FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
BROJ POSTOVA: : 31 ČLAN OD: : 2015-02-02 DOB : 54 LJig
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 07.03.15 3:48
@sasa staza Ma secam se brate kantine i mesta gde je bila i klupica i svega oko nje, ali da me ubijes ne secam se kako je izgledala unutra!! Mozda da je radila neka lepa mladica, bi je zapamtiuo bolje... Mi smo takodje postrojavani na prvoj pisti i odatle smo isli u kuhinju i na svu bitnu nastavu van kasarne.. Inace sam tamo proveo divne trenutke, pogotovo kada sam ostao kao stazista...veliki sam Yu nostalgicar u svakom pogledu...Onog trenutka kada sam se prijavio na ovaj forum sam sam sebi obecao da moram otici tamo i jos jednom videti Karlovac i Gornje Mekusje!! Imam u Karlovcu dobrog drugara, pa cu i njega videti (bar se nadam da i on ima zelju, a ko nema opet lepo) Nego jel ti poznat Pukovnik Gasparic??? Bio je tu na vojnoj akademiji cini mi se, i svi su ga se plasili... To je jedan od najmladjih pukovnika u JNA, kasnije je on organizovao napad na kasarnu??
sasa staza Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1231 ČLAN OD: : 2013-02-06 Svuda po malo
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 07.03.15 12:33
Iza kantine je bilo jedno strazarsko mesto sa koga se videla ona fabrika iza kasarne,a mislim da je bila 4-ka .Nadam se da ce snovi da ti se ostvare i da ponovo odes u Gornje Mekusje i vidis nasu kasarnu. A sto se tice tog drugara-cisto sumnjam da ces ga naci i videti-daj boze ali dosta je vremena proslo i rekom Koranom je dosta vode proslo,a ljudi su zaboravili stare vrednosti.Ne secam se nesto tog pukovnika Gasparica,nije bio kod nas u akademiji gde sam i ja bio 1.5 mesec. Ali su uslovi u toj zgradi bili vrh za tadasnju vojsku,svake dve sobe su imale kupatilo,TV sala itd.Nismo imali neku vecu agresiju na nas kao druge jedinice u okruzenju.... Na ulazu u kantinu sa leve strane je bio sank sa tom gospodjom a desno separei,bas ono sa ukusom i pozadi ispod drveta drveni stolovi i klupe...
sloboda 71 Gušter
BROJ POSTOVA: : 13 ČLAN OD: : 2015-03-25 DOB : 75 tuzla(podgorica)
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 25.03.15 17:16
u mekušju sam služio 71-72 martovska klasa,pionir inžinjerac.iz tuzle a sada živim u podgorici. 67 godina imam.učesnik manevra "sloboda 71".
u prekomandu otišao u kasarnu "kupa" ispod dubovca i mislim da se kasarna zvala .....čarapić.o JNA sve najbolje kao i o gradu Karlovcu.pročitao i pogledao sve stranice i vidjeh da su se uključile sve mlađe klase. u školi i na stažiranju u trupi super se proveo.
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 25.03.15 18:49
Dobro doslicu zelim clanu Sloboda71 i zelim mu dobro druzenje na forumu.
Pozdrav od 98 klase SRO Inzenjerija....
stari FAZAN Vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 556 ČLAN OD: : 2013-12-11 JUZNA AUSTRALIA, ADELAIDE
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 02.04.15 4:32
proslo dosta vremena a mene nema u KASARNI...hehe... Uzeo ODSUSTVO ali ne mogu da lazem da nisam pomislio ponekad na vas sa foruma. JESAM.... Nego obaveze... problemi... ZIVOTNA REKA... nosi braleeee... Sasa STAZA gde si STARA KUKO ???
NAVRACA li MAX ... u Inspekciju SA KANTOM I CETKOM u borbi protiv mojih GRAFITA (sada barem nema brige sa mojim Umjetnickim ispadima...hehe). Tu NEGDJE mora da se krije i ZAGORAC iza kakaovg grmlja sa svojim vijernim vucijakom BIN-om ceka kada li cu ja, u kakve kasne prekomorske sate, da zabasam u njegov sektor ...... pa da me trzne sa onom nasom STAROM: "Stoj pucat cu ! LOZINKA ? (*Srecom nisam zaboravio? "Hoce l' biti Onog Rata?"
Ja pitam ODZIV: "Ma kakvog rata !" odgovara Zagorac. (*sve bas ko u FILMU Lepa sela lepo gore... a ruzna su ruzna cak i kad gore.)
Tu su sigurno na bezbjednim kotama i Puric i General a i ostatak ekipe. Pitam se ponekad ima li Milera iz Pirota ... ili su mu gume skroz ocelaivle pa ne moze da se smuca po forumi nocu ... kako li je polava peosla kod Milera i da li je stigao Dinosaurus sa gumenim camcima i ostatkom drugova u pomoc ?
Colonelo me obradovao sa LISTOM NASIH KOMANDIRA ..2. Cete...
ETO toliko tu sam ... OPET NA MALOM RASPUSTU pa dodjoh da vidm sta se desava.
POZDRAV SVIMA !
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 02.04.15 9:04
stari FAZAN (citat):
proslo dosta vremena a mene nema u KASARNI...hehe... Uzeo ODSUSTVO ali ne mogu da lazem da nisam pomislio ponekad na vas sa foruma. JESAM.... Nego obaveze... problemi... ZIVOTNA REKA... nosi braleeee... Sasa STAZA gde si STARA KUKO ???
NAVRACA li MAX ... u Inspekciju SA KANTOM I CETKOM u borbi protiv mojih GRAFITA (sada barem nema brige sa mojim Umjetnickim ispadima...hehe). Tu NEGDJE mora da se krije i ZAGORAC iza kakaovg grmlja sa svojim vijernim vucijakom BIN-om ceka kada li cu ja, u kakve kasne prekomorske sate, da zabasam u njegov sektor ...... pa da me trzne sa onom nasom STAROM: "Stoj pucat cu ! LOZINKA ? (*Srecom nisam zaboravio? "Hoce l' biti Onog Rata?"
Ja pitam ODZIV: "Ma kakvog rata !" odgovara Zagorac. (*sve bas ko u FILMU Lepa sela lepo gore... a ruzna su ruzna cak i kad gore.)
Tu su sigurno na bezbjednim kotama i Puric i General a i ostatak ekipe. Pitam se ponekad ima li Milera iz Pirota ... ili su mu gume skroz ocelaivle pa ne moze da se smuca po forumi nocu ... kako li je polava peosla kod Milera i da li je stigao Dinosaurus sa gumenim camcima i ostatkom drugova u pomoc ?
Colonelo me obradovao sa LISTOM NASIH KOMANDIRA ..2. Cete...
ETO toliko tu sam ... OPET NA MALOM RASPUSTU pa dodjoh da vidm sta se desava.
POZDRAV SVIMA !
Lijepi pozdrav Bilo bi vrijeme da posjetiš moj rejon od E-23 pa do E-27 posjetu moraš dokumentirati sa snimkama
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8065 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 02.04.15 9:35
stari fazan odsustvo bez dozvole? nema tebe ni zanimljivih komentara. ides li u ribolov? ima li novih fotografija? sta se radi u dalekoj Australiji?
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 02.04.15 9:59
Zagorac ! Vidim bio si na strazi.
pozdrav naici cu cim ugrabim vremena
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 02.04.15 13:30
Pozdravi od mene za STAROG FAZANA...Dugo nisi bio na postrojavanju za podizanje zastave..
Za kaznu dajes turu u kantini....
familija Gušter
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 02.04.15 23:31
Pozdrav za ledgendu ovi stranica @starog fazana.. Zahvaljujuci njemu sam ponovo proziveo sve one lepe price, dogadjaje i zivot vojnika, pre tamo nekih 25-26 godina.. Osecaji i dok sada pisem ove reci su predivni i nezaboravni sa setom u ocima... Ko ne bi dao sve da se sada vrate ta vremena....eh...
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8065 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 03.04.15 7:10
+ za starog fazana I povratak na forum
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 03.04.15 8:19
Ajde ustajanje drugari-treba da se uradi jutarnja gimnastika , pocisti krug oko zgrade bataljona SRO , ide na dorucak i posle na nastavu.
Ako je danas po nastavnom planu i casovima STROJEVA OBUKA svi-svi-svi moraju da obuju CIZME. Vojsko-jel jasnoooooo !!!!!!!!!!
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 04.04.15 15:52
P o z i v n i c a !!! Drugovima sa Foruma da se jave na moj facebook !!!
pozdrav !
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 06.04.15 5:45
Hoce li iko prepoznati gdje je ovaj video KLIP sniman.... ???? Ko god da je sluzio u KARLOVCU ... mozda ce prepoznati... ????
familija Gušter
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 06.04.15 13:26
Odlicna pesma Tonija... Nego vidim da su neke rusevine, ali ne prepoznajem sta je...
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 06.04.15 13:29
Ja ne prepoznajem nista-izbledela secanja ali je ostalo secanje samo na DRVENI MOST na Korani.....
vojnik 84 Gušter
BROJ POSTOVA: : 15 ČLAN OD: : 2013-04-18 DOB : 59
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 07.04.15 13:13
Mislim da je ova rusevina hotel Korana!
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 07.04.15 13:55
dada !!! to je HOTEL Kortana iznutra .... da vide se jasno divno ona kosa stakla i prozori ....
familija Gušter
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 08.04.15 0:19
stari FAZAN (citat):
dada !!! to je HOTEL Kortana iznutra .... da vide se jasno divno ona kosa stakla i prozori ....
To je snimano dok je bio rusevina, a sada je bese sve sravljeno sa zemljom i ocisceno i treba da se gradi novi hotel?
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 10.04.15 7:20
Pozdrav FAMILIJA ! BAS TO RUSENJE SAM PRIKAZAO U STARNICAMA PRIJE OVE... DETALJNO.
Posto sam volio taj hotel i cijeloto mjesto je bilo tako HARMONICNO izgradjeno . u skaldu sa prirodom ... i sama zgrada hotela je bila bas uradjena sa mnogo osjecaja za HARMONIJU.
Dakle IMAS SVE na slikama, sve sam prikazao ...cijelu isotriju Hotela i smo RU SENJE .
familija Gušter
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 13.04.15 3:57
Da..prelistao sam i procitao sve te divne uspomene... Cekaj, nisam zapamtio, jesi li ti bio samo u vojsci tu, ili si blizu, tj jos neki deo zivota proveo u Karlovcu ili okolini??
Frtutma Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2015-06-11
Naslov komentara: Pozdrav svim ljudima dobre volje ! 11.06.15 19:23
karaulac (citat):
molim sve koji su iz 82, 83 i 84 klase SROI Karlovac ili poznaju - odrzavaju kontakt s nekim od tadasnjih starjesina da mi se jave.
Klasa 84, Mekušje, K-dir/zapovjednik por. Šteker Ivan, nakon "kratkotrajnog" kap. P.Živanovića. Upoznao puno duhovitih, simpatičnih i uglavnom prijateljski nastrojenih ljudi. Rado ih se sjetim i danas...
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 11.06.15 20:09
[You must be registered and logged in to see this link.], dobro dosao na forum!
Frtutma Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2015-06-11
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 11.06.15 21:09
dpuric (citat):
[You must be registered and logged in to see this link.], dobro dosao na forum!
Hvala na dobrodošlici !
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 11.06.15 21:12
Pozdrav i od mene-98 klase SRO mart 91 god,kom.bataljona je bio major Stiglic...
Frtutma-DOBRO DOSAO na forum...
mirko-nbgd Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2015-06-22 DOB : 57 beograd
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 22.06.15 17:07
da li ima nekoga iz 88 klase mart 86 godine? 1 ceta 1 vod, k-dir voda kap Miodrag Manojlovic. Samnom su bili Pavlic Zoran(koji je uspeo da ubedi jednog Varazdinca da ispod savskog mosta u Beogradu protice Dunav) Goran Miljus zvani Tarzan,Parabucki Zivica,Rankovic,Gudelj,Petakovic Milos-sumadinac,Hamza iz okoline Sarajeva,Hrvoje i Zeljko iz Karlovca... Za k-dire Manojlovica i Ojdanica sam cuo od pp Popovic Miodraga da su poginuli.
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 22.06.15 19:14
Pozdrav Mirko i zelim ti dobrodoslicu na forumu-prelistaj malo unazad stranice mozda i nadjes nekog klasica.
Pozdravlja te poslednja 98 klasa - prvi vod ,druge cete....k-dir kap. Vorih Petar....
mirko-nbgd Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2015-06-22 DOB : 57 beograd
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 23.06.15 0:42
hvala na pozdravu, pogledao sam vec nema nista. vorih je u mojoj klasi bio porucnik i k-dir 2voda pok.Ojdanic Milun k-dir 1 cete, za drugu cetu nemogu da se setim mislim da je bio Popovic.Neznam da li su u to vreme bili sa vama i stranci? To je bio vod iz Namibije oslobodilacki SVAPO pokret koji su bili sa nama celu obuku, sa njima nikada nije bilo dosadno a svi su imali cinove od por. do kap.
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 23.06.15 20:27
Nikakvi stranci nisu bili sa nama,kap.Vorih je bio komandir 2 cete a kap. 1 klase Miodrag Popovic je bio k-dir 1 cete-bese lepo u p...u materinu......
Mekusje 94 Gušter
BROJ POSTOVA: : 28 ČLAN OD: : 2015-10-23 DOB : 55 Kruševac
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 23.10.15 19:17
Pozdrav svima,mart 89,94 klasa k-voda por.Stoičevski Aleksandar,k-odelenja Avdičević Maid-Sarajevo(veliki pozdrav ma gde da je),posle toga ostao u Mekuušju da stažiram 95 klasi,moja malenkost staža Jokić.
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 23.10.15 20:23
Pozdrav MEKUSJE 94-video si gore iznad da sam ja bio poslednja 98 klasa,a tvog porucnika Stojcevskog znam kao kapetana i tada (mart-oktobar) 91 god.je bio u Vojnoj Akademiji . Igrom slucaja i majke prirode je i meni bio k-dir od pocetka septembra do kraja oktobra a zbog njega nisam dobio nagradno odsustvo jer sam se jednom posvadjao sa njim i BIO sam u pravu.
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 23.10.15 20:31
Ode kasarna u k... [You must be registered and logged in to see this image.]
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 23.10.15 20:32
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 23.10.15 22:16
Da-prijatelju-tu gore na drugom spratu levo od ulaza sam proveo najlepsih 6 meseci zivota,ima ovde na ovoj temi jos par slika ,medju njima i moja spavaona. A dole levo su nam bile ucionice a kabineti iz taktike,ABHO i jos neki su bili u zgradi iza ove...
Mekusje 94 Gušter
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 25.10.15 17:38
sasa staza (citat):
Iza kantine je bilo jedno strazarsko mesto sa koga se videla ona fabrika iza kasarne,a mislim da je bila 4-ka .Nadam se da ce snovi da ti se ostvare i da ponovo odes u Gornje Mekusje i vidis nasu kasarnu. A sto se tice tog drugara-cisto sumnjam da ces ga naci i videti-daj boze ali dosta je vremena proslo i rekom Koranom je dosta vode proslo,a ljudi su zaboravili stare vrednosti.Ne secam se nesto tog pukovnika Gasparica,nije bio kod nas u akademiji gde sam i ja bio 1.5 mesec. Ali su uslovi u toj zgradi bili vrh za tadasnju vojsku,svake dve sobe su imale kupatilo,TV sala itd.Nismo imali neku vecu agresiju na nas kao druge jedinice u okruzenju.... Na ulazu u kantinu sa leve strane je bio sank sa tom gospodjom a desno separei,bas ono sa ukusom i pozadi ispod drveta drveni stolovi i klupe...
Neznam da li ste znali da je osamdesetih(početkom) ,na spratu iznad kantine, gde su u naše vreme bili smešteni oficiri samci bio ženski paviljon ŠRO Inžinjerije sa damama koje su kao i mi obučavane za rezervne oficire.Inače u samoj kantini bio je odvojeni deo za oficire a ostatak za pitomce i stažiste.Koliko se samo piva popilo sa napolitankama naravno-nezaboravan ukus.
Mekusje 94 Gušter
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 25.10.15 18:01
Stari (citat):
tek sada videh,veliki pozdrav za Jokica......ps.javi se u inbox,dobro se poznajemo...
Pozdrav primljen,pozdrav za Šabac...
Mekusje 94 Gušter
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 25.10.15 18:32
familija (citat):
Pozdrav za svo drustvo sa ovog foruma, a narocito za moje kolege iz SRO Inzinjerija Karlovac.. Kako sam u dahu danas progutao svih ovih 18 stranica...Emocije i uspomene su me preplavile.. SRO 95 klasa 1989/90 I ceta I vod...cak sam i ostao u istoj zgradi kao stazista jos 6 meseci.. Komandir major Stiglic, zamenik major Novakovic, komandir cete kapetan Miodrag Popovic, komandir voda Mile Bojkovski (tada sam prvi put probao mastiku.. ) Petar Vorih je vodio drugu cetu, a tu su jos bili jedan Makedonac (cini mi se da ste ga pominjali - porucnik Stojcevski) mladi potporucnik Slovenac tek pristigao sa akademije (da li Lorbek ili tako nesto)...Iz Karlovca nosim predivne uspomene, bilo je tu i teskih trenutaka, ali kada sam danas citao ove stranice oci su i zasuzile...pa onda videh onu sliku porusene prijavnice i zarasle zgrade u kojoj provedoh godinu svoje mladosti... Secam se ekipe iz mog voda Cubrilovic, DJuric, Sprajc, Jovanovski, Sole, Jovanovic.....mojih drugara i kolega s kojima sam drugovao u kulturnom centru Somen, Mojin, Topic i Slovenac iz Ajdovscine...zaboravio sam mu prezime...mojih stazista Dobrica, Jovanovica i Grabovica... Pozebno bih pozdravio forumasa @stari fazan i zahvalio za sve one predivne fotografije, snmke i google gde i videh kako sada (ne)izgleda kasarna Gornje Mekusje... Neko je pomenuo kapetana Ojdanica, tj da je poginuo negde u tim borbama..voleo bih da mi neko kaze sta se desilo sa njim i da li je to istina.. Iako nije bio meni nadlezan, sticajem okolnosti sam ga upoznao, i mogu da kazem da je bio ljudina, istinska legenda!!!
Bio sam 94 martovska klasa 89/90 a kasnije ostao da stažiram kod Stoičevskog drugi vod prve čete,dosta sam se družio sa tvojim stažama a mojim klasićima Dobricom, Jovanovićem i Grabovićem,koji je fenomenalno crtao i sva svoja pisma kući slao kao strip ako se ne varam,da li imaš neki kontakt ili informaciju o njima.Taj mladi Slovenac je dosao na službu baš tog septembra 89 i preuzeo treći vod koji je bio moj , a mi smo postali drugi vod,valjda kao naj mladjem tako sleduje.Pozdrav.
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 25.10.15 18:42
Pricalo se tada da su bile i zene pitomci SRO ali da su spavale u zgradi iza nase ali se ne secam godine kada je to bilo. Sve u svemu nezaboravno iskustvo koje ostaje do kraja zivota...
familija Gušter
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 28.10.15 16:45
Mekusje 94 (citat):
familija (citat):
Pozdrav za svo drustvo sa ovog foruma, a narocito za moje kolege iz SRO Inzinjerija Karlovac.. Kako sam u dahu danas progutao svih ovih 18 stranica...Emocije i uspomene su me preplavile.. SRO 95 klasa 1989/90 I ceta I vod...cak sam i ostao u istoj zgradi kao stazista jos 6 meseci.. Komandir major Stiglic, zamenik major Novakovic, komandir cete kapetan Miodrag Popovic, komandir voda Mile Bojkovski (tada sam prvi put probao mastiku.. ) Petar Vorih je vodio drugu cetu, a tu su jos bili jedan Makedonac (cini mi se da ste ga pominjali - porucnik Stojcevski) mladi potporucnik Slovenac tek pristigao sa akademije (da li Lorbek ili tako nesto)...Iz Karlovca nosim predivne uspomene, bilo je tu i teskih trenutaka, ali kada sam danas citao ove stranice oci su i zasuzile...pa onda videh onu sliku porusene prijavnice i zarasle zgrade u kojoj provedoh godinu svoje mladosti... Secam se ekipe iz mog voda Cubrilovic, DJuric, Sprajc, Jovanovski, Sole, Jovanovic.....mojih drugara i kolega s kojima sam drugovao u kulturnom centru Somen, Mojin, Topic i Slovenac iz Ajdovscine...zaboravio sam mu prezime...mojih stazista Dobrica, Jovanovica i Grabovica... Pozebno bih pozdravio forumasa @stari fazan i zahvalio za sve one predivne fotografije, snmke i google gde i videh kako sada (ne)izgleda kasarna Gornje Mekusje... Neko je pomenuo kapetana Ojdanica, tj da je poginuo negde u tim borbama..voleo bih da mi neko kaze sta se desilo sa njim i da li je to istina.. Iako nije bio meni nadlezan, sticajem okolnosti sam ga upoznao, i mogu da kazem da je bio ljudina, istinska legenda!!!
Bio sam 94 martovska klasa 89/90 a kasnije ostao da stažiram kod Stoičevskog drugi vod prve čete,dosta sam se družio sa tvojim stažama a mojim klasićima Dobricom, Jovanovićem i Grabovićem,koji je fenomenalno crtao i sva svoja pisma kući slao kao strip ako se ne varam,da li imaš neki kontakt ili informaciju o njima.Taj mladi Slovenac je dosao na službu baš tog septembra 89 i preuzeo treći vod koji je bio moj , a mi smo postali drugi vod,valjda kao naj mladjem tako sleduje.Pozdrav.
Ja bih rekao da te znam... Bese plava kosa.... Dobrica sam nasao..on zivi u Indjiji ili pazovi...dogovaramo se da se vidimo, ali eto, nikako vreme da dozvoli...Grabovic (jeste crtao dobro ) i Jovanovic..za njih nemam pojma gde su..Grabovic bese iz Vrsca... Odakle bese ti, i sta se sada radi posle 20-ak godina?? ...boga mi 25...
Mart 89 Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2015-11-04
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 04.11.15 21:28
Pozdrav i od mene,mart 89 ŠRO Inžinjerija -Mekušje-Karlovac,lepi dani i lepa sećanja,kasarna u kojoj je bilo sve sem bazena,čak i teniski tereni,interna televizija ,kuglana,kino dvorana(u kojoj se tako lepo spavalo za vreme predavanja i političke govorancije)kantina kakvu je retko ko imao,teretana,zatvorena hala za fizičko,svaki vod svoja kupatila gde si se mogao kad god je bilo potrebe istuširati,kuhinja sa izvanrednom hranom,Foto i muzičke sekcije .Svaki vod imao svoj zaseban vešeraj gde je uvek bilo čistih uniformi ,gde si se mogao ispeglati i zameniti prljavo(tu se skrivala cuga i pravile mini žurke).Na poligon se najčešće išlo kamionima(mada šipčilo se i peške-Niko nezna šta su muke teške dok ne ode na Cerovac peške-pevalo se u stroju.Izlasci u grad sredom i petom kada nije izlazila ostala vojska ,smotra pred izlazak i skidanje pantolona da dež.of. proveri da neko ne švercuje kupaće gaće na sebi,naravno za kupanj nam nisu ni bile potrebne, uzvodno od mostića .Logorovanja i drugarstvo koje se pamti do kraja života.I još hiljade uspomena.SADA KAD POGLEDAM SLIKE RAZRUŠENE KASARNE OSTAJEM BEZ TEKSTA.
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 05.11.15 21:54
Pozdrav i tebi druze MART 89-slobodno se prikljuci temi i komentarima u vezi TVOJE I MOJE najmilije kasarne..
Sve ovo sto si napisao je istina i jedino je Vojna Akademija tamo iza kantine imala bolje uslove od nas,a verujmi znam -jer sam spavao i ziveo u njihovoj zgradi cela 2 meseca...
karaulac Gušter
BROJ POSTOVA: : 23 ČLAN OD: : 2012-10-12
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 06.11.15 16:50
sasa staza (citat):
Pricalo se tada da su bile i zene pitomci SRO ali da su spavale u zgradi iza nase ali se ne secam godine kada je to bilo. Sve u svemu nezaboravno iskustvo koje ostaje do kraja zivota...
tacno je , bas tako, ja sam bio 83 klasa, i stazirao sam u Mekusju - sa 84-tom klasom. moj drugar jedan beogradjanin (Dragutin P.) je bio komandir odjeljenja zenama... njih je bilo malo vece odjeljenje - zvani suplji vod , spavale su iznad kantine. Bilo je "svasta", a moj cimer iz 83-e i cimer na staziranju uz 84-u (Misa iz Beograda) je u hotelu Korana redovno "malatio" jednu sumadinku iz tog voda...
Staziste iz 83 nisu pustali kuci (iako su se smrzavali sa nama pitomcima spavajuci u snijegu u Mekusju -zestoke zime februara 1984. kad je bila olimpijada u Sarajevu, tada smo u borbenoj gotovosti a cekali helikopterski desant NATO-a) , a nas su pustali , kad je god ko htio.
To ljeto 1984 je bilo zestoko vruce ... ali lijepo...za logorovanje i za staziranje i za nas staze.... Bila je cak i GINA- glavna inspekcija za narodnu odbranu,. Ja sam klepnuo 7 dana nagradnog kao komandir straze- na inspekciji smo dobili cistu desetku...
jaah, ja se nisam dugo javljao jer sam pogubio lozinke (ko guster na strazi) ali sada cu biti redovniji, pogotovo ako mi se jave oni koji mogu odgovortit na pitanja koja sam ranije poslao..
Jos uvijek trazim jednog od oficira, Miodrag Popovic, cini mi se da je po ocu projeklom hercegovac, ali nakon 8 ofanzive (naseljavanje Vojovodine) pravi lala - iz Apatina. Citajuci priloge dosao sam do zakljucka da je u mekusju kao kap. I. kase bi do 1992, i da ga neki spominji lap PP (potpukovnik???)
s njim sam imao kontakt negdje u proljece 1985, zvao me telefonom u SA sa molbom da mu dodjem na svadbu, ali nisam otisao... Plata je tada bila mala, nisam imao para ni voznu kartu a kamo li za oficirsku svadbu,... steta...
neki od tadasnjig oficira (porucnici) su sada generali, neki su poginuli,, sa vecinom od njih sam prije SRIO bio u 33- klasi VA na Banjici u Beogradu, tako da se namo iz mladih dana. (ja sam 1978 kao pitomac 33 klase -VA KOV Beogradu skontao neke stvari i ostavio opasac.. kasnije sam studirao i zavrsio tehnicki fakultet) Za mene mene su inace pitomci iz 84-te govorili da sam "najstroziji oficir" iako sam bio tek unaprijedjen u vodnika... Valjda sam dobro glumio stogocu... Dakle ja sam u SRIO dosao poslije faksa na molbu jer sam obavezno hti ispeci i taj tzanat. u drugom pokusaju. Kazu da sam bio najbolju u 83-oj, A VJESTINE naucene u SRIO su mi u poslovnoj karijeri jedanko pomogle kao i univerzitetska diploma... kad vrjednujem 1 semestar SROI uporedim to sa 2+ 2 semestra neke vise skole. Ta naobrazba po danasnjim mjerilima ovdje na zapadu bi kostala ca EUR 12000- dakle 2000 po mjesecu...
S obzirom da sam u SROI dosao sa vrhunskom naobrazbom svi oficiri su " otimali" da mjesto njih drzim nastavu narocito moj pretpostavljeni Popovic. On dodje na posao, ostavi mene da ja sveodradim, i izgubi se ( naravno tamo negdje oko biblioteke gdje je radila jedna dobra bibilotekarka) i dodje u pola tri da presvuce radnu u svecanu uniformu i ode kuci... Za mog cimera Misu i ostale staziste je iza tri bilo otvaranje lova u rejonu kantine....
Usput da napomenem: na internetu ne mogu da nadjem niti Misu (Milojevic Milos- iz Beograda) niti atleticara - porucnik Branko Boskovic. zna li ko sta o njemu???
karaulac Gušter
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 06.11.15 16:57
Frtutma (citat):
karaulac (citat):
molim sve koji su iz 82, 83 i 84 klase SROI Karlovac ili poznaju - odrzavaju kontakt s nekim od tadasnjih starjesina da mi se jave.
Klasa 84, Mekušje, K-dir/zapovjednik por. Šteker Ivan, nakon "kratkotrajnog" kap. P.Živanovića. Upoznao puno duhovitih, simpatičnih i uglavnom prijateljski nastrojenih ljudi. Rado ih se sjetim i danas...
fortuna javi se, ja sam bio jedan od staza sa 84-om.... lahko Ti je pogoditi ko sam....
isti zadatak je i za slovenca - Bojan .- njega se dobro sjeca, bio je 100 % OK, volio bih ga vidjeti..
Steker Ivan je magistrirao i radi kao specijalista za otklanjanje mina, cak obucava i jjemaku vojsku.. na inetrentu ga je lahko naci... kod njega sam klepio u 83 klasi prvu desetku na prvom testu iz zaprecavanja - proracun paljenja serijske i pralalalne minske mreze. Tadasnje moje staze su se cudile da neko tako dobro barata sa matematikom, fizikom i elekrtotehnikom....
karaulac Gušter
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 06.11.15 17:21
Kaplar M (citat):
Bio sam aprilac 84-te... Ne sećam se stolova oko kantine, bili su neki veliki hrastovi panjevi po kojima smo sedeli pijući pivo i jedući napolitanke (zamisli te kombinacije!!!) Vi ste bili smešteni u crvenom paviljonu odmah do piste, desno od ulaza je bila "dvojka" a levo "trojka". Na prvom spratu je bio C bataljon a na drugom B bataljon u kojem sam ja bio. Oba bataljona su bila "desetarska", jer smo svi dobijali činove razvodnika a na kraju obuke i činove desetara pa prekomanda "...od Vardara pa do Triglava..." U oba bataljona je prva četa bila pionirska, druga mašinska i treća pontonjerska. Meni se čini da je u vreme o kojem pišem "dvojka" davala stražu na Kupi, a "trojka" davala trpezarce. Nisam siguran, ali mi se čini da je tako bilo. B i C bataljoni su davali kasarnsku stražu a D bataljon (mašinska inžinjerija, imali obuku tri meseca pa prekomanda) je davao stražu na vežbalištu Cerovac. Oni su bili u starim paviljonima odmah pored plavaca (PVO).
zdravo kaplar m. ja sam bio jedan odt Tvojih staza... pogodi ko sam???
karaulac Gušter
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 06.11.15 17:32
boyan64 (citat):
Ovakve zgrade 1983 nije bilo u kamonskom. Bila drugačija i ispred nje velik prostor za proziv.
Bojan javi se , koliko se sjecam bio sam jedam od Tvoijh staza u 84-0j klasi
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 06.11.15 19:51
Pozdrav KARAULAC-dosta toga se promenilo od tvog gostovanja u Makusju-najvise ljudi a najmanje izgled kasarne.Kantina je bila gde i pre,poligon sa preprekama i igraliste dole ispod piste i teniskih terena. Kap. Popovic je bio k-dir 1 cete na 1 spratu i mogu ti reci da je komandovao i izgledao mnogo bolje od 90 % oficira u kasarni. Kada smo se preselili u Sabac 20 oktobra 91 izgubio sam svaki trag od svih tih oficira. Ja sam bio u 1 vodu 2 cete na zadnjem spratu...
karaulac Gušter
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 06.11.15 21:00
sasa staza (citat):
Pozdrav KARAULAC-dosta toga se promenilo od tvog gostovanja u Makusju-najvise ljudi a najmanje izgled kasarne.Kantina je bila gde i pre,poligon sa preprekama i igraliste dole ispod piste i teniskih terena. Kap. Popovic je bio k-dir 1 cete na 1 spratu i mogu ti reci da je komandovao i izgledao mnogo bolje od 90 % oficira u kasarni. Kada smo se preselili u Sabac 20 oktobra 91 izgubio sam svaki trag od svih tih oficira. Ja sam bio u 1 vodu 2 cete na zadnjem spratu...
hej sasa staza, Ti st taj koji bi se mogao potruditi da nadje Popovica, mozes li to uzeti kao zadatak, pardon naredbu, ja sam doduse na formu guster a Ti kapetan, nek bude ko nekad, ja sam ka mladji vodnik drzao predavanja oficirima iz komande - doduse sam strucne - tehnicke teme. Mene zanima i neko ko moze nabaviti literaturu vezanu za BEJLI mostove, trebaju mi beliki atlasi -prirucnici za upotrebu sa tehnickim podacima. opet zbog struke.. To se da nabaviti jer vjerovatno vise nije niti vojna tajna niti povjerljivo... Nego kazi Ti meni kako ti dodje tako brzo do cinova, ko to kako daje?
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 07.11.15 21:07
Svi ovi cinovi su zasluzeni-isto kao u SRO kada si morao za svaki cin od razvodnika do ml.vodnika da izlazis na ispite-ovde je to uslovljeno brojem komentara i slicno...Neznam i nemogu da ti obecam oko literature za mostove ali potrudicu se ako mogu u skorije vreme da nesto nadjem..
Samo ti pisi komentare i cinovi ce doci sami....
Mart 89 Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2015-11-04
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 07.11.15 22:15
Za Karaulca,ima na platformi, -KOPNENA VOJSKA/INŽINJERIJA- možda tamo možeš naći nešto vezano za BEJLI ili nekog ko ti može pomoći.
Mekusje 94 Gušter
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje 07.11.15 22:44
Video sam ovde slike sa obuke desantnim aluminijumskim čamcima,i setih se poligona Kupa i našeg iskustva na istim.Noćna vežba ,svako odelenje po jedan čamac,završena teorijsko predavanje i pustiše nas niz Kupu,nizvodno.Majko mila, neki se nisu vratili do tri-četiri sata ujutru,ponela ih struja i sve išlo glatko nizvodno ,ali kad je trebalo uzvodno sinhronizovati i pokazati znanje u kormilarenju,katastrofa,neki sigurno i danas pamte tu noć .Bilo je tu okretanja u mestu,sudaranja,zaplitanja u granje.A nagrada za prve je bila da su mogli otići odmah u kasarnu a zadnji su morali svu opremu i čamce vratiti u magacin.
Sponsored content
Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje