako odrediš koliko soli staviš u kobasice i kulin? Onako po starinski ili važeš
po starinski, imam baju ( star je 78 godina) i pravi je majstor za kobase, slaninu, šunku, krvavicu, i sve što je povezao sa svinjokoljom, dida je tražen u mjestu, a i atrakcija je mogu ti reć, nema koji bečarac ne zna, pjeva, pleše, podbada snaše, na kraju uvijek ga odvezemo u šukarama doma, baba već naućila.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4603 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 31.10.15 18:45
PORUCNIK (citat):
lacoš (citat):
PORUCNIK (citat):
Vec sam naveo da nikada nisam pekao jabukovacu i to da ti porucnice dobijes tako kvalitetnu nessovacu onako odokativno je zaista impresivno.Pio sam jabukovacu,cak mi je davno komsija poslao ovdje-nisam bio zadovoljan sa kvalitetom,bila je nekako kisela. Dunjevacu sam spremao u starom kraju,poslije ciscenja kuvali smo dunje i onda pripremali za fermentaciju.Kod druga majora Bojnika u Slavoniji ima dosta bundeve,mozda imaju neku recepturu da od nje prave rakiju,steta je to sve dati svinjamai. Kod mene je sljiva zakon.
milutins: komentar modifikovan dana: 31.10.15 19:12; prepravljeno ukupno 1 puta
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 31.10.15 19:07
milutins (citat):
PORUCNIK (citat):
lacoš (citat):
PORUCNIK (citat):
Vec sam naveo da nikada nisam pekao jabukovacu i to da ti porucnice dobijes tako kvalitetnu nessovacu onako odokativno je zaista impresivno.Pio sam jabukovacu,cak mi je davno komsija poslao ovdje-nisam bio zadovoljan sa kvalitetom,bila je nekako kisela. Dunjevacu sam spremao u starom kraju,poslije ciscenja kuvali smo dunje i onda pripremali za fermentaciju.Kod druga majora Bojnika u Slavoniji ima dosta bundeve,mozda imaju neku recepturu da od nje prave rakiju,steta je to sve dati svinjamai. Kod mene je sljiva zakon.
a šta si ti pisao a šta citirao
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 31.10.15 20:04
milutins (citat):
Citat :
Meni redovno propadaju dzanarike (dzenarike) i jabuke kozare. Propadale su i ove zelene do ove berbe. A bundeve nemam niti ih sadim (sijem), a sadio bih ih samo zbog sjemenki. Moracu nabaviti jos nekoliko bacvi. A najvazniji je "veseli stroj", kako zovu kazan u mom selu.
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 02.11.15 17:37
Osim ora'ovače koju pravim već više decenija (dve), za vikend sam pronašao teglicu muškog kompota iz 2003 ili 04. Trešnje u rakiji sa malo šećera i na suncu dok ih ne unesem. Otvorio, probao, kompotu ništa ne fali, ja ću pojesti trešnje a g-đica Gica moja Zorica, popiti rakiju. Inače istovremeno sa trešnjama sam napravio kompot i sa belim grožđem, a to je odmah otišlo, bila je veća tegla pa se nije sakrila kao ova.
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 04.11.15 2:18
hadzija68 (citat):
mi gradaccu bih pecemo pretezno sljivovicu 41-42 stepena
Nekada sam redovno dolazio u Gradacac.Jutarnja kafa se ispijala kod Dzemala u slasticarni.Veceri su se provodile kod Dude u kaficu,kao i u onom kaficu sa desne strane gdje se iz glavne ulice skretalo ka Modrici.Dosta veceri sam proveo na Gradini kao i u Skenderiji.Zivo me zanima postoje li jos uvijek Dzemalova slasticarna i Dudin kafic? Zadnja moja posjeta Gradaccu bila je 15-og septembra 1986-e godine. Sad malo o sljivi- simbolu Gradacca.Uostalom malo ko da nije cuo za tradicionalni sajam sljive u gradu Zmaja od Bosne. Gradacacka regija se moze pohvaliti sa izuzetno kvalitetnom sljivom pozegacom,bjelicom i ovim novim sortama.Razlog tome je vrlo jednostavan-od zemljista dominira smonica(vertisol)a karakteristika toga zemljista je da je usled pedo turbacija doslo do okretanja zemljista tako da je plodni deo(humus)dospeo ispod povrsine sto je idealno za voce,narocito sljivu. Rod sljive u Gradacackoj regiji po stablu je barem duplo veci nego u bilo kojem kraju ex Yu a njen kvalitet je prvorazredan. Nadam se da ce nas Hadzija pocastiti nekim slikama Gradacackih sljivika i potvrditi ovo moje prisjecanje.[You must be registered and logged in to see this image.]
hadzija68 Gušter
BROJ POSTOVA: : 16 ČLAN OD: : 2015-09-08 gradacac-bih
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 04.11.15 7:52
Sada kafic kod Dude nepostoji ne postoji,braca Turbic su otvorili neki restoran a slasticarna kod DZemala postoji sada je drzi njegov sin Sino.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 04.11.15 14:14
Interesantno je da sam kao dijete bio na prvoj manifestaciji Dani Sljive u Gradaccu odrzane davne 1969-e godine.Moj rodjeni stric je radio u TMD-u,ziveo je u carsiji i bio jedan od organizatora prve manifestacije..Sama izlozba je odrzana u OS"Ivan Goran Kovacic" a centralna proslava dani sljive odrzana je uvece na jezeru Hazni.Zaista je bio svojevrstan dogadjaj,organizatori su napravili binu na samoj vodi,nekakav improvizovani ponton od dasaka.Stric je vece prije tog dogadjaja docekao u MD glavne zvijezde veceri Tomu Zdravkovica i Tozovca,doveo ih kod oca u kafanu, tu su u "Tri Bagrema" odrzali nezaboravan koncert na platou ispred kafane. Sutradan smo se svi "pola sela"preselili u Gradacac na Haznu. Redovno sam odlazio na manifestaciju sve do iseljenja iz BiH.
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 09.12.15 7:54
Moram da pohvalim dva dobra domaćina a pogotovo dobra u spravljanju / pečenju rakije. G-đa Gica, moja Zorica, je već isprobala i Lozovaču i Jabukovaću, pa se dooobro stresla, i rekla:
O ho ho nije dobra već odlična !!!
Domaćini svaka čast
PS. zaboravih navesti, Lacoš i East&West
hadzija68 Gušter
BROJ POSTOVA: : 16 ČLAN OD: : 2015-09-08 gradacac-bih
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 09.12.15 8:06
ako nije tajna kako vam se zvao stric i u mene amidza-stric je tada radio u TMD-u
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 09.12.15 14:46
Nije tajna,poslacu ti privatnu poruku.Ziveo je u Gradaccu sve do iseljenja u Usa 1985.
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 15.01.16 7:44
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 18.01.16 17:13
Ne, nije opravdanje za ne trijeznit se.....
5 RAZLOGA ZAŠTO JE DOBRO PITI RAKIJU: Evo neosporivih argumenata zašto je ovo piće dragocjeno. Piti rakiju nije samo svojevrsni dokaz muškosti, niti u slučaju da pijete kvalitetnu rakiju statusni simbol, piti rakiju može donijeti i nekoliko zdravstvenih prednosti – naravno, ukoliko se ne pretjeruje s količinama. Produžuje životni vijek, oslobađa od stresa, smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara, pomaže u prevenciji prehlade, ne deblja...
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 18.01.16 17:49
Potpisujem!
Jozo Trklja Vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 502 ČLAN OD: : 2013-02-27 Zagreb
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 18.01.16 17:50
Zaboravih, ova desna ruka je sigurno uzgaja i proizvodi!
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 18.01.16 20:00
Naucno je dokazano da kasicica ljute paprike moze sprijeciti srcani napad... Caca mi je rekao da je jednom takav napad sprijecio gutljajem rakije, koja mu se nasla pri ruci.
sasa staza Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1231 ČLAN OD: : 2013-02-06 Svuda po malo
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 18.01.16 21:11
Kod nas doktori onako ispod zita savetuju pacijentima koji imaju problema sa cirkulacijom da OBAVEZNO ujutru kada ustanu prvo popiju casu rakije na gladan zeludac a posle sve po redu...
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 18.01.16 21:31
Koliko sam popio sramota me reci.......................,imam najbolji lijek za mamurluk,u stvari nacin na koji pijem domacu rakiju je takav da nikada nemam mamurluk.Ukoliko je cista domaca rakija od 16-18 gradi jos uvijek mogu popiti litru i potpuno sam trezan. Sinoc mi bio kuci drugar iz starog kraja,ja sam popio flasu stare sokolove rakije(7,5 dcl) uz meze,potpuno sam bio trezan. On je pio moju domacu lozu iz 2013-,vec posle 3-4 casice poceo je zaplitati jezikom i presao na pivo. Nikada ne mijesam pice,rakiju pijem uz vece kolicine obicne vode.
zokika Stariji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 607 ČLAN OD: : 2013-10-10 DOB : 67 SG - SLO
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 18.01.16 22:00
Milutins, treba znati piti. Koliko čitam, tu temu si savladao
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 19.01.16 15:04
PV BROJ POSTOVA: : 607 ČLAN OD: : 2013-10-10 DOB : 67 SG - SLO
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 19.01.16 22:53
To me podseča na vremena krajem '70 i dalje. Kod "kuče" nije bilo bakarnih kablova za instalaciju u kuči, cementa za gradževinu, peračih mašina, itd. ali sve to smo mogli da kupimo u Austriji. I to naše, proizvedeno tada u YU. I za koje pare? U Austriji si kupio, prijavio na granici izvoz iz Austrije i kod nas uvoz i platio carinu. Austrija vratila porez, kojeg si tamo platio i na kraju izašla ta roba jeftinije nego kad si kupio "kod kuče".
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 19.01.16 23:29
vladimir (citat):
don kafa 3.5 eur 500g U Svedskoj ili 7 eur kg. u BGD 1088din ili 9eur. pa kako je moguce da je nasa kafa jeftinija u Svedskoj nego kod nas
Iz istog razloga kako ja placam litru benzina manje od pola dolara. POREZ!
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 20.01.16 4:17
E, u CG, drzava poveca akcizu za pivo 0,5 eura. Koliko sam ja shvatio, to je da se povecava pedeset centi za 50 litara piva. Naravno, to se odrazi i na maloprodajne cijene. Trgovcima bude razlog da povecaju pedeset centi po 'granati' (flasa od 2 litra). U selu imamo dva supermarketa. U jednom je cijena granaate 2,30 eura, a u drugom 2,59. A nalaze se jedan preko puta drugog. Ja najcesce kupim u marketu na oko 3 km od sela gdje je 1,89. 4 do 7 euta ustede na 10 granata. Puta 5-6 mjesecno...
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8060 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 20.01.16 6:16
pera84 (citat):
vladimir (citat):
don kafa 3.5 eur 500g U Svedskoj ili 7 eur kg. u BGD 1088din ili 9eur. pa kako je moguce da je nasa kafa jeftinija u Svedskoj nego kod nas
cena goriva I hrane u Svedskoj je ista kao kod nas. samo je hleb skup. 1.5-2.5eur za 1.2kg vekna je toliko teska
Iz istog razloga kako ja placam litru benzina manje od pola dolara. POREZ!
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 01.02.16 5:56
PORUCNIK (citat):
Otvaram temu da bismo rasteretili neke slicne, vezano za istu stvar. Konkretno - pecenje rakije, proizvodnja vina, susenje mesa i suhomesnatih proizvoda, i tako dalje.
Naslov sam prilagodio nekom sloganu za pivo {"sv(j)etsko, a nase"}.
Evo oproban nacin kako da dobijete visnjevac i istovremeno dodate ukus lozi.Mii koji smo iz krajeva gdje se priprema i najcesce pije sljivovica nismo ljubitelji loze iz prostog razloga sto loza nema ukus na koji smo navikli kod sljivovice. Cijele ociscene visnje stavite u lozu da odstoje i fermentiraju na balkonu.Rezultat je slatka,tamnocrvena rakija istovremeno jako i pitka sa perfektnim ukusom. Bitno je samo da pogodite mjeru,tj kolicinu visanja koju stavljate,posle fermentacije izvadite ih vani. Evo jedne tajne-kada stavite visnje na vrenje ulijte i malo ruma,to ce jos vise obogatiti ukus vasem visnjevcu-dobicete perfektan liker.
transporter Gušter
BROJ POSTOVA: : 99 ČLAN OD: : 2015-03-09
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 07.05.16 22:17
Kolege forumaši, vinogradari, kakva je situacija sa vinogradom, brajdama, i sl. ? Da li je bilo mraza, snijega i ostalih nepogoda u proteklih 15-tak dana? Kod mene je relativno dobro prošlo, palo je oko 10 cm snijega, ali srećom temperatura nije išla u minus. Mraz je pao na nižim nadm. visinama i u nizinskom djelu oko rijeke Krke i tamo su štete i do 100%.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Domace, a nase 03.09.16 1:08