FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15044 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Duhovne zanimljivosti 10.07.17 1:02
Grad pet patrijarha, bez ijednog
Grad Antiohija je poznat po tome što su u njemu po prvi put Kristovi sljedbenici prozvani kršćanima. No poznat je i po tome što čak pet patrijarha u svojim titulama nose naziv Antiohijski:
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 10.07.17 1:28
VBČ (citat):
Grad Antiohija je poznat po tome što su u njemu po prvi put Kristovi sljedbenici prozvani kršćanima. No poznat je i po tome što čak pet patrijarha u svojim titulama nose naziv Antiohijski. Nijedan od njih ne rezidira u Antiohiji, današnjoj Antakiji u Turskoj.
Tako je ostalo od (pra)davnih vremena, a danas je samo na papiru. Kršćanstva u Turskoj ima u tragovima i promilima. Ne razumijem se u materiju, ne poznajem je niti me previše zanima, ali da sam više u tome, mislim da bi me na neki način smetalo jer unosi zabunu. A unosi zabunu i onome tko bi se htio samo informirati. Ima nazive nešto što ne postoji.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 10.07.17 10:17
Razmišljaš kao Papa.
Postojao je još jedan (šesti) Antiohijski Patrijarh onaj latinski, pa je Papa 1964 to ukinuo jer je bilo fiktivno. I ovi drugi su fiktivni, ali se vole pozivati na Antiohiju jer to kao pruža legitimitet i kontinuitet.
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 10.07.17 19:11
Ne bi se baš sekularnu Tursku moglo optužiti za nerezistentnost ovih patrijarha u Antiohiji, jer je Antiohija dosta kasno pripojena Turskoj, tek 1939 kao dar Francuske da ne bi Turska stala na stranu Njemačke. Antiohija je i povjesno i zemljopisno dio Sirije. Ustvari Antiohija je danas turska pokrajina u kojoj je procentualno najviše kršćana u odnosu na druge pokrajine, a imam i jednog poznanika koji je iz Antiohije i pripada Sirijskoj Orijentalnoj Crkvi, maternji mu je arapski.
Ovo gomilanje patrijarha i medjusobni progoni jedni drugih su prvenstveno medjukršćanskog karaktera.
Nakon odvajanja Sirijske pravoslavne Crkve (ovdje se ne radi o pravoj pravoslavnoj Crkvi, već orijentalnoj Crkvi koja se samo zove pravoslavna, ali s pravoslavljem nema ništa zajedničko) nastaje drugi patrijarh, Maroniti biraju svoga patrijarha, a kad dodju križari oni će pravoslavnog patrijarha protjerati. Pa će se on kasnije kao vraćati, pa bježati. Rimska Crkva će ustoličiti svoga latinskoga patrijarha, a nakon što dio Sirijske orijentalne Crkve udje u uniju s Rimskom Crkvom i oni će ustoličiti svoga patrijarha baš kao i onaj dio Grčke Pravoslavne Crkve koji udje u uniju, tzv. melkitska Crkva.
Tako će nastati zbrka od 6 patrijarha koju će zapečatiti Osmanlije koje su Antiohiju potpuno uništile.
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 11.07.17 21:48
Nema seksa ako uđete u novi brak!
Razvedeni koji se ponovno vjenčaju trebali bi se u novim brakovima suzdržavati od seksa i s novim partnerima živjeti ‘kao brat i sestra’. Jedna je to od smjernica za “seksualnu pristojnost” koju je vjernicima u svojoj nadbiskupiji dao filadelfijski nadbiskup Charles Chaput, inače poznat po vrlo konzervativnim stavovima, piše Independent.
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 12.07.17 13:52
Kongregacija za bogoštovlje objavila nove naputke o hostijama bez glutena i ‘kruhu i vinu za Euharistiju’
... Što se pak tiče pravila koja se odnose na osobe koje, iz raznih i ozbiljnih razloga, ne mogu uzimati uobičajeno pripremljen kruh, ili vino uzavrelo na uobičajen način, ističe se da hostije koje su potpuno bez glutena nisu valjana materija za Euharistiju. Valjana su materija hostije koje su djelomično bez glutena i takve da u njima ima dovoljno glutena za njihovu pripravu bez stranih dodataka, i ne pribjegavajući postupcima koji izobličuju kruh. Mošt, odnosno sok od grožđa, svjež ili konzerviran na način da se vrenje prekine postupcima koji ne mijenjaju njegovu narav (primjerice zamrzavanjem), valjana je materija za Euharistiju. Kongregacija za bogoštovlje i sakramentalnu stegu je, osim toga, odlučila da se euharistijska materija pripravljena s genetski modificiranim organizmima može smatrati valjanom...
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 14.07.17 22:59
Što vas sve asocira na splitsku Ultru? Vjerojatno alkohol u potocima, droga, elektronska glazba, gole guze i sise. Možda ne tim redom. Svećenici? Vjerojatno ne. Ipak oni su tu drugu godinu za redom. Lani je don Damir Stojić dokazivao da ima Boga na Ultri, a ove godine on još nije stigao, ali zato su tu drugi svećenici. Mole za ultraše, nagovaraju ih na krepost i izbjegavaju ovakve prizore...
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 25.07.17 17:57
Ustavni sud donio je većinom glasova odluku da rečenica "Tako mi Bog pomogao" iz predsjedničke prisege nije protuustavna, da ne krši sekularnost države i ne vrijeđa osjećaje vjernika, kao ni onih koji to nisu.
Ustavni sud je donio odluku - uz dva izdvojena mišljenja - kako službeni tekst predsjedničke prisege, nepromijenjen od 1997. godine, ipak nije u suprotnosti s hrvatskim Ustavom. Predsjednik Republike tako će se u svojoj zakletvi i dalje obvezivati da će se "držati Ustava i zakona", da će "brinuti za poštivanje ustavnopravnog poretka", "bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti"... Ali će u tome morati i dalje javno tražiti Božju pomoć. U tekstu prisege, unatoč ustavnim tužbama podnesenima 2013. i 2014. godine, ostaje rečenica "Tako mi Bog pomogao".
Tjera se time predsjednika ateista ili agnostika da se u prisezi obraća Bogu?
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 25.07.17 18:53
Katastrofa za jednu sekularnu državu.
U Njemačkoj onaj koji priseže (recimo na sudu ili bilo gdje drugo) može uvijek izabrati hoće li pisegnuti s dodatkom "tako mi Bog pomogao" ili bez. To se naravno odnosi i na kancelara i predsjednika. Kanzelar Schroeder nije prisegao s (religioznim) dodatkom.
Jednom sam osobno prisezao na sudu i odabrao prisegu bez religioznoga dodatka. Ne znam čemu uopće taj dodatak, kad je religioznost moja osobna stvar.
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8051 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 25.07.17 19:27
ni sam neznam koliko sam puta bio u Turskoj i nikad nisam cuo da postoje a kamoli upoznao hriscanina.U Svedskoj sam upoznao momka poreklom iz Turske.tj njegovi roditelji su iz Turske hriscani koji su osamdesetih dosli u Svedsku. iz prakticnih razloga su mu dali svedsko ime Matijas
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 26.07.17 0:39
VBČ (citat):
U Njemačkoj onaj koji priseže (recimo na sudu ili bilo gdje drugo) može uvijek izabrati hoće li pisegnuti s dodatkom "tako mi Bog pomogao" ili bez. To se naravno odnosi i na kancelara i predsjednika. Kanzelar Schroeder nije prisegao s (religioznim) dodatkom.
Trebalo je ostaviti na volju konkretnoj izabranoj osobi na mjesto predsjednika hoće li na kraju prisege zatražiti i Božju pomoć. Imali smo već slučaj predsjednika Josipovića koji je agnostik. Međutim intelektualci njegovog kalibra oko toga neće raditi problem. Ako se traži, reći će i to. Neće umrijeti nakon toga. Mladi militantni ateisti aktivisti vole takve stvari za dići galamu. U komentarima ove vijesti se obrušavaju na religiju kao takvu u najopćenitijem smislu. Za druge državne dužnosti gdje se polaže prisega taj dodatak nije predviđen, a pogotovo ne u građanskom parničenju. Također, nigdje se ne stavlja ruka na Bibliju, a predsjednik dok polaže prisegu stavlja (lijevu) ruku na Ustav. A želi li se netko u sudnici zaklet na Bibliju, mislim da nije zabranjeno, ali nema službenu težinu.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 26.07.17 18:09
Max Blitz (citat):
A želi li se netko u sudnici zaklet na Bibliju, mislim da nije zabranjeno, ali nema službenu težinu.
Prema bibliji se ne treba uopće zaklinjati. Krist je tim povodom rekao:
Matej 5,33 Još ste čuli, da je bilo rečeno: Ne kuni se krivo, i: Drži, što si se zakleo Gospodinu! Matej 5,34 A ja vam kažem: Ne kunite se nikako, ni nebom, jer je prijestolje Božje. Matej 5,35 Ni zemljom, jer je podnožje nogama njegovim, ni Jerusalemom, jer je grad velikoga kralja. Matej 5,36 Ni glavom svojom ne kuni se, jer ne možeš ni dlake jedne učiniti bijele ili crne. Matej 5,37 Nego vaša riječ neka bude: Da, da - ne, ne. Što je više od toga, oda zla je.
Ovim je osudio zakletve kao nešto što je od Zloga. Stoga je zaklinjanje na bibliju blasfemija.
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 26.07.17 18:13
VBČ (citat):
Stoga je zaklinjanje na bibliju blasfemija.
Je li američki predsjednik stavlja ruku na Bibliju prilikom prisege?
Imam negdje tu sliku u glavi...
Kao i iz njihovih sudnica.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 26.07.17 18:28
Max Blitz (citat):
VBČ (citat):
Stoga je zaklinjanje na bibliju blasfemija.
Je li američki predsjednik stavlja ruku na Bibliju prilikom prisege?
Imam negdje tu sliku u glavi...
Kao i iz njihovih sudnica.
Da, Ameri to rade, ali je totalno u neskladu s biblijom. Neke kršćanske zajednice odbijaju ovu praksu.
Ni meni tad, kad sam prisezao, nije bilo posve jasno da to ne trebam radit. Stoga više ne prisežem, mogu se pozvati na § 65 StPO koji kaže da u slučaju da netko iz religioznih razloga ne može prisegnuti, da će ga sud upozoriti ne obvezu istinitog iskaza. Sankcije su iste i za one koji prisegnu, kao i za one koji ne prisegnu. Ni u privatnom životu nikad se ne kunem. Nizašto!
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 27.07.17 12:19
VBČ (citat):
Katastrofa za jednu sekularnu državu.
Jednom sam osobno prisezao na sudu i odabrao prisegu bez religioznoga dodatka. Ne znam čemu uopće taj dodatak, kad je religioznost moja osobna stvar.
Možda zato da nam je laž često puta uvjerljivija uz poziv na Boga?Političari u kampanji daju lažna obećanja i onda se u trenutcima pobjede pozivaju na Boga pa i dalje nastave legalizirano lagati.Značenje je isto slagali malu ili veliku stvar.Zato ste vi u pravu.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 28.07.17 1:34
Iz osobnog iskustva znam da se najviše kunu najveći lažovi, a toga imam i u obitelji.
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 03.08.17 7:51
U Sandžaku kolektivno osunećeno 300 dječaka
Uz donaciju turskog Grada Bursa i organizaciju NVO Svetionik, u srijedu je u Novom Pazaru održana svečanost povodom kolektivnog obrezivanja za tri stotine dječaka u Sandžaku. U okviru projekta "Kolektivi sunet" koji Grad Bursa i ove godine nastavlja na području Balkana, u Novom Pazaru i okolini, obrezano je 130, a u Rožajama, Petnjici i okolnim mjestima 170 dječaka. Na skupu u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra u Novom Pazaru, pored dječaka i njihovih porodica, prisustvovali su gosti iz Burse, Rožaja i predstavnici Grada Novog Pazara. Sunet ili obrezivanje jedan je od obaveznih propisa za muslimane i, tradicionalno, za svaku muslimansku porodicu, predstavlja svečani čin. Tradicija kolektivnog suneta u Novom Pazaru i Sandžaku zaživjela je u zadnjih desetak godina uz pomoć donacija iz Turske kada se za tu priliku posebno posveti pažnja za socijalno ugrožene porodice...
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 03.08.17 13:01
Max Blitz (citat):
Sunet ili obrezivanje jedan je od obaveznih propisa za muslimane i, tradicionalno, za svaku muslimansku porodicu, predstavlja svečani čin.
Nije točno. Obrezivanje je sunet, dakle nešto što se može a i ne mora, dok je farz nešto što je obvezno. Doduše gotovo svi muslimani prakticiraju obrezanje kao farz, nešto što je obvezno. No u kuranu se ono uopće ni ne spominje, a kamo li obveza obrezanja. Tako se na Zapadu od odraslih konvertita uopće ne traži obrezanje.
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 03.08.17 17:52
VBČ (citat):
Nije točno. Obrezivanje je sunet, dakle nešto što se može a i ne mora, dok je farz nešto što je obvezno. Doduše gotovo svi muslimani prakticiraju obrezanje kao farz, nešto što je obvezno. No u kuranu se ono uopće ni ne spominje, a kamo li obveza obrezanja. Tako se na Zapadu od odraslih konvertita uopće ne traži obrezanje.
Ovo je tip informacija koje samo ti znaš. I par klerika koji su sve pročitali.
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 03.08.17 18:33
Max Blitz (citat):
VBČ (citat):
Ovo je tip informacija koje samo ti znaš. I par klerika koji su sve pročitali.
Tako je po Bozijoj volji da nas VBC cesto iznenadi sa poznavanjem nama nepoznate materije
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 04.08.17 0:43
Biskup protiv biskupa
Biskup San Jose-a u SAD-u, Patrick McGrath otvoreno je izjavio u pastoralnom pismo vjernicima da se (spolno) aktivnim homoseksualcima neće uskratiti Sveta pričest ili kršćanski pokop u njegovoj biskupiji, sve dok ih traže u “dobroj vjeri”.
Biskup McGrath je prošlog tjedna izdao ovu direktivu kao odgovor na smjernice biskupa Illinoisa, Thomasa Paprockia koji je, slijedeći katoličko učenje, rekao kako se oni u istospolnim “brakovima” ne bi smjeli pričešćivati niti smiju dobiti katolički sprovod ako su umrli bez pokazivanja znakova pokajanja.
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 04.08.17 0:50
VBČ (citat):
Thomasa Paprockia koji je, slijedeći katoličko učenje, rekao kako se oni u istospolnim “brakovima” ne bi smjeli pričešćivati niti smiju dobiti katolički sprovod ako su umrli bez pokazivanja znakova pokajanja.
Kod nas na ovu temu nisam našao ni slova. Ali mislim da neće ni biti priče, već se se davati sakramenti onima koji ih budu tražili bez potpirivanja rasprave. Ne bi bila 'produktivna'. Portali bi su užarili neko vrijeme, to ipak svima ne ogovara.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 04.08.17 1:00
Max Blitz (citat):
Portali bi su užarili neko vrijeme, to ipak svima ne ogovara.
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 04.08.17 1:23
Biskupi u proturječju s Prefektom Kongregacije za nauk vjere
Sveta pričest ne može se dijeliti katolicima koji su napustili “pravovaljani” brak, građanski se razveli te se ponovno ‘vjenčali’ za nekog drugog – dok se ne pokaju i ispovjede “sve teške grijehe”, potvrdio je kardinal Gerhard Müller, prefekt Kongregacije za nauk vjere u intervju za National Catholic Register.
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 04.08.17 2:02
VBČ (citat):
Sveta pričest ne može se dijeliti katolicima koji su napustili “pravovaljani” brak, građanski se razveli te se ponovno ‘vjenčali’ za nekog drugog – dok se ne pokaju i ispovjede “sve teške grijehe”, potvrdio je kardinal Gerhard Müller, prefekt Kongregacije za nauk vjere u intervju za National Catholic Register.
Oko ovoga se neće dizati graja na portalima , razumno se može uvažiti konzervativni stav crkve, ali oni u drugim, građanskim brakovima spavaju sasvim mirno, ne tište ih teški grijesi. Bila bi povika kad im ne bi htjeli krstiti drugu djecu (ok, djeca nisu ništa 'kriva') ili bio uskraćen katolički sprovod, i sl. Malo me i čudi ova tvrdolinijaška retorika, ne znam kome i čemu je namijenjena, građanima EU ili?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 04.08.17 2:09
VBČ (citat):
Max Blitz (citat):
Portali bi su užarili neko vrijeme, to ipak svima ne odgovara.
Imam dojam da se u Hrvatskoj svi boje portala!
Opletu po Crkvi kad im se nešto jako ne svidi ili je prekonzervativno rafalnom paljbom baš da i meni bude neugodno. A tek komentari 'pastve'. Onda se još priča preseli na facebook s fotomontažama, karikiranjima, satirom, itd. I ne napada se vjera i njena bit (puno manje) već pojedini istupi crkvenih vlasti.
Narod u većini zaista nije protiv Crkve i vjere, da bi se 'to' ukinulo i sl. nikako ne, samo da ne gnjave puno. Postoji jasna svijest o povijesnom i kulturnom značaju i zaslugama Crkve, no ljudi žele i modernizaju na svim područjima. Također, prosječan čovjek ne poznaje tematiku tako detaljno i dubinski kao npr. ti. Nije mu to potrebno da bi rekao da je vjernik ili se takvim osjećao, malo, srednje ili sasvim. Nije isto pomanje vjere kod malih izoliranih enklava i kad su pripadnici neke vjere velika većina. Onda su 'svi', onaj tko nije taj posebno naglašava, tiho ili glasno, kako želi, ako želi.
Primjerčić: Biskup Vlado Košić prijavi čovjeka MUP-a da mu je prijetio smrću preko FB. Ispadne neki stari bolesni čiča koji je i drugima tako prijetio (npr. Željki Markić) ne shvaćajući ozbiljno da to nije šala i policija ga privede. Biskup je zapravo u pravu, ali ljudi opletu u prvi čas po objavi vijesti po biskupu! Jadan čovjek, ne biskup. Biskup mora isključiti koji dan profil na FB jer valjda dobija puno poruka ali ne podrške i objaviti iscrpnije objašnjenje 'slučaja'.
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 04.08.17 9:52
Max Blitz (citat):
VBČ (citat):
Oko ovoga se neće dizati graja na portalima , razumno se može uvažiti konzervativni stav crkve, ali oni u drugim, građanskim brakovima spavaju sasvim mirno, ne tište ih teški grijesi. Bila bi povika kad im ne bi htjeli krstiti drugu djecu (ok, djeca nisu ništa 'kriva') ili bio uskraćen katolički sprovod, i sl. Malo me i čudi ova tvrdolinijaška retorika, ne znam kome i čemu je namijenjena, građanima EU ili?
..Oni samo naprave prijelaz u staro ili grko katolike i savijest mirna
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 06.08.17 17:52
Kad se na zemljovidu pogleda položaj Etiopije, razvidno je da se ta zemlja nalazi okružena islamskim zemljama. To je jedina drevna kršćanska zemlja staroga svijeta koja nije osvojena od strane muslimana. No, ta zemlja nikad nije bila toliko moćna da bi se oduprla stranoj invaziji. U novijoj prošlosti su je Talijani začas okupirali. Muslimanima nikad nije bio problem osvojiti tu krhku zemlju.
Šta je onda tajna da je ova kršćanska zemlja ostala do dan danas. Odgovor je: religija. No ne kršćanska, već islamska. Za muslimane je jedan vid tabua ratovati protiv Etiopije. Ovo ima svoju pozadinu u zapovijedi proroka Muhameda da muslimani nikad ne započinju ratovanje s Etiopijom. Iza ove zapovjedi vjerojatno su dva razloga.
Prvi: zahvalnost, jer je Etiopija, tada zvana Abisinija primila prve muslimanske izbjeglice kad su isti bili proganjani u Meki. Kad je dobri kršćanski etiopski kralj umro, Muhamed je iz velikoga poštovanja prema njemu, klanjao mu dženazu, obred koji je inače rezerviran samo za muslimane.
Drugi razlog je možda i Muhamedovo proročanstvo koje se mora ispuniti prije smaka svijeta, a kaže da će u to vrijeme Kaba u Meki biti uništena, i da će onaj koji će ispuniti to proročanstvo biti jedan Etiopljanin.
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 07.08.17 0:37
U poligamnim društvima su, više-manje, svi rodbinski povezani, stoga raste rizik od genetskih bolesti, a u članku je interesantna priča o poligamnim mormonima u SAD.
Gradić pun genetskih bolesti: Svi se ženili među sobom Za sve je to kriv Brigham Young, drugi predsjednik Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana, poznatijih kao mormoni. Znanstvena priča BBC-a počinje sredinom 19. stoljeća kad je u Provo Cityju u Utahu u SAD-u Young najavio: "Moramo opasati svoje slabine i ispuniti dužnost kao i svaku drugu." Imao je na umu plan o "napučivanju Zemlje" i tako je krenula poligamija u tom kraju. Čovjek koji je u bračne vode ušao kao odani suprug jednoj ženi, do smrti je imao već 55 supruga i 59 djece. Danas je njegovih potomaka čak 5000 koji skoro svi do jednog žive u zajednici od 7700 u dva gradića u Utahu. A tamo, katastrofalna genetska nasljedna bolest "deficijencija fumaraze", koja je inače u svijetu tako rijetka da od nje oboli jedan od čak 400 milijuna ljudi, ovdje je milijun puta češća – obolijeva jedan od 400. Otprilike. Stvar se počela ispoljavati 1990. kada su roditelji 10-godišnjeg dječaka iz tog kraja sina odveli Theodoreu Tarbyju, stručnjaku za rijetke dječje bolesti. Brigham Young je, osim što je vodio svoju fundamentalističku kršćansku crkvu, osnovao danas velegrad Salt Lake City. Mnogoženstvo je bilo dopušteno sve do 1930-ih godina, da bi je vlasti tada zabranile i propisale drakonske novčane kazne. Mormoni su morali bježati, jer im nije padalo na pamet odustati od načina života koji su tumačili kao jedini ispravan po Božjim zakonima. Naselili su se u područje poznato kao Short Creek, tada dio Arizone, površine Belgije, ali skoro pa potpuno nenaseljeno...
Brigham Young (1801-1877), drugi predsjednik Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 07.08.17 0:49
Izgleda da se Muhamedova zapovjest: "Ostavite Etiopljane na miru, ako oni vas ne napadaju", ne odnosi samo na Etiopiju kao zemlju, već i na Etiopljane kao takve. Naime, kad su Islamisti 2015 u Libiji ubili dvadesetak Etiopljana za koje su itekako znali da su etiopski kršćani, to je izazvalo posebno zgražanje medju muslimanima. Naime po nekim izvorima postoji apsolutna zabrana napadanja Etiopije, pa čak i misioniranja Etiopljana. Ovoj Muhamedovoj zapovjedi se već tisuću i pol godina pokoravaju muslimani, no eto islamisti očito ne. Možda je i to jedan od dokaza da islamisti ne drže ni do islama.
VBČ: komentar modifikovan dana: 07.08.17 2:00; prepravljeno ukupno 1 puta
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 07.08.17 1:16
VBČ (citat):
Izgleda da se Muhamedova zapovjest: "Ostavite Etiopljane na miru, ako oni vas ne napadaju", ne odnosi samo na Etiopiju kao zemlju, već i na Etiopljane kao takve. Naime, kad su Islamisti 2015 u Libiji ubili dvadesetak Etiopljana za koje su itekako znali da su etiopski kršćani, to je izazvalo posebno zgražanje medju muslimanima. Naime po nekim izvorima postoji apsolutna zabrana napadanja Etiopije, pa čak i misioniranja Etiopljana. Ovoj Muhamedovoj zapovjedi se već tisuću i pol godina pokoravaju muslimani, no eto islamisti očito ne. Možda je i to jedan od dokaza da islamisti ne drže ni do islama.
Islam je propisan Kur'anom i Hadisima (Muhamedovim riječima i primjerom iz života).osim borbe za slobodu, ne znam gdje neki ljudi nalaze opravdanje za neka zločinačka djela. A zna se da u Muhamedovo a.s. vrijeme nisu postojale nacije i nacionalnosti. "Ljudi knjige" (Jevreji i hrišćani) nisu bili samo zaštićeni, nego, na neki način i privilegovani, jer nijesu morali iću u borbu čak ni u odbranu grada ili teritorije, gdje su zajedno živjeli. Abisinci su bili naročito poštovani zbog zaštite prvih Muhamedovih a.s. sljedbenika od strane pravednog hrišćanskog kralja. Prvi put sam, još kao klinac, čuo tu priču od đed-amidže, koji je bio hodža i imam u selu, dok sam još bio klinac, a shvatio je dok sam gledao film "Pod zastavom Muhameda a.s." Ostala je urezana u pamćenje rečenica Abisinijskog kralja, nakon povlačenja linije štapom po pijesku: "Razlika između vaše i moje vjere je tolika, koliko tanka kao ova linija".
Ostalo je, kao amanet, da većinska grupa, u bilo kom pogledu, štiti manjinsku, čak i od sebe same. Čakštaviše, da o njenim pripadnicima više brine nego o svojim. Na žalost, nema više toga puno u svijetu.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 10.08.17 22:16
Ruske vlasti danas su odobrile prikazivanje filma o romansi između poslednjeg ruskog cara Nikolaja II i jedne balerine, koji je izazvao nezadovoljstvo pravoslavnih tradicionalista i nekih lidera ruskih republika na Kavkazu.
Ministarstvo je dodalo da lokalne vlasti samostalno mogu da procene da li će u svojim lokalnim samoupravama prikazati film Matilda reditelja Alekseja Učitelja čija je premijera zakazana za 26. oktobar. Ostvarenje predstavlja priču o vezi Nikolaja II sa balerinom Matildom Kšesinskom. Crkvene vođe Ruske pravoslavne crkve izrazile su nezadovoljstvo tom odlukom, a neki od njih su zapretili da će zapaliti bioskope koji budu prikazivali film.
Nikolaj II Romanov kanoniziran je od strane Ruske pravoslavne crkve u izbjeglištvu 1981., a u zemlji 2000. godine.
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 20.08.17 17:27
Članak bih nazvao - "O lovu na vještice". Mogla bi i ona stara "Besposlen pop i jariće krsti" ili "Kako ne gledati svoja posla kad nemate što za raditi".
Prema neslužbenim procjenama u Hrvatskoj djeluje oko 800 sekti i kultova s čijim je radom povezano gotovo pola milijuna građana. Neke od tih organizacija potpuno se nevidljive u javnom životu i propagiraju rituale koji su u izravnom sukobu s fizičkom dobrobiti pojedinca, ali i društva koje na takav način uništavaju. Druge su usmjerene na imovinu i stjecanje materijalne koristi. Sve one često napadaju razočarane, slabe i usamljene. Branka Dujmić-Delcourt najpoznatija je hrvatska aktivistica protiv sekti i kultova. Potpredsjednica je Europske federacije za istraživanje i informiranje o štetnim sektama (FECRIS) te predsjednica hrvatskog Centra za informiranje o sektama i kultovima (CISK). Razgovarali smo o stanju na hrvatskoj sektaškoj “sceni” te koliko su sekte i kultovi opasni za starije građane...
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 28.08.17 14:03
Max Blitz (citat):
Članak bih nazvao - "O lovu na vještice". Mogla bi i ona stara "Besposlen pop i jariće krsti" ili "Kako ne gledati svoja posla kad nemate što za raditi".
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 29.08.17 12:41
VBČ (citat):
Zasto bi ovo bio lov na vjestice?
'Opasne' sekte, kojih može biti, treba kontrolirati sustav (policija), a ne samozvani lovci, tj. kako piše "najpoznatija hrvatska aktivistica protiv sekti i kultova". Koje su njene kvalifikacije? Tko je uopće nju angažirao na nečemu? Po čemu je ono što se kosi s njenim svjetonazorom opasno? Btw, nikad čuo za dotičnu, i bolje.
Poznata mi je (iznutra) priča o navodnoj 'crnoj ruži', i koliko su gluposti i neistina oko toga napisali razni 'aktivisti'.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 29.08.17 16:33
Max Blitz (citat):
VBČ (citat):
Zasto bi ovo bio lov na vjestice?
'Opasne' sekte, kojih može biti, treba kontrolirati sustav (policija), a ne samozvani lovci, tj. kako piše "najpoznatija hrvatska aktivistica protiv sekti i kultova". Koje su njene kvalifikacije? Tko je uopće nju angažirao na nečemu? Po čemu je ono što se kosi s njenim svjetonazorom opasno? Btw, nikad čuo za dotičnu, i bolje.
Poznata mi je (iznutra) priča o navodnoj 'crnoj ruži', i koliko su gluposti i neistina oko toga napisali razni 'aktivisti'.
Mene su jedno vrijeme smatrali darkerom, i to onda kad nisam bio ni čuo za dark i crnu ružu. O tome znam samo koliko je bilo u štampi. Kakva je bila suština?
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 29.08.17 18:15
PORUCNIK (citat):
Kakva je bila suština?
Sjajna mladenačka zezancija, bunt, cure, izlasci, glazba, subkultura proizašla iz punka (post-punk)... bome je tu bilo malo teških droga. Plašenje roditelja i starijih , pa su neki nasjeli više nego je trebalo.
Ok, na svjetskom nivou bi se moglo naći i loših primjera, zločina i sl. Kao izuzetak, ne pravilo. Samoubojstva? Stopa samoubojstava kod 'običnih' tinejdžera je puno veća nego kod darkera. Da pojedini roditelji 'koji put' ispravno obrate pažnju na svoje dijete bila bi manja.
Postoji i teorija o povezanosti UDBA-e s 'crnom ružom', po meni van pameti. [You must be registered and logged in to see this link.]
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 29.08.17 20:56
Povezivati Malnara sa Udbom kroz nekakvu Crnu Ruku hm? Ako je Udba sinonim za nešto tajno što kontrolira puno toga vjerujem u takve teorije zavjere još davno prije osnutka te famozne policije.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 29.08.17 21:25
gerard ford (citat):
Povezivati Malnara sa Udbom kroz nekakvu Crnu Ruku hm? Ako je Udba sinonim za nešto tajno što kontrolira puno toga vjerujem u takve teorije zavjere još davno prije osnutka te famozne policije.
Crna ruža, ne ruka... Željko Malnar je bio frajer (stvarno je, pogotovo u mladosti), i spreman na svaku vrst zajebancije. Uvaljivao se nekim darkericama, a sam je rekao da je on vođa Crne ruže, pa se to malo otelo 'kontroli'.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 30.08.17 14:33