FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
 
HomeEventsRegistracijaLogin

 

 Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga

Go down 
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
AutorPoruka
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1366
REPUTACIJA : 111
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 70
M(j)esto Zagreb

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga   Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 Icon_minitime28.09.19 12:15

''Križni put'' 2. SS divizije Das Reich u lipnju/junu 1944.

Na dan savezničkog iskrcavanja u Normandiji 6. lipnja 1944. na području njemačke Grupe armija B pod zapovjedništvom feldmaršala Erwina Rommela, u Francuskoj, Belgiji i Nizozemskoj, bilo je 8 oklopnih i oklopno-grenadirskih divizija od kojih su samo 3 bile odmah na raspolaganju za protunapad - 21. oklopna u području Caena te u relativnoj blizini 12. SS oklopna divizija Hitlerjugend i oklopna divizija Panzer-Lehr. U južnoj Francuskoj, u Montaubanu nedaleko Toulousea, nalazila se elitna 2. SS divizija Das Reich (2. SS-Panzer-Division Das Reich) koja je već 6. lipnja je dobila zapovjed za pokret u Normandiju.
Na dan 6. lipnja 1944. divizija Das Reich je imala u svom sastavu 2 regimente mehanizirane pješadije (SS-Panzergrenadier Regiment 3 Deutschland i SS-Panzergrenadier Regiment 4 Der Führer), tenkovsku regimentu (SS-Panzer Regiment 2), regimentu artiljerije (SS-Panzer Artillerie Regiment 2), bataljon samohodnih lovaca tenkova (SS-Panzer Jäger Abteilung), izviđački bataljon (SS-Aufklärungs Abteilung), inženjerijski bataljon (SS-Pioneer Abteilung), bataljon veze (SS-Nachrichten Abteilung), protuavionski divizion (SS-Flak Abteilung), bataljon jurišnih topova (SS-Sturmgeschütz Abteilung), bataljon raketnih bacača (SS-Nebelwerfer Abteilung) te razne pomoćne jedinice. Ukupno brojno stanje je bilo 19.200 ljudi, 180 tenkova i 75 samohodnih jurišnih topova, a divizijom je zapovijedao SS-Brigadeführer Heinz Lammerding.

Heinz Lammerding:

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 DUNbZII

Vojnici divizije Das Reich u Francuskoj 1944. godine:

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 M8cFIRZ

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 YshX7VU

Saveznici su uspjeli formirati mostobran, a onda je uslijedila kritična faza - održati se u Normandiji. Jer Nijemci su bili silno jaki na Zapadu i očekivao se njihov protunapad masom oklopnih snaga. Zračnom kampanjom izolacije bojišta od travnja do lipnja 1944. Saveznici su uspjeli razoriti željezničku i cestovnu infrastrukturu, ali je to moglo samo usporiti pokrete njemačkih trupa. Stoga su koristili sva raspoloživa sredstva za ometanje tih pokreta, uključivo i francuski pokret otpora (La Résistance française) kojem su poslani u pomoć specijalci britanskog SAS-a da organiziraju, naoružaju i vode pojedine skupine.
Vrhovno zapovjedništvo savezničkih snaga u Europi (SHAEF) procijenilo je da će među prvim njemačkim pojačanjima upućenim u Normandiju biti i elitna SS oklopna divizija Das Reich. Ova divizija je bila stacionirana nedaleko grada Montauban u pokrajini Périgord na jugozapadu Francuske i nalazila se pod neprekidnom prismotrom La Résistance française i agenata britanske obavještajne službe MI-6. U SHAEF-u su dobro procijenili najvjerojatniju rutu marša divizije Das Reich u Normandiju, a ona je bila željeznicom i cestama Brive - Limoges - Poitiers - Tours - Le Mans - Caen. Stoga su se pobrinuli da se pokret divizije oduži, a za to su bili zaduženi britanski RAF, SOE i La Résistance française.
Prvi je u akciju stupio britanski RAF, čiji su bombarderi i lovci-bombarderi prije desanta u Normandiji porušili sve željezničke mostove na rijeci Loire od Atlantika do Orleansa. Bombarderi čuvene 617. eskadrile zvane ''rušitelji brana'' (dambusters) urušili su divovskim ''zemljotresnim'' bombama željeznički tunel ispod Loire između Saumura i Parthenayja. Na zemlji je već u prvim satima Dana D 6. lipnja stupila u akciju mreža pokreta otpora pod imenom Wheelwright, koju je predvodio agent SOE George Starr. Diverzantska skupina ove mreže digla je u zrak veliko skladište goriva divizije Das Reich upravo u trenutku kada je primala zapovjed za pokret u Normandiju. Stoga je SS-Brigadeführer Lammerding odlučio svoje trupe prevesti željeznicom, ali se namjerio na grupu Pimento pod vodstvom Anthonyja Brooksa. Ova grupa je bila sastavljena od željezničara i stupila je u akciju odmah, a njezino djelovanje je bilo izrazito efikasno - diverzijama i sabotažama potpuno je paralizirala željeznički promet između Toulousea i Montaubana.
S obzirom na nemogućnost prijevoza željeznicom Das Reich je bila primorana na kretanje cestom. Na prostoru između Bergeraca i Périgueuxa stalno je upadala u opake i ubitačne zasjede i stupice La Résistance française. Pripadnici pokreta otpora pod vodstvom baruna Philipea de Gunzbourga postavljali su smione i drske zasjede, sijući po cestama mine koje su ličile na kravlju balegu, gađajući snajperima zapovjednike tenkova na kupolama i zaustavljanjem njemačke kolone raznim zaprekama. Nakon što se na jedvite jade izvukla iz područja mreže Wheelwright Das Reich se namjerila na mrežu Quinine pod zapovjedništvom majora MacPhersona. U jednoj od znamenitih akcija 27 pripadnika La Résistance française zadržavalo je četu tenkova Panther, pri čemu ih je 20 poginulo ali su zadržali Nijemce punih 6 sati.
Na Dan D+7 divizija Das Reich još nije stigla ni do rijeke Loire, a do tada je još morala proći kroz zone mreža Fireman, Shipwright, Wrestler, Ventriloquist i Bulbasket. Mreža Bullbasket je saznala da se diviziji Das Reich željeznicom šalje nekoliko kompozicija s gorivom. Zapovjednik mreže kapetan Tonkin pustio je Nijemce da to gorivo uskladište nedaleko Châtelleraulta, a onda je javio lokaciju RAF-u i bombarderi Mosquito ''zapalili su najljepši benzinski požar koji je svijet ikada vidio''.
Divizija Das Reich je nekako uspjela prijeći rijeku Loire, ali se prije dolaska na bojište morala još sukobiti s grupama pokreta otpora s imenima Headmaster i Scientist. Na kraju je Das Reich stigla na bojište tako izmrcvarena i izujedana da je ''ličila na kobru koja je nasrtanjem na štap izgubila dobar dio svog otrova'', a vojnici divizije su bili ''sretni što se konačno mogu boriti protiv pravih vojnika, a ne prokletih terorista''.
Izloženi neprekidnim napadima La Résistance française esesovci divizije Das Reich su naprosto podivljali. Prvi veliki zločin počinili su od 9. lipnja u gradiću Tulle gdje su pobili 117 civila, a 149 poslali u koncentracioni logor Dachau iz kojeg se 101 nije vratio. Kada su obaviješteni od francuskih kolaboracionista da je zapovjednik izviđačkog bataljona SS-Sturmbannführer Helmut Kämpfe zarobljen od pokreta otpora i odveden u njihov logor kod sela Oradour-sur-Vayres, jedan bataljon divizije opkolio je 10. lipnja selo sličnog imena Oradour-sur-Glane oko 40 km zapadno od Limogesa. Muškarcima je zapovijeđeno da ostanu na glavnom trgu dok su žene i djeca utjerani u seosku crkvu. Muškarci su postrijeljani iz mitraljeza, a u zapaljenoj crkvi žene i djeca su živi izgorjeli. Od 652 stanovnika Oradour-sur-Glane pobijena su 642 - 245 žena, 207 djece i 190 muškaraca. Ovaj stravičan pokolj civilnog stanovništva bio je previše čak i za Nijemce, pa je zapovjednik Grupe armija B feldmaršal Rommel naredio istragu. Pokrenut je postupak protiv zapovjednika bataljona koji je izvršio masakr SS-Sturmbannführera Adolfa Diekmanna jer je navodno prekoračio ovlasti i djelovao samovoljno. Kako je Diekmann poginuo u borbi 29. lipnja 1944. u Normandiji, a uz njega i većina izvršitelja masakra, Nijemci su obustavili istragu.

