FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 11.01.16 21:48
milutins (citat):
U Nekoj Buducoj Bitusi
Sa Zvonika smiraja Zazvoni u casu Kada se granicar povlaci
Na soleji Paunovicevu zapovest Koju je vetar otvorio Prke sa radoscu iscitava
Drugovi granicari Necete izgubiti vid Ako Bituse promeni svoj smisao
Ako se nekada u buducnosti Nad Bitusom nebo naoblaci Pa se i munje obrushe
Neka je cuvaju Dubine I prostranstva vashe dushe
Uostalom Sve se svodi na Cekanje I uobrazilju nade
Kao oci U ogledalu Na Dzinovoj cesmi
Sudbina Bituse Pocinje danas U nekoj buducoj pesmi
Nemogu da nadjem adekvatan izraz,ostao bez reci. Svaki stih ima i svoje dodatno znacenje osim onog koje navedeno. Nisam mogao ocekivati da Bitusa bude opevana u pesmi. Malo je reci hvala u ime nas koji bili na Bitusi,a i sami mestani trebaju biti zahvalni na ovakvim stihovima!
Prke Zastavnik I klase
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 992 ČLAN OD: : 2014-11-26 DOB : 60 Berovo
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 11.01.16 22:20
milutins (citat):
U Nekoj Buducoj Bitusi
Vec sam iskazao svoje odusevljenje na FB stranici "Bitusani" , - jednostavno MISLIM DA ZA OVO NE POSTOJE RECI KOJIM BIH ISKAZAO SVOJE EMOCIJE , malo je druze moj da kazem HVALA u ime svih nas. Dugo , dugo posle citanja ovih stihova ostaje osvetljena slika u mislima kako je divno bilo i kako je sada divno osetiti dah onih predivnih planina . Mislim da pesma obara s nogu jer iza obicnih reci kao da jure bezbroj sitnica koji opisuju vreme provedenog tamo i vreme buduce koje cemo osvojivati dok budemo zivi...
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4617 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 11.01.16 22:31
Hvala momci. Malo pojasnjenje kako sam ja to shvatio,odnosno pokusao sam si zamisliti Prketov osjecaj ulaska u karaulu. Soleja je prostor ispred zida oltara,eto u pjesmi je Prke tu pronasao davno zapisanu dnevnu zapovijest KK Paunovica,procitao je njegovo nekakvo predskazanje,poruku svim buducim granicarima i td. Pjesma je napisana uz veliku pomoc T'Ga Za Jug,Vranec,Tikves,Kavadarci,berba iz 2003
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 11.01.16 22:42
Prke (citat):
Vec sam iskazao svoje odusevljenje na FB stranici "Bitusani" , - jednostavno MISLIM DA ZA OVO NE POSTOJE RECI KOJIM BIH ISKAZAO SVOJE EMOCIJE , malo je druze moj da kazem HVALA u ime svih nas. Dugo , dugo posle citanja ovih stihova ostaje osvetljena slika u mislima kako je divno bilo i kako je sada divno osetiti dah onih predivnih planina . Mislim da pesma obara s nogu jer iza obicnih reci kao da jure bezbroj sitnica koji opisuju vreme provedenog tamo i vreme buduce koje cemo osvojivati dok budemo zivi...
Jako dobro receno ,upravo tako kao da citas moje misli,ali ja nemam reci,u blokadi sam!
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 11.01.16 22:48
milutins (citat):
Hvala momci. Malo pojasnjenje kako sam ja to shvatio,odnosno pokusao sam si zamisliti Prketov osjecaj ulaska u karaulu. Soleja je prostor ispred zida oltara,eto u pjesmi je Prke tu pronasao davno zapisanu dnevnu zapovijest KK Paunovica,procitao je njegovo nekakvo predskazanje,poruku svim buducim granicarima i td. Pjesma je napisana uz veliku pomoc T'Ga Za Jug,Vranec,Tikves,Kavadarci,berba iz 2003
Upravo ovo tumacenje bilo bar meni potrebno-SOLEJA-,a sve ostalo shvaceno,a ako berba iz te godine pomaze u radjanju ovakvih stihova,idem sad da potrazim bas tu godinu,ali ja to vec davno popio. U svakom slucaju veliko hvala!
Kuhar-Debar. Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1419 ČLAN OD: : 2015-01-21 BIH-USA.
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 12.01.16 2:11
ercov54 (citat):
Kuhar-Debar. (citat):
ercov54 (citat):
Kuhar-Debar. (citat):
Nema potrebe za paniku prijatelju situacija pod kontrolom vatra tinja i nemoze da se ugasi ja sam dosao nekolio starih panjeva pa nema problema sto se tice slike veoma stara a te mazarije po zidu to vjerovatno samo ti mozes objasniti jer meni su u najmanju ruku nejasne,rekao si da ova dvojica nisu bitni a oni su bas meni interesantni stavljajuci jednu nogu na nekakvu stolicu sta je u stvari poenta slike da nam prikazu kolike su brojeve cipela nosili ili kako su im cipele bile izglancane ili stali ti vec tko zna
Obzirom da si ti moj dobar prijatelj,i da ja nista za zlo ne kapiram,jer nisi ti momak iz te neke negativne price,ali imalobi ovde puno stosta da se raspali A prijatelju moj,nisi ni trebao da tumacis sliku,jer valda i onaj koji slikao nije imao pojma sta namazao,ili verovatno ja ne kapiram te neke pravce u slikarstvu,ali bilo pitanje-dali ova umitnicka dela bila na zidu i u vase vreme-? A tebe zanimaju one sporedne spodobe,doduse za Popovica ruzno da kazem da je spodoba,a za ovog drugog licno mogu da potvrdim da spodoba koju ni najblizi komsija nevoli da sretne na putu,toliko o njegovoj pozitivnoj strani A to sto takav polozaj sudionika na slici,e to je umetnicka kreacija samog slikara iz Rostuse. To covek namesta usmerava pogled polozaj i ostalo da budemo sto lepsi,kao da idemo na kasting za manekene iliti glumce Aj kad vec ovde da obavestim siri auditorijum da se pojavio jos jedan momak koji bio na Bitusi koliko mene secanje sluzi 75/76 Semso Tutic iz Tutina.Ostaviosam poruku da se pojavi ovde na druzenje,samim tim sto potrazio momke sa Bituse,znaci da to i zeli,a samim tim bice jos novih secanja! Uh bruka pocinje da se zaboravlja,upravo post od Semsa ovako lici!
Semso Tutic 12 сати ima li neko iz junske klase 78 79 sa karaule bitusa debar
E sad to na zidu neznam jeli bilo ili ne ali smatram da nije a o kvaliteti ljudi sa slike nebih raspravljao jer ti poznajes momke licno onako kako kazes neka bude tako.Drago mi je za Semsu momka ako stvarno odluci da dodje i ucestvuje u diskusiji bice vise nego dobro dosao a mislim da si mu ti druze vec napisao lijepu dobrodoslicu kako samo ti umijes,vidim da je on bio moja klasa samo 10 tak.godina prije mene ali nebih o njemu vise ako dodje saznacemo vise a ako ne dodje e to je vec njegov problem
Izgleda prijatelju nisi ti mene bas najbolje skapirao. Ja ne kazam da sam svetac,bezgresan covek andjeo,ali da ovako olajavam bivseg druga,e tako vec nisko moralan nisam Kazes da o kvalitetu ljudi sa slike nebi da raspravljas jer ja poznajem momke.Normalno da poznajem momka Radeta Popovica iz Milutovca kod Trstenika,a ova druga spodoba koju ja tako dobro naruzih,nije niko drugi,vec ovaj ovdasnji ercov tj ja.A ja za sebe mogu da kazem sta god pozelim,a u verodostojnost mog sopstvenog opisa drugi treba da govore,moj prijatelju
E vidis prijatelju zaista i nisam te ukapirao i stoga se licno izvinjavam ali da budem iskren odmah mi bilo nekako cudno da tako pricas o covjeku a znam da si zaista dobra osoba i nisam ni u snu pomislio da si to ti,i bas si me sad zasramio ali se nadam da ces ti meni oprostiti jer veliki ljudi to uvijek mogu
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 12.01.16 2:18
milutins (citat):
U Nekoj Buducoj Bitusi
HVALA Milutine mnogoooo i aferim.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 12.01.16 18:30
Kuhar-Debar (citat):
E vidis prijatelju zaista i nisam te ukapirao i stoga se licno izvinjavam ali da budem iskren odmah mi bilo nekako cudno da tako pricas o covjeku a znam da si zaista dobra osoba i nisam ni u snu pomislio da si to ti,i bas si me sad zasramio ali se nadam da ces ti meni oprostiti jer veliki ljudi to uvijek mogu [You must be registered and logged in to see this image.]
Nema razloga za sram iliti izvinjenje,jer tisi momak koji sasvim pozitivan,a i moj nacin kuckanja sasvim biva ponekad i dvosmislen i dovodi u nedoumicu,ali nikako nisam kvaran,jer nikako ne volim da se bilo ko ljuti na mene
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 12.01.16 20:15
ercov54 (citat):
Ovi moji resili izgleda da ugase vatru na Bitusi. Ja se poradovao dosle nove mlade snage,moze matori da malo opusti paznju lozice vatru mladjahni,ali zajebose matori total. Ovaj slikar mlati pare dokonom narodu svirajuci,a neznam kome sad do svirke,ali uvek se nadje neko pogodan za sisanje A kuhar i on mlati pare tamo negde po nekim amerikama iliti vec,a ja izgleda jedinu vazda zaludan pa smaram,ali kad vec takve okolnosti,samo da Bitusani obrate paznju na sliku,ali zanemarite ovu dvojicu,oni i nisu bitni ,vec na zid iza ove dvojice,tj na umetnicke mazarije po zidu,dali ovo umetnicko delo bilo u u njihovo vreme,jer kako nama receno da ovo slikao jedan od granicara iz predhodnog perioda
Ne secam se slike dali je bila i u moje vreme ali TV je u moje vreme bio u boji- bili smo jedina karaula sa TV u boji ... Gramofon se cini se nije promenio to je onaj isti a i stolica bogami cini se da je prezivela i do mog vremena.. Naravno tu je bila i telefonska centrala a vidim da je u ercovo vreme bila na drugom mestu... Evo sad imamo granicara malo posle ercova- Semso Tutic pronasao nas na FB (nadam se da ce hteti da se druzi i ovde sa nama) pa cemo mozda otkriti neke stvari koje su bile dilema... Bilo bi super jer ce se kolicina memorije uvecati dolaskom jos jednog clana..
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 12.01.16 20:40
Prke (citat):
Ne secam se slike dali je bila i u moje vreme ali TV je u moje vreme bio u boji- bili smo jedina karaula sa TV u boji [You must be registered and logged in to see this image.] ... Gramofon se cini se nije promenio to je onaj isti a i stolica bogami cini se da je prezivela i do mog vremena.. Naravno tu je bila i telefonska centrala a vidim da je u ercovo vreme bila na drugom mestu... Evo sad imamo granicara malo posle ercova- Semso Tutic pronasao nas na FB (nadam se da ce hteti da se druzi i ovde sa nama) pa cemo mozda otkriti neke stvari koje su bile dilema... Bilo bi super jer ce se kolicina memorije uvecati dolaskom jos jednog clana..
