FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Doba kada su ljudi bili baš ljudi

Go down 
+2
pukovnik
Sloba1
6 posters
AutorPoruka
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Medalja za Vojne Zasluge VZ
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 6762
ČLAN OD: : 2014-12-21
DOB : 61
M(j)esto Petrovaradin

Doba kada su ljudi bili baš ljudi Empty
KomentarNaslov komentara: Doba kada su ljudi bili baš ljudi   Doba kada su ljudi bili baš ljudi Icon_minitime23.12.15 21:12

Kapije na kućama, vrata na šupama i pušnicama, nikad nisu bila zaključavana... Jer ljudi tada behu baš Ljudi... A danas robovi u poretku koji nas snadje !!
Otadžbino, šta učini sa narodom ? Kao da to nisu ljudi od krvi i mesa, već neka druga bića, od kojih sve moramo zaključavati u sred bela dana, a kad padne mračak proveriti da li je dobro "zamandaljeno"...
Tuga i žalost ovoga doba... A, oni ključići što su nekad visili na izvolte na kapijama, sada su zamenjeni debelim lancima, sigurnosnim bravama i kamerama...
Na vrh Go down
pukovnik
Poručnik
Poručnik
pukovnik

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima orden za VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2090
ČLAN OD: : 2012-02-29

KomentarNaslov komentara: Re: Doba kada su ljudi bili baš ljudi   Doba kada su ljudi bili baš ljudi Icon_minitime23.12.15 21:27

Sloba1 (citat):
Kapije na kućama, vrata na šupama i pušnicama, nikad nisu bila zaključavana... Jer ljudi tada behu baš Ljudi... A danas robovi u poretku koji nas snadje !!
Otadžbino, šta učini sa narodom ? Kao da to nisu ljudi od krvi i mesa, već neka druga bića, od kojih sve moramo zaključavati u sred bela dana, a kad padne mračak proveriti da li je dobro "zamandaljeno"...
Tuga i žalost ovoga doba... A, oni ključići što su nekad visili na izvolte na kapijama, sada su zamenjeni debelim lancima, sigurnosnim bravama i kamerama...

Pitam se što ti na ovo odgovoriti. Budi Bog da je i tako jer su takva vremena. Samo da ne bude gore pa da sjediš i čekaš kako bi obranio svoje od lopovluka. Sve je to odraz stanja u društvu na globalnoj razini.

Podporučnik
Podporučnik
Mikula 67

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
Tehnička Služba Tehnička Služba
BROJ POSTOVA: : 1546
ČLAN OD: : 2013-12-22
DOB : 57
M(j)esto Šabac

KomentarNaslov komentara: Re: Doba kada su ljudi bili baš ljudi   Doba kada su ljudi bili baš ljudi Icon_minitime23.12.15 21:39

"Bilo nekad sad se spominjalo" što bi rekli naši stari, to vreme je nažalost nepobitno
prošlo i ne verujem da će se ikada vratiti.
Nije teško biti čovek u vremenu kada je sve funkcionisalo, treba biti čovek u vremenu
kada ništa ne funkcioniše...

Sloba1 and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Doba kada su ljudi bili baš ljudi   Doba kada su ljudi bili baš ljudi Icon_minitime24.12.15 21:28

To je taj nažalost odraz stanja u društvu u sadašnjici gde više ni recimo vrata crkvi nisu otvorena. Znate kako se govorilo onomad: "Komšo, kod tebe sve otvoreno kao u crkvi"... Ali sada ni vrata na crkvama nisu više otvorena. Sećam se doba 70-80 tih godina, komšija uđe sam uzme neku alatku, posluži se, i vrati na svoje mesto a da nije imao potrebu specijalno se najavljivati. Nebitno šta je, da li je u pitanju motika, ašov, vile... pumpa za bicikl ili francuski ključ. Onaj ključić što ga pominjem, zaista je stajao onako na ekseriću sa unutrašnje strane, više onako kad baš se negde ide, nego da zaštiti u stvarnom smislu.

Doktor Živago voli ovaj upis

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Doba kada su ljudi bili baš ljudi   Doba kada su ljudi bili baš ljudi Icon_minitime24.12.15 21:31

Kakvo je to vreme bilo, kakvi su to dobri ljudi bili, za večito pamćenje. Dođe ugalj, odmah se priskače i unosi, nije se postavljalo pitanje niti zvalo i za čas 5 tona je unešeno i složeno. Jedno zdravo jezgro ljudi, doba morala, iskrenosti ali i skromnosti.

Doktor Živago voli ovaj upis

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24246
ČLAN OD: : 2012-10-30

KomentarNaslov komentara: Re: Doba kada su ljudi bili baš ljudi   Doba kada su ljudi bili baš ljudi Icon_minitime22.06.16 15:27

Eto, i to je navodno moguće...

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Doba kada su ljudi bili baš ljudi   Doba kada su ljudi bili baš ljudi Icon_minitime26.06.16 0:30

Da, ovo gore oko kazni i parkinga je baš ljudski gest i za poštovanje.
Na vrh Go down
semsudin
Podporučnik
Podporučnik
semsudin

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1435
ČLAN OD: : 2013-03-11
M(j)esto GRABOVAC, VELIKA KLADUSA

KomentarNaslov komentara: Re: Doba kada su ljudi bili baš ljudi   Doba kada su ljudi bili baš ljudi Icon_minitime09.02.20 8:30

Sloba1 (citat):
Kakvo je to vreme bilo, kakvi su to dobri ljudi bili, za večito pamćenje. Dođe ugalj, odmah se priskače i unosi, nije se postavljalo pitanje niti zvalo i za čas 5 tona je unešeno i složeno. Jedno zdravo jezgro ljudi, doba morala, iskrenosti ali i skromnosti.
Upravo tako Sloba1.Ja sam sebi postavio to pitanje 1998 prilikom početka izgradnje svoje porodične kuće.Nekad su se prvi temelji na početku gradnje kuće kopali ručno onako akcijaški uz pivu,rakiju i neko pečenje ili gril.Znalo je doći i više ljudi nego što treba i posao bi bio gotov za nekih 4-5 sati.Znači iskop i nalijevanje prvog betona u fundamente.Kao 17,18,20-ogodišnjak išao sam na te akcije prvih početaka kopanja i nalijevanja temelja po selu naravno besplatno.Došlo vrijeme i moje gradnje.Ja pripremio pijaču i gril,udario profile sa ocem i počeo kopati temelje kuće očekujući dolazak nekog iz kuća gdje sam ja nekad bio na tim radovima besplatno.Međutim ništa od toga niko ne dolazi.Pošaljem neku djecu da odu pozvati određene ljude i nakon pola sata stižu 4 čovjeka.Posao sam napravio taj dan i na kraju dana pitam svakog od njih koliko je njegovo što je radio i platio dnevnice.Naveče sam se sjetio svojih besplatnih radova nekih 10 godina prije i shvatio da su ovo neka nova vremena gdje se sve kroz novac gleda pa i prijatelji nažalost.

Sloba1 and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 13028
ČLAN OD: : 2020-07-15
M(j)esto Vinkovci

KomentarNaslov komentara: Re: Doba kada su ljudi bili baš ljudi   Doba kada su ljudi bili baš ljudi Icon_minitime27.08.20 10:24

Slažem se u potpunosti sa kolegama. To je vrijeme bilo i prošlo, i svi mi znamo da su ljudi prije bili puno složniji nego prije, a svi znamo i to da nije bilo ničega kao danas, svega u izobilju.
Živjelo se puno skromnije, znalo se i zapjevat kad su ljudi pomagali jedni drugima u tzv. mobi.
Kod nas je moba kad je svinjokolja jer ja sam iz Slavonije, a i toga je sve manje jer ljudi više ne rade svinjokolje kao prije, kad se klalo dva ili više svinja, a bilo je tu i više od 5-6 muških glava a o ženama da i ne govorimo.
Mi smo svi bili sretni jer je to znak blagostanja u obitelji, a ko djeca smo vrištali i uživali jedući pripremljenu džigericu sa svježim lukom i kolačima.
Kažem, danas e svinjokolja zadržala na selu samo, a i to je pitanje kada će biti ukinuto zbog odredbi Europske unije čiji je Hrvatska član, jer se klanje može obavljati samo u za to ovlaštenim kalonicama.
Sa pečenjem rakije je već to počelo, pa se Poreznoj upravi mora prijaviti namjera pečenja i količina.
A sve čekaš da te komšija ili susjed prijavi jer su svi zavidni i ljubomorni.
Eh, kad se sjetim prošlih vremena. Nekad bilo sad se spominjalo

Sloba1 voli ovaj upis

Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: Doba kada su ljudi bili baš ljudi   Doba kada su ljudi bili baš ljudi Icon_minitime

Na vrh Go down

Doba kada su ljudi bili baš ljudi
Na vrh 
Stranica 1/1
 Similar topics
-
» SVAŠTARA
» Ohrid VP 5970/45
» Humor u doba korone
» Zanimljivo!
» Ljudi vjere