FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Kemo Specijalac GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 1139 ČLAN OD: : 2012-03-03 Beograd
Naslov komentara: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 05.03.12 13:10
Veci deo vojnog roka sam proveo u sastavu vojnog orkestra u Mariboru, vp 8164 (na nivou garnizona)
Nekoliko dana posle dolaska, rasporeda, zaduzivanja, (klasa septembar 87) usledio je poziv na audiciju ...verovatno iz karakteristika koje su stigle sa nama, i iz onih prvih informativnih razgovora po dolasku. Trebalo je popuniti prethodni orkestar...
Da skratim...po zavrsenoj audiciji u orkestar su usli sledeci septembarci:
Zdjelar Nenad (Keza), Beograd - bas gitara, bivsi clan grupa Tony Montano i Rock street, sada (neprovereno) u Kanadi, jazz-blues muzicar
Kadric Samir, Lukavac - pevac zabavne muzike, sada u Becu (ostvaren kontakt )
Radovanovic Vladimir, Vrsac - bubnjevi
Nesic Miodrag (Pop), Beograd - harmonika i kasnije narodni pevac, sada svestenik SPC u Beogradu
Kovacic Matej, Ljubljana - slovenacka harmonika, kasnije i klavijature - sada vrlo uspesan muzicar i profesor muzike u Ljubljani
Moja Malenkost, tada iz Zajecara - solo gitara - ostao u muzici kao glavnom zanimanju do dana danasnjeg u Beogradu
- od prethodnih klasa u orkestru su ostali:
Isakovic Mirsad, Zvornik (ne znam koji) - pevac narodne muzike - kontakt pozeljan Pranjko Goran, Jajce - klavijature - danas uspesan muzicar, kontakt ostvaren Kapetanovic Mirsad Mirza - harmonika i ponekad vokal Ribic Igor - Ljubljana - klavir i vokal, danas uspesan slikar ilustrator izdavac itd...
jedno kratko vreme i Bela Farkas - Saksofon - voleo bih da se javi
Pod neposrednim rukovodstvom nacelnika vojnickog kluba - zastavnik Bjelica Radomir - kasnije presao na novu duznost, a upravljanje klubom preuzeo civil (gradjansko lice) Dragan (prezimena se ne secam, znam da mu je otac bio staresina u Mariboru) voleo bih da se javi neko ko ga poznaje
Glavni za nasa pitanja je bio (tada) major Mihailovic Aleksandar - mnoge pozitivne stvari su uradjene zahvaljujuci njemu, pozitivan covek i staresina, drago mi je da smo se nekoliko puta sreli u Srbiji
po mojoj evidenciji odradili smo 298 svirki za 300 i nesto dana vojske minus odsustva
Voleo bih da neko ko nesto zna o ljudima sa kojima nemam kontakt napise nesto o njima...a ja cu o sluzbi u muzickoj sluzbi pisati onako kako secanja naviru
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 06.03.12 19:05
K E M O S P E C I J A L A C - B E O G R A D.!!! Pa Specijalac, još jednom, dobro došao na Forum bivših pripadnika nekadašnje JNA.!!! Nadam se da ćeš pronaći osobe koje tražiš.!!! Ako imaš koju sliku iz toga vremena također bi i to volio viditi na ovim tvojim stranicama kad mi više ne možeš puštati filmove.!!! I za kraj imaš od mene jedan veliki +.!!!!
Vojnik Graničar: komentar modifikovan dana: 09.03.12 11:58; prepravljeno ukupno 1 puta
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 07.03.12 2:53
Splićo, biće i slika, samo da ih pronadjem po roditeljskim albumima...neuobicajeni vojnicki ambijenti - priredbe, ruckovi, igranke, poneka svadba
Posle audicije smo jedva cekali da nas puste kuci po instrumente...ali se nacekalo do tad, prvo Svecana obaveza, pa ubrzo ZTV (zdruzena takticka vezba) JESEN 87 na planini Pivka (prvi teren pod satorima, obuka i na kraju sama vezba), povratak i nastavak obuke; tek, jednom, posle prvog bojevog gadjanja, u povratku, 7 uvece, zove me dezurni kod komandira...on mi daje objavu za put na koju je priheftano parce papira rukom napisano VOJNA KNJIZICA U VB LJUBLJANA RADI UTVRDJIVANJA KRVNE GRUPE ....kaze, Stiglo je naredjenje da ides po instrument kuci, 5 dana za odlazak i povratak, DA SE VRATIS TACNO U ODR.VREME ...
od tada pocinje "igranka" : svakog ili svakog drugog dana nalog - Gde se ide, i u koliko sati u klub u drugu kasarnu Kadetnica (tada je moja jedinica i jedinice jos dvojice muzicara bila u kasarni Slava Klavora)...tovari kombi, dajc ili kamion Sedmicu instrumentima ozvucenjem i ljudstvom, zastavnik do vozaca i na destinaciju ...
povratak obicno u vreme kad vojska uveliko spava...sleduje produzeno spavanje onoliko sati koliko si zakasnio od povecerja, a obicno do pred rucak...ili ranije ustajanje ako se ide na novu duznost....
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 10.03.12 9:02
KEMO SPECIJALAC - BEOGRAD.!!!
Kao prvome predstavniku vojnoga orkestra na Foruma bivših pripadnika nekadašnje JNA, pripala me je ova čast da ti bez znanja generala i admirala u ime foruma i večine njegovih članova predam ovu značku da je nosiš na svojim prsima kroz čitav Beograd i danju i noću i opet i svaki put i tako da ne duljim evo ti je.!!!
Malo su izrađivači značke falili godinu i grad, ali valjda to neće nitko primjetiti.!!! Zauzvrat od tebe očekujemo da za F.B.P.N. JNA iskomponiraš neku forumsku himnu ili nešto u tome stilu.!!!
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 10.03.12 16:05
Hvala na znacki
Inace, to je znacka "pravog" vojnog orkestra (duvacki instrumenti, limena glazba), koji su cinili svrseni pitomci Muzičke SVŠ-Sarajevo ... interesantno je da su iz skole izlazili kao Stariji vodnici prve klase, a penzionisali su se negde oko kapetana I klase ...i bilo ih je u velikim i glavnim gradovima: Beograd, Zagreb, Sarajevo, Ljubljana, Pristina, Skoplje, Titograd, Nis, Split...
Maribor takav orkestar nije imao; postojao je samo ovaj nas "zabavni"...zvanicno smo se vodili svako u svojoj jedinici, ali osnovne funkcije (ishrana, pisma, pranje vesa) smo obavljali kao celina vojnickog kluba. Neki od nas su nabavili i znacke roda vojske (Lira iz mog avatara) za na kosulju i bluzu...ali smo ih poskidali jer su se neke neupucene i PS staresine suvise bunile ( "sta se vi meni pravite ovde frajeri i manekeni ") Interesantno je da su se po jedinicama ( i na kapijama ) uvek bunili, i tu nasu aktivnost cenili kao hvatanje krivina i izbegavanje zvanicnih obaveza; s druge strane, praksa je pokazala da je jedan takav sastav neophodan (nekad je bilo i po 3 svirke dnevno, ne samo za Dan armije). Jedini orkestar u celom Mariboru i okolini koji je znao da svira nesto drugo sem slovenackih valcera i polki, te Ex Yu narodnu muziku - vrlo korisno za svadbe mladjih oficira , zabave neslovenackog stanovnistva i propagiranje bratstva i jedinstva
Tadasnji major i nas sef Aleksandar Mihailovic je "pravilno shvatio znacaj", a i mi smo "pravilno shvatili znacaj", i trudili se maksimalno da korektnim ponasanjem sacuvamo sve dobijene povlastice...kazna je bila samo jedna: povratak u jedinice i zaboravljanje na instrument, bez prava zalbe
i za kraj, podsetnik:
Sto se forumske himne tice...moze...cak stavise, MOZE...samo su mi potrebne konsultacije Kako da zvuci i na sta da povuce
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 11.03.12 4:09
s obzirom da je vojni orkestar bio vrlo specifican vid sluzbe u JNA, specificne su i anegdote koje cu ovde pisati po secanju:
1. Mića Pop
Prva ozbiljnija svirka van kasarne, zenski internat srednje skole u mestu Ruše pored Maribora...igranka, otpriike moj 3. mesec u JNA
jako je nebitno sta smo tamo radili i kako smo izvodili pre , za vreme, u pauzama , i posle nastupa...elem, zavrsimo mi to srecno uspesno bez incidenata i budemo u kasarnama (prvih 6 meseci smo spavali u svojim jedinicama) oko 2 nocu...opusteno se spremimo za spavanje znajuci da nas sleduje PRODUZENO SPAVANJE ...
kad, oko 4 , cujem viku UZBUNAAAAAAAAAAAAAAA ( Uzbuna, Uzbuna, Uzbuuna...blizi i dalji eho)
znate kakav je osecaj kad vam se tenk srucio na glavu...moj osecaj je bio tako nesto i jos malo
nema druge, prisecaj se sta si ucio na obuci i postupaj po tome...za par minuta postrojeni na pisti kasarne Slava Klavora (tu smo bili prvih 6 meseci na obuci u pesadiji), i onda kroz KPS na borbene polozaje na Pohorje...joj, zivote, ko li mi te truje...
Blizu mene, u susednim cetama, ocekujem da vidim dva harmonikasa...slovenca Matej Kovacic, zvanog Janez, i Beogradjana Miodrag Nesic, zvani Pop...Janeza vidim u III ceti, psuje na svim jezicima, ali Popa ne... u povratku saznam da je Pop ladno viknuo na one koji su ga budili KAKVA BRE UZBUNA , JA IMAM PRODUZENO SPAVANJE....i tako sam sebi stvorio problem...niko ga nije naucio da produzetak ne vazi u slucaju uzbune, a nije bio dovoljno samosvestan da izvrsi naredjenje....vec sutra mu je sledila zabrana prilaska harmonici, dobrih dva meseca, posle toga smo ga nekako izvukli pravdajuci se prekom potrebom
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 11.03.12 4:25
2. Janez
Matej Kovacic, zvani Janez, poznati harmoniker narodnozabavne glazbe (citaj, polke in valcki to su oni u cizmama i slovenackoj narodnoj nosnji koji rastezu harmoniku metar i vise uz povike Iiiiiiiiiiiiii hhhuuuuuuuuuuuuu ), imao je tetku u blizini kasarne...u neposrednoj blizini kasarne...zgrada se lepo videla sa kapije, i suvisno je reci da je dosta slobodnog vremena provodio tamo, sem ako kojim slucajem nije bio na duznosti ili bazao po gradu. Znalo se, kad nemamo nista popodne, nema probi, mi ostali smo u gradu u Domu JNA, bar nesto korisno uvezbavamo, a Janez najcesce kod tete ....
jednom je tako zapalio odmah posle rucka, kad dodje naredjenje da za 2 sata budemo Tamo i tamo...neki Vatrogasni dom ili slicno, zaboravio sam, nebitno za anegdotu...na pola pakovanja instrumenata ja ostavim posao i kroz kapiju po Janeza kod tetke ...znao sam zgradu ali ne i stan, i imao sam srece da sam ga pronasao na trecim vratima na koja sam zazvonio...mangup mi opusteno otvara u trenerci, meditira ....Mislim da je tad naucio od mene najmanje 1 novu psovku, toliko sam ga XXX da pozuri...sve to uglavnom krene po redu, uhvatimo mi nas kombi i odemo tamo...
Kad tamo, ljudi pojma nemaju da ce ikakva veselica da se desi; okreci kombi i nazad do komande...posto nema nista, Janez opet zapali kod tetke ...
Srecom da nismo istovarali kombi sa opremom, za sat je doslo "pravo" naredjenje, sa tacnom lokacijom gde treba ici...permutovani datumi, a tad nije bilo mobilnih za brzi dogovor, a i fiksni su radili samo u jednom pravcu
Ostatak price znate...ponovo po Janeza kod tetke pa na zadatak
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 11.03.12 7:04
Citat :
KEMO SPECIJALAC.!!!
Neki od nas su nabavili i znacke roda vojske (Lira iz mog avatara) za na kosulju i bluzu...ali smo ih poskidali jer su se neke neupucene i PS staresine suvise bunile ( "sta se vi meni pravite ovde frajeri i manekeni ")
Ma ovdje me zanimaju ove kako kažeš "značke roda vojske".!? Je su li to bile službene značke roda vojske JNA ili ste vi to nabavili nešto što u JNA ne postoji tj. kupili u nekoj trgovini ili pitaj boga gdje.!? Recimo mi graničari smo od JNA dobijli graničarske značke i mogli smo je nositi bilo gdje i bilo kada i na košulji i na jakni.!!!
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 11.03.12 16:56
ako se secas , svaki oficir je na reverima bluze imao znacke oznake roda ili sluzbe JNA kome pripada...pesadinci dve ukrstene puske, artiljerci dva topa itd
Pitomci SRO (staze) su imali dva ukrstena maca, toga se secas....
dakle, oznake u paru za revere , SAMO ZA STARESINE...a mi smo se poveli za tim da smo videli nekoliko "doktora" iz stacionara koji su nekako nabavili znakove sanitetske sluzbe (zmije) i nosili...
Kao sto vidis, muzicka sluzba ima dve vrste znakova...zlatne za aktivna vojna lica, i srebrna za vojne sluzbenike
Pored vasih granicarskih znacki, i znacke Primeran Vojnik, oznaku na dzepu sam video samo kod saobracajne vojne policije
Naslov komentara: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 12.03.12 15:06
Citat :
U povratku saznam da je Pop ladno viknuo na one koji su ga budili KAKVA BRE UZBUNA , JA IMAM PRODUZENO SPAVANJE....i tako sam sebi stvorio problem...
Je li na kraju Beograđanin Miodrag Nesic, zvani Pop, i dalje mirno spavao svaku noć ili se budio obliven znojem misleći kad će uzbuna.!!!
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 16.03.12 0:57
To vec ne znam, moracu da ga pitam...privremeno je zbog toga ispao iz orkestra i vratio se bestrzajnom topu...posle kraja obuke smo ga izvukli u ekipu nazad
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 16.03.12 10:33
Citat :
Jednom je tako Janez zapalio odmah posle rucka, kad dodje naredjenje da za 2 sata budemo Tamo i tamo...neki Vatrogasni dom ili slicno, zaboravio sam, nebitno za anegdotu...na pola pakovanja instrumenata ja ostavim posao i kroz kapiju po Janeza kod tetke ...znao sam zgradu ali ne i stan, i imao sam srece da sam ga pronasao na trecim vratima na koja sam zazvonio...mangup mi opusteno otvara u trenerci, meditira ....Mislim da je tad naucio od mene najmanje 1 novu psovku, toliko sam ga XXX da pozuri...sve to uglavnom krene po redu, uhvatimo mi nas kombi i odemo tamo... Kad tamo, ljudi pojma nemaju da ce ikakva veselica da se desi; okreci kombi i nazad do komande...posto nema nista, Janez opet zapali kod tetke ...
S P E C I J A L A C .!!!
Znaš što me zanima od ovoga što si pisao.!? Vidim da ste vi iz kasarne izlazili i ulazili kad vam se prohtjelo.!! Janez ode kod tete.! Ti odeš kod Janeza.!! Pa dobro jeste li imali problema kod izlaženja iz kasarne, je li tko to nadzirao na ulazu u kasarnu, što bi ste im rekli kuda idete.! Kod mene u Mariboru u kasarni "Tone Tomšič" - V.P. 8164/20-3 - godina 1988, nikome nije palo na pamet da tako išeta iz kasarne.!!
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 16.03.12 13:51
Citat :
Pa dobro jeste li imali problema kod izlaženja iz kasarne, je li tko to nadzirao na ulazu u kasarnu, što bi ste im rekli kuda idete.!
Imali smo stalne dozvole za izlazak, s obzirom na prirodu radnog mesta...izdavali su nam ih na mesecnom nivou. To je imao svaki vojnik cije je radno mesto bilo van kasarne (koji su radili Ob Zeleznici, zatim nekoliko konobara koji su radili u Domu JNA, neke zanatlije pekari itd)...
Cesto se desavalo da su instrumenti (ili drugi komplet) namesteni na bini u Domu JNA...ako je bilo i znali smo za vise dana zaredom ili blizu, a narocito oko drzavnih praznika, da ima vise svirki, nismo bili ludi da svaki x pakujemo i raspakujemo...onda se ode peske iz kasarne do Doma, i mora se uvek imati dokument uz sebe. To je bilo mnogo cesto da bi se uvek pisale pojedinacne dozvole za toliko ljudi, tako da je ovo bilo najbolje resenje
A pitao bi nas (retko) neki novi na prijavnici, dok nas ne vidi triput sa kombijem kad izlazimo na zadatak, posle, kad nauci likove, vise ne pita. A mi to nismo zloupotrebljavali, sem nekih (ja nisam)
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 26.03.12 23:58
slucajno naidjoh na mesto mnogih dogadjanja i dobrih uspomena...DOM JNA (DOM JLA) Maribor, Kneza Koclja 9
kad se samo setim koliko je tu priredbi , svadbi, igranki, i jos kojecega...odsvirano
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 29.03.12 5:55
Zaboravio sam da pomenem jos nekoliko ljudi vezanih za vojnicki klub i orkestar:
1. Matjaž Jelenič - Metlika ili okolina - u klubu, oko kluba, i u orkestru je radio poslove sa lemilicom (popravljao kablove i tehniku), s vremena na vreme radio na razglasu
2. Alen Nojić - Beograd - zvao se referent za kulturu, organizovao priredbe, sekcije, bio u vezi sa skolama u gradu...
3. bubnjar Smakjoski Vencislav, Skoplje - svirao sa nama prvu igranku u skolskom domu Ruse, posle toga otpusten iz JNA zbog necega
3. Gradjansko lice na sluzbi u JNA, Dragan, koju godinu stariji od nas, otac mu je bio potpukovnik, prezime nepoznato
4. Bujar Ljimani - funkcija u klubu ???
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 29.03.12 21:26
PS. Jedan od ovih gore je pronadjen
ocekujem ga da se javi svakog casa ovde
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 29.03.12 22:15
neka od "veselica" u Domu JNA...Samir i ja smo se malo menjali u ulogama...peva Mirsad Isakovic, harmonika Mirsad Kapetanovic, bas gitara Nenad Zdjelar, bubnjevi Vlada Radovanovic, ne vidim ko je za klavijaturom, verovatno Pranjko Goran
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 30.03.12 10:55
Citat :
Malo slika, kao sto sam obecao...clanak iz nekog vojnog lista
Napokon slike od Vojnog orkestra iz VP 8164 Maribor 87/88. A što se tiče ovog kako ti kažeš "nekog vojnog lista". Što se ja siječam to su bile vojne novine a zvale su se "NAŠA VOJSKA" jedino ako nisu neke druge za koje ja ne znam.!!! SPECIJALAC sad mi pade na pamet, je li bilo situacija da ste na pozornici u svirci u nečemu falili pa vam se publika smijala.!!???
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 30.03.12 16:54
U pravu si, Splite...NASA VOJSKA je bila u pitanju, mislim da je to bio list Ljubljanske Armijske Oblasti, ispravi me ako gresim.
Sto se pitanja o greskama tice, nije se smelo faliti, fulati, gresiti, i slicne negativne radnje...to je vodilo razduzenju instrumenta i povratak u jedinicu; a to se nikome nije isplatilo...tako da je i repertoar morao biti prikladan, i licno umece na nivou Narocito Se Istice
takodje, nikakve aktivnosti tipa 4 piva, 5 piva, gajba piva...bar ne toliko cesto i ne toliko da se vidi ipak smo mi na neki nacin predstavljali JLA u mariborskoj javnosti velikim brojem svirki za civile.
Na tebi je, Splite, da pogledas u tefter i da se prisetis svoje svecane obaveze, bila je u Kadetnici; u zimskoj ili letnjoj uniformi (bluze ili kosulje) ?
uskoro cu doci do jos slika iz tog perioda, pa da utvrdim tacno sliku svecane obaveze vase klase, gde sam vam ja pomagao da sa muzikom svecano od regruta postanete vojnici
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 30.03.12 19:15
Citat :
U pravu si, Splite...NASA VOJSKA je bila u pitanju, mislim da je to bio list Ljubljanske Armijske Oblasti, ispravi me ako gresim. Sto se pitanja o greskama tice, nije se smelo faliti, fulati, gresiti, i slicne negativne radnje...to je vodilo razduzenju instrumenta i povratak u jedinicu; a to se nikome nije isplatilo...tako da je i repertoar morao biti prikladan, i licno umece na nivou Narocito Se Istice takodje, nikakve aktivnosti tipa 4 piva, 5 piva, gajba piva...bar ne toliko cesto i ne toliko da se vidi ipak smo mi na neki nacin predstavljali JLA u mariborskoj javnosti velikim brojem svirki za civile. :arrow:Na tebi je, Splite, da pogledas u tefter i da se prisetis svoje svecane obaveze, bila je u Kadetnici; u zimskoj ili letnjoj uniformi (bluze ili kosulje) ? uskoro cu doci do jos slika iz tog perioda, pa da utvrdim tacno sliku svecane obaveze vase klase, gde sam vam ja pomagao da sa muzikom svecano od regruta postanete vojnici.
SPECIJALAC, nisam baš siguran da li su te vojne novine "NAŠA VOJSKA" izlazile na razini kako ti kažeš "Ljubljanske armijske oblasti" ili se radi za čitavu JNA.!?
Moja svečana obaveza je bila 11.06.1988. god. subota u kasarni Franc Rozman Stane tj. "Kadetnica". Mislim da smo tada na polaganju svečane obaveze nosili košulje. U moju vojnu knjižicu je to upisao tadašnji podporučnik Redža Naim a sada Kosovski policijski podpukovnik Rexha Naim.!! Što da duljim evo što je upisao i potpisao.!!
Rexha Naim je bio jedan od 3 oficira koji su strojevnim korakom donijeli zastavu na pistu gdje je bilo polaganje svečane obaveze. Rexha Naim je tada nosio na prsima automatsku pušku i na glavi je imao šljem.!! Mislim ali nisam siguran da je također sa njim bio i komandant moje druge čete poručnik Marijan Šokec.
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 26.04.12 23:29
Neprijatno saznanje da Mirsad Kapetanovic, harmonikas junske klase Vojnog Orkestra VP 8164 Maribor 87/88 vise nije sa nama...saobracajna nesreca 22.09.2010
goran800 Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2012-04-29
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Slava Klavora 87/88 29.04.12 23:59
Kemo Specijalac (citat):
Zaboravio sam da pomenem jos nekoliko ljudi vezanih za vojnicki klub i orkestar:
1. Matjaž Jelenič - Metlika ili okolina - u klubu, oko kluba, i u orkestru je radio poslove sa lemilicom (popravljao kablove i tehniku), s vremena na vreme radio na razglasu
2. Alen Nojić - Beograd - zvao se referent za kulturu, organizovao priredbe, sekcije, bio u vezi sa skolama u gradu...
3. bubnjar Smakjoski Vencislav, Skoplje - svirao sa nama prvu igranku u skolskom domu Ruse, posle toga otpusten iz JNA zbog necega
3. Gradjansko lice na sluzbi u JNA, Dragan, koju godinu stariji od nas, otac mu je bio potpukovnik, prezime nepoznato
Bubnjar Smakjoski Vencislav koliko mene sjećanje služi otpušten je zbog psihičkih problema.
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 30.04.12 0:02
goran800 (citat):
Kemo Specijalac (citat):
Bubnjar Smakjoski Vencislav koliko mene sjećanje služi otpušten je zbog psihičkih problema.
to je bilo kad si se ti skinuo, a mi presli na spavanje u Kadetnicu u klub ne znas nikoga od njih
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 30.04.12 0:09
ala sam nekulturan...ni da pozdravim novog clana
Vojnice Goran800, dobrodosao na forum ...cast mi je videti te ovde kao nekadasnjeg clana Vojnog orkestra VP 8164 Maribor...voleo bih da me u nekim detaljima podsetis vezano za nasu delatnost u JNA
goran800 Gušter
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 30.04.12 0:14
Kemo Specijalac (citat):
Neprijatno saznanje da Mirsad Kapetanovic, harmonikas junske klase Vojnog Orkestra VP 8164 Maribor 87/88 vise nije sa nama...saobracajna nesreca 22.09.2010.
E za tu informaciju stvarno nisam znao. On je bio jedan od rijetkih iz orkestra s kojim sam se susreo i poslije završetka vojnog roka. Bio sam kod njega kući na Kozarcu. Izgubio sam svaki kontak sa njim u ratu a prvu informaciju poslije sam dobio od Buce. I pored svi nastojanja da ga pronađem preko interneta nisam uspio. Šteta!
goran800 Gušter
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 30.04.12 0:17
Kemo Specijalac (citat):
ala sam nekulturan...ni da pozdravim novog clana
Vojnice Goran800, dobrodosao na forum ...cast mi je videti te ovde kao nekadasnjeg clana Vojnog orkestra VP 8164 Maribor...voleo bih da me u nekim detaljima podsetis vezano za nasu delatnost u JNA
Pozdravljam i ja sve kolege. Javim se ovih dana. Danas sam sam sebe smorio pa idem sad na spavanje. Laku noć!
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 02.05.12 10:47
Pa SPECIJALAC vidim da si promaknut u "PRIMJERENOG SPECIJALCA" Foruma Bivših Pripadnika Nekadašnje JNA.!!! Primi čestitke u ime Graničnih jedinica JNA..!!! Nadam se na nečeš stati na tome promaknuću, očekujemo od tebe još nekih unaprijeđenja.!!
Citat :
Hvala na unapredjenju !!! himna foruma sve blize svetlosti dana...zbog drugih obaveza festivala i naredjenja prekoracio sam Praznik Rada Prvi Maj, ali ce stici valjda do 22.12 Svim vojnicima, staresinama i ostalim licima na forumu JNA zelim srecan praznik Prvi Maj
U vezi ovoga gore Specijalac, nisi me izvjestio da te je komanda angažirala za svoje potrebe...!!! Vidim da kuješ himnu F.B.P.N. JNA... Pa zar da mi u rovovima na prvoj crti obrane o tome znamo zadnji...!!!
Vojnik Graničar: komentar modifikovan dana: 02.05.12 11:58; prepravljeno ukupno 1 puta
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 02.05.12 10:54
Citat :
nisi me izvjestio da te je komanda angažirala za svoje potrebe
i ja s vremena na vreme zaboravim, pa me komandanti zovu na raport....
u zavisnosti od vremena, bice i svecane pesme granicnih jedinica, cime cu odati tim ljudima posebne pocasti i simpatije
Goran67 Džomba
PV BROJ POSTOVA: : 116 ČLAN OD: : 2011-07-17 DOB : 57 Zrenjanin
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 03.05.12 11:55
Mi smo u Ilirskoj Bistrici imali vojnički orkestar koji je nastupao u domu JNA. Većina članova ovog orkestra, ako ne i svi, bili su iz, moje, II pešadijske čete. Oni su dosta rano počeli da sviraju ali su i dalje spavali u četi sa ostalom vojskom, zato su često imali pravo na produženo spavanje. Druga vojska ih zbog toga nije gledala baš sa simpatijama, a neki od njih su se ponašali nadmeno prema običnoj vojsci koja nije imala povlastice. Kada im se završila obuka prešli su u dom JNA i onda smo ih retko viđali, uglavnom kad su bile neke priredbe povodom praznika ili ako smo svraćali u dom JNA tokom izlaska u grad, ja lično sam izbegavao to mesto. Dogodilo se, međutim nešto što ih je žestoko prodrmalo iz njihovog uživanja u jednom, iz one perspektive, prilično nevojničkom načinu života. Nisam siguran šta se tamo tačno desilo, jer izgleda, oni nisu baš rado pričali o tome, da li se tu radilo samo o nekom disciplinskom prekršaju? Načuo sam da je neka harmonika ukradena, ne mogu pouzdano reći. Uglavnom, oni su vraćeni u četu i morali su, po kazni, sa ostalom vojskom da idu na obuku. Verujte mi da im je to veoma teško palo. Moram priznati da je kod nekih desetara bilo i izvesne zluradosti. Samo penjanje od kasarne do poligona za obuku zvanog "kota" bilo je dovoljno da vam zagorča život, da ne govorimo o atomskim udarima ili izletima do udaljenog strelišta "crne njive". Čini mi se da je njima ipak, više od fizičkih napora, teško palo to što moraju da provode vreme sa nama običnim prašinarima. Na njihovu sreću posle izvesnog vremena ponovo su vraćeni u dom JNA, što je za njih bilo veliko olakšanje i sigurno su od tada mnogo bolje umeli da cene povlastice koje su imali.
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 03.05.12 15:43
kod mene je svako bio svestan sta dobija svojim mestom a sta gubi gubljenjem svog mesta; o tome smo cesto i razgovarali medjusobno , i sa nadredjenim staresinama...jedna od tema je bila upravo i odnos sa ostalim vojnicima iz maticnih jedinica; mada, to je i do samog coveka, ako se muzicar pravi "zvezda", nece dobro proci ni pre ni posle vojske, a ni u vojsci ni u svakodnevnom zivotu...
internim dogovorom sami sebi smo strogo zabranili alkohol, zloupotrebu prava stalne dozvole za izlazak (mada mi je stalno bio sumnjiv Janez (Matej Kovacic, harmonikas iz Ljubljane koji je svaki bogovetni slobodni trenutak posle rucka kad nije bilo posla provodio kod tetke preko puta kasarne , verovatno je par puta zbrisao i kuci na popodne da mi nismo ni znali, ali je bio svestan sta ga ceka ako ga uhvate) ; prostorije gde smo spavali i drzali instrumente odrzavali smo u savrsenom redu, tu nisu dolazili oni koji hvataju krivine i koji nemaju druga posla...
znam da vecina vojnika misli da nam je upala sekira u med i da smo vojni rok prosli kao u banji i na odmoru, uistinu nije bas bilo tako lako - doduse, ponekad :)narocito kad civilima sviras igranke...u uniformi si JNA a problem klasican za kafanu uvek nastane bez obzira sta imas na sebi obuceno i kakva dokumenta nosis...tu je trebalo razmisljati kako da se problem resi na najbolji moguci nacin da svi budu i siti i na broju...
a o odnosima sa nekim desetarima iz maticne jedinice...tu je pomagala samo dobra "politika"...naime, komandir odeljenja je bio uporan kod evidenticara da i mene stavlja na spisak za pomocnika dezurnog cete, uz zlurade komentare SVIRACES TI MENI U PUSKU , i pored naredjenja nadleznog za orkestar da se to ne radi... neko bi se na mom mestu svadjao ili terao inat...ja sam samo rekao Razumem...i desilo se jednom da me je kombi orkestra pokupio pravo sa pripreme za preuzimanje duznosti pomocnika, uz interesovanje direktno nadredjenog za orkestar KO TO U SUBORDINACIJI NE IZVRSAVA NJEGOVA NAREDJENJA
sto se vojnika iz maticnih jedinica tice, sa svima dobar i svima pomogao koliko god se moze...uvek su moji klasici iz cete bili obavesteni o "predpremijeri" novog filma koji je stigao u bioskop kasarne i prisustvovali u uzem krugu
bilo je i kod mene vracanja u jedinicu po kazni...opisao sam to u prethodnim postovima (slucaj Uzbuna i Produzeno spavanje)
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 03.05.12 15:56
Atmosferu unutar i oko vojnog orkestra najbolje opisuje Djordje Balasevic u svom romanu Tri posleratna druga ; nekim slucajem, i orkestar iz njegove knjige se nalazio u Mariboru
" Zastavnik prve klase, Drug Jaric Zlatoje voleo me je zato što sam znao "pesme i za stare i za mlade"... - Samo zakopcaj to dugme. Vojska smo. I izglancaj instrument... Instrument... Stari jarac nikad nije drugacije oslovio moju gitaru. Kod njega nije bilo tih familijarnosti... Ali i pored toga, bend je bio sretna porodica... Dva ekstremna narodnjaka, teškometalac-ovisnik, alko-džezer, pregaženi roker, i šansonjer-recitator... Da bog sacuva... U svakoj normalnoj situaciji, tih šest ljudi bi se potukli još sa vrata. Znam... Ali manimo se sad normalnih situacija. Ovde je rec o vojnickom orkestru... Uglavnom, sve smo se lepo dogovorili... Jebi ga, nismo mi izmislili da cilj opravdava sredstvo... A cilj nam je izgledao tako dalek, da smo "sredstvo" protumacili kao "sva moguca sredstva". Šibali smo polke, kola, plesnjive šlagere i dalmatinske pesme, svirali podoficirske svadbe i "veselice", vikendom, u Domu, i briljirali po gnusnim priredbama, podvlaceci "instrumentale" pod dreku bubuljicavih recitatorki. I precrtavali dane u kalendaru... Ali opet nismo išli kuci. Ovog puta svojom krivicom... Petkom i subotom, više nije bilo slobodnog stola u bašti u kojoj smo svirali. ... "
..." Porucnici i stariji vodnici, koji su nas traumirali dok smo bili u "jedinici", iznenada su ostali matirani na šahovskom mozaiku podijuma za ples... Niži za šapku, sputani tragicnim "civilkama", nespretno su tapkali u kontrataktu, i polagano tonuli sve dublje... Nisu imali nikakvih šansi pred razbarušenim pijanim baronima, koji su samouvereno namigivali, pevali o slomljenom srcu i mirisali na seno, greh i avanturu... "...
" Pa, ne znam. Trebalo je svirati svake veceri. "Moj Galebe". "Help Me Make It Through The Night". "Ne klepeci nanulama"... Nisam navikao da sviram kad mi se ne svira. A ni momci nisu. Zato smo uvek bili pod malim tecnim stimulansom... Na kraju krajeva, i sajgonske prostitutke su se uredno "fiksale" da bi lakše izašle na kraj sa svojom klijentelom. Dobro, poredenje je malo drasticno, ali i naš odnos sa Drugom Zastavnikom Jarcem, sadržao je u sebi neke elemente nevoljnog snošaja. - "Hej, Slovenske brigade"! Kad mu se ucinilo da smo sastavili suviše "americkih" pesama, prilazio bi pozornici i dovikivao šta da sviramo. - "Koliko je na Kozari grana"? Otkud ja znam, Druže Zastavnice. Puno. Sigurno jedno tristo-cetristo grana, ako ne i više.... "
napomena: ovo je neki Djoletov orkestar...takodje Maribor...kod nas je sve bilo slicno minus alkohol...
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 08.05.12 21:06
prica treca: Janez II :
Nakon sto se skinuo Pranjko Goran, martovac, klavijaturista, i posto je trebao da se skine Igor Ribic, jun, postavljalo se pitanje ko ce svirati klavijature u orkestru...iz mladjih klasa se nije pojavio niko ko bi privukao paznju, a i komanda nije htela da jos nekom olaksa boravak u JNA, i doneta je odluka na visem nivou da se klavijatura u zabavnim blokovima prihvate harmonikasi Matej Kovacic Janez, i Miodrag Nesic Mica Pop.
u tom cilju Janez kupuje od Igora Ribica elektricni klavir marke Fender Rhodes, koji je Igor Ribic doneo u JNA kao licni instrument:
posto spomenuti instrument ima vrlo mnogo kilograma tezine (zavisi od agregatnog stanja, 45-60), Igor nije bio bas za to da ga nosi nazad kuci u Ljubljanu, i Janez je bio dobrodosao kao kupac
e tu se pojavio problem...uz pomoc nekog od nas, Janez bi utovario svoj klavir u kombi, i onda izricito odbijao da pomaze u utovaru vrlo cega...hvatao krivinu i iz orkestra
To se pocelo cesto ponavljati....
Ostalima to nije odgovaralo ...i to se moralo izleciti...
Najpre je neko pronasao komad lanca ...onda je neko poneo na svirku svoj katanac sa kasete...pa je taj neko sacekao da Janez ode u WC, primakao spakovani klavir metalnom delu stepenista, i vezao lancem drsku (rucicu) od kofera klavira za gelender (stepeniste) , i zakljucao katancem
Da bi "oslobodio" svoj uhapseni klavir, Janez je imao SAM da utovari ceo kombi : bubnjeve, pojacala, ozvucenje :)i onda smo mu pomogli oko utovara klavira....sve je to naravno proteklo uz Janezove psovke na svim mogucim jezicima koje je naucio u JNA
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 15.05.12 22:23
Pokusaj rekonstrukcije lokacije vojnickog kluba garnizona Maribor u kasarni Kadetnica (Franc Rozman - Stane) :
1. kapija 2. pista 3. nova zgrada (komanda, LAD, izvidjaci, veza) 4. stara zgrada (sada renovirana) 5. Moguca lokacija vojnickog kluba, zgrada verovatno srusena 6. Trpezarija 7. Stacionar
Ako je neko sluzio kasnije (Dixi, javi se ), neka me ispravi, prepravi, ili potvrdi...
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 21.05.12 1:12
Stavljam ovaj video da se otprilike vidi deo atmosfere u nekom od orkestara JNA....
s tim da je ovo na klipu cetni sastav, a nas je bio garnizonski
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re 21.05.12 15:34
Kemo ovo je tvoj "fah"...... Veruj mi do danas nisam znao da je postojala MSVS....
MUZIČKA SREDNJA VOJNA ŠKOLA SARAJEVO
MSVŠ je bila nastavna ustanova JNA koja je spremala vojne starešine za dužnost vojnog muzičara. Školovanje je trajalo četiri godine. Pitomci posle završenog školovanja postajali su vojni službenici IX klase. Pored opšteobrazovnih i vojnih predmeta, izučavali su se i stručno-teoretski predmeti i muzički instrumenti svih orkerstarskih sastava. Otpočela je rad 1945.godine u Zagrebu i nastavila u Rijeci, Vukovaru, Zemunu, Beogradu i Sarajevu (od 1985.g do 05.02.1992.g kada je evakuisana zajedno sa SVŠ KoV i preseljava se u Novi Sad). Muzičari MSVŠ su činili jezgro vojnih orkestara i Umetničkog ansambla JNA.
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 21.05.12 20:27
Svaki veci garnizon je imao veliki orkestar sastavljen od vojnih muzicara koji su zavrsili srednju vojnu muzicku skolu. Znam za Zagreb, Split, Titograd, Pristinu, Nis, Ljubljanu (sa ovim orkestrom smo imali saradnju), Sarajevo; Beograd ih je imao nekoliko, medju njima i Reprezentativni orkestar Garde, i zabavni orkestar, iz koga su ponikli cuveni umetnici Dragan Aleksandric, Caslav Ljubenovic, Zoran Tutunovic Tutun...
sto se muzickih instrumenata tice, izucavali su po jedan duvacki, i jedan "popularan" - harmoniku, gitaru, bubnjeve; medju njima je bilo puno dobrih muzicara, tako da sam posle JNA cesto sa njima saradjivao u svojim varijantama - u dva orkestra samo ja nisam bio vojni muzicar ...jedno vreme sam radio na tome da se aktiviram medju njima, ali mi je prepreka bila nedostatak diplome zvanicne muzicke skole
Svirali su sve sto je sluzba zahtevala: protokole doceka stranih predsednika, parade, koracnice, sahrane, koncerte...
Interesantno je to da su iz skole izlazili kao vojni sluzbenici IX klase, a ustvari su nosili cinove starijeg vodnika I klase umesto zvezdica na ramenima su imali oznake u obliku belih pahuljica...napredovali su uglavnom do kapetana. Neki srecnici su dobili i stanove, a isao je i beneficirani staz, tako da je dosta njih sa kojima se poznajem uveliko u penziji
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re 21.05.12 21:35
Obzirom na sve to sto si rekao, i na cinjenicu da su pitomci mogli napredovati, a radili su specifican posao vezan za vojsku.......znaci na prvom mestu su bili, profesionalci, svakako zaljubljenici u muziku i instrumente, mogli se doskolovati i usavrsiti,......kad sada razmislim dodjem do zakljucka da su imali izuzetno kvalitetno, dobro i lepo zanimanje.....
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 23.05.12 20:05
Kemo Specijalac (citat):
Pokusaj rekonstrukcije lokacije vojnickog kluba garnizona Maribor u kasarni Kadetnica (Franc Rozman - Stane) :
1. kapija 2. pista 3. nova zgrada (komanda, LAD, izvidjaci, veza) 4. stara zgrada (sada renovirana) 5. Moguca lokacija vojnickog kluba, zgrada verovatno srusena 6. Trpezarija 7. Stacionar
Ako je neko sluzio kasnije (Dixi, javi se ), neka me ispravi, prepravi, ili potvrdi...
pronadjena je jedna slika iz vazduha od malo ranije, koja je konacno razjasnila polozaj vojnickog kluba:
Vojnicki klub, prostorije gde je orkestar spavao, sala za prikazivanje filmova i za priredbe, i vojnicki razglas, je oznacena brojem 5, kao i u prethodnoj slici gde je oznaceno njeno moguce mesto kao sto se vidi, iz nekog razloga je srusena
eto, Vojnik Granicar, sada vidis gde sam ti prikazivao filmove u Kadetnici
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 27.05.12 8:03
KEMO - SPECIJALAC - BEOGRAD...!!!
Jednoga dana će komanda F.B.P.N. JNA ukinuti ovaj tvoj čin, pa da se ne zaboravi, neka vojska gleda koga su imali na forumu.!!!!
Naslov komentara: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 27.05.12 8:17
SPECIJALAC..!!! Gledajući ovu sliku zapazio sam ovaj detalj.!!! Daj mi to malo razjasni..!!! Na ovoj pisti je nacrtano veliko slovo "H".!!?? Mislim da je tu predviđeno sletanje helikoptera.!!! Pa me zanima da li si doživio dok si bio u kasarni "Franc Rozman Stane" tj. "Kadetnici" da je neki helikopter sletio na tu pistu.!!!???
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 27.05.12 13:48
Citat :
Vojnik Graničar: Pa me zanima da li si doživio dok si bio u kasarni "Franc Rozman Stane" tj. "Kadetnici" da je neki helikopter sletio na tu pistu.!!!???
za mog boravka u kasarni toga nije bilo, tj ja nisam video da je sletao neki helikopter...da je bio, cuo bih ga, jer je vojnicki klub udaljen od piste nekoliko metara.
Inace, to je ona ista pista gde si ti polagao svecanu obavezu
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 27.05.12 13:55
Vojnik Graničar (citat):
Jednoga dana će komanda F.B.P.N. JNA ukinuti ovaj tvoj čin, pa da se ne zaboravi, neka vojska gleda koga su imali na forumu.!!!!
Tako, je, neka ovaj tvoj post bude za uspomenu na onaj period na forumu kad sam se grebao za 15 dana nagradnog
tako je i danas u zivotu u ovom mom poslu....samo Pop moze da da bolovanje i odmor
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 27.05.12 19:36
Citat :
KEMO SPECIJALAC - BEOGRAD...!!!
Za mog boravka u kasarni toga nije bilo, tj ja nisam video da je sletao neki helikopter...da je bio, cuo bih ga, jer je vojnicki klub udaljen od piste nekoliko metara.
Inače, to je ona ista pista gde si ti polagao svečanu obavezu.!!!
S P E C I J A L A C...!!! Kada si ovo spomenio da te pitam...!!! Je li možda znaš koja svrha je bila da mi iz kasarne u Mariboru "Tone Tomšič" - V.P. 8164/20-3 - godina 1988, prelazimo čitavi grad i dolazimo u kasarnu "Franc Roznam Stane" tj. "Kadetnicu" i tamo polažemo svečanu obavezu.!??? To se je moglo napraviti i u kasarni "Tone Tomšič" i tako su poslje te svečane obaveze roditelji vojnika ponovno došli u kasarnu "Tone Tomšič".!!!??? Jedino što mi pada na pamet sada je to da ljudi ne vide gdje će mo živjeti tj. u kakvim lošim uvjetima.!!! A što se tiče te piste gdje smo polagali tu svečanu obavezu, zapamtio sam trenutak kada su tri oficira sa strojevnom korakom došli na pistu gdje se je polagala svečana obaveza. Sva trojica su nosili kacige na glavi, srednji je nosio zastavu, a sa njegove lijeve i desne strane bio je po jedan oficir sa automatskom puškom na prsima i postavljenim nožem na pušci. Jedan od tih što je nosio pušku na prsima je bio tada podporučnik "REXHA NAIM" ili kako se je potpisivao u to vrijeme REDŽA NAIM. Za drugoga nisam siguran a mislim da je bio tada poručnik MARIJAN ŠOKEC. Joj kako su odradili taj strojevni korak, ja mislim da se i dan danas zemlja tamo trese, he he he he he....
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 27.05.12 20:24
Citat :
To se je moglo napraviti i u kasarni "Tone Tomšič" i tako su poslje te svečane obaveze roditelji vojnika ponovno došli u kasarnu "Tone Tomšič".!!!???
Jedino što mi pada na pamet sada je to da ljudi ne vide gdje će mo živjeti tj. u kakvim lošim uvjetima.!!!
Ja sam takodje isao u Kadetnicu samo na svecanu obavezu, jer sam bio primljen i smesten u kasarni Slava Klavora, gde su u to doba do marta 88 bile pesadijske jedinice (prvi bataljon), izvidjaci, neki intendanti...
roditelji su nam dosli u Kadetnicu na polaganje zakletve, a posle su dobili instrukcije da dodju u nasu kasarnu Slava Klavora...secam se tacno da su dosli, i da je majka lovila mladjeg brata ispred kaveza sa zivotinjama, bile su mu interesantnije od pusaka
mogli su da vide i spavaone ako su hteli, secam se da je moj mali brat isao sa mnom skroz do mesta gde su stajale soske u hodniku, i dok sam ostavljao pusku on je pobegao u spavaonu u inspekciju
tako da mislim da su razlozi polaganja zakletve u kadetnici bili druge prirode...angazovanje jednog zastavnog voda, ozvucenja, generala koji cita tekst zakletve, vojnika koji docekuju roditelje i druge posetioce vojnika unutar same kasarne; mi smo bili zaduzeni da one ljude koji su dosli ranije iz daleka, ponudimo da se malo odmore i predahnu u prostorijama vojnickog kluba, i da damo sva potrebna obavestenja o ceremoniji svecanoti ...to sam radio od klase Mart 88 - mart, maj, jun -
Naslov komentara: prica IV : Titova slika 27.05.12 23:44
U vreme Sportskog prvenstva Ljubljanske armijske oblasti koje se 1988 godine odrzavalo u Mariboru, svi zadaci vojnog orkestra Maribor su bili podredjeni tom takmicenju. Pocevsi od pripremanja kulturno-umetnickog programa, uvezbavanja numera koje cemo izvoditi na zabavnom i kulturnom delu tog takmicenja, pa sve do izdavanja, transporta, i montiranja potrebnih rekvizita.
U prostorijama vojnickog kluba bila je uskladistena jedna velika slika druga Tita, ulje na platnu, dimenzije otprilike 1.5x1 m. U slobodno vreme ukrasavala je vojnicki klub, dok je na svecanostima imala svoju prvenstvenu primenu .
Tu sliku je trebalo postaviti van kasarne - na stadion gde se desavalo otvaranje tih igara...Sa slikom je trebalo prevesti i neke stolove - klupe iz neke od ucionica...uglavnom, utovarimo mi to u sanduk kamiona Dajc, i krenemo sa vozacem na odrediste.
Neko je neoprezno stavio sliku uz stranicu kamiona, i...mozete li da pretpostavite sta se desilo na nekoj od krivina?
Na cilju nas je cekalo ne malo iznenadjenje...slika je pala pravo na metalnu nogu stola, i probusila se - tacnije, iscepala se nekoliko cm, i to bas u predelu vrata, izmedju prikaza glave i ramena druga Predsednika
Kroz glave nam je proslo : Na**bali smo !!! Nije bilo toliko oko toga da je napravljena steta i da se ona nadoknadi; poenta je bila u tome da je to bila slika narocite vrste i namene, s obzirom ciji se portret nalazio na platnu...delovalo je kao da ga je neko namerno preklao... redom je islo licitiranje u glavama: 30 dana, 60 dana, 6 meseci, vojni sud, robija, cajni kolutici, vazeljin, itd...
Pardon, samo nama muzicarima je proslo to kroz glavu, vojnika vozaca je boleo ....uvo, isao je oko kamiona i ponavljao kao blesav neke besmislice smejuci se na racun desavanja...
U tom momentu je na stadionu bilo puno oficira; odmah se neki stvorio pored kamiona i slike; zacudjujuce brzo je stigao i nas staresina, inace jako dobar covek i oficir;
Sta se tada sve nije srucilo na nasu glavu...bili smo neprijatelji broj 0, 0.5, 1, high priority....svakog od nas sledovalo je pitanje KO TE PLACA?
i jos milion pitanja tipa Za koga radite, ko vas je to naterao; da bi se preslo na materijalna pitanja tipa Pa jel vi znate koliko OVOLIKA slika kosta?
...nekako smo u tom prvom krugu uspeli da dokazemo odsustvo umisljaja , te da se to sve shvati kao nesrecan slucaj...
trebalo je sada vaditi stvari da slika bude spremna i da se za otvaranje nadje na svom mestu na bini...srecom, naseg klaviristu Igora Ribica, koji se skinuo mesec dana ranije, a koji je kao akademski slikar imao atelje u domu JNA gde je za vojne potrebe slikao teme iz NOB i sl, zamenio je drugi isto tako talentovani slikar; pozvan je na lice mesta, pogledao i nakon 3 sekunde je rekao SUTRA SE TO NECE PRIMECIVATI. Drug staresina je opet poceo pricu o velikoj vrednosti toliko velike slike, i da smo mi napravili neprocenjivu stetu, da bi ga slikar preklopio u pola price i rekao da to nije toliko vredno, da vrednost ne zavisi od velicine i da ce mu on naslikati sliku 10x10 cm koja moze da bude 20x vrednija od te velike
Stvarno, slika je vec sutra bila zakrpljena (zalepljen komad platna pozadi razderotine, i sama razderotina prefarbana u istom pravcu, tako da se na metar nije moglo videti da je popravljana.
Utesen malo konstatacijama o vrednosti, ublazio je stav prema nama koji smo pocinili stetu, ali smo ipak prosli malo ribanja i istrage kod "nekih drugih oficira", dok se nije nasao jedan pametan (za ono vreme) koji je tu glupost shvatio kao glupost, i onda su svi digli ruke, a mi svoj posao nastavili gde smo stali
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 05.06.12 14:25
a na bini su: Ja na gitari, Vladimir Radovanovic na bubnju, Samir Kadric na mikrofonu, Nenad Zdjelar - Keza na basu; desno od basa je vojni fotograf Armin, koga bih takodje voleo da sretnem, sve sto znam je da je poreklom iz Bosne, a u JNA je dosao iz Nemacke.
fotografija je sa polaganja svecane obaveze Martovske klase 88/89, na pisti kasarne Kadetnica (Franc Rozman - Stane); zgrada iza bine je trpezarija
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 05.06.12 14:36
jedna od mnogih proslava u Domu JNA Maribor, Kneza Koclja 9
a na bini su: Ja na gitari, Vladimir Radovanovic na bubnju, Samir Kadric na mikrofonu, Nenad Zdjelar - Keza na basu; desno od basa je vojni fotograf Armin, koga bih takodje voleo da sretnem, sve sto znam je da je poreklom iz Bosne, a u JNA je dosao iz Nemacke.
fotografija je sa polaganja svecane obaveze Martovske klase 88/89, na pisti kasarne Kadetnica (Franc Rozman - Stane); zgrada iza bine je trpezarija
A odakle je Samir Kadrić, u mojoj ulici u Zenici ima dosta Kadrića i nekoliko se bavi muzikom?
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88 06.06.12 1:57
Citat :
A odakle je Samir Kadrić, u mojoj ulici u Zenici ima dosta Kadrića i nekoliko se bavi muzikom?
Samir Kadric je iz Lukavca, zivi i radi u Austriji...znaci nije nijedan od tvojih Zenicana...
za sve Kadrice kolege muzicare iz Zenice veliki kolegijalni pozdrav
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Vojni orkestar VP 8164 Maribor 87/88