FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
BROJ POSTOVA: : 899 ČLAN OD: : 2010-12-07 DOB : 62 Bačka Topola
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 08.03.13 23:16
missar (citat):
ZAGORAC (citat):
Ne, nisu graničari,dva PM-a u sastavu jedne patrole to 82/83 nije moglo proći,barem ne tamo gdje sam ja bio.
Evo šta znači prisustvo jednog iskusnog graničara. Zagorac ,lepo je videti te na forumu i čitati tvoje komentare. Prave, vojničke. Dobro došao. pozdrav
Nisam obratio pažnju da je i onaj što se ne vidi naoružan PM-om. Znači, to su izviđači na zimskoj obuci.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 25.03.13 4:57
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 25.03.13 8:38
Ovog znaka se ne sećam. Možda je bio kasnih '80-tih godina kad sam ja već odavno otišao iz Tolmina.
luka Gušter
BROJ POSTOVA: : 15 ČLAN OD: : 2011-01-09
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 31.03.13 12:49
pozdrav, evo malo slika opreme alpskih jedinica, većinom starija oprema, uspio sam sakupit skoro kompletnu uniformu. nadam se da vam ne smeta post pošto nisam baš aktivan član
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 31.03.13 13:00
luka (citat):
pozdrav, evo malo slika opreme alpskih jedinica, većinom starija oprema, uspio sam sakupit skoro kompletnu uniformu. nadam se da vam ne smeta post pošto nisam baš aktivan član
Pozdrav luka, kako može da smeta, uradio si sjajnu stvar.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 16.04.13 3:30
...gojzerice, planinska bluza i šljem za alpinizam..., 60-te valjda...
zastavnik Zastavnik
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 17.05.13 10:28
Ne bih rekao da su ovo vojnici, verovatno je to GSS. Mi smo koristili vojničke šlemove. a i to nije planinska bluza, takve bluze se nikada nisu koristile u JNA.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 17.05.13 13:59
zastavnik (citat):
Ne bih rekao da su ovo vojnici, verovatno je to GSS. Mi smo koristili vojničke šlemove. a i to nije planinska bluza, takve bluze se nikada nisu koristile u JNA.
Navedeno je gdje sam našao sliku da je JNA prije novih uniformi. Nije precizirano kad, a zaključio sam da su 60-te. Osim šljemova, ovo drugo djeluje vrlo vojnički iz alpinističkih jedinica (neka ljetna varijanta). Nisu li hlače baš vojničke....
zastavnik Zastavnik
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 17.05.13 14:27
Hlače možda i jesu vojničke, kao i cipele, ali bluza nikako. Alpinci su imali standardne vojničke košulje, a ove bluze što nose liče pomalo na gornji deo ABH zaštitnog odela. A gde je opasač i uprtači? Vojnik čak niti pri veranju uz stene ne ide bez opasača i puške. A baš su to detalji koji me asociraju da na slici nisu pripadnici JNA, već GSS.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 17.05.13 14:41
A možemo sad nagađat, javit će se još netko s mišljenjima valjda... Rekao bih da je ovo neka obuka u proljeće/ljeto, a opasač i uprtači su (ako su ih uopće stavili) ispod ovog odijela.
Za GSS sam našao da je osnovan 1950. kao interna služba pri Planinarskom savezu (za SRH). Takve organizacije (u stvari javni servisi) uvijek imaju veze s vojskom (i sada).
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 18.05.13 1:41
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 18.05.13 9:18
Max Blitz (citat):
A možemo sad nagađat, javit će se još netko s mišljenjima valjda... Rekao bih da je ovo neka obuka u proljeće/ljeto, a opasač i uprtači su (ako su ih uopće stavili) ispod ovog odijela.
Za GSS sam našao da je osnovan 1950. kao interna služba pri Planinarskom savezu (za SRH). Takve organizacije (u stvari javni servisi) uvijek imaju veze s vojskom (i sada).
Naravno, imali smo veoma dobru saradnju sa njima i njihovi instruktori su i nama držali obuku u veranju i zimskoj alpinistici.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 25.05.13 22:26
Druže Zastavniče, ovo su možda baš neki vaši vojnici...
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 01.06.14 2:43; prepravljeno ukupno 1 puta
zastavnik Zastavnik
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 26.05.13 0:47
Iz planinske brigade sigurno jesu, ali iz mog voda nisu. Sećao bih se takvog snimanja. Inače je ovo neko bojevo gađanje mitraljezom u zimskim uslovima. Vidi se po bojevoj municiji kojom puni mitraljez.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 28.05.13 23:44
Je li bila neka razlika između kapa planinskih jedinica JNA i slovenske TO?
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 29.05.14 4:40; prepravljeno ukupno 1 puta
zastavnik Zastavnik
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 28.05.13 23:49
Koliko znam, nije bilo bitnije razlike. TO je pored zvezde imala i trobojku sa strane.
Xanadu Gušter
BROJ POSTOVA: : 58 ČLAN OD: : 2012-06-13 Ljubljana
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 28.05.13 23:56
zastavnik (citat):
Koliko znam, nije bilo bitnije razlike. TO je pored zvezde imala i trobojku sa strane.
Ne,kape su bile potpuno identične..služio sam u planinskoj brigadi F.Prešeren u Kranju i posle bio teritorialac u TO Slovenije i imali smo iste kape..čak smo imali i iste pumparice kao redna,planinska brigada..
Xanadu voli ovaj upis
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 27.06.13 7:09
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 05.09.13 11:57
Max, ove dve slike nisu u sklopu teme, iako smo mi imali i konje. Po uniformama se vidi da nisu planinci, a nije niti snimljeno u Sloveniji, verovatno negde oko Sarajeva, jer je u Nedžarićima bio Veterinarski školski centar.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 05.09.13 15:01
zastavnik (citat):
Max, ove dve slike nisu u sklopu teme, iako smo mi imali i konje. Po uniformama se vidi da nisu planinci, a nije niti snimljeno u Sloveniji, verovatno negde oko Sarajeva, jer je u Nedžarićima bio Veterinarski školski centar.
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 29.05.14 4:45; prepravljeno ukupno 1 puta
zastavnik Zastavnik
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 05.09.13 18:29
Ova slika je iz nekog novijeg vremena. Vidim da imaju nove, crvene skije umesto belih Elanovih, a i svi imaju planinske cipele tzv. tolminke. Ovo je snimljeno verovatno u smučarskom centru na Pokljuki.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 05.09.13 23:40
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 06.09.13 7:16
zastavnik (citat):
Tada su najpoznatije skije bile ELAN i ROSIGNOL, kvalitet i jednih i drugih je bio vrhunski, s tim što su Elanove skije za nas bile pristupačnije.
Elan je dominirao svuda, pogotovo u Svedsku posto se Ingemar Stenmark vozio na njima. I ja sam se vozio na njima. Nazalost sam morao preci na drugu marku.
zastavnik Zastavnik
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 06.09.13 8:38
Max Blitz (citat):
Druže zastavniče, jeste li imali krplje?
Jesmo, ali se ne sećam da smo ih ikad koristili.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 06.09.13 20:25
Na ovoj slici je nešto dosta zanimljivo, pa ću malo cjepidlačit i postavit par pitanja:
- Vojnici su putem sreli lovca (ili lugara)... - Kojim povodom je vojnik uzeo lovačku pušku? - Službena kontrola ili puka znatiželja? - Koliko je ovo bilo protiv PS-a ili u skladu s njim? - Što da se dogodila neka nesreća i da je lovačka puška u nekog opalila, tko bi odgovarao?
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 29.05.14 4:46; prepravljeno ukupno 1 puta
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 06.09.13 20:33
Maxi, kada si objavio ovu sliku uzdržao sam se od komentara, ali reprizu ću komentarisati. Ne bih znao reći , a ne želim da nagađam čija je ovo vojska, ali JNA sigurno nije.
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 06.09.13 20:42
East&West (citat):
Maxi, kada si objavio ovu sliku uzdržao sam se od komentara, ali reprizu ću komentarisati. Ne bih znao reći , a ne želim da nagađam čija je ovo vojska, ali JNA sigurno nije.
Znam da mislite da su domobrani, ali nisu, pogledajte kape. Ima je na još nekim mjestima na netu, izazvala je neke nedoumice, ali je ipak JNA. Slika je iz istog paketa crno-bijelih fotografija kakvih još ima ovdje:
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 06.09.13 21:37
Max Blitz (citat):
East&West (citat):
Znam da mislite da su domobrani, ali nisu, pogledajte kape. Ima je na još nekim mjestima na netu, izazvala je neke nedoumice, ali je ipak JNA. Slika je iz istog paketa crno-bijelih fotografija kakvih još ima ovdje:
Domobrani mi nisu bili ni na kraj pameti, možda neka austrijska jedinica (da nam je sad tu Boske)? Pogledaj ti bluze, opasače, oznake na kapama i reverima......neka se uključi još neko, mada koji su da su, JNA nisu!
pukovnik Poručnik
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 06.09.13 22:06
Na ovoj slici je nešto dosta zanimljivo, pa ću malo cjepidlačit i postavit par pitanja:
- Vojnici su putem sreli lovca (ili lugara)... - Kojim povodom je vojnik uzeo lovačku pušku? - Službena kontrola ili puka znatiželja? - Koliko je ovo bilo protiv PS-a ili u skladu s njim? - Što da se dogodila neka nesreća i da je lovačka puška u nekog opalila, tko bi odgovarao?
Pa ako bolje pogledaš sliku to se nije moglo desiti ni u snu. Vojnik gleda kroz cijev što znaći da u njoj nema streljiva a osim toga i prelomljena je pa ne može opaliti ni sa sudskim nalogom. Što se uniformi tiće takve JNA nikada nije imala pa dijelim stav kolege da se ne radi o vojnicima JNA. Osim kape sve ostalo nije ni nalik na uniformu JNA.
_________________ Semper Fidelis
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 06.09.13 22:17
Albanci?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 06.09.13 23:43
pukovnik (citat):
Pa ako bolje pogledaš sliku to se nije moglo desiti ni u snu. Vojnik gleda kroz cijev što znaći da u njoj nema streljiva a osim toga i prelomljena je pa ne može opaliti ni sa sudskim nalogom. Što se uniformi tiće takve JNA nikada nije imala pa dijelim stav kolege da se ne radi o vojnicima JNA. Osim kape sve ostalo nije ni nalik na uniformu JNA.
Pukovniče, uz dužno pošovanje, sad malo nepotrebno pametujete u vezi lovačke puške. Naravno da vidim da je prelomljena i da u tom stanju ne može opaliti. Zašto je vojnik uopće uzeo civilnu pušku i je li to u skladu s pravilima ili ne, odnosno kakva bi to jedinica bila da smije pregledavati pušku lovca? To sam prvenstveno pitao.
Što se tiče slike je li JNA ili nije, na još mjesta je navedeno da je JNA. Evo npr.:
Kažem opet da je to bilo u paketu sa slikama u trećem postu str. 6 ove teme. Čekamo Zastavnikovo mišljenje...
zastavnik Zastavnik
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 06.09.13 23:54
Mislim da ipak jeste JNA, ali iz ranog perioda, negde 50-tih godina. Ovakve uniforma sam vidio u muzeju planinske brigade. U to vreme su postojale 3 planinske brigade (ne znam im tačno oznake), sa komandama u Tolminu, Bohinjskoj Beloj i Kranju i mislim da su bile u sastavu nekakve alpske divizije, da bi sredinom 70-tih godina divizija bila preformirana u 345.planinsku brigadu sa komandom u Kranju i bataljonima u Tolminu, Škofjoj Loci, Bohinjskoj Beli i Bovcu. Uniforme su tipično planinaske iz perioda 50-tih godina, na bluzama se vide dugmad sa zvezdom, a na kapi je zvezda na okrugloj podlozi. Ovakav tip čojanih bluza bio je u upotrebi čak i '81, kad sam počeo da radim kao vodnik u Tolminu, ali je do kraja '82 izbačen iz upotrebe, kad je stigla dovoljna količina novih planinskih uniformi M-79. Ovaj vojnik što gleda kroz cev lovačke puške ima preko leđa prebačen "šarac", a ostali imaju puške M-48 ili M98/48, a desno je starešina sa tipičnom oznakom roda na reveru iz 50-tih godina.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 07.09.13 0:00
Druže zastavniče, za odgovor kao iz rukava - +
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 07.09.13 1:17
Pero, jesi li ti kao graničar smio lovcima pregledavati puške, ili im ih uzimati iz ruke?
Službeno mislim, ne 'ovako'...
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 07.09.13 2:47
Max postavio si zanimljivo pitanje, pa da probam da odgovorim
Ja sam bio samo običan vojnik. Kako sve ide po PS, neznam, probaču da ispričam kakva je bila praksa, i kakva života iskustva.
Nama su dan pre odlaska na granicu održali neko krače političko predavanje. I o tome da smo mi zakon i red na pojasu do 100m od granice. Tako je bilo i u praksi. Teoretski smo mogli da zaustavimo i Tita da je ustao iz groba. Nije bilo generala, vođa patrole je bio zakon (u praksi).
Da bi sreli nekog lovca, mogli bi da mu radimo bilo što. Naravno sve po propisima. I teoretski smo morali da damo upozorenje, stani, stani pucaču, itd..Naravno pregled naoružanja i dozvola bi moralo da sledi. Da bi neko uperio pušku prema nama… razmisli šta bi ti uradio, jeli bi ga upozoravao ili napucao?
Na ''mom'' odseku granice svi su se razselili, ostali su samo Kiro i Srce sa ženama. Oni su znali kako treba sa vojskom i da nesme noču da se ide po stazama koja koristi vojska. Inače bili su super ljudi, voleli su nas kao da smo njihova deca, oni u selu nas nisu baš voleli.
Bilo je još nešto seljaka južnije od nas. Jednom ja kao đomba vidim jednog što kosi travu uz granicu, pitam guštera, očemo li da prverimo dozvolu? Složimo se, skoro odtrčimo do njega, kad pomislim da poleg sve političke nastave, niko mi nije pokazao kako izgleda dozvola. Tako da kosa je bilo najopasnije oružje, što sam ga sreo. Lovaca nije bilo nikde.
Još jedna stvar što je nisam napisao, uglavnom oko upotrebe oružja izvan zvaničnog pojasa 100m. Idem ja kao gušter noču u patrolu, nekde sat hoda od karaule smo imali jedno mesto, malo zaštičeno da se nas ne vidi, pa smo po koji put tamo malo posedeli i pušili. To je skoro još sat hoda do granice. E dok sedimo čujemo korake ispod nas. Spogledamo se, nekako se znakovima dogovgorimo da napunimo puške… zalegnemo, napravi klik-klik punjenje puška. Tada koraci prestaju. Dali je bila neka životinja ili stvarno ljudi ni sad neznam niti ču ikad znati. Da su bili stvarno neki teroristi mogli bi biti i iznad nas, ispred nas, ispod nas. Meni se nije počinjao rat samo sa 30 metaka, i u tami, bez signalnog pištolja, radijskih veza…Opet se dogovorimo pogledom, odpuzamo nekih 30-50 metara, pa direktno u karaulu… nastavak sledi.
Tada mi stvarno nebi bio problem upotrebiti pušku iako izvan 100m. I to bez upozorenja!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 07.09.13 3:05
Ok, kužim, granica je u tom pogledu bila vrlo specifična.
Mene ipak kopka zašto je onaj planinac na slici uzeo lovcu pušku. Ipak je taj događaj bio fotografiran, pa me zanima je li i kako to netko od viših nadređenih ipak komentirao...
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 07.09.13 10:36
Max Blitz (citat):
Ok, kužim, granica je u tom pogledu bila vrlo specifična.
Najbliže po ponašanju i radu je straža. I stražari imaju provo da zaustavljaju bilokoga. Naravno u vojsci je bio PS za sve stvari, kojeg bi morali da se držimo ali u praksi... Kao što vidiš ima puno različitih iskustva sa granica. Svako od nas graničara ima drugu priču.
Max Blitz (citat):
Mene ipak kopka zašto je onaj planinac na slici uzeo lovcu pušku. Ipak je taj događaj bio fotografiran, pa me zanima je li i kako to netko od viših nadređenih ipak komentirao...
Po meni je ta slika urađena opet kao neka ''montaža'' za uzor suradnje civila i vojske. Dali je to JNA ili nije nije ni važno. Predstavljaj si da si ti na granici pa sretneš jednog lovca. Pitao bi ga za dozvolu kretanja, a verovatno mu nebi nikad gledao kakvo mu je stanje i čistost puške. Dozvolu za kretanje u pograničnom pojasu su izdavale civilne vlasti, ne mi na karauli. Ali ako je došao neki seljak, da pita, recimo izgubila se mi krava, dali mogu.... Odlazili smo sa njima da jim pomognemo u traženju, Naravno bez bilokakvih papira i tako da to sad nije u nikakvoj zvaničnoj evidenciji. A uvek kad smo se oddaljavali od karaule, uvek smo imali pušku i pravu municiju. OK, izuzetak je bio ako smo išli šta da radimo, ali i tad je bio neko od nas sa oružjem.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 07.09.13 16:01
Pero™ (citat):
Po meni je ta slika urađena opet kao neka ''montaža'' za uzor suradnje civila i vojske. Dali je to JNA ili nije nije ni važno.
U pravu si, sigurno je tako bilo... Na slici je JNA. Kao i na ovoj:
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 01.06.14 2:40; prepravljeno ukupno 1 puta
zastavnik Zastavnik
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 07.09.13 20:52
Ovi mi ne izgledaju kao planinci - nemaju karakteristične planinske pantalone, nego klasične M77 pantalone.
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 07.09.13 21:52
Max Blitz (citat):
Da probam da odgovorim, barem po onom što znam
Ni meni ne izgleda da bi to bila JNA, jeste slično, ali kde je zvezda na kapi? Iako imaju neke štape za hodanje, neki konopac za pentranje, ipak su neke vrste brdska jedinica.
Teoretski, ako bi sreli lovca, legitimirali bi ga, pitali za dozvolu za kretanje, možda za lovačku dozvolu, iako lokalci su svi imali oružje. Ako bi okrenuo oružje prema nama, verovatno nebi bilo baš sve po PS.
Več smo razčistili da je slika zbog propagande. Mi nikad nismo imali zvaničnog fotografa, pa sve što smo se slikali nije bilo po PS. Znači ovo je zbog propagande.
Mi nismo imali pooblaštenja da pretražujemo imovinu ljudi sa zvaničnom dozvolom. Možda bi iz znatiželje, ili iz nekog razgovora pregledali, ali sve na osnovi dobre volje i suradnje. Tako da svako pregledavanje oružja lovaca bi bilo po PS ako je dobrovoljno sa strane vlasnika.
Što se tiče toga da bi oružje opalilo, kriv bi bio onaj što ga drži. Mi smo se dosta strogo držali pravila kako se radi sa oružjem. Znali smo da tu nema šale.
Inače krpelje i skije imali smo i mi, ali nikad nismo upotrebljavali.
zastavnik Zastavnik
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 08.09.13 0:52
To je slika iz muzeja, odnosno spomen-sobe prešernove brigade (VII SNOUB "France Prešeren") čije tradicije je nastavljala 345.plbr. Lovac na slici je narodni heroj Janez Stanovnik. Kako bi to inače moglo da se uradi u prisustvu starešine, koji se takođe nalazi na slici.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 08.09.13 1:12
zastavnik (citat):
To je slika iz muzeja, odnosno spomen-sobe prešernove brigade (VII SNOUB "France Prešeren") čije tradicije je nastavljala 345.plbr. Lovac na slici je narodni heroj Janez Stanovnik. Kako bi to inače moglo da se uradi u prisustvu starešine, koji se takođe nalazi na slici.
Poznati političar Janez Stanovnik? Sad ste i mene zbunili... On je rođen 1922. Kako može na slici koja je max. iz početka 60-tih, (mada na jednom kineskom forumu piše da je iz 1960.), izgledati tako star, a trebao je imati prema tome tada 38 godina. I za J. Stanovnika se navodi da je 'samo' nosilac Partizanske spomenice 1941.
A možda je i moguće, lovac sliči na Stanovnika, ali na slici izgleda jako staro...