Adolf Diekmann:

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 AFBOD0G

Dio sudionika masakra u Oradour-sur-Glane 1953. godine je izveden pred vojni sud u Bordeauxu. Od 65 preživjelih bio je dostupan samo 21, od kojih je 20 osuđeno na zatvorske kazne od 5 do 15 godina. Svi su pušteni na slobodu do 1958. Sud u Bordeauxu osudio je 1953. Heinza Lammerdinga na smrt in absentia jer je zapovijedio zločine u Tulle i Oradour-sur-Glane, ali Zapadna Njemačka nije dopustila njegovo izručenje niti ga je sâma izvela pred sud i umro je 1971. godine kao slobodan čovjek. Posljednji sudionik masakra koji je izveden pred sud bio je bivši SS-Obersturmführer Heinz Barth, zapovjednik voda koji je naredio strijeljanje 20 ljudi u jednoj garaži. Osuđen je 1983. u Berlinu na doživotni zatvor, ali je 1997. oslobođen.
Za razliku od čeških Lidica Oradour-sur-Glane nikada nije obnovljen - ruševine sela su ostale kao sjećanje na jedan od najgorih zločina njemačke vojske u Drugom svjetskom ratu. Selo je nazvano Village Martyr, a predsjednik Jacques Chirac otvorio je memorijalni muzej Centre de la mémoire d'Oradour. U rujnu 2013. spomen područje je posjetio i odao počast žrtvama i predsjednik SR Njemačke Joachim Gauck.

Oradour-sur-Glane poslije rata:

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 MfWJAYP

Umjesto da stigne na bojište za dva-tri dana 2. SS divizija Das Reich stigla je tek na Dan D+17. Putem je ostavila 4.000 izbačenih iz stroja i na desetke tenkova i jurišnih topova. Bio je to jedinstven ratni podvig La Résistance française i britanske SOE.

Maršruta divizije Das Reich u lipnju 1944., grafički prikaz:

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 Hsw802j
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1366
REPUTACIJA : 111
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 70
M(j)esto Zagreb

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga   Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 Icon_minitime08.05.20 13:21

Tenkovi u Indo-pakistanskim ratovima

Godine 1947. Velika Britanija je Indiji dala nezavisnost, a od nekadašnje velike krunske kolonije formirane su dvije države - Indija i Pakistan.
Kako to obično biva kada se jedna država raspada, a nema zajedničkog gazde da održi red, novi susjedi su se odmah dohvatili za gušu - naravno oko teritorija. Prvi Indo-pakistanski rat vođen je zbog Kashmira, a trajao je od 22. listopada/oktobra 1947. do 1. siječnja/januara 1949.

Rat 1965. zbog Kashmira

Dok su u prvom Indo-pakistanskom ratu sudjelovale uglavnom plemensko-vjerske milicije, drugi je vođen regularnim kopnenim, zračnim i pomorskim snagama dviju zemalja. Povod je također bio teritorijalni spor oko Kashmira.
Kashmir je regija na krajnjem sjeveru indijsko-pakistanskog potkontinenta u kojoj se isprepliću tri velike religije - hinduizam, budizam i od XIV. stoljeća Islam. Administrativno je podijeljena na indijsku saveznu državu Jammu and Kashmir, pakistansku provinciju Azad Kashmir i kinesku provinciju Aksai Chin. Zbog sporenja oko teritorija bio je poprištem dva indo-pakistanska rata i indo-kineskog rata 1962. godine.

Kashmir:

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 Ps2FLlX

Drugi indo-pakistanski rat vođen je u kolovozu/augustu i rujnu/septembru 1965. godine, a povod je bio ulazak pakistanske vojske u područje indijske države Jammu and Kashmir radi pomoći tamošnjim muslimanskim pobunjenicima.
Oklopne snage zaraćenih strana bile su brojem gotovo izjednačene - 720 indijskih tenkova prema 750 pakistanskih. Glavninu indijskih oklopnih snaga činili su glavni borbeni tenkovi Centurion i M-4 Sherman, uz 180 lakih tenkova AMX-13 i PT-76.

Centurion:

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 PSIpMc8

AMX-13:

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 RVPipwh

PT-76:

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 7sXuAy6

Na pakistanskoj strani glavninu snaga su činili glavni borbeni tenkovi M-47 Patton i M-4 Sherman, uz samohodna PT oružja M-36 Jackson i stotinjak lakih tenkova M-24 Chaffee.

M-47 Patton:

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 XFRnUN4

M-36 Jackson:

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 GCCtzfm

U ratu je bilo više sukoba oklopnih snaga. Upadom pakistanske vojske na teritorij Indije došlo je do tenkovske bitke kod ASAL UTTARA (8.-10. rujna 1965.) u kojoj je sa indijske strane sudjelovalo oko 130 tenkova, a sa pakistanske oko 240. Indijci su pakistanske tenkove namamili u stupicu u obliku potkove pa je uništeno 97 pakistanskih tenkova prema indijskih 10.
Još veći sukob zbio se 18.-19. rujna, poznat kao bitka kod CHAWINDE. To je bila do tada najveća tenkovska bitka nakon Drugog svjetskog rata, u kojoj je na obje strane sudjelovalo oko 400 tenkova. Taktička pobjeda ovaj put je bila na strani vojske Pakistana koja je uništila stotinjak indijskih tenkova uz gubitak pedesetak vlastitih i zaustavila indijski protunapad.
Podaci o obostranim gubicima u ratu 1965. godine su kao obično proturječni. Po neutralnim izvorima Indija je ukupno izgubila oko 3.000 vojnika, 150-190 tenkova, 60-75 aviona i 540 km2 državnog teritorija. Pakistan je pak izgubio oko 3.800 vojnika, 200-300 tenkova, 20 aviona i 1.840 km2 teritorija.

Rat 1971. zbog Istočnog Pakistana (Bangladesh)

Podjelom nekadašnje krunske kolonije Indije 1947. godine Pakistan je postao država u dva dijela - zapadni Pakistan (koji se poklapa s područjem današnje države) i istočni Pakistan na krajnjem sjeveru Bengalskog zaljeva. Područje je smješteno u delti rijeke Ganges i dolini Brahmaputre, te je među najgušće naseljenima u svijetu.

Istočni Pakistan (danas Bangladesh):

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 SYNPrNS

Iako je u Istočnom Pakistanu živjelo oko dvije trećine stanovništva Pakistana, ovo područje je bilo ekonomski zapostavljeno i politički podzastupljeno. Zbog toga se pojavio pokret otpora središnjoj vlasti pod imenom Awami liga, a represalije vladinih snaga dovele su početkom sedamdesetih godina do humanitarne katastrofe. Indijska potpora Awami ligi dovela je do porasta napetosti između Indije i Pakistana.
Obje strane u međuvremenu su uvele u naoružanje nove glavne borbene tenkove. Indija je 1965. započela proizvodnju tenka Vijayanta na bazi britanskog prototipa Vickers Mk1, a proizvedeno ih je oko 2.200.

Vickers Mk1 Vijayanta:

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 5AoBBV7
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1366
REPUTACIJA : 111
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 70
M(j)esto Zagreb

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga   Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 Icon_minitime08.05.20 13:25

Pakistan je pak nabavio veliki broj tenkova Type 59, kinesku verziju sovjetskog tenka T-54.

Type 59:

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 ZWdhrDT

Dne 26. ožujka/marta 1971. major pakistanske vojske Ziaur Rahman proglasio je nezavisnost Istočnog Pakistana i osnivanje nove samostalne države pod imenom Bangladesh. Također je formirana i privremena vlada. Usljedio je genocid u izvedbi pakistanske vojske, usmjeren prije svega prema hinduističkoj manjini, a u Indiju su počeli dolaziti valovi izbjeglica. Predsjednica vlade Indije Indira Ghandi pozvala je međunarodnu zajednicu na intervenciju, ali bez rezultata.

Indira Ghandi:

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 17zJIot

S obzirom na stanje u Istočnom Pakistanu Indija je počela s koncentracijom trupa na granici s Istočnim Pakistanom radi izravne vojne intervencije. Pakistanski predsjednik Yahya Khan objavio je 23. studenog/novembra 1971. opću mobilizaciju i poručio stanovništvu da se pripremi za rat s Indijom.

Yahya Khan:

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 R1mb4fb

Rat je počeo pred večer 3. prosinca/decembra napadom pakistanskog ratnog zrakoplovstva na indijske zračne baze. Ovaj napad nije bio uspješan, ali je poslužio kao casus belli. Indijske trupe prodrle su u Istočni Pakistan i 16. prosinca primorale tamošnje pakistanske trupe na kapitulaciju.
Na zapadnoj granici s Pakistanom Indija se opredijelila za defanzivu, odnosno na sprečavanje prodora pakistanske vojske na indijski teritorij. Na ovom dijelu ratišta vođene su dvije veće bitke u kojima su korištene oklopne snage, a prva je bila kod LONGEWALE 4.-7. prosinca 1971. Pakistan je izgubio 34 tenka, ali ne od indijskih tenkova (nisu ni bili prisutni) već od lovaca-bombardera indijske proizvodnje Marut i manjim dijelom od bestrzajnih topova.

Marut:

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 TOv5fm1

Odlučujuća bitka na zapadnom ratištu vođena je kod BASANTARA od 4. do 11. prosinca. U sukobu pješadijskih i oklopnih snaga Pakistan je izgubio 46, a Indija 10 tenkova.
Rat je okončan 16. prosinca predajom snaga u Istočnom Pakistanu, čime su borbe na zapadnom dijelu ratišta postale bespredmetne. Istočni Pakistan je postao nova nezavisna država Bangladesh.

Biti će toga još?

Novi ratni sukob, nešto manjih razmjera, zbio se 1999. godine oko Kargila u Kashmiru, a završen je povlačenjem pakistanskih vojnika na početne položaje nakon intervencije predsjednika USA Billa Clintona.
Indo-pakistanski odnosi i dalje se kreću od varljivog mira do plesanja na rubu rata. Obje strane se i dalje naoružavaju, uključivo i nuklearno oružje, što indijski potkontinent čini vrlo opasnim potencijalnim žarištem međunarodne krize.
Oklopne snage Indije i Pakistana su također značajno povećane i modernizirane. Indijska vojska ima preko 3.700 tenkova u aktivnom sastavu i još oko 3.000 u rezervi. Temelj oklopnih snaga čine tenkovi Arjun domaće proizvodnje, te ruski tenkovi T-90S Bhishma i T-72 Ajeya proizvedeni u Indiji po licenci.

Arjun:

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 P1VcoSp

T-90S Bhishma:

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 AbCrDfo

Pakistan ima nešto više 2.000 tenkova, od čega dio u rezervi. Temelj oklopnih snaga čine glavni borbeni tenkovi pakistanske proizvodnje Al Khalid i ukrajinski T-80U, te modernizirani kineski T-59 pod imenom Al-Zarrar.

Al Khalid:

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 Ey1N1Uv

T-80U:

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 Mh1vXqD
Na vrh Go down
oficir s ruzom
Gušter
Gušter


BROJ POSTOVA: : 88
REPUTACIJA : 4
ČLAN OD: : 2012-12-16

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga   Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 Icon_minitime09.05.20 15:20

Čovek uči dok je živ.Bravo
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1366
REPUTACIJA : 111
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 70
M(j)esto Zagreb

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga   Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 Icon_minitimeYesterday at 17:25

Poznati zapovjednici oklopnih jedinica: Georg-Hans Reinhardt

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 NXY59RB

Georg-Hans Reinhardt (1887.-1963.) bio je oficir od karijere. Sudjelovao je u Prvom svjetskom ratu, a između dva rata bio je pripadnik Reichswehra i Wehrmachta. Kao zapovjednik 4.oklopne divizije (4. Panzer-Division) sudjelovao je u napadu na Poljsku, a 5. veljače 1940. imenovan je zapovjednikom 41. oklopnog korpusa (XXXXI Panzer Corps) s kojim je ratovao u Francuskoj i Jugoslaviji.
U napadu na SSSR (operacija Barbarossa) 41.oklopni korpus je bio u sastavu 4. oklopne grupe (4. Panzergruppe) u Grupi armija Sjever (Heeresgruppe Nord). U sastavu korpusa bile su 1. i 6. oklopna divizija, 36. motorizirana divizija i 269. pješadijska divizija. Pod zapovjedništvom Reinhardta korpus je u bici kod Raseiniaia (23.-27. lipnja 1941.) sudjelovao u iništenju sovjetskih 3. i 12. mehaniziranog korpusa, pri čemu je sâm uništio preko 300 tenkova. Nakon toga je predvodio nastupanje Grupe armija Sjever sve do predgrađa Lenjingrada.

Njemački vojnici razgledaju tenk KV-1 onesposobljen u bici kod Raseiniaia:

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 VvnRQuP

Georg-Hans Reinhardt (drugi slijeva) sa svojim oficirima u lipnju 1941.:

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 XUxNtOY

Reinhardt je 5. listopada 1941. imenovan zapovjednikom 3. oklopne armije (3. Panzerarmee) u sastavu Grupe armija Sredina (Heeresgruppe Mitte), s kojom je sudjelovao u bici za Moskvu. Dne 1. siječnja 1942. promaknut je u čin general-pukovnika (Generaloberst).
Poput mnogih drugih njemačkih visokih vojnih zapovjednika Reinhardt je revno izvršavao zloglasnu Zapovjed o komesarima (Kommissarbefehl), po kojoj se politički komesari ne smatraju vojnim osobama i moraju se strijeljati.

Kommissarbefehl:

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 SVM5IkF

Od početka 1942. do ljeta 1944. godine 3. oklopna armija djelovala je u širem području oko Vitebska i Smolenska. Između ostalog izvela je operaciju ''čišćenja'' u pozadini fronte (operacija Bandenbekämpfung). Trupe pod zapovjedništvom Reinhardta uništile su veliki broj sela i pobile cjelokupno stanovništvo uključivo djecu, a također su aktivno sudjelovale u deportacijama civilnog stanovništva u logor za istrebljenje Auschwitz.
Nakon razbijanja njemačke Grupe armija Sredina u sovjetskoj Bjeloruskoj operaciji (operacija Bagration) Reinhardt je 16. kolovoza 1944. imenovan zapovjednikom Grupe armija i tu dužnost je obnašao do 17. siječnja 1945. Nakon toga je udaljen iz aktivne službe, a u lipnju iste godine uhapšen je od vojske USA.
Na suđenju njemačkim visokim vojnim zapovjednicima (High Command Trial) u Nürnbergu 1948. godine Reinhardt je proglašen krivim za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti uključivo ubojstva i zlostavljanja sovjetskih ratnih zarobljenika, ubojstva i deportacije civila i uzimanje talaca u okupiranim zemljama. Osuđen je na 15 godina zatvora, a kaznu je služio u zatvoru Landsberg. Oslobođen je 1952. godine.

Njemački visoki vojni zapovjednici pred sudom u Nürnbergu:

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 KVjnG1z

Godine 1954. Reinhardt je postao predsjednikom Društva vojnih znanosti (Gesellschaft für Wehrkunde). Bonska vlada odlikovala ga je 1962. ordenom Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1366
REPUTACIJA : 111
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 70
M(j)esto Zagreb

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga   Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 Icon_minitimeYesterday at 17:30

Poznati zapovjednici oklopnih jedinica: Hermann Hoth

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 IbU8XjF

Jedan od najistaknutijih zapovjednika oklopnih snaga u Drugom svjetskom ratu bio je general Wehrmachta Hermann Hoth (1885.-1971.). U vojnu službu stupio je 1903. godine, a u Prvom svjetskom ratu odlikovan je Željeznim križem. U vrijeme Weimarske Republike ostao je služiti u Reichswehru da bi 1934 dobio zapovjedništvo nad 18. pješadijskom divizijom (18. Infanterie-Division). Godine 1938. promaknut je u čin general-lajtnanta (generalleutnant) i postavljen za zapovjednika 15. motoriziranog korpusa (XV. Armeekorps - motorisiert) s kojim je sudjelovao u napadu na Poljsku.
Pred napad na Francusku u lipnju 1940. korpus je preimenovan u oklopni (XV. panzerkorps i u svojem sastavu je imao 5. i 7. oklopnu diviziju i 2. motoriziranu pješadijsku diviziju. U srpnju 1940. Hoth je promaknut u čin general-pukovnika (generaloberst) koji je zadržao do kraja rata. Ostatak vojničke karijere Hoth je proveo isključivo na Istočnoj fronti. Pred napad na SSSR imenovan je za zapovjednika 3. oklopne grupe (Panzergruppe 3) u sastavu Grupe armija Sredina (Heeresgruppe Mitte).

Generali Guderian i Hoth snimljeni 21. lipnja 1941., dan prije napada na SSSR:

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 XKjeMHO

Među vojnicima je bio poznat kao ''Papa Hoth''. Unatoč blagom izgledu seoskog učitelja Hoth je, poput drugih visokih njemačkih vojnih zapovjednika, dosljedno provodio Kommissarbefehl i poticao ili zapovijedio brojne ratne zločine. Bio je dosljedan provoditelj zapovjedi o oštrom postupku prema civilnom stanovništvu (Reichenau-Befehl) koju je izdao feldmaršal Walter Reichenau. Početkom listopada 1941. Hoth je imenovan zapovjednikom 17. armije u sastavu Grupe armija Jug (Heeresgruppe Süd) koju je vodio u borbama u Ukrajini, a 31. svibnja 1942. postavljen je za zapovjednika 4. oklopne armije (4. Panzerarmee) koju će voditi do 10. studenog 1943.
U velikoj njemačkoj ljetnoj ofenzivi 1942. godine 4. oklopna armija je bila u sastavu Grupe armija B (Heeresgruppe B) pod zapovjedništvom feldmaršala Maximiliana Freiherr von Weichsa. Armija je sudjelovala u Staljingradskoj bici gdje je u prosincu 1942. bezuspješno pokušala deblokirati opkoljenu 6. armiju.

Feldmaršal Fedor von Bock i generali Hermann Hoth i Wolfram von Richthofen na Istočnoj fronti:

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 4yQ8mEr

Oklopna pješadija 4. oklopne armije u vrijeme Staljingradske bitke:

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 UZE44SB

U srpnju 1943. Hothova 4. oklopna armija bila je udarna pesnica njemačke južne skupine u bici kod Kurska. Nakon neuspjeha proboja poreko Obojanja Hoth je usmjerio elitni II. SS oklopni korpus (II. SS-Panzerkorps) udesno, u smjeru Prohorovke. Korpus je probio sovjetske položaje ali je zaustavljen u velikoj tenkovskoj bici kod Prohorovke.

Tenkovi PzKpfw VI Tiger i PzKpfw V Panther 4. oklopne armije u bici kod Kurska:

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 PSf72Hn

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 ZVikTMt

Nakon neuspješnog njemačkog napada na Kursku izbočinu Sovjeti su pokrenuli protuofenzivu velikih razmjera i potisnuli njemačke snage do Dnjepra, a zatim forsirali rijeku iz pokreta i oslobodili Kijev. 4. oklopna armija pretrpjela je velike gubitke i nije bila u stanju uspostaviti čvrstu frontu, stoga je Hoth 10. prosinca 1943. smijenjen sa položaja i do kraja rata više nije dobio zapovjednu dužnost.
Hermann Hoth je pooslije rata izveden pred sud zbog ratnih zločina počinjenih u Sovjetskom Savezu. Na suđenju njemačkim visokim vojnim zapovjednicima (High Command Trial) u Nürnbergu 1948. godine branio se tvrdnjom da su njegove instrukcije bile usmjerene isključivo prema ''zaštiti njemačkih vojnika'' jer oni ''često zaboravljaju da su na neprijateljskom teritoriju'', a mjere koje je poduzimao pravdao je tvrdnjom da su ubijeni Židovi bili ''povezani s prijestupima protiv Nijemaca''. Proglašen je krivim za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i osuđen na 15 godina zatvora, a na slobodu je pušten 1954. godine.

Hermann Hoth u zatvoru u Nürnbergu:

Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 HgKXMAq
Na vrh Go down
Sponsored content
Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga   Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga - Page 7 Icon_minitime

Na vrh Go down
 
Zapisi o oklopnim vozilima i ratovanju oklopnih snaga
Na vrh 
Stranica 7/7Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991 :: VOJNA PLATFORMA :: Vojna Historija / Vojna Povijest / Vojna Istorija-
Idi na: