FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
BROJ POSTOVA: : 556 ČLAN OD: : 2013-12-11 JUZNA AUSTRALIA, ADELAIDE
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) Fri 7 Mar 2014 - 5:45
ZAGORAC !!! spektakularno !!!
KOJI POGLED...KOJA LJEPOTA ... Uopste me ne cudi zasto ste svi tako zaljubljeni u te godine provedene u toj PRIRODI ! DA NE GOVORIMO O VRLINAMA kojima smo svi tada uceni i uvjezbavani - samopozrtvovnost, drugarstvo, pravda, jednakost... SVI ZA JEDNOG JEDAN ZA SVE. Kako je to sve nestalo uzdrmano olujnim udarima Vjetrova rata... Kome je sve to terbalo i zasto... NAMA NIJE CINI MI SE DONIJELO NISTA DOBRO. / Ostale su samo uspomene i poneka ovako brizno sacuvana slika, koju ce djeca nove generacije gledati sa nevjericom i podozrenjem,' jer ih podsvjesno upozorava da oko njih mozda nesto i NIJE U REDU, ali koga je to sada briga... Svi smo u guzvi...i svi zure... frka je i upravo se svi prestrojavaju na prilazu semaforu. Guzva je i uopste mi nije jasno zasto mi je ovo sve u ovako nezgodnom momentu palo na pamet. Sa lijeve strane je iz otvora izmedju nekoliko automobila odjednom poceo da nadire ogromni otkaceni preko-okeanski kontejner, sa slepera koji se prevrce kao igracka, nosen brzinom i rusi celicne bandere kao da su od sira. SVE JE POCELO DA SE ODVIJA NEKOM USPORENOM BRZINOM... KONTEJNER JE POSTAJAO SVE VECI ... ... I VECI... I VECI !!! ... siv... pa tamno plav...pa CRN... I u momentu kad je pokrio cijeli pogled, zamracio svijetlost i poceo da drobi sve oko sebe... bljesnulo je SUNCE Kros svjetlosni otvor Suncevog tunela, koji se pojavio u sveopstem crnilu SLOBODNA PTICA "fazan" poletjela je rasirenih krila iznad planinskih visova Bituse, Kajmakcalana, Humke. Nista vise nije moglo da ju sputa i uplasi. Pogled ju je nosio dokle ljudsko oko tesko dopire. Planinski vrhovi, jezera, rijeke,... sve je bilo tu oko njega !
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) Fri 7 Mar 2014 - 9:49
Da,tu negdje gdje je strelica,tu su stijene i pripadaju Albaniji...
stari FAZAN Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) Fri 7 Mar 2014 - 10:08
kako god !!! ON je i sada tamo !!! to znam zasigurno !!! / strasna ti je ona slika sa KAMENOM !!! Vidim da si TADA bio parvi Borac na braniku Otadzbine ! / TADA je to bila NASA ZEMLJA... Zemlja na koju smo mnogi bili PONOSNI I MNOGI OD NAS malih ljudi MILIONA BILI SMO SPREMNI POLOZITI ZIVOT ZA TAJ KAMEN I SVE STO je ON tada PREDSTAVLJAO. / Barem ovdje govorim u svoje ime ! / BUDUCNOST JE DONIJELA KOSMAR, I PLJACKU nevidjenih razmjera. ali to nije tema ovoga topika i necu o tome sada i kad sad gledam i ove daleke Australije sve te stijene... i taj Velicanstveni POGLED SA TIH VISINA KOJI SE PRUZAO ... sjetih se pjesme vjecnog i neprevazidjenog Alekse Santica !!! Ostajte ovde
Ostajte ovdje! … Sunce tuđeg neba Neće vas grijat’ ko što ovo grije; Grki su tamo zalogaji hljeba Gdje svoga nema i gdje brata nije. Od svoje majke ko će naći bolju?! A majka vaša zemlja vam je ova; Bacite pogled po kršu i polju, Svuda su groblja vaših pradjedova. Za ovu zemlju oni bjehu divi, Uzori svijetli, što je branit znaše, U ovoj zemlji ostanite i vi, I za nju dajte vrelo krvi vaše. Ko pusta grana, kad jesenja krila Trgnu joj lisje i pokose ledom, Bez vas bi majka domovina bila; A majka plače za svojijem čedom. Ne dajte suzi da joj s oka leti, Vrat’te se njojzi u naručja sveta; Živite zato da možete mrijeti Na njenom polju gdje vas slava sreta! Ovde vas svako poznaje i voli, A tamo niko poznati vas neće; Bolji su svoji krševi i goli No cvijetna polja kud se tuđin kreće. Ovdje vam svako bratski ruku steže - U tuđem svijetu za vas pelin cvjeta; Za ove krše sve vas, sve vas veže: Ime i jezik, bratstvo, i krv sveta. Ostajte ovdje! … Sunce tuđeg neba Neće vas grijat ko što ovo grije, - Grki su tamo zalogaji hljeba Gdje svoga nema i gdje brata nije …
stari FAZAN: komentar modifikovan dana: Fri 7 Mar 2014 - 14:06; prepravljeno ukupno 3 puta
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) Fri 7 Mar 2014 - 12:53
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) Fri 7 Mar 2014 - 13:51
NA PUTU OD MOJE KUCE pa NIZ BRDO , PA PORED RIJEKE, ka centru grada. tih davnih godina, bila je smjestena velika, stara Kasarna i odma nesto nize,...tom istom ulicom (ObalaJNA-se zvala tada !) u jednoj kuci osrednje velicine bila smjestena i FOTO RADNJA. Pisalo iznad vrata: "FOTO Klaucek" Lokacija je bila PRAVA VOJNICKA. Svaki vojnik koji bi isao bilo kuda iz te kasarne MORAO je TUDA DA PRODJE... jer nije bilo drugoga puta za dolazak ka centru grada. Sjecam se kako sam cesto svracao da gledam LIKOVE U NJEGOVOM ostakljenom ormaricu-izlogu. SVASTA JE TU BILO... LOKALNIH poznatih junaka pa domacica sa pundama, Omladina- sa maturalke, ili one poznate bijele vjencanice i slike sa svadbe, novorodjena djeca sa presretnim roditeljima male bebe u modernim kolicima, a jedan dio su bili i VOJNICI. JNA je cinila znacajan dio klijentele... !!! / Ove tvoje slike podsjetise me na radnju starog "Klauceka"...koja je kao i vecina likova i stvari iz ONOG VREMENA... nestala bestraga. Mislim da je Gazda umro, a niko nije nastavio tradiciju, a i tesko bi islo... *KASARNA je izseljena iz grada, vojnika vise nema, *a i niko ne izradjuje slike vec odavno... Kad bi stari KLAUCEK kojim cudom sada vidio kako stvari stoje sa njegovim zanatom sigurno bi se duboko zacudio.. Milijarde foto-aparata, a niko ne izradjuje slike !!! Ja sam moje zadnje izradio neke 2004. kad sam uzeo digitalnu kameru i od tada ni jednu jedinu !!! A USLIKAO SAM DESETINE HILJADA, a Prije sam svake sedmice razvijao i pravio po jedan film. Sada u kuci a i nekladasnjoj FOTO-RADNJI mislim, neko zivi... jedino JOS, kad ja prodjem u mislima OBALOM JNA, vidim njegove ostakljene, zeleno ofarbane ormarice za slike, i na slikama vidim - NAS... MNOGO, MNOGO MLADJE, onako svjeze obrijani pa premazani PITRALONOM ili BRIONOM, sa vojnickIm kapama (* namotana igla i konac uredno sakriveni u preklopu,) snazni, zilavi i puni snage... sa vatrom u ocima i vjerom u buducnost. / ZAGORAC !!! SLIKE SU TI ZAISTA ZA 10 !!!
Sory,Fazan,nije to,mislim da je to iznad sela Jablanica. U pravu si što se tiće žute linije,ona ide u pravom smjeru mada ne sto posto(mislim da malo zalazi u jednu pa onda u drugu državu).
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) Fri 7 Mar 2014 - 15:55
-Značka primjeran vojnik -Čin kapetana I klase 31 - godina od odlaska iz karaule "Drenok" 50 - godina života 101 - stranica karaule "Drenok" 150 - reputacija 1600 - komentara. Nevjerojatno, za svaku pohvalu.!!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme) Sun 9 Mar 2014 - 18:51
Je, idem ja polako prema mirovini,zdravlje,godine,minuli rad,penzija je neizbježna.
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (drugi dio teme)