FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Skulpture i umjetničke slike 14.10.21 21:48
Nisam znao da je drug Pero i umjetnički nadaren i da je stvarno znalac...svaka čast. Za druga Slobu sam znao da ima umjetničku crtu..i nas drug Poručnik..on je za nas sve ovdje akademik
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Skulpture i umjetničke slike 14.10.21 22:04
Nema nešto Poručnika ili mi se samo čini!
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Skulpture i umjetničke slike 14.10.21 23:35
Nema..tko zna sta čovjeka muči. Možda ima zdr.problema. Iako, jako mi nedostaje..tu je on negdje.. Samo sto ne komentira. On suti,ako nema sta pametno da kaže. Mudar je on..prepusta nama mlađima inicijativu..i onda se kao duh pojavi!
Sloba1 voli ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Skulpture i umjetničke slike 16.10.21 11:23
Naslov komentara: Re: Skulpture i umjetničke slike 16.10.21 14:19
Kandinsky je za naciste bio zlo od slikara pa su naredili da se njegove slike unište. Kakvi divljaci... A ova slika od gđe Gardinovački mi je prekrasna!
goran9030 voli ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Skulpture i umjetničke slike 12.11.21 23:15
Naslov komentara: Re: Skulpture i umjetničke slike 27.11.21 21:12
Lady Hamilton (as Nature) :: :: 1782 _____ :: oil on canvas :: 75.9×62.9 cm (detail) :: The Frick Collection ❦ Artist: George Romney ___________ 1734-1802 _________//British painter
Ova slika je u mom posjedu, i na zidu je naše kuće, a naslijedio sam je od prabake. Ulje na platnu, autor je poznati bosanski slikar Gabrijel Jurkić, a na slici je moj pradjed Josip Jozo Jurkić. Naime, moja prabaka se prezivala Jurkić. Imam još nekoliko Gabrijelovih slika, a koje su slike Livanjskih ulica i nekih drugih motiva. Obećao sam drugu Poručniku staviti Gabrijelovu sliku, a za mene je riječ zakon.
pera84, arcibald01, PORUCNIK, Sloba1 and goran9030 vole ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Skulpture i umjetničke slike 19.12.21 9:56
Naslov komentara: Re: Skulpture i umjetničke slike 10.04.22 8:46
Оца српског сликара Петра Лубарде, Ђура Лубарду, мајора југословенске војске, убили су партизански „ослободиоци", на Цетињу, 1945. године, зато што је одржао говор на сахрани генерала Иличковића. Петар Лубарда је потом о убиству оца проговорио сликом „На кућу ми гавран пао".
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Naslov komentara: Re: Skulpture i umjetničke slike 10.04.22 15:29
Pitanje: Da li je za umjetničku sliku bitna (nedokumentirana) informacija o majoru neke paravojske, "oslobodiocima" i slično? Mislim da bi se trebalo držati teme a ne širiti je na način da traži odgovor, pa odgovor na to i onda polemiku koja nam nije potrebna.
_________________ In medias (t)res...
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Skulpture i umjetničke slike 16.04.22 7:36
goran9030 (citat):
Pitanje: Da li je za umjetničku sliku bitna (nedokumentirana) informacija o majoru neke paravojske, "oslobodiocima" i slično? Mislim da bi se trebalo držati teme a ne širiti je na način da traži odgovor, pa odgovor na to i onda polemiku koja nam nije potrebna.
Ako je problem u toj jednoj rečenici koja opisuje kako je slika nastala onda ću objavu ukloniti...
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Skulpture i umjetničke slike 16.04.22 7:38
Naslov komentara: Re: Skulpture i umjetničke slike 17.04.22 20:23
Sloba1 (citat):
goran9030 (citat):
Ako je problem u toj jednoj rečenici koja opisuje kako je slika nastala onda ću objavu ukloniti...
Nije problem u jednoj rečenici, već u formulaciji. Cetinje je oslobođeno 13.11.1944. i tada su tamo bili oslobodioci. Ako sad ovu moju rečenicu iskoristimo za nastavak polemike, onda će ona izaći iz naziva teme. Predlažem da se divimo slici, a minule događaje i razloge ostavimo na dušu aktera.
