FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 29.05.14 5:09; prepravljeno ukupno 1 puta
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 08.09.13 22:03
Max, pa kde pronalaziš ove slike (znam na internetu). Sada drugi mogu da vide kako nekde izgleda granica u alpama i služba Alpinističkih izviđača, ili graničara u alpama.
Inače onaj na slici sa lovačkom puškom meni ne izgleda kao Janez Stanovnik, što sada nije više političar nego je predsednik saveza boraca NOB. A mogao bi da bude neki drugi Janez Stanovnik. Janez je jedno od najčestijih imena, a i Stanovnik nije retko. MOžda su čak i u rodu, imaju slične brkove
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 14.09.13 2:48
BROJ POSTOVA: : 899 ČLAN OD: : 2010-12-07 DOB : 62 Bačka Topola
Naslov komentara: Planinske jedinice u JNA 07.01.14 14:37
Poznato mi je da su postojale dve planinske brigade, i to 345. planinska brigada "A" u Kranju i još jedna "R" brigada u Pljevljma (ne znam oznaku). Međutim, naišao sam na FB na sliku graničara u planinskoj uniformi. Najpre sam pomislio da je neko iz tolminskog GO, ali mi čovek reče da je bio u Makedoniji. Kroz razgovor sa njim saznao sam da je obuku završio u Titovom Velesu i da se u toj jedinici vršila obuka po programu obuke planinskih jedinica, te da imali i planinske uniforme. Ovaj podatak bi značio da je postojala još jedna planinska brigada, pa bih molio pripadnike te jedinice iz Titovog Velesa da iznesu svoja zapažanja i iskustva.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 05.02.14 4:15
345. planinska brigada Kranj koristila je i amblem 7. SNOUB 'France Prešeren' čije je tradicije sljedila i baštinila. Postojale su značke, bedževi, registratori, fascikle i dr. sa njenim oznakama.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 05.02.14 4:26
345. planinska brigada je imala bataljone u Tolminu i Bohinjskoj Beli, ranije i u Bovecu i Škofja Loki. (Ne mora značit da su vojnici na slici iz planinske jedinice, vjerojatno je obuka u skijanju.)
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 06.02.14 2:42
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 13.02.14 8:48
To su čuvene "tolminke", opitovane su u 1.plb u Tolminu 1981, a uvedene u upotrebu 1982. godine. Izrađivane su u dve varijante - crne i tamnosmeđe. Lično sam preferirao crne. Od '82 zamenile su dotadašnje cipele planinske poludoboke M56. Zvanična oznaka je bila Cipele planinske duboke M81. Za izlaz u grad koristile su se sipele vojničke plitke i standardne vojničke pantalone letnje i zimske, ali su vojnici preferirali planinsku odeću. Nije bilo dozvoljeno kombinovanje plitkih cipela sa planinskim pantalonama (izgledalo je jako smešno). Kao što se primećuje na cipelama, prednji deo je malo proširen i namena tog proširenja je da uđe u glavu veza na skijama, alke sa obe strane su bile namenjene da se zakači donji deo tozluka. Na peti je postojao žleb radi boljeg držanja sajle veza.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 13.02.14 8:55
zastavnik (citat):
To su čuvene "tolminke", opitovane su u 1.plb u Tolminu 1981, a uvedene u upotrebu 1982. godine. Izrađivane su u dve varijante - crne i tamnosmeđe. Lično sam preferirao crne.
To su CIPELE planinske, popularne "Tolminke" koje sam viđao u periodu 1987. i kasnije. Kakve su one crne sa slike što je postavio Max?? Iako su nekorišćene, više mi liče na stari tip??
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
zastavnik Zastavnik
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 13.02.14 9:59
Borovske se nisu pokazale dobro, jer nemaju dovoljno istaknut dosed za prednju glavu veza i često su u njima spadale skije prilikom oštrijih zaokreta, za razliku od Alpininih. Crne planinske cipele na slici nisu stari tip, koje su bile samo do gležnja.
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 13.02.14 10:02
zastavnik (citat):
Crne planinske cipele na slici nisu stari tip, koje su bile samo do gležnja.
Jesu vojne, vidi se natpis InI TU JNA, ali koji su onda tip te crne??
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
zastavnik Zastavnik
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 13.02.14 10:22
To je neki prelazni model, ima nešto višu saru od starog tipa, a nižu od tolminki. Oboje su bile na opitovanju u Tolminu u toku '80 i '81 godine, a usvojene su one od proizvođača Alpina Žiri jer su se bolje pokazale. Stari tip planinskih cipela je imao nižu saru (gotovo kao plitke), ali se razlikovao od plitkih po istim karekteristikama kao ove novije duboke - debeo tvrd đon sa dosedom za glavu veza na vrhu i žlebom za sajlu na peti, a unutrašnje ivica je bila meka i podstavljena da ne bi žuljala oko zgloba. Tražio sam sliku, ali ne mogu da nađem, jedino se može videti na starijim slikama planinskih jedinica.
P.S. Ove crne poluduboke nisu stari tip jer im je sara nešto viša nego kod starih planinskih cipela, ali nisu ni novi tip jer nisu usvojene za upotrebu u planinskim jedinicama. Bila je jedna ograničena serija u Škofjoj Loki, ali se brzo odustalo od njih. Prave tolminke su one alpinine, samo što nema prikazane u crnoj boji.
vargas Mladji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 374 ČLAN OD: : 2013-05-29 DOB : 56 Ludbreg
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 13.02.14 20:32
Mi smo u graničnom vodu Prizren dužili smeđe, proizvođač Borovo. Ludo je u njima bilo raditi strojevi korak kod pozdrava oficira kojeg bi sreli na garnizonskim ulicama. Išlo bi "pozdrav nalevo, ili nadesno " i strojak. Jedno naše odjeljenje bolje se čulo od cijelog voda pješadije u njihovim čizmama. Inače tu caku sa pozdravom radili smo zbog toga jer nismo bili baš na dobrom glasu, pa da malo popravimo opći dojam o graničnom vodu. Tako dugo dok jedan naš pijani septembarac nije potrgao dugmad jednom majoru u Domu JNA. Onda nam više ništa nije vrijedio ni naš strojak.
hadžija1968 Gušter
BROJ POSTOVA: : 10 ČLAN OD: : 2014-01-29 DOB : 56 gradacac
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 13.02.14 23:21
Max Blitz (citat):
zastavnik (citat):
To su čuvene "tolminke", opitovane su u 1.plb u Tolminu 1981, a uvedene u upotrebu 1982. godine. Izrađivane su u dve varijante - crne i tamnosmeđe. Lično sam preferirao crne.
_________________ karaula svoboda donja nevlja dimitrovgrad
hadžija1968 Gušter
BROJ POSTOVA: : 10 ČLAN OD: : 2014-01-29 DOB : 56 gradacac
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 13.02.14 23:29
Mi smo nosili iste ovakve čizme.Poslat ću vam i slike. hadžija 1968
_________________ karaula svoboda donja nevlja dimitrovgrad
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 14.02.14 14:31
zastavnik (citat):
To je neki prelazni model, ima nešto višu saru od starog tipa, a nižu od tolminki. Oboje su bile na opitovanju u Tolminu u toku '80 i '81 godine, a usvojene su one od proizvođača Alpina Žiri jer su se bolje pokazale.
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 14.02.14 17:00
One su malo osavremenjen isti model - deblji đon od tvrđeg materijala, malo dublje tj nešto malo viša sara, alkice sa strane za kačenje tozluka i petni žleb za sajlu veza. Stari model je imao đon od tvrde gume, a novi model ima troslojni đon od kože, gume i tvrde plastike.
Xanadu voli ovaj upis
East&West Poručnik
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 14.02.14 17:51
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 20.02.14 18:04
Prvi tip je je standardni lovački i planinarski civilni ranac i nije se koristio u JNA jer se na njega ne može zakačiti šatorsko krilo ili pelerina, drugi i treći tip se koristio u planinskim jedinicama, a četvrti tip je bio standardni vojnički ranac pre uvođenja u upotrebu borbenog ranca i transportne vreće. Takođe u alpsko-izviđačkom vodu u Tolminu se koristio ranac sa nosećim metalnim (aluminijskim) šipkama i bio je veličine transportne vreće, a u njega je mogla da stane sva oprema koju je dužio svaki vojnik.
zastavnik Zastavnik
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 25.02.14 20:17
I ovaj tip ranca je bio na opitovanju u planinskoj brigadi, najpre su ga imali alpski izviđači
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 30.07.14 11:01
u planinskim jedinicama su se zimi uglavnom nosili bijeli kombinezoni
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 30.07.14 11:04
M.No (citat):
u planinskim jedinicama su se zimi uglavnom nosili bjeli kombinezoni
Pozdrav M.No i dobrodošao na forum. Vidim služio si u mome kraju ali razumiješ se i u planine.Bravo,piši i dalje.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
M.No Gušter
BROJ POSTOVA: : 74 ČLAN OD: : 2014-07-30
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 30.07.14 12:02
lacos hvala ti sto si me lijepo primijo i meni se svidjaj tvoje price hvala
M.No Gušter
BROJ POSTOVA: : 74 ČLAN OD: : 2014-07-30
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 30.07.14 12:04
kao sto sam rekao da se prilikom patroliranja ili nekom drugom nose bjeli zimi a tokom napada nocu nose se crni kombinezoni radi manje uocljivosti napadaca
zastavnik Zastavnik
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 01.08.14 17:22
Crne trenerke, odnosno pododela imali su samo diverzanti, imao sam takvu uniformu komplet sa pododelom, zvala se diverzantska uniforma M-79 i bila napravljena od istog materijala kao i vertovke M-77, a u kompletu je išla i ta crna trenerka. To sam dobio '91 u RŠTO u Zagrebu. U planinskoj jedinici nismo imali tako nešto, imali smo zimske i letnje maskirne uniforme, koje su se navlačile preko standardne uniforme, bele zimske, a šarene letnje, ne kao izviđačke maskirne uniforme, nego sa sitnijom šarom, negde je bila objavljena slika te uniforme.
pukovnik Poručnik
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 01.08.14 23:05
zastavnik (citat):
Prvi tip je je standardni lovački i planinarski civilni ranac i nije se koristio u JNA jer se na njega ne može zakačiti šatorsko krilo ili pelerina, drugi i treći tip se koristio u planinskim jedinicama, a četvrti tip je bio standardni vojnički ranac pre uvođenja u upotrebu borbenog ranca i transportne vreće. Takođe u alpsko-izviđačkom vodu u Tolminu se koristio ranac sa nosećim metalnim (aluminijskim) šipkama i bio je veličine transportne vreće, a u njega je mogla da stane sva oprema koju je dužio svaki vojnik.
Ne bih se baš zakleo da prvi ranac sa slike nije korišten u JNA (možda ne u planinskim jedinicama) ali imam takav ranac doma jer sam ga pokupio od pokojnog tetka (muž oćeve sestre) koji je bio AVL i garantirano ga je koristio tijekom terena i vježbi. Poslikat ću ga i staviti sliku.
_________________ Semper Fidelis
zastavnik Zastavnik
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 03.08.14 17:45
pukovnik (citat):
...
Ne bih se baš zakleo da prvi ranac sa slike nije korišten u JNA (možda ne u planinskim jedinicama) ali imam takav ranac doma jer sam ga pokupio od pokojnog tetka (muž oćeve sestre) koji je bio AVL i garantirano ga je koristio tijekom terena i vježbi. Poslikat ću ga i staviti sliku.
Takav ranac zvanično nije sigurno korišten u JNA, ali je korišten u TO. Tvoj tetak ga je sigurno nosio kao ličnu opremu, ali je morao imati i službeno zadužen ranac u kojem je stajala vojna oprema, dok je ovaj koristio za ostale stvari koje smo mi starešine obično nosili po terenima i vežbama pored obavezne vojne opreme.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 19.10.14 0:45
Obuka u zimskoj alpinistici (ne skijanju) na izvoru reke Tolminke. Tačno se sećam tog pejzaža, iako je ova slika snimljena ranije (pre nego sam ja bio u Tolminu), što se vidi po čojanim uniformama na starešinama. Mi smo dobili planinske uniforme M-79, koje su bile od istog materijala kao uniforma M-77.
zastavnik Zastavnik
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 02.11.14 10:28
Max Blitz (citat):
Planinci na vježbi Podgora '72. (Skinuo s video snimke...)
... ... ...
Ako imaju planinske kape, ne znači da su planinci... Planinske kape su se nosile i u TO i rekao bih da su to teritorijalci. Ko bi uostalom vukao vojsku čak iz Tolmina ili Kranja u Podgoru, gde i ne bi imala nikakve svrhe, jer su planinske jedinice bile obučene za dejstva u planinama, a ne na moru.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 02.11.14 15:12
zastavnik (citat):
Ako imaju planinske kape, ne znači da su planinci... Planinske kape su se nosile i u TO i rekao bih da su to teritorijalci.
Moguće je kao kažete, nemam dovoljno podataka. Gornja slika je s videa, ne vidi se jasno, ali ovi s planinskim kapama mi djeluju mlado.
Vježba Podgora '72. je obuhvaćala dosta širok prostor primorja i priobalja, sudjelovali su svi rodovi vojske i u neposrednoj blizini je planina Biokovo! Koje druge jedinice su mogle biti poslane na planinu?
Značilo bi da je na Podgori '72. sudjelovala slovenska TO?? Je li bio običaj da TO ima vježbe tako daleko od kuće? Znam da je na Podgori sudjelovala TO, ali lokalna, za slovensku ću probat provjerit.
Gornja slika je odavde, 'JNA manevri' se odnosi na 'Podgoru '72.':
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 02.11.14 15:28
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 02.11.14 18:03
Ne verjamem,da bi TO iz ene republike hodila na manevre v drugo.Že samo ime pove ,čemu je namenjena.
East&West Poručnik
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 02.11.14 18:08
mirko bratuš (citat):
Ne verjamem,da bi TO iz ene republike hodila na manevre v drugo.Že samo ime pove ,čemu je namenjena.
Samo su kape išle. Nekako se "plavi" morao razlikovati od "crvenog".
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 02.11.14 19:41
East&West (citat):
Samo su kape išle. Nekako se "plavi" morao razlikovati od "crvenog".
Ovo je onda interesantan podatak za vježbu Podgora '72. Nisam ga još nigdje našao.
Onaj gospodin sa zoljom uz morsku obalu je teritorijalac s te vježbe, nisam htio sliku ponovo postavljati po treći put na forum, a znači on je bio crveni.
zastavnik Zastavnik
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 03.11.14 17:40
Evo malo mojih slika iz planinske brigade: [You must be registered and logged in to see this image.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 06.11.14 3:35
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 06.11.14 8:38
Interesantno, planinske uniforme, ali bez karakterističnih planinskih kapa...
vargas Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 06.11.14 21:12
Na znam za druge granične odsjeke, ali u 28. GO Prizren smo 1988. dužili te "planinske" uniforme. Iz početka, kad smo došli u prekomandu iz Peći nam je bilo malo čudno nositi ih, ali kad je došla naredba da mijenjamo hlače i gojzerice za obične hlače i vojničke čizme, bilo nam je žao jer smo po tome bili posebni u garnizonu. Na slici sam u ljetnoj uniformi sa kapom, a moj prijatelj Arnold ima zimske .
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 09.11.14 17:16
[You must be registered and logged in to see this image.] Alpinec (Vojni muzej Idrija)
zastavnik Zastavnik
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 10.11.14 1:45
mirko bratuš (citat):
[You must be registered and logged in to see this image.] Alpinec (Vojni muzej Idrija)
Vidim da je u pitanju planinska uniforma M-79, izrađena od istog materijala kao uniforma M-77. Samo u to vreme su se retko koristile ove stare čuturice, već smo tada imali novi komplet sa priborom za jelo u futroli.
vargas Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: Planinske jedinice u JNA 10.11.14 20:36
Palerina na slici iz Idrije je očito prekrajana, tj skračena jer ako usporedite palerinu na meni ona je očito dulja od ove iz Idrije.