FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Titova garda 13.10.16 20:14
zmanic (citat):
Onda sutra - prekosutra, kačim njegov predlog za prijem mene u SKJ, odluku itd... sa sve potpisom i pečatom. pa ti veruj ili ne da sam ja falsifikator i lažov ili malo senilniji starac
Ne, nije bio sitna riba već posle mesec -dva. Kakav SSOJ, kakve zajebancije, u tome su bili svi u toj jedinici. To se nije ni sastajalo: SSOJ
Ok, shvaćam ipak je to bila Garda. Bio sam i ja na jedno dva sastanka SKJ pred kraj vojnog roka, nakon što su me primili. Ali vidiš, mi smo se kao aktiv SSOJ u četi sastajali. Kao manja podorganizacija od osnovne organizacije SSOJ, bio je taj tzv. aktiv na 'čelu' kojeg je kao predsjednik mogao bit vojnik/mornar. A predsjednik osnovne organzacije, znači OO SSOJ je uvijek bio neki starješina mlađi od 27 godina. (Mislim da je to bio naš forumaš Poručnik.)
Interesantno kod ove 'omladine' u JNA, je bilo nešto na što nije nitko puno obratio pažnju, a bila je rupa u propisima. Sastančenje vojnika kao grupe je u JNA bilo zabranjeno, ali su se kao članovi omladine mogli sastajat, samo je trebalo oformiti taj aktiv SSOJ, to im nitko nije mogao zabraniiti. I na tim sastancima su se kao usput mogle čak i pretresti teme tipa kvalitete prehrane, dežurstava i njihovog rasporeda, ako je bilo kakvih nedoumica, nejasnoća, primjedbi i sl. Nije bilo samo lupanje parola, i mi smo se sastajali i bez starješine. Inicijator formiranja tog aktiva je bio jedan stariji vodnik (valjda da pokupi sebi poene), a ako je bar formalno i on trebao prisustvovat sastancima, nije ga bilo, ili bi se samo pojavio na početku. (Ispalo je tako da u četi nismo imali starješine mlađeg od 27 godina.)
A kod Milanovića mi je onda interesantno nešto drugo: Znači da on 1991. nije prebacio članstvo iz SKJ, tj. SKH, u SKH-SDP (nije išlo automatski, svaki član je trebao dat suglasnost), pa je tad bio brisan iz članstva, a 'ponovo' se učlanio u SDP 1999. kako mu stoji u biografiji.
zmanic Gušter
BROJ POSTOVA: : 51 ČLAN OD: : 2016-10-11
Naslov komentara: Re: Titova garda 13.10.16 20:34
Imaš privatnu poruku od mene, pogledaj. Da ne odemo u Off bez potrebe.
Ja sam primljen u SKJ krajem oktobra 1985. Sastanci su bili redovni i ozbiljni, možda zato što mi je to bio prvi i jedini partijski staž. Raspravljalo se o svemu, vrlo otvoreno. Pa i viši oficiri reda majora i pot.pukovvnika su se ponašali samo kao "drugov"i, i moglo se primetiti da im nije baš prijalo šta sve čuju od "drugova vojnika" itd... Mnogi od zaključaka koji se tu donosili, običnom većinom glasova, bili su rešavani sutra u jedinici kao da je komandant brigade naredio. Bukvlno.
Po dolasku na fakultet organizovan nam je na faxu, nekakav sastanak gde je trebalo da mi komunisti predamo zapečaćene koverte koje su nam predali u JNA. Bilo mi je dovoljno pola sata da vidim da to nema veze sa SKJ u koji sam primljen, i kojem sam pripadao. Izažao sam i više nisam ušao niti u jednu partiju. Koverat nije ugledao Net, ali pojaviće se ovih dana
Da pojasnim, malo. To je bilo vreme kad Mladina tek počinje da "skreće", ali mi smo je redovno dobijali i čitali. Kao svu ostalu štampu sa prostora SFRJ: Borbu, Oslobođenje, Novu Makedoniju ... ali i i Politikin Zabavnik, i Ilustrovana politika i Svijet kao i svi omladinski časopisi. Privatno sam bio pretplaćen na Računare i Moj Mikro i to mi je redovno stizalo preko V.P. sdrese. Politika je dolazila u najvećem obimu, jer smo to "zarađivali" na Hipodromu, u trci 1000 vojnika. Mislim da je svaki od prvih 100 vojnika dobijao godišnju ili polugodišnju pretplatu za svoju jedinicu. Ja sam u jesen 85-te bio tu negde 50-60-ti. Mislim da je redovno stizao paket od 20-tak komada u naš bataljon.
Šro se tiče Mladine i njenih naslovnih strana, bila je redovno kritikovana na partijskim i četnim sastancima, ali niko nije ni spominjao zabranjivanje. Bukvalno nam se govorilo "Evo vam, čitajte, razmislite, pogledajte gde ste i sa kime ste okruženi, pričajte među sobom, pa sami zaključujte kolko ima istine u ovim napisima. To je vreme i post Keljmendijevske JNA, kada se već sa podozrenjem gleda na Albance, posebno u stražarskim jedinicama i primetilo se da u celoj brigadi od oko 2-3000 ljudi nema ni jednog albanca osim starešina.
PS Ner pišem ovo samo zbog sebe. Nisam sretao slične napise, niti utiske iako sam siguran da su ostali u mnogim glavama mojih vršnjaka, samo ih nema objavljenih. Neka nekada neko uzme i neka proveri kolko sam bio u pravu i krivu. Moje je da kažem kako sam ja to doživeo sa 19-20 godina.
zmanic: komentar modifikovan dana: 13.10.16 21:03; prepravljeno ukupno 3 puta
Gorica 660 Zastavnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 989 ČLAN OD: : 2016-06-20 DOB : 53 Brčko dc, BiH
Naslov komentara: Re: Titova garda 13.10.16 20:53
milutins (citat):
Da li se straza davala danonocno 24/7/365? Ili samo u toku dana kada je kompleks bio otvoren za posjetioce?
Tad je bilo milutinse jako mnogo Titovih "idolopoklonika" kako ih ti nazivaš tako da je najmanji problem bio stražariti 24 sata dnevno odnosno non stop tokom cijelih tih godina
P.S.: Mislim da bi i danas bez problema s obzirom na broj "idolopoklonika" se za tren oko mogla oformiti počasna straža koja bi takođe godinama non stop se smjenjivala u straži .................
_________________ "Bolje hrabro pobjeći sa fronta nego kukavički poginuti !" [You must be registered and logged in to see this image.]
zmanic Gušter
Naslov komentara: Re: Titova garda 13.10.16 21:06
@[You must be registered and logged in to see this link.] Nemam prava slati PP, kaciti linkove itd ... strpi se jos koji dan. Ali ti mozes, posalji mi svoj email adr. na PP.
zmanic: komentar modifikovan dana: 13.10.16 21:10; prepravljeno ukupno 1 puta
Naslov komentara: Re: Titova garda 13.10.16 21:07
zmanic : " Bio mi je simpatičan što smo imali iste inicijale, pa se dešavalo sa vremena na vreme da zamenimo uniformu, odelo. šapku itd .... Jedino su mu moje čizme bile 3-4 broja veće." .............
S obzirom da si zmanicu bio u prilično dobrim odnosima sa dotičnim gospodinom/drugom trebao si iskoristiti njegovu doskorašnju funkciju pa da te ubaci na neko komandno mjesto u Hrvatskom Gardijskom zdrugu odnosno počasnoj Gardijskoj jedinici HV-a ! ............
Sjetih se onog što si spominjao prije izvjesnog vremena kako si u toku straže morao da intervenišeš sa ostalim vojnicima iz straže odnosno da reagujete zbog nepropisnog prilaženja samom Titovom grobu, spominjao si bajonet ako se dobro sjećam, možeš li nam opisati koja je bila procedura odnosno kakva je trebala biti vaša reakcija u slučaju da neko tako neovašteno krene prema grobu, ili npr. počne da psuje, galami, provocira (iako je to za to vrijeme bilo gotovo nezamislivo !?
Jeste li i takve stvari uvježbavali po nekom pravilniku i ako jeste kako je to izgledalo odnosno kako je trebalo izgledati !? ...................
_________________ "Bolje hrabro pobjeći sa fronta nego kukavički poginuti !" [You must be registered and logged in to see this image.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Titova garda 13.10.16 21:10
zmanic (citat):
To je vreme i post Keljmendijevske JNA, kada se već sa podozrenjem gleda na Albance, posebno u stražarskim jedinicama i primetilo se da u celoj brigadi od oko 2-3000 ljudi nema ni jednog albanca osim starešina.
Zar nisi ti služio JNA dosta prije Keljmendijevog čina? To je bio na jesen 1987.
zmanic Gušter
Naslov komentara: Re: Titova garda 13.10.16 21:12
Onda nije Keljmendi nego neki sličan čin. Njegovo prezime sam samo zapamtio. Mora da je bilo nešto ranije nešto manje grozno.
ovo je predlog jednog člana za prijem u SKJ. U ovom slučaju predlog Z.Milanovića za prijem Z.Manića
zmanic Gušter
Naslov komentara: Re: Titova garda 14.10.16 13:13
A možda je bolje da opišem i celi postupak, ako moderatori nađu za shodno da sam omašio temu neka ovo prebace gde mu je mesto, ili obrišu.
Partijski aktivisti imali su zadatak da stalno agituju za SK, i da ispituju teren i potencijalnog člana. Od dolaska u Gmtbr, do prijema u SKJ, za tri meseca najmanje 5-6 ljudi, sa raznih nivoa, me je startovalo pitanjima: -Jeli a što ti nisi sa nama u SK, kad isto misliš ko mi? - Da te ja sad predložim šta bi imao da kažeš? - Šta si ti to radio u srednjoj školi kad još uvek niski član? ... i slično.
Negde oko mog 19.-tog rođendana, ili baš na tog dana ja u nekom neformalnom razgovoru kažem otvoreno Z.Milanoviću da je u mojoj srednjoj školi bilo moderno da se odbije prijem, jer nismo videli neku perspektivu u tome itd ... Kaže on meni da grešim i da će on sastviti Predlog za mene, a da mu ja na jednom listu papira napišem svoju biografiju i da nemam šta da se mrštim kad je to ozbiljna stvar i da mi je sve jedno jer ću kad-tad da pristupim, pa je bolje za mene da me prime što pre. GOre imate njegov predlog. A evo i moje tadašnje Autobiografije:
Organizuje se partijski sastanak, postave nas nekoliko "kandidata u zadnjem redu". Prva tačka prijem novih komunista. O svakome se pročita mišljenje, posle se još neko javi da te pohvali. Glasanje. Čestitanje. Pušta se sa gramofonske ploče neki deo Titovih govora od par minuta i SKJ nastavlja sa radom. Teme su uglavnom vojnički život, problemi na straži, kuhinja, ....
Ti posle kao novi član častiš u kantini par drugara sokom, pivom, čokoladnim mlekom .... I nastavljaš da radiš sve što i do tada, ali sada svesnije i odgovornije
Mislim da su se sastanci organizovali svakog meseca, ali zbog straže nisam prisustvao na više od 5.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Titova garda 14.10.16 13:19
Slike su ogromne i nepregledne za čitanje, trebalo bi to ić na 800x600. (Vodoravno 800 je bitno, u visinu može više od 600.) Za sad sam preskočio što si stavio jer jednostavno ne mogu to čitat koliko je veliko.
zmanic Gušter
Naslov komentara: Re: Titova garda 14.10.16 13:25
Realno, ja jesam neka prosečno namrštena i ozbiljna faca, ali u to vreme su koncerti u SKC-u, utakmice na JNA i Hali Sportova na NBg. bile mnogo važnija stvar u životu od SKJ.
I to da ispričam. Odnos prosečnog Beograđanina prema vojniku tada je bio neverovatno dobar. A posebno odnos tapkaroša i taksista. Ne pamtim da sam i jednu kartu za utakmice, bioskop, koncerte ... platio u punom iznosu, uvek smo imali popust kod njih.
Za oproštajnu utakmicu Momčila Vukotića protiv Rep, SFRJ dobili smo ispred stadiona 5 karata na poklon za neku ložu. Uživao sam sa Bekjarevim, Diklićem i četvoricom drugara kao da smo ministri. Film Amadeus M.Formana, gledao sam na FEST-u plativši trećinu cene karte. itd .., itd ...
Doduše, obzirom na skoro dvesta dana straže od 380 dana celog roka nismo nešto posebno često ni izlazili u grad.
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Titova garda 14.10.16 17:12
Maniću, sve si uredno sačuvao, ruku na srce, slike su ogromne, pa sam išao polako mišem računara da pročitam... Imao si jako puno dana straže, veoma puno
zmanic Gušter
Naslov komentara: Re: Titova garda 14.10.16 17:18
smanjio sam na 800x neсто, рефресхзјте крос браусере !
Naslov komentara: Re: Titova garda 14.10.16 17:21
zmanic (citat):
smanjio sam na 800x neсто, рефресхзјте крос браусере !
Vidi se sve lijepo i jasno, kada stigneš pogledaj gore jedan post od ranije (sinoć) što sam ga napisao odnosno postavio ti pitanje pa kada stigneš i kada budeš mogao odgovori/opiši ako nije problem.
.............
zmanic Gušter
Naslov komentara: Re: Titova garda 14.10.16 17:37
Na kraju vojnog roka, predaju nam na oproštajnom sastanku OSKJ koverte koje moramo neotpčaćene predati u svoju sledeću osnovnu organizaciju SKJ (škola, grad fabrika ...)
Ja odem na prvi sastanak SK na Fax, (Elfak - Niš) poslušam jedno pola sata, i sve mi to nalikuje na neku zajebanciju. Nema one ozbiljnosti iz vojske, niti iko zna o čemu priča. Šuplja i prauna priča. Razočaran izađem posle pola sata, i više se ne vratim, a koverat ponesem sa sobom.
Posle toga nisam nijada nigde bio Član nikakve partije niti stranke.
Kad se sada osvrnem na taj period, polako sećanja blede, lica takođe, ali događaji ostaju u glavi. Za sebe mislim da sam bio baš jedan reprezantativni primerak prosečnog mladića, srbina, jugoslovena rođenog 1966. , vaspitavanog u duhu prosečne jugoslovenske porodice.
Ovo pišem više zbog onih koji ovi proučavaju na neki ozbiljniji način jer mislim da imam šta da kažem i pokažem. Nije mi cilj da današnjim klincima solim pamet, i držim pridiku. Neka se sami snalaze. Naše je vreme polako prolazi, kolko je bilo uzaludno nije na nama da sudimo.
Video sam i doživeo dosta stvari u toj jedinici. Upoznao brdo prijatelja, svakakvih zanimanja i ličnih sudbina, od čistaca, seljaka, sportista, konobara, vrsnih intelektualaca, muzičara ... od običnih vojnika do pukovnika i generala.
Nema zgrade niti objekta u gardi ili koji je garda obezbeđivala, u kojem nisam boravio ili samo prošao. Pružila mi se prilika da vidim i učestvujem u interesantnim događajima i sretnem važne ljude. Nisam ja kriv što neki tamo nisu videli ništa više od skupljanja lišća, čišćenja snega ili guljenja krompira. Ja sam se tamo potrudio da dam kolko sam mogao i kolko se od mene tražilo.
Sada, dok još kolko - toliko, čuvam u glavi neke utiske, pišem ovo ovde jer nigde na Netu nešto slicno nisam pronašao.
Pisacu jednom i o tom čuvenom drilu, koji je većina tamo doživela i o kojem se pričaju bajke. Onako kako sam ga ja doživeo, ali i kako sam ga sprovodio nad drugima, o obuci, poligonima .... itd...zgodama i nezgodama ... Kad se nađe vremena.
Ajde, cao svima!
Naslov komentara: Re: Titova garda 16.10.16 15:43
Pozdrav zmanić, sretno i tebi, zavidno si obogatio ovu temu sa kompletnim materijalom, slikama i svim ostalim detaljima koji su manje-više bili nepoznanica gotovo svima ovdje na forumu.
Lp ...............
zmanic Gušter
Naslov komentara: Re: Titova garda 19.10.16 9:03
Malo više o Titovoj Gardi i drugim gardijskim jedinicama imate ovde:
Pošto je tamo veći Forum, kad nađem vremena okačiću neke priče i tamo i ovamo.
Jelenko Gušter
BROJ POSTOVA: : 5 ČLAN OD: : 2012-05-04
Naslov komentara: Re: Titova garda 01.11.16 20:42
zmanic (citat):
Još par mojih utisaka.
Počasna straža u KC brojala je 24 vojnika dnevno. Tri smene po 8 ljudi. Svaka smena sa dve podsmene od po 4. Straža se davala u režimu 3/6 (3 sata dužnost, 6 sati odmor i spavanje). To je režim za skoro sve straže u to vreme u G.mtbr 4795/6. Kompletna straža se menjala po objektu u proseku na mesec dana, a ponekad i kraće, ali i znatno duže. Rekordna mi je smena 67 dana.
U jednoj generaciji, otprilike u pešadijskim bataljonima, posle redovne obuke od 5m22 dana prelazilo se na razne straže, pa je u počasnoj je bilo po stotinak ljudi po generaciji. Oni su se rotirali po smenama, Otprilike je svaki 2-3 iz pešadije zakačio po koju smenu a pojedini i preko stotinak dana.
Malo se zna da počasna nije bila najugodnija straža po gardiste. Pravo uživanje i bukvalnop banjski uslovi boravka i rekreacije su bili u objektu na Dobanovcima.
Ograđena šuma 2x2km, uređena kao bolji gradski park, puno divljači (mufloni, srndaći, pernata divljač, svinje, zečevi...) ma jedan ogroman Zoo vrt. Imalo je svoje jezerce sa patkama, ekonomiju, fazaneriju, svoje njive i useve koje su obrađivali pravi majstori i agronomi. U to se nismo mešali, osim kad nas pozovu da nam nešto isporuče
Tamo je bukvalno kao u banji gde imaš jednu do dve smene dnevno, a kontrole su bile veoma retke jer je sve bilo ozvučeno interfonima, i ograđeno visokom žicom.
Imali smo kuvara, koji kuva po želji, a ne po rasporedu, redovno snabdevanje na svakih 15 dana iz Kasarne, gde smo naručivali kao danas iz Maxi-ja šta nam fali.
Redovno je na obroku bilo divljači koju razni likovi iz diplomatskog kora i generalštaba ostave kod domara i kuvara....
General Zorko Čanadi je umeo da bane, proba naš pasulj, a onda naredi da nam se donese pola srne i but od divlje svinje, i naredi da bude gotovo do sutra, kad se ponovo pojavi na ručku samo da proba kako je ispalo. Nkima su kuvali njihovi kuvari, ali je on voleo takav neki prisan odnos sa stražom.
Branko Mamula je bio čuista suprotnost, ali zato kad je bio tamo, čuvali su ga njegovi vojnici i oficiri, a mi kulirali ponekad i po 2-3 dana u toplom
Odabiru stražara se posvećivala malo veća pažnja jer je bilo daleko od kasarne, i nije bilo redovnih oficira, samo stažisti i mi desetari i ml. vodnici.
Kolko je to bilo popularno, da ilustrujem ovim: imao sam peh da uganem ruku i iščašim lakat, Jedno 2-3 dana nateram sve da to prećutimo, u nadi da se oporavim. Kako je bivalo sve gore prijavili smo povredu telefonom u kasarnu, trećeg dana. Smenili su celu stražu (nas desetoricu) istog dana. To je bilo posle provedenih 20-25 dana, a trebali smo da ostanemo bar 30-45. Do kraja roka su me svih devetorica psovali što sam im prekinuo godišnji odmor, ali bukvalno.
Došla je i čerka od Kadijeviča sa Audijem više puta u Dobanovce i Karađorđevo :-)
Primjetio sam da je ona na raznim stranicama dosta skuplja za kupiti nego ona svečana plava koja košta od 25 do 50 Eura dok ova smb dostiže cijenu i do 250 Eura.
noni Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2016-11-29 DOB : 59 Kakanj
Naslov komentara: Re: Titova garda 29.11.16 17:51
Pozdrav svim bivsim vojnicima JNA a poseban pozdrav ide za moju Gardijsku Brigadu...Naime,javljam se iz BiH a bio sam pripadnik Gardijske vojne policije-klasa Januar 84-85,VP.4795-24...Na Avali sam proveo DIVNIH 5mj-22 dana i prekomandovan sam u VP.4795-22 na Dedinje...Bio sam u obezbjeđenju svega i svacega(duga prica) a najvise sam proveo na obezbjeđenju kuce cvijeca i admirala Branka Mamule.....Imao sam ekipu kojoj je svako mogao pozaviditi..Ovdje sam procitao da je taj isti Branko Mamula bio poseban...Varate se,covjek je bio korektan,extra dobar jer sam dosta vremena proveo sa njim...Razgovarali smo dosta puta(cak sta vise nego sjedili,lagano pili u njegovoj konobi u vili na Topcideru) i vjerujte mi da je odnos bio kao otac i sin...Da ne duljim,mogao bih o ovome da napisem knjigu,mislim o mom zivotu u JNA jer i dan danas se sjecam tih divih dana....Ponosan sam sto sam bio clan takve zajednice...Ako ima neko od mojih klasica ovdje neka se javi....
Naslov komentara: Re: Titova garda 29.11.16 18:18
Ako imate koju sliku iz tog vremena lijepo bi bilo da je postujete ako nije problem naravno... .............
Erman Mehmedovic Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2016-12-08
Naslov komentara: Re: Titova garda 08.12.16 20:00
bataljonzaobezbeđenje (citat):
Ja sam Kostić Ljubomir iz Petrovca na Mlavi i slučajo sam nabasao pre nekoliko minuta na ovaj forum i vrlo se obradovao. Generacija sam 1987/88 vp. 4795/9-3, kom.čete por. Ristić, i ako nekog ima iz mog bataljona ili čete, voda, voleo boh da mi se javi. Posebno moj desetar Narančić Stojan.
Pozdrav! Bio sa u ceti kapetana Marica, Palduma i vodnika (tada) Golubovic Sretena. Vod koji je vise jeo suzavce nego normalan obrok. Evo ti facebook jedna grupa gardista koja ima dosta fotografija. Ja sam postavio neke, mozda se nadjes tamo. Poz. klaso!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Titova garda 02.03.17 0:07
Nešto starih snimki...
hrzakis Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2017-03-06
Naslov komentara: Re: Titova garda 06.03.17 22:57
Pozdrav,
naišao sam na ovu stranicu i pošto sam bio 11 mjeseci stanovnik na Dedinju generacija 83/84 te pročitavši cijelu temu o Titovoj gardi gotovo da se nitko nije iz te generacije (aprilci) oglasio imam potrebu napisati nekoliko rečenica. Ali da krenem od početka...obuku za vozača sam odradio u Beloj crkvi VP 4210/C komandant voda zastavnik 1.kl.Farkaš Franjo a komandir čete kap.1kl.Ljubo Marković i to od 05.04.1983. do 02.06. kada sam dobio prekomandu na Dedinje VP 4795/37 četa inženjerije komandir stariji vodnik 1.kl. Savović Radenko a komandir čete kapetan 1.kl. Miroljub Mladenović. Skinuo sam se 07.05.1984. Od tada sa nikim od prijatelja sa kojima sam služio vojni rok nisam bio u kontaktu. Sa vremenom ću staviti i neke fotografije, pa se nadam da će se netko prepoznati iz tih dana i javiti.
LP
Edin Avdagic Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2017-04-05
Naslov komentara: Re: Titova garda 05.04.17 2:41
Pozdrav gardistima! Specijana četa veze generacija 85/86, klasa 8/85 Komandir čete kapetan Miloš Malobabić
Samir Hasanbegović voli ovaj upis
ALEKSANDAR DIKIC Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2017-05-03 DOB : 54 PROKUPLJE
Naslov komentara: Re: Titova garda 03.05.17 15:11
JA SAM GENERACIJA 89/90, PRVO AVALA 4795/8-4. PA DEDINJE
ALEKSANDAR DIKIC Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2017-05-03 DOB : 54 PROKUPLJE
Naslov komentara: Re: Titova garda 03.05.17 15:31
bernard (citat):
pozdrv svima iz slovenije , ja sam vp 4795-8 generacija 89-90 jun. - dec. avala, dec . - jun. dedinje. vojna policija specijalac,protiteruristićki vod.želijo bih kontakt . hvala lp
Ista smo generacija, ja sam na Avali bio 4795/8-4
milicasarson Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2017-05-08
Naslov komentara: Re: Titova garda 08.05.17 18:52
dobar dan,ja sam Saršon Zvonimir iz Rijeke,služio sam Titovu gardu 1966 godine.Ako je netko na forumu tko me se sjeća neka se javi,bilo bi mi drago.
Telegrafist II Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2017-06-04 Ljubljana
Naslov komentara: Specijalna četa veze 04.06.17 21:56
Edin Avdagic (citat):
Pozdrav gardistima! Specijana četa veze generacija 85/86, klasa 8/85 Komandir čete kapetan Miloš Malobabić
I moj pozdrav gardistima a posebno tebi Edin! Javljam se iz Slovenije a i ja sam služio u Specijalnoj četi veze (4795-49) generacija 84/85, klasa 1/84 tako, da sam več završio vojni rok dok si ti došao. Završio sam obuku za telegrafista u II. odeljenju (kom. st.vod. Stanković), I.vod (kom. por. Leksić) a komandir čete bio je kapetan Miloš Malobabić
goran9030 and Samir Hasanbegović vole ovaj upis
Goran Uca Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2014-08-25
Naslov komentara: Re: Titova garda 14.07.17 17:20
Ogulin (citat):
90/91 jun. Avala, Zuce,VP 4795/8-5, poručnik Paldum, vodnik Radić. Vojna policija. Sjeća li se netko Crne reke
i ja sam te godine bio na Avali, komandir Esad Paldum, Vodnik Radic Nenad. mozda me se secas zvali su me Uča.
Goran Uca Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2014-08-25
Naslov komentara: Re: Titova garda 14.07.17 17:24
panco (citat):
ogulin,i meni je Paldum bio komandir cete,ali sa cinom kapetana,ista vojna posta,decembar 90/91,komandir cete Radic Nenad,a sto se tice reke,nije crna nego ZUTA REKA
Pančo, puno pozdrava od Uče
zeko1953 Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2017-09-01 DOB : 71 Vrbas
Naslov komentara: Re: Titova garda 01.09.17 19:48
curan (citat):
Pozdrav za TITOVU GARDU: Izgleda da nemam sreće da se javi bilo ko iz čete veze komandira Džambas Ostoje, generacija 1977/78.
[You must be registered and logged in to see this image.] Podrav druze, ipak ima zivih iz nase generacije. Evo za pocetak postavio sam po koju sliku. Mozda poznas nekog. Naknadno cu napisati poimenicno ko je na slikama i datum kada su fotografije napravljene.
15 FOTOGRAFIJA : jun 1978, zgrada SIV-a,četa veze odaje počast ambasadoru Ugande prilikom predaje akreditiva
16 FOTOGRAFIJA : sa iste svečanosti
curan Gušter
BROJ POSTOVA: : 15 ČLAN OD: : 2014-06-23 DOB : 67 Zavidovići
Naslov komentara: Re: Titova garda 05.10.17 21:33
Upravo sam pregledao slike, i sjećam te se. Posebno su mi drage ove fotografije sa Peskova. Kad pripremim i ja svoje fotografije objavit ću ih na forumu. Cane i Franci su priča za sebe, dva izuzetna druga. Ove poslednje dvije fotografije su sa smjene ambasadora Ugande i Jemena, koliko se sjećam? Zeko javi se svakako.
M.No Gušter
BROJ POSTOVA: : 74 ČLAN OD: : 2014-07-30
Naslov komentara: Re: Titova garda 28.12.17 19:37
Na jednom promotivnom filmu,video sam da je Specialna anti-teroristicka jedinica vojne policije (KOBRE-danas),tadasnje 'Odeljenje VP za Protiv teroristicku borbu'iz sastava 282 bataljnona VP,nastala 14,4,1978 god.Sastavljena od 12 pripadnika iz svih rodova JNA,podcinjena direktno nacelniku generalstaba,a nakon toga 85'prerasta u vod i podcinjava se GARDIJSKOJ BRIGADI .Za obezbedjenje visokih duznosnika i funkcionera vojske.1991,je jedna od privih jedinica koja ulazi u rat.Ako netko ima da dopuni ovaj post,zelio bih videti vase misljenje.HVALA
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Titova garda 28.12.17 23:40
M.No (citat):
Na jednom promotivnom filmu,video sam da je Specialna anti-teroristicka jedinica vojne policije (KOBRE-danas),tadasnje 'Odeljenje VP za Protiv teroristicku borbu'iz sastava 282 bataljnona VP,nastala 14,4,1978 god.Sastavljena od 12 pripadnika iz svih rodova JNA,podcinjena direktno nacelniku generalstaba,a nakon toga 85'prerasta u vod i podcinjava se GARDIJSKOJ BRIGADI .Za obezbedjenje visokih duznosnika i funkcionera vojske.1991,je jedna od privih jedinica koja ulazi u rat.Ako netko ima da dopuni ovaj post,zelio bih videti vase misljenje.HVALA
Teško da će neko dopuniti jer ratna dešavanja nisu tema foruma.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
M.No Gušter
BROJ POSTOVA: : 74 ČLAN OD: : 2014-07-30
Naslov komentara: Re: Titova garda 31.12.17 17:37
Ne govorim ja o ratnim desavanjima,nego o historiji jedinice.Mislim da su to dva razlicita pojma.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Titova garda 01.01.18 0:58
M.No (citat):
Ne govorim ja o ratnim desavanjima,nego o historiji jedinice.Mislim da su to dva razlicita pojma.
Svakako, ako izuzmemo ratna dešavanja i period kad JNA prestaje da bude šta je bila. Pozdrav svim gardistima i SNG
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Centro Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2018-01-01
Naslov komentara: Re: Titova garda 01.01.18 23:05
Zdravo svima ja sam generacija 88/89 jun vp 4795 /6-4 Samnom u odeljenju bio je milenko pantič ako ima nekoga nek se javi
KalF70 Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2018-01-16 DOB : 54 Rozaje,Montenegro
Naslov komentara: Re: Titova garda 16.01.18 5:50
avala89 (citat):
jagodina (citat):
klasa jun 90/91 VP 4795/8-4 sve na Avali, kom.cete kap. Dedic Fahrudin , cetni Vlahovic Vule, por. Cvijanovic Predrag, p.por. Josko Marusic i moj Vodnik Kelecevic Drago Pozdrav svima
jedna generacija ispred.kap.Dedic,cetni Vlahovic(veseljak) por.Cvijanovic(don zuan),takodje bio I Kelecevic.fali moj vodnik Djuric.pozdrav za Aval
Sve poznata imena i ista sam bio VP4795/8-4 samo sto sam ja bio vozac
KalF70 Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2018-01-16 DOB : 54 Rozaje,Montenegro
Naslov komentara: Re: Titova garda 16.01.18 5:55
VP 4795/8-4 od decembra 89 do sep 90 kao vozac Kapetan Dedic i vodnik Kelecevic i legenda zastavnik Vule Vlaovic
Sajo Prijepolje Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2018-02-20 DOB : 40 Beograd
Naslov komentara: Re: Titova garda 21.02.18 9:55
Pozdrav drugovi Gardisti!! Dali ima neko iz klase 84-85, -15 Aleksovski Dobre kom.voda kom.cete kap.Zoran Boskovic,pozdrav
Sajo Prijepolje Gušter
Naslov komentara: Re: Titova garda 21.02.18 16:35
Dali se neko prepoznaje,Batajnica 84-85 4795-15,vod Aleksovski Dobre?[You must be registered and logged in to see this image.]
Sajo Prijepolje Gušter
Naslov komentara: Re: Titova garda 22.02.18 13:32
Imali neko iz klase 84-85 4795-15,vod.Alekaovski Dobre,kom cete kap.Zoran Boskovic