FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 26.01.18 0:50
Šta ti je ljubav
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 26.01.18 9:51
pera84 (citat):
Granicar, dobro se vratio, nedostajali su mi tvoji prilozi. Na jednoj drugoj temi sam se obratio forumasu i rekao da po kvalitetu, originalnosti i detaljima priloga mogu samo da mu pariraju dva-tri clana. Ti si jedan od njih.
Pozdrav pera84. A što da kažem. Ja pomislio da sam završio sa vojskom. Kad ono stiže pismo iz sekretarijata za narodnu obranu. U pismu piše da se pod hitno vratim u svoju jedinicu na specijalne zadatke od interesa za državu. Ha ha ha ha...
Ma dobio sam poruku od jednog člana foruma koji se zove """mindilindin""" pa me to iznenadilo.!? Kažem hajde da provjerim je li to baš tako.!? I vidim da je.! A usput vidim da je svako malo netko na tapetu.!? Primjer "spam" i pitaj Boga koja ste pravila sve još uveli. Taj spam je meni nekako malo škakljiv može se sve smatrati spamom pa i na svakoj temi. Zato sam ovu tvoju poruku prenio sa one teme "Priroda u mome kraju (drugi dio teme)" na ovu, tek došao a da odmah ne završim u zatvoru.!!!
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8064 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 26.01.18 15:09
Vojnik Granicar ti si legenda ovog foruma sta je za tebe jedan spam.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 26.01.18 16:33
vladimir (citat):
Vojnik Granicar ti si legenda ovog foruma sta je za tebe jedan spam.
Nisam ja legenda po ničemu, legende ne dolaze na forum oni imaju pametnijeg posla, ha ha ha ha... A taj "spam". , puno toga ovdje može biti spam.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15056 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 26.01.18 18:01
Pod spamom se uglavnom podrazumijeva kad netko tko nikad nije objavio smislen post dodje na forum i na svaki post upiše: super!, katastrofa!, ja volim kupus! I takvi su mu svi upisi, a ima ih 15 ukupno.
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 26.01.18 19:13
VBČ (citat):
Pod spamom se uglavnom podrazumijeva kad netko tko nikad nije objavio smislen post dodje na forum i na svaki post upiše: super!, katastrofa!, ja volim kupus! I takvi su mu svi upisi, a ima ih 15 ukupno.
Eeeee onda je i zaslužio da malo ohladi.!
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8064 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 26.01.18 19:23
sta bih pre procitao? dnevnik ane frank ili dnevnik Vojnika Granicara? ja bih ovo drugo samo doticni da napise knjigu
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 27.01.18 6:51
DAN MUZEJA U SPLITU
Dana 26.01.2018. godine u Hrvatskoj se održava dan muzeja. Popis svih tih kulturnih ustanova koje otvaraju svoja vrata posjetiteljima da ih besplatno razgledaju nalazi se na ovome spisku: [You must be registered and logged in to see this link.] I tako ja čitam popis i u Splitu vidim da se na spisku nalazi i jedna "ustanova" za koju se ne bi moglo reći da je muzej. Ali eto nalazi se na tom popisu. Radi se o Zvjezdanom selu Mosor. O njemu sve piše tu: [You must be registered and logged in to see this link.] Plan njihova rada za noć muzeja je bio do 27.01.2018. god. do 01:00 sati. Grad split je organizirao i dva autobusa koja su prevozili ljude koje je to zanimalo. I tako se i ja zaputio na vrh brda na 700 metara nadmorske visine. Dio puta je asvaltiran ali veći dio nije i sve je makadam. Gužva za u zvjezdano selo a gužva i iz zvjezdanog sela. U putu gledam prognozu i vidim da je oblačno. Od gužve jedva došao do vrha. Kad sam ušao u tu zvjezdarnicu na ulaznim vratima dočekala me 3 zaštitara koji su mi dali besplatnu kartu za ulazak u zvjezdarnicu. Od čitave zvjezdarnice otvorili su samo vrh zvjezdarnice (terasu). Na toj terasi su postavuili 3 mala teleskopa. Odmah su nam dali do znanja da vrijeme za promatranje zvijezda , mjeseca i planeta nije dobro i da nemamo što vidjeti. Ovaj jedan ško je postavuio teleskop žuga čitavo vrijeme da se leće teleskopa zamagljivaju, dok drugom teleskopu ne radi "motor" ovom trećem je mjesec pobjegao pa ga uštimavaju, još jedan od tih svemirski stručnjaka razgovara sa nekim na mobitel i doznaje da je kod obližnjeg helidroma autobus sa posjetiteljima zaglavio zbog jednom parkiranog auta marke Tojota.....!!! Kupole glavnih teleskopa na zvjezdarnici upoće nisu ni otvarali. Gdje si bio NIGDJE, što si radio NIŠTA. Ovi stručnjaci od svemira (astronomi) mogli su na vrijeme ljude upozoriti da ne dolaze jer neće imati što vidjeti zbog vremenskih neprilika a ne ovako, došao u Rim a papu nisam ni vidio. Evo bar da vidite ulaznu kartu za Zvjezdano selo Mosor.
Vojnik Graničar: komentar modifikovan dana: 30.01.18 11:37; prepravljeno ukupno 1 puta
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 27.01.18 23:26
Splite , lepo je da si opet tu.
Ove godine u Splitu nije bilo snega pa nisam ni dolazio
Verujem da imas lepu zalihu fotografija......
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 28.01.18 9:31
alexandar (citat):
Splite , lepo je da si opet tu. Ove godine u Splitu nije bilo snega pa nisam ni dolazio Verujem da imas lepu zalihu fotografija......
Morao sam da vidim kakva je bojevna gotovosti armije. Da li komanda vojsci održava redovnu političku nastavu. Da li vojska izvršava po planu svoje zadatke. Što je sa unutarnjim i vanjskim neprijateljima itd...
Ma dobio sam jednu poruku od člana koji se zove "mindilindin" pa došao da provjerim je li to baš tako. A onda dobijem molbu od drugog člana foruma da mu pronađem prijatelja da se nisu vidjeli ni čuli čitavih 35 godina. Udaljen je od mene (cestom 116 kilometara), (zračnom linijom 71 kilometar). Prvi pokušaj mi je propao. A onda se sjetim na koji način da ga pronađem. I uspio sam. Tako sam i taj zadatak obavio.
A što se tiče snijega Bogu hvala da ga nema. Što dalje to i bolje. Ali je zato bio požar kakvog se ne pamti na ovim prostorima. Sada kada nema snijega mogu se pripremati za veliku nagradu Jugoslavije. Intezivno treniram! Bit će te svi pozvani. Startam iz prvoga reda.!!!
Ovo je slika od prošlog ljeta iz trgovačkog centra City Center one Split. (jedva ušao u kokpit).!!!
A što se tiče slika ima ih. Uvijek ponesem ili fotoaparat ili mobitel pa slikam gdje stignem i na što naiđem.! Pa me zbunio ovaj forum, uveli ste novi način postavljanja slika. A onda sam i tu prepreku brzo svladao.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 28.01.18 9:50
Zanimljivo ime izabrao.!? Ne znam po kome i na osnovu čega.!? Ali neka mu je sretan vojnički život.!
I ja sam mislio da se radi o zejebanciji, ali sam za svaki slučaj proguglao:
Današnje pivarstvo i vinarstvo u svijetu nadmašilo je i samoga Isusa Krista u količini prirodnih proizvoda koje upotrebljavaju za proizvodnju alkoholnih pića. Evo i danas smo svjedoci da se sa proizvodnjom par šupkara hmelja može stići na naslovnice dnevnih novina.
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 28.01.18 16:35
VBČ (citat):
Evo nadjoh, pa to je nešto dalmatinsko asti Gospe: ŠUPKARE – drvena ručna kolica s točkom Dotraj gnjoj sa šupkaran! [You must be registered and logged in to see this link.]
Ovdje se spominje drugačije ime "šukare" ali ima i slika. [You must be registered and logged in to see this link.] Jadan ti je onaj tko je ovo koristio, sva težina mu je bila u rukama a još ako je bio neravan teren.!?
Nisam odmah skužio na koja se kolica misli. Sad sam gotovo siguran da su šupkare ustvari germanizam. Na njemačkom se za ovo kaže Schubkarre. Ali od kud to u Dalmaciji
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 30.01.18 12:15
I tako šetam gradom kad zapazim "parkiranu" ovu biciklu. Samo jedan detalj na njoj otkriva (lanac od pedala do zadnjeg kotača) da je njena namjena reklama i ništa drugo.
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 02.02.18 19:48
Danas me put doveo u Žrnovnicu u ulicu Don Rafaela Radice broj 20. To je negdje ovdje. Dok sam razgledao okolinu, arhikteruru kuća, pristupnih cesta, garaža, (bože sačuvaj koja je to selendra) za oko mi "zapela" ova stara stara, stara, vrata od ove kako bi ovdje rekli konobe, podruma, ne znam kako li se sve to zove u ostalim krajevima. I tako ja ih mjerim pogledom uzduž i poprijeko. I utvrdio sam da ni po visini a ni po širini ja kroz ta vrata ne bi mogao proći. Ta vrata su nekada imala bravu (vidi se hrđava rupa gdje je ulazio ključ sada sa desne strane vrata) ali je ta brava očito odavno izvan funkcije pa je vlasnik našao jednostavniji način zaključavanja i sada vrata zatvara sa katancem i sajlom sa lijeve strane vrata. Na vratima se vidi u (desni gornji kut) da je tu nekada bila konjska potkova, ali je više nema, ostaoje samo trag da je nekada tu bila. Moj otac je isto potkovu također zakucao pravim čavlima kojima se konji potkivaju za vrata svoje konobe, kaže da donosi sreću i danas je na vratima. Ulaz u ovu konobu polako zarasta u korov a očito da vlasnika nije briga. Pročirio sam kroz otvor iznad vrata i vidi se u unutrašnjosti da konobu ipak netko koristi. Samo gazda servisiraj ova vrata da ih vjetar ne odnese, ha ha ha ha.....
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 09.02.18 17:41
Brave su za postene ljude. Lopovi ulaze, bila nebila.
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 10.02.18 17:41
[You must be registered and logged in to see this image.] Pust v našem kraju.
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 11.02.18 11:06
[You must be registered and logged in to see this image.] Vlak v Idriji,seveda samo ob Pustu.
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 12.02.18 9:49
Na tavanu u kući gde sam odrastao i živeo našao sam ploče i to LP iz 80 tih godina. Ne znam, da li još postoje gramofoni kao iz onog doba. Koliko sam video ploče su original pakovanju i nisu oštećene, sem ako taj zub vremena nije ih oštetio. Da li uopšte postoje gramofoni kao u ono naše doba, ne znam.... I da li to neko koristi danas skoro 40 godina kasnije.
jozl52 Stariji vodnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 788 ČLAN OD: : 2016-09-07 DOB : 72 kočevje
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 12.02.18 11:55
sloba:
ufff, tu pri nas "u deželi" se zbiralci - audiofili VINILA ubijejo za ploščami, so nori perverzni nostalgiki..., plošče ti ne dovolijo prijeti z golo roko, samo z rokavicami in še to samo na robu plošče..., imajo še vedno gramofone z diski težkimi eno tono, dobro to je šala, imajo pa diske težke nekaj kil, to pa zaradi dušenja vibracij, da je vibrirala samo igla ne pa cel gramofon..., kolikor se še spomnim...,haha,... postavi nekam na oglase (njuškalo ali kaj podobnega), pa boš videl kakšen bo odziv..., sem imel še staro ISKRA gramofon, singli 45, LP-ji 33..., smo mularija preposlušali pred petdest leti ves roknem ti ga u rolllll komade...., tako domaći kot svetovni..., po očetovi smrti ga je vzel sin, še vedno dela kot nov...
jozl52: komentar modifikovan dana: 12.02.18 13:10; prepravljeno ukupno 1 puta
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 12.02.18 12:39
Sloba1 (citat):
Na tavanu u kući gde sam odrastao i živeo našao sam ploče i to LP iz 80 tih godina. Ne znam, da li još postoje gramofoni kao iz onog doba. Koliko sam video ploče su original pakovanju i nisu oštećene, sem ako taj zub vremena nije ih oštetio. Da li uopšte postoje gramofoni kao u ono naše doba, ne znam.... I da li to neko koristi danas skoro 40 godina kasnije.
U mom selu imaju bar dva koja su u funkciji. Jedan je kod mene
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 12.02.18 17:55
Znači to još postoji. Onako sa onom iglom kao u naša vremena pre 30-40 godina.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 12.02.18 17:59
jozl52 (citat):
sloba:
ufff, tu pri nas "u deželi" se zbiralci - audiofili VINILA ubijejo za ploščami, so nori perverzni nostalgiki..., plošče ti ne dovolijo prijeti z golo roko, samo z rokavicami in še to samo na robu plošče..., imajo še vedno gramofone z diski težkimi eno tono, dobro to je šala, imajo pa diske težke nekaj kil, to pa zaradi dušenja vibracij, da je vibrirala samo igla ne pa cel gramofon..., kolikor se še spomnim...,haha,... postavi nekam na oglase (njuškalo ali kaj podobnega), pa boš videl kakšen bo odziv..., sem imel še staro ISKRA gramofon, singli 45, LP-ji 33..., smo mularija preposlušali pred petdest leti ves roknem ti ga u rolllll komade...., tako domaći kot svetovni..., po očetovi smrti ga je vzel sin, še vedno dela kot nov...
Hvala. Uključio sam prevodioca jer ne znam slovenački jezik.
jozl52 Stariji vodnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 788 ČLAN OD: : 2016-09-07 DOB : 72 kočevje
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 12.02.18 21:14
a sloba jebi ga, i sta kaže translate, ako nije što jasno reci nema frke..., ću ja bez problema na srpskom, ako želiš mogu samo sa dva padeži kao srećko šoić, vranjanski... ako želiš..., dobro malo šale, iako ima vaš lepi jezik sedam padeža...., naš samo šest...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 13.02.18 1:23
Sloba1 (citat):
Itekako.
Prosle godine (2017)zabiljezena je rekordna prodaja ploca u US (u zadnjih dvadeset pet godina) 14.3 miliona, sto je za nekih 9% vise nego u 2016. Dobre stare "longplejke" su uzele 14% od ukupne prodaje fizickih nosaca zvuka ili 8.5% od ukupne prodaje muzike u svim oblicima.
Narocito velika popularnost je medju omladinom. Ja sam odavno izgubio status omladinca, ovo je iz kcerkine kuce:
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 13.02.18 8:53
jozl52 (citat):
a sloba jebi ga, i sta kaže translate, ako nije što jasno reci nema frke..., ću ja bez problema na srpskom, ako želiš mogu samo sa dva padeži kao srećko šoić, vranjanski... ako želiš..., dobro malo šale, iako ima vaš lepi jezik sedam padeža...., naš samo šest...
U redu je. Dobro je preveo i razumeo sam te
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 13.02.18 8:59
pera84 (citat):
Sloba1 (citat):
Itekako.
Prosle godine (2017)zabiljezena je rekordna prodaja ploca u US (u zadnjih dvadeset pet godina) 14.3 miliona, sto je za nekih 9% vise nego u 2016. Dobre stare "longplejke" su uzele 14% od ukupne prodaje fizickih nosaca zvuka ili 8.5% od ukupne prodaje muzike u svim oblicima.
Narocito velika popularnost je medju omladinom. Ja sam odavno izgubio status omladinca, ovo je iz kcerkine kuce:
Super... Ovo je lepo za videti da postoji... Ja sam na tviteru video da pominju gramofon i pitao da li to još postoji. Čovek mi nije ništa odgovorio i verovatno je u sebi pomislio da ga zezam ili da sam nepismen, ali zaista nisam znao. Znam da su bili oni video klubovi, pa kasete i kasetofoni, pa ploče, pa diskovi tj. cd... I mislio sam da sa cd, je sve završeno kao poslednjom reči tehnike.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 13.02.18 9:53
Evo dobio odlikovanje nakon podužeg izbivanja uz vojske. Hvala generalima. Da samo znate kako je dobro malo otići i odmoriti se od interneta. Raspustili bi vojsku, zatvorili kasarne, karaule i svako malo na kolektivni odmor.