Papa Franjo ističe socijalni nauk crkve, i naravno, tako se i ponaša.
Od ustoličenja za Papu pa do danas, on, svojim primjerom ukazuje na poniznost i ljubav, dvije najbitnije značajke svakoga čovjeka, odn. kakvi bi svi mi morali biti, te on ide putem bratstva, ljubavi i pouzdanja.
Podsjećam, evo, to mi je sad palo na pamet - recimo, njegova briga za migrante, kao osobe, a ne kao na puko isticanje brojki...jer...on jednostavno njih osjeća.
Teško mi je riječima to objasniti...jer iz svakog njegovog čina..izvire čin ljubavi prema tim osobama...a mediji..svi mediji..se njima bave..tek kad dođe neka kriza...kada se dogodi neka tragedija s njima...onda su mediji puni neke lažne suosjećajnosti, rekao bih.
Naprotiv, Sveti otac je mislim 2012. ili čak 2013. godine nenajavljeno izvršio posjet migrantima na Lampedusi, da i im pokaže i dokaže da je za njih zabrinut i da se za njih moli.
Nakon toga je on kampove za imigrante posjetio i u Africi, mislim u Maroku, a kasnije i u drugim evropskim zemljama.
Nadalje, njegovo zauzimanje za mir je nevjerojatno, jer je i sam sebi uzeo ime po sv. Franji Asiškome koji se zauzimao za mir i za dijalog.
Sveti otac je graditelj mostova, a ne rušitelj, oštro je protiv svakoga sukoba, a pogotovo protiv ratova, te se čvrsto, vjerom i molitvom zalaže za mir.
I na koncu, istaknuo bih, njegova briga za siromašne, za odbačene, za beskućnike, za zatvorenike je
legendarna, dakle, za sve one koji su na marginama društva. Sveti otac je narodski čovjek, i on je kao takav uvijek uz narod.
Zorni prikaz njega kao osobe jest činjenica da na vanjske znakove koji ga obilježavaju kao Svetog oca, vrhovnog poglavara katoličke crkve, vrlo malo poklanja pažnje, odn. nimalo.
Tako nosi na prstu ruke obični željezni prste, oko vrata mu visi obično željezno raspelo/križ, dok su njegovi prethodnici uvijek imali zlato i briljante.
Papa Franjo je bez sumnje izniman čovjek.
Sa druge strane, pok. Ivan Pavao II je meni bio najdraži papa i posebno drag po mnogočemu, ali o tome, nekom drugom prilikom.
Ukazujem forumašima da su izraženi stavovi samo moji i nisu teološke prirode, jer ja nisam teolog niti to želim biti.