FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 11.04.15 17:37
PORUCNIK (citat):
Osim druga Tita, koji vrhovni komandant je jos bio ranjen u toku 2. svjetskog rata?
Mussolini je bio i više od toga - ubijen.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 11.04.15 18:47
Vojnik Graničar (citat):
PORUCNIK (citat):
Osim druga Tita, koji vrhovni komandant je jos bio ranjen u toku 2. svjetskog rata?
Je li se ovo pitanje odnosi na prostor Jugoslavije ili na sve zemlje zahvačene II svjetskim ratom.!?
Odnosilo se na zivotnu ugrozenost od napada. II svjetski se nije vodio samo na teritoriji Jugoslavije.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 11.04.15 18:49
Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):
Mussolini je bio i više od toga - ubijen.
Pa neki kazu da je i Hitler izvrsio samoubistvo, ali pitanje je bilo za ranjene.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
dinosaurus Kapetan I klase
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 11.04.15 18:50
PORUCNIK (citat):
Pa neki kazu da je i Hitler izvrsio samoubistvo, ali pitanje je bilo za ranjene.
Neki kažu i da se naživeo...
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 11.04.15 19:03
dinosaurus (citat):
Neki kažu i da se naživeo...
Bogumi, neki kazu da mu potomstvo drma evropom
zastavnik Zastavnik
BROJ POSTOVA: : 899 ČLAN OD: : 2010-12-07 DOB : 62 Bačka Topola
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 11.04.15 19:07
To nije bilo u bici, odnosno na bojištu.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: KOMENTARI NA KVIZ 11.04.15 19:11
zastavnik (citat):
To nije bilo u bici, odnosno na bojištu.
Na bojistu je ranjen samo drug Tito. Ups! Ovo je trebalo da napisem u komentarima. Izvinjenje adminima!
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 11.04.15 22:35
Ima tu dosta mitova i legendi u svezi titovog ranjavanja, ali činjenica je da ga je previla riječanka tada partizanska bolničarka Dragica Milinčić, koja ga u tom trenu nije ni poznavala (tj.nije ni znala da je riječ o titu).Tito je s jednog brežuljka kod Milinklada promatrao dalekozorom tijek bitke, u društvu španjolskog borca Đure Vujovića i šefa savezničke vojne misije, kapetana Bill Stewarta, prilikom zračnog bombardiranja njihovog položaja od strane njemačkog zrakoplovstva, uslijed eksplozije avio-bombe zračni udar je podigao psa luksa (nije kako kažu da se isti hrabro bacio pred tita) koji je tita igrom slućaja svojim tijelom zaštitio od krhotina. Sva trojica su bila ranjena i u tome momentu na brežuljak je dotrčala bolničarka Dragica. Ugledala je tri čovjeka na tlu. Dvojica nisu pokazivala znakove života. Onoga koji je to jedini učinio, podigavši se, nije prepoznala.
- Jesi li ranjen, druže? - Da, malo, u ruku. U torbi koju je nosila, potražila je zavoj. - Nije teška rana – kazala je. - Naravno, nije to ništa – osmjehnuo se ranjenik. - Imao si čudnu sreću, druže. Previla mu je ruku, vezala zavojem oko vrata, da ne bi, viseći, krvarila još više. - Hvala ti, drugarice. - Ništa, ništa, druže. - Ako preživimo, javi mi se poslije rata da ti još jednom zahvalim. - Što ćeš mi zahvaljivati, jesmo li drugovi? A poslije rata, tko zna gdje ćeš ti, a gdje ja biti. Vrativši se u jedinicu, našla se pred zapovjednikom. U pogledu mu je bio upitnik. - Znaš li ti koga si maloprije previla? - Što ja znam, neki nepoznati borac. - Nepoznati, kažeš. To je drug Tito! - Drug Tito?! Zanijemila je. Bit će da zapovjednik ima neki svoj, vrlo specifičan osjećaj za humor. - Ma kakav Tito, što se šališ?! Gdje bih ja naišla na druga Tita! - Kad ti kažem, ono je Tito! Dragica je zabezeknuto pogledala prema uzvišici s koje je ranjeni Tito nastavio promatrati bitku. Partizanske brigade probijale su se iz obruča. Poslije rata, Tito je saznao gdje živi bolničarka koja mu je spasila ruku i prihvatio se kumstva njenom prvom djetetu.
Berlinska Deklaracija je jednostrani akt koji su donijeli Saveznici. Radi se o diktatu bez sudjelovanja njemačke strane. Potpisnice Deklaracije su samo Saveznici. Ipak u Deklaraciji se nigdje ne ukida Njemački Rajh. Saveznici nameću svoje pravo da preuzmu vlast u svoje ruke, čime se ozakonjuje okupacija Njemačkog Rajha, ali on iako okupiran i dalje postoji.
Takodjer u Deklaraciji se konstatira da je nakon bezuvjetne kapitulacije oružanih snaga nastupila i bezuvjetna kapitulacija Njemačke. Ovo je pravna kamuflaža i rečenica ustvari treba glasiti: nakon dejure bezuvjetne kapitulacije oružanih snaga nastupila i defacto bezuvjetna kapitulacija Njemačke.
Njemačka nije službeno kapitulirala , pa su u Berlinskoj Deklaraciji Saveznici sklepali ovu formulaciju koja nema pravnu težinu.
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 12.04.15 14:20
Bojniče, pitanje je poništeno jer si u jednom pitanju tražio previše podataka.
Postavi to malo jednostavnije.
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: KOMENTARI NA KVIZ 12.04.15 14:23
Pitanje je po meni jednostavno, treba samo dati odgovor, a bilo je i još kompliciranijih pitanja, no nastavi dalje, over and out.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 12.04.15 14:30
bojnik (citat):
Pitanje je po meni jednostavno, treba samo dati odgovor, a bilo je i još kompliciranijih pitanja, no nastavi dalje, over and out.
Odgovori se mogu naći na netu, no nije u kvizaškom duhu, već je za test u srednjoj školi.
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 12.04.15 14:35
Kada izvršiš rasčlambu prethodnih pitanja postavljenih na temi KVIZ, koliko je bilo težih i kompliciranijih od mojeg, i koji nisu u "kvizaškom" duhu, a nisu ni za pitanja u srednjoj školi. Opet jedna tema koju ću izbjegavati ubuduće jer mi miriše na pokvarene sardine. (moje osobno mišljenje).
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 12.04.15 14:39
bojnik (citat):
Opet jedna tema koju ću izbjegavati ubuduće jer mi miriše na pokvarene sardine. (moje osobno mišljenje).
Žao mi je da tako misliš, jer nije tako i nije nimalo ugodno ni zabavno natezat se s vama/nekima iz pozicije moderatora kviza.
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 12.04.15 14:45
Max Blitz (citat):
bojnik (citat):
Opet jedna tema koju ću izbjegavati ubuduće jer mi miriše na pokvarene sardine. (moje osobno mišljenje).
Žao mi je da tako misliš, jer nije tako i nije nimalo ugodno ni zabavno natezat se s vama/nekima iz pozicije moderatora kviza.
Ako si zbao odgovor, što ga nisi dao, nego izmišljati toplu vodu, a tako je kako sam napisao, pa se ti i dalje nateži, velim ti odgovor je jednostavan, samo ako se želi dati, a možda nekoga i brojka smeta.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 12.04.15 14:51
bojnik (citat):
Ako si zbao odgovor, što ga nisi dao, nego izmišljati toplu vodu, a tako je kako sam napisao, pa se ti i dalje nateži, velim ti odgovor je jednostavan, samo ako se želi dati, a možda nekoga i brojka smeta.
Nema ali baš nikave veze s tim, takva tematika je dozvoljena. Ja sam uklonio pitanje.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15071 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 12.04.15 15:01
Bojnik, na početku KVIZA imaš pravila:
Moderacija Kviza: Alexandar i Max Blitz
Pravila:
1. Postavlja se jedno pitanje, nevezano za oblast.
2. Kviz traje 48 h.
3. Svi članovi imaju pravo pogadjanja. Postavljač je dužan dati odgovor NE u slučaju da član nije pogodio.
4. Prema svojoj procjeni postavljač može davati dodatne informacije odnosno olakšice ako je pitanje preteško.
5. U slučaju ispravnog odgovora, postavljač pitanja ga potvrdjuje i daje više detalja i činjenica vezanih za pitanje, uz link kao izvor informacija.
6. Pravo narednog postavljanja pitanja ima član koji je prvi dao ispravan odgovor. U slučaju da on odustane od postavljanja pitanja, pitanje postavljaju moderatori Kviza.
7. Ukoliko zbog težine pitanja nemamo ispravan odgovor, postavljač ga po isteku roka objavljuje ali nema pravo postavljanja novog pitanja. U ovom slučaju novo pitanje postavlja jedan od moderatora Kviza.
8. Pravo učešća imaju svi članovi foruma, u postovima važe sva forumska pravila.
9. Rasprave o pitanjima i odgovorima nisu dopuštene. Ako je pitanje nejasno samo moderatori Kviza mogu zatražiti objašnjenje.
10. Svi suvišni i nepotrebni komentari će biti odstranjeni. U slučaju spama i neozbiljnosti slijedi ban.
11. Ako nakon 12 sati nema postavljenog pitanja, moderatori kviza mogu preuzeti postavljenje pitanja
Već prvo pravilo je da se postavlja jedno pitanje. Ti si postavio čak tri odjednom što nije u skladu s pravilima i Max kao moderator kviza je u pravu. Ja bih isto tako postupio da sam moderator kviza, s tim da bih često koristio i pravilo br. 10. Nekakav red mora postojati. Ovo nema nikakve veze s tobom osobno.
tomerc Razvodnik
BROJ POSTOVA: : 227 ČLAN OD: : 2014-01-09
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 12.04.15 15:41
VBČ (citat):
tomerc (citat):
zastavnik (citat):
tomerc (citat):
Akt o predaji Nemačke potpisan je 7. maja, a Rajh je ukinut 5. jul 1945.
Drugi deo odgovora je netačan - Rajh zvanično nikada nije ukinut.
Berlinska Deklaracija je jednostrani akt koji su donijeli Saveznici. Radi se o diktatu bez sudjelovanja njemačke strane. Potpisnice Deklaracije su samo Saveznici. Ipak u Deklaraciji se nigdje ne ukida Njemački Rajh. Saveznici nameću svoje pravo da preuzmu vlast u svoje ruke, čime se ozakonjuje okupacija Njemačkog Rajha, ali on iako okupiran i dalje postoji.
Takodjer u Deklaraciji se konstatira da je nakon bezuvjetne kapitulacije oružanih snaga nastupila i bezuvjetna kapitulacija Njemačke. Ovo je pravna kamuflaža i rečenica ustvari treba glasiti: nakon dejure bezuvjetne kapitulacije oružanih snaga nastupila i defacto bezuvjetna kapitulacija Njemačke.
Njemačka nije službeno kapitulirala , pa su u Berlinskoj Deklaraciji Saveznici sklepali ovu formulaciju koja nema pravnu težinu.
Mislim da cinjenica da su Berlinsku deklaraciju potpisali samo saveznici ne utice na njenu vaznost. Isto tako preuzimanjem vlasti, prethodna je prestala da postoji. Sam nacin preuzimanja vlasti ne utice na to da je vlast preuzeta (primjer su mnogobrojni pucevi gdje je vlast preuzeta bez saglasnosti prethodne vlasti)
_________________ Potpis editiran od strane administracije (ovo nije mjesto za romane!)
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15071 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 12.04.15 15:58
Preuzimanje vlasti ( u ovom slučaju okupacija) ne znači da je država ukinuta. Medjunarodnopravno Njemački Rajh nije ni deklarativno/formalno ni suštinski ukinut. Saveznici su ga okupirali i zaveli red u njemu.
Preuzimanje vlasti ne znači i da država prestaje postojati. Vlast se mijenja - medjunarodnopravno država ostaje.
I jedna i druga Njemačka su smatrale da su baš one nastavak Njemačkoga Rajha i samo one nadležne za njegovo madjunarodno zastupanje. Kasnije je (vjerojatno pod pritiskom SSSR-a) DDR odustala od ovog načela, ali SRNJ nije nikad. To se pokazalo i prilikom mirovne konferencije 2+4 kad je se DDR raspustio i u vidu saveznih zemalja/pokrajina priljučio SRNJ, a ne obrnuto.
dinosaurus Kapetan I klase
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 12.04.15 21:48
Nemci stalno potpisuju svakakve ugovore,ko će više nahvatati šta je istina od svega