FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 31.03.15 19:49
PORUCNIK (citat):
Znaci da je covjek, ipak bio na mjesecu...
Ma lažu, ovo je snimljeno u Deliblatskoj peščari... [You must be registered and logged in to see this image.]
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 31.03.15 21:17
dinosaurus (citat):
Moto Guzzi 350
Motorcikl vojni
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
dinosaurus Kapetan I klase
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: KOMENTARI NA KVIZ 31.03.15 21:19
PORUCNIK (citat):
dinosaurus (citat):
Moto Guzzi 350
Motorcikl vojni
Nemam pojma Poručniče,prepisao sam teme Prizren,ima slika
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 31.03.15 21:32
dinosaurus (citat):
Nemam pojma Poručniče,prepisao sam teme Prizren,ima slika
Nemam ni ja, dinos. Samo sam logicki dopunio tvoj odgovor. Ako je tacan, ti postavljas pitanje
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 01.04.15 23:25
ono na kvizu je moto guzzi nuovo falcone 500, namerno sam odgovorio Falkonac ne bi li u kvizu učešće uzeo veći broj forumaša, ovako jedni te isti
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 01.04.15 23:39
East&West (citat):
ono na kvizu je moto guzzi nuovo falcone 500, namerno sam odgovorio Falkonac ne bi li u kvizu učešće uzeo veći broj forumaša, ovako jedni te isti
A ja sam namerno dao najpotpuniji odgovor , jer mislim da je bolje da imamo sto veci broj pitanja , koja su raznovrsna i zanimljiva. To da se da nepotpun ili netacan odgovor nije nacin da se neko privoli da ucestvuje. Ko hoce neka izvoli ...... Kad imam vremena i volje , uvek cu ucestvovati , ko nece , molim lepo , nije obaveza.....
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 01.04.15 23:47
A JA SAM NENAMERNO DAO POGREŠAN ODGOVOR JER KAŽU VAŽNO JE UČESTVOVATI...
A I PORUČNIK JE DOPUNIO TAKO DA SMO OMANULI OBOJICA
East&West Poručnik
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 02.04.15 0:02
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Naslov komentara: KOMENTARI NA KVIZ 02.04.15 10:52
alexandar (citat):
Hvala Mikula.... Na kojoj reci je izgradjena prva hidroelektricna centrala u Srbiji i na Balkanu , jos 1900. godine ?
A šta je sa hidrocentralom na Vrbasu iz 1899. godine.
_________________ Semper Fidelis
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 02.04.15 13:59
pukovnik (citat):
alexandar (citat):
Hvala Mikula.... Na kojoj reci je izgradjena prva hidroelektricna centrala u Srbiji i na Balkanu , jos 1900. godine ?
A šta je sa hidrocentralom na Vrbasu iz 1899. godine.
Pukovnik je u pravu što se tiće najstarije hidrocentrale na balkanu to je ta na Vrbasu u Delibašinom selu a snadbjevala je strujom Banja Luku (tkz. fabrika svjetla). Ona koju sam naveo je bila najstarija u Srbiji.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 02.04.15 14:19
A sta cemo sa Jarugom 1895.Ispod Skradinskog buka na Krki......derivacijska elektrana sa izmestenim postrojenjem ispod akumulacije?( izvori su nepotpuni i razliciti) Prva sinhronizacije je ipak drugog datuma ......time sam se vodio.
I ja se kao i vi pukovnice pitam , sta je sa HE centralom u Delibasinom selu ? Vredan istorijski objekat je ruiniran i unisten. Sav trud redovnika samostana iz reda Trapista je zaboravljen. Doduse pivara radi , vlasnik je promenjen , obnovljena je proizvodnja kravljeg sira ali kako citam ni HE nije vracena u vlasnistvo samostana Marija Zvijezda . O obnovi HE i vracanju u rad i da ne pricamo. Poslednje poplave su napravile haos i svakog dana je propadanje sve vidljivije a niko ne preduzima nista
A sto se tice vase sugestije za "najstariju" HE......Ova na Vrbasu je bila interna elektrana samostana , sa drvenom branom te 1899. Nije bila u funkciji klasicnog iskoriscenja , i verovatno zbog toga. Tek tri godine posle je ojacana i usla u eksploataciju i klasicnu siru primenu ,odnosno izvrsena je prva sinhronizacija elektrane sa mrezom u eksploataciji. Dakle samo to je razlog za moj navod nista vise. Ove koje sam ja spomenuo su od prvog dana pa i danas u funkciji.
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 02.04.15 21:44
imam blagi osjećaj da jedna tema (KVIZ) koja je trebala biti relaksirajuća i zabavna, odlazi laganini u kujac.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
Matrix Poručnik
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 03.04.15 18:33
Ovo je samo kviz jednoumlja i pronalaženja pitanja koje zadiru tamo gdje ne trebaju - čast pojedincima a takvih je malo kao i samih učesnika kviza..
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 03.04.15 18:52
PORUCNIK (citat):
Ko je izmislio gravitaciju?
Poručniče, je li ovo vic?
Matrix Poručnik
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 03.04.15 21:36
I naravno onome tko ono što misli to i kaže "opiz*di" se minus,samo udarajte jer što više udarate ja samo čekam.
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 03.04.15 23:37
Matrix (citat):
Ovo je samo kviz jednoumlja i pronalaženja pitanja koje zadiru tamo gdje ne trebaju - čast pojedincima a takvih je malo kao i samih učesnika kviza..
Mogu misliti sta uopste mislis a i umisljas kada ovako mozes da pises .......
Ali nije zabranjeno iznositi svoje misljenje , naravno treba znati i granicu . Medjutim neko je ima a neko nema , i to je uvek bilo i bice .
Mani se coravi' poslova Matrix.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 04.04.15 0:19
Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):
Ko je izmislio gravitaciju?
Poručniče, je li ovo vic?
Zasto bi bio vic?
Matrix Poručnik
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 04.04.15 1:54
alexandar (citat):
Mogu misliti sta uopste mislis a i umisljas kada ovako mozes da pises .......
Ali nije zabranjeno iznositi svoje misljenje , naravno treba znati i granicu . Medjutim neko je ima a neko nema , i to je uvek bilo i bice .
Mani se coravi' poslova Matrix.
Ne možete vi misliti ali možete umisliti ono što ja mislim da umišljam kad mogu "ovako" pisati. Svoje mišljenje i svoje stavove sam uvijek iznosio kako sam i mislio a ne umišljao. Da nemam granicu imam je a dali ću je preskočiti ovisi o onome s druge strane granice dali i on ima granicu ili ne.
Nemam se razloga "ikakvog ćoravog posla manuti" jer iznosim svoje mišljenje a nisam nikad bio plašljiv ni na forumu niti van njega.Shvati ovo kako misliš ili želiš umisliti ali kad nekog ne kvotaš a on se javlja pa te ispravlja ili upućuje u "pravom smjeru" e onda negdje ne štima.Nemam volje za daljnja obrazloženja a nisu mi za sad ni potrebna jer postoje druge teme na forumu za diskusije ovakvog tipa.Ja se još uvijek držim one : Ne diraj me - ne diram te. Lijep pozdrav i ako vam još nešto smeta javim se iza blagdana,do onda adio.
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 09.04.15 21:58
Verjetno nekje v vesolju.
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: KOMENTARI NA KVIZ 09.04.15 22:00
mirko bratuš (citat):
Verjetno nekje v vesolju.
Što je ovo i gdje se ovo nalazi.!?
Vjerojatno nije odgovor.!!!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 09.04.15 22:23
Vojnik Graničar (citat):
mirko bratuš (citat):
Na Voyagru?
Mirko. Pitanje je glasilo ovako:"Što je ovo i gdje se ovo nalazi.!?" Daj bar jednom čitav odgovor a ne polovičan.
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: KOMENTARI NA KVIZ 09.04.15 22:23
Samo pola znam.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 09.04.15 22:27
mirko bratuš (citat):
Samo pola znam.
Samo polako ima dana.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 09.04.15 22:31
Mirko. Nisam ni ja znao sve do maloprije. Slučajno sam naišao na ovu sliku.!!! I mogu ti reći da sam se iznenadio što sve tu piše.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: KOMENTARI NA KVIZ 09.04.15 22:38
Slicni znaci su iscrtani na ploci posaltoj u vasionu nepoznatim civilizacijama, Ali, ovdje mi lice na nesto dodato na fotku, Bemliga...
Samo polako, duga je noć.!!!
Naslov komentara: KOMENTARI NA KVIZ 09.04.15 23:12
Vojnik Graničar (citat):
Odgovor je točan Bojniče.! Iznenadilo me je ovo da je NASA i na Srpskom jezilu uputila poruku koja sada putuje van sunčeva sustava.! Tvoje je sljedeće pitanje.
Kopirano...možda je razlog...
[You must be registered and logged in to see this image.]Pored Tesle i Milankovića, Mihajlo Pupin je još jedan od Srba koji su zadužili svet - i to na više načina…Pupin je uglavnom poznat po radovima u oblasti električnog strujnog kola, otkriću sekundarne rendgenske radijacije ali je svakako najpoznatiji po otkriću takozvanih "pupinovih kalemova" bez kojih bi današnja telefonija bila nezamisliva. Radio je kao professor na Univerzitetu Kolumbija i bio je nosilac jugoslovenskog odlikovanja Beli orao Prvog reda i predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi. Malo je poznato i da je bio jedan od osnivača i prvih članova NACA -e (Ne NASA –NACA !) Evo šta o tome stoji u arhivama NASE: "Michael Pupin was member of the NACA Main Committee (today, known as NASA) and also a chairman of Aircraft Communications subcommittee". Nacionalni Savetodavni odbor za aeronautiku (The NationalAdvisory Committee for Aeronautics -NACA) bio je ustvari preteča onoga što danas znamo kao NASA!
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 09.04.15 23:28
dinosaurus (citat):
Vojnik Graničar (citat):
Odgovor je točan Bojniče.! Iznenadilo me je ovo da je NASA i na Srpskom jezilu uputila poruku koja sada putuje van sunčeva sustava.! Tvoje je sljedeće pitanje.
Kopirano...možda je razlog...
[You must be registered and logged in to see this image.]Pored Tesle i Milankovića, Mihajlo Pupin je još jedan od Srba koji su zadužili svet - i to na više načina…Pupin je uglavnom poznat po radovima u oblasti električnog strujnog kola, otkriću sekundarne rendgenske radijacije ali je svakako najpoznatiji po otkriću takozvanih "pupinovih kalemova" bez kojih bi današnja telefonija bila nezamisliva. Radio je kao professor na Univerzitetu Kolumbija i bio je nosilac jugoslovenskog odlikovanja Beli orao Prvog reda i predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi. Malo je poznato i da je bio jedan od osnivača i prvih članova NACA -e (Ne NASA –NACA !) Evo šta o tome stoji u arhivama NASE: "Michael Pupin was member of the NACA Main Committee (today, known as NASA) and also a chairman of Aircraft Communications subcommittee". Nacionalni Savetodavni odbor za aeronautiku (The NationalAdvisory Committee for Aeronautics -NACA) bio je ustvari preteča onoga što danas znamo kao NASA!
Toćno tako, bilo je copy - paste, a sada ide ispravak.
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 10.04.15 0:24
Poruka je upućena na Srpsko-Hrvatskom...u to vreme zvaničan jezik ex YU
humka83 Mladji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 368 ČLAN OD: : 2013-01-09
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 10.04.15 13:16
ovo bi mogla biti nekakva vojna baza Iraq
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 10.04.15 13:18
humka83 (citat):
Podsjećam da na pitanje na temi 'Kviz znanja' treba ponuditi konkretan odgovor!
Komentare i ovo i ono - ovdje!
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 10.04.15 13:43
Max Blitz (citat):
humka83 (citat):
Podsjećam da na pitanje na temi 'Kviz znanja' treba ponuditi konkretan odgovor!
Komentare i ovo i ono - ovdje!
Pravzaprav, ga je bilo treba samo prepisati.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 10.04.15 13:48
mirko bratuš (citat):
Pravzaprav, ga je bilo treba samo prepisati.
Istina je i to. Postavljač treba obratiti pažnju na takve stvari.
Kao i na to da se na netu može pronaći vjerodostojan izvor odgovora na drugi način.
Također ne postavljati pitanja - 'Što je ovo, a ne znam ni sam'.
Za takva pitanja služe brojne druge teme.
goran9030 Podpukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 59 Đakovo
Naslov komentara: KOMENTARI NA KVIZ 10.04.15 13:57
Kemo, pretekao si me. Iako je bilo jednostavno doći do odgovora...
_________________ In medias (t)res...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 10.04.15 14:02
goran9030 (citat):
Kemo, pretekao si me. Iako je bilo jednostavno doći do odgovora...
Nisam li malo prije naglasio - sve komentare na kviz, na ovu temu?
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 10.04.15 14:07
ma jesi, ali sam ja prvo napisao taj tekst, pa tek onda vidio da postoji i rubrika za ovakve odgovore...
_________________ In medias (t)res...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 10.04.15 14:14
goran9030 (citat):
ma jesi, ali sam ja prvo napisao taj tekst, pa tek onda vidio da postoji i rubrika za ovakve odgovore...
Dobro, sad znaš...
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 10.04.15 14:51
humka83 (citat):
Ovo nije u Iraq.!
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15071 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 10.04.15 15:15
dinosaurus (citat):
Koliko ja znam SFRJ je imala tri zvanicna/sluzbena jezika.
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 10.04.15 16:22
VBČ (citat):
dinosaurus (citat):
i još poneki. pisalo je da su službeni jezici naroda i narodnosti, s tim da su jezici narodnosti mogli biti službeni u područjima gdje je ta narodnost u velikom broju.
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 10.04.15 18:06
VBČ (citat):
dinosaurus (citat):
Tačno,ali ja nisam polemisao sa brojem zvaničnih jezika... Priznajem da je trebalo ubaciti i jednim od...
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 10.04.15 18:58
Me's'cini da je drugi bendzo, a treci sargija. Zaboravio sam ovaj trouglasti...
Kemo Specijalac GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 1139 ČLAN OD: : 2012-03-03 Beograd
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 10.04.15 19:08
PORUCNIK (citat):
Me's'cini da je drugi bendzo, a treci sargija. Zaboravio sam ovaj trouglasti...
Netacno, dalje
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: KOMENTARI NA KVIZ 10.04.15 21:24
Ah greška, treći je Buzuki (Bouzouki), a za drugi instrument sličan bendžo ćeš nam morati dati sam odgovor...
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15071 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 10.04.15 23:15
U medjunarodnim odnosima SFRJ je imala tri službena jezika. Ono što se nazivalo srpskohvatskime, te slovenski i makedonski. Ukoliko bi recimo neki medjunarodni sporazum potpisivao funkcioner iz makedonije ili slovenije tad bi ugovor imao biti na makedonskome ili slovenskome jeziku.
Slično je i na Forumu BPN JNA, odluke Generalštaba su na jeziku sastavljača teksta, to je u pravilu predlagač odluke.
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 11.04.15 7:28
Od AVNOJ-a do 1963. vrijedili su u Saveznoj narodnoj skupštini: srpski, hrvatski, slovenski i makedonski jezik. Od Ustava 1963. do Ustavnoga amandmana XXXI. (1971.) četiri jezika pod nazivima: srpskohrvatski, hrvatskosrpski, slovenski i makedonski. Od 1971. nazivi jezika na kojima će se izdavati službeno glasilo definirani su republičkim ustavima socijalističkih republika.
SLOVENSKI jezik (SR Slovenija) HRVATSKI JEZIK (1972. − 1990. pod imenom hrvatski književni jezik) (SR Hrvatska) SRPSKI ILI HRVATSKI JEZIK (SR Bosna i Hercegovina) SRPSKOHRVATSKI JEZIK (SR Srbija, SR Crna Gora, JNA (1963. − 1971.) MAKEDONSKI JEZIK (SR Makedonija) SRPSKOHRVATSKI I ALBANSKI JEZIK (SAP Kosovo) SRPSKOHRVATSKI I MAĐARSKI JEZIK (SAP Vojvodina)
Što će reći slijedeće
Ustavom SR Slovenije priznat je status narodnosti Mađarima i Talijanima, a njihovi jezici su imali status službenih jezika u pojedinim općinama, te status službenih jezika u odgojno-obrazovnomu sustavu.
Ustav SR Hrvatske je službeni jezik odredio kao hrvatski književni jezik (1972.), koji se u tekstu Ustava na jednom mjestu naziva hrvatski ili srpski, a na dva mjesta u tekstu Ustava kao hrvatski književni jezik. Do školske godine 1953/54 nastavni jezik je bio hrvatski jezik, što je službeno vraćeno tek 9. Studenoga 1990. godine.
U SR BiH službeni se jezik nazivao srpskohrvatski odnosno hrvatskosrpski jezik ijekavskog izgovora.
Na području SR Srbije izvan područja SAP rabio se samo srpskohrvatski. Srpskohrvatski kao službeni jezik je zadržan u Ustavu Republike Srbije do 2006 g.
U SR Crnoj Gori službeni jezik je bio srpskohrvatski jezik ijekavskog izgovora. U SR Crnoj Gori, albanski jezik je bio službeni jezik u općinama s većinom Albanaca, te službeni nastavni jezik u tim područjima.
U Ustavu SR Makedonije službene narodnosti bile su Albanci i Turci. Albanski i turski jezik su bili službeni u općinama i naseljima s većinom tih narodnosti, kao i u odgojno-obrazovnomu sustavu.
U SAP Kosovu, kao priznat službeni jezik u općinama i naseljima s turskom većinom, bio je turski jezik.
U SAP Vojvodini službeni jezici su bili: srpskohrvatski odnosno hrvatskosrpski, mađarski, slovački, rumunjski i rusinski. Svaka druga etnička i jezična skupina, imala je puno pravo i slobodu uporabe svoga jezika.
Temeljem Ustava SFRJ (1963 – 1971) postrojbe JNA su imale pravo na prostoru cjelokupne federacije rabiti srpskohrvatski, a od amandmana 1971. i jezike naroda i narodnosti u SR i SAP.
East&West Poručnik
Naslov komentara: KOMENTARI NA KVIZ 11.04.15 11:43
A ono 8. maja potpisali Nemci, nešto posle ponoći, znači 9. maja ratifikovali Rusi???
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 11.04.15 11:56
East&West (citat):
A ono 8. maja potpisali Nemci, nešto posle ponoći, znači 9. maja ratifikovali Rusi???
Pa i Cincar Markovic i onaj brigadni general su potpisali kapitulaciju, ali Jugoslavija nije kapitulirala...
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: KOMENTARI NA KVIZ 11.04.15 16:16
PORUCNIK (citat):
Osim druga Tita, koji vrhovni komandant je jos bio ranjen u toku 2. svjetskog rata?
Je li se ovo pitanje odnosi na prostor Jugoslavije ili na sve zemlje zahvačene II svjetskim ratom.!?