FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 04.04.13 21:35
Oprosti Stazio ali probava je usko vezana sa "pravom hranom"
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 05.04.13 20:34
Pogotovo posle neke ljuto-paprene kombinacije probane u Vojvodini.
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 05.04.13 21:13
Nešto nam se ne javlja Flado,što je riješio sa onih pola odojka.Ujednom pitanje za Fladu,kad odlučiš peći polovicu dali koljete posebno za svaku polovicu?
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
dojran Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1335 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 61 Zagreb
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 05.04.13 22:06
Bit će ti.....grrrr!!!!
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 05.04.13 22:10
dojran (citat):
Bit će ti.....grrrr!!!!
Neboj se ništa,vidjećeš ti kad nam stavi sličice ražnja sa pola odojka,a drugu polovicu kak šeta dvorištem
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 05.04.13 22:16
Pita Mujo Hasu......oćeš bolan pola svinje......neću vala ..pa da mi se ruši po dvorištu!!!! Sorry.....morao sam.....
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 06.04.13 10:53
Češka pizerija,svaka čast Češkim ljubiteljima pice (ima i za umakanje)
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 06.04.13 11:59
Ovo mi liči na picu vegetarijanu. Lacoš, kako si je baš ti pronašao?
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 06.04.13 12:01
Stazio (citat):
Ovo mi liči na picu vegetarijanu. Lacoš, kako si je baš ti pronašao?
Ja mislio da je quatro stagone
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 06.04.13 21:12
Ovaj Lacos, svaka mu rijec shamar vuce
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 06.04.13 22:09
Predlažem Lacoša za načelnika kuhinje i da nam jednom sedmično organizuje ovu "češku picu".
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 06.04.13 23:13
Zastavnik Lacos, komandir intendantskog voda.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 06.04.13 23:22
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 07.04.13 20:17
ovu si sliku valjda ponio od kuće kad si odlazio u USA
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 07.04.13 20:21
pera84 (citat):
Ovo da svijetla obraza stavis u centar Chicaga!
Je li se uopće smije u Americi ovako prodavat meso kao kod nas? Ili sve mora biti fino zapakirano i sa deklaracijom.
Nekad je kod nas u mesnici visilo svježe zaklano janje ili prase s kojega je na pod kapala krv i mušterije su lijepo gacali po tome, baš zgodno. Toga naravno, nema više. Ali ovakvih mesnica još ima. Mislim da će nam to EU pozatvarat uskoro.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 07.04.13 20:23
lacoš (citat):
Max Blitz (citat):
Mogu se radit od njega i Lacoševi zagorski gemišti na dalmatinski način.
Misliš Max dva u tri?
Možeš kako hoćeš, kako ti paše i za koju priliku, u stvari, koliko se želiš napit.
Probaj gemišt s 'dalmatincem', pa mi baš reci!
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 19.09.13 22:19; prepravljeno ukupno 1 puta
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 07.04.13 20:28
Max Blitz (citat):
lacoš (citat):
Max Blitz (citat):
Mogu se radit od njega i Lacoševi zagorski gemišti na dalmatinski način.
Misliš Max dva u tri?
Možeš kako hoćeš, kako ti paše i za koju priliku, u stvari, koliko se želiš napit.
Probaj gemišt s 'dalmatincem', pa mi baš reci!
U Splitu ispred tvornice tj porte Jugoplastike bio je jedan kiosk za kupit hranu-čevape a točili su i piča. Tamo sam prvi put saznao što je to 2 u 3,a radili su ga od Dalmatinca
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 07.04.13 20:33
lacoš (citat):
Tamo sam prvi put saznao što je to 2 u 3,a radili su ga od Dalmatinca
Pa ja češće pijem vani u birtiji ako se želim napit dva u tri, znači 'veliki gemišt' od tri deca. Dva deci vina i dec mineralne. Ovisi i o vinu. Po birtijama je bijelo vino uglavnom koma.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 07.04.13 20:39
A evo Lacos, da ti bude malo jasnije zasto vozimo velika auta.
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 07.04.13 20:51
Poziv u goste jos uvijek vazi.
P.S.
troskove bolnice snosis sam
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 07.04.13 21:02
Još ti ne znaš naše kapacitete......
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 07.04.13 22:12
Rekao sam Milutinu na drugoj temi da ću ispričati jednu pričicu o prošeku i bladgodatima ulaska u EU, što se tiče propisa. Dakle:
Prošek je desertno vino, dobija se iz prosušenog grožđa (ne znam detalje), i dosta je slatko. Napiti se od njega nije baš preporučljivo, prošek se polako pijucka.
Talijani imaju nešto što se zove prosecco (proseko) i zabranili su nam korištenje imena prošek, jer su svoje ranije registrirali. Radi se o jakim lobijima, jasno. Međutim, najbolje od svega je da se uopće ne radi o istom, čak ni sličnom proizvodu. Prosecco je pjenušac, poznat u Italiji, proizvodi se u milijunima litara i opskrbljuju s njim cijeli svijet. Prošeka ima sve skupa, ne samo ovog iz Dalmacijavina, možda godišnje oko 20.000 litara. Znači nije nikava konkurencija proseccu ni po čemu. Ipak, Talijani inzistiraju na promjeni imena našeg prošeka. I pravno su stvar dobili, naši moraju mijenjati ime, iako se opet kažem, ne radi o istom. Naravno da nas tu Talijani namjerno zezaju i rade probleme gdje ne treba. Ipak, RH će poštivati donešenu odluku, i o tome je obavijestila svoje proizvođače. Oni naravno, s pravom negoduju jer se prošek pod tim nazivom proizvodi stoljećima, najviše u Dalmaciji, nešto i u Istri. Čitava stvar nije još sasvim gotova, možda ime prošek za naše desertno vino, čak i ostane. Neki plan je, koliko sam shvatio, ovdje popustiti, da bi se na nekim, uvjetno rečeno, važnijim proizvodima stvar obrnula, da mi dobijemo ekskluzivitet. Bila je emisija o tome prije 10-tak dana na TV-u.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 08.04.13 7:30
pera84 (citat):
P.S.
Izgleda da se razumijete u posao,na oko je OK.Trebalo bi to i probat.Javit ću se prije nego dolazim da pripremiš ugljen. Inače vratio mi se prijatelj pred jedno 2 tjedna iz USA.Bio je par dana u SF i par dana na Havajima.Priča da je klopa bila očajna.Sve je dobro dok je na roštilju,ali kad skinu meso i gore stave pekmez ili med,katqastrofa.Nadam se da ti radiš po drugoj recepturi.
lacoš: komentar modifikovan dana: 08.04.13 9:52; prepravljeno ukupno 1 puta
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4608 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 08.04.13 7:37
lacoš (citat):
pera84 (citat):
P.S.
Izgleda da se razumijete u posao,na oko je OK.Trebalo bi to i probat.Javit ću se prije nego dolazim da pripremiš ugljen. Inače vratio mi se prijatelj pred jedno 2 tjedna iz USA.Bio je par dana u LA i par dana na Havajima.Priča da je klopa bila očajna.Sve je dobro dok je na roštilju,ali kad skinu meso i gore stave pekmez ili med,katqastrofa.Nadam se da ti radiš po drugoj recepturi.
Dobro ti je prijatelj skonto-ja nemogu dobar govedji odrezak bez"marmelade"a u pocetku sam povracao na to.Isto i sa salatom-pitam se kako ljudi mogu jesti svezu kupus salaty bez secera. Navika je cudo moj lacos-pile sa medom je moj omiljeni specijalitet.
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 08.04.13 8:34
bojnik: komentar modifikovan dana: 17.05.13 9:09; prepravljeno ukupno 1 puta
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 08.04.13 9:06
Evo jedna zanimljiva škotska varijanta (privukao me je naslov): Škotska hrana koju ljudi vole da mrze Haggis, ovčije iznutrice i ovseno brašno umotani u ovčijem želucu.
Rebarca izgledaju baš slastno, za koliko ljudi si ovo pravio? za dva?
Koliko vidim sa slike i komšija ima nešto slično.
Pero™: komentar modifikovan dana: 08.04.13 10:15; prepravljeno ukupno 1 puta
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 08.04.13 10:15
Stazio (citat):
Evo jedna zanimljiva škotska varijanta (privukao me je naslov): Škotska hrana koju ljudi vole da mrze Haggis, ovčije iznutrice i ovseno brašno umotani u ovčijem želucu.
Rebarca izgledaju baš slastno, za koliko ljudi si ovo pravio? za dva?
Koliko vidim sa like i komšija ima nešto slično.
Da ti ja probam objasnit.Vidiš ovaj manji desni roštilj ti je za jednu osobu,a lijevi malo veći za dvije.Prema tome kad Pero sprema na oba roštilja to ti je za tri osobe
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 08.04.13 10:26
LIČKI KULEN U veliku posudu staviti 3-4 kg čvaraka te stavti da se podgriju. Pri tom podliti s malo vode da ne pucaju. Čvarki se stavljaju lošiji od troba i malo boljih čvaraka. U zagrijane čvarke dodati 4-5 kg kukuruznog brašna (dobro je kukuruz u mlinu prije mljevenja popržiti)... te 4 litre svinjske krvi. U smjesu dodati kuhane kožice, i meso od svinjske glavine (uvijek se klalo po 3-4 praseta pa je mesa i ostalog materijala bilo dovoljno), 4 šake soli, 1/2 kg mljevenog bijelog luka, 20-30 dag papra i po volji crvene paprike (ljute i slatke). Masa se prelije sa 3 litre vruće vode tako da ne bude pregusta.
U očiščena i preokrenuta svinjska debela crijeva nadjevati masu formirajući jelita te svako od njih svezati u obliku koluta.
U kotlu ugrijati vodu do vrenja i dodati još šaku soli. Jelita stavljati u vodu, lagano miješajući da se ne uhvate za stijenku, a kada se počnu dizati na površinu bockati ih kako bi izašao zrak i višak masnoće. Obarivanje traje 20-30 minuta s time da ako voda počne kuhati potrebno je dodati ledene vode.
Obarena jelita izvaditi iz vode, ohladiti i ponoviti postupak. Staviti ih na dim 2-3 dana..
Odlično je ako se dva puta obare jesti prosušeno i bez kuhanja... No mi volimo prokuhati pa propeći i hladno narezati..Ide odlično uz kuhanno zelje police... dinstano zelje ucelo krumpir... i Hladno narezano je fino uz domaći kruh i kapulu crvenu..
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 08.04.13 10:46
lacoš (citat):
Da ti ja probam objasnit.Vidiš ovaj manji desni roštilj ti je za jednu osobu,a lijevi malo veći za dvije.Prema tome kad Pero sprema na oba roštilja to ti je za tri osobe
Eeeee a tako je to, ja sam mislio da je onaj mali samo zato da ''majstor na roštilj'', malo pomezi, da ne ide gladan na ručak.
Inače dobio sam kompleks, jer Pera ima dužeg od mene.
Moj je jedva sličan onom malom, što Pera ima za usput i meze.
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 08.04.13 10:54
A gumene kotače nema da svi susjedi čuju kad ga inženjerci pionirci voze na prvu crtu
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 08.04.13 10:54
Pero™ (citat):
lacoš (citat):
Eeeee a tako je to, ja sam mislio da je onaj mali samo zato da ''majstor na roštilj'', malo pomezi, da ne ide gladan na ručak.
Sad da ne ispadne da se falim,moj je od tri dijela.Ima ovakva dva ko od kolege Pere i još jedan veći.Ja u ovom malom samo pravim žar,u srednjem(Perin veći) spremam samo za sebe a u trećem kad nas ima malo više.Neću namjerno da stavljam sliku kako ti nebi nabio još veći kompleks
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 08.04.13 10:55
Pero™ (citat):
lacoš (citat):
Kad si to saznao?????
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 08.04.13 11:03
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 08.04.13 11:08
dojran (citat):
A gumene kotače nema da svi susjedi čuju kad ga inženjerci pionirci voze na prvu crtu
Kakva guma... ma nebi to podnela, ovaj bi morao da ima gusenice ko T55.
Moj jadni mali roštiljčič ima neke štapiče od 1-2 cm, ova aždaja ima palice od 6-7 cm ako ne i više. Prebroj rebarca, što jih Pera peče, pa tu ima desetine kila mesa.
Moram da prestanem, kompleksi su sve jači, ne mogu ja da se merim sa njim i njegovim...
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme)