FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15071 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Thu 19 Nov 2015 - 22:22
Max Blitz (citat):
MORH pojasnio: Europska unija ušla u rat, što to znači za Hrvatsku?
Budući da je na zahtjev terorističkim napadima zahvaćene Francuske prvi put aktiviran članak 42. stavak 7. Ugovora o EU-u, kojim je Europska unija danas pristupila ratu, pitali smo u Ministarstvu obrane RH što to znači za Republiku Hrvatsku i hrvatske građane. Iz MORH-a poručuju da to za Hrvatsku nije automatski ulazak u rat i da Francuska sada još uvijek ništa ne traži od Hrvatske.
'Aktiviranje ovog članka od strane Francuske ne podrazumijeva automatsko aktiviranje tzv. klauzule solidarnosti (čl. 222 Lisabonskog sporazuma), koja obvezuje Uniju i članice na 'mobilizaciju svih raspoloživih sredstava, uključujući vojne resurse koje su stavile na raspolaganje države članice'.
Hvala, druze mirko! Iskreno mislim da tvojih hiljadu i nesto postova vise vrijede nego mojih tri hiljade. Nadam se da i administracija to cijeni.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Fri 20 Nov 2015 - 13:15
PORUCNIK (citat):
Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):
Moj 3000ti post.
Eh, potpukovniče, mogao si najmanje to bit sad i u stvarnosti...
Gospodin čovjek.
Siguran sam da ne bih bio srecniji da jesam. Draze mi je da me ljudi smatraju drugom s razlogom, nego gospodinom bez razloga
Teško, priroda se ne da sakriti, kako je ovde na rečima brz i britak, sigurno je tako i u životu a pogotovo u zajedničkom radu, a to u vojsci nikada i ni u jednoj nije prolazilo. Srećan ti podpukovnički čin
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
pukovnik Poručnik
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Fri 20 Nov 2015 - 18:12
Max Blitz (citat):
VBČ (citat):
To je to, kad se izgubi suverenitet pa onda jedni odlučuju, a drugi poslušno sjede u pačijoj školi.
Hmmm.... crno-bijelo rečeno. Moja zemlja pripada zapadnom civilizacijskom krugu i treba dijeliti njegov put i sudbinu kakva god da bila.
Da dobijem vojni poziv, odazvao bih se bez problema.
Ne znam upadam li još pod to, mislim da da ali ne u prvom valu, zapravo ne znam više kako to ide.
Ni u prvom, ni u drugom a Bogami ni u trećem valu jer očito ne poznaješ niti Zakon o službi a niti ustroj oružanih snaga. Vojska je profesionalizirana a aktivna pričuva je davnih dana ustrojena i brojčano i teritorijalno te sa strogo definiranim zadaćama. Ne može te se "dignuti" kao u JNA kad se netko sjeti.
_________________ Semper Fidelis
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Fri 20 Nov 2015 - 20:28
pukovnik (citat):
Ni u prvom, ni u drugom a Bogami ni u trećem valu jer očito ne poznaješ niti Zakon o službi a niti ustroj oružanih snaga. Vojska je profesionalizirana a aktivna pričuva je davnih dana ustrojena i brojčano i teritorijalno te sa strogo definiranim zadaćama. Ne može te se "dignuti" kao u JNA kad se netko sjeti.
Dobijaju (ponovo) pozive neki ovih dana zbog priopćavanja RR, koji su odslužili vojsku prije 15-tak god. Nisu pozivani do sad i nemaju čin, znam osobno dvojicu.
Nije pričuva definirana 100%, bilo je riječi o tome kroz medije. Osim toga, svakodnevno je novih događanja.
pukovnik (citat):
...jer očito ne poznaješ niti Zakon o službi a niti ustroj oružanih snaga.
Pročitao sam ponovo što sam napisao i ne vidim da sam se pozvao ni na kakav zakon. Rekao sam kako mislim.
pukovnik Poručnik
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Fri 20 Nov 2015 - 21:41
Max Blitz (citat):
pukovnik (citat):
Dobijaju (ponovo) pozive neki ovih dana zbog priopćavanja RR, koji su odslužili vojsku prije 15-tak god. Nisu pozivani do sad i nemaju čin, znam osobno dvojicu.
Nije pričuva definirana 100%, bilo je riječi o tome kroz medije. Osim toga, svakodnevno je novih događanja.
pukovnik (citat):
...jer očito ne poznaješ niti Zakon o službi a niti ustroj oružanih snaga.
Pročitao sam ponovo što sam napisao i ne vidim da sam se pozvao ni na kakav zakon. Rekao sam kako mislim.
Preporučam za pročitati NN 18/15. gdje je objavljen Pravilnik o ugovornoj pričuvi (temeljni akt koji definira odnose bitne za tu novu vojnu strukturu) a stupio je na snagu u četvrtak 26. veljače 2015.godine. Nisi se ti pozvao ni na kakav zakon već sam ti ja rekao da ga ne poznaješ.
_________________ Semper Fidelis
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Fri 20 Nov 2015 - 23:31
VBČ (citat):
Max Blitz (citat):
Povjest se (nažalost) ponavlja (za moderne guske u magli).
A što bi ti to napravio da dobiješ njemački vojni poziv?
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Fri 20 Nov 2015 - 23:49
Max Blitz (citat):
VBČ (citat):
Max Blitz (citat):
Povjest se (nažalost) ponavlja (za moderne guske u magli).
A što bi ti to napravio da dobiješ njemački vojni poziv?
Odazvao bih se ako bi SRNJ bila napadnuta, ali ne zbog nekakve Estonije, Cipra ili bilo koje druge EU zemlje.
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Sat 21 Nov 2015 - 1:21
VBČ (citat):
Odazvao bih se ako bi SRNJ bila napadnuta, ali ne zbog nekakve Estonije, Cipra ili bilo koje druge EU zemlje.
SRNj je jedan od stupova EU.
U ovom članku je navedeno što je u članku 42. kojim je pravno utemeljena osnova obrambene politike EU, a kojeg je aktivirala Francuska. I još par riječi o svemu tome...
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Sat 21 Nov 2015 - 2:15
Protiv sam EU i protiv NATO-a,pa stoga imam i ponešto kredibiliteta da odbijem sudjelovanje u vojnim orgijama ovih tvorevina. Ali ti si očito za, pa kad pukne npr. u Estoniji, s kojom dijeliš povjest i vrijednosti, onda nemaš kud već put pod noge branit bratsku Estoniju.
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Sat 21 Nov 2015 - 2:40
VBČ (citat):
Protiv sam EU i protiv NATO-a,pa stoga imam i ponešto kredibiliteta da odbijem sudjelovanje u vojnim orgijama ovih tvorevina. Ali ti si očito za, pa kad pukne npr. u Estoniji, s kojom dijeliš povjest i vrijednosti, onda nemaš kud već put pod noge branit bratsku Estoniju.
Da, ja sam za EU i NATO. Ipak, mobiliziranje nas već u nekim godinama je puka teorija, odnosno moralo bit bit nešto stvarno ozbiljno. (Ako se ne radi o ugovornoj pričuvi.)
Btw, ima dobrovoljaca iz Hr u Ukrajini, ali to je već stvar osobnog izbora, država nema ništa s tim.... eto, netko smatra da mu je mjesto tamo.....
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Sat 21 Nov 2015 - 7:38
Max Blitz (citat):
VBČ (citat):
Da, ja sam za EU i NATO. Ipak, mobiliziranje nas već u nekim godinama je puka teorija, odnosno moralo bit bit nešto stvarno ozbiljno. (Ako se ne radi o ugovornoj pričuvi.)
Btw, ima dobrovoljaca iz Hr u Ukrajini, ali to je već stvar osobnog izbora, država nema ništa s tim.... eto, netko smatra da mu je mjesto tamo.....
Izgleda da Max dozivljava NATO i EU, kao ja SFRJ. Mislim da je nasim drzavljanima zabranjeno dobrovoljno ucesce u ratovima, osim kad ih salje drzava. Takodje i u Srbiji je tako.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Sat 21 Nov 2015 - 11:45
PORUCNIK (citat):
Mislim da je nasim drzavljanima zabranjeno dobrovoljno ucesce u ratovima, osim kad ih salje drzava.
Postavljeno je to pitanje našoj ministrici vanjskih poslova i kratko je odgovorila da nije ako se priključuju strani legitimne vlade koju priznaje RH, ali je naglasila da to rade u svom aranžmanu, država ih ne podstiče.
Mirovne misije i ostali međunarodni angažmani OSRH su druga stvar.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Sat 21 Nov 2015 - 11:49
Max Blitz (citat):
Da, ja sam za EU i NATO. Ipak, mobiliziranje nas već u nekim godinama je puka teorija, odnosno moralo bit bit nešto stvarno ozbiljno. (Ako se ne radi o ugovornoj pričuvi.) .
Dobro smo prošli jelde? No problem nije time riješen što neće, možda, nas podignut. Podignut će djecu, kako to uvijek biva.
Mislim da je Balkanu dosta ratovanja, ponajmanje za tudje interese, kako je to često bivalo. Pametna Švicarska. Ne miješa se u svašta, ne da pedalj suvereniteta.
Imam dojam da nekima još uvijek nije jasno što je to EU i posebice što je NATO. Kad jedno ili drugo pozovu, opet je ići u boj. Balkanskim zemljama je najbolja neutralnost, tako će najbolje proći.
Ekonomska zajednica suverenih zemalja? Da, kako ne! Politička zajednica? Ni u kom slučaju. Ponajmanje vojna. Šta ima zajedničko Portugalija, Estonija i Cipar?
SFRJ ma kakva god da je bila, imala je stav. Imala je i muda stajati izmedju blokova. Zbog toga se s njom i računalo, uvažavalo, jednom riječju bila je faktor medjunarodnih odnosa. Suvremeni balkanski Bantustani nemaju ni stava, ni cilja ni muda. Baš poput gusaka u magli oslonjaju se na druga "carstva" koja će ih uvući u propast, kako su i do sad uvijek uvlačila, a cijena je uvijek bila strašna.
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Sat 21 Nov 2015 - 11:55
VBČ (citat):
Imam dojam da nekima još uvijek nije jasno što je to EU i posebice što je NATO.
Pratim to koliko mogu i smatram najmanjim zlom, ako se tako može reć. Neutralnost bi za sad značila neki izolirani položaj Sjeverne Koreje, ok ne baš tako, ali nije izvedivo.
Osim toga nisu bez razloga balkanske i 'jugoslavenske' unije i savezi zabranjene Ustavom RH.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Sat 21 Nov 2015 - 12:02
Max Blitz (citat):
VBČ (citat):
Imam dojam da nekima još uvijek nije jasno što je to EU i posebice što je NATO.
Pratim to koliko mogu i smatram najmanjim zlom, ako se tako može reć. Neutralnost bi za sad značila neki izolirani položaj Sjeverne Koreje, ok ne baš tako, ali nije izvedivo.
Osim toga nisu bez razloga balkanske i 'jugoslavenske' unije i savezi zabranjene Ustavom RH.
Ima li Švicarska izolirani položaj Sjeverne Koreje? Ili pak Norveška? Zabluda je i propaganda vjerovati da je NATO neizbježan.
Šteta što ustavotvorci nisu bili dalekovidni da zabrane bilo kakve unije i saveze, a ne samo jugoslavenske. Sjećam se tih ustavnih izmjena, i tad se nisam mogao načudit kako netko može biti naivan vjerovati da su jugoslavenske unije opasnost, a one druge nisu.
Šteta, šteta, šteta. Toliko borbe za suverenost, a onda se odricati iste. Sjaši Kurta da uzjaše Murta.
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Sat 21 Nov 2015 - 12:19
VBČ (citat):
Ima li Švicarska izolirani položaj Sjeverne Koreje? Ili pak Norveška?
S njima se itko na svijetu teško može uspoređivat, kamoli mi.
Norvežani su se svojevremeno rukovali, izljubili i oprostili sa Šveđanima, valjda ja i za to bilo razloga.
Jednostavno vidim sitne korake naprijed u 'svakodnevnom životu' i čini mi se da neke baš to smeta.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Sat 21 Nov 2015 - 13:59
U 'duhu zahtjeva legitimiteta' poduzetih akcija u zadnje vrijeme.... evo i to:
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) jednoglasno je usvojilo nacrt francuske rezolucije u cilju međunarodne koordinacije u borbi protiv ISIS-a.
Rezolucija nastala u svjetlu posljednjih terorističkih napada u Parizu, poziva sve države da u skladu sa međunarodnim zakonima poduzmu sve potrebne mjere kako bi iskorijenili utočišta ISIS-a u Siriji i Iraku.
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Sat 21 Nov 2015 - 16:17
MAX
Švicarska je iz centara moći samo dogovorena Of Šor kompanija i to već odavno.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Sat 21 Nov 2015 - 16:20
VBČ Hrvatski bruto posao ne prelazi godišnji proračun države,dok je to kod Grčke izraženo nekoliko puta na račun zaduženosti. Dakle kod nas nije bajno ali još nismo Grčka,niti blizu toga.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Sat 21 Nov 2015 - 16:22
VBČ (citat):
I Grci su ih vidjeli, pa im kasnije pao mrak na oči.
Ovdje se sve više špekulira da je Hrvatska nova Grčka, osobito uvede li euro.
Nažalost ima neke poveznice s našim mentalitetima, no nadam se da je ljudima bila dobra ova škola s kreditima u francima.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Sat 21 Nov 2015 - 16:27
MAX
To su neki ljudi zaslužili,pohlepa je gadna stvar ak izuzmemo one kaj su dizali stambene kredite.
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA Sat 21 Nov 2015 - 19:52