Doktor Živago voli ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Skulpture i umjetničke slike 08.05.22 19:15
Naslov komentara: Re: Skulpture i umjetničke slike 10.05.22 7:53
Dopuna uz gornji post:
Majka Knežpoljka i njeno dvoje dece: Žorž Skrigin je ’42. snimio jednu od najpotresnijih ratnih fotografija
Novembar 1981: Dugo su osobe s poznate Skriginove fotografije koja prikazuje majku u ratnom vihoru što jedno dijete nosi na leđima a drugo drži za ruku, bile nepoznate. Beogradski publicist Dragoje Lukić nedavno je utvrdio tko su te osobe, a jednu od njih posjetio je naš suradnik…
Mlada, zabrađena žena koja svog sinčića nosi u torbi na leđima, a djevojčicu vodi za ruku i tako korača teškom stazom ratne neizvjesnosti već odavno se ubraja u najpoznatije dokumente o našoj oslobodilačkoj borbi.
Tu fotografiju snimio je Žorž Skrigin negdje u Knežpolju u vrlo dramatičnom ratnom trenutku. I dugo se nije znalo da li je ta žena preživjela ratne strahote i što je bilo s njezinom djecom. Upravo je to zanimalo beogradskog publicista Dragoja Lukića, pa je dugo istraživao sudbinu te žene. Jednog dana je utvrdio da žena nije ostala živa, ali da su njezina djeca uspjela preživjeti sve patnje. Danas su to zreli ljudi. Sve se otkrilo na izložbi ratne fotografije u Bosanskoj Gradiški. Našla se tu i fotografija Majka Knežpoljka koju je Skrigin snimio 1942. godine. Neka je žena, kad je ugledala fotografiju, uzviknula: – Pa to je porodica Tepić! U torbi je mali Branko, a djevojčica što je majka Milica drži za ruku njegova je sestra Danica! Tako se nakon mnogo godina otkrio identitet lica povijesne snimke. Ubrzo se zatim saznalo da je Branko Tepić rukovodilac OOUR-a poljoprivrede mesne industrije “Gavrilović” u Sunji. – Jednog sam dana dobio Skriginovu snimku i pismo Dragoja Lukića u kojem me obavještava da smo na snimci ja i moja sestra. Dječak koji viri iz torbe sam, eto, ja – priča nam Branko. Ničega se on, naravno, nije mogao sjetiti. Bio je premalen. Ali njegova sestra Danica sjetila se svih pojedinosti iz tih teških dana kad je snimka nastala Branko je inače rođen u jednom selu nedaleko od Bosanske Dubice. Otac mu je otišao u partizane, poginuo boreći se za slobodu, a majka se s nejakom djecom uputila u zbjeg. Slučaj je htio da je Žorž Skrigin snimio baš nju i da je ona postala simoboličnim likom osamljene, tužne i zamišljene žene koja kroz ratni vihor odlazi u nepoznato. Znamo sada tko je ona bila. Znamo i kako su se snašla u životu njezina djeca. Branko je zasnovao porodicu. Dobar je rukovodilac i aktivan je društveni radnik. Stare, požutjele fotografije sjećaju ga na majku, a njegovu djecu na baku. On im priča o njezinoj sudbini…
PORUCNIK, Sloba1 and Doktor Živago vole ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Skulpture i umjetničke slike 22.05.22 10:02
Jean Tinguely
22.02.1925-30.08.1991
Švajcarski slikar skulptor novog realizma. Bio je najznačajniji predstavnik kinetičke umetnosti. U Bazelu postoji njegov muzej.
Naslov komentara: Re: Skulpture i umjetničke slike 22.06.22 15:38
Najveća prevara? Zašto nikako ne biste smjeli zaobići najpoznatiju sliku svih vremena u Louvreu Revolucionarnim tehnikama i optičkim varkama Leonardo da Vinci nam je otkrio kako funkcionira ljudski vid – i to prije više od 500 godina [You must be registered and logged in to see this image.]
Mnogi se razočaraju kada se prvi put susretnu s Mona LisomLeonarda da Vincija jer u usporedbi s mnogim drugim remek-djelima u Louvreu nema onaj „wow“ faktor. Gomila ljudi koja se gužva oko slike veličine od tek 77 x 53 centimetara zapravo je najznačajniji psihološki portret ikada naslikan, satkan od optičkih iluzija.
Mona Lisa, poznata kao Gioconda, bila je daleko ispred svojeg vremena, a vrhunski stručnjaci i danas pokušavaju demistificirati sve njezine tajne. 1517. godine francuski kralj Franjo I ponudio je posao velikom umjetniku. Leonardo je dobio priliku postati slikar, inženjer i arhitekt na njegovom dvoru. Sa šezdeset godina da Vinci se preselio u francuski dvorac Amboise i nikada se više nije vratio u Italiju. U koferu je ponio na desetke bilježnica s bilješkama i skicama, ali samo jedu sliku – Mona Lisu. Leonardo je i sam bio svjestan činjenice kako se radi o veličanstvenom djelu. Gonjen neutaživom znatiželjom, posvetio je život proučavaju anatomije, geologije i filozofije, a neka od njegovih otkrića utjelovljuje i jedna od najpoznatijih slika na svijetu. Stručnjaci su godinama analizirali i skenirali sliku kako bi je dešifrirali i došli do saznanja kako je Leonardo koristio glazure s malom količinom pigmenta pomiješanog s uljem. Desecima slojeva glazure tanjima od vlasi kose, Leonardo je stvorio kontrast, dubinu i sjaj – tehniku kojom „svjetlo šara“, prateći naš pogled. Sitne, gotovo nevidljive poteze kista veliki umjetnik dodavao je polako i strpljivo, godinama, kako bi udahnuo život Lisinom licu i rukama. Osim samom tehnikom, slika odudara od ostalih portreta svoga vremena i drugim detaljima. Primjerice, Mona Lisa neočekivano ne nosi svoju najbolju odjeću, što je bilo uobičajeno za ondašnje portrete. Umjesto raskošnih oprava, ona ima jednostavnu odjeću i frizuru, bez blještavog nakita. Zašto? Da nam ništa ne odvuče pozornost s lica Mona Lise. Tome doprinosi i piramidalna kompozicija, kao i kadar zbog kojeg ne vidimo Giocondu u njezinoj punoj veličini. Portret profila od tri četvrtine bila je jedna od mnogih Leonardovih inovacija koje su se učvrstile u slikarstvu. Danas nam se Mona Lisa može činiti običnom, ali na pragu 16. stoljeća u Italiji bila je revolucionarna. Uobičajeni portreti podrazumijevali su aristokratsko, ukočeno držanje. Giocondina opuštenost, ruke naslonjene u prirodnom položaju i direktan pogled bili su gotovo šokantni. Zadovoljno i samouvjereno lice bilo je uobičajeno vidjeti na muškim portretima, ali ne i ženskima. Osim samog modela, i pozadina je bila „van pameti“. Za razliku od monotonih interijera, jednostavnih prostorija ili dosadnjikavog neba, Leonardo je Mona Lisu smjestio ispred kompleksnog pejzaža, stvarnog samo u njegovoj mašti. Uvojci Lisine kose reflektiraju valovite doline i riječne tokove što se naziru u pozadini, povezujući prirodu s čovjekom. Zakrivljenost horizonta još je jedna u nizu optičkih varki, vizualni trik koji odaje dojam pokreta. Iako nisu, čini se kao da su ramena modela nagnuta. Umjetnik je znao kako će se vijuge promatrača boriti s nepravilnostima i stvoriti iluziju pokreta. Sfumatom, kojim je Leonardo omekšao prijelaze između boja, još je jedna od tehnika koju je osmislio kako na slici ne bi bilo oštrih, neprirodnih linija. Tankim potezima stvorio je dotad neviđenu dubinu koja se lijepo vidi oko njenih očiju. Veliki umjetnik potpisuje i chiaroscuro (tal.: svijetlo-tamno) te primjenom igre svjetlosti i sjene postiže privid prostora i punoće oblika. Možda najveća posebnost slavnog remek-djela je smiješak Mona Lise. Prije, tijekom i dugo nakon renesanse modeli na portretima su većinom bili smrtno ozbiljni. Razmislimo li, tko bi se mogao smijati tjednima i mjesecima, koliko je umjetnicima bilo potrebno da dovrše slike. No kako bi Mona Lisa zadržala dobro raspoloženje, Leonardo je zaposlio glazbenike i zabavljače.
[You must be registered and logged in to see this image.] Pogledajte Mona Lisu pozorno. Najprije u oči, a zatim spustite pogled na njezin smiješak. Kako promatramo sliku, osmijeh se pojavljuje i nestaje, što je umjetnik i želio postići. Leonardo je proveo noći i noći u mrtvačnicama, guleći kožu s trupala kako bi proučavao mišiće i živce. Fasciniralo ga je kako funkcioniraju pokreti lica, kako pokret stvara osmijeh. Nježan osmijeh, skiciran crnom kredom u jednoj od njegovih bilježnica, spuštenih kutova usana, predstavlja rođenje slavnog smješka. Ključ enigme skriva se u umjetnikovom saznanju da zrake svjetla ne dolaze u jednu točku oka, nego padaju na cijelo polje mrežnice. Margaret Livingstone, neuroznanstvenica s Harvarda potvrdila je kako osmijeh Mona Lise dolazi i odlazi zbog načina na koje je građen naš vizualni sustav. Promatrajući neko lice, većinom se fokusiramo na oči, a ne na usne. Kako periferni vid ne čita fine detalje, dok gledamo oči Mona Lise „pokupit“ ćemo i sjene s njezinih jagodica zahvaljujući tehnikama chiaroscuro i sfumato. Tonovi i sjene nam sugeriraju zakrivljenost usana u osmijeh, ali kada spustimo pogled na usne sjene iščezavaju iz fokusa, zbog čega se Mona Lisa naglo uozbilji. Revolucionarnim tehnikama Leonardo da Vinci nam je otkrio kako funkcionira ljudski vid – i to prije više od 500 godina. Upravo zbog toga nikako ne bi trebalo zaobići jednu od najznačajnijih slika svih vremena.
PORUCNIK and Doktor Živago vole ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Skulpture i umjetničke slike 22.06.22 23:21
Naslov komentara: Re: Skulpture i umjetničke slike 14.07.22 18:45
Ovaj umetnik je proveo osam godina da kreira ovu stolicu koristeci metode postepenog preusmeravanja grana, koje se sastoji od oblikovanja drveca kako raste prema unapred odredjenim nacrtima.
Naslov komentara: Re: Skulpture i umjetničke slike 24.07.22 17:51
Sloba1 (citat):
Супруга Паје Јовановић[You must be registered and logged in to see this image.]
Ovo je portret Ane A(k)hmatove nastao 1914 u vrijeme kada je bila udana za Nikolaja Gumiljova. Autor je Nathan Altman. Ova pjesnikinja je imala više muževa, ali nisam naišao na podatak da je jedan od njih bio Paja Jovanović. Zapravo su svi bili Rusi ili Ukrajinci. Pajina supruga je bila Hermi(o)na Jovanović (Dauber).
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Skulpture i umjetničke slike 24.07.22 18:16
goran9030 (citat):
Sloba1 (citat):
Супруга Паје Јовановић[You must be registered and logged in to see this image.]
Ovo je portret Ane A(k)hmatove nastao 1914 u vrijeme kada je bila udana za Nikolaja Gumiljova. Autor je Nathan Altman. Ova pjesnikinja je imala više muževa, ali nisam naišao na podatak da je jedan od njih bio Paja Jovanović. Zapravo su svi bili Rusi ili Ukrajinci. Pajina supruga je bila Hermi(o)na Jovanović (Dauber).
Ne znam čija je supruga, ali ovaj stil slikanja nikako ne bih vezao sa Pajom.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Skulpture i umjetničke slike 30.07.22 8:42
Izgled orla koji je natkrilio Njegoša jer izgleda kao Niremberški orao. Stvarno ne znam šta je Meštroviću bilo na pameti.