FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Naše uspomene iz JNA (ručni rad)

Go down 
+10
Gringo
Kaplar M
more6
cato8687
semsudin
flexi
Ivan Alentijev
Stazio
Max Blitz
dokonjak
14 posters
AutorPoruka
dokonjak
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 20
ČLAN OD: : 2013-01-23
DOB : 57
M(j)esto Kistanje

Naše uspomene iz JNA (ručni rad) Empty
KomentarNaslov komentara: Naše uspomene iz JNA (ručni rad)   Naše uspomene iz JNA (ručni rad) Icon_minitime26.01.13 22:09

Neznam koliko sam vjest u zapocimanju necega, puno mi je lakse uvaliti se u nesta sta vec tece. Sinula mi ideja da se podsjetimo svih onih nasih radova koji su ajmo reci obavezno imali negdje upisano: uspomena iz JNA. Znam da su neki vojnici radili od sibica Ajfelov toranj, ja sam radio sliku 100cm x 70cm tako sta sam sibicama grickalicom odsjekao glave i kasnije ih Drvofixom ljepio na lesonit plocu a kasnije s lemilicom "izgorao" nacrtao sliku osedlanog konja koji pase. To je bilo aktuelno tad u Niksicu te 1986e. Slika mi je bila u sobi na zidu ali ovih nesretnih desavanja 1991-1995 ostao sam bez iste. Jako mi je zao, jedina mi utjeha sta je imam na slikama pa eto tako se sjetim 1986 a i 1995. Sliku cu postavit kad budem mogao postavljat slike a to je za nekoliko dana (jos sam gujo ovdje na forumu). Eto ja temu otvorio pa se nadam da ce bit komentara i ljepih uspomena. Zelja mi je i bila budjenje ljepih uspomena. Pozzzzz!

Na vrh Go down
dokonjak
Gušter
Gušter

M(j)esto Kistanje

KomentarNaslov komentara: Slika koju sam ja radio u JNA   Naše uspomene iz JNA (ručni rad) Icon_minitime31.01.13 8:48

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24246
ČLAN OD: : 2012-10-30

KomentarNaslov komentara: Re: Naše uspomene iz JNA (ručni rad)   Naše uspomene iz JNA (ručni rad) Icon_minitime31.01.13 11:35

Svaka čast!
Ma kad si ovo stigao napravit? Mislim, obzirom na ostala zaduženja.

P.S. Inače malo obrati pažnju da ti ne ostane ovako višak nepotrebnih slova oko slike (img), jer ako je uz rub, može nepotrebno razvući stranicu foruma. Sad nema veze. Very Happy
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Naše uspomene iz JNA (ručni rad)   Naše uspomene iz JNA (ručni rad) Icon_minitime31.01.13 11:42

Nimalo ne podcjenjujući tvoje djelo, evo samo jedan od brojnih primjera što su sve ljudi u stanju napraviti od šibica: cheers

[You must be registered and logged in to see this link.]

Very Happy

Na vrh Go down
Stazio
Major
Major
Stazio

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
BROJ POSTOVA: : 5085
ČLAN OD: : 2012-11-24
M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: Naše uspomene iz JNA (ručni rad)   Naše uspomene iz JNA (ručni rad) Icon_minitime31.01.13 11:54

dokonjak (citat):
Koliko ti je trebalo vremena za ovo druže? Ja bih izgubio strpljenje u prvim redovima trave na slici. Smile

Na vrh Go down
dokonjak
Gušter
Gušter

M(j)esto Kistanje

KomentarNaslov komentara: Re: Naše uspomene iz JNA (ručni rad)   Naše uspomene iz JNA (ručni rad) Icon_minitime31.01.13 15:18

Ne mogu se tacno sjetiti al mislim nesta oko 9 pakova tj. 90 kutija sibica. Sjecam se da kad smo odsjekli glave sibicama pa onu hrpu zapalili to ko da je barut. Sad sam citao pismo koje sam bratu pisao tad 10-i mjesec 1986. godine i ja mu pisem da sam dao 150.000 dinara za sibice i 30.000 dinara za ljepilo.Slobodnog vremena sam imao puno. Zastavnik je bio kod nas (ne i sa nama) do 14-15 (2-3 popodne) a onda kad bi on otisao kuci mi smo imali svu slobodu. A sta se strpljenja tice, moralo se paziti da ne bude viska ljepila i moralo se paziti da sibice koje se ljepe ne budu krive ili ostecene. Kad su se sibice poljepile onda se s brusnim papirom malo poravnalo pa nam je jedan drug (stolar) u kasarni 13. Jul napravio ram i onda smo s indigo papirom nacrtali (preslikali) sliku i onda s lemilicom palili. Cak sam ubjedjen da sam se ja negdje zezno kod sjedla i palio ono sta se ne pali. U desnon donjem uglu je pisalo : Uspomena iz JNA a ja sam to lemilicom kod kuce progorio i napravio da izgleda kao trava tako da se to i ne vidi. Vremena koliko mi je trebalo, pa mozda 15-20 dana. Sad bi je napravio za 2-3 dana.
Na vrh Go down
Ivan Alentijev
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 56
ČLAN OD: : 2013-01-30

KomentarNaslov komentara: Re: Naše uspomene iz JNA (ručni rad)   Naše uspomene iz JNA (ručni rad) Icon_minitime05.02.13 0:00

Prvo pozdrav. Drugo svidja mi se ovo, trece kod nas u Pivci 80-ih. Svi su pravili T-34 tenkove od sibica na slican nacin (sastavis od kartona maketu tenka a i spolja oblepis sibicama) samo su tockovi bili od stiropora.
Nazalost ja nemam taj slucaj makete pa da pustim fotku.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Naše uspomene iz JNA (ručni rad)   Naše uspomene iz JNA (ručni rad) Icon_minitime05.02.13 3:50

Evo ga, pronašao sam: Very Happy

Ovo ja napravim za čas:
jocolor
sunny
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Naše uspomene iz JNA (ručni rad)   Naše uspomene iz JNA (ručni rad) Icon_minitime26.03.13 15:31

Ivan Alentijev (citat):
Prvo pozdrav. Drugo svidja mi se ovo, trece kod nas u Pivci 80-ih. Svi su pravili T-34 tenkove od sibica na slican nacin (sastavis od kartona maketu tenka a i spolja oblepis sibicama) samo su tockovi bili od stiropora.
Nazalost ja nemam taj slucaj makete pa da pustim fotku.

Nema nam Ivana duže vrijeme scratch, nadam se da će se uskoro opet pojaviti!

Podsjećam vas i na ovu zanimljivu temu, sigurno vas je bilo još koji ste baš za vrijeme odsluženja vojnog roka u JNA nešto zgodno izrađivali! Very Happy

Za vrijeme mog služenja su neki vještiji mornari izrađivali privjeske za ključeve od konopa slične ovome (i još veće i složenije.... Very Happy ).

Na vrh Go down
flexi
Stariji Vodnik
Stariji Vodnik
flexi

BROJ POSTOVA: : 669
ČLAN OD: : 2013-02-05
M(j)esto Aleksinac

KomentarNaslov komentara: Re: Naše uspomene iz JNA (ručni rad)   Naše uspomene iz JNA (ručni rad) Icon_minitime02.04.13 0:19

Na vrh Go down
semsudin
Podporučnik
Podporučnik
semsudin

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1435
ČLAN OD: : 2013-03-11
M(j)esto GRABOVAC, VELIKA KLADUSA

KomentarNaslov komentara: Re: Naše uspomene iz JNA (ručni rad)   Naše uspomene iz JNA (ručni rad) Icon_minitime02.04.13 12:11

Citajuci ovu temu prisjetih se i ja tih rucnih radova u slobodno vrijeme.Posto smo svaki dan dobivali za marendu popularne sokove na slamku dodjoh na ideju da od tih slamki nesto napravim i odlucih da uradim okvir za sliku vojnika iz jna.Taj okvir je uradjen sa trostrukim piramidalnim redom slijepljenih slamki i unutra ukrasen sa onom svilenkastom vrpcom sto se je pecatio magacin.Takodje mi se svidjela ideja od jednog vojnika koji je oblozio kutiju cigareta sa klipama sibica a ja sam to isto uradio sa slijepljenim slamkama za sok.Medjutim nije to nista u odnosu na jednog vojnika koji je napravio Ajfelov toranj u visini 60 cm od klipa sibica lijepljenih.Neki su to zelili kupiti od njega ali nije bilo para na koje bi on pristao.Nesto stvarno lijepo da ne povjerujes da su to radile necije ruke.Moje uspomene su jos u ispravnom stanju nakon 26 godina kad su napravljene u kasarni Ratko Pavlovic Cicko Prokuplje.Pozdrav za sve koji su nesto radili iz jna.
Na vrh Go down
cato8687
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 34
ČLAN OD: : 2013-09-11

KomentarNaslov komentara: Re: Naše uspomene iz JNA (ručni rad)   Naše uspomene iz JNA (ručni rad) Icon_minitime25.09.13 19:30

I kod nas u Bačkoj Topoli 86/87 su bile popularne šibice u svim pojavnostima.
Ja se sjećam da sam tada uvježbao savijanje novčanice na veličinu manju od
poštanske marke.
U međuvremenu sam zaboravio, a nitko o tome ništa ne zna, čak ni web. :-(
Na vrh Go down
more6
Vodnik
Vodnik

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 450
ČLAN OD: : 2013-11-16

KomentarNaslov komentara: Re: Naše uspomene iz JNA (ručni rad)   Naše uspomene iz JNA (ručni rad) Icon_minitime06.03.14 3:33

Uvijek sam se divio ljudima koji imaju strpljenja i znanja za izraditi ovakve stvari.Ja nažalost nisam taj .Možda bih i strpljenja i imao ali znanja baš i ne.Od vojničkih rukotvorina imam jedino "đombometar"izrađen na teleprinteru.Ali je nažalost neupotrebljiv.Prekrižena su sva 427 dana na njemu.
Na vrh Go down
Kaplar M
Stariji Vodnik
Stariji Vodnik
Kaplar M

BROJ POSTOVA: : 657
ČLAN OD: : 2010-11-06
DOB : 59
M(j)esto Belgrade

KomentarNaslov komentara: Re: Naše uspomene iz JNA (ručni rad)   Naše uspomene iz JNA (ručni rad) Icon_minitime24.05.14 11:40

Sada se setih mog drugara iz čete, Zorana Krstića. On je na malo povećem komadu salonita (možda 100X60) polepio šibice a onda preko toga lemilicom "iscrtao" Ajfelov toranj i na kraju sve premazao lakom. Lepo je izgledalo. Sećam se da je došao do nekog neverovatnog broja palidrvaca koje je iskoristio za taj rad, gotovo da ne poveruješ.
Na vrh Go down
Gringo
Kapetan
Kapetan
Gringo

BROJ POSTOVA: : 3705
ČLAN OD: : 2011-09-29

KomentarNaslov komentara: Re: Naše uspomene iz JNA (ručni rad)   Naše uspomene iz JNA (ručni rad) Icon_minitime24.05.14 19:36

Od rukotvorina nemam ništa.....nisam ni stigao raditi imao sam dosta posla i obveza na centru veze, centrali uspostavama veza, a slobodno vrijeme sam koristio u komunikaciji s kolegama koji su bili na relejnim centrima i odašiljačima i učio sam teleprinter radio i tamo kad je trebalo mijenjati kolegu da može kući ,malo učio morseovu abecedu, ponekad slušao radio i tv..... i eto prošlo !

Podporučnik
Podporučnik
semsudin

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Naše uspomene iz JNA (ručni rad)   Naše uspomene iz JNA (ručni rad) Icon_minitime18.12.18 15:07

semsudin (citat):
Citajuci ovu temu prisjetih se i ja tih rucnih radova u slobodno vrijeme.Posto smo svaki dan dobivali za marendu popularne sokove na slamku dodjoh na ideju da od tih slamki nesto napravim i odlucih da uradim okvir za sliku vojnika iz jna.Taj okvir je uradjen sa trostrukim piramidalnim redom slijepljenih slamki i unutra  ukrasen sa onom svilenkastom vrpcom sto se je pecatio magacin.Takodje mi se svidjela ideja od jednog vojnika koji je oblozio kutiju cigareta sa klipama sibica a ja sam to isto uradio sa slijepljenim slamkama za sok.Medjutim nije to nista u odnosu na jednog vojnika koji je napravio Ajfelov toranj u visini 60 cm od klipa sibica lijepljenih.Neki su to zelili kupiti od njega ali nije bilo para na koje bi on pristao.Nesto stvarno lijepo da ne povjerujes da su to radile necije ruke.Moje uspomene su jos u ispravnom stanju nakon 26 godina kad su napravljene u kasarni Ratko Pavlovic Cicko Prokuplje.Pozdrav za sve koji su nesto radili iz jna.
Kutija od cigareta sa oblijepljenim slamkama se je zagubila,možda je i poklonita nekom a slika  sa pravljenim ramom je još u arhivi uspomena iz JNA salutiranje
Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 10461
ČLAN OD: : 2014-08-01
DOB : 62
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: Naše uspomene iz JNA (ručni rad)   Naše uspomene iz JNA (ručni rad) Icon_minitime18.12.18 16:55

semsudin (citat):
semsudin (citat):
Citajuci ovu temu prisjetih se i ja tih rucnih radova u slobodno vrijeme.Posto smo svaki dan dobivali za marendu popularne sokove na slamku dodjoh na ideju da od tih slamki nesto napravim i odlucih da uradim okvir za sliku vojnika iz jna.Taj okvir je uradjen sa trostrukim piramidalnim redom slijepljenih slamki i unutra  ukrasen sa onom svilenkastom vrpcom sto se je pecatio magacin.Takodje mi se svidjela ideja od jednog vojnika koji je oblozio kutiju cigareta sa klipama sibica a ja sam to isto uradio sa slijepljenim slamkama za sok.Medjutim nije to nista u odnosu na jednog vojnika koji je napravio Ajfelov toranj u visini 60 cm od klipa sibica lijepljenih.Neki su to zelili kupiti od njega ali nije bilo para na koje bi on pristao.Nesto stvarno lijepo da ne povjerujes da su to radile necije ruke.Moje uspomene su jos u ispravnom stanju nakon 26 godina kad su napravljene u kasarni Ratko Pavlovic Cicko Prokuplje.Pozdrav za sve koji su nesto radili iz jna.
Kutija od cigareta sa oblijepljenim slamkama se je zagubila,možda je i poklonita nekom a slika  sa pravljenim ramom je još u arhivi uspomena iz JNA salutiranje
Vala, Šemso, nek si se oglasio :cheers:Nedostajao si nam sunny

semsudin
Podporučnik
Podporučnik
semsudin

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Naše uspomene iz JNA (ručni rad)   Naše uspomene iz JNA (ručni rad) Icon_minitime18.12.18 20:04

Pozdrav Poručniče za tebe i za sve ostale koji ste aktivni i držite forum.Ubrzani ritam života baš i nedozvoljava da više vremena čovjek provede na internetu jer je opterećen nekim drugim stvarima koje ga pretiskaju.Naravno nadam se nekim bolim vremenima za sve nas bez obzira od kud smo i kako se zovemo.
Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 6762
ČLAN OD: : 2014-12-21
DOB : 61
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Naše uspomene iz JNA (ručni rad)   Naše uspomene iz JNA (ručni rad) Icon_minitime20.12.18 0:46

semsudin (citat):
Pozdrav Poručniče za tebe i za sve ostale koji ste aktivni i držite forum.Ubrzani ritam života baš i nedozvoljava da više vremena čovjek provede na internetu jer je opterećen nekim drugim stvarima koje ga pretiskaju.Naravno nadam se nekim bolim vremenima za sve nas bez obzira od kud smo i kako se zovemo.
Da. Svako se snalazi kako zna i ume te shodno životu nastoji biti aktivan na forumu koliko može.
Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 6762
ČLAN OD: : 2014-12-21
DOB : 61
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Naše uspomene iz JNA (ručni rad)   Naše uspomene iz JNA (ručni rad) Icon_minitime20.12.18 0:48

Što se tiče ručnog rada iz JNA, kao uspomene, ne sećam se da li je neko nešto napravio u doba kada sam služio vojsku. K-1 je bila velika, te je moguće da je neko i nešto uradio kao lepu uspomenu.
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8112
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 54
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Re: Naše uspomene iz JNA (ručni rad)   Naše uspomene iz JNA (ručni rad) Icon_minitime20.12.18 12:13

Kod mene u Mariboru u kasarni "Tone Tomšić" kao i u karauli "Ceršak" nitko nije radio-izrađivao neku uspomenu za vrijeme služenja JNA.
Zašto.
Pa nije baš bilo vremena za takve stvari.
Vojska je nepredvidiva.
Poslovi koje smo obavljali bilo su takvi da ili si nešto radio ili si spavao a vrlo malo imao nekog slobodnog vremena kao za takve aktivnosti.
Naj kasnije vojnički ormarić je bio dovoljno popunjen JNA odjećom i stvarima da za drugo baš nije bilo prostora.

Eto igrom slučaja prije JNA recimo negdje 1980-ih godina, došao sam do ulaza u vojnu bolnicu u Splitu.
I znatiželja me vukla da vidim što radi vojnik u portirnici glavne ulazne kapije.
I vidom kako on od šibica izrađuje Eiffelov toranj.
Žitetom je sjekao vrhove šibica i ono crveno bi bacio a ostatak je lijepio nekim prozirnim ljepilom i tako je izrađivao Eiffelov toranj.
Eto tome vojniku ne znam ni ime ni prezime, ne znam ni otkuda je, ali se eto sjećam kako je on to bez neke neuroze, užurbanosti,  stresa.... polako sjeckao i lijepio šibice.
Taj  Eiffelov toranj je bio visine nekih 1 metar.
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
MLVODNIK
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 68
ČLAN OD: : 2012-12-28
M(j)esto Ljubljana

KomentarNaslov komentara: Re: Naše uspomene iz JNA (ručni rad)   Naše uspomene iz JNA (ručni rad) Icon_minitime21.12.18 11:50

Zdravo,
šibice za toranj su se obično zapalile (u kutiji). Izgled je bio lepši - kobinacija les i crna boja od vatre. Sve to se je lepilo na staklu, onda se oddvojilo i zalepilo u konačni proizvod.
Lp
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8112
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 54
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Re: Naše uspomene iz JNA (ručni rad)   Naše uspomene iz JNA (ručni rad) Icon_minitime21.12.18 12:36

Bez obzira na sve kako se taj Eiffelov toranj izrađivao, samo znam za tog vojnika koji je tih 1980-ih godina radio na glavnoj kapiju ulaza u vojnu bolnicu u Splitu, da mi se nije svidio predzadnji dio tornja tj. ono gdje se u stvarnosti nalazi restoran-kafić.
Nije ga baš napravio dobro to sam zapamtio.
Ispalo je glupasto, nestvarno, izmišljeno.
Bar ja imam takvo mišljenje.
Mada u narodu ima ona izreka "Svaki cigo svoga konja hvali".
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
semsudin
Podporučnik
Podporučnik
semsudin

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Naše uspomene iz JNA (ručni rad)   Naše uspomene iz JNA (ručni rad) Icon_minitime06.03.19 14:49

Sjetih se da sam imo tj.dobio na poklon od kolege privjesak za ključeve ili tako nešto od ručno rađenog pletenja bijelih svilenkastih špagica.Bilo ih je 8 komada koje su se pletući stapale u četvrtastu jedninu tako nekako.Bila je duga oko 10 cm i kraj joj je bio paljen.
Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: Naše uspomene iz JNA (ručni rad)   Naše uspomene iz JNA (ručni rad) Icon_minitime

Na vrh Go down

Naše uspomene iz JNA (ručni rad)
Na vrh 
Stranica 1/1
 Similar topics
-
» Domace, a nase
» Bačka Topola 83/84
» Glazbene uspomene
» Osijek - Bijela kasarna 'Milan Stanivuković'
» Uspomene iz života izvan SMB uniforme