FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 21.09.14 0:43
Dinosauruse i Kodriču, slažem se sa napisanim, ali ipak sam morao da pitam.
Na granici smo uvek imali oružje sa pravom municijom. Valjda zato jer bi mogle biti situacije da ga upotrebimo. Neki su se bojali mraka, neki nismo.
Kako bi se ja poneo u ratu neznam, Nisam bio, neču ni da se hvalim ili da stavljam loše mišljenje o vojci koja me izučila.
EEEE a i suzavca sam se nagutao dok ne naučiš stvarno da staviš masku, a bilo je i trčanja sa gasmaskom uzbrdo.
dinosaurus Kapetan I klase
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 21.09.14 1:13
Pero™ (citat):
Dinosauruse i Kodriču, slažem se sa napisanim, ali ipak sam morao da pitam.
Na granici smo uvek imali oružje sa pravom municijom. Valjda zato jer bi mogle biti situacije da ga upotrebimo. Neki su se bojali mraka, neki nismo.
Kako bi se ja poneo u ratu neznam, Nisam bio, neču ni da se hvalim ili da stavljam loše mišljenje o vojci koja me izučila.
EEEE a i suzavca sam se nagutao dok ne naučiš stvarno da staviš masku, a bilo je i trčanja sa gasmaskom uzbrdo.
Opušteno Pero... Ko se boji mraka još....mada ko nije navikao na kretanje po planinama noću,treba mu vremena da se navikne na to da nema ni uličnog osvetljenja,ni reklama kafića...da mu osvetljavaju put..
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 21.09.14 11:46
Jednom sam ja kao gušter išao sa vođom prema granici, On je tad bio več nekih 5 meseci na karauli. Bila je noč i magla, jedva se videlo nekih 20m. Nekde na pola puta, ja zapalim cigaretu, bili smo i usred šume, kad on u panici počne: pa kako možeš da pušiš, jel znaš koliko se vidi..... a bili smo još nekih 2km od granice. Predložio sam mu kompromis, da napravimo pauzu i da se ja okrenem prema našoj strani. Očigledo se je još bojao.
Matrix Poručnik
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 23.09.14 1:49
dinosaurus (citat):
Opušteno Pero... Ko se boji mraka još....mada ko nije navikao na kretanje po planinama noću,treba mu vremena da se navikne na to da nema ni uličnog osvetljenja,ni reklama kafića...da mu osvetljavaju put..
Jedna od najvažnijih stvari u počecima obuke je bilo izbijanje noćnog straha jer ti je on bio najveći saveznik.Ako imaš strah od noći nećeš po mraku niti kafanu naći - uzrečica našeg Kapetana
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 24.09.14 0:16
Matrix (citat):
Jedna od najvažnijih stvari u počecima obuke je bilo izbijanje noćnog straha jer ti je on bio najveći saveznik.Ako imaš strah od noći nećeš po mraku niti kafanu naći - uzrečica našeg Kapetana
Zanimljive su bile te noćne vežbe,možda naj zanimljiviji deo obuke... Tumarali bi bez starešina,sami,pa je bilo dobre zezancije.. Plašili stanovništvo,onako maskirani,a malo se i pravili važni.. ...
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 24.09.14 0:29
Obuka u letnjim uslovima..Batlavsko jezero... četvrti u donjem redu..zabrinutog pogleda,to sam ja
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 24.09.14 0:46
dinosaurus (citat):
Matrix (citat):
Zanimljive su bile te noćne vežbe,možda naj zanimljiviji deo obuke... Tumarali bi bez starešina,sami,pa je bilo dobre zezancije.. Plašili stanovništvo,onako maskirani,a malo se i pravili važni.. ...
Mi nismo imali nočnih vežbi. Jednom smo imali pokaznu uzbunu, znali smo več uveče kad če biti (u koliko sati), pokupili stvari u transportke, ubacali jih na kamijone, dobili nekoliko sanduka municije, otišli na pozicije, nekde iznad kasarne, civila ni videli nismo. Druga dva puta smo imali uzbunu i marš na logorovanje. I to smo znali unapred. Uvek smo imali starešine sa sobom i ponašali smo se strogo vojnički, sve po PS.
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 24.09.14 1:11
Pero™ (citat):
Mi nismo imali nočnih vežbi. Jednom smo imali pokaznu uzbunu, znali smo več uveče kad če biti (u koliko sati), pokupili stvari u transportke, ubacali jih na kamijone, dobili nekoliko sanduka municije, otišli na pozicije, nekde iznad kasarne, civila ni videli nismo. Druga dva puta smo imali uzbunu i marš na logorovanje. I to smo znali unapred. Uvek smo imali starešine sa sobom i ponašali smo se strogo vojnički, sve po PS.
Uglavnom su vezivali dnevno-noćne vežbe,sa pravljenjem skrivenih logora.. Dobijali bi kote na koje moramo doći,a na nama je bilo da stignemo ne primećeni.. Bilo je vežbi na granici,gde bi oficiri patrolirali sa picikom po tim zemljanim putevima, ispaljivali su i svetleće rakete,sve u cilju da nas navataju...po tim vukojebinama.. Prilikom jedne vežbe stali su i čekali na mostu,pretpostavljajući da ga moramo preći u toku noći,što nam je i bila namera. Medjutim videli smo piciku u mraku...pa smo odustali.. Bilo je to u blizini sela Vraništa,kanal ili potok,bem li ga,meni je u tom mraku delovalo kao Dunav...a kada je desetar Mladen rekao da moramo da ga pregazimo,ja sam hteo da odem na most da se predam..bolje da se predam nego da potonem ni kriv ni dužan.. Srećom krenuli smo još malo uz kanal i naišli na neki drveni mostić .. Mnogo puta sam u sebi u toku služenja hebo onoga na regrutnoj komisiji,koji je u meni prepoznao izvidjača..
KODRIČ Gušter
BROJ POSTOVA: : 56 ČLAN OD: : 2013-12-06 DOB : 59 Makole-Slovenija
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 24.09.14 6:39
[You must be registered and logged in to see this image.]" /> Strumički izviđači- plivanje Prespansko jezero
KODRIČ Gušter
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 24.09.14 6:39
[You must be registered and logged in to see this image.]" /> Strumički izviđači- plivanje Prespansko jezero
KODRIČ Gušter
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 24.09.14 6:43
KODRIČ (citat):
Ma jebeno, opet ne mogu stavljat slik.
KODRIČ Gušter
Naslov komentara: Strumićki izviđaći 84/85- Prespansko jezero 24.09.14 7:43
KODRIČ (citat):
KODRIČ (citat):
E, nisam Gringo, evo još jedno gde stojim, ko je znao plivat mogao je i ležit u vodi, a kruha je bilo itak malo!!! a Žare, pa nije bio tako loš na plivanju, pa plivalo se i nabijalo kondicijo.
KODRIČ Gušter
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 25.09.14 7:01
Matrix, još jedna slikano malo u drugo strano ali na istom brdu. Vidim, da si dalmatinac i mi smo imali našeg Dalmatinca-dimnjičara, bio je prava faca, došao je iz Splita ili možda okolina Splita, na ovoj sliki stoji treči sa desne a na oni prije leži prvi sa desne.
KODRIČ Gušter
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 25.09.14 7:05
PV BROJ POSTOVA: : 1119 ČLAN OD: : 2014-08-31 DOB : 57 Slavonski Brod
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 27.09.14 20:38
dinosaurus (citat):
Pero™ (citat):
Pitanje za dinosaurusa, a može i za druge izviđače (ako jih ima još na forumu):
Dali si se osečao da si nešto specijalno i dali si bio sposoban da odradiš stvarno neki podvig u ratnim uslovima. Mislim na vreme obuke ili pri kraju.
Ne zanima me ako si bio kojim slučajem uvučen u rat u bivšoj jugi. To nije za javno pisanje po ovom forumu.
Pero,mislim da sam već negde izneo mišljenje da JNA nije koristila tu podelu na specijalne i manje specijalne jedinice. Svaki rod je imao svoju specijalnost za koju je obučavan i to je bilo osnovno merilo.. Izvidjačka obuka je možda bila složenija,a sigurno dugotrajnija u odnosu na ostale pešadijske jedinice jer je trajala svih 12 meseci..E sad,tu obuku koju smo prošli svako komentariše na svoj način,u principu zavisi od toga kako želi da predstavi sebe... Uglavnom je jednoobrazno naoružanje i te maskirne navlake koje smo koristili,ono što nas je razlikovalo od drugih...
Na pitanje da li smo bili spremni za neku akciju.....Ne znam,jer smo kao IG obučavani za boravak i vršenje odredjenih zadataka u zagraničnom delu teritorije,sva naša obuka je bila usmerena ka tome da kao grupa opstanemo i funkcionišemo u tim uslovima,a da ne budemo otkriveni...verujem da je to veliki izazov i za ove sadašnje profesionalne vojnike izvidjačkih jedinica a kamo li za nas,tadašnje klince JNA....
Kolege izviđači,
da se i ja uključim u ovu temu a kolega se vjerojatno jako dobro sjeća obuke na karauli Orčuša kada smo imali noćnu vježbu kada sam kao vozač BRDM-2 sa našim poručnikom i kolegama čekao u zasjedi te kada je došlo do pucnjave i uključenja svjetala u bunkerima na prostorima Albanije. Neću imenovati kolege koji su se izgubili od straha a moj kolega ako ga memorija služi zna o kojim kolegama se radi.
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 30.09.14 12:25
Ispričaj Slavonski...davno je bilo,možda se podsetim..
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 29.01.15 4:42
Izvidjac 1988/1989 (citat):
Vec duze vrijeme pokusavam da nadjem oznake/amblem izvidjacke cete ali bez uspjeha. Oznake nisu bile dozvoljene da se nose na uniformi ali su bile pristutne I u ucionicama, kancelarijama oficira, hodnicima, iznad spavaona itd. Izgledale su tako da je na sredini bio veliki zeleni javorov list, na vrhu lista zvijezda petokraka a na dnu ukrstene dvije AP M70.
Pronašao sam jedan znak izviđača u JNA, ali nije sasvim onakav kakav si ti opisao i ovaj se nalazi na epoleti...
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 29.01.15 15:25
Ovo na slici nema veze sa JNA. To je trak dužnosti u Savezu izviđača Jugoslavije (danas Skauti) i nosi se na lijevom đepu izviđačke košulje. Ispod dvije crvene trake (označavaju Vođu čete, dvije žute označavaju Načelnika odreda) je i zlatna izviđačka zvijezda koja je priznanje.
_________________ Semper Fidelis
more6 Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 450 ČLAN OD: : 2013-11-16
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 30.01.15 23:14
pukovnik (citat):
Ovo na slici nema veze sa JNA. To je trak dužnosti u Savezu izviđača Jugoslavije (danas Skauti) i nosi se na lijevom đepu izviđačke košulje. Ispod dvije crvene trake (označavaju Vođu čete, dvije žute označavaju Načelnika odreda) je i zlatna izviđačka zvijezda koja je priznanje.
Nisu li dvije bijele trake označavale "vođu čete"?
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 30.01.15 23:32
more6 (citat):
pukovnik (citat):
Nisu li dvije bijele trake označavale "vođu čete"?
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
salkomusic23 Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2015-02-01 Kalesija
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 06.02.15 22:52
Komandna baterija art.izvišač maršalka zagreb 89/90 ima li koga kapetan nam bio Gašljević Stjepan.
pukovnik Poručnik
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 06.02.15 23:26
salkomusic23 (citat):
Komandna baterija art.izvišač maršalka zagreb 89/90 ima li koga kapetan nam bio Gašljević Stjepan.
Kapetan Stipe Gašljević je vojnu karijeru završio kao brigadir OS RH.
_________________ Semper Fidelis
salkomusic23 Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2015-02-01 Kalesija
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 07.02.15 22:28
pukovnik (citat):
salkomusic23 (citat):
Kapetan Stipe Gašljević je vojnu karijeru završio kao brigadir OS RH.
Zahvaljujem puno za informaciju kap.Gašljević mi je bio naj lik JNA-e,drago mi je zbog njega da ga još mogu čuti.
slavonski brod Podporučnik
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 07.04.15 19:09
[You must be registered and logged in to see this image.] Prizrenski izviđači na Brezovici generacija 1987/88.
S52JT Gušter
BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2015-02-16
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 11.04.15 22:10
Među izviđaće slobodno možemo stavit i radio izviđaće. U Zaječaru VP 1178/4 bila je stacionirana izviđaćka ćeta koja je u svom sastavu imali izviđaćki i radioizviđaćki vod. Radio izviđaćki vod bio je sastavljen iz odeljenja radioprisluškivača - koji smo radili u radioprisluškovalni kabini, radiogometričkog odeljenja in RTG odeljenja (telefonisti i radiorelejci).
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4617 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 28.10.15 12:53
Na kursu za desetara u Kicevu,na terenu koji smo zvali crvena zemlja-negdje prema TE Oslomej izvodili smo obuku osmatranja i javljanja..I ja zaradih tezak raport kod komandira cete KIK Mileta Ilievskog.Nisam primijetio da mi je iza ledjai pocnem da javljam sta vidim,odredjeni su orijentiri"Orjentir 1,desno 2,blize 50- neprijateljski pukovnik u pretrcavanju"..Sam Gospod zna koliko sam puta bio na raportu kod njega,nahebo sam na obuci kao niko. Na kraju zavrsene obuke on bi nas jednog po jednog primao u kancelariju i pitao gdje zelimo u prekomandu.Vjerovatno je to bila zahebancija,da izgleda vazniji pred vojskom.Kada me je upitao ja mu odgovorih"Druze kapetane voleo bih da odem na granicu",e necesh mi na granicu odgovori mi on. Druze kapetane ja i volim da ne idem na granicu. E ices mi na granicu,rece mi kapetan i tako ja zavrsih u St Dojranu.
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 28.11.15 19:55
S52JT (citat):
Među izviđaće slobodno možemo stavit i radio izviđaće. U Zaječaru VP 1178/4 bila je stacionirana izviđaćka ćeta koja je u svom sastavu imali izviđaćki i radioizviđaćki vod. Radio izviđaćki vod bio je sastavljen iz odeljenja radioprisluškivača - koji smo radili u radioprisluškovalni kabini, radiogometričkog odeljenja in RTG odeljenja (telefonisti i radiorelejci).
Točan je navod kolega i kod nas u Prizrenu izviđačka četa sastojala se od 3 voda i to: oklopno-izviđački vod / Oklopno-izviđački automobil BRDM-2 /, izviđački vod i RIV / radio-izviđački vod /
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 28.11.15 20:02
Nije pričvršćen za opasač, označio sam njegov remen.
M.No Gušter
BROJ POSTOVA: : 74 ČLAN OD: : 2014-07-30
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 27.06.16 21:49
Kako izgleda oznaka izvidjaca jna?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 27.06.16 21:59
M.No (citat):
Kako izgleda oznaka izvidjaca jna?
Prethodno je opisao kolega Izvidjac 1988/1989; pokušavao sam naći na netu sliku amblema, ali bezuspješno.... onaj na prethodnoj stranici je ipak od civilnih izviđača...
Izvidjac 1988/1989 (citat):
Vec duze vrijeme pokusavam da nadjem oznake/amblem izvidjacke cete ali bez uspjeha. Oznake nisu bile dozvoljene da se nose na uniformi ali su bile pristutne I u ucionicama, kancelarijama oficira, hodnicima, iznad spavaona itd. Izgledale su tako da je na sredini bio veliki zeleni javorov list, na vrhu lista zvijezda petokraka a na dnu ukrstene dvije AP M70.
M.No Gušter
BROJ POSTOVA: : 74 ČLAN OD: : 2014-07-30
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 28.06.16 10:33
Ja sam bio u izvidjackoj jedinici, a imali smo samo sivo-maslinaste uniforme.
Jugoslovan Gušter
BROJ POSTOVA: : 19 ČLAN OD: : 2017-09-06 DOB : 56 Dobrnič
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 14.09.17 19:50
Drugovi vojnici, podoficiri i oficiri, ZDRAVO!
Gledam ove slike (mnogo od njih je nestalo) ali nigde ne vidim nijednog izvidjaća u maskirnoj uniformi koje su imali naši izvidjači i Pirotu. Stacionirani su bili u paviljonu kojeg smo djelili haubički divizijon u prizemlju te tenkovski divizijon i izvidjačka četa u prvom spratu.
Momci su nosili maskirne uniforme u stilu ovih modernih (činovi na grudima, džepovi sa strane na nogama) i kape (oblik isti kao kod graničara i TO, samo maskirne) i rasturali su. Dok smo mi imali neku gadnu obuku od 6 meseci, oni su cepali 10 puta gore i to svih 12 meseci.
vojnik Pečar
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 14.09.17 20:03
Jugoslovan (citat):
Gledam ove slike (mnogo od njih je nestalo) ali nigde ne vidim nijednog izvidjaća u maskirnoj uniformi koje su imali naši izvidjači i Pirotu. Momci su nosili maskirne uniforme u stilu ovih modernih (činovi na grudima, džepovi sa strane na nogama) i kape (oblik isti kao kod graničara i TO, samo maskirne) i rasturali su.
Izviđači na obuci navodno kod Požarevca (ili iz Požarevca) 1989./90.
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 12.11.17 18:39
Kad smo se vec dotakli teme o obuci izvidjaca,ja se bas i ne secam da smo mi iz posada borbenih vozila BRDM2,u izvidjackoj ceti i imali neku posebnu obuku.Standardan rad sa oruzjem i pesadiska obuka,te naknadna obuka na vozilima.Kako je bilo ostalima,pisite zanima me.
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 19.12.17 17:12
M.No (citat):
Kad smo se vec dotakli teme o obuci izvidjaca,ja se bas i ne secam da smo mi iz posada borbenih vozila BRDM2,u izvidjackoj ceti i imali neku posebnu obuku.Standardan rad sa oruzjem i pesadiska obuka,te naknadna obuka na vozilima.Kako je bilo ostalima,pisite zanima me.
Pozdrav za kolegu što se tiče obuke izviđača iz posada BRDM 2 kod nas u Prizrenu kolege su obavljali obuku vezanu uz vozila a od posebnih obuka bila je ljetna obuka / plivanje / zimska obuka / skijanje / borilačke vještine, obuka na granici / ljetne karaule / uz vozila BRDM 2. Koliko mi je poznato za razliku od izviđača kolege nisu bile zadužene s preklopnim ašovčićem jer dečki nisu imali obuku iz kopanja rova za razliku od kolega.
Rus voli ovaj upis
Rus Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2021-12-17
Naslov komentara: Re: Izviđači u JNA 16.01.22 20:06