FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Garnizon JNA Požarevac (foto galerija) 18.01.13 17:18
Dimitrije Ostojić je fotograf koji je za vrijeme služenja vojnog roka u Požarevcu, naišao na puno odbačenih negativa filmova snimljenih za vrijeme JNA, a koji se tiču života i rada vojnika i starješina tamošnjeg garnizona. Vidio je da na njima ima jako puno zanimljivog materijala i pored lošeg stanja negativa. Komandant mu je odobrio da sve negative prenese u komandu, analizira ih, očisti i proba spasiti što se spasiti može. Na kraju je uspio naći dosta zanimljivih fotografija. Autori fotografija se ne znaju, Dimitrije ih je razvio, obradio i skenirao, te odlučio podijeliti sa svima nama koji smo bili u JNA. Na neki način, figurativno i emocionalno, one i pripadaju nama, bivšim vojnicima i starješinama JNA.
Na ovom linku imate sve lijepo i opsežno objašnjeno. Dimitrije nam je dozvolio da fotografije postavimo na ovaj foum, kako bi se svi s njima upoznali. Nadam se da će mnogi prepoznati sebe, svoje drugove i starješine, kao i tko je fotografije snimio, kada i gdje. Slobodno konentirajte sve što znate u vezi ovog materijala. Fotografija ima 50-tak i sve ćemo postaviti na forum kroz neko kraće vrijeme, u svima prihvatljivom formatu 800x600.
Dimitrije hvala ti!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Garnizon JNA Požarevac (foto galerija) 18.01.13 17:24
Grupna fotografija vojnika i roditelja ispred haubice D-30J (Jugoslovenska verzija D-30M) nakon polaganja zakletve. Požarevac, druga polovina osamdesetih.
missar: komentar modifikovan dana: 19.01.13 17:11; prepravljeno ukupno 2 puta
barun Gušter
BROJ POSTOVA: : 31 ČLAN OD: : 2012-11-21
Naslov komentara: Re: Garnizon JNA Požarevac (foto galerija) 19.01.13 13:59
Svaka cast za ove fotografije. Bravo Majstore!!!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Garnizon JNA Požarevac (foto galerija) 21.01.13 3:25
Američka samohodna haubica M7 "Priest" 105mm (starija verzija - na šasiji tenka M3 "Grant") i u JNA je bio manji broj ovih vozila. Vozilo sa fotografije je vjerovatno isporučeno još tokom Drugog svjetskog rata. U naoružanju JNA znatno brojnija je bila verzija M-7B1 nastala na bazi tenka M4 Šerman.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Garnizon JNA Požarevac (foto galerija) 26.01.13 4:00
Interesantno! Ja sam stažirao u školskom centru za obuku vozača oklopnih vozila u B. Luci i koliko znam to je bio jedini centar te vrste u SFRJ. Gdje su se onda obučavali vozači ovih vozila ako mi ta vozila nismo imali u kasarni? Postoje samo dvije mogućnosti; ili je bio još negdje nekakav školski centar za obuku vozača oklopnih vozila ili su ovim vozilima upravljali vozači koji su obuku imali na nekoj drugoj vrsti "oklopnjaka"!
_________________ Živjeti znači boriti se
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Garnizon JNA Požarevac (foto galerija) 02.02.13 1:08
Boske (citat):
Interesantno! Ja sam stažirao u školskom centru za obuku vozača oklopnih vozila u B. Luci i koliko znam to je bio jedini centar te vrste u SFRJ. Gdje su se onda obučavali vozači ovih vozila ako mi ta vozila nismo imali u kasarni? Postoje samo dvije mogućnosti; ili je bio još negdje nekakav školski centar za obuku vozača oklopnih vozila ili su ovim vozilima upravljali vozači koji su obuku imali na nekoj drugoj vrsti "oklopnjaka"!
Možda su u tvoje vrijeme već bili povučeni u rezervu i negdje "ležali" konzervisani.
Boske Zastavnik
BROJ POSTOVA: : 879 ČLAN OD: : 2012-10-28 DOB : 60 Austrija
Naslov komentara: Re: Garnizon JNA Požarevac (foto galerija) 02.02.13 1:14
Čudi me da T-34 nije bio povučen poslije 50!!! godina službe. Bila je to obična konzerva od malo jačeg lima!
_________________ Živjeti znači boriti se
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Garnizon JNA Požarevac (foto galerija) 09.02.13 4:46
Tenk T-34 sa brojem 2697 isporučen Jugoslaviji prije rezolucije Informbiroa 1948.g. Krajem 40-tih svi jugoslavenski T-34 su označeni brojevima u sekvenci 2500-2925. Ova fotografija je najvjerojatnije nastala krajem 60-tih u okolini Požarevca.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Garnizon JNA Požarevac (foto galerija) 09.02.13 4:56
Kolona parkiranih BVP-80 u krugu kasarne 'NH Veljko Dugošević' (danas 'General Pavle Jurišić Šturm') u Požarevcu. Kraj osamdesetih.
tenkist Max Gušter
BROJ POSTOVA: : 10 ČLAN OD: : 2013-02-23 DOB : 37
Naslov komentara: Re: Garnizon JNA Požarevac (foto galerija) 27.02.13 22:34
Pozdrav! Ova je slika napravljena u istočnom djelu voznog parka koji je pripadao mehaniziranoj pješadiji. A vodnik na slici je vodnik prve klase Kostić - komandir voda iz druge tenkovske čete - već sam ispričao anegdotu o njemu na mojoj temi tenkista iz Požarevca - poručnik na slici pripada mehaniziranoj pješadiji, i upravo stoji negdje pored njegovog BVP. Ne pamtim prezime, znam da je skoro jedini od svih držao tako malo dužu frizuru - tipa fudbalerke. Mehanizirana pješadija se nalazila na trećem katu one trokatnice na vrhu slike koja pokazuje krug kasarne - na sjeveru. Komandant im je bio jako sposoban i fizički sposoban čovjek u četrdestim godinama - kapetan I klase Miroslav Vinaji - kapa dole čovjeku! Hahaha Samuraj, a ne oficir je bio! Znali smo se šaliti s njim na onaj opasan način - koji je za to vrijeme bio iznad sve ove boranije koja je dolazila služit JNA - ako ste mu dorasli kao ljudi i muškarci. Ponajprije po časti i stisnutim zubima - koju ste mu morali pokazati ili dokazati ako se usudite! Čovjek je cijenio samo muškost i čovječnost - pa ću nekom prilikom i napisati neke *ANEGDOTE*. Moje je mišljenje bilo da smo makar u nekim trenucima bili ravnopravni s njim i on je to dopuštao - rijetkima! Ovo što ću sada reći vjerovatno nečiji želudac ne bi izdržao, pa opet su se svi hvalili da su služili vojsku kao muškarci ili da su to postali za vrijeme vojske iliti JNA! Kao komandant Vinaji nije skoro ništa imao s svojim komandirima, već je skoro svu odgovornost prenio na desetare i staže - tu je bio takav drill vojnički, da su američki vojnički filmovi, filmovi za malu djecu i ženske! Raporte su prenosili staže i desetari, s vojskom kao da nije imao ništa - KAO - ne bi ih ni gledao ni maltretirao, ali ovi koji su ulazili na raport - hahaha svi su izlazili malo slomljeni - puno sam puta vidio i bio pored njega kad bi bio dežurni oficir, futrola prazna, pištolja nigdje, ali smo znali da je nož sigurno, a ako ne i par bodeža kod njega - nije mu bilo problema ni potrčati za nekim ko bježi preko žice, dok bi većina vjerovatno na njegovom mjestu več pucala, makar u zrak! Bio sam nedaleko njega, ili u hodniku mehanizirane pješadije u par excesnih situacija i skidam kapu svaki put - znao bi dozvoliti i desetaru da digne ruku na njega, a onda kom opanci kom o... - ma više manje je to završavalo - zna se - Bio sam dobar s par ljudi iz njegove čete i isto tako često mi je dopuštao, da budem uopće na tom katu i imao respekt prema meni! Čak i kad sam javno osramotio njegovog stažu pred dvije čete - čovjek skine kapu meni! Ah da završim - jako sam bio doba s čovjekom iz Francuske M. Lazićem - judašem s kojim sam uspio smijati se uskogrudnosti ljudi tog doba! Pamtim jako simpatičnog Mičića - desetar koji je bio na raportu dan pred skidanje, opustio se čovjek i dobio bodež u trbuh, čim je ušao - eto nažalost se nije skinuo sutradan, več 15 dana u stacionar - vjerovatno rjedak primjerak služenja - ma ima toga još - samo držim da ovi što če ćitati ovo neće vjerovati da možeš srušiti kapetana I klase hidrantom s drugog kata na prvi u lijepoj ispeglanoj uniformi jedno ljetno rano jutro - zna se - čeka te samo raport!...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Garnizon JNA Požarevac (foto galerija) 27.02.13 22:54
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 08.02.14 23:52; prepravljeno ukupno 1 puta
6550/33 avgust 84 Gušter
BROJ POSTOVA: : 78 ČLAN OD: : 2013-01-06 DOB : 59 Pozarevac
Naslov komentara: Re: Garnizon JNA Požarevac (foto galerija) 01.04.13 20:30
Pozarevac danas. Kafane u koje ste išli na ćevape i pivo kao što su Čikoš,Dva bela goluba,Lovac više nema.Na tim mestima su sada banke a restoran Cikoš sa fenomenalnom baštom pod kestenima zvrji prazan.Baš šteta.Ne postoji više ni poznati Lenin bar a na mestu bašte Doma JNA je sada tržni centar .Pozdrav svim forumašima.
6550/33 avgust 84: komentar modifikovan dana: 01.04.13 21:19; prepravljeno ukupno 3 puta
humka83 Mladji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 368 ČLAN OD: : 2013-01-09
Naslov komentara: Re: Garnizon JNA Požarevac (foto galerija) 01.04.13 20:38
pozdrav moj brat je bio u toj kasarnoj, dolazio sam mu u posjet to je blizu ženskog zatvora, a boravio sam i u hotelu u centru Pžarevca neznam kako se zvao
6550/33 avgust 84 Gušter
Naslov komentara: Re: Garnizon JNA Požarevac (foto galerija) 01.04.13 20:40
Pozdrav i tebi a Hotel se zove Dunav .
humka83 Mladji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 368 ČLAN OD: : 2013-01-09
Naslov komentara: Re: Garnizon JNA Požarevac (foto galerija) 01.04.13 21:23
da tako je Dunav
6550/33 avgust 84 Gušter
Naslov komentara: Re: Garnizon JNA Požarevac (foto galerija) 04.04.13 21:11
Hotel postoji i danas samo sa nešto drugačijim sadržajem.Ne postoji ona velika sala više već je tu sada poslovni prostor.
BROJ POSTOVA: : 43 ČLAN OD: : 2013-05-14 DOB : 54 do Željeve i natrag...
Naslov komentara: Re: Garnizon JNA Požarevac (foto galerija) 16.05.13 17:19
Imal još?
_________________ Sve slike su autorska prava i bez dozvole zabranjeno daljne reproduciranje...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Garnizon JNA Požarevac (foto galerija) 16.05.13 17:24
LupusREBEL (citat):
Imal još?
Ne znam zezaš li se, ili si previdio. U prvom postu teme je link gdje su sve slike iz galerije uz sva objašnjenja, do sad dostupna. Slike na forum 'vadimo' polako, bez žurbe, kako bi ljudi usput mogli komentirati tko zna više.
LupusREBEL Gušter
BROJ POSTOVA: : 43 ČLAN OD: : 2013-05-14 DOB : 54 do Željeve i natrag...
Naslov komentara: Re: Garnizon JNA Požarevac (foto galerija) 16.05.13 17:25
A-ham, oke, nisam predvidio...
_________________ Sve slike su autorska prava i bez dozvole zabranjeno daljne reproduciranje...
janeztrdi Vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 547 ČLAN OD: : 2012-12-29 DOB : 55 Ljubljana
Naslov komentara: Re: Garnizon JNA Požarevac (foto galerija) 31.05.13 11:05