FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 06.01.18 10:04
Sv. Karlo Boromejski - biskup koji je bio uz svoj narod kada je bilo najteže
..je dodjeljen meni.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 08.01.18 23:32
Članak kao prilog onome što sam više puta pokušavao reći, a to je da statistički podatak o 86% katolika u Hrvatskoj ne znači toliko i vjernika... odnosno "stopostotnih" vjernika...
U crkvi se vjenča samo 52 posto parova: 'Mladi ljudi brak ne doživljaju kao nešto sveto'
Na sklapanje braka pred oltarom najviše se odlučuju Slavonci i Ličani, a najmanje Istrani i Primorci, no prevladava novi trend: u zamahu su građanski brakovi. Iako je u Hrvatskoj 86% deklariranih katolika, za vjenčanje u crkvi i obećanje na ljubav do smrti odlučuje se tek nešto više od polovice parova. Jedino se Slavonci i Ličani još pretežno odlučuju za crkveni brak, koji je najmanje privlačan Istranima i Primorcima. Broj vjerskih brakova posljednjih godina u silaznoj je putanji i približili su se kao nikad prije građanskima – u prvih devet mjeseci 2017., prema podacima Ministarstva uprave, sklopljeno je 8439 vjerskih (52,6%) i 7606 (47,4 %) građanskih brakova. Kasnije se raspada svaki treći brak...
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15049 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 10.01.18 18:18
Pa neki to rade i iz čiste kalkulacije: što bi se vjenčavali u Crkvi kad ne možemo se više nikad razvesti. Jer razvod povlači mnoge sankcije, kao recimo zapreku sakramenata. Da Crkva nije tako stroga, možda bi se više ljudi odlučivalo za crkveni brak.
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 10.01.18 19:26
VBČ (citat):
Pa neki to rade i iz čiste kalkulacije: što bi se vjenčavali u Crkvi kad ne možemo se više nikad razvesti. Jer razvod povlači mnoge sankcije, kao recimo zapreku sakramenata. Da Crkva nije tako stroga, možda bi se više ljudi odlučivalo za crkveni brak.
Ili da država nije tako blaga. ne bi bio toliko razvoda
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
arcibald01 Poručnik
VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2963 ČLAN OD: : 2013-12-19
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 10.01.18 20:23
Max Blitz (citat):
Članak kao prilog onome što sam više puta pokušavao reći, a to je da statistički podatak o 86% katolika u Hrvatskoj ne znači toliko i vjernika... odnosno "stopostotnih" vjernika...
Zanimivo je, kakšno je stanje mlajših vernikov pri nas. Da ne bom prepisoval članek, ki je izšel v enem tukajšnjih časnikov, napisal pa ga je teolog. Omenja "milenijum" generacijo, to je tista generacija rojena okoli leta 2000.
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 10.01.18 21:04
VBČ (citat):
Hm, malo je nejasno da - "Crkva ne priznaje građanske brakove ni građanske razvode" što realno nije tako. Tko je prethodno sklopio građanski brak, ne može još i crkveni s nekom drugom osobom. Također nema više duple ceremonije, kako je bilo, znači i u Crkvi i na općini pred matičarem. Država je sklopila ugovore s većim vjerskim zajednicama - katoličkom, islamskom, pravoslavnima, židovskom, nekim protestantima, (ne znam točno s kim sve, ima valjda na netu) da se priznaje vjerska ceremonija, a dobije se civilni građanski dokument (vjenčani list) istovjetan onome tko sklopi građanski brak. Dakle, za državu je crkveno sklopljen brak istovjetan građanskom, i može se bez problema raskinuti. Osobe u toj poziciji se mogu dalje vjenčavati i rastavljati koliko god puta. Ne mogu više crkveno ili vrlo teško. To što je netko 'na papiru' ostao u crkvenom braku, državu ne zanima.
Ono što sam htio reći da je kod nas značajan broj "vjernika" koji ne prihvaćaju pokorno SVE što kaže Crkva... Neće ih nitko ekskomunicirati kako bi da su nekoj manjinskoj, tj. maloj zajednici, sekti i sl. Kod nas je vjersko, kako sam također htio objasniti, stvar opće kulture i pripadnosti određenom kulturnom krugu, a ne slijepo slušanje crkvenih propisa. U tom smislu bih za ubuduće nekako preformullirao statističko pitanje pri popisu stanovništva. Rubrika 'vjeroispovijest' zapravo ne govori puno, već načelno. Nema gotovo nikakvih 'sankcija', kontrola, praćenja tko vodi i kakav privatni život i sl...
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 11.01.18 1:03
Max ako dvoje katolika sklopi gradjanski brak, polazim od toga da to za Crkvu ne igra ulogu, jer se ne radi o sakramentalnome braku. Kad se rastave, to takodjer valjda ne igra ulogu jer sakramentalni brak nije nikad ni postojao. Država nije ta koja podjeljuje sakramente.
Stoga ako za Crkvu brak nikada nije ni postojao, onda ovi gradjansko rastavljeni mogu nanovo sklapati brak u Crkvi.
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 11.01.18 12:43
VBČ (citat):
Stoga ako za Crkvu brak nikada nije ni postojao, onda ovi gradjansko rastavljeni mogu nanovo sklapati brak u Crkvi.
Građanski rastavljeni bi mogli (govorim napamet) valjda sklopiti "drugi", crkveni brak, ako prethodno nisu bili i crkveno vjenčani, ali građanski vjenčani ne mogu sklopiti i "drugi" crkveni brak s drugom osobom. Kako sam shvatio, sada se vjerska ceremonija priznaje i kao građanska gotovo automatizmom, ne znam da netko može inzistirati da sklopi brak samo u crkvi, a da ne traži tj. ne želi i vjenčani list od države... Nakad je čak tako i moglo. Povlačio se po medijima primjer estradnih zvijezda M.P.T. i Danijele Martinović, koji su mislim negdje sredinom 90-tih sklopili brak samo u crkvi, a koji nije važio i građanski jer je tada trebalo ići "duplo", vjenčati se i na općini. Negdje od cca sredine 2000-tih ne treba. Navedeni par je kasnije dobio i crkveno poništenje tog braka (pričalo se i o tome kako su oni uspjeli, preko koje veze ili sl.), ali za državu oni tada nisu bili u braku.
Ukratko kako to ide na vlastitom primjeru: - Par koji se želi vjenčati u crkvi, dođe na dogovor u crkvu u vezi datuma i ostalog, i dođe na općinu obavijestiti nadležnog službenika o namjeri. Oboje moraju biti 'slobodni'. - Na općini se ostave osobni podaci, podaci o kumovima/svjedocima, plati 200 kuna i kaže: vjenčati ćemo se u toj i toj crkvi tad i tad. Službenik kaže ok, i više ne treba dolaziti na općinu. - Nakon crkvenog obreda svećenik obavještava općinu da je taj i taj par sklopio brak tad i tad, i ubzo poštom stiže vjenčani civilni list, gdje je pod matičar upisano ime i prezime svećenika. U crkvi mladenci i svjedoci potpisuju civilni građanski obrazac dokumenta koji je svećenik dobio od općine, a koji im prosljeđuje natrag. - Svećenik upisuje i u crkvene knjige sklapanje braka, ali nisam dobio ni vidio nikakav poseban i crkveni papir. - Kasnije sam se rastao bez problema građanski, mogu sklopiti novi brak, ali ne opet i u crkvi. - Moja bivša supruga, laik katehet, vjeroučiteljica u školi, nakon građanskog razvoda više nije mogla raditi taj posao, znači da Crkva ipak "priznaje" taj razvod na neki način, važi se, iako smo mi i dalje u po meni fiktivnom, crkvenom braku.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 11.01.18 14:13
Jao, koji kaos kod vas tamo.
Kod nas ovdje je priznat jedino gradjanski brak, tko zeli moze se vjencat i u Crkvi. Crkveno vjencanje je za drzavu nistavno, i to je interna stvar vjerskih zajednica.
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 11.01.18 14:56
VBČ (citat):
Jao, koji kaos kod vas tamo.
Možda sam komplicirano napisao, ali zapravo nije jer ne treba kako rekoh, dupla ceremonija, a ugovorima države i vjerskih zajednica vjerski službenici su dobili i ovlaštenje matičara. Naravno, ostaje mogućnost "samo" građanskog postupka sklapanja braka na općini koji je za državu najbitniji, a ovako je to "spojeno u jedno".
VBČ (citat):
Crkveno vjencanje je za drzavu nistavno, i to je interna stvar vjerskih zajednica.
Jedino mi je još nejasno, je li moguća samo vjerska ceremonija, tj. ne javljanje na općini ili čak inzistiranje da se taj brak ne prijavljuje državi, ili kako bih već nazvao. Kako su stvari postavljene, mislim da nije.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 11.01.18 15:15
Vjerski brak je moguc, ali za drzavu on je nistavan. Drzava takve brakove ne uzima u obzir.
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 11.01.18 23:26
Promijenilo se puno država ali sakaramenat braka u crkvi ili pred Bogom je uvijek ostao valjan.Pravna definicija veze između muškarca i žene je stara onoliko koliko i ljudska svijest i prirodna potreba o obitelji..dakle od početka čovjeka, a ako se ona obećava pod Križem imamo ne samo tradicijske nego više od toga..duhovni karakter veze između muškarca i žene i budućnost sa mnogim ključnim odgovorima koje nam drugi ne mogu ponuditi a još manje podkrijepiti primjerima ..
Brkakougar Podporučnik
PV BROJ POSTOVA: : 1557 ČLAN OD: : 2015-01-15
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 12.01.18 9:50
Mnogo sto sta se pri sklapanju braka obecava, nazalost velika vecina to protokolarno radi da zadovolji formu.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 17.01.18 1:13
Freske iz Dura-Europosa otkrili su arheolozi Univerziteta Yale i Francuske akademije, tokom januara i februara 1932., pod vodsvom - Clarka Hopkinsa.
Otkriće tih fresaka - starijih 73 godina od službenog konstantinovog priznanja kršćanstva, bilo je prava senzacija. Naročito zato jer su to najstarije freske sa prikazom Krista na kojima je on još golobradi mladić.
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 23.01.18 20:11
Socijalni eksperiment:
Prolaznicima se čitaju citati iz biblije, uokvirene u korice kurana. Ima tu svega: od prijetnji i kletvi, do odsjecanja ruku i savjeta kako postupat sa ženama...
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 24.01.18 0:56
Nula posto: Nitko od Islanđana mlađih od 25 ne vjeruje u biblijski postanak
Prema najnovijoj anketi, Islanđani postaju sve sekularniji narod. Religijska vjerovanja među mlađom populacijom drastično se smanjuju, a prema anketi nula posto Islanđana mlađih od 25 godina vjeruje u Biblijsko tumačenje postanka, javlja Digital Journal. Manje od polovice anketiranih Islanđana se izjašnjava kao religiozna osoba, dok je više od 40 posto mlađih od 25 godina koji se deklariraju kao ateisti. Postotak religioznih Islanđana koji prema anketi iznosi 46.4 najmanji je postotak do sada zabilježen. Najmanji udio mlađih vjernika dolazi iz glavnog grada...
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 24.01.18 19:38
U Zagrebu predstavljena knjiga o nevjernicima: "Čovjek je stvorio Boga" Knjiga u kojoj 33 autora pokušavaju objasniti u što oni kao ateisti vjeruju, predstavljena je u utorak navečer u Zagrebu, kad ju je više govornika označilo kao pokušaj izgradnje dijaloga tamo gdje se religija koristi za podjele. U prepunoj Velikoj dvorani Novinarskog doma glavni urednik VBZ-a Drago Glamuzina ocijenio je da je humanizam najveća vrijednost knjige "U što vjerujemo mi koji u Boga ne vjerujemo". O postojanju Boga nema dokaza, kazao je Glamuzina i dodao da je siguran ako i postoji Bog, da se ne miješa u naš život i da ga ne možemo kupiti nikakvim vjerovanjem. Ključni stav knjige je da smo sami na svijetu i da je čovjek sam odgovoran za svoj svijet...
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 24.01.18 22:50
Max Blitz (citat):
U Zagrebu predstavljena knjiga o nevjernicima: "Čovjek je stvorio Boga" Knjiga u kojoj 33 autora pokušavaju objasniti u što oni kao ateisti vjeruju, predstavljena je u utorak navečer u Zagrebu, kad ju je više govornika označilo kao pokušaj izgradnje dijaloga tamo gdje se religija koristi za podjele. U prepunoj Velikoj dvorani Novinarskog doma glavni urednik VBZ-a Drago Glamuzina ocijenio je da je humanizam najveća vrijednost knjige "U što vjerujemo mi koji u Boga ne vjerujemo". O postojanju Boga nema dokaza, kazao je Glamuzina i dodao da je siguran ako i postoji Bog, da se ne miješa u naš život i da ga ne možemo kupiti nikakvim vjerovanjem. Ključni stav knjige je da smo sami na svijetu i da je čovjek sam odgovoran za svoj svijet...
Lijepo je kada netko na ovakav način traži opravdanje za vlastitu savjest pred publikom.Glamuzina ništa ne govori o bitku ili iskonu humanizma,kao da je svijest o dobru i zlu nešto što se samo od sebe podrazumjeva? Čini se da prostora traži ekipa koja tobože promišlja filozofski ali ipak ostavlja sebi vječnu dilemu ,,ako Bog postoji,, Ideologija ili filozofija pitanje je?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 25.01.18 1:07
gerard ford (citat):
Čini se da prostora traži ekipa koja tobože promišlja filozofski ali ipak ostavlja sebi vječnu dilemu ,,ako Bog postoji,, Ideologija ili filozofija pitanje je?
Trebalo bi pročitati knjigu, koja je kompilacija mišljenja 33 poznate javne osobe iz svijeta publicistike, filma, kazališta, politike... Ne vjerujem da ti ljudi ne idu ponekad u vjerske objekte, taman da ih netko samo pozove kao gosta na vjenčanju, krizmi ili povodom sahrane. Vjerujem i da imaju posebniji blagdanski stol, kite božićnu jelku... itd. (Pripadnost određenom kulturnom krugu.) Žive i rade normalno. A na kraju svega će većini biti i križ na grobnom mjestu. (Ne smatram to izuzetno značajnim niti dokazom za nešto ili 'suprotno'.)
Hm, ne znam zašto mi je sad pao na pamet podatak da od svih koji su prodefilirali Haškim sudom, bilo kao osumnjičenici ili osuđenici, bez da sad dublje analiziram jer je nepotrebno, a bilo ih je poprilično sa svih strana, nije bilo ni jednog deklariranog ateista. Uz priličan broj bivših starješina JNA. Zanimljivo.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 25.01.18 4:11
Max Blitz (citat):
gerard ford (citat):
Čini se da prostora traži ekipa koja tobože promišlja filozofski ali ipak ostavlja sebi vječnu dilemu ,,ako Bog postoji,, Ideologija ili filozofija pitanje je?
Trebalo bi pročitati knjigu, koja je kompilacija mišljenja 33 poznate javne osobe iz svijeta publicistike, filma, kazališta, politike... Ne vjerujem da ti ljudi ne idu ponekad u vjerske objekte, taman da ih netko samo pozove kao gosta na vjenčanju, krizmi ili povodom sahrane. Vjerujem i da imaju posebniji blagdanski stol, kite božićnu jelku... itd. (Pripadnost određenom kulturnom krugu.) Žive i rade normalno. A na kraju svega će većini biti i križ na grobnom mjestu. (Ne smatram to izuzetno značajnim niti dokazom za nešto ili 'suprotno'.)
Hm, ne znam zašto mi je sad pao na pamet podatak da od svih koji su prodefilirali Haškim sudom, bilo kao osumnjičenici ili osuđenici, bez da sad dublje analiziram jer je nepotrebno, a bilo ih je poprilično sa svih strana, nije bilo ni jednog deklariranog ateista. Uz priličan broj bivših starješina JNA. Zanimljivo.
Jedan moj predsjednik se javno izjašnjavao kao "pravoslavni ateista", ma šta mu to značilo
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 25.01.18 4:24
PORUCNIK (citat):
Jedan moj predsjednik se javno izjašnjavao kao "pravoslavni ateista", ma šta mu to značilo
Ako nije šala, mogu ga razumjeti, obilježit će vjerske blagdane prvenstveno ponudom na stolu, neće teatralno ne ići u crkvu pod svaku cijenu, krstit će djecu, ići na slave gdje ga pozovu,... a za drugo ga nije puno briga. Ne mora bit predsjednik za to... iako bi se predsjednik, da je i uvjereni ateista, trebao protokolarno pojavljivati na svim značajnijim vjerskim okupljanjima.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 25.01.18 4:40
Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):
Ako nije šala, mogu ga razumjeti, obilježit će vjerske blagdane prvenstveno ponudom na stolu, neće teatralno ne ići u crkvu pod svaku cijenu, krstit će djecu, ići na slave gdje ga pozovu,... a za drugo ga nije puno briga. Ne mora bit predsjednik za to... iako bi se predsjednik, da je i uvjereni ateista, trebao protokolarno pojavljivati na svim značajnijim vjerskim okupljanjima.
Ma to je bilo u vrijeme presvalačenja, uvođenja "demokratije". Promijenili ime partije, pa krenuli i uvjerenja.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 27.01.18 0:29
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 17.02.18 13:19
Čovječe budi tamo gdje od uvijek pripadaš!
Neka ti danas budu snaga ove predivne misli Tomislava Ivančića
Predivne misli vč. Tomislava Ivančića Bog je u jednom trenutku povijesti tebe htio, želio i stvorio. Bogu se svidjelo da ti postojiš. Bog te i danas voli zato što postojiš. Bog te ne samo stvorio, i pozvao po imenu, nego također on te stvara, neprestano je bio s tobom u tvojoj prošlosti. On te sada stvara. Kad te ne bi stvorio, ti više ne bi postojao. Sjeti se da sutrašnji dan ne postoji. Ni tebe nema u sutrašnjem danu. Bog mora stvoriti i sutra i tebe.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 22.02.18 13:17
Evo svjedočanstva što ga je prorekao sveti Nil, grčki svetac pko 1600-te godine. Ovo proročanstvo zanimljivo je jer je prorokovano gotovo 400 godina od današnjeg doba a govori li istinu, prosudite sami.
“Oko sredine dvadesetog stoljeća, kada će vrijeme Antikrista biti blizu, potamnit će ljudima razum. Čovječanstvo se neće moći više prepoznati. Bit će muževa i žena koji se neće moći razlikovati zbog svog besramnog ponašanja, niti u načinu niti u vrsti njihove odjeće kao ni po nošenju kose. Ljubav će nestati. Kršćanski pastiri, tj. biskupi i svećenici će ohladiti u vjeri i revnosti te više neće biti sposobni razlikovati dobro od zla. Moralni zakon i kršćanska predaja će se mijenjati. Ljudi više neće vježbati krepost čednosti, skromnosti i poniznosti. Zablude će biti na dnevnom redu. Laž i ljudske strasti zauzimat će nepojmljive razmjere. Bludnost, rastave braka, podzemne aktivnosti, kao teror i smrt bit će u ljudskom društvu kao pravilo. U tom budućem vremenu će ljudi radi svojih zabluda izgubiti krsnu milost. Oni neće više imati grižnje savjesti.”
Ovim riječima sv. Nil prorekao je dolazak seksualne revolucije, pomračenje razuma, legalizaciju devijacija i izopačenosti i zaglupljivanje čitavog čovječanstva. Predvidio je pojavu genderizma, homoseksualizma, uništenje obitelji, rastave….a sve to kako je rekao, u vremenu koje prethodi dolasku Antikrista, čime zapravo potvrđuje osjećaje mnogih ljudi koji osjete da je vrijeme u kojem mi živimo vrijeme Antikrista.
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 22.02.18 14:06
Citat :
“Oko sredine dvadesetog stoljeća, kada će vrijeme Antikrista biti blizu, potamnit će ljudima razum.
Jedni pisu i govore o dolasku Hrista. Drugi, o dolasku Antihrista. I za jedno i za drugo postoje (navodno) dokazi. Knjige, prorocanstva, prirodne i nadrirodne pojave... Molim vas, moze li neko, ko se u to razumije, meni, laiku objasniti?! Ko i kad dolazi?
Ne pokusavam da ismijavam one koji to vide i razumiju. Ja sam pokusavao, citao, slusao, posmatrao....I nista. Ili samo izabrani imaju dar? Jer ja sigurno ne.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 22.02.18 18:26
pera84 (citat):
Ko i kad dolazi?
Odgovor na ova pitanja je posve jednostavan jer je Pismo tu jasno. Ipak zbog nekih poput Jehovinih Svjedoka, Adventista i drugih apokaliptičara, koji su nastojali izračunati "dan i sat", mnogi su danas zbunjeni.
Pismo jasno kaže da nitko ne zna i ne može datirati kad će to biti. Stoga kad negdje pročitate ili čujete za kakav datum, ne obraćajte pažnju.
Pismo takodjer kaže da će prvo doći Atikrist. Ali će doći u sjaju, slavi i s čudesima, da će mnogi mislit da je on Krist.
Pa iako nam nije dano da znamo "dan i sat", ipak po nekim znacima ćemo prepoznati pravo vrijeme. Jedan od znakova je i obnova Hrama u Jeruzalemu. To je sve priprava za Antikrista koji će se zaposjeti u Hram i tamo zakraljevati.
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 23.02.18 9:51
Na današnji dan 22. veljače 1931. godine sveta Faustina Kowalska imala je svoje prvo viđenje Isusa Krista koji ju je tražio da naslika sliku prema onome što vidi, ali joj je rekao i mnoge druge važne stvari poput znaka njegova dolaska, koji će biti dan čitavoj zemlji.
Prije nego što započne Dan pravednosti ljudima dat će se sljedeći znak na nebu: svo svjetlo na nebu ugasit će se i bit će velika tama na cijeloj zemlji. Onda će se pojaviti znak križa na nebu i iz svih otvora, gdje su bile probijene ruke i noge Spasiteljeve, izvirat će velike svjetlosti, koji će neko vrijeme osvjetljavati zemlju. To će se dogoditi kratko prije Sudnjeg dana.
Pročitajte cijeli zapis o prvom ukazanju Isusa svetoj Faustini Kowalskoj koje je opisala u svom dnevniku:
‘Navečer, kad sam bila u ćeliji, ugledala sam Isusa, Gospodina, u bijeloj odjeći. Jedna ruka je podignuta za blagoslov, druga je dodirivala odjeću na grudima. Iz otvorenog dijela odjeće na prsima izlazile su dvije velike zrake: crvena i bijela. Šuteći promatrah Gospodina. Moja duša je bila prožeta strahom ali i velikom radošću. Nakon nekog vremena Isus mi reče:
“Naslikaj sliku prema onom što vidiš, s potpisom: Isuse, ja se uzdam u Tebe. Ja želim da se ta slika štuje, najprije u vašoj kapeli, a onda u cijelom svijetu. Ja obećavam da ona duša, koja štuje ovu sliku, neće biti izgubljena. Obećavam također, već ovdje na zemlji, pobjedu nad neprijateljima, posebno u trenutku smrti. Sam ću ih braniti kao svoju čast.”
Kad sam o tom izvijestila ispovjednika, dobila sam odgovor: “To se odnosi na tvoju dušu”. On mi reče: “Slikaj Božju sliku u svojoj duši”. Kad sam se vratila iz ispovjedaonice opet sam čula slijedeće riječi:
“U tvojoj duši nalazi se Moja slika. Ja želim svetkovinu milosrđa. Želim da slika, koju ćeš ti kistom naslikati, bude svečano posvećena na prvu nedjelju poslije Uskrsa. Ta nedjelja treba biti svetkovina milosrđa. Ja želim da svećenici propovijedaju Moje veliko milosrđe prema grešnim dušama. Grešnik neka se ne boji približiti Mi se. Zrake milosrđa želim izliti na duše ljudi”.
Isus mi se potuži riječima:
„Nepovjerenje duša razdire moju nutrinu. Još više me boli nepovjerenje jedne izabrane duše. Usprkos Moje neiscrpne ljubavi ne vjeruju mi. Čak im nije dovoljna Moja smrt. Jao duši koja zloupotrebljava Moju ljubav“.
Kad sam kazala Majci predstojnici što Isus zahtjeva od mene, Majka uzvrati da to Isus treba jasnijim znakom dati da se razumije. Molila sam Isusa za jedan znak kao svjedočanstvo zato, – da si Ti zaista Bog i moj Gospodin i da od Tebe dolaze ove želje. Tada sam čula jedan nutarnji glas kako govori:
Ja ću dati da me poglavari upoznaju kroz milosti koje ću podjeljivati preko slike.
Kad sam se htjela udaljiti od nutarnjih nadahnuća, reče mi Bog, On će od mene tražiti na Sudnjem danu mnogo duša.
Iscrpljena od nesigurnosti, pitala sam Isusa: “Isuse, jesi li Ti moj Bog ili neki duh? – Jer moji poglavari kažu da ima različitih zavaravanja i duhova. Ako si Ti moj Gospodin, tako molim, blagoslovi me.” Isus napravi veliki križ nada mnom, ja se prekrižih. Kad sam Isusa molila za oproštenje radi ove stvari, On reče da Mu s tim pitanjem nisam učinila nikakvu neprijatnost. Gospodin reče da Mu se moje povjerenje jako sviđa.
Piši slijedeće: Prije nego što dođem kao Pravedni sudac, doći ću kao Kralj milosrđa. Prije nego što započne Dan pravednosti ljudima dat će se sljedeći znak na nebu: svo svjetlo na nebu ugasit će se i bit će velika tama na cijeloj zemlji. Onda će se pojaviti znak križa na nebu i iz svih otvora, gdje su bile probijene ruke i noge Spasiteljeve, izvirat će velike svjetlosti, koji će neko vrijeme osvjetljavati zemlju. To će se dogoditi kratko prije Sudnjeg dana.”
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 23.02.18 16:24
gerard ford (citat):
Piši slijedeće: Prije nego što dođem kao Pravedni sudac, doći ću kao Kralj milosrđa. Prije nego što započne Dan pravednosti ljudima dat će se sljedeći znak na nebu: svo svjetlo na nebu ugasit će se i bit će velika tama na cijeloj zemlji. Onda će se pojaviti znak križa na nebu i iz svih otvora, gdje su bile probijene ruke i noge Spasiteljeve, izvirat će velike svjetlosti, koji će neko vrijeme osvjetljavati zemlju. To će se dogoditi kratko prije Sudnjeg dana.”
Ovdje treba naglasiti da ni rimokatolici nisu dužni vjerovat u ovakve privatne objave, a kamo li netko drugi.
Ako se malo izanalizira ova privatna objava, ona je čak u suprotnosti s Pismom. Kristov dolazak će biti kao munja kad sjevne, nenadan i odjednom, mnoge će iznenaditi. Kad bi bila ovakva čudesa na nebesima, kako se navodi u privatnoj objavi, onda bi mnogi uzvjerovali, i tko bi još bio iznenadjen?
U biti, sva proročanstva koja su van Pisma su neobavezna, nepotrebna i na koncu štetna - jer stvaraju smutnju.
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 07.03.18 13:43
Svojevremeno su Turski jahači u vremenima progona kršćana na ovim prostorima ulazili u crkve na konjima i tako je nastojali poniziti a ovdje vidimo da to čine oni koji sebe nazivaju kršćanima...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 08.03.18 17:11
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 08.03.18 20:16
Kažu da u RH najviše nesloge ima među protestantskim vjerskim zajednicama... "Vole" se svađati, odvajati, suditi i sl. Takve teme nisu pod svjetlima reflektora i prve vijesti na portalima, no evo jedne nove crtice:
Godine 2010. jedna se grupa vjernika odvojila iz Reformatske crkvene općine Kopačevo (župa Reformatske kršćanske crkve Mađara u RH) te je pristupila Reformiranoj kršćanskoj kalvinskoj crkvi. Od tada ova grupa vjernika pokušava doći i do imovine Reformatske crkvene općine Kopačevo, tvrdeći da su oni pravni sljednici Reformatske župe Kopačevo... U tom smislu je Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj podnijela brisovnu tužbu kako bi se brisao naziv zakonitog vlasnika i upisao naziv Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj, Crkvene općine Kopačevo. No, uvažavanjem takvog tužbenog zahtjeva, nedvojbeno bi došlo ne do promjene naziva već do promjene vlasništva. Dana 8. ožujka 2018. godine Općinski sud u Osijeku je nepravomoćnom presudom odbio tužitelja s tužbenim zahtjevom, tako da je i ovom, istina nepravomoćnom sudskom presudom potvrđeno vlasništvo Reformatske crkvene općine Kopačevo...
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 15.03.18 20:15
Max Blitz (citat):
Meni simpatičan...
I ovo mi je simpatično:
Neobičan crkveni običaj u Tučepima: Vjernike na misi dočekuju kantice koje moraju napuniti maslinovim uljem
Uoči jedne nedjeljne korizmene mise fra Nediljko iz Tučepa vjernicima podijeli kantice koje oni napune maslinovim uljem i vrate ih na posvetu. To se ulje tada šalje u druge biskupije u Hrvatskoj, a njime se pomazuju bolesnici i krizmanici te krste djeca. Fra Nediljko Šabić, župnik spomenute župe, kaže da dobije “narudžbu” s kontinenta prema kojoj vidi kakve su potrebe tamošnjih župa. “Na primjer, kažu mi kako će biti 1000 krizmanika ili 2000 krizmanika i onda mi znamo koliko ulja treba. Naravno da to ovisi i o tome kako su rodile masline, pa mi je zato teško govoriti o tome koliki je prosjek”, kaže fra Nediljko dodajući da uvijek bude viška ulja jer su vjernici velikodušni. Mons. don Pavao Banić iz makarske župe Sv. Marka, gdje se njeguje isti običaj, kaže kako je važno da se donira pravo, čisto maslinovo ulje, jer i Isus je upotrebljavao takvo. Za sve spomenute sakramente, kaže on, i nije potrebna velika količina ulja. “Dovoljan je kvarat ulja (0.25 l) za par tisuća pomazanja, pa bih lijepu gestu fra Nediljka više nazvao donacijom i duhovnim povezivanjem. Ali bitno je da maslinovo ulje bude čisto, kao što je važno da vino bude domaće i posve čisto”, kazao je mons. Banić.
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 16.03.18 13:28
Assist News Service je nedavno prenio priču Al-Rashida, zapovjednika islamske fanatične skupine na Bliskom Istoku čija je misija bila pokoriti sve ljude koji nisu muslimani. Kada je Al-Rashid saznao da muslimani s njegovog teritorija prelaze na kršćanstvo i da su počeli širiti Božju riječ, formirao je specijalnu jedinicu koja je trebala uloviti i pobiti sve kršćanske misionare odgovorne za ovo. Rashid je kasnije saznao da je bivši musliman, sada poznat kao pastor Pavao, bio vođa ovih kršćanskim misionara i to na njegovom teritoriju. Saznao je da su pastor Pavao i dijelili Biblije na mnogim jezicima i tako ustanovili crkvene kuće. Rashid je osmislio plan kako ubiti obitelj pastora Pavla. Ali svi njihovi pokušaji da ovo učini bili neuspješni. “Napali smo ih nekoliko puta,” Rashid se prisjeća, “ali čudesno su nam pobjegli.”
Rashid je pokušao otrovati pastorovu obitelj tako što je slao dvije žene da im odnesu otrovane čokolade i hranu. Žena koja je nosila otrov nije uspjela u svojoj namjeri jer ju je ugrizao pas. Druga žena je nekako uspjela pobjeći psu, i djeci predala otrovane čokolade, a djeca su to i pojela. Iako je pastorov sin ostao netaknut, kći je se otrovala. Pastorovu kćer su hitno odveli u bolnicu. “Promatrao sam ih iz ambulante koja je bila u blizini bolnice čekajući da vidim njegovu kćer mrtvu. Naš plan je bio da otmemo njeno beživotno tijelo s obitelji u bolničkom vozilu,” prisjeća se dalje Rashid. Ali ono što se sljedeće dogodilo potpuno je promijenilo način na koji Rashid razmišlja. “Vidio sam zraku svjetlosti kako se spušta s nebesa i stoji iznad sobe u kojoj je pastorova kći ležala izvan svijesti,” rekao je.
Na njegovo opće iznenađenje, vidio je ruku kako dolazi iz svjetlosti, dodiruje pastorovu kćer, kojoj se odmah povratila svijest te je odmah ustala. Rashid je zatim vidio rupu u ruci a iz te rupe tekla je krv. “Drhtao sam od straha,” kaže Rashid. “Osjećao sam vrtoglavicu, a onda sam pao. Prijatelji su me pomjerili s ovog mjesta.” Vizija ruke s rupom na sredini odakle ide krv nikako nije mogla biti izbačena iz Rashid glave. Jedne noći se pojavila sjenka ljudskog lica s rukom iznad njega te ga pitala zašto ga “prikucava.” To je bio osobno Isus Krist. Rashid je ostao u čudu zaprepašten. Odjednom, shvatio je da mu kršćani nisu neprijatelji. Posjetio je pastora Pavla i ispričao mu je sve, uključujući i plan da ubije njega i njegovu obitelj. Još jednom je ostao zaprepašten. Naime, umjesto da Pavao pokaže bijes kakav je Rashid očekivao, pastor Pavao ga je zagrlio, a s njegovog lica su krenule teći suze.
“I ja sam nekada bio neprijatelj Isusa Krista, ali me On volio,” rekao mu je pastor Pavao. “Bio je razapet – dao je Svoj život za mene – a onda je ustao iz mrtvih. Zbog Njegove ljubav i ja te mogu voljeti, zato što te i Krist voli. Ja vjerujem da te je Isus Krist osobno doveo ovdje da širiš ljubav i da prihvatiš spasenje.” Rashid je tog dana predao srce i dušu Isusu Kristu te doživio novo rođenje. Sada, umjesto da progoni kršćane, Rashid je postao jedan od vođa “Biblija za Bliski Istok,” skupine koja širi Božju riječ na ovom teritoriju.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 18.03.18 18:21
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 18.03.18 19:52
VBČ (citat):
Ne znam šta će župnik pri upisu u državnu školu? Kojim je to propisima regulirano? Katastrofa od države.
Dogode se ovakve, kako da nazovem, bizarnosti... vjerojatno su usput zvali i župnika kako bi dao neke informacije o nastavi izbornog predmeta vjeronauk zainteresiranim roditeljima.
To je trebalo riješiti drugačije, i to sa zaposlenim vjeroučiteljem laikom.
Ne želim ni pomisliti da bi župniik sudjelovao u utvrđivanju psihofizičkog stanja djece.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 18.03.18 20:13
Max Blitz (citat):
Ne želim ni pomisliti da bi župniik sudjelovao u utvrđivanju psihofizičkog stanja djece.
A kako znaš da neće, budući da se navodi zajedno sa školskom liječnicom?
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 18.03.18 20:33
VBČ (citat):
Već se digla prašin...
Da, digne se odmah frka na sve slično, što je u načelu ok...
Postoji jedna grupacija, struja, po mojoj procjeni u postocima ne velika, agresivnih, glasnih i aktivnih tzv. katolibana koji nas baš hebu kako stignu. Svuda se uvuku. Moguće je i ovo njihovo maslo.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 18.03.18 20:35
Max Blitz (citat):
Postoji jedna grupacija, struja, po mojoj procjeni u postocima ne velika, agresivnih, glasnih i aktivnih tzv. katolibana koji nas baš hebu kako stignu. Svuda se uvuku. Moguće je i ovo njihovo maslo.
Spriječavati to je gradjanska dužnost. Škole se financiraju od poreza gradjana, a ne iz džepova vjerskih zajednica, pa i nemaju tamo šta tražit.
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 18.03.18 21:04
Armenska apostolska Crkva u Teheranu je rukopoložila prvu djakonicu nakon mnogo stoljeća. Istočne Crkve ponovo uvode u službu djakonice, nešto što je oduvijek postojalo ali se vremenom izgubilo.