FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 21.10.18 19:13
Poštovane kolege artiljerci,
Baš smo se ulijenili, pa se niko odavno ne javlja, što reče kolega "Slovenija". Bar vi mlađi imate svježija sjećanja, pa možete iznositi pojedine zanimljivosti iz rada i života za vrijeme službe u AŠRO Zadar... U mojoj 47. klasi (1974.) bile su četiri art. baterije, nije bilo diviziona. Koliko se sjećam, nije bilo nikakvih školskih novina, niti biltena, samo razglas.
Što se tiče kupanja i moj vod, a valjda i ostali, je nekoliko puta išao na plažu Kolovare u okviru časova Fizičkog vaspitanja. Istina, nije nas vodio nastavnik FV, nego komandir voda. Plivači su uvježbavali neke tehnike plivanja, a neplivači (bilo je i takvih) su pokušavali da se nauče plivati, ali je za to bilo malo vremena. Školovanje moje klase je trajalo od kraja januara do kraja avgusta (7 mjeseci).
P.s. U to vrijeme je u krugu naše kasarne (K-1 "Marko Orešković") bio neki pripitomljeni jelen koji je slobodno hodao po cijelome krugu kasarne. Otkud on tu? Pričalo se da je neka ranija klasa pitomaca nekada na logorovanju, navodno pronašla lane i donijeli ga sa sobom u kasarnu? Tu je hranjeno i odraslo...
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 07.11.18 0:05
Maj mesec 1988 god -Badanj- Crvena zemlja — у месту Knin, Croatia. [You must be registered and logged in to see this image.] ***** Ovo su poslednje godine pred raspad Juge, kada je JNA još uvek imala smisla. Kolega levo je iz Vlasenice, Ja u sredini, a desno kolega iz Aranđelovca.
int3r Gušter
BROJ POSTOVA: : 38 ČLAN OD: : 2013-01-22
Naslov komentara: SRO ZADAR 1991 nakon povlacenja JNA 09.01.19 18:24
Mnuta 54 ASC ZADAR 1991
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 12.01.19 20:42
int3r (citat):
Mnuta 54 ASC ZADAR 1991
Odgledao sam video. Posebno me zanimalo kako je izgledala K-1 u Marka Orešković, mada zbog svega onoga rusvaja i smeća, neke objekte nisam ni prepoznao.
Quark Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2015-10-28 DOB : 55 Šibenik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 03.03.19 20:52
Sloba1 (citat):
K-3 ne znam šta je bilo. U k-2 je bila vojna policija koliko se sećam, K-1 sam ja služio kod Klepa, Brojčina i Milenkovića. Tada su komandiri baterija u drugom divizionu bili Brojčin-Ordžanovski-Tahiraj... u K-4 su bila oruđa i tamo smo išli na praktičnu obuku, kao i na uzbune, pa se onda vratimo u K-1. Poligon interni da ga tako nazovem beše Bokanjac a tereni su u moje vreme bili na Kninu, Badanj-Crvena zemlja.
Ja san bija kod kapetana Borisa Ordžanovskog, a komandir voda je bija poručnik Aca Lazarević, negdi u po obuke je posta i on kapetan. Tereni također Badanj-Crvena zemlja. Služio '87 06-12.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 03.03.19 21:13
Quark (citat):
Sloba1 (citat):
K-3 ne znam šta je bilo. U k-2 je bila vojna policija koliko se sećam, K-1 sam ja služio kod Klepa, Brojčina i Milenkovića. Tada su komandiri baterija u drugom divizionu bili Brojčin-Ordžanovski-Tahiraj... u K-4 su bila oruđa i tamo smo išli na praktičnu obuku, kao i na uzbune, pa se onda vratimo u K-1. Poligon interni da ga tako nazovem beše Bokanjac a tereni su u moje vreme bili na Kninu, Badanj-Crvena zemlja.
Ja san bija kod kapetana Borisa Ordžanovskog, a komandir voda je bija poručnik Aca Lazarević, negdi u po obuke je posta i on kapetan. Tereni također Badanj-Crvena zemlja. Služio '87 06-12.
Били смо питомци у исто време од јуна до децембра, стиме што сам ја остао и после децембра до краја војске.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 03.03.19 21:16
Quark (citat):
Sloba1 (citat):
Ти си из Шибеника а из Шибеника је самном у воду био Бранко Целић, можда га знаш. Добио је прекоманду чак на Косово у Ђаковицу и лоше прошао. Ипак из Шибеника у Задар било је супер али га прекоманда укопала. Чак се раније скинуо и дошао да ме посети у Задар јер ја сам остао до последњег дана.
Quark Gušter
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 04.03.19 14:59
Znam Branka, moja školska generacija. Tu je u gradu, viđam ga.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 04.03.19 18:05
Quark (citat):
Dobro došao na forum! I reci Branku da nam se pridruži, jer ovdje ima drugova
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 05.03.19 19:04
Quark (citat):
Pozdravi ga. Osmokrović Slobodan, Vojvodina Srem... nadam se da me se seća.
Quark Gušter
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 05.03.19 19:36
Sloba1 (citat):
Quark (citat):
Osmokrović… to mi zvuči tako poznato, nas dva se 100% znamo. Plus toga ova tvoja slika... ma znamo se miljun posto.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 05.03.19 20:59
Quark (citat):
Sloba1 (citat):
Quark (citat):
Osmokrović… to mi zvuči tako poznato, nas dva se 100% znamo. Plus toga ova tvoja slika... ma znamo se miljun posto.
Imaš i gore sliku s Badnja ovde na ovoj stranici... Bio sam ceo vojni rok u Zadru, ostao kod Klepa i Milenkovića radio kao kulturnjak u kancelariji. Od nas mislim 9 koji su ostali, Ja sam dobio te kulturne aktivnosti a ostale kolege dobili vodove i obučavali mladu vojsku, a ja super prošao, bio u cipelama do kraja vojske do juna 88 godine.
Quark Gušter
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 05.03.19 21:01
Imam i ja nešto slika sa terena, skeniraću ih pa ću ih staviti.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 05.03.19 21:17
Imam i ja nešto slika sa terena, skeniraću ih pa ću ih staviti.
jozl52 Stariji vodnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 788 ČLAN OD: : 2016-09-07 DOB : 72 kočevje
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 09.03.19 10:23
int3r:
gledam tvoj video...
podobno stanje "svojih" objektov je JNA zapustila, ko je odhajala iz slovenije (sem bil po dohodu v kasarni ribnica na straži kot rezervis...), (ostalo so "počistili zbiralci perja", posebno "baker", hebalo se je njim za mine...), heba, ja to je bil eno jebeno stanje duha, ja res jeba..., ja ampak tudi to se je zgodilo...
SLOVENIJA Gušter
BROJ POSTOVA: : 53 ČLAN OD: : 2016-06-20
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 10.03.19 14:05
Zdravo artiljerci!
Puno je na ovom foruma govora o terenu na Crvenoj zemlji. V moje vreme, služio sam 1977 godine sve genaracije pitomaca otišle su na završno logorovanje na Udbinu. Od starijih pitomaca se pola tajno čulo kako je Udbina nešto što nečemo zaboraviti. Dali možda neko zna od kada Udbina nije vise bila poligon za artiljriju pa se sve prebacilo na Slunj ili Crvenu zemlju?
Lep pozdrav svima!
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 15.03.19 20:01
Ја не знам да се ишло на Удбину, јер сам служио војску 10 година после тебе. У моје време се помињао Слуњ, али Ја сам ишао на Бадањ и то сва 3 пута, што као питомац, и на крају једном као стажиста када смо полагали за чин потпоручника.
SLOVENIJA Gušter
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 15.03.19 22:29
Zdravo kolega! Za moje vreme je bilo ovako. Prvo se išlo na poligon Poljice da se vidi što smo naučili za oko 3-4 meseca ako se dobro sečam. A završno logorovanje nakraju školovanja je bio poligon Udbina, tada smo polagali za ćin vodnika-stažistu. Na kraju stažiranja(ostao sam u Zadru u K-4- tada zvani Novi logor) ponovno sam otišao na Udbinu kde sam se priključio pitomcima mlađe generacije na gađanju i polagao za čin podporučnika. Tako od prilike je bilo za moje vreme.
Pozdrav!
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 15.03.19 22:53
Пољице нису биле активне у моје време 87 године. Био је Бокањац, место за интерну обуку. Ми смо имали као питомци 2 терена а Ја пошто сам остао све време на једном месту, имао сам и трећи терен као водник стажиста на крају армије и полагао за чин потпоручника. Сва 3 терена беху на истом месту Бадањ,Црвена земља поврх Книна.
Punisa Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2019-03-16
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 16.03.19 3:12
Pozdrav svima 74 klasa 1div 2 baterija 3 vod Kdir vladimir kovacevic Ima li nekog iz tog voda? Terzic?
komstan Gušter
BROJ POSTOVA: : 21 ČLAN OD: : 2015-01-27
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 12.04.19 14:28
SLOVENIJA (citat):
Zdravo artiljerci!
Puno je na ovom foruma govora o terenu na Crvenoj zemlji. V moje vreme, služio sam 1977 godine sve genaracije pitomaca otišle su na završno logorovanje na Udbinu. Od starijih pitomaca se pola tajno čulo kako je Udbina nešto što nečemo zaboraviti. Dali možda neko zna od kada Udbina nije vise bila poligon za artiljriju pa se sve prebacilo na Slunj ili Crvenu zemlju?
Lep pozdrav svima!
1979.god. tereni su bili : Poljica (par dana ) , Slunj (desetak dana ) i prije prekomande Knin (Crvena zemlja, desetak dana ) .
SLOVENIJA Gušter
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 13.04.19 18:37
Onda kolega smo mi iz 54. klase vjerovatno bili poslednji pitomci koji smo imali završno logorovanje na Udbini. Bilo kako bilo a ovaj poligon ču uvjek pamtiti. Bilo je puno nezaboravnih događaja.
Pozdrav svima!
vale67 Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2019-06-09 DOB : 57
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 09.06.19 13:19
Pozdrav svima. Imali neko ko je sluzio avg.85.-sep.86. u K-4? Komandir voda ppor Filipovic, komandir baterije KIK Germanac.
Branko.Paravan Gušter
BROJ POSTOVA: : 10 ČLAN OD: : 2019-06-09 DOB : 54 Anhovo
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 09.06.19 16:27
Zdravo drugovi pitomci!
Bio sam pitomac najboljeg 3. voda 88. septembarske klase pod komandom kap. Garunovića. Sečam se kako smo primili pehar na kraju obuke in spremili se na svoje prekomande, posle kratke pause - kuči. Za one koji se ne sečaju naše baterije, fotka. Bili smo generacija koja je išla na kratak teren pre zakletve, u mjesecu oktobru 1989, pod komandom maj. Dudakovića (na fotki). Posle zakletve sam skoro završio sa obukom zbog hude bolesti bubreza. U stacionaru sam bio više od 20 dana, na kraju se sve sretno završilo. Uspješno sam završio obuku, i čak produžio na raketnom kursu za komandira raketnog voda.
[You must be registered and logged in to see this image.] Bokanjac, septembar 1989
Pitomac, Branko Paravan (Anhovo, Slovenija)
Branko.Paravan Gušter
BROJ POSTOVA: : 10 ČLAN OD: : 2019-06-09 DOB : 54 Anhovo
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 09.06.19 16:37
Zdravo drugovi raketaši!
Da bi se podsjetio kako mi je je bilo na pomladanskom kursu raketaša u godini 1990 stavljam nekoliko fotka za sve. Čak i one fotke, koje su bile zabranjene…
Ovo je sasvim dovoljno da te drugovi pronađu. Pa u to ime neka je sa srećom.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 10.06.19 22:07
Ovde sam probao da uklonim tekst po uputstvu Poručnika, i ne znam, da li sam uspeo.
vojniks Džomba
PV BROJ POSTOVA: : 190 ČLAN OD: : 2012-05-20
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 11.06.19 20:47
Je li se ova zabrana kupanja odnosila samo na stažiste?Ovo me je podsjetilo na bežaniju na kupanje u Savi iz kasarne LjubljanaPolje ,do Save ima nekih 2km zračne linije od kasarne,te zabrane nama nisu upisivane u knjižicu ,a period je isti 90/91
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 11.06.19 23:58
vojniks (citat):
Je li se ova zabrana kupanja odnosila samo na stažiste?Ovo me je podsjetilo na bežaniju na kupanje u Savi iz kasarne LjubljanaPolje ,do Save ima nekih 2km zračne linije od kasarne,te zabrane nama nisu upisivane u knjižicu ,a period je isti 90/91
Nisu uvijek upisivane u knjižicu, ali često jesu na dozvolu za izlazak u grad. starješine jedinica su imale radne bilježnice u kojima su vojnici potpisivali da su upoznati sa tim zabranama.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
SLOVENIJA Gušter
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 13.06.19 13:29
Pa i za moje vreme kad sam bio pitomac ŠROA 1977 godine pisala se za brana za kupanje samo na dozvole za izlazak u grad a ne i u vojne knjižice. U ŠRO bio sam u letnom peridodu kada je bio največi naval stranih turista u Zadru, pa se zbog toga nije puno išlo u grad (samo 10%) i morao si imati pozitivne ocene. Mogleo se iči na vojnu plažu Kolovare a na civilnim plažama nije bilo dozvoljeno, osim ako ti došla posjeta (žena ili devojka). Tako je to bilo u lepom Zadru.
Pozdrav svima i idite na godišnji odmor.
47/74 voli ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 13.06.19 18:18
Tako je. Nije pisana zabrana u vojnu knjižicu već na dozvolu za izlazak u grad. I mi koji smo služili 10 godina kasnije od kolege SLOVENIJA isto smo se kupali na plaži Kolovare.
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 13.06.19 20:32
Sloba1 (citat):
Tako je. Nije pisana zabrana u vojnu knjižicu već na dozvolu za izlazak u grad. I mi koji smo služili 10 godina kasnije od kolege SLOVENIJA isto smo se kupali na plaži Kolovare.
Kod mene je upisan zabrana u vojnu knjižicu 1988 godine. I ne kao na slici iznad na prvoj stranici već tamo negdje zadnja - predzadnja stranica vojne knjižice.
SLOVENIJA Gušter
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 13.06.19 21:48
vale67 (citat):
Pozdrav svima. Imali neko ko je sluzio avg.85.-sep.86. u K-4? Komandir voda ppor Filipovic, komandir baterije KIK Germanac.
Zdravo kolega. Ja sam bio na stažiranju u K-4 1977 godine, tada smo je zvali Novi logor. U njoj je bio smešten mešoviti artiljerijski divizion. Komandant MAD-a bio je maj. Mulčan, a komandir baterije u kojoj sam stažirao bio je kapetan Lončar Milan. U vreme mog boravka u K-4 izgradio se atletski stadion, moderno za ona vremena.
Lep pozdrav!
47/74 voli ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 13.06.19 22:15
Vojnik Graničar (citat):
Sloba1 (citat):
Kod mene je upisan zabrana u vojnu knjižicu 1988 godine.
Sada si mi zagolicao maštu te ću sutra tokom dana uzeti knjižicu i videti da li to piše tamo. Sada ne mogu jer radim noćnu te nisam kući.
int3r Gušter
BROJ POSTOVA: : 38 ČLAN OD: : 2013-01-22
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 09.07.19 11:53
pintaSLO (citat):
Poručnik Rudić...eto imena..ako ima ko iz tih vremena ovde, neka se javi
Por.ili potpor.Rudić Mile i kapetan Bobić Miroslav
Mirkucije Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2019-07-14 DOB : 66
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 14.07.19 12:28
Ima li ko iz vremena kada je Komandant Centra bio Puk. (od jeseni 1985. godi) general-major Branko Banjanin. Komandant ŠKROa bio je Grbić Rajko. iz drugog pitomačkog diviziona u ŠRO.druga baterija komandovao Kap. Todorović-Toša. Komandiri vovoba bili su: Pokornik Josip, Lazarević Aca. Garunović Momir i Kremić Aco ?
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 15.07.19 13:54
Taj sam.
Mirkucije Gušter
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 15.07.19 17:05
Ti bejaše o por. Kremića ili kap.Pokornika ?
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 17.07.19 23:15
Por. Lazarevica
Mirkucije Gušter
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 18.07.19 1:26
Pa i ja sam bio kod njega. Najstariji od svih, najteži od svih...
dpuric Kapetan
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 18.07.19 10:54
Cicmil?
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 19.07.19 8:06
dpuric (citat):
Cicmil?
Lazarević mi je bio 87 g na prijemu kada sam došao u kasarnu na odsluženje vojnog roka. Cica maca su ga zvali.
insider Gušter
BROJ POSTOVA: : 31 ČLAN OD: : 2014-05-19
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 24.07.19 14:43
Punisa (citat):
Pozdrav svima 74 klasa 1div 2 baterija 3 vod Kdir vladimir kovacevic Ima li nekog iz tog voda? Terzic?
75. klasa kod Kovačevića ....
Mirkucije Gušter
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 02.08.19 10:55
dpuric (citat):
Cicmil?
Neeeeee, iz Beograda... novinar iz Ježa....
SLOVENIJA Gušter
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 02.08.19 18:08
Za moje vreme je bila v Zadru kasarna(na periferiji ne sečam se tačno kde)u kojoj su imali konje mislim da haflingerje. Tamo se izvodila nastava za pitomce ŠRO artiljerije (misli da smo išli na tu nastavu 2 puta) kako se rastavi MB120 mm i se ga stavi na samar i sprema za transport. To je bilo oddelenje vojnika sa mlađim vodnikom kao komandirom. Pitam vas, dali je možda neko od vas bio na ovakvoj nastavi ili možda zna kako se zvala kasarna?
Pozdrav svima!
bežigrad Gušter
PV BROJ POSTOVA: : 74 ČLAN OD: : 2012-03-10
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 08.08.19 22:19
SLOVENIJA, to je bila kasarna na ulazu u Zadar uz samu Jadransku magistralu. Neslužbeno se zvala "konjušnica" i u njoj do samog kraja osamdesetih godina bili konji kao tovarna i vučna grla. Konji su se slobodno kretali i pasli po velikoj kasarni, imali pojilište i jasle za sijeno pod nadstrešnicama. Osim konja u kasarni su bili i hangari - skladišta intendantske opreme. Na prostoru tadašnje kasarne sad su dva velika prodajna centra Interšpar i Konzum (ranije Merkator) a između njih cesta i veliki kružni tok. O tome smo već pisali ovdje na nekoj od ranijih stranica ili pod temom Konjica u JNA. Pozdrav svima na forumu.
SLOVENIJA Gušter
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 09.08.19 18:17
Hvala kolega Bežigrad. Ove kasarne se ne sečam, znam samo da nije bila tako blizu naše škole. Ovako godine idu, a događaji iz onih vremena se ne zaboravljaju. Još jednom lep pozdrav svima artiljercima!
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar