FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Euro umjesto kune u Hrvatskoj Tue 3 Jan 2023 - 19:40
VBČ (citat):
Meni je i prije bilo skupo u Hrvatskoj. Ljetos sam bio zadnji put. Pitam se kako je onda sad. Nemam uopće predodžbu koliko šta sad košta.
Ovisi. Kako za čiji džep. Cigarete su kao i alkohol poskupili. Nisam pušač pa ne znam ali znam da je kutija srednjih cigareta sad oko 5 eura. Hranu iz restorana ne jedem pa ne znam ni te podatke.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15056 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Euro umjesto kune u Hrvatskoj Tue 3 Jan 2023 - 21:16
Ma i po trgovinama sve skupo, u Lidlu isti proizvodi kao i ovdje ali skuplji. Nikad mi nije bilo jasno kako ljudi dolje žive od svojih plaća.
Naslov komentara: Re: Euro umjesto kune u Hrvatskoj Tue 3 Jan 2023 - 22:04
VBČ (citat):
Ma i po trgovinama sve skupo, u Lidlu isti proizvodi kao i ovdje ali skuplji. Nikad mi nije bilo jasno kako ljudi dolje žive od svojih plaća.
Ako misliš na Dalmaciju, onda je odgovor jednostavan. Većina živi od turizma i to sjajno ali ima ljudi koji zive samo od plaće i vjerojatno zive tesko. Mi u Slavoniji ugl.nemamo dodatne prihode i zivimo od plaće uglavnom s tim da je kod nas zivot jeftiniji nego u vecim gradovima ili na moru.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Euro umjesto kune u Hrvatskoj Tue 3 Jan 2023 - 22:31
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8064 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Euro umjesto kune u Hrvatskoj Wed 4 Jan 2023 - 22:15
VBČ (citat):
Sad javljaju da su cijene u ovih par dana od uvođenja eura porasle za 13%.
To nije normalno, s obzirom na već veliku inflaciju.
pa vidi ako je samo 13%. to je jos i dobro. po prici moji prijatelja kad se prelazilo sa lokalnih valuta na eur u e vropi bilo je mnogo gore. samo su plate ostale na istom nivou.Austrijanci i dan danas kukaju da je bilo mnogo bolje dok je bio austriski siling
Dario Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1616 ČLAN OD: : 2022-02-27
Naslov komentara: Re: Euro umjesto kune u Hrvatskoj Wed 4 Jan 2023 - 23:50
VBČ (citat):
Ma Euro je ok. Ljudi uspoređuju cijene od prije 20 godina, ali ne i zaradu. Kao tipa za 100 maraka sam mogao napunit kolica u trgovini, a za 50 eura ne mogu ni korpu. To je djelomice točno, ali koliko su zaradjivali? Kao student sam imao satnicu 13 maraka. A danas je minimalna satnica 13,30 eura.
Istina, ide vrijeme, cijene goriva, satnica, cigara, pive i ostalog je tu negdje 1:1 kao DM devedesetih. A satnice jesu tada bile 10-15 DM za nekvalificirane. Doduše, danas je tehnika jeftinija, počevši od bijele tehnike. Dobro neću sada koliko iPhone košta pošto nema usporedbe kad ih tada nije bilo. Ujedno su i polovnjaci jeftiniji ali opet to je uslijed prezasićenja tržišta. Susjed Sirijac voza uvijek nešto za do 1500€ i to on vozi fino, bez problema. Početkom devedesetih za 1500 DM je bilo samo težih krševa.
Doktor Živago voli ovaj upis
Dario Podporučnik
Naslov komentara: Re: Euro umjesto kune u Hrvatskoj Wed 4 Jan 2023 - 23:52
Doktor Živago (citat):
Ma poskupilo sve, ne samo kava. Grozno.
Samo da se ne zalete kao onomad Grci. Počeli "zaokruživati" i derati turiste do gaća pa im ovi nisu slijedeće sezone došli, puklo im tako par sezona...
Dario Podporučnik
Naslov komentara: Re: Euro umjesto kune u Hrvatskoj Thu 5 Jan 2023 - 0:29
VBČ (citat):
Lidl je u RH lopina teška. Vidio sam osobno. Cijene veće nego u Njemačkoj.
Istina. Samo što je Lidl, iako "internacionalan" inače podijeljen na nacionalne kompanije, manje tržište, veće cijene. Manje dostavljača pa mogu manje ucjenjivati. U Njemačkoj traže "just in time" dobavljanje, znači, kamion mora doći na dostavu točno u 14h, inače slijede penali pošto filijale imaju znatno manja skladišta kako bi uštedjeli na najmu
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Euro umjesto kune u Hrvatskoj Thu 5 Jan 2023 - 0:32
Naslov komentara: Re: Euro umjesto kune u Hrvatskoj Thu 5 Jan 2023 - 6:32
Dario (citat):
Doktor Živago (citat):
Ma poskupilo sve, ne samo kava. Grozno.
Samo da se ne zalete kao onomad Grci. Počeli "zaokruživati" i derati turiste do gaća pa im ovi nisu slijedeće sezone došli, puklo im tako par sezona...
Poznavajući naš mentalitet i osobito pohlepu Dalmatinaca, upravo će se to i desit. Navalit će cijene turistima, ali ovi sad još bolje mogu usporedit jer poznaju euro.
Naslov komentara: Re: Euro umjesto kune u Hrvatskoj Thu 5 Jan 2023 - 11:40
Prijete nekakvim sankcijama. A kakvim, to ćemo još vidjeti. Ja sam u tom pogledu pesimističan. Šta tu sad vlada može? A čitam sa veliki dobavljači povisuju cijene od 1.veljače/ februara.
Luda kuća.
I još su se k tome pojavile krivotvorene novčanice i kovanice eura.
Doktor Živago: komentar modifikovan dana: Thu 5 Jan 2023 - 13:10; prepravljeno ukupno 1 puta
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Euro umjesto kune u Hrvatskoj Thu 5 Jan 2023 - 12:37
Vlada ne može naredit da se snize cijene, može samo subvencijama uticat na iste, ali od kud pare za to?
Naslov komentara: Re: Euro umjesto kune u Hrvatskoj Thu 5 Jan 2023 - 13:11
Kao što raja sve i plaća. Sve ide preko leđa naroda.
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Euro umjesto kune u Hrvatskoj Thu 5 Jan 2023 - 14:09
Doktor Živago. (citat):
I još su se k tome pojavile krivotvorene novčanice i kovanice eura.
Lazne novcanice kovani euro? Kad brze? Drzava jos nije spremna na to? Mora da je i te kako dobro organizovana organizacija.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
Dario Podporučnik
Naslov komentara: Re: Euro umjesto kune u Hrvatskoj Thu 5 Jan 2023 - 14:52
Ma proći će i to navikavanje, navikne se čovjek na sve, kao magarac na batine. Slijedeće godine Euro će ući u krv i narod će se pitati kako je živio prije toga
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Euro umjesto kune u Hrvatskoj Thu 5 Jan 2023 - 17:27
Najveća kovanica 2 eura, kome se isplati to krivotvorit?
Osim toga sad kad je pažnja svakog uprta u novu valutu, ne isplati se to puštat u tečaj dok ne popusti pažnja.
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Re: Euro umjesto kune u Hrvatskoj Tue 10 Jan 2023 - 19:33
I tako danas gledam u jednoj trvovini u Splitu ovu vreću za spavanje.!? Pažnju mi je privukla cijena u eurima u zemljama koje su uvele euro i cijena u Hrvatskoj isto u eurima.!? Pa da im nebi jeba mamicu sa evropskom unijom i eurom.
Naslov komentara: Re: Euro umjesto kune u Hrvatskoj Tue 10 Jan 2023 - 19:40
Vojnik Graničar (citat):
I tako danas gledam u jednoj trvovini u Splitu ovu vreću za spavanje.!? Pažnju mi je privukla cijena u eurima u zemljama koje su uvele euro i cijena u Hrvatskoj isto u eurima.!? Pa da im nebi jeba mamicu sa evropskom unijom i eurom.
Naslov komentara: Re: Euro umjesto kune u Hrvatskoj Tue 10 Jan 2023 - 19:44
VBČ (citat):
Jaja poskupila 65%
Nisu poskupila vec su bila jevtina do sada.
Navodo su namirnice u Svedskoj bile jevtine do sada. Ovako nesto su pokusali udubiti u glavama Svedskom stanovnistvu.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
Dario Podporučnik
Naslov komentara: Re: Euro umjesto kune u Hrvatskoj Tue 10 Jan 2023 - 20:14
Vojnik Graničar (citat):
Naslov komentara: Re: Euro umjesto kune u Hrvatskoj Tue 10 Jan 2023 - 20:47
Kasniš. Ta je fotka već objavljena..iz Dubrave
dojran Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1335 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 61 Zagreb
Naslov komentara: Re: Euro umjesto kune u Hrvatskoj Tue 10 Jan 2023 - 21:01
Vojnik Graničar (citat):
Slažem se.....ali...nitko se ne pita zašto je to tako?Vlada se pravi da radi u interesu građana a ne želi reći što je sve sadržano u konačnoj cijeni proizvoda.Poslodavci-trgovci naravno,ne iskazuju strukturu cijene a kroz indirektne namete uglavili su se mnogi,poput željeznica,prosvjete,spomeničke rente,vode i ostali znanu u neznani.Tako i u cijeni goriva u svakoj litri je bila 1 kn(sad ekvivalent eura)za HR željeznice i 1,2 kn za autoceste.Ostale zemlje ne poznaju strukturu cijene na ovaj način pa su samim time u prednosti.Time država ustvari tjera poslodavce da rade protiv sebe a u korist države odnosno stanovnika,umjesto da stane na loptu s raznim parafiskanim nametima koje opterećuje svaki proizvod.Ali nije isključeno ni "šišanje ovaca" u HR dok ide.
dojran Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1335 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 61 Zagreb
Naslov komentara: Re: Euro umjesto kune u Hrvatskoj Tue 10 Jan 2023 - 21:03
Doktor Živago (citat):
Kasniš. Ta je fotka već objavljena..iz Dubrave
Pitam za prijatelja.
Dario Podporučnik
Naslov komentara: Re: Euro umjesto kune u Hrvatskoj Tue 10 Jan 2023 - 21:14
Doktor Živago (citat):
I u Decatlonu su vreće za spavanje skuplje od ove,a nisu Bog zna kako kvalitetne.
Ne znam, za pravu vreću bih izdvojio 100€ Eura pa bih je koristio godinama. U Decathlon inače ne zalazim, velika količina šarene bofl robe pod optimalnim osvijetljenjem i narodom koji se tamo ponaša kao da su u nekom free shopu sa jedinstvenom prilikom za ušićariti.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Euro umjesto kune u Hrvatskoj Tue 10 Jan 2023 - 21:23
Dobre vreće za spavanje se razlikuju od materijala i koliko podnose minus temperature. Od 100 eura pa naviše su cijene.
Tu bi Poručnik imao što reći.
SveJug voli ovaj upis
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Euro umjesto kune u Hrvatskoj