FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4616 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 21.07.16 13:29
Srne su prava napast, u zadnjih 20- ak godina toliko su se namnozile da su ozbiljan problem.Izlaze na puteve, u povrcu obrste apsolutno sve, sa lakocom preskacu ogradu do 1,5 metara.Morao sam podici ogradu na 180 cm kako bih se zastito.Rijetko dodje jedna, obicno 5-6.Groundhogs su jos gori- njih ograda ne zaustavlja zato sto kopaju zemlju ispod ograde i ulaze u povrce.Kada se to desi postavljam zamku kod rupe i tako ih lovim.Ove godine imam dosta srece sa njima.Pre par dana sam postavio za njih zamku u dvoristu oko drva, to im je omiljeno sastajaliste, uhvatio se tvor, koja je to bila muka osloboditi ga iz kaveza!!!
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 21.07.16 13:45
milutins (citat):
Srne su prava napast, u zadnjih 20- ak godina toliko su se namnozile da su ozbiljan problem.
U Mizuriju su k'o skakavci. Po podacima iz sezone 2013/14 odstrijeljeno je (legalno) 250000 (slovima: dvjesta pedeset hiljada). Od toga oko 200K vatrenim oruzijem i 50K luk i strijela/samostrel. I uopste se ne primjecuje pad u populaciji.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 21.07.16 21:34
Renovirana kuća s okućnicom, originalno još iz 15. stoljeća, na otočiću u dubrovačkom arhipelagu....
Mali domaci gangsteri. Brane svoju teritoriju, a najvise se obracunavaju sa svojom vrstom.
pucflek: komentar modifikovan dana: 28.07.16 21:20; prepravljeno ukupno 1 puta
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4616 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 24.07.16 21:54
Rakuni, groundhogs, zecevi i ostale manje sumske stetocine pprave haos u basti i dvoristu.Zamka je spremna- vidjecemo " ulov" sutra ujutru [You must be registered and logged in to see this image.]
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 25.07.16 4:27
H[You must be registered and logged in to see this image.]ajde lovci pogadjajte.Sta je uletilo u moju klopku veceras?
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 25.07.16 4:29
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 25.07.16 8:26
milutins (citat):
H[You must be registered and logged in to see this image.]ajde lovci pogadjajte.Sta je uletilo u moju klopku veceras?
Nam boš moral pomagati.Dihur? (omčica?)
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 25.07.16 8:40
Bravo Mirko. Nisam bas planirao da ulovim tvora, sada je problem osloboditi ga iz kaveza, mada mi i on mi pravi probleme u vrtu.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 25.07.16 8:55
Ova moja basta je pravi mamac za sumske zivotinje.Dok nisam podigao visoku ogradu srne su bile neprijatelj br1.Doslo bi ih 5-6 komada i u toku noci bi obrstile sve, narocito mahune.Sada su problem rakuni, groundhogs, jazavci i ovaj dzentlmen sa slike koji nocas spava u kavezu.Ima mocno oruzje koje jos nije koristio, miroljubiv je, sta ce biti kada uzmem kavez???? Sutra cu rijesiti taj problem, oslobodicu ga iz kaveza nekoliko milja od kuce. Sutra je " lov" na jazavca.
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 25.07.16 9:53
milutins (citat):
Ova moja basta je pravi mamac za sumske zivotinje.Dok nisam podigao visoku ogradu srne su bile neprijatelj br1.Doslo bi ih 5-6 komada i u toku noci bi obrstile sve, narocito mahune.Sada su problem rakuni, groundhogs, jazavci i ovaj dzentlmen sa slike koji nocas spava u kavezu.Ima mocno oruzje koje jos nije koristio, miroljubiv je, sta ce biti kada uzmem kavez???? Sutra cu rijesiti taj problem, oslobodicu ga iz kaveza nekoliko milja od kuce. Sutra je " lov" na jazavca.
Pazi na prste
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 25.07.16 18:27
Oslobodio sam ga iz kaveza bez problema.Nije upotrebio svoje mocno oruzje.Izgleda da je uvideo da su mi namere dobronamerne.Da sam ga drzao danas u klopci verovatno bi uginuo od vrucine, dehidrirao bi.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 25.07.16 18:35
P[You must be registered and logged in to see this image.]]okusavao se izvuci kopanjem.Veeovatno ce sada izbegavati kavez/ klopku
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 25.07.16 19:01
milutins (citat):
Oslobodio sam ga iz kaveza bez problema.Nije upotrebio svoje mocno oruzje.Izgleda da je uvideo da su mi namere dobronamerne.Da sam ga drzao danas u klopci verovatno bi uginuo od vrucine, dehidrirao bi.
Kako si ga odvezao nekoliko milja? Jesi li se bojao "oruzja" u autu?
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 25.07.16 19:19
Nisam ga ni ubacio u auto, pustio ga na licu mesta da izadje, vidis ono drvo koje drza vrata kaveza otvorena.
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 25.07.16 19:29
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 25.07.16 19:44
Kod drva koje najvise koristim za susenje mesa proljetos sam primetio aktivnost jazavca.Iskopali rupu i tu napravili ljubavno gnijezdo.Moram hitno da ih se otarasim, trenutno su tu muzjak, zenka i par mladih.Lov pocinje veceras, jednog po jednog cu hvatati i preseljavati.Njih nema u toku dana, odmaraju u rupi da bi u noci nahrnuli u bastu.Sumnjam da muzjak mozze uci u kavez- k'o prase je.Za njega sam spremio klopku iz domace radinosti, samo moram da dezuram, plasim se da ga omca ne ugushi. Ma prave stetocine- nije njega dzaba David Strbac odveo na sud" u ime njegovo"
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 26.07.16 13:26
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 26.07.16 15:59
[You must be registered and logged in to see this image.] Dan nakon "Usce festa". Kako li ce biti kad bude trajao tri dana?
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 26.07.16 16:04
PORUCNIK (citat):
Dan nakon "Usce festa". Kako li ce biti kad bude trajao tri dana?
Ajd realno.... kolika ja tu šteta, koliko treba vremena da se to počisti i koliko bi to koštalo? Moguće da trebaju i kojeg radnika za koji dan, pa priupitaj.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 26.07.16 16:24
Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):
Dan nakon "Usce festa". Kako li ce biti kad bude trajao tri dana?
Ajd realno.... kolika ja tu šteta, koliko treba vremena da se to počisti i koliko bi to koštalo? Moguće da trebaju i kojeg radnika za koji dan, pa priupitaj.
Problem je u tome sto se to ne cisti, niti ko za to daje novac. Mozda treba sacekati da nabujaju Bistrica i Lim i odnesu to smece. Ili se nadju entuziasti, kao poslije jedne od regata. Ucesnici su bar ostavili smece u kesama.
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 26.07.16 16:38
[You must be registered and logged in to see this image.] V Tolminu se ravnokar odvija vsakoletni Metaldays.Število prebivalcev naraste za štirikrat.Udeleženci iz 50-tih držav. Trgovine polne,mize po lokalih zasedene.Nobenih ekscesov. Miroljubni ljudje.Smeti se seveda sproti čisti.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 26.07.16 16:38
PORUCNIK (citat):
Problem je u tome sto se to ne cisti, niti ko za to daje novac.
Ne može to tako ostat neočišćeno ili da čisti tko se i ako sjeti. Čišćenje treba organizirat lokalna komunalna služba na teret lokalnog proračuna ili je organizator dužan očistit mjesto održavanja događaja o svom trošku (tj. platiti čišćenje), ovisno o dogovoru kakav je postignut s lokalnom vlasti kada su se vodili razgovori i ishodila dozvola za samo održavanje događaja. Cijena čišćenja se može prilično realno odrediti ranije, i organizatoru uvjetovat dozvolu time da te troškove plati unaprijed, stvar je zapravo prilično jednostavna i tako se radi. (Sudjelovao sam u organizaciji sličnih priredbi, pa znam kako to ide.) U svakom slučaju, za nered nisu 'krivi' posjetitelji, (naravno, trebalo je osigurati i određeni broj kanti za smeće), jer su oni samim dolaskom potrošili neki novac tijekom događaja, a lokalna samouprava mora imat svoj dio od toga.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 26.07.16 17:10
Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):
Problem je u tome sto se to ne cisti, niti ko za to daje novac.
Ne može to tako ostat neočišćeno ili da čisti tko se i ako sjeti. Čišćenje treba organizirat lokalna komunalna služba na teret lokalnog proračuna ili je organizator dužan očistit mjesto održavanja događaja o svom trošku (tj. platiti čišćenje), ovisno o dogovoru kakav je postignut s lokalnom vlasti kada su se vodili razgovori i ishodila dozvola za samo održavanje događaja. Cijena čišćenja se može prilično realno odrediti ranije, i organizatoru uvjetovat dozvolu time da te troškove plati unaprijed, stvar je zapravo prilično jednostavna i tako se radi. (Sudjelovao sam u organizaciji sličnih priredbi, pa znam kako to ide.) U svakom slučaju, za nered nisu 'krivi' posjetitelji, (naravno, trebalo je osigurati i određeni broj kanti za smeće), jer su oni samim dolaskom potrošili neki novac tijekom događaja, a lokalna samouprava mora imat svoj dio od toga.
Kad sam prigovorio jednom od organizatora regate da su dosli, postavili nekoliko satora i razvili natpis, slikali se i otisli, izbrisali su me iz liste prijatelja na FB.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 26.07.16 17:18
PORUCNIK (citat):
Kad sam prigovorio jednom od organizatora regate da su dosli, postavili nekoliko satora i razvili natpis, slikali se i otisli, izbrisali su me iz liste prijatelja na FB.
Krivo upućuješ primjedbe na ljude, ljudi su takvi. To rješavaju zakoni i propisi odnosno kazne za nepridržavanje istih, ako je stvar u neredu i sl. Npr. mene su parkirne kazne sasvim disciplinirale po tom pitanju , nema šanse da je izbjegneš, sjeda na račun nakon nekog vremena ako se ne plati u roku, još i uvećana...
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 26.07.16 20:47
Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):
Krivo upućuješ primjedbe na ljude, ljudi su takvi. To rješavaju zakoni i propisi odnosno kazne za nepridržavanje istih, ako je stvar u neredu i sl. Npr. mene su parkirne kazne sasvim disciplinirale po tom pitanju , nema šanse da je izbjegneš, sjeda na račun nakon nekog vremena ako se ne plati u roku, još i uvećana...
Moj Max, mislim da u Ustavu CG pise da je CG ekoloska drzava. A svi zakoni proisticu iz ustava. Riba smrdi od glave!
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 26.07.16 21:34
To je dolgotrajen proces.Veliko vode mora preteči,da človek dojame,da s tem,ko onesnažuje naravo,škodi le sebi.Ni dovolj,da paziš na red le okoli svoje hiše. Tudi v Sloveniji je bilo treba desetletja ljudi učiti čistoče in jim omogočiti,da so embalažo nekam odlagali.Tudi odvoz kosovnega materiala je pripomogel k temu,da je v naravi teh odpadkov zelo malo.Danes že otroke v vrtcu vzgajajo v tem mišljenju. V naših hribih težko naletiš na smeti.Tudi v ČG moram pohvaliti planince,da imajo gore dokaj čiste in brez smeti.Tudi Tara je zelo čista. Drugo pa so mesta in okolica cest. [You must be registered and logged in to see this image.]
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 26.07.16 21:45
mirko bratuš (citat):
To je dolgotrajen proces.Veliko vode mora preteči,da človek dojame,da s tem,ko onesnažuje naravo,škodi le sebi.Ni dovolj,da paziš na red le okoli svoje hiše. Tudi v Sloveniji je bilo treba desetletja ljudi učiti čistoče in jim omogočiti,da so embalažo nekam odlagali.Tudi odvoz kosovnega materiala je pripomogel k temu,da je v naravi teh odpadkov zelo malo.Danes že otroke v vrtcu vzgajajo v tem mišljenju. V naših hribih težko naletiš na smeti.Tudi v ČG moram pohvaliti planince,da imajo gore dokaj čiste in brez smeti.Tudi Tara je zelo čista. Drugo pa so mesta in okolica cest. [You must be registered and logged in to see this image.]
Kanjon Tare je nacionalni park. Tek prije nekoliko godina su uspjeli ocistiti korito (medjunarodna akcija volontera) od automobilskih guma i ostalog habastog smeca. A mudro rukovodstvo ga je htjelo potopiti i napraviti hidroelektranu. Stanovnistvo se pobunilo i uzburkalo javnost. Moju Bistricu niko nece moci da spasi.
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 26.07.16 21:54
PORUCNIK (citat):
mirko bratuš (citat):
Kanjon Tare je nacionalni park. Tek prije nekoliko godina su uspjeli ocistiti korito (medjunarodna akcija volontera) od automobilskih guma i ostalog habastog smeca. A mudro rukovodstvo ga je htjelo potopiti i napraviti hidroelektranu. Stanovnistvo se pobunilo i uzburkalo javnost. Moju Bistricu niko nece moci da spasi.
Poskusite se organizirati in se zoperstaviti posegov v reko.Težko delo,a mogoče vam uspe. Danes je v Evropi elektrike na pretek,tako,da to ni izgovor za izgradnjo novih central.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 27.07.16 2:52
Perice ti vala nasluti(nije macor nego macka),sinoc je uletila u kavez, pojela mi sunku spremljenu za rakuna ili jazavca- veceras je kavez ponovo spreman da primi gosta. Sta se uhvati nije bitno- samo ne tvor ponovo.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 27.07.16 20:24
Kao da je pitoma, na svega par koraka od mene [You must be registered and logged in to see this image.]
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 27.07.16 20:49
U ovo doba godine rijetko vidjam divlje curke, na ovu sam slucajno nabasao prilikom setnje kroz sumu.Negdje pocetkom proljeca video sam nesvakidasnji prizor.Muzjak je bio u drustvu tri zenke, jedna od njih je negdje pocetkom maja prosetala 7 mladih.Dolazila je par nedelja sa njima, mirno pasla u dvoristu i zatim su nestali
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 27.07.16 20:52