FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 27.03.17 22:22
Pozdrav artiljerci!!
Imam jedno pitanje? Dali je možda neko od vas otišao na stažiranje u mešoviti artiljrijski divizion u kasarnu Novi logor-Zadar (K-4 na Višnjiku) u 1977 ili 1978 godini?
Lep pozdrav svima!
Stažo 18 Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2017-04-23
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 27.04.17 18:33
Ja sam u AŠRO Zadar došao 29.01.1974. godine -47 klasa .Bio sam u 4 vodu l.baterija -obalska artiljerija. U to vrijema su obalci još uvijek bili u Zadru.Komandir voda je bio Radomir Simanić ,a zamjenik Tonći Kordić. U vodu (4/1) bila su 21 polaznika od Pule do Titograda svi sa obale.Sticajem okolnosti jedan se pripadnik voda bavio fotografijom (Butigan Milivoj) i zahvaljujući njemu posjedujem veći broh fotografija pripadnika voda sa školovanja i sa logorovanja. Zemaljcu su teren imali na Udbini a obalci na otoku Zečevo gdje se provodila obuka u gađanju topovima 85 i 88 mm.
SLOVENIJA Gušter
BROJ POSTOVA: : 53 ČLAN OD: : 2016-06-20
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 27.04.17 21:55
Pozdrav "Stažo 18" Kad sam ja bio u AŠRO (1977-54 klasa) bili so još "obalci", takođe u 4 vodu 1. baterije a su več u početku školovanja otišli neznam tačno u koje mesto.Ako imaš koju fotografiju kasarne iz ovog vremena stavi je gore da vidim kako je to tada bilo.
47/74 Gušter
BROJ POSTOVA: : 16 ČLAN OD: : 2017-01-22 Sarajevo
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 27.04.17 22:20
Pozdrav za Stažu 18; sve bivše pitomce 47. klase AŠRO, sve artiljerce...
Kolega "Stažo 18", istoga dana smo stigli u u Zadar u AŠRO 29.01.1974. godine. Ja sam bio u 2.vodu IV. baterije (MB120mm). Da, mi "zemaljci" smo bili na završnom logorovanju na Udbini u avgustu 1974.godine. Po povratku sa terena, proveli smo još nekoliko dana u Zadru, kada smo po okončanju ocjenjivanja dobili činove mlađeg vodnika i završili prvu fazu 7-mjesečnog školovanja. Po okončanju svih predviđenih procedura, 30. 08.1974. je upriličena ceremonija našega ispraćaja na 15-dnevno redovno odsustvo i onda javljanje u određene jedinice JNA na stažiranje.
Zex Gušter
BROJ POSTOVA: : 11 ČLAN OD: : 2013-08-25 DOB : 62 Uzice
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 09.05.17 22:38
Nisam odavno posetio ovaj forum. Nedavno sam pregledao slike iz Zadra iz 1981/1982. godine (67. klasa). Interesu je me ko je bio načelnik ŠRO u to vreme? Voleo bih da sada u 55 godini prikupim neke podatke.
zejo Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2017-05-22 DOB : 55 Beograd
Pozdrav za sve pitomce. Žao mi je, što sam tek pre par dana, saznao za ovaj forum. Nadam se da ne kasnim previše i da nisam puno toga propustio. :-)
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 22.05.17 20:53
zejo (citat):
Pozdrav za sve pitomce. Žao mi je, što sam tek pre par dana, saznao za ovaj forum. Nadam se da ne kasnim previše i da nisam puno toga propustio. :-)
Dobro dodao na forum! Ima vremena citaj temu po temu
zejo Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2017-05-22 DOB : 55 Beograd
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 22.05.17 22:01
Hvala na dobrodoslici!!! Ne sumnjam da ce se neko vec javiti. Strpljenja imam na pretek. :-)
Kompasm53 Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2017-05-29
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 29.05.17 10:08
Neko je pisao o pokaznoj vežbi "Protivoklopni odred u napadu" koja je izvedena na Crvenim zemljama kod Knina 1988, vežbu je izveo vod kojim je komandovao Dudak. Ista takva vežba je izvedena godinu dana kasnije Slunju samo što je tada komandir voda bio geodeta Ćurčić. Ta vežba na Slunju je izvedena za kraće vreme, najbolje je gađao jedan slovenac i pohvaljen ili možda i nagrađen od komandanta diviziona Alberta Šešelje. U tom vodu su bili još Ivica Nuić, Miloš Madić, Rakić, Tadić, Vojnović iz Podgorice... Seća li se neko te vežbe i tih divnih momaka.
mzoran voli ovaj upis
Slaviša 91 Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2017-05-29
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 29.05.17 11:43
Pozdrav svima. Ja sam bio vozač u K4 i to 90/91. Kod mene je bio porucnik Cikuš Marjan a zatekao sam i Atifa Dudaka
komstan Gušter
BROJ POSTOVA: : 21 ČLAN OD: : 2015-01-27
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 08.06.17 12:14
SLOVENIJA (citat):
013gonzo (citat):
dpuric (citat):
Evo još podataka o AŠC iz tog vremena (onako kako me pamćenje služi). AŠC je bio smešten u K-1. Tu su bili paviljoni i tu se izvodila teoretska nastava. U dva paviljopna su bili smešteni Škola rezervnih oficira i kursevi Rez.of. koji su se povremeno održavali. U jednom zasebnom paviljonu smestene su bilie završne godine Srednje vojne škole i Vojne akademije - smer artiljerije. Komandant Centra u to vreme bio je Puk. od jeseni 1985. godi general-major Branko Banjanin.Komandant ŠKROa bio je Grbić Rajko. Bila su dva pitomačka diviziona u ŠRO. Drugim u kome sam bio komandovao je kap.I kl. Klepo Ekrem. K-diri baterija bili su Kap. Todorivić i Brojčin- Komandiri vodiva baterije čiji je k-dir bio M.Todorović-Toša bili su: Pokornik Josip, Lazarević Aca. Garunović Momir i Kremoć Aco. Nastavnici su bili: kap I kl. Uzelac Mirko- Topografija i URVAJ (tzv Pravili gadjanja) major Topuzović - Opšta taktika i taktika artiljerije kap. Žuvela Franc i maj. Langus - Veza i ABHO Obaveštajno-bezb.sistem - Kap I kl Šarić... Praktičan deo rada sa orudjima i taktike Kasarna 2 i Bokanjac, Tereni Knin i Slunj. Toliko za početak.
Evo podataka malo ranije K-1 zajedno i sa k-dom garnizona i salom za priredbe filmove. školovao se i služio okt.'77-sep.'78. U januaru '78 uglancali spavonicu i učionicu, izvršena smotra i preselili se u kasarnu "Novi logor" u dva metalna hangara. Pod prekriven daskama koje nisu mogle da škripe, zaledila voda ispod njih. WC u drvenoj baraci pored, a česme za umivanje: nekoliko redova drvenih valova pored WC'a. Osim dva vojnička ćebeta (zaduženih pri dolasku u vojsku), dobili i po dva "konjska" ćebeta iz RR. Obični vojnici iz Novog logora nisu mogli da se načude čime se "elitni" pitomci pokrivaju.
Pitomački paviljoni su tada počeli da se preuređuju i kada sam došao na obuku za k-dira raketne baterije januar-februar '80. nisam video razliku između pitomačkih paviljona ŠRO i redovnih pitomaca Vojne akademije.
Drago mi je, da je jedan na blogu iz onog vremena u Zadru kao ja. Ja se sečam kako su se pitomci ŠROA preselili v kasarnu "Novi logor". Ja sam za to vreme bio na stažiranju u MAD-u (mešoviti artiljerijski divizion). Komandant MAD-a bio je major Mulčan, a moj komandir 1. baterije bio je poručnik Milan Ljubanić. Sve je bilo tačno tako kao što ste napisali. Eto toliko za početak, pa se možda još čujemo.
Pozdrav!
Bio sam 60.klasa , došao u Zadar 29.1.1979.god. . 4 mjeseca bili smo u Novom logoru , a onda smo se preselili u obnovljene paviljone u K-1
int3r Gušter
BROJ POSTOVA: : 38 ČLAN OD: : 2013-01-22
Naslov komentara: 14.10.'89 SRO Zadar. 13.06.17 13:11
komstan Gušter
BROJ POSTOVA: : 21 ČLAN OD: : 2015-01-27
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 27.06.17 15:08
Banjaluka1 (citat):
Postovane kolege,
ja sam bio u Zadru od aprila 1979 do juna 1980 godine, mogao bih biti 61 klasa ali nisam vise siguran. Nakon obuke ostao sam U zadru kao asisten na katedri pravila gadjanja Sjecam se Dudakovica (bio je tada porucnik) i Alberta Seselje (major) Koa predavac je radio Milenko Zivanovic (kapetan) Sjecam se Dragana Antica iz Zagreba, pravili smo one reljefe za simuliranje gadjanja Sa nama je bio jos jedan kolega iz Zagreba ali mu sa sad ne mogu sjetiti imena Sjecam se jos da su u to vrijeme bila dva voda crnaca na obuci i da su nase kolege stazisti koji su im bili komandiri morali s njima u civilnoj udjeci ici u grad, sto je kod nas ostalih izazivalo pomalo ljubomoru(mislim zbog civilke) Nadam se da je jos neko od vas bio u to vrijeme tamo
Lijep pozdrav za sve vas
Ja sam bio 60.klasa i jedan sam od stažista kojima ste zavidili . Inače su crnci koji smo obučavali bili iz tadašnje Južne Rodezije , kasnije država Zimbabve , iz oslobodilačkih pokreta ZAPU i ZANU . Na kursu su nam bili oficiri por.Dudaković , kap.Filipović Rajko i ppok.Karan . Bili smo smješteni na dnu kasarne gdje je bila VP i komanda stana . Moji kolege stažisti na kursu su bili Leković Zoran , Nogulić Nebojša , Huzjan Krešimir , Robnik Rajko i Matjaž (?) . Obzirom na civilku ,u gradu u kafićima ,ne bi vjerovali da smo vojnici .
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 04.07.17 20:02
int3r (citat):
Lepo je videti i setiti se lepih vremena. Ja sam na ovom istom stadionu položio zakletvu, ali jula 87 g. Gledao sam starešine, ne bi li nekog prepoznao jer je razmak mali, svega dve godine. Sem Koturovića nisam siguran da sam neke prepoznao. Učinilo mi se da sam video majora Čojića i u onom počasnom vodu, mislim da je u sredini bio oficir Filipović, onaj što ima glas koji grmi kada izdaje komandu... Hvala na snimku.
Branko.Paravan voli ovaj upis
SLOVENIJA Gušter
Naslov komentara: Artiljerijski školski centar 13.07.17 20:02
Dragi drugovi artiljerci, dali ima neko od vas neke fotografije iz 1979 pa dalje, kad sam ja bio v školskom centru. V ono vreme nije se puno fotografiralo jer je bilo među pitomcina veoma malo fotoaparata.
Svima lep pozdrav!
zoran81 Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2017-08-21
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 21.08.17 22:40
Pozdrav svima, bio sam 87 na 88 godinu u sro Zadar 81 klasa, komandir baterije Mestrovic Mladen, haubica 105mm.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 21.08.17 23:27
zoran81 (citat):
Pozdrav svima, bio sam 87 na 88 godinu u sro Zadar 81 klasa, komandir baterije Mestrovic Mladen, haubica 105mm.
Dobrodošao, zoran81!
Mladen je sjajan momak. NA VA smo ga zvali Fakir zbog vitke građe tijela. Nije bio mršav u smislu te riječi, imao je žile- mišiće, ali je djelovao vrlo vitko. Kakva su ti iskustva?
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 22.08.17 16:34
zoran81 (citat):
I ja sam bio 87/88 ali 79 klasa... u moje doba poručnik Meštrović bio je komandir voda. Komandiri baterija behu Brojčin-Ordžanovski-Tahiraj... drugi pitomački divizion, žuta zgrada.
zoran81 Gušter
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 23.08.17 21:06
Ja sam bio takodje zuti paviljon, komandir voda Neven Grubisic, na gadjanja smo isli u Crvenu zemlju kod Knina.
insider Gušter
BROJ POSTOVA: : 31 ČLAN OD: : 2014-05-19
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 28.08.17 11:06
Evo najnovijeg stanja AŠC: - zgrada VA i bina demolirani od vandala - u kino sali još uvjek biblioteka - zgrada 1. diviziona ŠRO prazna, valjda če biti za policiju - zgrada 2. diviziona (plava kuča): trgovački sud.
Sve zgrade u upotrebi ograđene su od onih, koje propadaju. Pozdrav artiljercima. [You must be registered and logged in to see this image.]
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 28.08.17 17:15
zoran81 (citat):
Ja sam bio takodje zuti paviljon, komandir voda Neven Grubisic, na gadjanja smo isli u Crvenu zemlju kod Knina.
Neven... to mi je poznato. Jel komandir voda bio vodnik stažista ili aktivni oficir. Meni je u prva 3 meseca bio komandir voda, stažista Milojević iz Beograda. Skino se tada u septembru a preuzeo nas do kraja do polaganja poručnik Boris Dimitrijev. Mali, brz okretan starešina... mislim da se zvao Boris...
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 28.08.17 17:19
Ovo što su obojili u plavo bilo je žuto.
zoran81 Gušter
Naslov komentara: Yesterday at 17:15 by Sloba1 Neven... to mi je poznato. Jel komandir voda bio vodnik stažista ili aktivni oficir. Meni je u pr 29.08.17 21:53
Komandir voda je bio stazista, sjecam se Dimitrijeva, ja sam bio na drugom spratu u zutom paviljonu, sjecas li se Kaludjerovica iz Kotora.
int3r Gušter
BROJ POSTOVA: : 38 ČLAN OD: : 2013-01-22
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 30.08.17 16:40
Sloba1 (citat):
Zvali smo ga žuti paviljon mi junska klasa ,martovska bila u plavom paviljonu .Možda rotaciono nekada i junska klasa bila u plavom .
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 30.08.17 22:37
zoran81 (citat):
Komandir voda je bio stazista, sjecam se Dimitrijeva, ja sam bio na drugom spratu u zutom paviljonu, sjecas li se Kaludjerovica iz Kotora.
Za Nevena sam ciljao oko dužnosti, a sećam se Kaluđerovića, sada si me podsetio. Ja sam tamo ostao ceo vojni rok, i obuka i stažiranje od juna 87 do juna 88 godine. Stime što vojsku nisam dužio te prošao sasvim super u odnosu na kolege, koje su ono isto što su radile kao pitomci, sada obučavali mladu vojsku.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 30.08.17 22:39
int3r (citat):
Sloba1 (citat):
Zvali smo ga žuti paviljon mi junska klasa ,martovska bila u plavom paviljonu .Možda rotaciono nekada i junska klasa bila u plavom .
Ja sam isto bio junska i u tom žutom paviljonu.
Robert Seme Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2017-09-01 DOB : 52 Celje
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 01.09.17 9:53
Pozdrav artiljercima Ja sam bio 93.klasa ŠROA u Zadru 91.godine. Komandir baterije je bio kapetan prve klase Dragan Kovačević, komandir voda bio mi je porucnik Medić Stevo a ostala dvojica tadasnjih porucnika bili su Bojan Vogrinec i Jasmin Čilaš. Bila su to moja najbolja vremena ali zao mi je sto se sve okrenulo na glavu. Bio sam jedini Slovenac koji je dosao u Zadar u ta vremena.
Robert Seme Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2017-09-01 DOB : 52 Celje
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 07.09.17 9:21
93.klasa ŠROA Artiljerije Zadar 91.godine. Komandir baterije kapetan prve klase Dragan Kovačević. Komandiri vodova su bili porucnik Bojan Vogrinec, porucnik Medić Stevo i porucnik Jasmin Čilaš.[You must be registered and logged in to see this image.]
Nebojsa Vrsac Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2017-10-06
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 06.10.17 19:33
Evo i moje klase Septembar 1986./ Mart 1987 + 1 mesec obuka za raketaše Moj vod Bertić Marijan Jakšić Dejan Nikitović Vladimir Mrkić Josip Ginovski Vitomir Rupnik Bojan Tomaž Simončič Jovanović Nenad Mihajlović Saša Hajrulahović Hajrudin JAkus Alen Zec Rijad e sad godine čine svoje, pa navodim imena Mitar , iz Valjeva Miodrag, iz Kuršumlije Nestorović, iz Beograda Ratko, iz Krupnja Siniša, iz Sarajeva Za vreme obuke za raketaše tu su još bili Škevin Igor, Sarapa Predrag Bilo je tu još zaista mnogo izuzetnih momaka, i zaista mi je žao što sam zaboravio njihova imena[You must be registered and logged in to see this image.] Ja sam drugi s desna
ako ima nekoga, bilo bi mi drago da se čujemo
Štef 76 voli ovaj upis
jozl52 Stariji vodnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 788 ČLAN OD: : 2016-09-07 DOB : 72 kočevje
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 06.10.17 20:53
... i zaista mi je žao što sam zaboravio njihova imena...
e, zdaj ti je žal, ker si pozabil imena, star pregovor pravi:::
pameten piše, a ...
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 08.10.17 11:03
dpuric (citat):
bojnik (citat):
Prijatelju, prvo ako se sjećaš bila je i pjesma Sivi sokole, uvjek kada smo se vraćali iz K4 u Centar, drugo uslovi sazrijevaju kako za koga, tko je kriv po Bogu i vojnim načelima ratovanja netreba ni da dođe neka se samo sjeća, uostalom koliko je lako odgovoriti na to pitanje tako je i teško odgovoriti. Neznam dali je Gringo mislio isto kao i ja. neželim koristiti ovaj forum za prepucavanja, onda nebi ni pristupio istom. Vezano za stare kolege pitomce slućajno sam se preko intrneta našao sa kolegom iz Slovenije koji me je povezao sa kolegom iz Čačka i nema nikakvih problema, politiku smo stavili sa strane. a da mogu (ili znam) poslao bih ti par slika sadašnjeg stanja AŠC-a. Toliko za sada imam večeru pa pripreme za počinak. Pozdrav.
Licno, nemam razloga bojiti se Boga a nisam se ogresio ni o vojna nacela ratovanja (a mozda sam upravo zbog toga cin rez. porucnika dobio posle 11 godina i to kao civil rasporedjen na ratnu duznost u drzavnu ustanovu) iako sam SRO zavrsio sa odlicnim uspehom i bio najbolji stazista u puku. Kada sam rekao uslovi to su vise okolnosti koje svremena nastaju i ovde i tamo kada je o turistima rec (ako je verovati stampi)
Toliko o tome. Ako ikada budes u prilici da mi posaljes neke fotografije ASC-a na E-mail, bici ti zahvalan. Poz.
Ja sam u Zadru ostao do kraja. Samo na drugoj dužnosti posle obuke. Čin poručnika sam dobio posle 6 godina u rezervi. Što se tiče odlaska u Zadar, ja sam isto o tome razmišljao. Bojim se da npr. dođem na Hrvatsku granicu i oni me tamo zadrže. Proveravao sam malo i kažu mi da postoje tajne optužnice tako da je sve riskantno po tom pitanju. Džaba što nisi kriv, i bez mrlje, kada te mogu usled i možda greške zadržati i držati jedno vreme, te ti prisedne odlazak. Hrvatski istoričar koga poznajem mi kaže da ako nisu činjena zlodela a bio sam rezervni starešinama da nema čega se bojati i da takvi nisu na tim spiskovima. Obično učešće na frontu ne podleže privođenju u zatvor. Sve je to na rečima lepo, ali bojazan i dalje ostaje.
SLOVENIJA Gušter
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 12.10.17 11:44
Zanima me obuka za raketaše u trajanju mesec dana? Kde je to bilo? U moje vreme ( ja sam 54. klasa ) ovakvih obuka nije bilo. Dali pitomci stoje pored protivoklopnog topa T-100?
Pozdrav svima!!
Nebojsa Vrsac Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2017-10-06
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 12.10.17 13:11
Obuka za raketaše trajala je mesec dana, bili smo smešteni u zgradi kod prijavnice. Smeštaj hotelski tri četiri ležaja u sobi, pre podne obuka, popodne slobodno....uživanje. Našetao sam se po Zadru i rivi. Obuka je bila na trenažerima, i nešto praktično sa prenosnim Maljutkama na Bokanjcu - bez gađanja. Ekipa na slici su moji drugari kod T-12 na terenu iznad Knina, gde smo imali samo noćno gađanje, sa umetnutom cevi 20mm. Bilo je nekih starih, čini mi se Šermana u koje smo gađali, komandiri bi stavili baterijsku lampu u cev tenka, i naravno proširila se priča ko pogodi i ugasi lampu dobije neki dan nagradnog. Naravni ništa od toga jer niko je nije ugasio. Pamtim taj teren po tome što nam je cisterna smrzla, pa smo se mazali ledenicama pre jutarnjeg brijanja
SLOVENIJA Gušter
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 12.10.17 18:30
Hvala kolega! Kot topa sam pogrešio ime, možda smo ga zvali zbog toga T-100 što je kalibar 100mm. Sa topom je pokazno gađao jedan starešina kada smo bili na završnom logorovaju na Udbini davne 1977 godine.
Lep pozdrav!
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 13.10.17 23:06
Nebojsa Vrsac (citat):
Obuka za raketaše trajala je mesec dana, bili smo smešteni u zgradi kod prijavnice. Smeštaj hotelski tri četiri ležaja u sobi, pre podne obuka, popodne slobodno....uživanje. Našetao sam se po Zadru i rivi. Obuka je bila na trenažerima, i nešto praktično sa prenosnim Maljutkama na Bokanjcu - bez gađanja. Ekipa na slici su moji drugari kod T-12 na terenu iznad Knina, gde smo imali samo noćno gađanje, sa umetnutom cevi 20mm. Bilo je nekih starih, čini mi se Šermana u koje smo gađali, komandiri bi stavili baterijsku lampu u cev tenka, i naravno proširila se priča ko pogodi i ugasi lampu dobije neki dan nagradnog. Naravni ništa od toga jer niko je nije ugasio. Pamtim taj teren po tome što nam je cisterna smrzla, pa smo se mazali ledenicama pre jutarnjeg brijanja
Ja sam ugasio i dobio nagradni vikend za Novu godinu (iako sam sa polovinom voda isao kuci za 29.novembar.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 09.11.17 13:05
U šetnji Zadrom[You must be registered and logged in to see this image.], negde pred skidanje maj-jun 1988 godine....
shapa Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2017-11-10
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 10.11.17 13:53
Na brzinu procitah komentare o 2.kl VVŠ. 1.godina nacelnik Dudak(ović) u 2.-goj Kisin. Komandiri vodova: 1-vi Fića zv. Bagi ili Megafon (tada porucnik a tokom nade II godine kapetan Goran Filipovic), 2-gi vod, Mrštar (Mladen Meštrović, inace Ficin kladic, iz Pule) - njih dvojica su bili "ekipa". U 3-cem vodu, tada porucnik Ćeman Mustafa, izrazito crn, stasit i lepuskast oficir, " smrt" za zensku populaciju, 4-ti vod Vogrinc Bojan, sitan artiljerac, Slovenac, zjbn nacisto, ali nije imao losu dusu. Ćemo je psr klasa bio mladji od Fice i Mestra, a Bojan je mislim bio najmladji. Nas iz 2-gog, Mestar je "razbijao" na kondicionom vezbanju ili kada je hteo da nas "disciplinuje" pa dodje da odradi jutarnje vezbanje sa nama. Fica je "razbijao" u kasarni, a ako naletis na njega u civilu, van kasarne, "ne dao ti Bog", ako prodjes sa par piva srecan si (normalno na njegov racun) ;-) Inace je OK, nedavno je otisao u penziju sa Vojne akademije.
Zao mi je sto nakon svega sto nas je zadesilo od 1991-ve nikada nisam uspeo da stupim u kontakt sa Mestrom, bas, bas, bas bih voleo da ga vidim - jeste nad " rasturao" ali je jako, jako dobar lik.
toliko od mene, pozdrav za sve klasice, svako dobro
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 10.11.17 16:13
shapa (citat):
Na brzinu procitah komentare o 2.kl VVŠ. 1.godina nacelnik Dudak(ović) u 2.-goj Kisin. Komandiri vodova: 1-vi Fića zv. Bagi ili Megafon (tada porucnik a tokom nade II godine kapetan Goran Filipovic), 2-gi vod, Mrštar (Mladen Meštrović, inace Ficin kladic, iz Pule) - njih dvojica su bili "ekipa". U 3-cem vodu, tada porucnik Ćeman Mustafa, izrazito crn, stasit i lepuskast oficir, " smrt" za zensku populaciju, 4-ti vod Vogrinc Bojan, sitan artiljerac, Slovenac, zjbn nacisto, ali nije imao losu dusu. Ćemo je psr klasa bio mladji od Fice i Mestra, a Bojan je mislim bio najmladji. Nas iz 2-gog, Mestar je "razbijao" na kondicionom vezbanju ili kada je hteo da nas "disciplinuje" pa dodje da odradi jutarnje vezbanje sa nama. Fica je "razbijao" u kasarni, a ako naletis na njega u civilu, van kasarne, "ne dao ti Bog", ako prodjes sa par piva srecan si (normalno na njegov racun) ;-) Inace je OK, nedavno je otisao u penziju sa Vojne akademije.
Zao mi je sto nakon svega sto nas je zadesilo od 1991-ve nikada nisam uspeo da stupim u kontakt sa Mestrom, bas, bas, bas bih voleo da ga vidim - jeste nad " rasturao" ali je jako, jako dobar lik.
toliko od mene, pozdrav za sve klasice, svako dobro
Jesi li siguran da je Meštar iz Pule. Ja sam bio ubijeđen da je iz Zagreba.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
shapa Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2017-11-10
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 10.11.17 16:30
Za "porucnika"
izvinjavam se na slovnim greskama u prethodnom postu, kuckao sam na telefonu, pa se desi...
Meštar je ne 100, nego 150% iz Pule !!!
On i Bagi su bili artiljerci "baba roga", a kao osobe, iako potpuno razliciti sklopovi/licnosti, bili su izuzetni !!!
Nemam lose misljenje ni o Ćemanu ni o Vogrincu, ali su oni nekako bili "ukruceni" nisu imali onu "zicu" da se zblize sa nama, sve je nekako kod njih bilo na distanci i "ustogljeno"
A Dudak, bez obzira na ovo sto nas je snaslo od 1990-te na ovamo, mislim na puteve kuda je svako pojedinacno otisao je po meni, bio oficircina", autoritet... (mada me je par puta izdriblao muski, neko bi ga posle toga verovatno nacrnio, ali je lik)....
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 10.11.17 16:56
shapa (citat):
Za "porucnika"
izvinjavam se na slovnim greskama u prethodnom postu, kuckao sam na telefonu, pa se desi...
Meštar je ne 100, nego 150% iz Pule !!!
On i Bagi su bili artiljerci "baba roga", a kao osobe, iako potpuno razliciti sklopovi/licnosti, bili su izuzetni !!!
Nemam lose misljenje ni o Ćemanu ni o Vogrincu, ali su oni nekako bili "ukruceni" nisu imali onu "zicu" da se zblize sa nama, sve je nekako kod njih bilo na distanci i "ustogljeno"
A Dudak, bez obzira na ovo sto nas je snaslo od 1990-te na ovamo, mislim na puteve kuda je svako pojedinacno otisao je po meni, bio oficircina", autoritet... (mada me je par puta izdriblao muski, neko bi ga posle toga verovatno nacrnio, ali je lik)....
Ne znam odkud mi ono ubjeđenje, vjerovatno što je završio VoGi u Zagrebu. Bili smo klasići na VA i uvijek je bio dobar pitomac i sjajan drug.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 10.11.17 21:38
Ja koliko se sećam, Meštrović je iz Zagreba. U isto vreme smo bili u Zadru te 87/88... Jedino ako sam i ja nešto pomešao, jer je poručnik često Zagreb pominjao tada.
djuki1 Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2017-11-24
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 24.11.17 22:47
Pozdrav artiljerci, septembar 88/89, 84-ta klasa, kb Josip Pokornik.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 24.11.17 23:03
Kolega dobro došao... Nadam se da će se neko javiti iz tvoje klase. Ja sam se te 88 vratio u junu kući, a ti si stigao u septembru. Bio sam 79 klasa...
strikan Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2017-12-07
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 07.12.17 11:48
Pozdav svima od jos jednog artiljerca.
Malo je reci da sam bio prijatno iznenadjen kada sam naisao na ovaj forum i na njemu podforum o ASC Zadar
Sluzio sam od decembra 90 pa do juna 91 (ne sjecam se vise da li je bila 91 ili 92 klasa), poslije prekomanda u Cupriju.
VP: 5835/19-2 (mislim da je do kraja zivota necu zaboraviti)
Komandant diviziona: ppk Milivoj Petkovic, komandir baterije kap ili kIk Miroslav Bobic, komandir voda por Mirsad Catic (za njega nisam siguran skoro 30 god je proslo), staze: Crnac Pavo (Slavonski Brod) i Boskic Aleksandar (Mrkonjic Grad).
Sta reci, iako sam bio u Zadru pred kraj zajednicke nam drzave i vojske, on je na mene ostavio izuzetan utisak, jedan od par gradova u svijetu koji sam posjetio a koji su mi ostali ono sto se kaze zauvijek u srcu.
Sta reci za boravak u ASC, kao i svi vi ovdje, samo pozitivni utisci, veliko drugarstvo, i sve ono sto smo svi prosli a sto cemo pamtiti zauvijek.
Evo za prvi post i kratka pricica o nama pitomcima sro-a artiljerije koji su krenuli na odsluzenje redovnog vojnog roka, tog 19.12.1990 god.
Prvo da kazem da sam iz Banja Luke, i nas petorica smo dobili sro artiljerije, i naravno dogovorili smo se da cemo zajedno putovati u vojsku. Odlucili smo se za voz (ko i svaki vojnik koji ide u vojsku, ide vozom ). I krenemo ti mi iz BL, adrenalin na high, i dodjemo do Bosanskog Novog. E tu smo morali da presjedamo na neki drugi voz kojim cemo stici u Zadar. Kolega otisao do saltera da pita kad ce voz, kaze salterusa, bice javljeno preko razglasa. I cekamo mi, i posle nekog vremena dolazi voz, staje, putnici izlaze, novi ulaze, a mi stojimo na peronu. I voz ode a mi i dalje stojimo na peronu. Nakon jedno pola sata, jedan od nas odlazi ponovo do saltera, koji je jedno 30tak m udaljen od nas da ponovo pita kad ce voz, i sledeca scena koju vidimo je kako Aca pokusava da provuce ruku kroz onaj stakleni prozorcic na salteru i pokusava da uhvati salterusu. Mi svi ostali skocimo, kao sta ti je, jesi lud, kad ce on, sta lud, ono bio nas voz. Naravno razglas nije radio .
Aj sad sta je tu je, kad ima sledeci do Zadra, kaze nema vise taj dan, nego ima neki sinobus do Knina pa cete tamo naci dalje do Zadra. Docekamo konacno sinobus i krenemo dalje, naravno od Novog do Knina tri dana jahanja. Kad smo konacno stigli u Knin vec je bilo vrijeme kad smo uveliko trebali biti u Zadru i padne dogovor da nadjemo postu da se javimo roditeljima da smo stigli. I zovemo nas petorica jedan za drugim i naravno ljudi pitaju kakav je grad, i mi im onako klinacki svi lazemo kako je super grad i kako cemo ubrzo u kasarnu.
Kad smo i to zavrsili ajd opet nazad na stanicu i trazi dalje voz za Zadar. Kazu, ima samo neki lokalni, ma daj sta das samo da se stigne. I tako docekasmo mi i taj lokalac i krenemo, a ono malo je reci kaubojski voz, drvene klupe, struje cas ima cas nema, ludnica, ali dodjosmo mi konacno u Zadar. I posto smo imali jos jedno dva sata do ponoci odlucimo da odemo negdje na picu pa tek onda u kasarnu. Nakon vecere negdje u starom gradu oko pola 12 krenemo mi preko Branimirovog mosta i dodjemo do nase K1. Na kapiji strazar, pita momci kuda, mi svi radosni jer smo stigli na vrijeme, pa u kasarnu, dosli smo na odsluzenje vojnog roka. Kad ce nam on, sve je to super, samo veceras spavate u K4 pa cete tek sutra doci ovdje u K1. I onda ide ono pitanje za milion dolara, a gdje je K4? Objasni nam momak gdje je a ono 15 do 12, ko bez duse smo trcali i na kraju stigli bukvalo koji minut do ponoci i tako je zapocelo nase sluzenje vojnog roka.
Eto toliko za prvi post, nadam se da ce se nekome dopasti nasa prica, pa se citamo i pisemo i dalje.
Svako dobro.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 07.12.17 15:06
Dobrodošao, strikane! Lijepa priča. Očekujemo ih još.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 08.12.17 20:18
Milivoje Petković je nasledio mog komandanta Klepu u drugom divizionu. Te 1988 g. gledam kako Klepo cepa neke skripte, podsetnike, kucane marševe itd... Pitam, zašto to radite, jer sam Ja to sve kucao, tj. dobar deo materijala. Kaže, neka novi komandant piše svoje, ovo moje neće koristiti. Punu korpu je bacio i iscepao nekih stvari. Što se tiče neugodnosti (pored one sa 10.4.) koju sam ranije opisao, imao sam i jedan slučaj, kada sam se vraćao od kuće. Naime, u Kninu se vagoni odvajaju, jedan deo ide za Šibenik. I ja sam trebao preći u onaj koji ide ka Zadru, međutim, ne znam ni sam što sam ostao, kao da sam se zalepio na onom sedištu. Gledam sve neki novi putnici i voz kreće, da bi u jednom trenu, kondukter uzviknuo "Perković"... Tada sam se trgao i ukapirao da idem ka Šibeniku. Hvatao sam posle autobus i stigao knap nazad, skoro u minut. Pošto sam bio tamo stažista i da sam malo okasnio, mislim da ne bi imao neugodnosti, ali nikad se ne zna.
strikan Gušter
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 09.12.17 20:34
Hvala Porucnice na dobrodoslici.
Jos par detalja koji su mi ostali urezani u pamcenju. Prvi je (vjerujem i svima ostalima) lupanje strojevog koraka pri ulasku u kasarnu. U cizmama ni po muke, al u cipelama nije bilo bas prijatno
Dalje, u nase vrijeme, hrana i nije bila za pohvalu. Kad je bio burek, a to je u stvari bila sirnica , to je bilo veselje do neba, ali i tu je bila zackoljica, jer nije ga bilo za sve pa je veoma bitno bilo koji je raspored za ulazak u trpezariju (3,2,1 - 2,1,3 - 1,2,3 - po divizionima,baterijama i vodovima). Tu sam prvi put dosao u dodir i sa jajima u prahu, koje prvi put kada sam ih vidio nisam mogao da provalim o kom se jelu radi . O drncu da ne pricamo, ali imali smo jednog Makedonca, momak bi i suv kamen pojeo, uvijek smo ga sa uzivanjem gledali kako cisti sve tanjire drnca koji mu dodju pod ruku .
Dalje, bili smo prva kasarna u JNA koja je dobila dozvolu za izlazak u grad u civilnoj odjeci. LJudi moji, koja je to sreca bila. Imali smo i legitimacije, lokalne samo za K1 sa slikom, i nije nam trebala vojnicka knjizica prilikom izlaska u grad. Ne znam kako je ranije bilo ali mi smo imali izlazak 2 ili 3 puta sedmicno do pola 12. LJudi i dan danas ne vjeruju kad im pricam za to.
Takodje nas 6-8 u spavaoni, svako svoj ormaric sa kljucem, oruzje takodje u ormaricima, interna televizija u kabinetima, narucis film preko interfona kada si na zanimanju, i milina. Ma generalno da pozeli covjek da ode u vojsku.
Par rijeci i o stazama, Crni i Aco, su dvije totalno razlicite osobe po karakteru, ali opet ne mogu reci da su bili losi prema nama, gusterima. Crni je bio sportski tip, i smeker, gradska raja, i znao je za zajebanciju, dok je Aco bio klasican streberski tip, sa cvikama, pokusavao je i on da se pokaze u nekom mangupskom svjetlu ali nije mu bas najbolje islo, a nije ni morao. Ovim putem ako ikada budu ovo citali veliki pozdrav za obojicu. Imali smo i prigodnu pjesmicu koju smo pjevali za vrijeme jutarnje fiskulture u stilu americkih marinaca a isla je ovako: "Mi imamo nasu facu, mladjeg vodnika Boskic Acu, i imamo naseg cara, mladjeg vodnika Crnac Pava". Ne mogu vam opisati njihove face prvi put kad smo otpjevali tu pjesmu .
Imali smo i jednog sarajliju, covjek dosao u vojsku, i jedno dve nedelje samo hoda po kasarni, kao depresivan, deprimiran, tuzan, ovo - ono, i poslije dve nedelje, dobi momak otpust iz vojske, kako mu se promjenilo ponasanje taj dan kad je odlazio, osmjeh od uveta do uveta, samo sto ne odskace od zemlje. Ali neka, njegov izbor.
E da, jos i ovo, i prije a i poslije kada sam dolazio u dodir sa vojskom, fasciniralno me je kako smo mi kada smo dosli u vojsku, svu opremu koji smo zaduzili, zaduzili glanc novu. Nigdje vise to nisam vidio. I to nesto znaci.
Eto toliko za ovaj put pa do sledeceg citanja.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 09.12.17 23:42
Ko zna koje su muke bilekod tog Sarajlije. Nešto dobio, ali i izgubio...
strikan Gušter
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 10.12.17 0:21
Ma mislim da je sam na kraju priznao da je igrao na tu kartu da dobije otpust iz vojske. Cak ga i ne osudjujem, zemlja je bila pred raspadom. Ali svi, bas svi ostali, svih naroda i narodnosti su ostali do kraja, a posle dve nedelje smo dobili prvi stepen borbene gotovosti i do prekomande je ostao na snazi.
Cak smo dobili i dopust da idemo kuci za prvi maj, i svi do jednoga smo se vratili u Zadar. To je bilo dan prije poznatih demonstracija u Splitu. A posto nismo mogli direktno za Zadar preko Knina, zbog poznatih desavanja, jedno nas 15tak, se skupilo u Splitu na autobuskoj stanici i dok smo cekali bus za Zadar, prisao nam je naoruzan uniformisani pripadnik ZNG i pitao nas da li smo vojnici, na sta smo mu mi rekli da jesmo, i vrlo korektno se ponio prema nama, rekavsi ako se sjecam, srecan put i pazite se ili nesto slicno.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 03.01.18 23:32
strikan (citat):
Pozdav svima od jos jednog artiljerca.
Malo je reci da sam bio prijatno iznenadjen kada sam naisao na ovaj forum i na njemu podforum o ASC Zadar
Sluzio sam od decembra 90 pa do juna 91 (ne sjecam se vise da li je bila 91 ili 92 klasa), poslije prekomanda u Cupriju.
VP: 5835/19-2 (mislim da je do kraja zivota necu zaboraviti)
Komandant diviziona: ppk Milivoj Petkovic, komandir baterije kap ili kIk Miroslav Bobic, komandir voda por Mirsad Catic (za njega nisam siguran skoro 30 god je proslo), staze: Crnac Pavo (Slavonski Brod) i Boskic Aleksandar (Mrkonjic Grad).
Sta reci, iako sam bio u Zadru pred kraj zajednicke nam drzave i vojske, on je na mene ostavio izuzetan utisak, jedan od par gradova u svijetu koji sam posjetio a koji su mi ostali ono sto se kaze zauvijek u srcu.
Sta reci za boravak u ASC, kao i svi vi ovdje, samo pozitivni utisci, veliko drugarstvo, i sve ono sto smo svi prosli a sto cemo pamtiti zauvijek.
Evo za prvi post i kratka pricica o nama pitomcima sro-a artiljerije koji su krenuli na odsluzenje redovnog vojnog roka, tog 19.12.1990 god.
Prvo da kazem da sam iz Banja Luke, i nas petorica smo dobili sro artiljerije, i naravno dogovorili smo se da cemo zajedno putovati u vojsku. Odlucili smo se za voz (ko i svaki vojnik koji ide u vojsku, ide vozom ). I krenemo ti mi iz BL, adrenalin na high, i dodjemo do Bosanskog Novog. E tu smo morali da presjedamo na neki drugi voz kojim cemo stici u Zadar. Kolega otisao do saltera da pita kad ce voz, kaze salterusa, bice javljeno preko razglasa. I cekamo mi, i posle nekog vremena dolazi voz, staje, putnici izlaze, novi ulaze, a mi stojimo na peronu. I voz ode a mi i dalje stojimo na peronu. Nakon jedno pola sata, jedan od nas odlazi ponovo do saltera, koji je jedno 30tak m udaljen od nas da ponovo pita kad ce voz, i sledeca scena koju vidimo je kako Aca pokusava da provuce ruku kroz onaj stakleni prozorcic na salteru i pokusava da uhvati salterusu. Mi svi ostali skocimo, kao sta ti je, jesi lud, kad ce on, sta lud, ono bio nas voz. Naravno razglas nije radio .
Aj sad sta je tu je, kad ima sledeci do Zadra, kaze nema vise taj dan, nego ima neki sinobus do Knina pa cete tamo naci dalje do Zadra. Docekamo konacno sinobus i krenemo dalje, naravno od Novog do Knina tri dana jahanja. Kad smo konacno stigli u Knin vec je bilo vrijeme kad smo uveliko trebali biti u Zadru i padne dogovor da nadjemo postu da se javimo roditeljima da smo stigli. I zovemo nas petorica jedan za drugim i naravno ljudi pitaju kakav je grad, i mi im onako klinacki svi lazemo kako je super grad i kako cemo ubrzo u kasarnu.
Kad smo i to zavrsili ajd opet nazad na stanicu i trazi dalje voz za Zadar. Kazu, ima samo neki lokalni, ma daj sta das samo da se stigne. I tako docekasmo mi i taj lokalac i krenemo, a ono malo je reci kaubojski voz, drvene klupe, struje cas ima cas nema, ludnica, ali dodjosmo mi konacno u Zadar. I posto smo imali jos jedno dva sata do ponoci odlucimo da odemo negdje na picu pa tek onda u kasarnu. Nakon vecere negdje u starom gradu oko pola 12 krenemo mi preko Branimirovog mosta i dodjemo do nase K1. Na kapiji strazar, pita momci kuda, mi svi radosni jer smo stigli na vrijeme, pa u kasarnu, dosli smo na odsluzenje vojnog roka. Kad ce nam on, sve je to super, samo veceras spavate u K4 pa cete tek sutra doci ovdje u K1. I onda ide ono pitanje za milion dolara, a gdje je K4? Objasni nam momak gdje je a ono 15 do 12, ko bez duse smo trcali i na kraju stigli bukvalo koji minut do ponoci i tako je zapocelo nase sluzenje vojnog roka.
Eto toliko za prvi post, nadam se da ce se nekome dopasti nasa prica, pa se citamo i pisemo i dalje.
Svako dobro.
Ovu prvu dvojicu starešina znam jer sam ih video dok sam služio vojsku. Petković je došao kada sam ja odlazio jer je i Klepa tada otišao a Bobića sam zatekao kada sam došao u Zadar kao 79 klasa... Nisam znao da se most ka Marka Orešković i K-1 zove, Branimirov... Mora da je to neki novi naziv, ja nisam to znao te 87 godine, kada sam tamo došao.
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar