FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Iseljenici 05.12.13 19:11
pera84 (citat):
Max Blitz (citat):
kada bi svaki stanovnik Zemlje trošio u istoj mjeri kao Amerikanac, trebalo bi nam pet planeta.
Ima se, moze se.
A jesi li znao da Amerika cini oko 5% svjetske populacije, a godisnje "proizvodi" oko 25% svjetskog otpada. I kad smo vec na ovom kontinentu, 25% kineskog izvoza kupuje Walmart.
Znao sam ovo za otpad, može isto ić pod ekološki otisak.
Jednom riječju - Amerikanci su štetočine, može se slobodno i tako reći.
Svi Kinezi ni teoretski ne mogu živjeti na način Amerikanaca, jer im je mala država za to, koliko god velika bila. Ali oni su ipak svjesni toga, ili barem političke elite tamo, koliko god mi mislili da nisu. Zato drugačijim metodama podižu standard stanovništva i zato se sve odluke donose iz centra.
A kad i ako krenu van granica, kad im stvarno postane tijesno, bit će nam kao za vrijeme Džingis kana. Tad se mongolsko (kinesko) carstvo protezalo od Pacifika, pa do Jadranskog mora (u jednom trenutku).
dinosaurus Kapetan I klase
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Iseljenici 05.12.13 19:19
Pre ili kasnije Amerika će promeniti većinsku boju...tada će se videti demokratska zrelost.....ili je sve bilo zabluda...
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Iseljenici 05.12.13 19:25
Max Blitz (citat):
...Svi Kinezi ni teoretski ne mogu živjeti na način Amerikanaca, jer im je mala država za to, koliko god velika bila. Ali oni su ipak svjesni toga, ili barem političke elite tamo, koliko god mi mislili da nisu. Zato drugačijim metodama podižu standard stanovništva i zato se sve odluke donose iz centra.
A kad i ako krenu van granica, kad im stvarno postane tijesno, bit će nam kao za vrijeme Džingis kana. Tad se mongolsko (kinesko) carstvo protezalo od Pacifika, pa do Jadranskog mora (u jednom trenutku).
I njima je ekonomija počela usporavati, biti će zaj...no.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 05.12.13 19:26
Max Blitz (citat):
Svi Kinezi ni teoretski ne mogu živjeti na način Amerikanaca, jer im je mala država za to, koliko god velika bila. Ali oni su ipak svjesni toga, ili barem političke elite tamo, koliko god mi mislili da nisu. Zato drugačijim metodama podižu standard stanovništva i zato se sve odluke donose iz centra.
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: Iseljenici 05.12.13 19:55
Opet ima Srbija da brani Evropu.
Naslov komentara: Re: Iseljenici 05.12.13 19:58
BEOGRAD (citat):
Opet ima Srbija da brani Evropu.
DOKLE VIŠE nemojte ljudi ko Boga vas molim
dinosaurus: komentar modifikovan dana: 05.12.13 20:02; prepravljeno ukupno 1 puta
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Iseljenici 05.12.13 20:01
Kako ce Srbija da brani Evropu, pun Beograd Kineza.
Naslov komentara: Re: Iseljenici 05.12.13 20:05
pera84 (citat):
Naučili su da psuju-znači naši su
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 05.12.13 20:07
pera84 (citat):
Kinezi su nephodni za opstanak pucanstva. Da nije Kineza isli bi goli i bosi.
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Iseljenici 05.12.13 20:26
Stvarno su me nasmijali duhoviti i opušteni odgovori ovih studenata.
Citat :
Iako se SAD provele više od decenije u Avganistanu i Iraku, jedna studija Nacionalne geografije otrkiva da mladi od 18 do 24 godine ne umiju da nađu te zemlje na mapi. A ni njihovo znanje o Evropi nije zavidno...
btw, oni koji im se krenu narugati neka pokušaju isto sa Afrikom, na primjer.
Naslov komentara: Re: Iseljenici 05.12.13 20:53
BEOGRAD (citat):
pera84 (citat):
Kinezi su nephodni za opstanak pucanstva. Da nije Kineza isli bi goli i bosi.
Ako si nešto hteo reći budi precizniji
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 06.12.13 22:21
Nije mogao biti jasniji. Pogledaj malo etikete na majicama, patikama......
Naslov komentara: Re: Iseljenici 06.12.13 22:27
pera84 (citat):
Vreme da se razbije ova monotonija pa krećemo 'jel
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 06.12.13 22:29
pera84 (citat):
Koliko zapravio ima robe u Americi s urednom oznakom 'Made in China'?
A krivotvorina bez oznake ili s lažnom deklaracijom?
U Dalmaciji na štandovima ima suvenira s nacionalnim i regionalnim (dalmatinskim) motivima s oznakom 'Made in China'. Ovo ljeto sam baš gledao po štandovima hoću li naći. Nije ih puno s vidljivom oznakom, ali ima. Koliko je tek bez oznake.
Naslov komentara: Re: Iseljenici 06.12.13 22:42
pera84 (citat):
Koliko ima Američkih obveznica na kojima stoji ''made in china''
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 06.12.13 22:45
Ukratko: jeftina roba obicno ima urednu etiketu. Oni sto kupuju u Walmartu, bas mnogo i ne brinu oko toga, samo nek je jeftino mnogo vise se kopiraju skupe marke i svako malo se moze vidjeti na televiziji u onom poznatom yugo-stilu: budnom oku carinika na granicnom prelazu.... Velike firme imaju svoje agente koji se samo tim bave. Prije par godina sam gledao covjeka na TV (naravno nisu mu pokazali lice) agent za jednu textilnu kucu koji kaze: ja ne mogu da razlikujem kopiju od originala bez laboratorijske analize!!!
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Iseljenici 06.12.13 22:46
Najjači su mi sakralni ukrasni kipići made in china!
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 06.12.13 22:53
Po vrijednosti zaplijenjene robe u americkim lukama, ovo je lista od deset najkopiranijih proizvoda:
1. obuca 2. elektronika 3. odjeca 4. zenske ( iza one koji se tako osjecaju) tasne 5. CD, DVD... 6. kompjuteri 7. cigarete 8. satovi 9. nakit 10. lijekovi i farmaceutski proizvodi
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 06.12.13 22:55
Max Blitz (citat):
pera84 (citat):
Koliko zapravio ima robe u Americi s urednom oznakom 'Made in China'?
A krivotvorina bez oznake ili s lažnom deklaracijom?
U Dalmaciji na štandovima ima suvenira s nacionalnim i regionalnim (dalmatinskim) motivima s oznakom 'Made in China'. Ovo ljeto sam baš gledao po štandovima hoću li naći. Nije ih puno s vidljivom oznakom, ali ima. Koliko je tek bez oznake.
Bolje da si pitao sta nije " Made in China", posto sada i poznate evropske firme tamo proizvode odecu. I kod tehnike je manje vise isto. Sony, Canon, Toshiba sve se to danas sklapa u Kini. Sto se falsifikata tice u Americi su malo stroza pravila nego u bivsoj Jugi. Za prodavanje divca majci mozes da dobijes ogromnu kaznu a za ponovljeni prekrsaj cak i zatvor. Opet na internetu mozes da porucis "original" Rolex iz Kine za $70 i stigne ti postom. Zaboravih da dodam. Skidanje filmova i muzike sa neta moze debelo da te kosta. Bilo je slucajeva da su ljudi placali $10-$15k odstetu za autorska prava.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 06.12.13 23:05
Osobno nemam problema s odjećom 'Made in China'. Ono što meni treba sasvim zadovoljava. Majica ko' majica, ili hlače (traperice).
Kupovao sam i dječje igračke i opremu 'Made in China'. Nemam primjedbi.
Kod nas budu na TV upozorenja, vjerojatno iz EU, na neke konkretne proizvode, često za djecu, uglavnom igračke, da su napravljene od otrovnih materijakla ili od sitnih dijelova koji se lako lome. Pa se za one 'Made in China' uvijek nekako posebno naglasi da su kineske, a kad budu iz Norveške, Nizozemske, Danske ili npr. iz Italije, nekako se stidljivo i tiho kaže proizvođač.
Naslov komentara: Re: Iseljenici 06.12.13 23:14
Max Blitz (citat):
Osobno nemam problema s odjećom 'Made in China'. Pa se za one 'Made in China' uvijek nekako posebno naglasi da su kineske, a kad budu iz Norveške, Nizozemske, Danske ili npr. iz Italije, nekako se stidljivo i tiho kaže proizvođač.
Nemoj samo da ti neko proda original americke Levis. Ima vec 5-6 godina odkako se ne proizvode u SAD. Manje vise isto vazi za Nike ili New Balance te ostale proizvodjace. Zasto bi ti smetala odeca Made in China kada se cak i Beneton ili Adidas tamo prave. Naravno govorim o legalnoj proizvodnje ne o falsifikatima koji su najcesce sumnjivog porekla.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 06.12.13 23:15
Išao bih ja kod Perice na jedno dva tjedna, malo na turneju, ... al' s povratnom kartom.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 06.12.13 23:19
BEOGRAD (citat):
Naravno govorim o legalnoj proizvodnje ne o falsifikatima koji su najcesce sumnjivog porekla.
Ma ne smeta me ako je i falsifikat za svakodnevnu odjeću.
Prijatelj mi je nedavno bio u Kini, kupio tamo nekoliko njihovih odijela, kaže koliko će ih koristiti, dosta će mu bit za sljedećih 10 godina barem. Izgledaju ok, elegantno i pristojno, tko će gledat etiketu. Neće ga valjda materijal otrovat, osip još nije dobio.
pera84 Podpukovnik
Beograde, jesi li ga ti mozda pozvao, ja se ne sjecam.
Zena ima rodjaka koji zivi u Minhenu. Jednom godisnje dodje ovdje i namiri se odjecom i obucom. Kaze da mu se isplati karta za njega i porodicu kad preracuna sta bi platio tamo.
Naslov komentara: Re: Iseljenici 06.12.13 23:28
Vidi vidi pa vi se baš odomaćili.... pa bivši zemljaci nepoželjni
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 06.12.13 23:30
dinosaurus (citat):
Zemljaci i djene-djene...al familija...
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4625 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Iseljenici 06.12.13 23:37
Kako je Pera 84 izazvao "domace"na mali dvoboj ja mu se pridruzujem. Hajdete vi domaci rijesite onaj mali problem koji sam upravo zadao na poeziji. Mi iseljenici smo davno napustili Ex Yu,slabo baratamo sa jezikom i gramatikom.
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Naslov komentara: Re: Iseljenici 06.12.13 23:37
pera84 (citat):
dinosaurus (citat):
Zemljaci i djene-djene...al familija...
Znam...imam ujaka u Švici...
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Beograde, jesi li ga ti mozda pozvao, ja se ne sjecam.
Zena ima rodjaka koji zivi u Minhenu. Jednom godisnje dodje ovdje i namiri se odjecom i obucom. Kaze da mu se isplati karta za njega i porodicu kad preracuna sta bi platio tamo.
I za nas iz Svedske se izplati. Dok mi je starija kcerka studirala tamo, redovno je slala paket sa raznim stvarima a danas najmanje jedan put godisnje odlazi tamo u pazar.
Naslov komentara: Re: Iseljenici 06.12.13 23:45
SveJug, koliko tu kosta iphone 5?
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 06.12.13 23:50
pera84 (citat):
SveJug, koliko tu kosta iphone 5?
Imas poruku
Naslov komentara: Re: Iseljenici 07.12.13 0:56
Pero spavaš na požarstvu
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4625 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Iseljenici 09.12.13 21:41
SveJug (citat):
milutins (citat):
Baziracu se na americke iseljenike,malo cu se dotaci i Juzne Amerike,bez copy,paste,licno moje vidjenje i dugogodisne iskustvo. Podjela emigracije. Osnovna podjela je na "bezpasosku"i pasosku emigraciju. Druga podjela bi bila vremenska podjela-necu se doticati perioda prije 1945-e. 1.Iseljenici u periodu 1945-do 1960-e. 2.period 1960-1990. 3. period 1991-1998. 4.period 1998-do danas,najmladja i najskolovanija emigracija-iseljenici potpuno asimilizovani-najveci deo-najbolja emigracija.
Ja bi, sto se Svedske tice napravio jednu malu izmenu: 2. period 1960-1972 god, posle toga je bilo skoro nemoguce doci ovde na "privremeni rad". Boravisna dozvola se dobijala samo pri sklapanju brakova ili spajanje familije (otac, majka, maloletno dete koje je boravilo u SFRJ). Inace u ostlim tackama se slazem sa milutins.
Jedan veliki ali znatni znacaj je bio da mi u Svedsku nismo tretirani kao "Gastarbeiteri" Mi smo od prvog dana imali stalno boravisnu i radnu dozvolu i nakom tri godine boravka ovde stekli pravo na Opstinske i srezske izbore. Nakon 7 godina sticali pravo na Svedsko drzavljanstvo. (Danas 5 god) Socijalni sistem je skroz drugaciji nego na primer u Nemacku. Mozda i zbog toga se nas zivalj brze/lakse asimiliralo ovde. Puno manji br naseg naroda se odavde vracao u rodni kraj.
Sve Jug-mozda si o tome pisao? Nisam siguran? Kakva je kod tebe situacija u vezi one sheme da noc traje 6 mjeseci? Ili je kod tebe onako stalno kao povecerje u ovo doba godine? Posto su cigare, benzin, auto osiguranja, zdravstveno osiguranje................l
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 10.12.13 11:54
Citat :
Sve Jug-mozda si o tome pisao? Nisam siguran? Kakva je kod tebe situacija u vezi one sheme da noc traje 6 mjeseci? Ili je kod tebe onako stalno kao povecerje u ovo doba godine? Posto su cigare, benzin, auto osiguranja, zdravstveno osiguranje................
Probacu ti odgovorit koliko znam i mogu: 1. Ja sam na jugu Svedske i kod nas nije bas toliko opasno. Sada kada je najmracnije, pocinje svanjivati negde oko 8.00 casova i smracuje se oko 15,00. Gore na sever (Svedska je 1650 km dugacka) je skoro tako da sunce u zimski period i ne izlazi. Bude onako polumracno ali zato leti sunce i ne silazi. Dan je 24 sati. Mislim da smo ovde na forumu pisali malo o tim polarnim danima/nocima.
2. Cigarete, kao sto sam i bio napisao, nepusim vec 20 god pa nisam upucen u cene. Mislim da Marlboro kosta ca 45 kr. Kao i sve o stalo u kapitalizmu negde skuplje, negde jevtinije.
3. Benzin, cene gore, dole. Prdne li neko na bliskom istoku ono ode u vasione. Trenutno 95 oktane bezolovnog 13,95 Skr, uz autoput i skuplje, ca 10%.
4. Osiguranje, e tu cu te mozda slagati. Ja pretezno vozim nova kola i tu imamo 50% sto fabrika placa prve 3 godine i trenutno za Volvo V60 T4 placam ca 2200 Skr godisnje. Za osiguranj jaku veliku ulogu ima gde stanujes (selo, provincija), i ako si malo "stariji", jevtinije. Gradovi, mladje godiste (vozi zusce, brze, rizicnije) skuplje.
5. Osiguranje, probacu definisati. Mi imamo porezski sistem da pri svakoj zaradi placamo ca 33% poreza i od toga se uzima to sto treba za zdravstvo. Znaci da svaki, ama SVAKI gradjanin zemlje ima podjednako zdravstveno osiguranje neovisno dali si kralj ili ulicar). Poseta lekaru se placa 150 Skr i kada se akumulira do 1800 Skr onda je bezplatno za jednu godinu. Operacije su bezplatne a za bolnicko lezanje se uzima (e tu cu te mozda slagati) 100 Skr dnevno. Ove stvari mi nisu baj najpoznatije. Fala bogu zdravi smo i slabo sam dolazio u kontak sa tim stvarima. Mogu reci da je skolstvo skroz bezplatno (knjige, kuvana hrana, prevoz do skole ako stanujes dalje nego 4 km) sve do srednje skole ( 9+3 god). Starija kcerka mi je studirala na fakultet pa je preko nivoa fakulteta bila jedan termin na studije kod vas [You must be registered and logged in to see this link.] sve u trosku drzave (jedino nas je kostalo avionska karta).
Stanovi, nezavisno dali su u privatnoj ili optinskoj ili drzavnoj reziji kostaju ca 30% od mesecne zarade. U to je uracunata topla i hladna voda, odnosenje smece, ciscenje stepenista, kompletna kuhinja (viseca, sporet, frizider zamrzivac koje gazda opravlja pri kvaru) i normalno grejanje.Pisao si da izdajes stanove pa uporedi malo
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 11.12.13 0:22
Hvala na trudu,uporedio sam sa cijenama ovdje,cigarete su vam nesto jevtinije,benzin je poprilicno skuplji kod vas,otprilike duplo. Auto osiguranja su po istom principu(starost vozaca,vrijednost automobile,koliko se vozi i gdje itd),broj automobile u polisi,vrsta osiguranja(liability ili comprenhensive),vozacka istorija........ Sve opet varira od drzave do drzave. evo primjer vozaca sa cistim rekordom,plus josh dva vozaca u kuci za tri automobile placa se oko $2 800/year Skolovanje do faxa je takodje besplatno,prevoz ako je skola udaljena vise od 1,6 km takodje. Hrana u skoli se placa,nesto malo-ali se placa. Cijene faxa-video si I sam,na drzavnim od $20-25K/Year,dobre skole,narocito za uciteljice,psihologe i sl zanimanja Privatni,prica za sebe zavisi od rejtinga,poprilicno dobri u klasi Ivy League oko $100/year Stanovi-kao i svugdje,najvise zavisi od lokacije U stanovima u cijenu kirije ukljucena je samo hladna voda,smece-naravno kompletno odrzavanje,ciscenje snijega,kosenje trave.Stanari placaju el energiju i gas(grejanje je obicno na gas,barem na East Coast,otprilike 80 %,ostalo je na diesel). Stanari dolaze u potpuno useljivoj kondiciji,kuhinja,sporet,frizider,obicno imaju zajednicki veseraj,perilica i susenje se placa "zeton"sistem. Cijena stanarine-opet zavisi od lokacije i naravno od velicine. U mom kraju najjevtiniji jednosobni(oko 80 kvadrata su$1 200)pa do luksuznih trosobnih oko $1600do $1 800,kvadratura 125,1.1/2 kupatilo,plus garaza oko 20 kvadrata. Napomena-jednosoban stan je kuhinja,trpezarija,dnevna i jedna spavaca. Cijene su prilicno visoke,zakoni su jako strogi,na svaka 4 stana mora biti jedan dizajniran za hendikepirane osobe,mora biti garaza plus jedno parking mjesto,sprinkler sistemi kao protivpozarna zastita,smoke,heat&carbon mono detectors,sistem uzbune povezan sa vatrogascima,razne inspekcije na godisnjem i petogodisnjem nivou. Osiguranja stambenih objekata,otprilike 0,4% od vrijednosti objekta,osiguran objekat,stanari ,renta u slucaju gubitka dok se ne popravi,rushenje i td. Porez na nekretnine-oko 2% od vrijednosti. Komercijalni krediti oko 4,25%,hipotekarni,samolikvidirajuci uz 30% ucesca. Jako regulisan posao-zaheban do daske,trazi fleksibilnost,tolerantnost,visoku profesionalnost-otprilike sve ono sto nama balkancima nedostaje Rentanje stanova je najniza forma Real Estate -vise forme su komercijani objekti,prodavnice,banke i sl Sve popravke su na vlasnika kuce u stanovima-poslovni objekti zavisi od ugovora-vlasnik objekta najcesce popravlja samo krov i oluke,sistem grejanja/hladjenja i elektriku
milutins: komentar modifikovan dana: 13.12.13 1:38; prepravljeno ukupno 1 puta
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Iseljenici 11.12.13 0:50
Milutine, jedno pitanje:
koliko variraju cene u USA stanarina za recimo manji grad, i neki velegrad. Ne treba baš luksuzna lokacija, ali recimo usporedba grada sa 100.000 stanovnika ili više, i grada sa miljonima stanovnika.
Inače ovde je 80m2 več višesobni stan, barem u Ljubljani je skoro nemoguče ga dobiti ispod 500 USD + troškovi održavanja. Što nekako ode pola prosečne plate.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 11.12.13 1:01
Najvaznija je lokacija. Moj grad ima oko 55 000 stanovnika,nije nekakav mondenski kraj,malo bogatija srednja klasa sa prosjecnom godisnjom zaradom oko $90 000.U mom gornjem postu su ti cijene kirija.Cijene kuca -kod mene je prosjek oko $550 000,stanovi jednosobni oko $230 000,dvosobni $270 000. Cijene gradnje-oko 900/kvadratu plus zemljiste,arhitekta oko $4/kvadratu. New York City-Manhatan najlosija lokacija ne ispod $2 200 jednosobni,pa do stratosphere.
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 11.12.13 1:16
Sve jug, i pitanje za tebe, ako sam pravlino izračunao plačaš 250€ osiguranje za kola, imaš li još koji trošak za registraciju auta?
Ja plačam 330 za 125 KS/HP + cestarine i ostalo = zajedno skoro 470 + treba mi vinjeta za autoput 95 €.
Plata nikakva, žao mi je da u mladosti nisam otišao odavde, sada je kasno.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 11.12.13 1:25
Razni faktori odlucuju o cijeni auto osiguranja. 1 starost vozaca 2vozacka istorija(udesi,alkohol) 3broj automobile,vrsta polise,kola kupljena za cash,kreditirana ili lisovana 4varira od drzave do drzave Uglavnom nije jevtino-recimo tri automobile,puno osiguranje,oko $2 800 Registracija je $71 po vozilu,tehnicki pregledi su besplatni
milutins: komentar modifikovan dana: 13.12.13 1:47; prepravljeno ukupno 1 puta
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 11.12.13 1:44
Ovo što sam napisao je za obavezno osiguranje, postoji i varijanta Kasko, koja krije dosta više, ali opet zavisi koliko doplatiš. To i nemam jer nisam neki problematični vozač a auti su mi stari. Kad sam kupio ovog opela, bio je tri godine star, sad če deset. Vreme je za menjanje, ali nema još puno kilometara, pa če biti dobar još za nekoliko godina.
Tehnični pregled je kod nas odprilike 40 USD, registracija oko 12, ostalo cestarina i osnovno osiguranje. Prvih nekoliko godina nema tehničkog pregleda, ali se taj period skračuje, pa kod starijih treba tehnički na svaku godinu.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 11.12.13 3:28
Pero nemoj mnogo kukat sto nisi izashao vani.Ovdje je zivot skup,skolovanje djece,zdravstveno osiguranje je prica za sebe,ubishe nas sa porezima. Ako zaradis 1000 eura u Ljubljani,supruga nesto manje-ne zivish losije nego prosjecni zapadnjak. Garantovano manje radish,imas solidno zdravstveno osiguranje,blizu more,planine,prijatelji iz djetinstva,kumovi,rodbina.............. Svaka medalja ima dvije strane.
ps-imam u Sloveniji badzu(Pasha),zivi negdje oko N Gorice,znam da put iz NG ulazi u Italiju pa se ponovo vraca u Sloveniju(oko onog mosta za "bangi"skakanje)-gore navedena primanja-zivi solidno-mislim da to zovu gorishka brda ili tako nekako.
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 11.12.13 7:21
Pero™ (citat):
Sve jug, i pitanje za tebe, ako sam pravlino izračunao plačaš 250€ osiguranje za kola, imaš li još koji trošak za registraciju auta?
Ja plačam 330 za 125 KS/HP + cestarine i ostalo = zajedno skoro 470 + treba mi vinjeta za autoput 95 €.
Plata nikakva, žao mi je da u mladosti nisam otišao odavde, sada je kasno.
Ima jos sto ja zovem putarina. To se placa po tezini/kubikazi auta.Sto veci skuplje. Za Volvo benzinca ca 1800 kr. Dizel skuplji a elektricni automobili ili pak oni koji neizpustaju otrovne gasove stetne za sredinu su oslobodjeni poreza prve 3 ili 5 godina.
A to sto nisi otisao, eto vidis vi zalite zasto niste otisli a mi sto nismo ostali. Mislim da ti je Milutin odgovorio kako mi to gledamo.
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 11.12.13 7:24
milutins (citat):
Hajd da ti odgovorim,ovdje oko osiguranja i registracije novo auto "cady"xts pod kreditom,puno osiguranje $1200.ML350 bez kredita,6 godina star,osiguran u oba pravca $900. Ford kombi 8 godina starosti ,puno osiguranje $700 Registracija je $71 po vozilu,tehnicki pregledi su besplatni
Imate razne cene, kredit ili ne? Kod nas neovisno kako kupujes ista cena. Pri kupovini sve, absolutno sve je uracunato u cenu (osim drumarine). Nova kola neidu na tehnicki pregled prve 3 god.
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 11.12.13 8:29
milutins (citat):
Jako regulisan posao-zaheban do daske,trazi fleksibilnost,tolerantnost,visoku profesionalnost-otprilike sve ono sto nama balkancima nedostaje Rentanje stanova je najniza forma Real Estate -vise forme su komercijani objekti,prodavnice,banke i sl Sve popravke su na vlasnika kuce u stanovima-poslovni objekti zavisi od ugovora-vlasnik objekta najcesce popravlja samo krov i oluke,sistem grejanja/hladjenja i elektriku
Poznato mi je Inace imamo poznanike u Chicago koji se bave tim poslom pa su nam pricali o tome.
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Iseljenici 11.12.13 11:45
milutin (citat):
Jako regulisan posao-zaheban do daske,trazi fleksibilnost,tolerantnost,visoku profesionalnost-otprilike sve ono sto nama balkancima nedostaje
Sa prosječnim poslom imaš ovako nešto
milutin (citat):
Moj grad ima oko 55 000 stanovnika,nije nekakav mondenski kraj,malo bogatija srednja klasa sa prosjecnom godisnjom zaradom oko $90 000.U mom
jer za fleksibilnost,tolerantnost,visoku profesionalnost tamo si i nagrađen! A ovdje za tu istu fleksibilnost,tolerantnost,profesionalnost ...........radiš za crkavicu za puko preživljavanje! I svaki poslodavac bio bi najsretniji da ne mora ništa dati da radiš čisto onako iz zdravstvenih razloga da se krečeš Pusti priče o stvarima koje nedostaju balkancima to su stereotipi izmišljeni od istih onih balkanaca koji nisu ovdje htjeli radit za crkavicu!
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 11.12.13 15:22
Purgeru nisu stereotipi,mada to nije najveci razlog ekonomskih problema sa kojima se susrecete tamo na prostorima ex yu. Da se razumijemo i ovdje ima masa problema,standard je znatno pao u poredjenju sa 2008 godinom i ranije. Politika tamo vishe nije problem-vidish i sam da RO slobodno uskacu na trzista susjednih zemalja ex yu.Samim tim moze se izvesti zakljucak da je profit iznad politike. Evo tih razloga-problema -visoka korumpiranost na svim nivoima -sprega izmedju privrede i politike -visoka kamatna stopa -poremecen system vrijednosti -tajkunizacije privrede -mala trzista -lose odradjena privatizacija -I td poremecen system vrijednosti-ovdje je sasvim normalno da professor iz srednje skole navece radi kao dostavljac pizza-covjek skuplja novac za novo auto,kucu.........sasvim je normalno da omladina pocinje da radi sa 16,17 godina po prodavnicama i sl posle skole-bez obzira na imovno stanje ili status roditelja,studentska omladina cesto radi i puno radno vrijeme da olaksaju roditeljima-kada se igraju sa smart phone, ipads sl-budi siguran da su ih najcesce sami zaradili................
Naslov komentara: Re: Iseljenici 11.12.13 16:10
........da si nastavio....još bi me i rasplakao....nisam znao da je takva kriza.....iskreno sažaljevam slučaj.Mi smo ovde svi zaposleni....naš rad je i preplaćen...tako da samo banke uživaju koristeći naš uštedjeni novac....Inače visoko obrazovani ljudi često nemaju ni osnovni posao a posebno ne dopunski i nema veze sa poremećajem vrednosti....
bez uvrede nije mi namera
purger Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 11.12.13 17:31
Ma htio sam i sam odgovorit Milutinu ali sam shvatio da je bolje da ne ulazim u rasprave jer sam pun emocija i ljut! Hvala Dinosaurus!