FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 30.05.13 23:03
Ne znam koliko se ko licno sretao s Vijetnamcima, al' ljudi moji, sto je to maleno i sitno da te bog sacuva. Sjecam se u kad mi je kcerka bila u cetvrtom osnovne pa imala drugaricu, Vijetnamku. Ja od mame mislio da je jedno od djece iz razreda
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 31.05.13 3:07
pera84 (citat):
Ne znam koliko se ko licno sretao s Vijetnamcima, al' ljudi moji, sto je to maleno i sitno da te bog sacuva. Sjecam se u kad mi je kcerka bila u cetvrtom osnovne pa imala drugaricu, Vijetnamku. Ja od mame mislio da je jedno od djece iz razreda
Sad su turistička atrakcija rupe i tuneli koje su kopali i provlačili se.
Ne bi prošla naša deblja ruka. I kroz te rupe su premještali topove komad po komad i sastavljali na drugom mjestu ponovo... I bori se protiv toga...
TAM- Tvornica je utemeljena 31. prosinca 1946. godine po nalogu Josipa Broza pod imenom "Tovarna Avtomobilov Maribor" odnosno "Tvornica Automobila Maribor". Prvi model kamiona koji je nosio ime "TAM Pionir" napravljen je po licenci čehoslovačke marke "Praga". Model se proizvodio do 1962. godine i napravljeno ih je 1700 komada. 1958. godine počinju proizvoditi vozila i motore po licenci njemačke tvrtke Magirus-Deutz. 1961. godine preimenovana je u "Tovarna Avtomobilov in Motorjev Maribor" odnosno "Tvornica Automobila i Motora Maribor". "TAM" je bio vodeći proizvođač civilnih i vojnih kamiona u bivšoj SFRJ. 1986. godine proizvedeno je 200.000 vozilo. 1996. godine tvornica je restrukturirana i podjeljena u više poduzeća. 2001. godine preimenovana je u "Tovarna Vozil Maribor" odnosno "Tvornica Vozila Maribor" koja danas nastavlja tradiciju proizvodnje gospodarskih vozila u Mariboru , po licenci MAN-a.
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 31.05.13 12:48
Ovaj model sa slike (u raznim varijacijama) je sigurno bio najzastupljeniji teretnjak u JNA.
Evo, budući da uskoro ulazimo u EU, svaki stanovnik RH je dobio cijelu vreću ovakvih novčanica, i od sad će redovno stizati tako svaki mjesec. Uopće nemam ideje gdje bi to potrošio, samo bez veze dijele te novce...
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 07.06.13 12:35
Čuvaj nam za ljetovanje kod Matrixa
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 07.06.13 13:48
purger (citat):
Čuvaj nam za ljetovanje kod Matrixa!
Nema problema, na sigurnom je!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4607 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 08.06.13 0:42
Shokantni rezultati danas u fudbalu. Poraz Srbije se ocekivao,orlovi su uzasno loshi vec duze vreme. Neverovatan rezultat u Podgorici 0:4. A tek u Zagrebu,skoti stigli bez(tako kazu)13 igraca i ocitali lekciju kockastima. Bosanci nastavljaju svoj trijumfalni put ka SP. Iznenadila me neozbiljnost Igora Stimca,umjesto da odigra kontrolnu utakmicu,oproba neke nove varijante bez Lukice,vizira put u Brazil ,on tulumario sa igracima i kockao se sa odlaskom na SP. Dodatne kvalifkacije su uvek ruski rulet. Voleo bi videti Mandzu u Brazilu,on je rodjeni golgeter,ima neverovatan osecaj za gol. Sad se Igor mora vaditi na nama u Beogradu.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Vrlo interesantno - pročitajte što piše! U imenu bombona su pronašli 'rasnu nekorektnost'. O ovome bi Perica ili Milutin mogli koju riječ više reći.
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4607 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 08.06.13 2:17
Ime je nesretno,100% neprikladno za USA trziste.Ovdje je to godinama predmet zezanja,narocito kasno uvece na "late night".Kad god sam u prodavnicama etno hrane obavezno ih kupim.
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 08.06.13 2:28
milutins (citat):
Ime je nesretno,100% neprikladno za USA trziste.Ovdje je to godinama predmet zezanja,narocito kasno uvece na "late night".Kad god sam u prodavnicama etno hrane obavezno ih kupim.
Sjećam se da smo mi u školi spominjali (ali davno) da je uvredljivo za crnca reći da je 'niger', i da je ispravno baš - 'negro'!!
Znači, i to je sad nepoželjno, samo African-american?
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 08.06.13 2:39
Upravo tako-african-american.Za "niger"mozes debelo zaglaviti. Jeste uvredljivo. Ja volim "crnu ameriku",njihovu kulturu,tolerantnost,muziku,njihov bluz,tihi protest crnog dela amerike protiv rasizma i ekonomske eksploatacije.Ponekad odem na njihovu nedeljnu sluzbu,imam dosta prijatelja,pa cak i African-American bishop-a za dobrog prijatelja.Zaista je uzivanje kada njihove debele African-American gospodje uz orgulje zapevaju aleluja,aleluja Imam izuzetno dobra iskustva sa njima,kako poslovna(stanari),tako i prijateljska.
Matrix Poručnik
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 08.06.13 2:43
pukovnik (citat):
Znao bi da si prošao obuku u Šepurinama pod Vernerom Ilićem.
I nije baš bio kao onaj na slici ali nisam vjerovao da postoji čovjek koji može tako malo spavati.
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
lepo je videti staru gardu, Maki dobro ferca i dan danas, bio i ostao legenda
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 08.06.13 15:14
milutins (citat):
Upravo tako-african-american.Za "niger"mozes debelo zaglaviti. Jeste uvredljivo. Ja volim "crnu ameriku",njihovu kulturu,tolerantnost,muziku,njihov bluz,tihi protest crnog dela amerike protiv rasizma i ekonomske eksploatacije.Ponekad odem na njihovu nedeljnu sluzbu,imam dosta prijatelja,pa cak i African-American bishop-a za dobrog prijatelja.Zaista je uzivanje kada njihove debele African-American gospodje uz orgulje zapevaju aleluja,aleluja Imam izuzetno dobra iskustva sa njima,kako poslovna(stanari),tako i prijateljska.
Kao i u svakom zitu, nadje se kukolja. Problem je sto je u ovom vise kukolja nego zita. Oni obrazovaniji su sasvim OK. Radim s par i izuzetno se dobro slazemo. Ostatak je zali boze vazduha koji dise. Vrlo ih je tesko kontrolisati u firmama jer na svaku kritiku i opomenu komentarisu da je to zbog toga sto su crni. Drzava "kupuje mir" tako sto im gleda kroz prste i daje im sve moguce beneficije. Tamo gdje su vecinska populacija, ne idi ako ne moras. U St Louisu, mogu slobodno reci da se gledamo preko nisana. Licno, nisam bas prijateljski nastrojen, naprotiv.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 08.06.13 15:51
pera84 (citat):
Kao i u svakom zitu, nadje se kukolja. Problem je sto je u ovom vise kukolja nego zita. Oni obrazovaniji su sasvim OK. Radim s par i izuzetno se dobro slazemo. Ostatak je zali boze vazduha koji dise. Vrlo ih je tesko kontrolisati u firmama jer na svaku kritiku i opomenu komentarisu da je to zbog toga sto su crni. Drzava "kupuje mir" tako sto im gleda kroz prste i daje im sve moguce beneficije. Tamo gdje su vecinska populacija, ne idi ako ne moras. U St Louisu, mogu slobodno reci da se gledamo preko nisana. Licno, nisam bas prijateljski nastrojen, naprotiv.
Nemam velika osobna iskustva s njima, ali sam dosta oprezan što će bit kad uđemo u EU po tom pitanju. U nekom kratkom roku vjerojatno ništa, ali na duže vrijeme?? Bila mi je frendica nedavno u Amsterdamu, kaže da u centru grada jedva vidiš bijelca. Nisam presretan što se tiče tih stvari i vrlo sam skeptičan, to i otvoreno kažem.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 08.06.13 16:04
Sa ulaskom u EU bicete OK uz nekoliko uvjeta. Sta dobivate(osim bezviznog rezima) -Slobodan protok kapitala -veci pristup jevtinom novcu(lokalne banke dobice konkurenciju,morace spustiti kamatne stope) -ta dva faktora bi trebala da pokrenu vecu proizvodnju,smanje problem nezaposlenosti,izlazak iz recesije.
Sta je za ocekivat -poskupljenje hrane -manje plate,konkurencija poljaka,bugara i ostalih siromasnih clanova EU. G-din Todoric ce sigurno profitirat. U svakom slucaju mnogo srece u novom braku.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 08.06.13 16:06
milutins (citat):
U svakom slucaju mnogo srece u novom braku
Ući će sve zemlje ex-Yu u EU Milutine, neke malo kasnije, to ti je sigurno, neće moć ostat izolirane enklave.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 08.06.13 16:22
Nista ne smeta Svedskoj ili Svajcarskoj,samostalne,visokorazvijene,stabilna valuta.... Ne ocekujem ulaz Srbije u EU,kao ni BiH. Moguca opcija je savez sa Rusima,mi cemo postati gubernija,federalni deo BiH ce uci u sastav turske imperije. Ruski capital naveliko ulazi tamo(Gasprom) Ne sme se zanemariti njihov uticaj. U pitanju je cista borba za trziste,prirodna bogatstva,geostrategija. Nema tu nikakvih sentimentalnih razloga. U svakom slucaju Balkan ce josh dugo puniti svetske rubrike,nadam se da nece biti ratnih sukoba-mada su sve pobede do sada na Balkanu bile privremene-tamo nema trajnih pobednika niti gubitnika
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 08.06.13 16:42
milutins (citat):
Nista ne smeta Svedskoj ili Svajcarskoj,samostalne,visokorazvijene,stabilna valuta.... Ne ocekujem ulaz Srbije u EU,kao ni BiH. Moguca opcija je savez sa Rusima,mi cemo postati gubernija,federalni deo BiH ce uci u sastav turske imperije. Ruski capital naveliko ulazi tamo(Gasprom)
Gdje smo mi od Švedske i Švicarske? Osim toga, Švedska je članica EU, samo nema valutu euro. A Švicarska je kao da je.
Turska imperija? Milutine, šališ se svakako. S Rusima trgovati, ali u neke političke opcije ne. Rusija je jednostavno prevelika, i Rusi se ponašaju htjeli to ili ne, u najmanju ruku kao slon u staklarskoj radnji.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 08.06.13 20:29
Imash pravo,poredjenje sa svedjanima i svajcarcima nije na mjestu,daleko smo mi od njih. Nisam znao da je Svedska u EU,spomenuo sam je kao primer male,uredjene zemlje. Rusi?Sve sto si napisao o njima stoji. Sto se tice Turske primetan je njen uticaj na (ne)prilike u Bosni.Osim toga pokojni Alija Izedbegovic je na samrtnoj postelji izjavio da Turcima ostavlja Bosnu u amanet. Drzave Ex Yu su previshe male,"ekonomski i politicki vic"da bi mogle samostalno da funkcionishu,drzava je skupa igracka. Kroz istoriju drugi drugi su uvek odlucivali(turci,austrougari,talijani,nemci,ameri) o nasim sudbinama"krojili nam kapu". Kako ce biti u buducnosti-onako kako veliki odluce,verovatno neko prebijanje preko nasih ledja . Moja je zelja da zivimi u miru,budemo dobre komsije ili susedi-isto mu dodje.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Plaža Bačvice u Splitu. 16.11.13 9:11
alexandar (citat):
.........eno ga Vojnik granicar (levo )
U životu sam se na ovoj plaži kupao možda 3-4 puta. I rekao sam sebi dosta za ovaj život. Sada neka se kupaju turisti i oni koji su željni da budu viđeni. Za onoga tko ne zna dno ove plaže je posuto pijeskom, tako kad se kupaš uđe ti u kosu, uši, kupače, bolje reći umjesto da se okupaš iziđeš prljav. Meni to nije potrebno. I jedna zanimljivost. Vidite onu zastavu u daljini na onome objektu. Tu vam je ugostiteljski objekt "Tropic Club - Split". Sa tog krova tj. tu gdje je ta zastava oni malo hrabriji znaju skakati na glavu dolje u more. Prvo što je to visoko, drugo treba preletjeti oko 3-4 metra betona a ona mora pasti u more koje je tu dubine oko 1,5 metara (ovisi da li je oseka ili plima) i tko živ tko mrtav. Meni to nikada nije pala na pamet isto kao što mi nije palo na pamet da se kupam kao što to ovaj radi dok pada snijeg.!
Dundo Maroje Gušter
BROJ POSTOVA: : 11 ČLAN OD: : 2013-11-15
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 16.11.13 11:26
Bacvice su bas fina plaza. Daj nemoj se pomodarit mimo svita!
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 16.11.13 12:32
Kada čovjek u sred zime vidi kupača u moru pomisli da taj nije normalan ali mislim da to nije tako strašno jer temparatura vode-mora je dosta iznad nule.Ali svejedno ne bih probao.
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 16.11.13 13:50
semsudin (citat):
Kada čovjek u sred zime vidi kupača u moru pomisli da taj nije normalan ali mislim da to nije tako strašno jer temparatura vode-mora je dosta iznad nule.Ali svejedno ne bih probao.
To je normalna pojava da se ovde zimi tako kupaju ( ne mi Balkanaci )