FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4616 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 26.10.15 1:37
Ovo je u novoj sredini,nekih 8 000 km od zavicaja [You must be registered and logged in to see this image.]
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 26.10.15 1:50
milutins (citat):
Ovo je u novoj sredini,nekih 8 000 km od zavicaja
+ za postovanje i njegovanje tradicije
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 26.10.15 8:19
PORUCNIK (citat):
milutins (citat):
Isto tako brate Lazo, i od mene iz istih razloga Plusič
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 26.10.15 9:03
PORUCNIK (citat):
milutins (citat):
Možda ja ne razumijem,ali o kojoj je tradiciji riječ? Potezanje konopa? Ako je to, ja navijam za Nemanju
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 26.10.15 9:48
Pa još iz osnovne škole (niži razredi normalno) pamtim da smo nadvlačili konopac dečaci protiv devojčica, i uz igru sa loptom "između dve ili četiri vatre" jedine mešovite zajedničke igre.
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 26.10.15 12:37
013gonzo (citat):
Pa još iz osnovne škole (niži razredi normalno) pamtim da smo nadvlačili konopac dečaci protiv devojčica, i uz igru sa loptom "između dve ili četiri vatre" jedine mešovite zajedničke igre.
Imala je i ona "ide maca oko tebe" za mladje osnovce.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 26.10.15 22:13
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4616 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 27.10.15 12:51
Odrastao sam na ovoj zeljeznickoj stanici na putu Samac-Sarajevo.Otac je daleke 1968 lijevo od stanice,nekih 20-ak metara otvorio u to vrijeme kultnu kafanu"Tri Bagrema" prevashodno iz jednog razloga.Pocelo je remont pruge,u selu se poceo praviti radni kolosek za potrebe izvoza sljunka i pijeska.Nekih 250 remontasha iz svih krajeva Bosne je provelo pune 2 godine u selu,hranili su se u kafani.mali smo za to vrijeme modernu pecenjaru,svaki dan se peklo po nekoliko jagnjadi i prasadi.Izbor kuhanih jela je bio zavidan,jelovnik su pruzni radnici sami odredjivali.Cijene su bile izuzetno pristupacna,kg pecenje je bio hiljadu dinara(hiljadarka)dok je plata remontnih radnika bila oko 320 hiljada.Ubrzo je poceo dovoz sljunka koji se odatle vagonima transportovao.Najcesce su bile konjske zaprege.Najpoznatiji je bio Meho Puzic iz obliznjeg Odzaka,vozio je sljunak sa konjima a uvece je pjevao u kafani.Sljunak se dovozio sa rijeke Bosne,istovarao se uz prugu,mi smo to mjesto jednostavno nazvali "Sljunkara",bila je velicine oko 150 metara,sirine 10-ak a dostizala je i do 15-ak metara visine. Otac je zemljiste za kafanu kupio od jednog komsije ciji je sin kasnije postao castan oficir JNA,odlazak na VA je proslavljen u samoj kafani.Penzionisan je u cinu pukovnika,dosta je spominjan ovdje na forumu za vrijeme njegove sluzbe u BG. Moze se slobodno reci da je u neku ruku industrijska revolucija u BiH pocela iz "Tri Bagrema.[You must be registered and logged in to see this image.]
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 27.10.15 12:59
u to ime...
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 27.10.15 13:20
Onoga rusa su zvali Ivan Grozni,pazi kolega da ti ne postaneš I.bijesni
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 28.10.15 11:27
Ja iz grada pa tako i moja priroda Spomenik i ulazna kapisa parka pod nazivom Hajd park bgd. Nisam u opštini Savski venac (kojoj lokacijski pripada park), a ni od koleginice koja se amaterski bavi spomenicima po bgd-u uspeo da saznam poreklo ni spomenika ni kapije.
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 28.10.15 11:32
Po beogradu se ovih dana vije sa neba neka čudna paučina.
Ovo je snimljeno na livadi ispred ex SIV-a dok je lagano silazila sa čistog neba bez oblačaka, bez paukova, ... i protezala se sa kraja na kraj livade.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 28.10.15 13:20
013gonzo (citat):
Ja iz grada pa tako i moja priroda Spomenik i ulazna kapisa parka pod nazivom Hajd park bgd. Nisam u opštini Savski venac (kojoj lokacijski pripada park), a ni od koleginice koja se amaterski bavi spomenicima po bgd-u uspeo da saznam poreklo ni spomenika ni kapije.
Je li ogradjen Hajd park? Tuda sam prolazio kad sam isao u skolu.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 28.10.15 13:26
E kod mene se covjek popne na jabuku da je otrese, a usput moze i da nabere grozdja.
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 28.10.15 14:26
PORUCNIK (citat):
013gonzo (citat):
Ma jok kakva ograda Samo su stavili ovu pogolemu kapiju i to jos sa kvakom i bravom za zaključavanje, valjda misle da smo u Londonu. Tamo sam video 85' da ja došlo uniformisano lice do kapije parka zatvorilo kapiju i zaključalo. Oko parka nikakva ograda ali su oni što su sedeli na klupama, uz povike istrčavali pre njegovog zatvaranja
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 28.10.15 15:00
PORUCNIK (citat):
E kod mene se covjek popne na jabuku da je otrese, a usput moze i da nabere grozdja.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 28.10.15 16:38
013gonzo (citat):
PORUCNIK (citat):
013gonzo (citat):
Ma jok kakva ograda Samo su stavili ovu pogolemu kapiju i to jos sa kvakom i bravom za zaključavanje, valjda misle da smo u Londonu. Tamo sam video 85' da ja došlo uniformisano lice do kapije parka zatvorilo kapiju i zaključalo. Oko parka nikakva ograda ali su oni što su sedeli na klupama, uz povike istrčavali pre njegovog zatvaranja
Pa ime mu je po londonskom.
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 28.10.15 18:47
Slikano danas 28.10.2015. god. oko 14:40 sati u Stobreču u ulici Cetinska tj. ovdje.
Pecurke pored puta,a dalisu jestive,nisam probao,jer bilo za poverovati da ovog pisanja i nebi bilo da probao ukus istih
Kod nas se ta pečurka zove Velika tintnica (čupava gnojištarka) - latinski Coprinus comatus. Mlada je jestiva, dok se ne počne otvarati i je bele boje. Kada se počne otvarati, dobiva vijola boju koja postepeno prelazi u crnu.
Ah ta jesen... Prelepa, sunčana, šarena... #zlatibor
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 30.10.15 0:06
za nekih 100 godina[You must be registered and logged in to see this image.]
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 30.10.15 0:17
sve je manje ovakvih prizora i po selima.prije 30-ak godina u selu je bilo 50-ak konja.Ovaj lepotan je poslednji mohikanac [You must be registered and logged in to see this image.]
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 30.10.15 0:52
U mom selu ima 2-3 konja (mislim na cetvoronozne)
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 30.10.15 20:36
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 31.10.15 18:45
U Melovićima sam letos snimio kobilu sa ždrebetom kako pasu, ali iz kola i slika je sva mutna. Dugo godina nije bilo konja (živih i to četvoronožnih i Melovićima)
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 31.10.15 19:23
Ladolež osvaja i gvozdene zaštite mladog drveća Normalno pa gde može lepo bez ružnog, otpatci svuda oko nas...
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 31.10.15 19:34
[You must be registered and logged in to see this image.] Kdaj ta voda priteče v Beograd? Izvir Save Dolinke.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 31.10.15 19:45
milutins (citat):
sve je manje ovakvih prizora i po selima.prije 30-ak godina u selu je bilo 50-ak konja.Ovaj lepotan je poslednji mohikanac [You must be registered and logged in to see this image.]
Prke Zastavnik I klase
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 992 ČLAN OD: : 2014-11-26 DOB : 60 Berovo
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 31.10.15 22:42
Evo nekih slika mog gradica, naj istocnije u Makedoniji.. [You must be registered and logged in to see this image.] [/img] [You must be registered and logged in to see this image.]
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme)