FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 12.04.16 23:41
Prema izboru European Best Destinationsa, internetskog portala koji nudi turistima i putnicima izbor najboljih europskih lokacija, među 10 najljepših europskih parkova našao se i park Maksimir. Na popisu se nalaze doista impresivni parkovi poput Parc des Buttes Chaumont u Parizu, El Retiro park u Madridu, slavni Hyde park u Londonu te Park Güell u Barceloni - stoga moramo priznati da riječ o doista velikom uspjehu zagrebačkog parka....
Park-šuma Maksimir, otvorena je 1794. na inicijativu biskupa Maksimilijana Vrhovca. Godine 1839. dao ju je urediti u engleskom pejzažnom stilu biskup Juraj Haulik, a arhitektonski objekti većinom su djela graditelja Franje Schüchta. Usprkos urbanom okruženju, park Maksimir predstavlja mjesto gdje su, unatoč njegovoj maloj površini od 316 hektara, utočište pronašle mnoge biljne i životinjske vrste. Zbog očuvanih stoljetnih hrastovih šuma, park Maksimir ima veliku vrijednost za zaštitu ugroženih vrsta - tako su ornitolozi zabilježili više od stotinu vrsta ptica, od kojih se značajem ističu upravo ptice dupljašice, a gustoća populacije crvenoglavog djetlića, vrste ugrožene u europskim razmjerima, jedna od najvećih u svijetu. Značajne su i druge vrste životinja vezane uz stare šume, poput vjeverica te nekih vrsta šišmiša, inače globalno ugrožene skupine životinja. Park Maksimir ima i 5 jezera (što prirodnih što umjetnih) te zoološki vrt.
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4617 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 12.04.16 23:56
VBČ (citat):
Kad u našim krajevima lista loza?
Zavisi gdje?Naravno da ce vegetacioni cikllus loze(fenofaza)poceti prije na primorju i na jugu Makedonoje,u Hercegovini nego nnpr u Banatu ili kod Lacosa u Medjumurju-najjednostavnije receno u tijesnoj vezi sa geografskom sirinom.U jesen kada u loze spadne list, vegetacioni ciklus prestaje da bi se sa porastom temperature vazduha i zemljista ponovo otpoceo i to da bi prvo pocelo tzv "suzenje loze",kada se to zavrsi pocinje pupanje,da bi se iz njih pojavile nove mladice iz kojih nastaju listovi-cvatovi -cvetanje. Generalno receno posle pupanja. Shumari kazu "Razvigorac(topao proljetni vjetar)vijori-razvi lisce u gori".
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15075 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 12.04.16 23:59
milutins (citat):
VBČ (citat):
Kad u našim krajevima lista loza?
Zavisi gdje?Naravno da ce vegetacioni cikllus loze(fenofaza)poceti prije na primorju i na jugu Makedonoje,u Hercegovini nego nnpr u Banatu ili kod Lacosa u Medjumurju-najjednostavnije receno u tijesnoj vezi sa geografskom sirinom.U jesen kada u loze spadne list, vegetacioni ciklus prestaje da bi se sa porastom temperature vazduha i zemljista ponovo otpoceo i to da bi prvo pocelo tzv "suzenje loze",kada se to zavrsi pocinje pupanje,da bi se iz njih pojavile nove mladice iz kojih nastaju listovi-cvatovi -cvetanje. Generalno receno posle pupanja. Shumari kazu "Razvigorac(topao proljetni vjetar)vijori-razvi lisce u gori".
Hvala za informacije. Može li se ugrubo reć neki mjesec u kom bi trebala listat?
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4617 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 13.04.16 0:14
Nisam vocar, pogotovo ne vinogradar.To je najzahtevnija grana agronomije- grubo receno za nekih 4-6 nedelja iz novih pupovaili iz tzv "spavajucih pupova",mislim da oni to zovu lastari
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 13.04.16 0:33
Vinogradarstvo je vrhunska nauka. Dobrog vinogradara mozemo uporediti sa neuro hirurgom. Toliko je to slozeno i zahtjevno. On mora u tancine poznavati sve periode vegetacije, od pocetka kada loza pusta sok( suzenje loze), preko pupanja, lastiranja,listanja,cvetanja, oprasivanja do pojave ploda( boba/grozd).uz to dolazi prskanje,uklanjanje suvisnih listova i plodova, rezanje itd.Da ne spominjemo izbor sorti, pripremu zemljista, sadnju cokoti. Jako zahtjevna grana agronomije
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 13.04.16 17:30
Max Blitz (citat):
Park Maksimir ima i 5 jezera (što prirodnih što umjetnih) te zoološki vrt.
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 16.04.16 18:47
Mirko tvoje poznavanje botanike je za svaku pohvalu.Da li je u pitanju dugogodisnje planinarsko iskustvo i boravak u prirodi, ili je u pitanju znanje steceno u profesiji za mene je nepoznato. Jesi li imao priliku da se u tim svojim planinarskim poduhvatima " sretnes" sa alpskom vrbom(Salix Alpinetum).
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 16.04.16 20:24
milutins (citat):
Mirko tvoje poznavanje botanike je za svaku pohvalu.Da li je u pitanju dugogodisnje planinarsko iskustvo i boravak u prirodi, ili je u pitanju znanje steceno u profesiji za mene je nepoznato. Jesi li imao priliku da se u tim svojim planinarskim poduhvatima " sretnes" sa alpskom vrbom(Salix Alpinetum).
Ne eno,ne drugo,milutins. Rad posnamem lepo rožo ali drevo.Rad hodim in opazujem.In to je vse. Je pa ta jeglič avtohtoni,čeprav jih je veliko podvrst. Alpske vrbe ne poznam,se bom pa informiral o njej.
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 16.04.16 20:27
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 16.04.16 21:18
Nisam znao da je taj jeglec autohtoni.Mnoge vrste/povrste su autohtone, tj vezana samo za ta podrucja Npr u Mostaru u jednoj uvali oko partizanskog groblja autohtona i samonikla je bila Indijska Konoplja/marihuana/Canabis Indiaca varijetet Sativa. Ako ikada ponovo posjetim Mostar otici cu onako iz znatizelje da pogledam ima li je jos tamo ili su je pronasli lokalni uzivaoci. Kod mene u shumi blizu kuce sam pronasao 80 ih godina runolist, nije autohton ali je bio veoma rijedak i zasticen. Kad god sam imao prilikiku obilazio sam ga.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 17.04.16 21:38
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 23.04.16 7:31
[You must be registered and logged in to see this image.] Spomladanski svišc
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 23.04.16 14:48
Bravo Mirko, necu da guglam i po cijenu da se izblamiram.Imao sam ovo u svom herbaru, nevjerovatno ali sam ga ubrao u jednom zivopisnom seocetu iznad sela Branik u Sloveniji prilikom posjete ujaku za 1 maj 1982 godine- islo se u Italiju u shoping.Shumari je zovu " petocvjetni rokavac"- gentiana. Da li si ga uslikao u gori ili negdje u parku/ basti? U Bosni je vrlo rijedak.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 23.04.16 14:48
Bravo Mirko, necu da guglam i po cijenu da se izblamiram.Imao sam ovo u svom herbaru, nevjerovatno ali sam ga ubrao u jednom zivopisnom seocetu iznad sela Branik u Sloveniji prilikom posjete ujaku za 1 maj 1982 godine- islo se u Italiju u shoping.Shumari je zovu " petocvjetni rokavac"- gentiana. Da li si ga uslikao u gori ili negdje u parku/ basti? U Bosni je vrlo rijedak.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 23.04.16 15:06
Evo otprilike gdje sam ja nasao . Branik je uz zeleznicku prugu.Krenuli smo prema Sen Petru i vrlo brzo skrenuli desno(suprotno od pruge) u brda.Posle neduge voznje ali poprilicnog uspona stigli smo kod jednog Slovenskog domacina koji je imao pravu malu modernu fabriku za izradu plasticnih flasha i galona.Savremena proizvodnja, gotov proizvod sa mogucnosti stampanja, radio je najvise ambalazu za proizvodjace motornog ulja.Ujak mu je kao otpravnik stanice obezbedjivao vagone za transport.Imao je i svoj vinograd i izuzetan vinski podrum.Ja sam obilazio vinograd i zasao malo u shumu iznad.Tu sam ga ubrao, nisam znao nista o njemu tada. Moj profesor botanike mi je dopunio kasnije
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 23.04.16 15:16
milutins (citat):
Pri nas je dokaj razširjen (Gentiana verna,spomladanski svišč).Slikan je bil na 1000 m.
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 23.04.16 15:17
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 23.04.16 15:22
Za mene je iznenadjenje da si ga nasao tako visoko(1000 m nm)?
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 23.04.16 15:32
milutins (citat):
Za mene je iznenadjenje da si ga nasao tako visoko(1000 m nm)?
Vidiš,kakšna je narava. Če le opazuješ.te očara.Za mene običajen prizor,za nekoga drugega redkost. In zato jo čuvajmo za zanamce. [You must be registered and logged in to see this image.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 23.04.16 16:36