Aaaaa,volim kad prate moji momci zbivanja oko karaule. Pogledacu negde na nekom od vec odradjenih delova nase teme,ima slika des Rada sa Popovicem igraju momci sah,ali nije to bitna stavka,vec pozadina iza njih. E tu se vidi kompletna postavka elektonskih uredjaja.Tv,radio koji se vidi i na ovoj slici,i gramofon.Ali nesto razmisljam,ali verovatno ova slika datira pre 22 decembra,dana JNA,jer tad bejase proslava na karauli uz puno zvanica iz Bituse i Rostuse.Secamse da tad donet poklon nov TV,sto ovaj sa ove slike garant nije taj. Nebi me iznenadilo i da taj isti nov TV nije promenio poklon primaoca,to mi nesto sumnjivo No dobro,bilo pa proslo,ali secamse da tad kao gosti bili braca Biskovski,koji tad bili u vrhu na muzickoj sceni pervajuci cistu narodnu pesmu. Tad valda da ucine cast nama granicarima zapevali pesmu-Zaraslesu staze moje-cista pesma iz Sumadije,na koju kad momci zapevali dizese kosa na glavi! I normalno da bilo koji veci skup od tri coveka,a treci morao biti niko drugi vec Spaso iz Rostuse. Taj je bio veliki prijatelj sa KK Paunovicem,vise vremena provodio na sadasnjem igralistu sa prijateljima,nego u Rostusi!
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 13.01.16 19:12
Mislim da je vreme za nastavak moje price. Postavicu ovog puta 3 slike , mislim da ce biti izgledati zbunjujuce , ali kao sto rekoh necu ih birati. Da bih malcice olaksao stvar u kom su pravcu slikane mogu reci da su prema cesmi . Ja i MAX smo posle prvicnog razgledanja karaule krenuli prema cesmi naravno da je vidimo i da se malo osvezimo.
Prva slika - put ispred karaule ka cesmi - malo prosirenje puta na uglu dvorista karaule [You must be registered and logged in to see this image.][/img]
Druga slika - pogled iz ovog ugla ka karauli [You must be registered and logged in to see this image.][/img]
Treca slika Put ka cesmi - naravno i prema rejonu (Krecana , Dva drveta, Letnja karaula...) [You must be registered and logged in to see this image.][/img]
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 13.01.16 20:28
Prke (citat):
Mislim da je vreme za nastavak moje price. Postavicu ovog puta 3 slike , mislim da ce biti izgledati zbunjujuce , ali kao sto rekoh necu ih birati. Da bih malcice olaksao stvar u kom su pravcu slikane mogu reci da su prema cesmi . Ja i MAX smo posle prvicnog razgledanja karaule krenuli prema cesmi naravno da je vidimo i da se malo osvezimo.
Prva slika - put ispred karaule ka cesmi - malo prosirenje puta na uglu dvorista karaule [You must be registered and logged in to see this image.][/img]
Druga slika - pogled iz ovog ugla ka karauli [You must be registered and logged in to see this image.][/img]
Treca slika Put ka cesmi - naravno i prema rejonu (Krecana , Dva drveta, Letnja karaula...) [You must be registered and logged in to see this image.][/img]
Kakva ljepota i koja priroda valjda samo Bituse to mogu priustiti.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 13.01.16 20:59
Ova slika treba da se malo iskomentarise! Pri svakom novom prikazu karaule,secanja se bude,a ovde se vidi starazarska staza kojom strazar prolazio,pod uslovom da se taj strazar ne zove Bulatovic Miroslav,koji za vreme svoje nocne smene provede spavajuci ispod stepenica prema magacinu zavijen u strazarsku bundu. Njegovu duznost strazara u to vreme obavljao pomocnik dezurnog,a to znam zbog toga sto ja bivao pomocnik dezurnog.Do ponoci des Rade i ostali desetari,a normalno u ponocnim satima nizerazredni redovi!
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 13.01.16 21:09
Kuhar-Debar. (citat):
Prke (citat):
Kakva ljepota i koja priroda valjda samo Bituse to mogu priustiti.
Bodeča žica (v Sloveniji bi rekli,tehnična ovira )kar nekako ne sodi med ,res,lepo naravo.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 13.01.16 21:27
Treca slika Put ka cesmi - naravno i prema rejonu (Krecana , Dva drveta, Letnja karaula...)
Hvala prijatelju bas na ovoj slici i pojasnjenju za istu! Ovom stazom pet meseci kretao na reon.Kao sto vec govorih da na levu stranu prema Krcinu isao par puta. I sad u mislima,bar tako se cini,da bi bez greske mogao izaci letnjoj karauli! E tosu bili dani,iako tad bejahu monotoni teski,ali nisam znao vrednost tih dana kao sad!
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 13.01.16 21:37
Prke (citat):
Evo sad imamo granicara malo posle ercova- Semso Tutic pronasao nas na FB (nadam se da ce hteti da se druzi i ovde sa nama) pa cemo mozda otkriti neke stvari koje su bile dilema... Bilo bi super jer ce se kolicina memorije uvecati dolaskom jos jednog clana..
A stose tice Tutica,to prijatelju ostavljam tebi u nadleznost da ga usmeris ovde,jer i sam znas da imam problem sa komunikacijom
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 13.01.16 22:04
Treca slika Put ka cesmi - naravno i prema rejonu (Krecana , Dva drveta, Letnja karaula...)
Hvala prijatelju bas na ovoj slici i pojasnjenju za istu! Ovom stazom pet meseci kretao na reon.Kao sto vec govorih da na levu stranu prema Krcinu isao par puta. I sad u mislima,bar tako se cini,da bi bez greske mogao izaci letnjoj karauli! E tosu bili dani,iako tad bejahu monotoni teski,ali nisam znao vrednost tih dana kao sad!
Vrednost tih dana ... To vec komentarisem nekoliko puta. Tad smo brojali unazad dane , jer smo bili mladi , cinilo nam se da je svet u civilstvu onaj pravi pa smo jedva cekali dan kada cemo se skinuti. Secam se svog osecaja kako se blizio taj dan znam da sam tih poslednjih dana u vojsci polako zalio za drugove koje cu ostaviti i koje verovatno nikad necu vise sresti u zivotu... Koliko je suza bilo tog jutra 20 septembra 1983 godine... Postrojeni na pisti dragi likovi - ja i Slavko Molnar se skidamo... Suze kao kisa... Tek tada smo shvacali da ostavljamo iza nas dane koje su nepovratno otisle i koje su dragoceni za citav vek... Dragi moji drugovi - obracam se vama koji nikako da preskocite vasu lenjost , navodno nemaje vremena, potsetite se na osecaj koji ste imali kad ste ostavljali vojnicke drugove... Dodjite na FORUM da uvecamo kolektivnu memoriju tih divnih dana jer danas nazalost zalimo sto nismo VISE SITNICA UPAMTILI ... Ja bar sve to tako dozivljavam..
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 13.01.16 23:48
Vrednost tih dana ... To vec komentarisem nekoliko puta. Tad smo brojali unazad dane , jer smo bili mladi , cinilo nam se da je svet u civilstvu onaj pravi pa smo jedva cekali dan kada cemo se skinuti. Secam se svog osecaja kako se blizio taj dan znam da sam tih poslednjih dana u vojsci polako zalio za drugove koje cu ostaviti i koje verovatno nikad necu vise sresti u zivotu... Koliko je suza bilo tog jutra 20 septembra 1983 godine... Postrojeni na pisti dragi likovi - ja i Slavko Molnar se skidamo... Suze kao kisa... Tek tada smo shvacali da ostavljamo iza nas dane koje su nepovratno otisle i koje su dragoceni za citav vek... Dragi moji drugovi - obracam se vama koji nikako da preskocite vasu lenjost , navodno nemaje vremena, potsetite se na osecaj koji ste imali kad ste ostavljali vojnicke drugove... Dodjite na FORUM da uvecamo kolektivnu memoriju tih divnih dana jer danas nazalost zalimo sto nismo VISE SITNICA UPAMTILI ... Ja bar sve to tako dozivljavam..
Citam ovo prijatelju moj i prisjecam se i ja svojih zadnjih dana i dana kad sam se skidao eh kako je to lijepo a ujedno i tuzno vreme jer sam se rastajao od drugova sa kojim sam proveo lijepe i nezaboravne dane.Ali dosta o tome zeleo sam samo da skrenem paznju da nema nas mnogo takvih kao ti druze Prke da tako dozivljavaju i prozivljavaju onu nasu lijepu proslost i stoga mi je izuzetno drago da sam te upoznao bar ovako preko foruma.
humka83 Mladji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 368 ČLAN OD: : 2013-01-09
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 14.01.16 13:12
Slazem se stobom Prke, vrijedan si decko kaj zelis bar na ovakav nacin vratiti ljudima osjecaje i sjecanja iz mladjih dana, iako je bilo tesko mislim da je ipak vecini bilo vrijedno biti sa takvim ljudima i prijateljima, emocije prorade uvjek tako nije cudo kad se najde i suza i smijeha, i zafrkancije kao sto smo znali reci "sve to ide u vojni rok ", ali podvlacim i mislim da smo mi koji smo bili na karaulama posebno senzibilni bili, i pravo prijateljstvo se gradilo u tim isturenim obicnim kucama, citam i pratim vas i dalje samo nastavite, ja ocekujem i svoje kolege GO Gevgelija. LP
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 14.01.16 16:38
[You must be registered and logged in to see this link.] Vodnik I klase [You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this link.] Slazem se stobom Prke, vrijedan si decko kaj zelis bar na ovakav nacin vratiti ljudima osjecaje i sjecanja iz mladjih dana, iako je bilo tesko mislim da je ipak vecini bilo vrijedno biti sa takvim ljudima i prijateljima, emocije prorade uvjek tako nije cudo kad se najde i suza i smijeha, i zafrkancije kao sto smo znali reci "sve to ide u vojni rok ", ali podvlacim i mislim da smo mi koji smo bili na karaulama posebno senzibilni bili, i pravo prijateljstvo se gradilo u tim isturenim obicnim kucama, citam i pratim vas i dalje samo nastavite, ja ocekujem i svoje kolege GO Gevgelija. LP
Sam dolazak na karaulu i na samu granicu - posle meseci provedenih u nekoj velikoj kasarni za vreme obuke, sam doziveo kao da sam dosao u RAJ. Naravno bili smo mladi i najvaznije nam je bilo brojati dane do kuce , zezali se - pojam "sisa" je u to vreme figurirala uveliko i bila je verovatno karakteristicna za nase karaule oko Debra a sam pojam je postojao vec duze - mozda bismo mogli i naci mu korene.. Pa tako nisi ni guster ni fazan -jer si to presao za vreme obuke nego si SISA - SISOJE kako smo ponekad od milosti nazivani a kasnije i mi nazivali... Pozdrav tebi druze i tvojim kolegama GO Gevgelija... Nek gori vatra u svim karaulama sirom bivse Juge..
