FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2838 ČLAN OD: : 2015-01-02 Izola
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 10.02.22 23:18
SREBRNOPROGA NAPIHOVALKA
Strupeno ribo, ki lahko ob zaužitju povzroči tudi smrt, so ujeli v morju ob otoku Pašman.
Hrvaški ribiči so v vodah ob manjšem otoku Košara nedaleč od Pašmana, otoka v severni Dalmaciji, pred nekaj dnevi ujeli srebrnoprogo napihovalko z latinskim imenom Lagocephalus sceleratus. Kot so opozorili na splitskem Inštitutu za oceanografijo in ribištov, gre za strupeno in invazivno vrsto ribe.
Riba namreč vsebuje izjemno močan strup tetrodotoksin, ki lahko ob zaužitju povzroči resne zdravstvene težave, tudi smrt. Javnost so pozvali, naj se morebitnemu neposrednemu stiku izogiba. Če ribo kdo že ujame, naj z njo ravna previdno.
Ni sicer prvič, da so srebrnoprogo napihovalko zasačili v dalmatinskih vodah, o ulovih te ribe so v zadnjih letih poročali že večkrat. Jakov Dulčić s splitskega inštituta je pred leti opozoril, da je tetrodotoksin kar 1250-krat bolj strupen kot cianid, ribe pa da se ni priporočljivo dotikati brez rokavic, niti slučajno pa se je ne sme pripravljati za hrano.
Prvič so primerek strupene napihovalke v hrvaškem Jadranu ulovili leta 2012 pri otoku Jakljanu nedaleč Dubrovnika. Domnevajo, da je strupena riba iz družine napihovalk v Jadran priplavala skozi Sueški prekop. Ribiči jo vse pogosteje lovijo v vzhodnem delu Sredozemskega morja. [You must be registered and logged in to see this link.] =68.ARDlRBgQMiWbIlQdZW5AqXT25FYdkfaQkJovIPI9Z5PEJg6KJ90qvycmMI7Z3ZG_WmqJk6DLkY0qRKdu_59qE_BTHHMqQunQ0-UkdpZ2pvBauRUBMU_2bRU9jS7AgSEybaUqdC5bxtN5IK0ycOng0hsm4YGIPzG9QuPVYx38i9vLaEaLHYAXU8NhOAispQcDnxhUsYxpZJnXpQUVpPuwItgbIuDFK-qt_uVitCS9SG0a6Yft1AdgZGjjG6st08N_yqB9hUMgqmHLOqyed94Ve08JngLzlFVzY5OIsY4xVF_SO38SR0XyHA&tn-str=k][You must be registered and logged in to see this link.]
[You must be registered and logged in to see this image.] Srebrnoproga napihovalka - Lagocephalus sceleratus vsebuje izjemno močan strup tetrodotoksin [You must be registered and logged in to see this image.] Srebrnoprogo napihovalko so našli leta 2012 tudi v slovenskem morju [You must be registered and logged in to see this image.] Potrebno se je izogibati neposrednemu stiku s srebrnoprogo napihovalko
arcibald01, goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
PV BROJ POSTOVA: : 788 ČLAN OD: : 2016-09-07 DOB : 72 kočevje
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 11.02.22 19:57
zoran : ja morje je zajebano, sem bil pred štiridest let plus na enem lepem kočarjenju od krka do raba in nazaj, tja do polnoči, ribiči izvlečejo mrežo, mi kontinentalci pa, da bomo takoj sortirali ribe, ma čekaj, najprej so iz ulova izločili strupene "pajke", no zdaj pa gremo..., je bilo pa lepo doživetje..., ja sem ga pa gledal skozi masko gada - pauka v pesku na rabu iz dna je štrlela samo konica..., se je ravno zakopaval v dno..., je kar lepo gledat to naravo...
Doktor Živago voli ovaj upis
arcibald01 Poručnik
VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2963 ČLAN OD: : 2013-12-19
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 15.02.22 10:23
Mislim, da sem izbral pravo temo. Če ne pa naj admin prestavi tja kamor po njegovem spada.
Za kaj gre: pred dnevi sem kupil dokaj staro knjigo. Izdana je bila leta 1790. Knjiga ima 438 strani i n je dobro ohranjena za svojo starost. V knjigi so cerkvene pridige. Ali po domače govori, ki so jih imeli župniki pri mašah za svoje vernike.
In tu je tisto kar je zanimivo. Vsi vemo, da je cerkev vedno postavljala norme po katerih so se morali ravnati ljudje. Te norme pa so sporočali duhovniki v obliki pridig ob mašah.
Knjiga je napisana v nemški gotici, kar mi bo predstavljalo majhen problem. ne nemščina, gotica. Pa dobro, bom to tudi rešil. Samo da na nek način te pridige preberem. Res me zanima, kakšna merila in norme so veljale tam proti koncu leta 1790. Ja, in sedaj nekaj slik:
goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
arcibald01 Poručnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 15.02.22 11:41
Skupaj z gornjo knjigo sem nabavil tudi časopis "Ilustrirani Slovence" letnik 1927. Gre za prilogo k časopisu "Slovenec", ki je izhaja 1 krat tedensko. Letnik 1927 je vezan v eno knjigo. Zanimiva zadeva. V slikah opisuje dogajanje v takratni domovini (Kraljevina Jugoslavija) in po svetu.
Naključno sem izbral nekaj slik. Zanimiva je tista, ki kaže kako so v ZDA uničevali alkohol. Vedeti je potrebno, da je to bil čas prohibicije.
Pa še ena slika je zanimiva. Lov na tune v Kvarnerju. Če boste pozorni boste videli opazovalnico s katere je ribič opazoval morje, da bi opazil jato tun. Danes teh opazovalnic, spominjajo na poševno lestev, ni več. jaz pa se jih še spominjam, ko smo hodili na dopust na morje. Koncem 50 tih ali v začetku 60 let prejšnjega stoletja so te opazovalnice še zagotovo bile.
In sedaj slike:
Zoran I, goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
arcibald01 Poručnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 15.02.22 12:04
O čemu se sve raspravljalo na Zboru u Orašcu, sem o izboru vožda, ne zna se, dakle, sa sigurnošću. Na osnovu onoga što je potom usledilo, sasvim je izvesno da je dogovoreno da se gazi u otvoreni sukob sa dahijama, da se spale svi hanovi i proteraju Turci iz unutrašnjosti. [You must be registered and logged in to see this link.]
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15049 ČLAN OD: : 2009-05-01
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 15.02.22 16:59
Sehen Sie diese Stadt? Das ist Walter!! A ilegalac se zvao Vladimir Perić - Valter Na žalost, nije dočekao kraj rata, poginuo je u završnim borbama za grad Sarajevo.
_________________ In medias (t)res...
arcibald01 Poručnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 18.02.22 14:58
Pred dnevi sva bila s sinom in snaho v Estoniji. Zanimiva država, polna finskih turistov, ki pridejo v državo na kozarček ostrega. Precej draga država, verjetno prav zaradi finskih turistov.
No, ko sem bil na letališču v Talinu mi je v trgovini v oči "padel" njihov "potni list". zanimiva knjižica, v resnici je to turistični vodnik v angleškem jeziku. seveda sem ga kupil, spodaj pa je nekaj slik.
Zoran I and goran9030 vole ovaj upis
arcibald01 Poručnik
NA VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2838 ČLAN OD: : 2015-01-02 Izola
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 19.02.22 0:07
FELICITY ACE
V Atlantiku gori ladja s štiri tisoč avtomobili
Blizu obale Portugalske je zagorela tovorna ladja z okrog štiri tisoč avtomobili, večinoma del Volkswagnove skupine. Člane posadke so z ladje že rešili. Del posadke, ki se je zatekel v rešilni čoln, je najprej iz morja rešila grška tovorna ladja, preostale pa nato helikopter portugalske obalne straže.
Tovorna ladja Felicity Ace je zapustila pristanišče v nemškem mestu Emden, njen končna destinacija pa je bil Davisville na Rhode Islandu v ZDA. Toda ob plovbi mimo Portugalske je na ladji izbruhnil požar.
Posadko rešili, avtomobilov ne
Medtem ko je reševalnim službam uspelo z ladje spraviti 22 članov posadke, je v tovornem prostoru ostalo okrog štiri tisoč avtomobilov znamk Volkswagen, Audi, Porsche, Lamborghini in Bugatti. Ladja je v plamenih ostala v Atlantiku.
Ladjo Felicity Ace so zgradili leta 2005. Dolga je 200 metrov in široka 31 metrov. Prepelje lahko več kot 17 tisoč ton tovora oziroma skoraj štiri tisoč avtomobilov. [You must be registered and logged in to see this link.]
[You must be registered and logged in to see this image.] Na Felicity Ace gori okoli 4000 luksuznih avtomobilov Volkswagen, Audi, Porsche, Lamborghini in Bugatti [You must be registered and logged in to see this image.] Evakuacija 22 članske posadke na goreči Felicity Ace
goran9030 voli ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 19.02.22 15:51
Ne znam kod koga je teret osiguran, ali će se osiguranje dobrano oznojiti dok isplati štetu.
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Balticke zemlje su niz godime bili po sSvedskom pa tako i dan danas imaju jako dobrue kontakte.A za cene cudi me, obicno oni dolaze ovde da bi ponesto zaradili, kupili i poneli sa sobom.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 19.02.22 16:27
Zoran I (citat):
FELICITY ACE
V Atlantiku gori ladja s štiri tisoč avtomobili
Blizu obale Portugalske je zagorela tovorna ladja z okrog štiri tisoč avtomobili, večinoma del Volkswagnove skupine. Člane posadke so z ladje že rešili. Del posadke, ki se je zatekel v rešilni čoln, je najprej iz morja rešila grška tovorna ladja, preostale pa nato helikopter portugalske obalne straže.
Tovorna ladja Felicity Ace je zapustila pristanišče v nemškem mestu Emden, njen končna destinacija pa je bil Davisville na Rhode Islandu v ZDA. Toda ob plovbi mimo Portugalske je na ladji izbruhnil požar.
Posadko rešili, avtomobilov ne
Medtem ko je reševalnim službam uspelo z ladje spraviti 22 članov posadke, je v tovornem prostoru ostalo okrog štiri tisoč avtomobilov znamk Volkswagen, Audi, Porsche, Lamborghini in Bugatti. Ladja je v plamenih ostala v Atlantiku.
Ladjo Felicity Ace so zgradili leta 2005. Dolga je 200 metrov in široka 31 metrov. Prepelje lahko več kot 17 tisoč ton tovora oziroma skoraj štiri tisoč avtomobilov. [You must be registered and logged in to see this link.]
[You must be registered and logged in to see this image.] Na Felicity Ace gori okoli 4000 luksuznih avtomobilov Volkswagen, Audi, Porsche, Lamborghini in Bugatti [You must be registered and logged in to see this image.] Evakuacija 22 članske posadke na goreči Felicity Ace
Ovde novine pisu da na brodu ima 3 965 luksuznih automobila. 1100 Porsea, 189 Bemtlija i par Lambordzinija. Najgore je to sto gore licijum baterije.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
arcibald01 Poručnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 19.02.22 20:06
SveJug (citat):
Balticke zemlje su niz godime bili po sSvedskom pa tako i dan danas imaju jako dobrue kontakte.A za cene cudi me, obicno oni dolaze ovde da bi ponesto zaradili, kupili i poneli sa sobom.
Ko sem napisal, da je draga država sem mislil njihove lokale s hrano. Običajno grem v lokale, kjer strežejo njihovo domačo hrano. Da lahko primerjam, hrano in cene. In v enem takšnem lokalu smo kar precej plačali. Saj je bilo precej hrane, samo te hrane nisem vajen. Za predjed je bila neka njihova riba, pozabil sem ime, bila je ogromna, drugod bi to bila že cel meni, pa kaj ko je riba bila na pol surova. Ne da bi bila slabo pripravljena, njihova nacionalna jed predstavlja skoraj surovo ribo. Pa tudi ostale hrane je bilo ogromno. Nismo mogli vsega niti pojesti. Me pa hrana ni pritegnila, kot sem napisal, nisem navajen njihove hrane. Mogoče je bila cena višja, ker smo izbrali malo boljši lokal.
Je pa alkohol cenejši. Zato sem napisal, da je ogromno Fincev. Ti ga radi popijejo, doma pri njih pa je alkohol dražji.
V eni drugi temi smo govorili o jezikih. Tukaj vsi govorijo angleško. V lokalu, ki sem ga omenil, sta bila dva domačina, par, stara približno toliko kot sin in snaha. najprej smo se pogovarjali preko mize, potem pa smo ju povabili k naši mizi. Odlično sta govorila angleški tako da smo dobili kar nekaj uporabnih nasvetov od njiju. Menda sta sin in snaha izmenjala telefonski številki z njima. ja, tako mladi navezujejo stike. Za mene pa ni bilo nobene, da bi ji dal telefonsko številko. Mogoče v kateri drugi državi, kdaj drugič. Če tudi ne bo žena z menoj. se malo šalim.
SveJug and goran9030 vole ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 21.02.22 17:58
arcibald01 (citat):
Za mene pa ni bilo nobene, da bi ji dal telefonsko številko. Mogoče v kateri drugi državi, kdaj drugič. Če tudi ne bo žena z menoj. se malo šalim.
Arči, na žalost još nisam imao priliku osobno posjetiti baltičke i skandinavske države, ali po onome što sam pročitao, a i po slikama koje sam imao prilike vidjeti - tamo je "smrtno navarno" voditi svoju bolju polovicu. Pri tome ne mislim da je za nju "navarno"... (Ne zamjeri na maloj šali)
arcibald01 Poručnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 21.02.22 19:59
Gorane, prijatelju, bom upošteval tvoj nasvet. Ne samo v balstke in skandinavske države, ženo bom tudi če bom šel kam drugam, pustil doma na varnem. ja, ne bi rad da se ji kaj zgodi. Doma pa je le na sigurnem.
To pa se sedaj ne šalim. Sin me je pred dnevi klical in predlagal, da grema malo po bivši SFRJ. Južna Srbija in Niš, pa mogoče Makedonija. V vsakem primeru pa je rekel, da morava iti v Leskovac, na čevapčice. Baje so tam najboljši. Šla bi naj v aprilu. Če bom šel vas bom obvestil in prilepil nekaj slik. Bova pa šla sama. Tudi on bo pustil ženo doma. Nikoli ne veš koga boš srečal, potem pa je žena zraven pa nastane pravi hudič. Je že boljše da si sam.
SveJug, goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 21.02.22 20:27
Evo drago mi je da sam ti mogao dati neki upotrebljivi savjet
Odluka o putovanju ti je fenomenalna. U Srbiji ne propusti pojesti pravi domaći kajmak i sir. Dolje na jugu teško da možeš pogriješiti sa ćevapima i pljeskavicama. U Vranju mi se sviđa restoran "Kod babe na ručak". Ima neku dušu, a i hrana i piće su super. Srbi odlično prave i pečenje (pečeno prase). Nigdje nisam tako dobru pečenku jeo, iako i kod nas znaju ispeći na ražnju. Uz Dunav je odlična riba, gore u Vojvodini fiš paprikaš.
U Makedoniji (ako odeš) nemoj propustiti restoran Vizijana. Od Kumanova skrećeš prema Krivoj Palanci. Mislim da se obližnje selo zove Strezovci ili Strezovac. Cijene bagatelne, a količine poduplane. Hrana za bogove. Od roštilja do ribe sve je super. Moja preporuka je šaran "zabetoniran u soli". Ne zaboravi da ti je u Makedoniji merak uzeti mastiku (ili žutu - ovisno što voliš) i salatu prije jela. Makedonci hvale svoju janjetinu, ali meni nije po ukusu. Radije kao br. 1 ostavljam restoran "Udovice" u mjestu Sretnice (eto slučajnosti???) u Hercegovini, blizu Međugorja i Ljubuškog.
U Skopju je sasvim OK, iako je sad već malo iskomercijalizirana "Makedonska kuća". Najbolju baklavu i tulumbe u Skopju pravi Apče. Svirači su neprevaziđeni - kad čuju da si iz Hrvatske ili Slovenije, odmah se pohvale da znaju i naše pjesme. Pa za Slovence odsviraju "Moj očka ima konjička dva" ,a za goste iz Hrvatske "Otvor ženo kapiju". I onda se vrate na svoje - ali nije nam smetalo.
Malo je sad mjesta za opis svega što bi bilo zanimljivo, ali ako treba nije problem da nabrojim par dobrih lokacija.
Uglavnom, kad odeš - što južnije, to je osmjeh širi i ljubazniji.
SveJug and Doktor Živago vole ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 21.02.22 22:43
Gorane..ccc...mislim da si pogriješio zanimanje. Mogao si glatko brdo love zaraditi kao turistički vodič za bivšu nam državu. Ovakve opise nemaju ni najpoznatiji turistički leci.
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 21.02.22 23:04
[You must be registered and logged in to see this image.] Eh prijatelju moj Doktore... a što misliš - kako sam ja došao do ovih i još puno drugih informacija? Upravo kroz moj posao i putovanja [You must be registered and logged in to see this image.]
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 21.02.22 23:24
Fantastično. Jako ti zavidim na putovanjima..i svima koji mogu putovati. Moja situacija, kao što ti je ppznato, mi to ne dopušta.
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 21.02.22 23:37
Na žalost, poznato mi je. Kod nas, moja deblja polovica je opčinjena avionima, i samo bi nekud letjela. Meni to nije baš pri srcu. Više volim sjesti u svoje tandrkalo i polako cestom. Pa se zaustavim gdje god želim, pa skrenem na cestu kojom do tada nisam nikad vozio, ili skrenem tamo gdje znam da ima nešto lijepo za vidjeti ili ukusno za pojesti. Evo sad zadnjih par godina radi korone više sam kod kuće i jedva čekam da me puste s lanca Ove godine planiramo opet na more 10-15 dana, s time da ćemo obići ostatak Dalmacije koji nismo prošle godine. Inače, ne idemo u hotel, već imam ekstremno povoljnu soluciju za najam jednog stana. Osim toga, u planu je početkom ljeta da se provozamo po Šumadiji i tamo do Sandžaka. Možda odatle produžimo i do Makedonije, ali to ćemo tek vidjeti... Ipak sve i dalje ovisi o plandemiji i potrebnoj papirologiji. Ako sve bude u redu, bit će novih fotografija
PORUCNIK and Doktor Živago vole ovaj upis
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 21.02.22 23:53
Ti se izgleda samo krećeš u krajevima gdje se nećeš plaho potrošit, a maksimalno najest
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 22.02.22 0:06
Krećem se ja i u skupljim krajevima gdje su porcije manje. Ali uvijek se nađe ponešto zanimljivo... [You must be registered and logged in to see this image.] A ova zadnja ploča bi mogla poslužiti i Doktoru u njegovoj temi u Horizontima...
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 22.02.22 0:14
Bolje ti je za sad ne dolazit ovamo, paradajz je 8 EURA
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 22.02.22 0:17
Čobanac se može skuhati i u Njemačkoj... [You must be registered and logged in to see this image.] ... što ne znači da treba izbjegavati autohtone restorane... [You must be registered and logged in to see this image.] ... a nakon toga se može potrošiti i poneka kalorija u šetnji prirodom... [You must be registered and logged in to see this image.]
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 22.02.22 0:18
Nemaš ti brige. Ako treba paradajza, ponesem ga ja u gepeku. Sarmu ne nosim, nego je kuham na licu mjesta
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 22.02.22 0:30
I ovdje cijene divljaju, a vlada smišlja rješenja. Međutim, to što oni sada planiraju, počet će se provoditi tek od 01.04. tako da će sve mjere biti zakašnjele. Dio trgovačkih lanaca je već pokrenuo reklamu da snižavaju cijene i bez odluke vlade. Veći dio će loviti u mutnom. Naime, kad vlada skine poreze na mlijeko, meso i slično - ovi "pravi" trgovci će razliku samo prepisati u trgovačku maržu i povećati sebi zaradu. Tako su već napravili hotelijeri kada je smanjen porez u ugostiteljsstvu. Veliki dio privatnih iznajmljivača je izašlo iz sustava PDV-a (i gleda im se kroz prste), a cijene nisu spustili, nego taj PDV uzimaju kao ekstradobit. Ima tu dosta problema zbog nesnalaženja Vlade, dio zbog samih skandala koji se samo nižu zadnjih dana, a najviše zbog halapljivosti trgovaca, hotelijera i ostalih iznajmljivača i dobavljača koji umjesto da kupcima prepuste ono što Vlada otpiše - oni to prisvoje sebi i glade bradu.
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 22.02.22 0:34
Cijene će sigurno još jedno vrijeme divljati. Čitava svjetska situacija vodi k tome. Međutim, u jednom trenutku mora doći do "implozije". Ne može veća potražnja biti biti okidač za manju ponudu kako bi se cijena podigla. To može biti jedan kraći period, ali uslijed visokih cijena, ljudi će se prilagoditi i smanjit će potražnju. Tada će se odjednom pojaviti ogromne zalihe i cijene će neminovno padati na realniji nivo.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 22.02.22 0:35
goran9030 (citat):
I ovdje cijene divljaju, a vlada smišlja rješenja.
Šta ima vlada smislit? Kad je u pitanju tržišna ekonomija nema vlada tu šta radit. Cijene se odredjuju na temelju ponude i potražnje.
Moja vlada se ne miješa u tržišnu ekonomiju, jer ne može propisat koliko će koštat paradajz. To su radili u DDR-u pa je propao.
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 22.02.22 0:47
Kod nas pokušavaju vatrogasnim mjerama, ali su one više popuslističke. Prvo su na određeno vrijeme zamrzli neke vrste goriva. Ipak, u susjednim državama je još uvijek znatno jeftinije, pa mi idemo tamo tenkirati. Npr, kod nas je "obični" dizel 11,29 kn a onaj "premium" je gotovo 12 kn (11,86 - 11,97 kn) U isto vrijeme u BiH uz granicu je 2,45 "obični", a 2,51-2,52 KM "premium". Tečaj Euro-Kuna je cca 1:7,56 Tečaj Euro - KM je 1:1,95
Inače, Vlada planira skinuti PDV na plin sa 25 na 5% Porez na struju sa 25 na 13% Sa 13 na 5% će smanjiti porez na mlijeko, jaja, šećer, brašno... Ali sve je to na klimavim nogama. Već sam pisao da dio dobavljača tu razliku samo prisvoji i cijene za građanstvo ostaju iste. Ok, to ne mogu raditi državne firme, ali i sama država skida porez na plin, a istodobno zadržava svoje trošarine unutra. Evo, sad su i umirovljenicima najavili jednokratnu pomoć u iznosu do 1200 kn maksimalno. I to je za one koji imaju manje od 1500 kn. Ovi koji imaju više, njima će se pomoć smanjiti.
jozl52 Stariji vodnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 788 ČLAN OD: : 2016-09-07 DOB : 72 kočevje
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 22.02.22 9:21
sem bil pred petimi letu v jošaničkoj banji, ma tudi leskovačka pleskavica nije više ono kakva je bila pre šetrdeset godina, ma v birtiji niso imeli niti prave ljute papričice, gotovo..., tudi mučkalica je bila kar nekaj, ni bila na onaj pavi leskovački način..., a tucana papričica čista tama...
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 22.02.22 10:30
Jeo sam ja i u Sarajevu ćevape koji su lošiji nego kod mene u Đakovu. To znači da smo obojica promašili restorane Desilo mi se da stanem u "Kapiji Šumadije" i zatražim domaći sir ili kajmak, pa da mi konobar kaže - na žalost ne držimo to. Isto se jednom desilo i u Predejanama. Onda je bolje potražiti neki manji i manje razvikan i ušminkan restoran. Cijene su niže, a hrana bolja. Ipak, najvažnije je u takvim slučajevima pitati nekoga domaćeg, jer ni zvjezdice na Google recenzijama ne moraju biti sasvim realne.
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 22.02.22 13:11
goran9030 (citat):
Čobanac se može skuhati i u Njemačkoj... [You must be registered and logged in to see this image.]
Sprema se jos i severnije [You must be registered and logged in to see this image.]
I jos kada te vreme neposluzi... [You must be registered and logged in to see this image.]
goran9030 voli ovaj upis
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 22.02.22 15:00
goran9030 (citat):
Jeo sam ja i u Sarajevu ćevape koji su lošiji nego kod mene u Đakovu. To znači da smo obojica promašili restorane Desilo mi se da stanem u "Kapiji Šumadije" i zatražim domaći sir ili kajmak, pa da mi konobar kaže - na žalost ne držimo to. Isto se jednom desilo i u Predejanama. Onda je bolje potražiti neki manji i manje razvikan i ušminkan restoran. Cijene su niže, a hrana bolja. Ipak, najvažnije je u takvim slučajevima pitati nekoga domaćeg, jer ni zvjezdice na Google recenzijama ne moraju biti sasvim realne.
Kad dođeš u Bijelo Polje idemo u ćevabdžinicu "Kod Senča". to je nešto između sarajevskih, banjalučkih i novopazarskih ćevapa.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
goran9030 voli ovaj upis
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 22.02.22 15:05
goran9030 (citat):
Na žalost, poznato mi je. Kod nas, moja deblja polovica je opčinjena avionima, i samo bi nekud letjela. Meni to nije baš pri srcu. Više volim sjesti u svoje tandrkalo i polako cestom. Pa se zaustavim gdje god želim, pa skrenem na cestu kojom do tada nisam nikad vozio, ili skrenem tamo gdje znam da ima nešto lijepo za vidjeti ili ukusno za pojesti. Evo sad zadnjih par godina radi korone više sam kod kuće i jedva čekam da me puste s lanca Ove godine planiramo opet na more 10-15 dana, s time da ćemo obići ostatak Dalmacije koji nismo prošle godine. Inače, ne idemo u hotel, već imam ekstremno povoljnu soluciju za najam jednog stana. Osim toga, u planu je početkom ljeta da se provozamo po Šumadiji i tamo do Sandžaka. Možda odatle produžimo i do Makedonije, ali to ćemo tek vidjeti... Ipak sve i dalje ovisi o plandemiji i potrebnoj papirologiji. Ako sve bude u redu, bit će novih fotografija
Ja već razmišljam o nekom preuređenju auta u improvizovani polukamper...
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 22.02.22 16:35
PORUCNIK (citat):
Ja već razmišljam o nekom preuređenju auta u improvizovani polukamper...
Kao auto je idealan za teren, a da prepravis, grehota i a mozda skupo. Za to ima jevtinija i pogodnija altinativa. Neki jevtiniji kombi.
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 22.02.22 17:42
PORUCNIK (citat):
Kad dođeš u Bijelo Polje idemo u ćevabdžinicu "Kod Senča". to je nešto između sarajevskih, banjalučkih i novopazarskih ćevapa.
Nije nemoguće da se u jednom trenutku ukažem i u Bijelom Polju. Ako ništa, u Crnu Goru bih došao prvenstveno zbog odlične cicvare, a osim toga zbog sira i kajmaka. Sad si me zaintrigirao sa tom kombinacijom, jer sarajevske i banjalučke ćevape sam jeo relativno nedavno, a novopazarske prije više od 50 godina... Nakon toga možemo pričati o turizmu i prirodnim ljepotama Ivanovih korita i Durmitora