FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Zeljeni cilj KRCIN,samo vreme nije isto,a ni ucesnici pohoda
Prke Zastavnik I klase
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 992 ČLAN OD: : 2014-11-26 DOB : 60 Berovo
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 30.11.15 20:37
Sad posto smo opet stigli do deo betonske staze kojjeg smo prosli prilicno detaljno (mesto za kucicu za pse, magacin municije, mesto gde je bio grudobran) idemo dalje po betonskoj stazi prema stali. [You must be registered and logged in to see this image.]
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 30.11.15 20:54
:lol:Kako ti nije zao da ovako sjajne slike pakujes grupno,ali ja vec negde ranije rekoh da ti mozes da kacis po svom nahodjenju,ali mene nemozes spreciti da ih ja delim,jer svaka za sebe ima svoju veliku vrednost! Prijatelju moras biti detaljniji u tumacenju slike Mene zanima ukoliko ovo staza od grudobrana prema stali,a ovaj betonski kvadrat je bio mesto kucice za psa? Sad nesto razmisljam da prilicno udaljeniji od mesta gde ranije bio stacioniran pas,a u mom slucaju na tom mestu bila kuja koja sluzila za slikanje vojnika kao robustan zestok pas,a u sustini bila sasvim opustena miroljubiva,a u sluzbi na reonu sasvim zasluzeno odradjivala svoju ulogu!
Djida Zastavnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 972 ČLAN OD: : 2013-04-05
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 01.12.15 19:12
Ercove,Prke samo da znate da uživam čitajući ovu svojevrsnu vašu antologiju o vašoj karauli Bituše. Pozdrav drugovi,samo napred
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 01.12.15 19:26
terrra (citat):
Penju se sa nase strane granice, iz pravca Banjista, susedne karaule br.4. Neka Zagorac proveri i potvrdi.
Nema potrebe za provjeru, panorama mi je poznata.
Budi mi pozdravljen.
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 01.12.15 20:25
Djida (citat):
Ercove,Prke samo da znate da uživam čitajući ovu svojevrsnu vašu antologiju o vašoj karauli Bituše. Pozdrav drugovi,samo napred
Hvala na podrsci druze kapetane. I mi uzivamo sto imamo drugove kao vas
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 01.12.15 21:16
:lol:Kako ti nije zao da ovako sjajne slike pakujes grupno,ali ja vec negde ranije rekoh da ti mozes da kacis po svom nahodjenju,ali mene nemozes spreciti da ih ja delim,jer svaka za sebe ima svoju veliku vrednost! Prijatelju moras biti detaljniji u tumacenju slike Mene zanima ukoliko ovo staza od grudobrana prema stali,a ovaj betonski kvadrat je bio mesto kucice za psa? Sad nesto razmisljam da prilicno udaljeniji od mesta gde ranije bio stacioniran pas,a u mom slucaju na tom mestu bila kuja koja sluzila za slikanje vojnika kao robustan zestok pas,a u sustini bila sasvim opustena miroljubiva,a u sluzbi na reonu sasvim zasluzeno odradjivala svoju ulogu!
Nije tu bilo mesto za kucicu za psa druze moj, kucica za psa je bila na pocetku betonske staze posle krivine. Tu postoji mali tehnicki problem jer ja sam snimio video klip da bi bolje pretstavio gde je kucica za psa ( objavio sam ga ranije) to je bilo neposredno pre one zemunice sta li je bilo, za koju Zagorac kaze da je iz 2001 jer i na njegovom Drenku ima slicno nesto. Dakle nasa kucica za psa ( tu gde je bio vezan Don) je blizu te zemunice , i na klipu se odlicno vidi. Ja bih mogao doduse da izvadim i slike iz video klipa ali ne znam dali nece biti jos vise zbunjujuce o mestopolozaju same betonske kocke gde je bio vezan pas koji je cuvao magacin za municiju... Evo ti link sa Youtubea gde je prebacen klip mozda uspes da ga otvoris i sve cre ti biti jasno - gde je kucica .... ako ne uspes pokusacemo sa slikama [You must be registered and logged in to see this link.]
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 01.12.15 21:26
Nije tu bilo mesto za kucicu za psa druze moj, kucica za psa je bila na pocetku betonske staze posle krivine. Tu postoji mali tehnicki problem jer ja sam snimio video klip da bi bolje pretstavio gde je kucica za psa ( objavio sam ga ranije) to je bilo neposredno pre one zemunice sta li je bilo, za koju Zagorac kaze da je iz 2001 jer i na njegovom Drenku ima slicno nesto. Dakle nasa kucica za psa ( tu gde je bio vezan Don) je blizu te zemunice , i na klipu se odlicno vidi. Ja bih mogao doduse da izvadim i slike iz video klipa ali ne znam dali nece biti jos vise zbunjujuce o mestopolozaju same betonske kocke gde je bio vezan pas koji je cuvao magacin za municiju... Evo ti link sa Youtubea gde je prebacen klip mozda uspes da ga otvoris i sve cre ti biti jasno - gde je kucica .... ako ne uspes pokusacemo sa slikama [You must be registered and logged in to see this link.]
Pokušajte se prisjetiti, ova betonska ploča je možda poklopac nečega.
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 01.12.15 21:30
E ovo vec jos vise vredi prijatelju.Sta reci osim vrh si druze!
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 01.12.15 21:36
ZAGORAC (citat):
Pokušajte se prisjetiti, ova betonska ploča je možda poklopac nečega. [You must be registered and logged in to see this image.]
E to vec jako prelazi moje vreme,cak stavise gledajuci sad klip i ovo mesto od psa prilicno udaljeno od mesta iz mog vremena. Verovatno,svaki novi komandir karaule imao svoje ideje i strategiju u vezi obezbedjenja granice iliti vec!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 01.12.15 21:40
Možda se Prke prisjeti...
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 01.12.15 21:48
Pokušajte se prisjetiti, ova betonska ploča je možda poklopac nečega.
Mislim da je u nase vreme nije bilo, evo opet sliku sa Luzajicem na grudobranu a do grudobrana prema stali nema betonske ploce niti neki drugi objekat... Iako je ugao slikanja malo razlicit.... [You must be registered and logged in to see this image.]
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 01.12.15 21:56
Tko zna broj ovog kamena? Potpisujem 15 dana skraćenja!
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 01.12.15 21:56
A da se prisetimo mestu gde je bio grudobran slikano iz pravca karaule...[You must be registered and logged in to see this image.]
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 01.12.15 22:03
ZAGORAC (citat):
Tko zna broj ovog kamena? Potpisujem 15 dana skraćenja! [You must be registered and logged in to see this image.]
Razmisljajuci realno,a znajuci da general nista neradi bez razloga i smisla,cenim da "nas"granicni stub.Kazem stub jer oni pomocni bili manju,a ovaj jos uvek u rangu velikog glavnog. Opet kazem koliko mene secanje sluzi takvih glavnih na nasem reonu imalo oko 4 komada Terrra bi mogao desifrovati zagonetku,mada ni skracenje nije zanemarljivo
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 01.12.15 22:07
Prke (citat):
A da se prisetimo mestu gde je bio grudobran slikano iz pravca karaule...[You must be registered and logged in to see this image.]
Malo "ubija"vegetacija,pa tesko se snaci,tj uporediti nase i sadasnje stanje.Ocekujemo terrra da se pojavi,jer izgleda momak raspolaze sa jakom memorijom,a i mladji momak,pogotovu od mene!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 01.12.15 22:09
ercov54 (citat):
ZAGORAC (citat):
Tko zna broj ovog kamena? Potpisujem 15 dana skraćenja! [You must be registered and logged in to see this image.]
Razmisljajuci realno,a znajuci da general nista neradi bez razloga i smisla,cenim da "nas"granicni stub.Kazem stub jer oni pomocni bili manju,a ovaj jos uvek u rangu velikog glavnog. Opet kazem koliko mene secanje sluzi takvih glavnih na nasem reonu imalo oko 4 komada Terrra bi mogao desifrovati zagonetku,mada ni skracenje nije zanemarljivo
Nije vaš kamen, slikan je sa jugozapadne strane,ja ga poznajem a vi pokušajte pogoditi.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 01.12.15 22:14
ZAGORAC (citat):
ercov54 (citat):
ZAGORAC (citat):
Nije vaš kamen, slikan je sa jugozapadne strane,ja ga poznajem a vi pokušajte pogoditi.
Generale,mi se jedva snalazimo i sa nasim kamenjem,a sa komsijinim nemoguca misija. A tebe pitati,nema svrhe,jer recices da se pokusamo setiti,jer nemase kuda zuriti,svo vreme pred nama
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 01.12.15 22:20
ercov54 (citat):
Generale,mi se jedva snalazimo i sa nasim kamenjem,a sa komsijinim nemoguca misija. A tebe pitati,nema svrhe,jer recices da se pokusamo setiti,jer nemase kuda zuriti,svo vreme pred nama
Ima svrhe to je E-4.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 01.12.15 22:27
ZAGORAC (citat):
Ima svrhe [You must be registered and logged in to see this image.] to je E-4.
Pa da,sad ima svrhe,a pitah ja pre nesto jako po meni interesantno,sto budi znatizelja,a dobih odgovor da se pokusam setiti,tj da pokusam sloziti mozaik u realnu formu! Nadamse da neko pristigne da pocne igra otvorenih karata Opet se pozivam na terra,moguce iako niste ista klasa,ali momak poznaje ove terene jako dobro. Terrra prijatelju pomagaj
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 01.12.15 22:34
ZAGORAC (citat):
Šteta što se ne javlja terra, mlad je,možda se sječa zapovjendnog kadra u Debru i na karaulama.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 01.12.15 22:40
ZAGORAC (citat):
ZAGORAC (citat):
Šteta što se ne javlja terra, mlad je,možda se sječa zapovjendnog kadra u Debru i na karaulama.
Taj detalj oko secanja komandnog kadra vec poznat Moguce da pokusavas usmeriti potragu prema pravoj strani,ali generale sto kazu u mom kraju-gluvom saputati,i slepom namigivati-gubljenje vremena na moju malenkost! Ipak uzdamse u terra,e to bi bio sjajan pogodak
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 01.12.15 23:15
Djida (citat):
Kao sto rece moj moj Prke,hvala na podrsci,i pracenju,pogotovu sad kad Prke sa njegovim slikama pravi Bituse jako zanimljivom temom pratim ja uporedo i Prizren,samo nesto slabo ima budnih. .Dinosaurus bio malo u banovcima,ali nemaga da se pojavi,mogu predpostaviti zasto,ali steta sto nije sa nama.Slavonski otisao malo na odsustvo u banovce,osecase nedostatak njih dvojice,a nema ni Mura,a verovatno i tebe ubijaju obaveze,ali bar nisi u banovcima ,a kad vec svratio kod nas,a mi znamo za red,kafica rakijica,ali umesto obaveznog posluzenja,skroman+
terrra Džomba
BROJ POSTOVA: : 139 ČLAN OD: : 2014-11-19 DOB : 54 Zemun
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 02.12.15 0:00
ZAGORAC (citat):
ZAGORAC (citat):
Evo me! Secam se samo komandnog kadra u Debru, u kasarni. Komandant odseka te 1990-te bio je pukovnik Lozanovski Josif. Izgledao je kao prava vojnicina. Uvek uredan, besprekorne odece, ljudskog ponasanja...Pricalo se da je bio u Beogradu u Titovoj gardi, ali je nesto zglajzao pa je zavrsio u Debru. Njegov zamenik je bio kapetan Cvetkovic. Ne secam se prezimena. Takodje dobar covek, ali mnogo drugaciji. Neuredan i debeo. Tesko ga je i povezati sa vojskom! Nesto kao aktiviran posle vojnog roka, bez vojne skole. Treci oficir koga se secam je porucnik, bezbednjak. Ne pamtim mu ime, ali znam da je bio Albanac. To je jako cudno jer u celom odseku nije uopste bilo vojnika Albanaca, osim njega, oficira za bezbednost! To je bio mracan tip, jako obrazovan i inteligentan. Govorio je vise jezika. Ispitivao je na karauli Bituse dvojicu ilegalnih prebega iz Albanije u septembru 90-te. Komandir granicnog voda je bio vodnik Zujovic. Ogroman covek od 2m i 140kg. Njemu su se cinovi stalno oduzimali i dodavali, pa je nekad bio stariji vodnik, nekad vodnik prve klase. Komandir pozadinaca je bio Slavisa Pavletovic. Toliko se secam, za sada. Sto se karaula tice jedino znam da je svih devet karaula duzilo max. 4-5 podoficira, tako da su neki bili zaduzeni za dve ili cak tri karaule.
Kuhar-Debar. Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1419 ČLAN OD: : 2015-01-21 BIH-USA.
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 02.12.15 2:42
terrra (citat):
ZAGORAC (citat):
ZAGORAC (citat):
Evo me! Secam se samo komandnog kadra u Debru, u kasarni. Komandant odseka te 1990-te bio je pukovnik Lozanovski Josif. Izgledao je kao prava vojnicina. Uvek uredan, besprekorne odece, ljudskog ponasanja...Pricalo se da je bio u Beogradu u Titovoj gardi, ali je nesto zglajzao pa je zavrsio u Debru. Njegov zamenik je bio kapetan Cvetkovic. Ne secam se prezimena. Takodje dobar covek, ali mnogo drugaciji. Neuredan i debeo. Tesko ga je i povezati sa vojskom! Nesto kao aktiviran posle vojnog roka, bez vojne skole. Treci oficir koga se secam je porucnik, bezbednjak. Ne pamtim mu ime, ali znam da je bio Albanac. To je jako cudno jer u celom odseku nije uopste bilo vojnika Albanaca, osim njega, oficira za bezbednost! To je bio mracan tip, jako obrazovan i inteligentan. Govorio je vise jezika. Ispitivao je na karauli Bituse dvojicu ilegalnih prebega iz Albanije u septembru 90-te. Komandir granicnog voda je bio vodnik Zujovic. Ogroman covek od 2m i 140kg. Njemu su se cinovi stalno oduzimali i dodavali, pa je nekad bio stariji vodnik, nekad vodnik prve klase. Komandir pozadinaca je bio Slavisa Pavletovic. Toliko se secam, za sada. Sto se karaula tice jedino znam da je svih devet karaula duzilo max. 4-5 podoficira, tako da su neki bili zaduzeni za dve ili cak tri karaule.
Bravo Terra ,bio sam zaboravio Zujovica komandira granicnog voda,gromada od covjeka ali tom vodu je i zaista trebao takav covjek,hvala na podsjecanju,jos kad bi bilo slika iz kruga kasarne bilo bi super ali izgleda na zalost da ih nema jer dole je bilo se malo teze slikati negoli na karaulama,lp.
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 02.12.15 21:30
ercov54 (citat):
Kao sto rece moj moj Prke,hvala na podrsci,i pracenju,pogotovu sad kad Prke sa njegovim slikama pravi Bituse jako zanimljivom temom pratim ja uporedo i Prizren,samo nesto slabo ima budnih. .Dinosaurus bio malo u banovcima,ali nemaga da se pojavi,mogu predpostaviti zasto,ali steta sto nije sa nama.Slavonski otisao malo na odsustvo u banovce,osecase nedostatak njih dvojice,a nema ni Mura,a verovatno i tebe ubijaju obaveze,ali bar nisi u banovcima ,a kad vec svratio kod nas,a mi znamo za red,kafica rakijica,ali umesto obaveznog posluzenja,skroman+
Pošto se veliki garnizon Prizren uspavao odnosno nalazi se na nekoj vrsti kolektivnog godišnjeg odmora ja se preseli kod vas uvek budnih i aktivnih graničara karaule Bituše. Verovatno je karaula bila mala ali su u njoj bili ljudi velikog srca i duše i ostali ste vidim takvi i dan danas. Kod vas nema prekomande kao na temi o Prizrenu,ostali ste disciplinovani i primerni vojnici naše Jna. Pozdrav drugovi.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 02.12.15 22:47
Jesuli to prijatelju ostaci ljetne karaule ili nesto ti drugo.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 02.12.15 23:45
Kuhar-Debar. (citat):
Ne prijatelju,nisu ostaci letnje karaule,vec ostaci bacila iliti stale za ovce,a i sudeci po konfiguraciji terena ovo se nalazi negde u zoni letnje karaule,jer nikako nije prema i oko Krcina,jer tamo teren prilicno nepristupacan za ovako nesto:!:
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 02.12.15 23:48
ercov54 (citat):
Kuhar-Debar. (citat):
Ne prijatelju,nisu ostaci letnje karaule,vec ostaci bacila iliti stale za ovce,a i sudeci po konfiguraciji terena ovo se nalazi negde u zoni letnje karaule,jer nikako nije prema i oko Krcina,jer tamo teren prilicno nepristupacan za ovako nesto:!:
Bacila prvi put zaista cujem za tu rijec kod nas se koristila rijec tor za mjesto gde su ovce prolazile svoje noci.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 03.12.15 0:33
Djida (citat):
ercov54 (citat):
Pošto se veliki garnizon Prizren uspavao odnosno nalazi se na nekoj vrsti kolektivnog godišnjeg odmora ja se preseli kod vas uvek budnih i aktivnih graničara karaule Bituše. Verovatno je karaula bila mala ali su u njoj bili ljudi velikog srca i duše i ostali ste vidim takvi i dan danas. Kod vas nema prekomande kao na temi o Prizrenu,ostali ste disciplinovani i primerni vojnici naše Jna. Pozdrav drugovi.
Na Bitusu uvek dobrodosli svi dobronamerni ljudi,a pogotovu vi nasi prijatelji Prizrenci A to-ljudi velikog srca i duse-to stoji,tj stajalo,ali kao i kod svakog vreme cini svoje,tako da se vremenom iskristalisu bas takavi koji ostali i dan danas,a to se da primeti u prisustvu moje malenkosti koji datiram jos iz kamenog doba ,i normalno ovih nekolicina mladjih momaka. Naravno Prke vrh momak koji ne samo zbog sebe,vec i zbog nas,otisao na lice mesta. Nije bio sebican da samo poseti i zadovolji svoju znatizelju i emocije,vec i zarad nas,mene,kuhara,terre a i jos dobrih momaka kojima bliska ova tema,i naravno za par njegovih drugara koji svrate pogledaju i odu bez zdravo i dovidjenja,doneo sijaset vrhunskih snimaka,koji zahvaljijuci njemu ostaju u trajnoj uspomeni na neka sjajna nasa prosla vremena! Kao sto nemogu da razumem mog Radeta,koji dosao pa se izgubio bez pozdrava,nadamse da je bar ok,tako nemogu da razumem i nekolicinu Prketovih klasica,ali kojisam pa ja da nekoga prozivam,i nijemi namera,vec samo neko moje misljenje rekoh bez zle namere! Bicete vi nasi Prizrenci opet u kompletnom sastavu,docice momci sa odsustva i odkomande! Krenuce opet da se utrkuju postovi o zivotu i radu u i oko kasarne,a doduse ima kod vas i puno stosta da se nauci,bar ja zahvaljujuci vama dosao do nekih saznanja koja nisam znao do sada,ili nisam obracao duznu paznju,a vreme ucinilo svoje da se i tim nekim podacima iz istorije posveti duzna paznja
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 03.12.15 6:49
Pa sad generale dali polje od kobile iliti od konja ja neznam doduse mogu da proverim kod izvora slike,ali nikako nisam valda i promasio da nije u nasoj zoni odgovornosti,a sad par kilometara levo desno gore dole,necemo sitnicariti
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 03.12.15 23:07
Ja imam obavezu i granicarsku duznost da produzim pricu.. Idemo polako do stale, znam da je za one koji su bili kuriri maltene jednake vaznosti i sentimenata ovaj objekt kao karaula ali moram da vam kazem da su ovo mozda zadnji snimci od tog objekta jer se rusio i dok sam bio tamo... Znaci u poslednji cas... N a ovim fotkama kao u nasim secanjima, zivi objekat gde je nekad bila ercova Drina , nasa Vera i ko zna kojih drugih plemenitih zivotinja...
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 03.12.15 23:33
Prke (citat):
Ja imam obavezu i granicarsku duznost da produzim pricu.. Idemo polako do stale, znam da je za one koji su bili kuriri maltene jednake vaznosti i sentimenata ovaj objekt kao karaula ali moram da vam kazem da su ovo mozda zadnji snimci od tog objekta jer se rusio i dok sam bio tamo... Znaci u poslednji cas... N a ovim fotkama kao u nasim secanjima, zivi objekat gde je nekad bila ercova Drina , nasa Vera i ko zna kojih drugih plemenitih zivotinja...
Sve se rusi i nestaje nazalost ali vreme prolazi i nemoze se nazalost zaustaviti,sjecanje na Bitusu trajat ce koliko i traje nasa prica ovde a posle nas bojim se da ce to sve otici u zaborav kao da nikad i nije postojala karaula i zivot u njoj ali to je takvo breme sta se tu moze kukati ne vredi bar ja tako mislim.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 04.12.15 0:02
Prke (citat):
Nemas ti prijatelju nikakvu obavezu,ali ti takav sklop coveka da zelis sa nama da podelis sve ono sto tebe radovalo,a bilo i sete sto nase karaule kao takve nema vise,ali treba se radovati i time sto ostala i dalje da zivi,ali u nekoj drugoj ulozi! A sto se tice stale od moje Drine,i vase Vere,to je cena drustvenog i tehnickog napredka. Nema vise potrebe za kobilama,doduse hteli mi to ili ne,jos uvek ostao i dalje poneki konj,i bice konja i dalje Nestose bas nesecam,dali konjovodac,u mojem slucaju Smolcic Zeljko imali bilo kakvu drugu obavezu,osim duznosti oko kobile. Znam da ovaj moj nije davao strazu,a dobio kobilu na duznost na samo njemu znan blef,doduse i upalilomu
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 04.12.15 0:15
Kuhar-Debar. (citat):
Prke (citat):
Sve se rusi i nestaje nazalost ali vreme prolazi i nemoze se nazalost zaustaviti,sjecanje na Bitusu trajat ce koliko i traje nasa prica ovde a posle nas bojim se da ce to sve otici u zaborav kao da nikad i nije postojala karaula i zivot u njoj ali to je takvo breme sta se tu moze kukati ne vredi bar ja tako mislim.
Uspomena zasluzuje da bude ponovljena kao zadnja slika objekta kog vise nema A prijatelju moj Secanje se nece zavrsiti dok traje nasa prica ovde,jer ove price ovde nebi ni bilo da nije bilo naseg secanja! Oticice u zaborav,bar u mom pitanju,tad kad prestanem realno i trezveno razmisljati
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 04.12.15 23:39
Doslo do zatisja u prici pa moram ja da vadim stvar Dvojica granicara slikana na jednom od par mesta gde se moglo slikati,i to kad KK nadje za shodno da pozove pomocu kurira,lokalnog fotografa iz Rostuse! Elem na slici ,normalno na steni odmah iza karaule,levo OCKERL MIRKO,momak iz Slovenije,jako dobar momak,inace casno odsluzio svoj deo na granici do zadnjeg dana,bez foliranja ne trazeci bilo kakve izgovore za izbegavanje duznosti Necemo sad detaljisati koja druga spodoba sa Mirkom,ali da se primetiti okolis iza ledja,sve bez imalo vegetacije,i nista nije cudno sto se sada ne snalazim u ovakvom prikazu rastinja oko karaule. A mislim da se opet u zadnjem delu nalazi izvor koji kasnije u neka Prketova vremena uoblicen u cesmu
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 04.12.15 23:55
Stvarno sjajna slika. Rekao si da je kamen bio pozadi karaule. Tu nije bio u moje vreme, a slikali smo se kao sto znas prilicno ilegalno.. Dali je to pas u pozadini? Evo mislim da po tvome kazivanju kamen je trebao da bude negde ovde... Evo slike iz mog vremena.. To je slika koju sam iskoristio od Aleksa kad smo objasnjavali ranije gde je bio pomocni izlaz ... na slici su Holcinger Branko (cata) i Aleksandar Bogojevic (u trenerci) [You must be registered and logged in to see this image.]
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 05.12.15 0:36
Prke (citat):
Stvarno sjajna slika. Rekao si da je kamen bio pozadi karaule. Tu nije bio u moje vreme, a slikali smo se kao sto znas prilicno ilegalno.. Dali je to pas u pozadini? Evo mislim da po tvome kazivanju kamen je trebao da bude negde ovde... Evo slike iz mog vremena.. To je slika koju sam iskoristio od Aleksa kad smo objasnjavali ranije gde je bio pomocni izlaz ... na slici su Holcinger Branko (cata) i Aleksandar Bogojevic (u trenerci)
Sjajansi u zapazanju detalja za psa Da sad nebih sitnicario,metar gore dole nebitno,ali tu negde bila stena,vise gore prema putu,a pas je onaj kojem niko osim kerovodca i Josipa nije smeo prici,a i kad isao na reon uvek nosio korpu na njusci zarad sigurnosti granicara!,a +za zapazanje detalja prijatelju!
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 05.12.15 19:55
Evo slike sa unutrasnjosti stale.. [You must be registered and logged in to see this image.]
Struze se malter kako bi izvadili cigle.. Verovatno da sad vise stala ne postoji...
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 05.12.15 22:36
Kakavces tek biti kad pocnes da obradjujes karaulu iznutra kad ovako temeljno pretresas stalu,e tek tu ceka iznenadjenje u pozitivnom smislu! Znam da bi se Zeljko radovao da vidi stalu u kojoj Drinu mazio pazio i hranio,a sigurno i Zekaj Ragip nebi mogao ostati miran gledajuci zadnje slike stale!
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 05.12.15 23:07
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 06.12.15 18:03
ercov54 (citat):
Kuhar-Debar. (citat):
Prke (citat):
Uspomena zasluzuje da bude ponovljena kao zadnja slika objekta kog vise nema A prijatelju moj Secanje se nece zavrsiti dok traje nasa prica ovde,jer ove price ovde nebi ni bilo da nije bilo naseg secanja! Oticice u zaborav,bar u mom pitanju,tad kad prestanem realno i trezveno razmisljati
Da slozio bih se tu sa tobom prijatelju.
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 06.12.15 18:07
Prke (citat):
Stvarno sjajna slika. Rekao si da je kamen bio pozadi karaule. Tu nije bio u moje vreme, a slikali smo se kao sto znas prilicno ilegalno.. Dali je to pas u pozadini? Evo mislim da po tvome kazivanju kamen je trebao da bude negde ovde... Evo slike iz mog vremena.. To je slika koju sam iskoristio od Aleksa kad smo objasnjavali ranije gde je bio pomocni izlaz ... na slici su Holcinger Branko (cata) i Aleksandar Bogojevic (u trenerci) [You must be registered and logged in to see this image.]K
Krsni momci nema sta,ovakvu karaulu i ja pamtim e sad na sredini zida karaule vise ta dva mala prozora vidi se kao da je nabaca otpala i ja se nesto ne secam da je tako bilo u moje vreme sto je vjerovatno popravljeno u medjuvremenu od Prketovog i mog boravka tu na karauli.
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 06.12.15 18:08
Kakavces tek biti kad pocnes da obradjujes karaulu iznutra kad ovako temeljno pretresas stalu,e tek tu ceka iznenadjenje u pozitivnom smislu! Znam da bi se Zeljko radovao da vidi stalu u kojoj Drinu mazio pazio i hranio,a sigurno i Zekaj Ragip nebi mogao ostati miran gledajuci zadnje slike stale!
Mozda i istorijska slika Prke ako stale vise nema jer ti si sigurno zadnji koji ju je uslikao takva kakva jest.
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 06.12.15 18:10
Slika je prelijepa hvala Didiju eh samo jos te krosnje tog drveta da se mogu ukloniti bilo bi savrseno ali priroda je priroda.
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 06.12.15 19:56
[You must be registered and logged in to see this image.] Naleteo sam na ovu sliku i evo postavljam je za prijatelje sa karaule Bituše Živi i zdravi bili drugovi
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 06.12.15 21:08
,b
Djida (citat):
[You must be registered and logged in to see this image.] Naleteo sam na ovu sliku i evo postavljam je za prijatelje sa karaule Bituše Živi i zdravi bili drugovi
prijatelju hvala,ali bas si naleteo na pravu sliku. A ukoliko nebi sledila replika ,rekaobih da ovaj putokaz iznad sume,stobi rekli u granicnom pojasu,e sad ukoliko neko bude pitao dali sever jug zapad ili vec,nek ne trosi vreme na ta pitanja ,bitno da putokaz ne laze
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 06.12.15 23:09
[You must be registered and logged in to see this image.] Filip TopuzovskiBitusani
Ni magla ni butur емотикон grin
Sudeci po okolini cesme,Dzinova sigurno nije Bice da ovo "moj" izvor,a Prketova i kasnijih generacija cesma
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme)