FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 15.10.15 0:55
Radi se o tome da je Vaseljenski patrijarh srpski naziv za carigradskog patrijarha , najjednostavnije receno.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15071 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 15.10.15 0:55
milutins (citat):
Prijevod sa grckog?
Ja ti samo kazem da ga je pogresno nazivati ekumenskim patrijarhom.Ispada da je on u jedinstvu sa Vatikanom sto je netacno. I izraz katolik je grcki i u sustini ne prestavlja ono zasto se danas koristi,tj vjernika zapadnog krila hriscanstva.
Što se tiče termina katolik tu si u pravu i treba pisati rimokatolik ili grkokatolik, ali se često kolokvijalno skraćuje na katolik, što teološki nema opravdanja.
alexandar Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 15.10.15 0:58
Pa to da.....vaseljena , je svet.
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4616 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 15.10.15 1:27
VBČ (citat):
milutins (citat):
Prijevod sa grckog?
Ja ti samo kazem da ga je pogresno nazivati ekumenskim patrijarhom.Ispada da je on u jedinstvu sa Vatikanom sto je netacno. I izraz katolik je grcki i u sustini ne prestavlja ono zasto se danas koristi,tj vjernika zapadnog krila hriscanstva.
Što se tiče termina katolik tu si u pravu i treba pisati rimokatolik ili grkokatolik, ali se često kolokvijalno skraćuje na katolik, što teološki nema opravdanja.
Moguce je da je tako kao sto ti objasnjavas,odnosno da su to dva razlicita pojma.Nisam u medjuvremenu izmedju dva posta guglao nego bio zauzet sa vecerom(posto je srijeda u pitanju je lagana posna vecera).Kakva je razlika izmedju tog ekumena i ekumenizma?
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
milutins: komentar modifikovan dana: 15.10.15 2:15; prepravljeno ukupno 1 puta
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4616 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 15.10.15 1:33
Sad kada lagano razmislim izgleda da si ti VBC ipak u pravu i da se taj izraz ekumenski patrijarh odnosi na onoga koji je "glavni shef" svim pravoslavcima u svijetu a ne na ekumenizam tj ne onako kako sam ja to protumacio.Nisam znao da je ekumena-vaseljenja-svet Hvala.
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 15.10.15 7:34
Mislim,da so vprašanja v kvizu pretežka za večino tu na forumu.Gredo že v območje prava. Posebno nam iz drugega jezikovnega(in verskega) področja področja so težko razumljiva. Verjetno je čar kviza tudi v tem,da čimveč ljudi pozna odgovor.Le tako bo tudi veliko odgovorov in debate.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 16.10.15 23:57
Odgovor je u istom kontekstu kao sto je bio (cini mi se VBC-ovo pitanje) kod bambusa
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 17.10.15 0:18
Izgleda da nije bagrem jedino dvo mahunarki. Sjetio sam se rogača, kojeg ima dosta po Splitu, čak i u zračnoj luci. Uvijek sam mislio da je srodan s bagremom i prema listu i prema plodu.
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 17.10.15 2:05
Eh VBC,mnogo je proslo vremena kada smo se shkolali,a izgleda da i nismo bili ni naucili kako treba.Moj profesor botanike Slobodan Roncevic kada mi je upisao 6-icu u index rece mi te davne 1982 ,8mog septembra."Milutine evo ti sestica da ti ne kvarim danasnji prazniktj dan oslobodjenja Modrice". Mislio sam da me za@bava,imao sam dojam da sam zasluzio vecu ocjenu,osim toga herbar mi je imao oko 1 200 biljnih vrsta,zaista je bio impozantan,skupljao sam to jos od prvog gimnazije,znaci 4-5 godina.Izgleda da je bio u pravu. Rogac? Za shumare nije interesantan,mozda malo kao sporedni shumski proizvodi poput cajeva,gljiva i sl,ipak je to mediteranska vrsta,nisam siguran ni da je nitrifikacion poput npr djeteline. Sve u svemu,malo guglam,zato mi se i desavaju ovakvi previdi.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 17.10.15 2:16
Imam jedno drvo pored kuće i ne mogu da odgonetnem što je. Po listu je slično bagremu ali su listovi sitniji, plod je mahuna ali nije pljosnata već s okruglim izbočenjima gdje je sjeme. Prilično je visoko, i krošnja je bujnija nego u bagrema. Postavit ću slike, možda prepoznaš.
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 22.10.15 20:51
mirko bratuš (citat):
Ne razumem besede PLANA.Prosim,če mi jo kdo prevede. Na "prevajalnik" mi ne da rezultata.
Ovo. Postrojenje za piljenje debala , stabala , dasaka.
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 22.10.15 20:56
Tudi plana-žaga ni.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 22.10.15 21:17
milutins (citat):
Ovo je vertikalno vodenicno kolo koje sluzi da pomocu zupcanog prenosa okrece horizontalni vodenicni kamen koji u stvari melje brasno. Znaci naprava sluzi samo da pokrece vodenicno kolo, mada bi mogla da posluzi i u druge svrhe
Mislim da ne melje brašno jer je brašno već samljeveno, melje žito, kukuruz i druge žitarice.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 22.10.15 21:20
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 22.10.15 21:23
Vojnik Graničar (citat):
milutins (citat):
Ovo je vertikalno vodenicno kolo koje sluzi da pomocu zupcanog prenosa okrece horizontalni vodenicni kamen koji u stvari melje brasno. Znaci naprava sluzi samo da pokrece vodenicno kolo, mada bi mogla da posluzi i u druge svrhe
Mislim da ne melje brašno jer je brašno već samljeveno, melje žito, kukuruz i druge žitarice.
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 22.10.15 21:28
Slika je dobra,pokazuje sve osim vodenicnog kamena koji je uvijek horizontalan i od brzine njegovog okretanja zavisi finoca brasna.Ovo na sto se odnosilo pitanje je tzv vodenicno kolo koje moze biti vertikalno ali i horizontalno i sluzi za okretanje vodenicnog kamena.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 07.11.15 16:27
Bio sam ubijedjen da abeceda u Hrvatskoj ima najvise slova
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 07.11.15 19:05
Vojnik Graničar (citat):
Evo jedno lagano pitanje. U Hrvatskoj koja riječ ima najviše slova.!? Naponena, slova dž, lj, nj, se računaju kao dva slova.
Ne mogu se navedena slova računati kao dva nego kao jedno.
Riječ koju si tražio ima 30 slova.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 07.11.15 19:10
Vojnik Graničar (citat):
Evo jedno lagano pitanje. U Hrvatskoj koja riječ ima najviše slova.!? Naponena, slova dž, lj, nj, se računaju kao dva slova.
Max Blitz (citat):
Ne mogu se navedena slova računati kao dva nego kao jedno. Riječ koju si tražio ima 30 slova.
To zna stvatko od nas. Zato je u mome pitanju i posebno objašnjeno za slova dž, lj, nj.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 07.11.15 19:12
Max Blitz (citat):
Vojnik Graničar (citat):
Ne mogu se navedena slova računati kao dva nego kao jedno.
Riječ koju si tražio ima 30 slova.
Upravo to sam primijetio - da se racuna kao dva slova, a onda sam izmedju njih ubacio "i". To nekako ispade kao hrvatski jezik sa crnogorskijem nacinom. No, da ne skrenemo na stazu prema Banovcima
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 07.11.15 19:34
Vojnik Graničar (citat):
Zato je u mome pitanju i posebno objašnjeno za slova dž, lj, nj.
Tko je slagao članak o tome na netu, polupismen je, a ništa čudno za današnje novinare.
Dvoznaci su jedno slovo; u slovenskom nisu, tj. nema ih....
Riječ Ljubljana počinje s L, ne s Lj, a ako prevodimo onda je.....
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 07.11.15 19:53
Vojnik Graničar (citat):
Zato je u mome pitanju i posebno objašnjeno za slova dž, lj, nj.
Max Blitz (citat):
Tko je slagao članak o tome na netu, polupismen je, a ništa čudno za današnje novinare. Dvoznaci su jedno slovo; u slovenskom nisu, tj. nema ih.... Riječ Ljubljana počinje s L, ne s Lj, a ako prevodimo onda je.....
Novinar je napisao sasvim ispravno tj. sa pojašnjenje. U tu nema više nedoumica kako za mene tako i za vas.!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 07.11.15 20:09
Vojnik Graničar (citat):
Novinar je napisao sasvim ispravno tj. sa pojašnjenje.
Novinar slobobu takvog pojašnjavanja može imati samo u svojoj mašti ili na portalu za koji radi.
To nisu stvari za na pazar pa se pogađamo.....
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 07.11.15 21:24
Budući da prema hrvatskome pravopisu ima 30 slova, onda su dvoznaci za razumjeti kao jedno slovo, onako kako navodi Max. Hrvatski je pseudofonetski kao i srpski, pa stoga tim više se ne mogu ovi dvoznaci tretirati kao dva slova. Za razliku od slovenskoga i bosanskoga pravopisa koji nisu fonetski i u kojima ne odgovara svaki znak odredjenome glasu.
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 16.11.15 23:33
Ne bas tako. Sa zrtvenika se ne ide nikuda..... Osim njega u oltaru postoji jos jedna Svetinja i jedno Sveto mesto.....
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 08.12.15 20:15
A veš,milutins,da sem čisto pozabil na tisto vprašanje na "priroda....".Oprosti. Odgovora ne vem,me pa zanima .Je to prevod ali tvoje delo?
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 08.12.15 21:04
Ta mala pjesmica je u stvari moje i tvoje djelo.Svidela mi se tvoja fotka Soce i ja malo,vica radi to pretvorim u poeziju.Tako sam isto po povratku iz Banovaca malo "potkacio"Mikulu i njegove ribarske (ne)uspjehe na Shtitaru. Radi vica sam hteo da pesmu napisem sa greskom i onda sam napravim gresku.Mislio sam da se Soca ne uliva u Jadransko More,tek kasnije vidim da se uliva ali u Italiji.Otuda je ono "kad si tako mala krenula u more" Mislim da je greska ISKRA,odnosno da ta fabrika nije kraj same reke?Mozda gresim?
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 08.12.15 21:27
[You must be registered and logged in to see this image.] Kar tri tovarne so v porečju Soče,ki nosijo,ali so nosile ime ISKRA. V Bovcu,Tolminu in Šempetru pri N.Gorici. Ko sem iskal eno sliko,da malo poživim forum,sem na sliki zagledal pol srca.Ga vidi še kdo? (čestitke za trud ,za pjesmu.)
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 08.12.15 21:32
Predhodno pitanje generala alexandra sam rijesio uz njegovu pomoc,spomenuo je kraljicu Mariju Antoanetu,njenu cuvenu izreku "ako narod nema hleba neka jede kolace". Vica radi malo sam to obradio u kratku pjesmicu posvecenu Mariji Antoaneti i naravno u to ukomponovao njen razvratnicki duh-mala razbibriga-petparacka poezija.
Ako nestane hleba Neka se jedu kolaci Rece kraljica Antoaneta Kraj oficira dok se svlaci
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: komentari na kviz 08.12.15 22:36
alexandar (citat):
Evo odgovora.....
Gledano ka ikonostasu , oltaru , levo od Carskih dveri je ikona Bogorodice , a levo od nje ikona kojoj je hram posvecen , ikona patrona crkve. A desno od Carskih dveri je ikona Isusa Hrista.
Eto najkrace ....
Samo malo da dopunim alexandra,sve sto je napisao je tacno-mala dopuna u vezi ikona na ikonostasu.Desno od ikone Isusa Hrista je ikona Sv Jovana Krstitelja. Znaci u odnosu na carske dveri ikona Bogorodice je uvijek lijevo, desno su ikone Isusa Hrista i Sv Jovana. U slucaju da je hram posvecen Bogorodici,Isusu Hristu ili Sv Jovanu,lijevo od ikone Bogorodice gdje se stavlja ikona sveca kojemu je hram posvecen stavlja se neka druga ikona. Crkvi kojoj pripadam posvecena je Sv Jovanu koji vec ima svoje mjesto pored Isusa Hrista tako da je lijevo od Bogorodice ikona Sv Djordja a mogla je biti i neka druga
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 09.12.15 1:11
Suvremeni historičari smatraju da nema dokaza da je kraljica Antoaneta to ikad izgovorila, te da je to legenda koja se često uzima za činjenicu.
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 13.04.16 14:47
Nikada cuo za tu reku Godinu, zaista je neverovatno da i tako mala ima sve odlike reke- da joj posvetimo par stihova.
Na tvom izvoru je dubok trag Na kojem pociva Kratki tok Koji meri snagu izvorisnog ploda
Na tvojim obalama Tvoja bistra voda Zivot nudi Ribama i pruchu
Kada krenes sa izvora na pragu Svrati i pred moju kucu Pijanog me budi Bezazleno i meko
Hocu da trezan sanjam O velikom tragu I o snazi, Koju nosish malena reko
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 13.04.16 14:58
milutins (citat):
Nikada cuo za tu reku Godinu, zaista je neverovatno da i tako mala ima sve odlike reke- da joj posvetimo par stihova.
Na tvom izvoru je dubok trag Na kojem pociva Kratki tok Koji meri snagu izvorisnog ploda
Na tvojim obalama Tvoja bistra voda Zivot nudi Ribama i pruchu
Kada krenes sa izvora na pragu Svrati i pred moju kucu Pijanog me budi Bezazleno i meko
Hocu da trezan sanjam O velikom tragu I o snazi, Koju nosish malena reko
5 za trud (napor)
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 13.04.16 23:47
I ja se slazem sa ocenom . Fino iz prve......
Nego Milutine , jesi li cuo za reku Zeleniku .....?
Ali nemoj da "guglas"....
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 14.04.16 5:13
Ne, zaista nisam cuo.Cuo sam za naseljeno mjesto Zelenika negdje na Crnogorskom primorju,kod Sve-Jug-a u tazbini. ,hajd' ubaci je- pokusacu da nesto sklepam
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 14.04.16 10:43
U prastara vremena dobila je naziv po paganskom bozanstvu Drinosu. A u narodu u starije vreme reka Drina se nazivala Zelenika ili Zelenka. Dugo vremena je bilo tako , pa cak i dan danas . Pogotovo u reonu Ljubovije i Bajine baste u narodu ce za Drinu reci najcesce Zelenika , ponegde i Zelenka.
Uklija (Alburnus alburnus) je prva riba koju svako dete ulovi u Drini , a ovde je nazivamo , zelenka ili zelenika i nikako drugacije. Bas zbog asocijacija na sivo - zelenkastu boju ledja koja je opet ista kao najcesca boja Drine .
Drino.....vodo sa hiljadu lica!
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 14.04.16 14:03
Svaka cast za pricu, nebi je se postideo ni sam Vuk Karadzic.Nije lako napisati pjesmu o Drini, ona je vjecna inspiracija, san svakog ko voli da pise poeziju. Dok sam citao tvoj post pade mi na pamet Vuk Karadzic,u ono nesretno vrijeme "Milosrdnog Andjela" napisao sam jednu pjesmu posvecenu Drini i njenim obalama gdje sam "ubacio" i Vuka K.Svaka pjesma o Drini apriori MORA biti patriotska, da ne rushim "forumsku idilu" necu je postirati, mozda u njoj ima previse pjesnicke slobode. Evo samo prve strofe,cisto zbog Vuka Karadzica.
Ovo sto nam se desava nije kraj seoba. Preslabi smo da prave prijatelje prepoznamo. Moj narod vidi dalje od groba. Pisi kao sto govoris, citaj kako je napisano.
arcibald01 Poručnik
VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2963 ČLAN OD: : 2013-12-19
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 25.04.16 20:38
Pravilen odgovor je Branko Jerkič. Komandant LAO je bil med leti 1980 in 1985, ko se je upokojil.
Lazo30/2 Desetar
BROJ POSTOVA: : 284 ČLAN OD: : 2016-01-18
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 25.04.16 20:44
Zagorac, u pravu si. General Jerkič je bio poslednji k-dant 9.armijske oblasti, a posle toga je JNA uradila reorganizaciju i i na prostorima 5. i 9. armijske oblasti i delu VPO je formirano 5-to vojište sa sedištem u Zagrebu, a u Ljubljani je bilo sedište korpusa.
Naslov komentara: komentar 25.04.16 22:36
Mislim da je komandant 3 ao u to vrijeme bio gen ppukovnik Lambe Mihajlo(v) ski
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: KOMENTARI NA KVIZ 25.04.16 23:01
Sigurno je general Jerkič otišao u mirovinu 85"? ja mislim da je to bilo 1987 Negdje u rano proljeće 85" sam bio u Cerklju kod jednog onda pilota p-pukovnika iz mog kraja. On je pilotirao na "Orlu",sjećam se da je rekao: "...ova naša stara partizančina ne može ili ne želi da nam riješi migove". U to su vrijeme na Cerklju bili samo Orlovi.