FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Poznaje li neko druga Vidakovica iz Zaluzana kod Banja Luke. Rodjen je 1958 godine. Bio je majska klasa `77. Posle obuke za Desetara stigao je na karaulu u Kuzmu oblast Murska Sobota i bio sve do kraja jula 1978.
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Karaula Kuzma, granični odsjek Murska Sobota 31.07.14 22:49
titinudbas (citat):
Poznaje li neko druga Vidakovica iz Zaluzana kod Banja Luke. Rodjen je 1958 godine. Bio je majska klasa `77. Posle obuke za Desetara stigao je na karaulu u Kuzmu oblast Murska Sobota i bio sve do kraja jula 1978.
BROJ POSTOVA: : 98 ČLAN OD: : 2012-05-01 Bijeljina
Naslov komentara: Desetar Mihajlo Vidakovic (u sredini, ne secam se imena, samo znam da je iz Bosne i da je Bosnjak) i Harca Valent iz HR 16.01.15 15:46
Naslov komentara: Desetar Mihajlo Vidakovic (pretpostavljam) sa obuke za desetara 1977 godine u Postojni. Staresina mu je bio u to vrijeme zemo iz BL Kapetan Miljkovic 16.01.15 16:06
Titinudbaš. Možeš li mi objasniti ovu sliku za koju si napisao da je na njoj desetar Mihajlo Vidaković 1978 godine.! Jesu li desetari tada stvarno nosili ove šapke ili je on nju nekome "kidnuo" samo radi ovoga slikavanja.!?
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Titinudbaš. Možeš li mi objasniti ovu sliku za koju si napisao da je na njoj desetar Mihajlo Vidaković 1978 godine.! Jesu li desetari tada stvarno nosili ove šapke ili je on nju nekome "kidnuo" samo radi ovoga slikavanja.!?
Kod nas 1978 nisu desetari imali sapke vec Titovke, kao i ostala vojska.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Karaula Kuzma, granični odsek Murska 16.01.15 19:21
SveJug (citat):
SveJug. Imam osjećaj da je ovaj desetar Mihajlo Vidaković te 1978 godine nekome "maznio" ovu šapku samo radi slikavanja.!
SveJug. Imam osjećaj da je ovaj desetar Mihajlo Vidaković te 1978 godine nekome "maznio" ovu šapku samo radi slikavanja.!
Očigledno je da je šapka uzeta samo radi slikanja. U prilog tome ide i sve ostalo na desetaru Vidakoviću, radno odelo, nema kravate, uprtači, dakle sve ono što i oficiri ne oblače kada nose šapku na glavi. Koliko se sećam i starešine su, kada stave oprtače i skinu kravate, nosili obične kape, a ne šapke.
titinudbas Gušter
Naslov komentara: Stara kajla, stara kajla, a momak u dusi..... 16.01.15 23:56
Hahahahaha kako ste zapazili nesto sto nije bilo uobicajeno. Po ovome se primecuje da ste iskusne kajle i da ste prosli "sito i reseto" Sapka je od druga Starog Vodnika Najdana Krstica. Ja sam dugo vremena trazio svog desetara, i najzad sam ga pronasao pre mjesec dana....
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Karaula Kuzma, granični odsek Murska Sobota 17.01.15 7:13
titinudbas (citat):
Hahahahaha kako ste zapazili nesto sto nije bilo uobicajeno. Po ovome se primecuje da ste iskusne kajle i da ste prosli "sito i reseto" Šapka je od druga Starog Vodnika Najdana Krstica. Ja sam dugo vremena trazio svog desetara, i najzad sam ga pronasao pre mjesec dana....
Je li tu šapku Mihajlu dao stariji vodnika Najdana Krstica ili mu je Mihajlo uzeo bez njegova znanja.?
titinudbas Gušter
Hahahahaha kako ste zapazili nesto sto nije bilo uobicajeno. Po ovome se primecuje da ste iskusne kajle i da ste prosli "sito i reseto" Šapka je od druga Starog Vodnika Najdana Krstica. Ja sam dugo vremena trazio svog desetara, i najzad sam ga pronasao pre mjesec dana....
Je li tu šapku Mihajlu dao stariji vodnika Najdana Krstica ili mu je Mihajlo uzeo bez njegova znanja.?
To nesmijem reci, da mi drug nebi isao na raport.... Bila nam je svima dostupna uniforma od Starog Vodnika posto je uvijek imao rezervnu u svojoj kancelariji.
titinudbas Gušter
Titin udbaš. Gledam ove tvoje slike u JNA šinjelu, znaš li da ja taj JNA šinjel nikada nisam nosio iako sam ga dužio.!
titinudbas (citat):
Hteli ili ne, morali smo, sto zbog obaveze, sto zbog zime. Nismo svi mogli sedeti u kancelariji.
Titin Udbaš. Nemoj se varati. Radili smo isti posao. I ja sam bio JNA graničar. I ja sam išao u patrole. I ja sam išao u zasjede. I ja sam stražario ispred karaule. I ja sam bio dežurni karaule. Ali NIKADA baš nikada nisam obukao i nosio JNA šinjel. Nije ga nosio niti jedan graničar iz karaule "Ceršak" te 1988 - 1989 godine.
šepa Mladji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 384 ČLAN OD: : 2012-04-27 DOB : 54 ZENICA
Titin udbaš. Gledam ove tvoje slike u JNA šinjelu, znaš li da ja taj JNA šinjel nikada nisam nosio iako sam ga dužio.!
E onda si ti bio posljednja generacija u Melju koja je dužila šinjel, jer kad sam ja došao 15. septembra više ga nije bilo, zadužio sam dvije vjetrovke.
Kemo Specijalac GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 1139 ČLAN OD: : 2012-03-03 Beograd
E onda si ti bio posljednja generacija u Melju koja je dužila šinjel, jer kad sam ja došao 15. septembra više ga nije bilo, zadužio sam dvije vjetrovke.
Sepa, je li i ostatak uniforme osim vetrovke bio "gradska" uniforma, tj M77? Da li je stara vojska takodje promenila cojane uniforme u M77?
Mi smo nosili sinjele kao radnu uniformu; nas nekoliko je jednom prilikom sebi nabavilo debele, ocuvane, skoro nove sinjele
šepa Mladji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 384 ČLAN OD: : 2012-04-27 DOB : 54 ZENICA
Sepa, je li i ostatak uniforme osim vetrovke bio "gradska" uniforma, tj M77? Da li je stara vojska takodje promenila cojane uniforme u M77?
Mi smo nosili sinjele kao radnu uniformu; nas nekoliko je jednom prilikom sebi nabavilo debele, ocuvane, skoro nove sinjele
Kod nas je i radna i "gradska" uniforma bila u kombinaciji sa vjetrovkom. Ona za grad je bila nova, dok je uniforma bila recimo očuvana, dok je kombinacija za obuku bila ista ali iznošena i starija. Niko u Melju nije dužio šinjel, što znači da su ga naši desetari koji su bili generacija Vojnika graničara vjerovatno zamijenili za vjetrovku. Nekoliko puta sam bio u kadetnici i večina vojnika je bila u šinjelima, ali u gradu nisam nikada vidio vojnika u šinjelu. Da dodam i ovo, a to je ujedno i pitanje za Ceršak. Kad sam u Januaru došao na karaulu, temperatura je bila -15, -20, i sječam se da sam prvi put vidio stražara u nekakvoj bundi koja je izvana izgledala kao velur (brušena koža) a unutra je imala vuneno krzno, stražar je to nosio noću kad je bilo zaista hladno i izgledao mi je kao grizli u tome, ne znam da li je to postojalo kao dio JNA opreme, pa me interesuje da li su i druge karaule imale takve bunde?
titinudbas Gušter
titinudbas (citat):
Hteli ili ne, morali smo, sto zbog obaveze, sto zbog zime. Nismo svi mogli sedeti u kancelariji.
Titin Udbaš. Nemoj se varati. Radili smo isti posao. I ja sam bio JNA graničar. I ja sam išao u patrole. I ja sam išao u zasjede. I ja sam stražario ispred karaule. I ja sam bio dežurni karaule. Ali NIKADA baš nikada nisam obukao i nosio JNA šinjel. Nije ga nosio niti jedan graničar iz karaule "Ceršak" te 1988 - 1989 godine.
Sve je moguce. Ti si bio 10 godina kasnije. I jos nesto: Mozda si na karaulu dosao u martu, pa ti nije ni trebao preko leta. A drugo, ja sam sluzio 15 meseci, a ti 12. Mi smo znali zimi ispod sinjela umotati se i dekom, toliko je znalo biti hladno...
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Karaula Kuzma, granični odsek Murska Sobota 30.01.15 19:00
Vojnik Graničar (citat):
šepa (citat):
Šepa. Zadužio sam šinjel u kasarni "Tone Tomšić" u Mariboru. Zima je bila daleko iza mene a čekalo me je ljeto tako da mi nije ni trebao. A kad smo dobili prekomande za karaule razdužili smo šinjele.!
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Karaula Kuzma, granični odsek Murska Sobota 30.01.15 20:43
šepa (citat):
Kod nas je i radna i "gradska" uniforma bila u kombinaciji sa vjetrovkom. Ona za grad je bila nova, dok je uniforma bila recimo očuvana, dok je kombinacija za obuku bila ista ali iznošena i starija. Niko u Melju nije dužio šinjel, što znači da su ga naši desetari koji su bili generacija Vojnika graničara vjerovatno zamijenili za vjetrovku. Nekoliko puta sam bio u kadetnici i večina vojnika je bila u šinjelima, ali u gradu nisam nikada vidio vojnika u šinjelu. Da dodam i ovo, a to je ujedno i pitanje za Ceršak. Kad sam u Januaru došao na karaulu, temperatura je bila -15, -20, i sječam se da sam prvi put vidio stražara u nekakvoj bundi koja je izvana izgledala kao velur (brušena koža) a unutra je imala vuneno krzno, stražar je to nosio noću kad je bilo zaista hladno i izgledao mi je kao grizli u tome, ne znam da li je to postojalo kao dio JNA opreme, pa me interesuje da li su i druge karaule imale takve bunde?
Šepa. Kod mene u karauli "Ceršak" stražari su dobili novu novcatu bundu koja u unutrašnjosti nije imala vuneno krzno već sličnu postavu kao i kod vjetrovki koje smo dužili a vanjski dio nije bio od "brušene kože" kako ti kažeš nego neki malo čvršći materijal nego je vjetrovka. Samo tu je bio problem. Graničari koji su bili na straži i pušili su onda bi cigaretu držali u ruci i tako bi je uvukli u džep i tako bi grijali ruke. Pa su džepovi smrdjeli, bili bi puni pepela, duhana.... Događalo se je da taj što cigaretu ugura u džep nema osjećaja gdje je cigareta pa zapali postavu džepa. Tako da sam je ja nosio dok je još bila nova a kasnije sam je izbjegavao. Negdje sam na ovom forumu vidio neku sliku sličnu toj bundi samo se ne mogu sjetiti gdje.
zokika Stariji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 607 ČLAN OD: : 2013-10-10 DOB : 67 SG - SLO
Otprilike takve bunde smo imali u Kovinu kad sam ja služio (11/76 do 02/78). Nosili su jih na starži, kad su bile niske temperature ili kad je duvala košava. Kad si je obukao bilo ti toplo a okretan si bio ko medved. Ta bunda je bila i prilično teška.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Karaula Kuzma, granični odsek Murska Sobota 30.01.15 23:07
titinudbas (citat):
Sve je moguce. Ti si bio 10 godina kasnije. I jos nesto: Mozda si na karaulu dosao u martu, pa ti nije ni trebao preko leta. A drugo, ja sam sluzio 15 meseci, a ti 12. Mi smo znali zimi ispod sinjela umotati se i dekom, toliko je znalo biti hladno...
A evo i ja gledam što piše naš Šepa. On šinjel nije ni zadužio a ja zadužio a nikad koristio. U 10 godina se puno toga promjenilo u JNA.
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Bundu koju Sepa opisuje, nisam video nikada u JNA, ali sam je vidjao kod sofera, jako davno; stari tip impregnirane jagnjece bunde...
kako kaze Djole Balasevic: " Kamiondžija, koji je mahao racunom sa mojim imenom, nosio je trodnevnu bradu i impregniranu jagnjecu bundu, ali je jagnje izgleda upalo u blato pre nego što su ga oderali".
zokika Stariji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 607 ČLAN OD: : 2013-10-10 DOB : 67 SG - SLO
Bundu koju Sepa opisuje, nisam video nikada u JNA, ali sam je vidjao kod sofera, jako davno; stari tip impregnirane jagnjece bunde...
kako kaze Djole Balasevic: " Kamiondžija, koji je mahao racunom sa mojim imenom, nosio je trodnevnu bradu i impregniranu jagnjecu bundu, ali je jagnje izgleda upalo u blato pre nego što su ga oderali".
To je ta bunda. Niko od vojnika nije zadužio to bundu ali je bila na razpolaganju za obavlanje staržarske dužnosti u zimskim uvjetima.
titinudbas Gušter
Naslov komentara: Karaula Kuzma preko Google 04.02.15 13:24