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 14.01.16 19:08
humka83 (citat):
Slazem se stobom Prke, vrijedan si decko kaj zelis bar na ovakav nacin vratiti ljudima osjecaje i sjecanja iz mladjih dana, iako je bilo tesko mislim da je ipak vecini bilo vrijedno biti sa takvim ljudima i prijateljima, emocije prorade uvjek tako nije cudo kad se najde i suza i smijeha, i zafrkancije kao sto smo znali reci "sve to ide u vojni rok ", ali podvlacim i mislim da smo mi koji smo bili na karaulama posebno senzibilni bili, i pravo prijateljstvo se gradilo u tim isturenim obicnim kucama, citam i pratim vas i dalje samo nastavite, ja ocekujem i svoje kolege GO Gevgelija. LP
Jakomi drago kad ima jos momaka koji uvideli rad naseg Prkete,a vec par puta rekoh da tesko sad u ovim vremenima naci momke takvih shvatanja i razumevanja. A vec velika sreca sto naseg Prketa vreme nije promenilo,ostao onakav kakav bio u izvornom obliku,a vec ovo sto uradio otisavsi na mesto iz mladosti,i to vec ima posebnu emotivnu vrednost. A da se nije gradilo takvo iskreno prijateljstvo, nebismo sada ni bili ovde. Ali kao sto uvek biva,nismo svi isti.Nama ovo puno znaci,a drugi prelaze preko ovoga kao preko neceg nebitnog svagodnevnog!
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 14.01.16 19:22
Prke (citat):
Sam dolazak na karaulu i na samu granicu - posle meseci provedenih u nekoj velikoj kasarni za vreme obuke, sam doziveo kao da sam dosao u RAJ. Naravno bili smo mladi i najvaznije nam je bilo brojati dane do kuce , zezali se - pojam "sisa" je u to vreme figurirala uveliko i bila je verovatno karakteristicna za nase karaule oko Debra a sam pojam je postojao vec duze - mozda bismo mogli i naci mu korene.. Pa tako nisi ni guster ni fazan -jer si to presao za vreme obuke nego si SISA - SISOJE kako smo ponekad od milosti nazivani a kasnije i mi nazivali... [You must be registered and logged in to see this image.]
Vec rekoh za moja razmisljanja i osecanja prilikom dolaska na Bitusu,ali ne samo iz ovog posta,vec tako shvatao,da u vase vreme bilo vise klasa granicara,dok u moje vreme samo dve klase koje odrzavale granicu zajedno pet meseci,i tad stari odlaze,a nova klasa dolazi,ali nije toga bilo kod nas,sisa sisoje fazan guster i tome slicno. Verovatno samo shvatanje starijih granicara,i sasvim vrhunsko ophodjenje prema nama novim,a i mi isto tako postupali prema narednoj generaciji,tiho bez buke galame,bez izvlacenja od duznosti na stetu mladih momaka! Ali jedan je bio Josipovic Josip koji svojim autoritetom takav odnos postavio!
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 14.01.16 21:19
[You must be registered and logged in to see this image.] Jace Sindziroski И оваа песна војниците ја пееа на приредбите во Битуше:
Спустила се жица телефона од Крчина до Титова двора, а од двора друг Тито говори: Јел вам тешко граничари моји?
Није тешко, ал није ни лако јер граничар немо'ж бити свако!
Reakcija na pesmu o Bitusi milutinsa!
I na FB izazvala jako pozitivne komentare!
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 15.01.16 13:20
Dve slike koje slede su mozda slicne ali steta je ostaviti ih neobjavljenim. Moram da vam posocim da dole u desnom uglu prve slike postoji kamen na kome ima dve crtice - crvena i bela. Jos pre nego sam krenuo u Bituse od mog prijatelja Filipa ( koji je rodom iz Bituse a zivi u Skoplju) sam dobio informaciju da je staza po rejonu obelezena takvim crticama radi lakse orijentacije planinara i izletnika po terenu. Jos puno puta cemo gledati te dve crtice a ja sam primetio da su gotovo 90 % sledili nekadsnju nasu patrolnu stazu.. Ali o tome cemo kasnije kad krenemo ka Krcinu... Sad polako polako se priblizavamo cesmi , koja je moram da kazem sva urasla u vegetaciju a i teren se toliko promenio - u sto cete se i sami uveriti...
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 15.01.16 22:08
Prke (citat):
Dve slike koje slede su mozda slicne ali steta je ostaviti ih neobjavljenim. Moram da vam posocim da dole u desnom uglu prve slike postoji kamen na kome ima dve crtice - crvena i bela. Jos pre nego sam krenuo u Bituse od mog prijatelja Filipa ( koji je rodom iz Bituse a zivi u Skoplju) sam dobio informaciju da je staza po rejonu obelezena takvim crticama radi lakse orijentacije planinara i izletnika po terenu. Jos puno puta cemo gledati te dve crtice a ja sam primetio da su gotovo 90 % sledili nekadsnju nasu patrolnu stazu.. Ali o tome cemo kasnije kad krenemo ka Krcinu... Sad polako polako se priblizavamo cesmi , koja je moram da kazem sva urasla u vegetaciju a i teren se toliko promenio - u sto cete se i sami uveriti...
Svaka slika ima svoju vrednost i nikako nemoj se ustrucavati da ih postavljas! Ovakvoj prirodi treba se diviti,a jos pogotovu i sto ovim predelima nekad davno isli neki momci iz cele bivse nam Juge! Gledajuci ranije neke sat snimke ovaj put daleko gore prema reonu zalazi,a ranije toga nije bilo,bar mene nije u secanju. Ako ovaj put ide prema cesmi kraj karaule,malomi ovo prilicno daleko,mada verovao da taj isti izvor bio kraj samog kruga karaule? A sto se tice oznaka na kamenju pokraj puta,poznajese da nisi imao bas puno kontakata sa vojskom posle odsluzenja! Ja imao vise nekakvih vojnih vezbi,nego celog vojnog roka,pa se sretao sa tim i mnogim drugim oznakama,a kazu da te vojne vezbe bile predvidjene za lose vojnike da bi utvrdili gradivo
Gledajuci sve ove slike,samo da opet primetim,da najpre tebe sreca posluzila,a time i nas,da te posluzi ovako sjajno vreme,jer tesko da bi ovakve slike bile za loseg vremena,a i vas dvojica nebi imali morala da se lomite po ovim terenima po losem kisnom vremenu. Oce vas sreca
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 16.01.16 18:13
mnogu ludje se secavaat na Evla koja vo svoe vreme bese naj atraktiven restorant vo krajov i posiroko.....
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 16.01.16 18:19
Pozdrav Bitušani Mislim da ne mogu ni da zamislim kakva je bila zimska idila na Bituši...
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 16.01.16 18:47
Mikula 67 (citat):
Pozdrav Bitušani Mislim da ne mogu ni da zamislim kakva je bila zimska idila na Bituši...
Iako nisam bio preko zime, stigao sam marta meseca, bio je sneg, bile su ogromni nanosi, nije se moglo na ternenu , osim u zasedi... Priroda je bila OCARAVAJUCA. Sama grandioznost Desata kao i znamenitog Krcina prekriveni snegom opcinjavali su lepotom u svojoj surovosti. Dok sam ziv necu zaboraviti te slike. Zimska idila druze moj Mikula,iako sam je malo ztekao - bila je ZIMSKA IDILA... Znam da su ovi moji koji su preko zime bili na karauli Bituse sve to doziveli intenzivnije - ocekujem komentare...
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 16.01.16 19:08
Prke (citat):
Mikula 67 (citat):
Iako nisam bio preko zime, stigao sam marta meseca, bio je sneg, bile su ogromni nanosi, nije se moglo na ternenu , osim u zasedi... Priroda je bila OCARAVAJUCA. Sama grandioznost Desata kao i znamenitog Krcina prekriveni snegom opcinjavali su lepotom u svojoj surovosti. Dok sam ziv necu zaboraviti te slike. Zimska idila druze moj Mikula,iako sam je malo ztekao - bila je ZIMSKA IDILA... Znam da su ovi moji koji su preko zime bili na karauli Bituse sve to doziveli intenzivnije - ocekujem komentare...
Dragi moji,ja neznam koji i kakvu vi vojsku sluzili kad niste sva godisnja doba proveli u sluzbi Ovaj doticni otisao u Smederevsku palanku u januaru mesecu.Jedva ziv ostao od kosave koja bolje sisala od brice otisao u Bitusu meseca maja,i ti proveo sve do marta naredne godine! A za vreme zimske idile kako rece Mikula,ako se takvim imanom i moglo zvati Jako veliki snegovi,velika hladnoca.Tad srecom,a doduse i nije bilo izvodljivo organizovati nikakve patrole,jer glupavo bilo i za ocekivati da se neko i pomislja nesto ilegalno raditi preko granice,kad samo ptica mogla preleteti od snegova. Davalase samo straza kod karaule,a i to pakleni uslovi. Setas stazom koju sad Prke slikavao,dok obidjes krug,prilikom povratka,staza vec zatrpana snegom kao da nisi ni prolazio,a vukovi samo zavijaju od tkz Prketove krecane. Ali sve to prodje,ono tesko ode u zaborav,a samo dobre uspomene ostaju vecno!
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 16.01.16 19:18
Pretpostavljam da nije bilo lako zato i pitam, jedno je otići turistički na planinu, pa malo sneg pa malo topli hotel, kuvano vino itd...ali biti na planini u zimskim uslovima više meseci i još u vojničkoj varijanti...e to je interesantno, mi mornari teško to možemo zamisliti, nama koji put dune bura (jes da tada ni dve vetrovke nepomažu) ali brzo i prođe.
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 16.01.16 20:03
Mikula 67 (citat):
Pretpostavljam da nije bilo lako zato i pitam, jedno je otići turistički na planinu, pa malo sneg pa malo topli hotel, kuvano vino itd...ali biti na planini u zimskim uslovima više meseci i još u vojničkoj varijanti...e to je interesantno, mi mornari teško to možemo zamisliti, nama koji put dune bura (jes da tada ni dve vetrovke nepomažu) ali brzo i prođe.
Sve zavisi i od sopstvenog horoskopa kako kome naklonjen Vidis ti iz Macve i to neka vrsta ugodnog stanja,i jos momak otisao na more kao da sluzi vojsku A mene vuci izeli na Zlatiboru.Gulilime i na Krcinu,i ostali da ovo sto ostalo od mene,a nije jos puno toga ostalo,dokusure. E totije moj prijatelju horoskop
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 16.01.16 20:17
ercov54 (citat):
Mikula 67 (citat):
Sve zavisi i od sopstvenog horoskopa kako kome naklonjen Vidis ti iz Macve i to neka vrsta ugodnog stanja,i jos momak otisao na more kao da sluzi vojsku A mene vuci izeli na Zlatiboru.Gulilime i na Krcinu,i ostali da ovo sto ostalo od mene,a nije jos puno toga ostalo,dokusure. E totije moj prijatelju horoskop
Nece te oguliti ,druze moj dragi. Nisu te do sada - nece nikada... Zilava si ti momcina. Deset surovih horoskopa ti nista ne mogu..
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 16.01.16 20:33
ercov54 (citat):
Prke (citat):
Mikula 67 (citat):
Dragi moji,ja neznam koji i kakvu vi vojsku sluzili kad niste sva godisnja doba proveli u sluzbi Ovaj doticni otisao u Smederevsku palanku u januaru mesecu.Jedva ziv ostao od kosave koja bolje sisala od brice otisao u Bitusu meseca maja,i ti proveo sve do marta naredne godine! A za vreme zimske idile kako rece Mikula,ako se takvim imanom i moglo zvati Jako veliki snegovi,velika hladnoca.Tad srecom,a doduse i nije bilo izvodljivo organizovati nikakve patrole,jer glupavo bilo i za ocekivati da se neko i pomislja nesto ilegalno raditi preko granice,kad samo ptica mogla preleteti od snegova. Davalase samo straza kod karaule,a i to pakleni uslovi. Setas stazom koju sad Prke slikavao,dok obidjes krug,prilikom povratka,staza vec zatrpana snegom kao da nisi ni prolazio,a vukovi samo zavijaju od tkz Prketove krecane. Ali sve to prodje,ono tesko ode u zaborav,a samo dobre uspomene ostaju vecno!
Dok obidjes krug prilikom povratka staza vec zatrpana snjegom e to je bio dozivljaj prijatelju ,zaista to slikovito i nadahnuto kazes
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 16.01.16 20:36
Prke (citat):
ercov54 (citat):
Mikula 67 (citat):
Nece te oguliti ,druze moj dragi. Nisu te do sada - nece nikada... Zilava si ti momcina. Deset surovih horoskopa ti nista ne mogu..
I zaista nece tvrdji je nas Major od celika
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 16.01.16 21:13
Moram postirati sliku jednog krsnog momka kojeg sam dugo trazio. Mozda se secate , cak tamo kod drugi dio teme o karauli Bituse, trazio sam MIROSLAVA KOPRIVICU iz Beograda. Neki drugovi sa Foruma su pokusali da mi pomognu oko pronalazenja , ali ipak pronasao ga je Bogdan Bobo Mrdja i eto ja sam vec neko vreme u kontaktu snjim. Bobo je veceras bio (opet) u goste kod Miroslava, pa sam pricao sa njima preko Skajpa i dali mi casnu granicarsku rec da ce doci na Forum
Dakle drugovi vojnici slika je od MIROSLAVA KOPRIVICE desetara sa karaule Bituse -januaraska klasa, slikana je u Debru avgusta 1983 godine
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 16.01.16 21:30
ercov54 (citat):
E moj Ercov , ti si bar imao dobru podlogu... a ja sa mačvanskih njiva pa u more...kad se neudavih...
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 16.01.16 22:01
Prke (citat):
Moram postirati sliku jednog krsnog momka kojeg sam dugo trazio. Mozda se secate , cak tamo kod drugi dio teme o karauli Bituse, trazio sam MIROSLAVA KOPRIVICU iz Beograda. Neki drugovi sa Foruma su pokusali da mi pomognu oko pronalazenja , ali ipak pronasao ga je Bogdan Bobo Mrdja i eto ja sam vec neko vreme u kontaktu snjim. Bobo je veceras bio (opet) u goste kod Miroslava, pa sam pricao sa njima preko Skajpa i dali mi casnu granicarsku rec da ce doci na Forum
Dakle drugovi vojnici slika je od MIROSLAVA KOPRIVICE desetara sa karaule Bituse -januaraska klasa, slikana je u Debru avgusta 1983 godine
Najpre da se zahvalim mojim momcima na recima podrske,A Druze moj Prke,voleobih i ja da svrati Koprivica,moguce i da svraca kao gost,ne registrovan,a Mrdju cesto srecem ovde,ali momak dodje vidi i ode! To su momci iz neke druge price u koju nas trojica sa Bituse ne spadamo,tj nismo mi u istoj stranci. Voleobih da gresim,ali trenutni pokazatelji govore u prilog mojoj tvrdnji da od toga nema nista. vidis da i sa Tuticem tesko ide Novih nema,a stari nece,sto bi znacilo da ostajemo i dalje nas trojica sa Bituse,i normalno nasi prijatelji sa drugih tema,a vidite i sami da se momci javljaju dolaze svracaju,ipak je to necim zasluzeno. A i mi sto bi rekao nas svetac-Budimo ljudi-pa svako dobro,treba dobrim i vratiti mada da opet po ko zna koji put ponovim,tojica nas napustila.Moj Rade otisao bez pozdrava,nadamse da ok,e ovu dvojicu necu prozivati,postaosam i sebi dosadan,a vec ostalima,sacuvaj boze Idemo mi dragi moji momci dalje,pa dokle se stigne.Ukoliko cica izgubi korak,i pocne da zastajkuje,nastavite vi ,a cica ako stigne ok,ako izvrne papke,znaci da mu tj meni isteklo vreme.
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 17.01.16 19:29
idemo ka cesmi.. Tu smo ja i Max krenuli odma posle prvicnog obilaska karaule. I cekalo me iznenadjenje... Najpre most na kanalu. Secate li se granicarii.. Gde bi vi krenuli da ste na mom mestu
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 17.01.16 20:07
Prke (citat):
Nesto nisam siguran ali slika je mozda iz kruga kasarne u Debru.
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 17.01.16 20:12
ercov54 (citat):
Prke (citat):
Najpre da se zahvalim mojim momcima na recima podrske,A Druze moj Prke,voleobih i ja da svrati Koprivica,moguce i da svraca kao gost,ne registrovan,a Mrdju cesto srecem ovde,ali momak dodje vidi i ode! To su momci iz neke druge price u koju nas trojica sa Bituse ne spadamo,tj nismo mi u istoj stranci. Voleobih da gresim,ali trenutni pokazatelji govore u prilog mojoj tvrdnji da od toga nema nista. vidis da i sa Tuticem tesko ide Novih nema,a stari nece,sto bi znacilo da ostajemo i dalje nas trojica sa Bituse,i normalno nasi prijatelji sa drugih tema,a vidite i sami da se momci javljaju dolaze svracaju,ipak je to necim zasluzeno. A i mi sto bi rekao nas svetac-Budimo ljudi-pa svako dobro,treba dobrim i vratiti mada da opet po ko zna koji put ponovim,tojica nas napustila.Moj Rade otisao bez pozdrava,nadamse da ok,e ovu dvojicu necu prozivati,postaosam i sebi dosadan,a vec ostalima,sacuvaj boze Idemo mi dragi moji momci dalje,pa dokle se stigne.Ukoliko cica izgubi korak,i pocne da zastajkuje,nastavite vi ,a cica ako stigne ok,ako izvrne papke,znaci da mu tj meni isteklo vreme.
Nikad nisi dosadan moj prijatelju tvoje price i komentari trebaju da budu inspiracija svima nama mladjima,a to sto kazes neki otisli bez pozdrava neka ide njima na cast,jer na kraju nismo svi isti i nedaj boze da jesmo,jos dugo ces ti predvoditi nas na Bituse u to ne sumnjam zajedno sa velikim Prketom
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 17.01.16 22:57
Kuhar-Debar. (citat):
Prke (citat):
Nesto nisam siguran ali slika je mozda iz kruga kasarne u Debru.
Da slika je iz kasarne u Debru tako mi je rekao Miroslav , nazalost ovde je slikan kad je isao kuci povodom nemilog dogadjaja, kad se vratio ja sam se vec skinuo i vise se nismo videli. Kako sam vec rekao kasnije sam ga ja godinama trazio,, sve do nedavno... Sad komuniciramo preko Skajpa a nadam se da cemo i preko Foruma...
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 17.01.16 23:36
Prke (citat):
Da slika je iz kasarne u Debru tako mi je rekao Miroslav , nazalost ovde je slikan kad je isao kuci povodom nemilog dogadjaja, kad se vratio ja sam se vec skinuo i vise se nismo videli. Kako sam vec rekao kasnije sam ga ja godinama trazio,, sve do nedavno... Sad komuniciramo preko Skajpa a nadam se da cemo i preko Foruma...
:PDrzitese vi moj prijatelju tih novotarija skajpa i ostalog,a nenadajse isuvise komunikacije preko ovoga,jer odavno slusamo tu pricu da dodju ovde.Doduse da su hteli,vec bi odavno bili ovde,ali bog ce znati,nada zadnja umire.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 18.01.16 22:45
-Pogledaj sine u brda ona gde ih najgusci oblak skri, tamo su puti nasih kolona i staze nase mladosti-
Ovaj stari stih posluzice kao podloga nekoj novoj prici,sa vec poznatim sudionicima u istoj! Vec pricah o velikom Josipovic Josipu iz Varesa.Covek vredi onoliko koliko traje secanje na njega,a obzirom da ne samo moje,vec i secanje njegovih drugova iz klase jos uvek traje,govori o njegovoj velicini!
I zbog toga,i zbog mog duga(ne materijalnog)prema njemu,pokusacu da odrzim secanje na njega tokom mog trajanja ovde na Bitusi!
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 18.01.16 23:10
Obrati malo paznju prijatelju Prke na sliku! Da mozda ovo nije slika bas od ovih tvojih zadnjih,samo u drugom vremenskom stanju U svakom slucaju sa nasih terena jeste! [/u][/i]
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 18.01.16 23:42
ercov54 (citat):
Obrati malo paznju prijatelju Prke na sliku! Da mozda ovo nije slika bas od ovih tvojih zadnjih,samo u drugom vremenskom stanju U svakom slucaju sa nasih terena jeste! [/u][/i]
Vec sam je video. Tacno je. Ta slika je na mestu gde sam ja sa slikama. Put ka Branovoj cesmi. Sve obraslo, ne prepoznaje se nekadasnja nasa staza..
Nakaj branova емотикон smile
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 19.01.16 20:32
ercov54 (citat):
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 19.01.16 20:55
Da budemo u toku , nastavljamo ovim zavejanim puteljkom koji je bio nasa patrolna staza koja vodi ka Krecani , Dva drveta i id.. Nastavljmo gotovo na istom mestu ali sa slikama iz avgusta 2015. [You must be registered and logged in to see this image.][/img] [You must be registered and logged in to see this image.][/img][You must be registered and logged in to see this image.]
Morate da priznate da se dosta sve izmenilo... Vegetacija je pobedila livade koje su ovde bile... Bar tako ja pamtim..
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 19.01.16 21:10
Kuhar-Debar. (citat):
Gde je da je prelijepo je.
Pa prijatelju izgleda ti nikud van kruga,doduse ukoliko kruga i imalo,mislim na nekakvu ogradu,izlazio! Kad se nesecas ni najblize okoline oko karaule? Pa kad je vec tako,aj jedno pitanje vezano za tvoju struku kuhara! Pokusaj da se setis dnevnog menija koji spremao za granicare.Ali kad vec bila dva kuhara,to za vas dvojicu bila igra oko sporeta!
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 19.01.16 22:26
Ja licno zivim u ovakvim predelima,ali ovako nesto moze samo da se sanja!
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 19.01.16 23:52
ercov54 (citat):
Kuhar-Debar. (citat):
Gde je da je prelijepo je.
Pa prijatelju izgleda ti nikud van kruga,doduse ukoliko kruga i imalo,mislim na nekakvu ogradu,izlazio! Kad se nesecas ni najblize okoline oko karaule? Pa kad je vec tako,aj jedno pitanje vezano za tvoju struku kuhara! Pokusaj da se setis dnevnog menija koji spremao za granicare.Ali kad vec bila dva kuhara,to za vas dvojicu bila igra oko sporeta!
Ja ti kazem prijatelju na zalost da nisam imao prilike prohoditi tim stazama o kojim uvijek pricate pa sam malo uskracen za komentare na zalost ali nije moja krivica sta mogu takva je sudbina bila,a sto se tice dva kuhara tad je bio samo jedan i njegov pomocnik po potrebi posla jeli,pa recimo za dorucak kuhana jaja sa slaninom i caj,rucak vojnicki pasulj sa mjesanom salatom i kolac za desert i vecera jogurt sa palentom,to bi recimo mogao biti menju za jedan dan.
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme)