FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: ŠRO ARJ/PVO Zadar/Šepurine Thu 24 Nov 2011 - 12:03
ja sam bio 95. klasa ŠRO ARJ PVO u ZADRU 1. pit.bat. 1989./90. septembarac. Na stažiranje sam otišao u martu 90. na Šepurine. Šta reći, bilo mi je fenomenalno.
šepurinac Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2011-11-24
Naslov komentara: ŠRO ARJ/PVO 95. KLASA 1989/90 Zadar Thu 24 Nov 2011 - 12:12
ja sam bio u 1.bat. 2.vod 20/3mm A3, A4, BOV-3 i Strela 2M. do marta 90. a nakon toga prekomandovan u ssrp. na Šepurinama.
Kaplar M Stariji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 657 ČLAN OD: : 2010-11-06 DOB : 59 Belgrade
Naslov komentara: Re: ŠRO ARJ/PVO Zadar/Šepurine Fri 9 Dec 2011 - 0:11
šepurinac (citat):
ja sam bio 95. klasa ŠRO ARJ PVO u ZADRU 1. pit.bat. 1989./90. septembarac. Na stažiranje sam otišao u martu 90. na Šepurine. Šta reći, bilo mi je fenomenalno.
Gde su te Šepurine? Je li to neko mesto ili poligon?
zagi Gušter
BROJ POSTOVA: : 61 ČLAN OD: : 2011-03-17 DOB : 53 Zagreb i okolica
Naslov komentara: Re: ŠRO ARJ/PVO Zadar/Šepurine Fri 9 Dec 2011 - 7:04
Kaplar M (citat):
šepurinac (citat):
Gde su te Šepurine? Je li to neko mesto ili poligon?
To ti je jedno i drugo, a nalazi se otprilike sjeverozapadno od Zadra.
šepurinac Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2011-11-24
Naslov komentara: šepurinac Fri 9 Dec 2011 - 14:26
da zagi, u pravu si, tu su bila dva puka PVO, 60.ssrp i 271.ili 275 lprs. Uvjek je bilo borbeno dežurstvo na radarima i raketama CUB-M.
zagi Gušter
Naslov komentara: Re: ŠRO ARJ/PVO Zadar/Šepurine Sun 11 Dec 2011 - 21:54
šepurinac (citat):
da zagi, u pravu si, tu su bila dva puka PVO, 60.ssrp i 271.ili 275 lprs. Uvjek je bilo borbeno dežurstvo na radarima i raketama CUB-M.
Bio sam tamo dva,tri puta. Vozio neke oficire u kontrolu.
zagi Gušter
Naslov komentara: Re: ŠRO ARJ/PVO Zadar/Šepurine Fri 23 Dec 2011 - 13:56
Znači da si još bio tamo kad sam ja došao. Samo nisam siguran dali sam u to vrijeme još bio u kasarni " Ante Banina" ili sam već bio dežurni vozač.
jelen pivo Vodnik
BROJ POSTOVA: : 459 ČLAN OD: : 2011-10-06
Naslov komentara: Re: ŠRO ARJ/PVO Zadar/Šepurine Wed 18 Jan 2012 - 10:01
Sretoh pre nekoliko meseci komandira V Baterije iz Šepurina-Kapetana Omeraševića....Nemam nijednu fotografiju iz tog perioda.Vodnik Vuk Vujanić,...kolege Drago Petrač,Hasan Džuho,...ostalih se, nažalost ne sećam.... Hrgović Josip iz Hrvaca,dečko iz Kraljevice-zaboravih mu ime,desetar Mirsad Durmić...........
draganant Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2016-10-11 DOB : 61 Pančevo
Naslov komentara: Re: ŠRO ARJ/PVO Zadar/Šepurine Tue 11 Oct 2016 - 11:35
Bio sam na Šepurinama u periodu 1983/1984,VP 4954/Čort-akumulatorska stanica.Da li ima nekoga iz tog perioda na forumu?U to vreme komandir čete je bio Kap.Marković starešine voda i odeljenja su bili por.Kačar i stariji vod.Bogdanović.Vole bih da saznam šta se sa njima desilo.Kap.Markovića(sada pukovnika)sam sreo pre nekih par godina u Bg-u.Inače zovem se Dragan Antić iz Pančeva pa ako se prepoznamo bilo bi dobro da napravimo kontakt.
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: ŠRO ARJ/PVO Zadar/Šepurine Tue 11 Oct 2016 - 18:49
[You must be registered and logged in to see this link.], dobro dosao na forum!
draganant Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2016-10-11 DOB : 61 Pančevo
Naslov komentara: Re: ŠRO ARJ/PVO Zadar/Šepurine Wed 12 Oct 2016 - 0:18
Hvala nalepše
tajči Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2017-08-29
Naslov komentara: Re: ŠRO ARJ/PVO Zadar/Šepurine Tue 29 Aug 2017 - 12:11
Ako si bio sa nama reci mi kako mogu da te kontaktiram. Nasa baterija ili deo njih sa koim smo u vezi orgamiziramo vec drugi skup za skoro...
Pozdrav,
tajči Gušter
Naslov komentara: Re: ŠRO ARJ/PVO Zadar/Šepurine Sat 2 Sep 2017 - 17:41
droki, bio sam zaboravio sam mnogo toga, al kad sam video sliko posle toliko godina.... ako se sečaš kog slovenca
droki Gušter
BROJ POSTOVA: : 11 ČLAN OD: : 2016-02-25 Ohrid
Naslov komentara: Re: ŠRO ARJ/PVO Zadar/Šepurine Sun 3 Sep 2017 - 18:51
Ma covece, ja trazim slovence ali nikako da ih nadzem. Kako se ne secam bila su to: Lampert Edi, Potrc Matijaz kojeg smo zvali Tajci... Jeli imas viber ili FB? Drago ce mi biti da se cujemo i da se vidimo, ja sam iz Ohrida oko se secas Makedonaca...
Cekam tvoj odgovor i da se sto pre cujemo...
tajči Gušter
Naslov komentara: Re: ŠRO ARJ/PVO Zadar/Šepurine Sun 3 Sep 2017 - 19:26
eeeee skoro tačno. Matjaž da ali....nije bio Potrc, nego taj zvani Tajci....eto me viber i fb ne, ali slao sam ti privatnu poruku.
PS: sad sam se setio i tebe
droki Gušter
BROJ POSTOVA: : 11 ČLAN OD: : 2016-02-25 Ohrid
Naslov komentara: Re: ŠRO ARJ/PVO Zadar/Šepurine Sun 3 Sep 2017 - 20:32
Ma gde si bre druze, Bas sam pisao i ostalima da sam nasao jednog naseg iz Slovenije...bilo im je veoma drago.
Prati sam ti privatnu poruku ali Nisam dobio tvoju privatnu poruku.
Isto tako ako mozes pratiti mi informaciju na tel:0038978339334
rueszare Gušter
BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2016-05-04 Murska Sobot
Naslov komentara: Re: ŠRO ARJ/PVO Zadar/Šepurine Fri 15 Dec 2017 - 8:57
Pozdrav svima.
I ja sam sluzio JNA, i to u SRO ARJ PVO VP 4791-6 Zadar, od 11.06.1978 do 18.01.1979. Tada je skola bila jos u gradu izpod skole artiljerije, a Sepurine su bile poligon za obuku i bojeva gadanja sa licnim naoruzanjem i sa topovima 20/3 mm i 57/2 mm. U skoli je bilo tri vodova pitomca iz citave bivse Juge. Ja sam bio 2 vod kod porucnika Bosiljcica, a nacelnik klase bio je kapetan Ljubomir Modrinic. Pa da nabrojim pitomce drugog voda: Aleksic, Nedic, Zivojinovic, Bareta, Sedej, Bosnic, Kogoj-Vidmar, Bizjak, Resteljica, Grbic, Saranovic, Majic, Nijaz,Simeonov, Erak, Zepina ... a kad se sjetim nadopunit cu, ili ako se ko javi neka napise. Sjecam se i predavaca tad je bio Major ili Potpukovnik HOTI koji je predavao taktiku PVO. Objekti skole in spavaone jos danas stoje i svaku godinu kad sam na godisnjem svratim tamo.
Evo linka koji te uputuje na sliko bivse kasarne, nadam se da radi.
Rues Zarko
heizenberg voli ovaj upis
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: ŠRO ARJ/PVO Zadar/Šepurine Fri 15 Dec 2017 - 11:21
Dobro došao, rueszare!
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
rueszare Gušter
BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2016-05-04 Murska Sobot
Naslov komentara: Re: ŠRO ARJ/PVO Zadar/Šepurine Wed 24 Jan 2018 - 14:02
Pozdrav svima. Jos malo sjecanja na SRO ARJ PVO Zadar Na topovima 20/3 smo imali obuku na asfaltnom platou a pored ogade su stambeni objekti, jer je bilo vruce ljetno doba su na balkone zgada izlazile djevojke i zene i bez kupacih kostima da bi se suncale, tako da kad je bio odmor su sve cijevi i opticki nisani bili okrenuti u azimutu prema balkonima a nisandzije su se smenjivale, tako da je svaki dosao na red za osmatranje, pa i staresine so to shvatile.
Zare
Ćata 84 Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2016-11-16
Naslov komentara: Re: ŠRO ARJ/PVO Zadar/Šepurine Sat 20 Jun 2020 - 20:24
Na Šepurinama sam bio od januara 1984 do februara 1985.VP 4913/ 7 druga lab pvo 20/3 mm.Komandir baterije kap.prv.kl.Stošić Tomislav , vodnik Božo Zorić iz Bihaća, vodnik stažista Lovrić Krešimir iz Dervente.Desetari Ikanović Fehro,Mitić Nebojša,Koprivnik Matjaž,Devčić Štefo,Blaćanin Mijalko ...Zna li neko nešto o ovim ljudima ?
Jovica84 Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2021-11-10
Naslov komentara: Re: ŠRO ARJ/PVO Zadar/Šepurine Wed 10 Nov 2021 - 13:51
Pozdrav. Moj otac je Živorad Ilić, završio je vojnu školu u Zadru i postao oficir početkom 70-ih u rodu PVO. Možda ga se neko od vas seća sa Šepurina ili iz školskog centra. Možda neko od njegovih kolega ili vojnika ima i sliku sa njim.
Sve najbolje, Jovica
goran9030 voli ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Naslov komentara: Re: ŠRO ARJ/PVO Zadar/Šepurine Wed 10 Nov 2021 - 15:10
Pozdrav Jovice, dobro nam došao. Nadam se da će se pojaviti netko od vojnika ili kolega tvog oca. Ako nešto zatreba, slobodno pitaj. Slobodno se uključi i na drugim temama koje ti se učine zanimljivim.
_________________ In medias (t)res...
Jovica84 Gušter
Naslov komentara: Re: ŠRO ARJ/PVO Zadar/Šepurine Wed 10 Nov 2021 - 15:32
Hvala lepo Gorane. I ja se nadam, nemam previse njegovih uspomena ili slika iz oficirskih dana
goran9030 voli ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: ŠRO ARJ/PVO Zadar/Šepurine Wed 10 Nov 2021 - 16:19
U međuvremenu, bilo bi dobro da napišeš nekoliko podataka kojih se sjećaš. Npr, koje godine ili od kad do kad je službovao u Šepurinama.
_________________ In medias (t)res...
Doktor Živago voli ovaj upis
Jovica84 Gušter
Naslov komentara: Re: ŠRO ARJ/PVO Zadar/Šepurine Wed 10 Nov 2021 - 21:43
Uh, ne znam bas tacno, nije stalno radio tamo, ali je svakako cesto isao na vezbe gadjanja. Vec sam nasao par kolega sa kojima je radio, ali mozda se ovde jos neko seti. Bio je strog ali dobar oficir, kao i vecina u to vreme
goran9030 voli ovaj upis
Sasa65 Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2021-12-17
Naslov komentara: Re: ŠRO ARJ/PVO Zadar/Šepurine Fri 17 Dec 2021 - 22:00
Pozdrav Jovice. Tvoj otac je 1984/85 imao čin poručnika i bio u jedinici protivavionskih topova Bofors, komandir jedinice je bio kapetan Boško Prodanović. Znam da ti je otac poreklom iz Mačve i bio je veoma strog i pravedan. Nisam bio u njegovoj jedinici ali ga se veoma dobro sećam. Znam da je završio prvo srednju vojnu školu pa potom i akademiju.
goran9030, Doktor Živago and Jovica84 vole ovaj upis
Jovica84 Gušter
Naslov komentara: Re: ŠRO ARJ/PVO Zadar/Šepurine Sun 19 Dec 2021 - 9:21
Sasa65 (citat):
Pozdrav Jovice. Tvoj otac je 1984/85 imao čin poručnika i bio u jedinici protivavionskih topova Bofors, komandir jedinice je bio kapetan Boško Prodanović. Znam da ti je otac poreklom iz Mačve i bio je veoma strog i pravedan. Nisam bio u njegovoj jedinici ali ga se veoma dobro sećam. Znam da je završio prvo srednju vojnu školu pa potom i akademiju.
Jeste Sasa, iz okoline Loznice, sevo Stave da, to je najbolji opis, strog i pravedan. Jeste, poslala ga je majka u Zadar sa 15 godina da uci skolu i nesto postigne. Bas vam hvala na odgovoru
Zna li neko nesto o kapetanu Prodanovicu, volelo bih da stupim u kontakt sa njim?
Zdravo, 27. okt 1977 došao sam prvo u kasarnu Đuro Đaković u Zadru, gde je bio smešten 60. samohodni mešoviti raketni divizijon ARJ PVO i škola rezervnih oficira, pa su ga onda selili na Šepurine. Bio sam u 1. srednoj samohodnoj raketnoj bateriji, komandujuči jedinicom bio je kapetan Slobodan Miljković, poručnik Slobodan Petričković. Ima ovde nekog iz tog perioda?
goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Pozdrav i tebi heizenberg i dobro nam došao na forum. Nadam se da ćeš naći nekoga iz svoga doba. Naravno, i ostale teme su ti otvorene već prema interesu. Ako imaš kakvih pitanja (osim ovog koje si već postavio) i nejasnoća slobodno se javi
Pozdrav i tebi heizenberg i dobro nam došao na forum. Nadam se da ćeš naći nekoga iz svoga doba. Naravno, i ostale teme su ti otvorene već prema interesu. Ako imaš kakvih pitanja (osim ovog koje si već postavio) i nejasnoća slobodno se javi
Teško, no ovo je jedina šansa, da nađem nekog. Inače ja sam iz Slovenije. Osim toga Šepurine su prema mome znanju rasturili do amena. Zašto je sve propalo, nije mi jasno. Imao sam u planu u Pakoštane sa čoperom ovog leta, pa da skoknem i na Šepurine i možda tamo i prespavam ispod neba, no kakve sam fotografije nekadašne vojarne video, nije mi više stalo, da i danju odem tamo ... Ali prema sećanju: komandant divizijona bio je major Ivan Potnar. Moje starešine bile su, kao što sam već napisao, kapetan Slobodan Miljković (pomalo je ličio na Omara Šarifa ... ), poručnici Slobodan Petričkovnić i Petkovnič, vodnik Petrekovnič iz Kerestinca, stariji vodnik Pavle Đuriović (rođen sa glasom za komandovanje ...). Za starešine drugih jedinica trebao bi konkretno namučiti mozak. Od vojnika sećam se Mirka Škofa iz Našica (bio i još je vatrogasac u Markovcu Našičkom, to sam uznao preko interneta), Dragan Matović iz Kragujevca, Mitko Baldovaliev iz Strumice, Zoltan Kelemen ... Eto tako od prilike ...
goran9030 Podpukovnik
Šansa uvijek postoji. Ja nisam služio u toj kasarni, ali povremeno se netko pojavi. Moguće je da će naići netko iz tog vremena ili tko pamti iste ljude. Na žalost, nisu samo Šepurine rasturene, mnoge kasarne su tako prošle, pa i "moja" Katarina. Ako imaš, objavi poneku sliku svoje kasarne, kao i momaka koji su s tobom bili. Moguće je da će netko naići i vidjeti to. Isto tako, slobodno napiši i neku anegdotu ili događaj koji se desio za vrijeme tvog služenja vojnog roka. Nije isključeno da će netko nekoga prepoznati. Inače, od onih koje si nabrojao, najbliži mi je Škof. Do Markovca Našičkog imam cca 30-35 km i često prolazim tamo.
Šansa uvijek postoji. Ja nisam služio u toj kasarni, ali povremeno se netko pojavi. Moguće je da će naići netko iz tog vremena ili tko pamti iste ljude. Na žalost, nisu samo Šepurine rasturene, mnoge kasarne su tako prošle, pa i "moja" Katarina. Ako imaš, objavi poneku sliku svoje kasarne, kao i momaka koji su s tobom bili. Moguće je da će netko naići i vidjeti to. Isto tako, slobodno napiši i neku anegdotu ili događaj koji se desio za vrijeme tvog služenja vojnog roka. Nije isključeno da će netko nekoga prepoznati. Inače, od onih koje si nabrojao, najbliži mi je Škof. Do Markovca Našičkog imam cca 30-35 km i često prolazim tamo.
Sa Mirkom smo si bili jako dobri, mada se posle služenja nismo nikada više sreli, ni bili u kontaktu. Bio je brižljiv momak, pa je zato imao sanjsku funkciju evidentičara ... Više se puta setim na njega i čak sam zapamtio ime i prezime njegove vjerenice ... [You must be registered and logged in to see this image.] kao i broj svoje puške i još neke bezvezne gluposti. Imao sam ideju, kako bi došao na njihov godišnji skup vatrogasaca, pa da ga iznenadima. Bio sam već u navezi sa predsednikom vatrogasnog društva, ali se ne sećam, šta se desilo, da tada nisam pošao. [You must be registered and logged in to see this image.]