FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
The author of this message was banned from the forum - See the message
ajdedadanimaajdedanocima Gušter
BROJ POSTOVA: : 30 ČLAN OD: : 2010-11-10 DOB : 59 USA
Naslov komentara: Špijunaža u JNA 25.11.12 2:31
Da li je neko radio spijunazu u vojsku? Ja znam jednog koji jest.
Gringo Kapetan
BROJ POSTOVA: : 3705 ČLAN OD: : 2011-09-29
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 25.11.12 15:14
Ma daj...??? ajde raspali!!!
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re 25.11.12 15:45
A jel' bilo i takvih.......? Ja i ne znam sta je to .....
zastavnik64 Gušter
BROJ POSTOVA: : 14 ČLAN OD: : 2012-11-18
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 25.11.12 16:16
Špijunaže je dabome bilo,kako između oficira tako i među vojskom. Bilo je to vreme kada se za jednu reč mogao izgubiti čin ili završiti na vojnom sudu.Svetska bre sramota.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 25.11.12 16:27
Sa sigurnošću sam detektirao barem dvojicu takvih u ovoj kasarni.... Bezbednjaci su se malo opustili...
zastavnik64 Gušter
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 25.11.12 16:46
U Vranju je načelnik za bezbednost bio ordinarni alkos i peder po pričanju drugova oficira od kojih je želeo sexsualne usluge,poručnik Jovanović.Neki Albanci su završili na vojnom sudu zbog kontrarevolucije , samo zbog njega jer su mu uskratili sexualne usluge.
Doktor Živago and Dario vole ovaj upis
Gringo Kapetan
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 25.11.12 17:01
zastavnik64 (citat):
U Vranju je načelnik za bezbednost bio ordinarni alkos i peder po pričanju drugova oficira od kojih je želeo sexsualne usluge,poručnik Jovanović.Neki Albanci su završili na vojnom sudu zbog kontrarevolucije , samo zbog njega jer su mu uskratili sexualne usluge.
Zar je to istina???
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 25.11.12 17:04
Ja znam jednog koji je radio za bugare i sve dojavljivao sta ne valja po JNA, i hangari skriveni dje se nalaze i podzemni hangari za avione i bugari sve znali i placali mu u dolarima
Gringo Kapetan
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 25.11.12 17:07
Toga ja nisam nikada osjetio, mislim jednom je bila racija za dan neki kad se kod Albanaca nešto slavilo ??? i došli oficiri i razvalili svima kasete ništa našli i otišli, eto !!
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 25.11.12 17:13
i u svakom slucaju ovaj nije bio uvacen kako spijunira vec je podmetnuo drugoga a on pobjega u austriju sa dolarima
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15044 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 25.11.12 22:04
Nakon što je tema očišćena od nepotrebnih i zlobnih komentara - sa svih strana - ponovo je otvorena za normalnu diskusiju.
Boske Zastavnik
BROJ POSTOVA: : 879 ČLAN OD: : 2012-10-28 DOB : 60 Austrija
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 25.11.12 23:01
Hm špijunaža...Naravno da je bilo nekakvih špijuniranja i prodavanja podataka nekim stranim obavještajnim službama a ova "otkucavanja" i podmetanja među oficirima spadaju u jednu drugu kategoriju. Nešto kao interna kontrola u cilju poboljšanja bezbjednosti iliti dok se jednome ne smrkne, drugome ne može svanuti
_________________ Živjeti znači boriti se
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 25.11.12 23:12
Mislim da je tema glupa ako se nešto neće ozbiljno reći tu. Ako su samo gola nagađanja i rekla-kazala, nema nikakvog smisla, jer bi sad mogli svi izmišljavat najnevjerojatnije priče. I teorije zavjere. Na ovoj temi nema kompetentnog sugovornika, a teško ga i može biti. Zato mislim da naslov teme treba promijeniti i 'Laži, zablude, nagađanja i izmišljotine o špijunaži u JNA'. Ne znam tko bi ovdje imao išta pametno i istinito za reći. Uz dužno poštovanje forumaša. Treba nam par 'bezbednjaka' za ozbiljno obrađivanje teme, ostalo su bajke. Boske, molim te ne nasjedaj na gluposti, pametan si.
Gargamel Gušter
BROJ POSTOVA: : 83 ČLAN OD: : 2012-11-19
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 25.11.12 23:24
Tema nije uopće glupa već jako zanimljiva
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 25.11.12 23:29
Max Blitz (citat):
Mislim da je tema glupa ako se nešto neće ozbiljno reći tu. Ako su samo gola nagađanja i rekla-kazala, nema nikakvog smisla, jer bi sad mogli svi izmišljavat najnevjerojatnije priče. I teorije zavjere. Na ovoj temi nema kompetentnog sugovornika, a teško ga i može biti. Zato mislim da naslov teme treba promijeniti i 'Laži, zablude, nagađanja i izmišljotine o špijunaži u JNA'. Ne znam tko bi ovdje imao išta pametno i istinito za reći. Uz dužno poštovanje forumaša. Treba nam par 'bezbednjaka' za ozbiljno obrađivanje teme, ostalo su bajke. Boske, molim te ne nasjedaj na gluposti, pametan si.
Nije valjda da ti misliš da uopće nije bilo špijunaže u JNA? Normalno je da se sve vojske svijeta špijuniraju... na ovaj ili onaj način. Ne moraš po svaku cijenu biti "insider" da bi znao da je bilo špijunaže. Naravno, precizna saznanja imaju samo oni koji su na neki način bili akteri svega toga!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 25.11.12 23:31
Gargamel (citat):
Ajde ti reci nešto zanimljivo, baš sam se u uho pretvorio i napeto iščekujem.
zastavnik64 Gušter
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 25.11.12 23:33
JNA je preživela od špijunaže ,pa to je javna tajna pa kada je nestalo doušnika nestalo je i Armije.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 25.11.12 23:34
Boske (citat):
Max Blitz (citat):
Nije valjda da ti misliš da uopće nije bilo špijunaže u JNA? Normalno je da se sve vojske svijeta špijuniraju... na ovaj ili onaj način. Ne moraš po svaku cijenu biti "insider" da bi znao da je bilo špijunaže. Naravno, precizna saznanja imaju samo oni koji su na neki način bili akteri svega toga!
Naravno Boske da mislim da je špijunaže bilo, ali tko od nas ovdje može o tome ozbiljno raspravljat, tko? Nek se jave onda. Shvati da ne želim ovdje čitat bajke. Ako ima ozbiljno, dajte...
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 25.11.12 23:59; prepravljeno ukupno 1 puta
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 25.11.12 23:36
zastavnik64 (citat):
JNA je preživela od špijunaže ,pa to je javna tajna pa kada je nestalo doušnika nestalo je i Armije.
Očekujem od vas nekoliko ozbiljnih i istinitih postova!! Bez rekla-kazala, jer je i tema ozbiljna!
Gargamel Gušter
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 25.11.12 23:37
Max Blitz (citat):
Gargamel (citat):
Ajde ti reci nešto zanimljivo, baš sam se u uho pretvorio i napeto iščekujem.
Slušaj, ja nisam rekao da ja nešto mnogo o tome znam, već da je tema zanimljiva, znači da bih želio saznati više. A ti sa svojim takvim arogantnim stavom samo rušiš diskusije.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 25.11.12 23:42
Evo, puštam vas na miru, baš me zanima što će se reć u temi, izvolite.... ispričavam se ako sam sumnjičav...
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15044 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 26.11.12 13:38
Dio postova u vidu nove teme je prebačen na odgovarajući podforum:
Ova se tema čisti već drugi put, a teći put će onaj koji započne off topic ići na zasluženi "odmor".
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 26.11.12 18:23
zastavnik64 (citat):
Ima nešto u tome ali stvar je ipak bila malo kompleksnija. Što se tiče špijunaže prvo češ nam ti reći za koga radiš i zašto to radiš koji su porivi U pitanju je podvojena ličnost sukob sa vlastitim alter egom? Objasni nam jer cjeli forum gori od želje
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
zastavnik64 Gušter
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 26.11.12 21:16
purger (citat):
zastavnik64 (citat):
Ima nešto u tome ali stvar je ipak bila malo kompleksnija. Što se tiče špijunaže prvo češ nam ti reći za koga radiš i zašto to radiš koji su porivi U pitanju je podvojena ličnost sukob sa vlastitim alter egom? Objasni nam jer cjeli forum gori od želje
Do 14 časova radim za Simu ciganina pa onda do 16 časova odmaram,i docnije sve do večeri prebirem kante za otpad, ja bivši zastavnik bišve JNA druže generale. Da nastavim?
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 26.11.12 21:27
Posljednje upozorenje pred BANIRANJE!!!! 7 dana ti ne gine bez obzira na sve,za BANIRANJE od mjesec dana češ se spasit kad se odlučiš koji nick od ova tri misliš koristit za stalno nerona, hercog ili zastavnik64
Ako imaš imalo poštenja mislim da članovi imaju pravo na ispriku.
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 26.11.12 21:31
purger (citat):
Posljednje upozorenje pred BANIRANJE!!!! 7 dana ti ne gine bez obzira na sve,za BANIRANJE od mjesec dana češ se spasit kad se odlučiš koji nick od ova tri misliš koristit za stalno nerona, hercog ili zastavnik64
Ako imaš imalo poštenja mislim da članovi imaju pravo na ispriku.
Vražja ID-adresa
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 26.11.12 21:42
Max Blitz (citat):
Naravno Boske da mislim da je špijunaže bilo, ali tko od nas ovdje može o tome ozbiljno raspravljat, tko? Nek se jave onda. Shvati da ne želim ovdje čitat bajke. Ako ima ozbiljno, dajte...
Tacno. Oni koji bi o tome mogli da raspravljaju su profesionalci. Ne zaboravite jednom spijun-uvek spijun -obavestajac. Iako JNA ne postoji odavno oni koji su se bavili spijunazom to i dalje cine (ako ne za iste onda za nove poslodavce) Mi bismo samo na ovu temu mogli da navodimo da smo nesto od nekog koji je opet cuo od nekog nesto saznali. Ili smo na tu temu nesto procitali pa sada ovde prepricavamo.
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 26.11.12 21:48
Ima na netu još foruma gde se ponešto i može pročitati o špijunaži u JNA, čemu kvariti ovaj forum?
Ali zato priznanje "KOS" ovog foruma za raskrinkavanje ubačenih elemenata. Radi za 10+
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
East&West: komentar modifikovan dana: 26.11.12 21:53; prepravljeno ukupno 1 puta
purger Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 26.11.12 21:50
U JNA bio je samo jedan dio te službe oni s kojima smo se i mi susretali. Klasični špijuni djelovali su van vojske živjeli u inozemstvu,kao civili..... Čisti primjer i rad bilo je otkrivanje tkzv. Bugojanske grupe. Tako da je Max u jednu ruku u pravu ali nije na odmet čuti nešto a ko zna možda i dođe koji
Rodic Zeljko Džomba
FS BROJ POSTOVA: : 149 ČLAN OD: : 2009-05-30 DOB : 55 Kikinda
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 26.11.12 21:54
Bolje ne,miniraće forum
East&West Poručnik
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 26.11.12 22:04
Kao bivši starešina obezbeđujem literaturu na ovu temu. Neće biti propitivanja i ocenjivanja, a mislim da ne bi trebalo biti ni komentarisanja.
(Nije dozvoljeno reklamiranje drugih foruma)
Neće se ponoviti.
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
East&West: komentar modifikovan dana: 26.11.12 22:15; prepravljeno ukupno 3 puta
missar Stariji vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 735 ČLAN OD: : 2012-05-21 DOB : 71
Naslov komentara: Re: Spijunaza u JNA 26.11.12 22:06
Rodic Zeljko (citat):
Bolje ne,miniraće forum
Pa da se odjavimo i smanjimo "broj gubitaka u ljudstvu".......
missar: komentar modifikovan dana: 26.11.12 22:31; prepravljeno ukupno 1 puta
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 26.11.12 22:11
East&West (citat):
Kao bivši starešina obezbeđujem literaturu na ovu temu. Neće biti propitivanja i ocenjivanja, a mislim da ne bi trebalo biti ni komentarisanja.
Mislim da bi mogla kratka uputa nekog naslova, publikacije ili knjige, pa tko želi preko Google-a ili nekako.
purger Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 26.11.12 22:15
Klasična priča na jednom klasičnom forumu. U svakom slučaju E$W vrlo interesantno! Meni je jednom baba pričala......ma neću sad
Atila Gušter
BROJ POSTOVA: : 19 ČLAN OD: : 2012-09-20
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 26.11.12 22:18
Rodic Zeljko (citat):
Bolje ne,miniraće forum
Ma zar bi imali razloga pa ima na netu puno informacija, vrijedi čuti ponešto iz prve ruke!!!
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 26.11.12 22:19
tadija (citat):
IP-adresa
Dardon; IP-adresa
Rodic Zeljko Džomba
FS BROJ POSTOVA: : 149 ČLAN OD: : 2009-05-30 DOB : 55 Kikinda
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 26.11.12 22:21
Špijuni su špijuni...
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re 26.11.12 22:26
Ilija C. kaze-...."To im je bila taktika.Da ga se plašiš! Čim ga vidiš - znaš ko je.A ovi opet idu u drugu krajnost.Čim ga vidiš - ne znaš ko je"......
Dario voli ovaj upis
East&West Poručnik
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 26.11.12 22:29
Ja bih zaobišao ovu temu.
Kakvom vidu špijunaže su mogli biti izloženi vojnici i starešine do čina majora?
Eventualno osposobljenost, motivisanost i moral kao i ono što smo zvali međuljudski odnosi.
Tehničkoj špijunaži su svakako bili izloženi projekti novog oružja i oruđa ili iinovacije i usavršavanje postojećih. Ovo se nije radilo u JNA već u preduzećima namenske industrije.
U suštini se sve svodi na vic o cigi i težini sanduka sa municijom.
Dario voli ovaj upis
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 26.11.12 22:35
Atila (citat):
Ma zar bi imali razloga pa ima na netu puno informacija, vrijedi čuti ponešto iz prve ruke!!!
Zašto bi preporuka nekog naslova ili pojma preko tražilice bila loša. Imam taj običaj povremeno u postovima. Ako se tiče teme i ako je zanimljivo. Meni je ok da me netko tako uputi. Bolje neko lutati sam u bespućima internetskih informacija.
P.S. I to je iz prve ruke, zar ne. Također i osobna iskustva i saznanja, to se podrazumijeva.
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 26.11.12 22:38
Svi koji smo bili u SRO iz predmeta Obavestajno-bezbednoosni sistem ucili smo o metodama delovanja obavestajnih sluzbi a i usmeno smo instruirani sta sve moze da nam se desi od strane *agenata neke strane sile* Ne ulazeci u potrebu izucavanja odredjenih sadrzaja koji su bili upotrebljivi jednom staresini vojne jedinice u obavestajno-bezbednosnim poslovima sva ta instruiranja su , mislim, bila samo nacin da se nasa budnost odrzi na potrebnom nivou. Obavestajnim sluzbama bili su potrebni *jaki igraci* a ne boranija.
pozdravigasokoleejsokole Gušter
BROJ POSTOVA: : 45 ČLAN OD: : 2009-10-28
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 26.11.12 22:55
Hljeb je to sa sedam kora
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 26.11.12 23:57
East&West (citat):
Ja bih zaobišao ovu temu.
Kakvom vidu špijunaže su mogli biti izloženi vojnici i starešine do čina majora?
Eventualno osposobljenost, motivisanost i moral kao i ono što smo zvali međuljudski odnosi.
Tehničkoj špijunaži su svakako bili izloženi projekti novog oružja i oruđa ili iinovacije i usavršavanje postojećih. Ovo se nije radilo u JNA već u preduzećima namenske industrije.
U suštini se sve svodi na vic o cigi i težini sanduka sa municijom.
Ovog puta se ne slažemo. Baš motivisanost i međuljudski odnosi su najznačajniji podatak o snagi neke vojske. Ako vojska nije spremna da izvršava zadatke, đaba. Ako se herojski brani, opet neče niko da je lako pobedi.
Pero™: komentar modifikovan dana: 27.11.12 3:37; prepravljeno ukupno 1 puta
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 27.11.12 2:30
East&West (citat):
Neće se ponoviti.
Tko sad umire od znatiželje što je tu bilo, evo, reći ću. Tu su dijelovi iz knjige: Marko Lopušina: "Ubij bližnjeg svog", tekst 'Uspomene agenta 270'. Ne znamo je li sve baš sasvim vjerodostojno, ali zanimljivo štivo. Takva i slična literatura nam treba za razvoj ove teme.
pozdravigasokoleejsokole Gušter
BROJ POSTOVA: : 45 ČLAN OD: : 2009-10-28
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 28.11.12 17:24
Ovo je osjetljiva tema
Gargamel Gušter
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 28.11.12 18:01
A da ti nemas iskustva?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 28.11.12 18:03
Nakon što su neki forumaši opet morali biti upozoreni da se drže teme u konstuktivnim okvirima, možemo nastaviti, samo naprijed drugovi. Predložite nam još neku liiteraturu kojom ćemo potkrijepiti teorijsko znanje o ovoj temi. I možemo je proučavati u pauzi između postova. Tema je škakljiva, to je neosporno... i stoga odudara od ostalih. Ništa manje zanimljiva zato.
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 29.11.12 10:18; prepravljeno ukupno 1 puta
Gargamel Gušter
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 28.11.12 18:25
Nije mi jasno
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8051 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 29.11.12 9:08
sta reci za oficira JNA koji govori 5 stranih jezika. rumunski,madjarski,nemacki,francuski i italijanski.
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Špijunaža u JNA 29.11.12 9:45
vladimir (citat):
sta reci za oficira JNA koji govori 5 stranih jezika. rumunski,madjarski,nemacki,francuski i italijanski.